Köszönöm az eddigi ötleteket... Az a helyzet, hogy ágyban fekvésre ítéltek néhány hónapra, és a páromnak kellene főznie/előkészítenie az ételt előző nap. Sajnos így a babos, lecsós, töltött káposztás verziók nem jöhetnek, mert ezeket még mozogva is nehezen emésztem, nemhogy fekve. Azért is gondoltam, hogy tanácsot kérek, mert már nehezen megy az ebéd kitalálása. Szóval ha van még ötletetek, ne fogjátok vissza magatokat...
igen, ezt elfelejtettem mondani: ha a sütés elején rászórom a sajtot, akkor letakarom, vagy pedig kb. 20 perc sütés után teszem csak rá a sajtot, különben megég!
Töltött tökhöz még jótanács: az elején fedd be pl alufóliával, közepes/kis lángon párold puhára, és csak a végén vedd le, 10 perc nagy lángon, míg a sajt rápirul. Ha levet enged se gond, mert kívülre kerül. Tököt ritkán töltök, de jó fűszer hozzá a kapor. A nagy cukkinit meg szoktam hámozni.
Sztem nem különösebben nagy titok az, valószínűleg a gyártási eljárással függ össze. Más s kristályszerkezete a bányászott, és más a kristályosított sónak.
Az Ischleri só is bányászott, de utána feloldják, és kristályosítják, szemben sok mással, amelyeket "csak" kitermelnek, összetörnek, csomagolnak, benne némi sokévmilliós földdel -természetes ásványi anyagokkal.
A cukkinot félbevágom, a közepét kivájom, és megsózom. szalonát olvasztok, rá kockázott hagyma, darált hús, a kivájt tökhús (a nagyon magos részek nélkül), só, bors, kicsit pirítom, majd a tűzről levéve belekeverek egy tojást, aprított petrezselyemzöldet és egy kis tejfölt.
A kivájt tökbe töltöm, rá reszelt sajt és szalonnaszeletkék, megsütöm.
Most hirtelen csak a töltött tökre: valamelyik nap raktam be egy képet a mediterrán topikba, kukkants rá.
Kb. 3 cm-es karikákra vágom, kiszedem a magját középről, és tetszés szerinti fűszerezésű darálthúst lepirítok, azzal töltöm meg. Semmi előfőzés nem szükséges.
A tetejére akár sajt is mehet, én csak simán megsütöm így, aztán kaporszósszal tálalom.
Két dologban kérném a segitségeteket. Egyrészt adjatok már ötleteket, hogy milyen egytálételeket lehetne kitalálni, amik előző nap teljesen összerakhatóak (vagy nagyon jól előkészithetőek), másnap meg már csak készre sütni/főzni/párolni kell őket.
A másik pedig: Ti hogy csináljátok a töltött tököt?
Azért kell fejreállítani, hogy a tetőt belülről (teljes felületén) érje a közel 100 fokos dzsem/befőttlé/stb., és ezáltal fertőtlenítődjön.
Dzsemnél még külön trükk, hogy hány percig tartod így... Az elején - a még folyós lekvárban - a darabok lemennek az aljára. Ha jól eltalálod a visszafordítási időt, már valamelyest sűrűsödött, szilárdult a közeg, így a darabok nem vándorolnak fel a tetejére, hanem szétoszlanak valahol középtájt. Persze szigorúan elvileg. :-)
Tökre igazad van, tényleg szégyellem, pedig a filre is emlékszem, s a címet is csak felületességből tévesztettem el. olyan ez, mint egy tesztben a kérdés: állatonként hányat vitt Mózes a bárkába?
gyszer régen, igen-igen régen egy szegény falusi legény elhatározta, hogy vándorútra indul. Ment, mendegélt, napokon, éjszakákon át barangolt, míg egyszer csak nagyon megéhezett.
- A kővel? Azt megmosom, és elteszem máskorra, amikor újból olyan helyre érek, ahol semmivel sem kínálják meg a fáradt vándort...
Én megpróbáltam, 3:1 az eredmény. De a tető volt a ludas.
Amúgy elbizonytalaítottak, hogy mi értelme van ennek. Csak azt tudod meg, hogy jól zártad-e le, vagy nem ereszt-e a lezárás. Mert a levegő hogy jönne ki belőle, ha rendesen le van zárva?
De az is lehet, hogy más okból kell felfordítani, csak azt meg én nem tudom.