Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Nem győzöm másolgatni a jó kis recepteket! Csak valahogy rendszerezni is kellene, mert egyre nagyobb a kuszaság. A mai rozskenyérrel igazán meg vagyok elégeve:
Megnéztem, az én tartályom 3,5 literes, hát abban valszeg nem nőhet magasabbra egy rozskenyér. Egyébként nagyon fini lett:)))
az en ketlapatosom ustje 3 liter
50 dkg lisztbol szoktam kenyeret sutni, de tobbol nem is nagyon mernek, mert igy is pont tele lesz az ust...ez kb. 80 dkg-s kenyer
fogalmam nincs hogyan lehet benne 1,3 kg-os kenyeret sutni (ok. a teljes kiorlesuek tomorebbek, sulyosabbak de akkor is....)
ha kalacsot sutok, volt mar, hogy 25 dkg liszttel tettem, de igy is kikelt az ustbol...
nem tudom egy kisebb ustben mit lehet biztonsagosan csinalni, hogy ne attol keljen tartani, hogy kifolyik a teszta belőle
nekem ugy tunik, valamiert a Clatronic tobb vizet iszik? :-)
lehet, hogy maskent melegit s kozben parolog?
en is kb 3,5 dl folyadekot hasznalok s teljesen normalisak a kenyereim
de a krumplisnal valami ellentmondast eszlelek:
ha pureport teszel bele, akkor az a folyadekot felveszi, tehat csokkenteni biztosan nem kell
ha fott krumlit, akkor viszont kevesebb folyadek kell, mert gyengit a tesztan
(ld.szilvasgomboc teszta)
valakitol hallottam: a tort krumplit onti fel folyadekkal a megfelelo mennyisegig
Én sem a tengelyeket érzem problémásnak. Fűtőszál, motor, vezérlő elektronika - ezek közülis inkább az utóbbi ami problémás szokott lenni.
A kétlapátos gépekben sült kisméretű kenyerek elég furcsán néznek ki, mert elterülnek a nagy üstben és nem elég magasak a megszokotthoz képest, ez azok hátránya.
Az 1 illetve 2 lapátos gép között ez ne legyen a döntés oka. Használtam mind2őt. A 2 lapátos gép kenyerét jobban lehet szeletelni, és általában nagyobb méretű süthető vele. Én kifejezetten 2lapátost akartam venni, amikor 5 év után végleg megadta magát az 1lapátosom.
Én még csak most készülök gépet venni, igaz, fogalmam sincs, milyet. Családban azt mondták, jobb az egy lapátos, mert többnyire annak a tengelye romlik el, és ugye 2 lapát, kétszeres hibalehetőség...
Már jó ideje érlelődik az elhatározásom, eddig kedvenc párom vonakodása tartott vissza, de most áldását adta...
A pékségből szerzett liszthez még egy sztori. A hőskorban, amikor kenyérlisztet még nem lehetett kapni, én is összefogtam egy, akkor friss kenyérsütő gép tulajdonos ismerőssel. Közösen vettünk egy 50 kg-os zsákkal. Jól is funkcionált. Csak az otthoni tárolás miatt fokozatosan, szinte észrevétlenül romlott a kenyér minősége. Miután elfogyott, BL55-össel sütöttem. Akkor tűnt fel, hogy a tárolás alatt hogyan romlott a liszt mennyisége. Azóta nagy mennyiséget nem veszek. A tárolás sokat számít. És a pékség tárolásában sem bízhatsz. Vegyél boltban kisebb mennyiséget.
Már írtam többször is, de nem árt ismételni: Van egy békebeli lisztes edényem. Abba keverek össze 2 kg BL80-ast és 2 kg BL55-öst. 2-3 sütésenként átkeverem, így lazább lesz. Abból az edényből mérőpohárból kényelmesen lehet adagolni. Ezt a keveréket használom. Ha más típusú kenyeret sütök, akkor 1 pohárral cserélek a keverék helyett. Legyen az akár graham, tönköly, akármilyen rozs, vagy kukoricaliszt. Minden további faxni nélkül az alaprecept, és az alapprogram marad. Kivétel a krumplis, mert akkor alaposan vissza kell venni a folyadékot.
Én a BL-80 kenyérliszttel megjártam. Szereztem pékségből egy jó adagot és az istennek se skierült belőle jó kenyeret sütni. Nem kelt meg, összeesett, morzsalékos lett, pedig a jól bevált recepteket próbáltam ki. Nem véletlen, hogy a pékek annyi segédanyagot használnak hozzá (sikérjavító, kelésfokozó, víz visszatartó, ízfokozó, stb.)
Amúgy láttam már olyan kenyércimkét, ahol fel volt tüntetve az összetétel. Ezt pedig CSÖKKENŐ mennyiségi sorrendben kell ráírni és így kezdődött:
A Bl55 és a Bl80-as liszt között olyan kicsi különbség van, hogy én nem szoktam változtatni a recepten. Aszkorbinsavat viszont tegyél bele, ha eddig nem tettél volna.
Csak rozsliszttel nem lehet kenyeret sütni, mert nincs benn sikér ami a búzalisztben van. Tehát keverni kell búzaliszttel (sikérre is szükség lehet esetleg), de sok függ a búza-rozsliszt aránytól.
Receptek:
1. Severin Vegyes búzakenyér by pötyike
300 ml langyos víz
1 natúr joghurt (mint korábban)
1 tk méz
1/2 ek ecet
300 g teljes kiőrlésű rozsliszt (eddig mindig Biopont volt)
2 tk só
310 g búzaliszt (még mindig Bácskai)
1/2 élesztő (normál és nem por)
2. 'Pálinkás' kenyér
1 nagy joghurtos doboznyi (az eredeti recept szerint ez kb. 1/2 l, de nekem magok nélkül is tele lett vele a sütő, még aggódtam is, hogy kifolyik, úgyhogy inkább kevesebb mint fél l) teljesőrlésű rozsliszt, ugyanennyi finomliszt, ugyanennyi rétesliszt
2 dl sima mezei joghurt
1 bögrényi meleg víz
1 ek cukor (esetleg méz)
1/2 élesztő
2 ek lenmag
2 ek szezámmag
2 ek szotyi
2 ek földimogyoró
1 ek csokiba való mogyoró
(só igény szerint esetleg)
A leghosszabb programmal kell elkészíteni.
3.
3 dl tej
0,75 dl szódavíz
3 NK olaj
2 KK cukor
3 KK só
40 dkg rétes-liszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1,5 KK porélesztő (francia)
1 csipet aszkorbinsav
1 kb. 10dkg-os főtt burgonya szétnyomkodva.
Sütés kezdetekor megkentem a tetejét tojásfehérjével.
4.
3 1/4 pohár liszt / én teljeskiőrlésű kenyérlisztet és teljeskiőrlésű rozslisztet használtam 2,5 és 3/4 arányban/
1,5 pohár joghurt / 1 pohár sima 1/2 pohár kecske/
1 evőkanál cukor / én barnát használtam
1 tk. só
1,5 mokkás kanál élesztő
fél marék lenmag
fél marék napraforgómag
A pohár kb. 2,5 dl-es.
Keverésnél kiderül, elég-e a folyadék. Egy kis vizet lehet rátölteni ha kevésnek bizonyulna. Elég tömör, kicsit savanykás kenyér lesz.
5.
Cartmanrulez (1461)
Teljes kiőrlésű rozslisztből készült rozskenyér
300 ml víz 2 ek margarin 2 ek cukor 3 tk só 3 tk őrölt köménymag 460 ml búzaliszt 460 ml teljes kiőrlésű rozsliszt 2/3 ek szárított élesztő ízlés szerint lenmag (mi a sokat szeretjük!) Whole wheat programon készül.
Na, nem írok többet, okoskodjál belőle !
Aki ezzel az aránnyal krumplis kenyeret süt, fontos: az elején olyan, mintha csak egy marék morzsa lenne. A dagasztás során összáll, és meg is lágyul. Semmi esetre nem kell bele több folyadék.
Meg írná valaki hogy a kenyér lisztel hogy kell kenyeret sütni ?+ a teljes kiőrlésű rozs lisztel ? Eddig BBabi kenyér recijét sütöttem abba ugye sima liszt van, azt lehet kenyér lisztel helyettesíteni ? Több kell bele vagy hogy működik ? Köszi!!!
Neszeri! Írom a csigát:
40 dkg liszt
2 tojás sárgája
pici só
2 dkg élesztő
4 dkg cukor
4 dkg Rama
2,5 dl tej
Ha megkelt, kinyújtod. Ki szoktam keverni 14 dkg cukrot 10 dkg Rama-val és azt keverem össze kakaóval vagy fahéjjal, vagy dióval vagy mákkal. Rákenni a tésztára, összetekerni, mint a beiglit, majd betenni egy tepsibe. Tetejét tojássárgájával megkenni majd egy kis kr.cukorral megszórni. Kb. 40 a sütés. Előtte 5 perccel 2 dl. forró tejbe kevert 5 dkg cukorral meglocsolni.
Monyesz! A mai kenyeret úgy próbálom meg, volkorn és picit több élesztő. Majd beszámolok.
És ez az utolsó milyen lett ? Beesett a teteje, ragacsos esetleg sületlen a belseje ?
Ha főtt krumplit vagy krumplipüré port teszel bele, akkor csökkenteni kell a folyadék mennyiségét. Ezek alapján kicsit sokallom a folyadékot, de ezt a tészta állagán lehet legjobban ellenőrizni. Ha krumplis a tészta, akkor egy kicsit ragadni szokott, de nagyon puha ne legyen.
Honnan gondolod, hogy kevés a sütési idő, szintelen a kenyér ? Tegyél bele kicsivel több cukrot vagy víz helyett tejet mondjuk és hagyd benn a sütés lejárta után is min 30 percet !
Mi is csinálunk kakaós csigát otthon (a feleségem a sütőiparit nem eszi meg). A recept ha jól emléxem a Horváth Ilona-féle szakácskönyvben benne van, de holnapra megnézem.