A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Egyre gyakrabban találkozom hasonló Milleniumi 2000 forintos bankjeggyel, a biztonsági szál környékén a pénz alján nem vízszintes, mintha hiányozna belőle.
Mi okozhatja ezt? A kép még annyira nem is adja vissza, sok papírpénznél még nagyobb a bemélyedés.
Nekem is van ilyenem "Budapest Bank" bélyegzéssel. A bankjegy kötegelőt akarták lebélyegezni, de az ügyintéző nem figyelt és félrement a bélyegzés. Azt nem tudom, hogy mi értelme a kötegelő lebélyegzésének...
Üdv. kedves fórumozók! Kérdéseim a következők: 2009-es 1000 forint. A biztonsági csík mellett CALYON BANK bélyegzéssel. Fine állapotban, többször hajtott, de lyuk és szakadás nélkül. Mennyit érhet egy ilyen bankjegy? Illetve milyen megfontolásból, milyen céllal készülhetett? Köszönöm a válaszokat előre is!
Hát a képen nem sok minden látszik. Gondolom arra célzol, hogy anyaghiányos az érme és a jelölt részen el van vékonyodva a lapka, ezért nem áll ki a perem.
2013.10.13-án ennél az eladónál történt az is amikor most szintén fenn lévő 1892 1 koronást árulta és nem érte el időben a kijelölt árat, törölte a terméket "az állapota megváltozott" címszóval.
a középkort kedvelőknek ajánlom a debreceni Déri Múzeum idószaki kiállítását a lengyelországi glogow-i éremlelet anyagából. Az egyik legnagyobb középkori éremleletről van szó, egy hordónyi dénárt találtak. Szép számú XI-XII századi lengyel ezüst van kiállítva, jó magyarázó szöveggel.
Az ÉKE látogatása Szegeden A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete - Éremkedvelők Egylete havi rendszerességgel szervez tematikus programokat tagjai számára az ország különböző pontjain. 2014. június 12-én Szegedre látogattunk, amelynek elsődleges célja a nagy múltú Szabó Éremverde megtekintése volt, de jutott idő a helyi MÉE szervezet kiállításának, valamint a Móra Ferenc Múzeum érem és plakett gyűjteményének megtekintésére is...
Az említett eladóknál csak sima kapszulákat lehet kapni amik átmérőben jók, de túl vékonyak a piefort érmékhez, a hangsúly gondolom itt a vastagságon van, nem véletlenül kérdezte így Braveguy, gondolom sima kapszulát talált volna ő is. Amúgy engem is érdekelne hogy 5 mm vastag kapszulát honnan lehet szerezni, régebben én is kerestem, de nem lehetett kapni sehol.
sziasztok,először is köszönöm,hogy itt lehetek,és mindjárt lenne is egy kérdésem,ma kaptam 50 forintost és nézegettem,a perem az érem egyik oldalán negyed részben hiányzik,a másik oldal ép,nyilakkal mutatom,hogy melyik részről van szó,melléje tettem egy teljesen ép érmét viszonyításnak,kérdésem az lenne,hogy ez verdehiba-e?Bocs,hogy duplázok,de a képeket vmiért nem töltötte fel.
sziasztok,először is köszönöm,hogy itt lehetek,és mindjárt lenne is egy kérdésem,ma kaptam 50 forintost és nézegettem,a perem az érem egyik oldalán negyed részben hiányzik,a másik oldal ép,nyilakkal mutatom,hogy melyik részről van szó,melléje tettem egy teljesen ép érmét viszonyításnak,kérdésem az lenne,hogy ez verdehiba-e?
Érdeklődni szeretnék hogy nem tudja e valaki hogy piefort érmékhez kapszulát lehet e kapni valahol? Egy Lake Placid 500ft piefort érméhez kellene, de sehol sem találok hozzá.
Kis érdekesség: három azonos verőtővel készült egy krajcáros. Mindhárom hátlap azonos szögben elfordult az előlaphoz képest. A háromból kettőn az előlapon a hátlap felirata, motívuma látszik egymással megegyezően negatívban (ez elég gyakori), ám a harmadikon ennek nyoma sincs. Másik eltérés, hogy amin nincs negatív "áttűnés", annál pl. a " PÉNZ" felirat betűinek talpa eltér a másik kettőétől, vagyis azok egyenesek vonalvezetésűek, míg a másik kettő "hasított". A verőtövek egészen biztosan azonosak, így egyértelmű, hogy azt a gyártás folyamán valamikor átvésték. Véleményem szerint a "hasított" volt az elsődleges verzió, majd mikor észlelték, hogy a verőtövek valahogy egymásba verhettek, a "negatívot" a vésnök eltüntette, de egyúttal a betűkön is igazított. Ha valakinek van véleménye, szívesen veszem.
T.Fórum! Van itt olyan gyűjtő , aki látott már 1918-as IV. Károly arany 20 koronást. Már annyit hallottam róla , de interneten sem találtam róla szinte semmit. 2004-ben hallottam , hogy talán egy Osztrák árverésen 94000Euro lett egy példány leütési ára!? Igaz ez? Kb. mennyi készülhetett belőle? Katalógus csak ?-jelet említ. Most mennyit érhet?
Én azt tartom valószínűnek, hogy két külön darab utánveret érméről van szó, vagyis, ami 260.000 plusz jutalékért ment el "eredetiként" hamarabb, annak más sorszáma volt korábban, amit ugye egy leleményes gyökér eltüntetett. Ha már kifizette a vevő, illene visszacsinálni, más kérdés, hogy a beadó megkapta-e már a pénzt.
A bélyegek felragasztása Illetékes helyen külön felhívják a közönség figyelmét arra, hogy a bélyegjegyek felragasztásánál a legnagyobb gondossággal járjon el. Különösen ügyelni kell a különböző színű bélyegjegyek megválasztásánál, vagyis az ezerpengős bankjegyre piros, a tízezerpengős bankjegyre kékesbarna, a százezerpengős bankjegyre pedig sárgászöld színű bélyeget kell felragasztani. A bélyegeket pontosan a kijelölt helyre, a női képmás fölé kell jól felragasztani. Ehhez külön ragasztóanyagot kell használni, mert a bélyegjegyek hátán lévő enyv egymagában nem elegendő. A bankok erre a célra külön adnak ragasztószert.
"Forgalomba került a pengőfelülbélyegzésű bankjegy
A pengőérték népszerűsítése és az új számításra való átmenet megkönnyítése céljából a Magyar Nemzeti Bank az 1000 korona és ennél nagyobb névértékű államjegyek egy részét 1926. augusztus 25-étől kezdődőleg pengőérték megjelöléssel ellátva hozza forgalomba.
Az említett törvénycikkben előírt átszámításnak megfelelően az 1,000.000 koronás államjegy 80 pengő, az 500.000 koronás államjegy 40 pengő, a 100.000 koronás államjegy 8 pengő, az 50.000 koronás államjegy 4 pengő, a 25.000 koronás államjegy 2 pengő, a 10.000 koronás államjegy 80 fillér, az 5000 koronás államjegy 40 fillér és az 1000 koronás államjegy 8 fillér megjelöléssel láttattak el.
Augusztus 25-én több mint százmilliárd értékű pengőjelzéssel ellátott bankjegy került a Nemzeti Bank budapesti főpénztára révén forgalomba, természetesen a vidéki pénztárak is megkezdték ma a felülbélyegzett bankók kibocsátását.
Nyomatékosan hangsúlyozzuk, hogy a pengőjelzésű bankjegyek forgalombahozatala nem jelenti a régi bankjegyek bevonását, mert ez a felülbélyegzés csupán azt a célt szolgálja, hogy a közönség hozzászokjék a pengőértékben való számoláshoz.
Előreláthatóan azonban fognak akadni olyanok is, akik mások tudatlanságára vagy hiszékenységére számítva, azt fogják híresztelni, hogy a felülbélyegzett bankjegy többet ér, mint a felül nem bélyegzett. Az ilyen csalókat legjobb egyenesen lefülelni, és csendőr- vagy rendőrkézre adni."
A Magyar Nemzeti Bank intézetei megkezdték az érempénzek beváltását, amely darabszám szerint történik. A pengőszámítás törvényes életbeléptetésével az 1, 2 és 5 koronás ezüstérmek, a régi egyforintosok, úgyszintén az 1, 2, 10, 20 filléres váltópénzérmek elvesztik törvényes fizetési eszköz jellegüket.
A beváltás végső határideje augusztus 31. Ezen az időponton túl a Nemzeti Bank nem veszi át a fent fölsorolt pénzeket.
Az érmekből ki vannak zárva a koronaérték vasból vert érmei, továbbá a sérült, súlyukban nem rendes, a forgalom folytán megkopott és végül a piszokkal, rozsdával és egyéb tapadék anyaggal bevont érmek.
A beváltást Budapesten a Magyar Nemzeti Bank főintézete, vidéken a fiókintézetei végzik."
"Havi kétszáz pengő fixszel ma egy ember könnyen viccel. Havi kétszáz pengő fixszel feleségül venném önt. Mert a jólét az nem kényszer, nekem nem kell ház és ékszer, vacsoráznom sem kell kétszer, sose voltam én úgy fönt.
Havi kétszáz fix, csak ennyi az egész, havi kétszáz fix, s a boldogságunk kész."
Idézet 1935-ből. Most ezt értik a képen látható Petőfi 50 Pengőre, meg akár az 1930-as Mátyásos 100 pengősre is? Amiatt fura nekem ez, mert ha akkoriban olyan nagy pénz volt havi 20 pengő, akkor miért maradt meg belőlük ilyen sok? A Petőfi 50 pengős, és a Mátyás 100 pengősből rengeteg van, viszonylag ma olcsón is hozzá lehet jutni. (az inflációs pengő sorozat érthető, hogy miért maradt meg ennyi) Rendszerváltás végén a barna 5000-es volt a legnagyobb összegű bankjegy, abból nem nagyon maradtak fent ilyen kötegek, mint a pengőkből. Vagy a pengőt annak idején nem szedte be a MNB?
Egyáltalán nem! :) Csak vicceltem! ;) Az összes réz tartalmú pénzed nyugodtan savazd! A citromsav nem a réz miatt lesz zöld színű, az csak a kosz amit leold! ;)
Megkérdezhetem mire alapozod a magas ezüsttartalmat? (A többi összetevőt, mint pl a réz oldja a sav...) Amúgy sem egy szép állapotú darab, de legalább még felismerhető!
A főbb okok pontosan ugyanazok, mint bármi másnál, ami gyűjteményi darab. Mennyire ritka, milyen állapotú, esetleg van rajta valami különlegesség, érdekes sorszám, vagy gyártási hiba.
A piros 100 forintosból talán tucatnál is több évszám, és az évszámokon belül időnként variációk is léteznek (pl. aláírás változatok vagy alapnyomati különbségek)
A papírpénzek (de bármi más gyűjtési terület darabjai is) ára állapotuktól is nagyban függ, nem ritka, hogy egy F darab és egy UNC darab között 10-20, néha 100-szoros árkülönbség is van.
Kezdő laikusként szeretnék kérdezni tőletek. Láttam papír 100 forintost 500 forintért, de 8000-ért is. Állapotuk kb. hasonló volt. Mi befolyásolja az értéküket? Köszönöm!
" (...) a kollekció maximalizált példányszáma az 5000 darab. Ez azt jelenti, hogy a készlet erejéig (amíg kellő mennyiségű jó minőségű érmére tudunk szert tenni). Természetesen esélyes, hogy a történelmi jellegből és elérhetőségéből fakadóan jóval kevesebb kollekció fog kikerülni, mint 5000 példány. "
Tudomásom szerint nem hamis! (Spóroltak a lómaiak az ezüsttel...)
Hol látsz oszlopokat? Én csak egy képet látok az előlapról azon pedig tisztán látszik hogy viszonylag kopott verőtővel verték és itt-ott még az eredeti ezüst felület is megvan!
Szép estét mindenkinek. Szeretnék segítséget kérni. A mellékelt képen látható érméről mit gondoltok? (honnan származik, miből van, mi a valódi értéke stb.) Köszönettel, Carlosk
kivéve ha az aranyozás alatt tükörveretű, akkor kinövi az értékét, de akkor csak pár százassal. szerintem ha értéke miatt akarod gyűjteni, akkor a minta feliratúakat gyűjtsd. üdv
Érdeklődtem a MÉI-nél a kollekciót illetően, ezt írták:
"Szeretném tájékoztatni, hogy egyelőre a kollekcióban szereplő 3 érméről tudunk tájékoztatást adni: - Mátyás király ezüstdénárja - Nagy Lajos szaracén fejes ezüst dénárja - Luxemburgi Zsigmond ezüst paravusa"
Csupa gyakori érme kategória. Az 5000-es kollekciószámra még nem válaszoltak. Ha megteszik, írok.
De attól függetlenül, hogy nem számítanak ritka darabnak, ha jól láttam 5000 kollekciót terveznek eladni. Milyen forrásból származnak vajon ezek az érmék?
Pontosan! Bármilyen, tömegesen előforduló érme lehet a kollekcióban.
Ez abból a szempontból nem akkora baj, mert felszívja a piacról az eladhatatlan denárok és lim-lom egy részét. Az árképzés már más kérdés, a 100 milliós bírságot - ha jogerőre emelkedik - ki kell termelniük valamiből...
Azt lehet tudni, hogy a Mátyáson kívül milyen érmék vannak még a kollekcióban? Nem találok sehol listát. "Kibocsátás éve: 1131 - 1896" - tehát senki ne várjon ritka Péter, Aba Sámuel vagy István dénárokat, helyette kap(hat)nak majd II. Béla ÉH: 52-t, meg III. Béla ÉH:114-et 20.000-es darabáron...
Évente kétszer van Győrben Nemzetközi Éremgyűjtő találkozó (a pontos időpontokat FPNumiz belinkelte)
Minden hónap harmadik vasárnapján (január és február kivételével) az Árkád melletti piactéren régiségvásár van, mindig vannak kint bankjegyesek, érmések is. Vasárnaponként ha van szabadidőd az ETO Parkhoz is ki lehet nézni, néha ott is találni érdekességeket.
Szerintem ez a bélyeges világból jön. Ott minden kis vicek-vacak eltérésnek, nyomólemez-hibának jelentősége van. Mondjuk ez a fajta alaposság nem ártana itt sem, mert azok akik papírpénz-katalógus írásra adták a fejüket az elmúlt 50 évben, még mindig adósok azzal, hogy a bemutatott papírpénzek pl mekkora íven mentek végig a nyomdán, mi volt az ívek kiosztása, ha van akkor milyen vízjel van rajta és mi a vízjel orientációja. Még a Kupa foglalkozott részlegesen ezzel legalább képbemutatás szintjén, de utána senki.
Igazából én sose éretettem, hogy az ilyen-olyan, pár mm-rel elcsúszott nyomatú bankjegyek miért jelentenek prémium árat. Ha maga a nyomat hibás, mert a nyomólemezen mondjuk helyesírási hiba, vagy a mintában van valamilyen hiba, és abból lesz egy kisebb sorozat, azt megértem, hogy miért értékesebb, hiszen az egy bankjegy változat. De az, hogy mondjuk egy ívet, vagy ívek egész sorát kicsit elcsúszva nyomatattak, vagy vágtak össze, ez nekem az égvilágon semmivel nem képvisel több értéket, mint a normál bankjegy.
Sziasztok! Az ezeréves problémámmal jövök elő esmét. Hát ha van új ember is itt azóta. Szóval egy ezüst spulnit hogyan lehetne szétválasztani. Létezik megoldás. Egyes régészek értenek hozzá. De mi az? Ha valaki esetleg...?
A hozzászólásokat olvasva átnéztem én is a gyűjteményemben lévő pénzeket.
Nagy meglepődésemre én is találtam eltéréseket, de csak is a forint bankjegyei között 40-es, 50-es, 60-as, 70-es, 80-as 90-es évek pénzei között.
Nálam nem szélességben, hanem hosszúságban a legnagyobb eltérés 3 és fél mm(!), de szélességben is vannak 1-2 mm-es eltérések.
Az az érdekes, hogy van közel 100 db Petőfis 50 pengősöm, az mind egyforma.
A Pengő korszakban tudták egyformára vágni a bankjegyeket, az utána jött forint korszaknál meg nem?
Azt hittem a lentebb írt eltérések, és az a 3mm-es igazi kurózium, még meg nem néztem az én papírpénzeimet, és több eltérést is találtam.
Utánzat az enyémek között sincs, legalábbis nem vélek felfedezni ilyen bankjegyet, na meg a bankjegy hamisítók azért arra szerintem nagyon törekednek, hogy a méretek (hosszúság, szélesség) pontosak legyenek.
Tehát mindenképp bank általi hibát vélek felfedezni, ami azért elég fura nekem, főleg már a 80-as 90-es években kiadott pénzeknél.
Arra kérném a kedves gyűjtő társakat, hogy akinek ideje van nézze már át a papírpénz gyűjteményét, főleg a Kossuth, Rákosi, Kádár címeres Forint kiadványokat, mert valószínűleg ez gyakori jelenség lesz.
Sziasztok Infóra lenne szükségem!! Van egy érmém 1700 as veret lipót egykrajcáros de nem a szokványos ezüst hanem ezüst-aranyozott és a krajcár jelzés nem ott található a hól a többin hanem a sas közepén a hátoldalon a címer helyén,mivel se hól semmit nem találok róla hogy,miért vertek eféle érmét ami aranyozott de még ehhez hasonlót se láttam pedig át néztem már elég sok mindent ezért itt kérdezném meg hátha itt tud valaki valamit róla???????????? Előre is köszönöm
Valószínűleg nem túl gyakori, a 3mm-es eltérés viszonylag nagy, de szerintem az emberek 90%-a nem szokta méregetni a bankjegyeit.
Ilyen hülyeségek meg hogy levágsz belőle ne nagyon járjanak a fejedben, normális ember nem rongálja a gyűjteményét :).
Kíváncsiságból megmértem pár 10-20-50-100-ast, nagy részénél megvan pontosan a 72mm, de találtam 72,5 és 73mm-est is. Ennyit tudott az akkori technológia.
Azt hogy nagyon értéknövelő lenne nem hiszem (bár valamennyire biztos az)
Van egy Rákosi címeres 50 forintosom aminek a szélessége 72 mm helyett 75 mm.
Még régebben vettem a Vaterán ezt a bankjegyet.
Ez gyakori jelenség? Mi miatt lehet ez? Nem tűnik hamisnak a pénz, de kicsit idegesítő, mert így nem illik a gyűjteményembe annyira, mert azért a kádár címeres 50-es mellé téve szemmel is látható a különbség.
Sziasztok Infóra lenne szükségem!! Van egy érmém 1700 as veret lipót egykrajcáros de nem a szokványos ezüst hanem ezüst-aranyozott és a krajcár jelzés nem ott található a hól a többin hanem a sas közepén a hátoldalon a címer helyén,mivel se hól semmit nem találok róla hogy,miért vertek eféle érmét ami aranyozott de még ehhez hasonlót se láttam pedig át néztem már elég sok mindent ezért itt kérdezném meg hátha itt tud valaki valamit róla? Előre is köszönöm
Ugyan is ezek a teszt 200-asok 2009-ből amelyen próba helyett MINTA szerepel és valóban tesztelési céllal verték őket! 5 féle létezik belőle, ez az egyik két színből álló!
Adamovszky katalógus hozza is, sőt a Procopius árverésen nemrég el is kelt egy jutalékkal együtt 250-260.000 Ft-ért!!!
Szerencsés az aki feltöltötte, szerintem nem is tudja milyen különlegesség van a birtokában, de lehet, hogy tévedek!
A gyűjtőtárs által említett papírpénzek szerintem is eredetiek, de pl. a hadifogolytábori papírpénzekkel kapcsolatban már vannak kétségeim. Igaz, azok hamisításából nem lehet meggazdagodni, mert a piacuk eléggé korlátozott.
Ezekből a bankjegyekből nagyon sok bankfriss darab maradt meg. A forintokat a pénzverő is árulta évekig, a kiscímletű koronák és a pengők tömegével maradtak meg a gyors infláció miatt a lakosságnál. Egyszerűen nem éri meg hamisítani.
Sima lakatos műhelyben található gépekkel meg lehet oldani a felpakolást. Egy érmét fémre tisztítok, egy másikat felolvasztok. Pakolgathatok ahogy akarok. Egy unatkozó ékszerész inas előtt meg határ a csillagos ég.
Kezdő magyar bankjegy gyűjtő vagyok, és a vatera bankjegy kínálatát nézelődve felmerült bennem néhány kérdés.
Feltűnően sok UNC tartású bankjegyet látok, nekem elég fura, hogy ennyi jó állapotú papírpénz megmaradt az utókornak.
Koronából, pengőből hogyan maradhatott meg ennyi jó állapotban? Már abban az időben is voltak, akik megőrizték?
De még a Kádár korszakos papírpénzek is gyanúsak, hogy ennyi jó állapotban megmaradt, abban az időben azért nem volt ilyen divat a pénzek elrakása.
Némelyik vaterás eladónak rengeteg UNC tartású pénze van a régi időkből, ami gyanakvásra ad okot.
Ezek az eladók esetleg örököltek gyűjteményt, vagy valami ismerősüknek jó kapcsolata van/volt a jegybankkal, vagy honnan szerezték ezeket a pénzeket?
Az ember kezdőként fél, hogy nehogy hamisítványt vegyen, nekem pedig erős a gyanúm, hogy sok eladó a mai technikával könnyen tud másolatot készíteni, és a vaterán a pénzek többsége ilyen, nem pedig eredeti.
Valaki cáfoljon meg, ha nem így van, örülnék ha megszólalnának vaterások is, olyan emberek, akiknek sok eladó pénzük van.
Egyszerűen nem tudom melyik eladótól merjek venni, elég az értékeléseket nézni, és ha a többség pozitív, akkor megbízható az eladó?
Ne haragudjatok a sok kérdésért, és a tudatlanságomért, de kezdő gyűjtőként teljesen tanácstalan vagyok.
Ha esetleg valamennyire képben volnál a FERT veretekből, segíthetnél, hogy erről a San Marino 5 lirás mintájára készült FERT veretről mit lehet tudni. Erről ugye hiányzik az érték és a címerből a korona. Nem találtam a neten róla semmit.
Támogatom az ötletedet, különösen az EU-s támogatásra vonatkozó elképzelést. Kissé tartok ugyan attól, hogy pár napon belül megjelennének a hasonló igényüket bejelentők között a filatelisták, a bibliofilek, a szalvéta- és műgyűjtők, sőt a kisállatbarátok is, de kicsire nem nézünk. Merjünk nagyot álmodni!
Látom te vonzódsz a madarakhoz mert állandóan madarazol :)
de visszatérve a szak-értéshez amit javasoltam,,ez a pénzverde érdeke is lenne mert sok tapasztalatot tudna leszűrni és hasznosítani a hozzájuk érkezett érmékből és ennek fejébe nem kérne olyan sokat a szakértéshez . Meg az állam is támogathatná unios forrásból is ..és a sok gyűjtőnek is hasznos tapasztalata lenne belőle ..vagyis mindenki csak nyerne vele szerintem
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni h van e olyan oldal ahol meg lehet nezni h mennyit er az érmém)) mert én sokat gyujtottem es szeretnem megtudnii h kb mennyit ernek)) remellem valaki tudna segiteni ..ha igenn irjatok... ati.gora @post.sk vagy fb attila gora
Nem tökéletes már a fényviszony ezért oly kék és megnyugtató a kép :)
Mivel én látom az érmét teljes valóságába nincs a pereménél sem benyomódásra se külső rongálásra utaló jel , a perem dísz is ép . Maga az érme belső peremszél anyaga van rajta a gyöngysoron .
"Egyébként jó lenne ha a pénzverde alakítana ki olyan szakértői intézményt ahová az ilyeneket be lehetne vinni és ott megszakértenék és lenne róla papírja az embernek hogy igen ez valóba az ami és nem valami :) :)"
Egyébként jó lenne ha a pénzverde alakítana ki olyan szakértői intézményt ahová az ilyeneket be lehetne vinni és ott megszakértenék és lenne róla papírja az embernek hogy igen ez valóba az ami és nem valami :) :)
Viszont megkérnélek,hogy ne parasztozz. Apám paraszt volt. Nem használt h betűket. Parasztozni sem sokkal szebb,mint a wok és társai. Mindössze egy korábbi,pre-sms generáció szavajárása.
Én nekem a meggyőződésem akkor is az hogy ez verdehibás és nem rongált érme .És hogy hogy alakulhat ki ilyen ? Szerintem a préselés alatt ,,olyankor keletkezik nem kis hő a fém érme felületén és a verőtőn is , pláne ha nem rendesen helyezkedik el az érme valamiért,,szerintem ez lehet ennek a hiba kialakulásnak az oka hogy olyan mintha megfolyt volna a fém . De van egy másik tippem is a hőre ,,gyártás alatt valami miatt felkellet melegíteni valami szorulás miatt mondjuk a verőtőt és az újra indításkor még nem hűlt le eléggé + a préseléskor felszabaduló hő ,
és ezt gyártotta le .
És az egyes szárán lévő anyaghiba az is rongálás következménye? Hát nem , az egyértelmű anyag hiány és nem utólag kiköszörült vagy benyomott vagy tudom is én milyen szerszámmal előidézett jelenség . Nézed meg jobban és látni fogod amit kell :) :)
Én se rajongok az sms rövidítésekért, de van hogy tablettről vagy telefonról írva nem megy másképp, pláne ha az okos kütyü helyetted ki is találja mit akartál gépelni. Ezért nem kellene szerintem senkit sem lehurrogni.
Ne írj ilyeneket, hogy "h", ha nem akarsz tucatidiótának látszani.
HOGY bazmeg, "hogy"! Nem egy nagy fáradtság, de ha muszáj, össze kell szedni az akaraterőt, és kiírni még azt a 3 karaktert.
Azon röhögök, hogy agyhalottak milliói rövidítik a szavakat makogássá, de a kib@szott szmájlikat, meg a hatvanhárom kérdőjelet azt nem spórolják le.
Az a MINIMUM, hogy próbálj meg normálisan írni, még ha a sok agyhalottnak ez elképzelhetetlen is.
Tehát ne használj gyökér rövidítéseket. Értem én, hogy nehéz még 3 karaktert leírni, de nem nagy áldozat azért, hogy ne nézzenek igénytelen makogó parasztnak. Szomorú, hogy ezt 30 feletti felnőtt férfiak nem értik. A vagyok helyetti wok, vaok stb. értelmi szintet már nem is kommentálom, ez élete legfontosabb részeként egész nap playstationöző, recskabajnok nyomorékok színvonala. Gáz a sztem, a vmi és a hasonlók is, de kétségtelen tény, hogy a h-zás és wokozás visszi irritálásban a prímet.
Bocs az OFF-ért srácok, de ez már nagyon szúrta a szemem.
Nem is kell bizonyítani ,,de az tuti hogy az egyes száránál lévő hiányt így egyféle eszköz se veszi ki és annak nyomai vannak az érme felületén utána, itt nincs olyan .
A peremén meg az anyag olyan mint ha meglenne folyva és szépen rá lenne hajtva a belső részen futó gyöngysorra,,azt se igen hiszem hogy mesterségesen előlehet idézni az érem felületén nyomot hagyó sérülések nélkül .
Pedig verdehibás a kicsike ....a mosógép nem tudja se a szélénél se a 1-es száránál az anyagot így kivenni belőle hogy hiányos legyen mint a képen bemutatott db ..a szélén meg maga a ráfolyás se mesterséges sufnituning ez élőbe egyértelműen létszik rajta.
Egy kérdés szakértő urak. Hogyan létezik az hogy egy ezüst tárgy, olyan fehéren jön ki a földből 500 év után mint ha most vették volna az ékszerboltból? Kb 45 cm-ről. Ez minek a függvénye lehet? Ezüst minőség? Föld minőség, vagy mi? Nagyon, nagyon ritka jelenség. Ezért megfejthetetlen. Hát ha itt valami nagy laboros...
Ahhoz, hogy meg tudd mondani egy hibás pénzről, hogy rongált, vagy valódi gyártási hibás-e, ismerni kell a folyamatát a pénzverésnek. A vonatsínes példát értem, hogy szemléltetés miatt írtad, de rossz példa volt, mivel teljesen mindegy, hogy vonat ment át rajta, vagy úthenger, a gyártás menetének ismeretében azonnal megállapítható, hogy rongált és nem szabad vele még csak foglalkozni sem.
Erről a hibajegyről már volt szerencsém konzultálni a verde műszaki igazgatójával, bár nem repdesnek de sajnos vagy nem sajnos ki hogy fogja fel, verde hiba!
Na figyelj. lehet hogy már sérülten került a fagyizóba. Isten ments hogy valakiről is bár mit feltételezzek. De! Ha én aláteszek a villamos sín alá egy 20Ft ost? Ki mondja meg hogy két perce tettem alá vagy így jött ki a verdéből? A másik a Kinai hamisítások pontosan azért buknak le mert a középkori pénzek sérüléseit is ugyan úgy koppintja a gép mint a pénzt. Túl tökéletesen. Egyébként ha készítek egy egyszerű sablont akkor ugyan, úgy legyártok neked 20 de akár 50 egyforma pénzt is. Nem szoktad nézni a motorgyártó amerikai filmeket? Én se imádom de ami gépeket ott látni az frenetikus. Lerajzol a paraszt egy ívet vagy formát és a vízsugár vagy a lézer már vágja is. Akár háromcentis acéllemezből is. Nagyon előre ugrott a technika és ezt sokan ki is használják. Pld a zsír újonnan vert római bronz pénzt x ideig macska alomba kell tenni és 2000 éves patina figyel rajta. :0)
Csak kapkodom a fejem ,,mi az a fazék vagy lábos - edény csiszoló izééé ?
Én nem feltételezek rossz szándékot másról ,,de persze manapság már minden megtörténhet ,azért nem árt odafigyelni ,, :)
Még hogy nem jön ki verde vagy anyaghibás érme a pénzverdéből ..na azt viszont 100 % ba kétlem és cáfolom csak nézd meg a 200 som .. az nem csiszolt , és még is kint van ill már csak volt mert már nálam van :)
Hát akkor jól figyelj okoska. Én már 15 éves koromban használtam fazékcsiszolót. Ami nem tegnap volt. ÉLGÉP. A fazékcsiszolónak semmi köze a fazékhoz. A lényege hogy fazék alakja van és be lehet bár hová nyúlni vele mert nyélen forog. Ergo van órásoknak való fazékcsiszoló is. Van 1,5 cm es is. Mint amivel ezt a 20Ft-ost egy pillanat alatt kimarták aztán lecsiszolták. A másik meg hogy a számítógépes rendszer nem enged szarrá csiszolt, kalapált, félrevert pénzeket ki a forgalomba. Kicsit odébb vagyunk már a középkortól. Ez a húszas egy kis parasztvakítás, de az is csak kezdőknek. Hátha valami madár ráharap jeligére.:0)
Na ezért kell nekem észre venni a kis hibákat is mert én látok is nem csak nézek mint egyesek.
Bár attól függ hány db létezhet még belőle ilyen kis hibával ,mert ha kevés / ami elég nagy valószínűségű /akkor kis hiba ide vagy oda felmegy még jobban majd az ára a kicsikének.
Kérdezném a rómásoktól, hogy EZ mi lehet? Valami olyasmit ír, hogy az előlapon az uralkodó szeme, haja, orra revers (?). Az árat sehogy nem tudnám összeegyeztetni még a legritkább érmével sem.
Ár: 5.000.000,00 €
Nem a rómait gyűjtöm, ezért kérdezném tőletek, hogy reális az ár, vagy csak egy trollal állunk szemben?
A telefonkártyáknak még érdemben van egyáltalán valami értéke? Egy nagy rakás porosodik a szekrény alján és most így a "hirdetés" láttán ugrott csak be a dolog:)
Ha illetékmentes, akkor is "költségvetési csalás ... gyanúja"-ról írtak. Ez nem régiségekkel kapcsolatos. Egyébként meg nem magyar, hanem szerb állampolgárok. Nem tudom, ugyanaz-e a szabály EU.-n kívüliekre is.
Én is szakértőt keresnék gyűjtemény értékének megbecsülésére illetve értékesítésére Békés-megyében, esetleg Bács-megyében.
1946-tól napjainkig papír pénz gyűjtemény, zömében UNC, kivétel az 1947-1957 köztiek, de azok is aUNC, xEF tartásúak. Ezen kívül koronák vegyes tartásban, és néhány átlagos pengő. Pár ritkább dolog is lehet köztük.
Ezeken kívül kb 2kg ezüst, MNB emlékérmék, és Mária Teréziától Ferencz Józsefig, illetve bő 100 darab római, pár ezüsttel, illetve egy hamis, vagy után gyártott aranyat tartalmazó példánnyal
Az 1915-ös évszám mindegyik osztrák dukátnál (1 dukát, 4 dukát) az utánveretet jelenti, ezek napjainkban is kaphatóak arany ár plusz néhány százalékért.
A szakértő gyakorlatilag hamis szakvéleményt adott amikor "százéves színarany" érmének minősítette ezeket, viszont a rendőrség/ügyészség ez alapján vádolta meg a pasit BTK 310-zel, ami két évet (minősített esetben 3, vagy öt évet) érhet.
A fickó most fogadhat ügyvédet, és kereshet saját szakértőt, aki talán meg tudja bízni a bíróságot, különben simán elkaszálhatják, és lecsukhatják.
Nem véletlen, hogy UV. 1915-ös évszámmal CSAK UV-t vertek (és vernek ma is). Bárki bármennyit vásárolhat lényegében törtarany áron, ezért röhej az egész.
Hallottam a rádióban, jót nevettem rajta. Biztos komoly, "független" szakértő volt. Nem vagyok FJ szakértő, de írtó töketlen állásfoglalást közöltek ami azt illeti... És, ha véletlen UV?
Öt, csaknem százéves színarany érmét találtak egy szerb autóbuszon utazó szerb állampolgárnál a pénzügyőrök Röszkén, a több százezer forint értékű régiségeket lefoglalták, az utas ellen büntetőeljárás indult, írja az MTI. A felkért szakértő előzetes véleménye alapján a megtalált 1915-ös évjáratú érmék osztrák veretű aranyból készült négydukátosok.
Üdvözletem mindenkinek! Valaki tudna segíteni a képeken látható érmek beazonosításában? Gondolok itt anyagra, értékre és a kibocsátás miértjére! Mivel nem a gyűjtési területem csak úgy kaptam őket, ezért azt sem tudom hol nézhetnék utánuk ezért kérném a segítséget!
az oldalon van egy tanulmány, amiből az idevágó részlet így hangzik:
"....Az évről-évre megjelenő értesítők nem véletlenül kapták az „érdemsorozat” alcímet, azokban valóban a diákság érdemei, eredményei álltak a középpontban. Az elismerések tág rendszere volt kialakítva különféle dicsérő okmányok formájában. A havi osztályzatok alkalmával a legkiválóbbak érdemkeresztet kaptak, melyet egy hónapon át viselhettek. Az év végén kiadott érdemek (praemiumok) jelentősebbek voltak, ezeket az ezüst-érmeket a díjazottak már egész életükre megtarthatták. Minden osztályban minden egyes tárgyból adtak ilyet, latinból néha kettőt is. A díjazottak oldották meg a legsikeresebben az írásbeli versenyfeladatokat, s egyébként a tárgyból a legkiválóbbak között kellett lenni az osztályban. Az év végi záróünnepélyen osztották ki az intézeti érmeket, a szülők és a vendégek jelenlétében, időnként az érsek vagy egy-egy segédpüspök, kanonok adta át személyesen, nemzeti színű szalagon. Az ünnepélyességet trombiták harsogása fokozta, éljen kiáltásokkal. Az eredmények hirdetése meglepetés volt a díjazottak számára. Az érmeket a díjazottak a következő év ünnepein ruhájukon viselték, nagyobb ünnepeken külön csoportban, zászlóval vonultak a Mária-kongregációsok és az érdemmel díszített ifjak (ún. praemiferek). A legkiválóbbak intézeti érdemkereszteket kaptak....."
szóval ezt nem szórták nyakra főre.... kérdésem, hogy kb mit érhet?
ez már többször megfigyelhető volt... szerintem ezen kár rágódni. vannak akik ki is használják ezt, numizmatikát mint jó /tökéletes/ befektetést és próbálnak eladni értéktelen dolgokat mint pl. az aranyozott ezüstözött réz "után veretek"
Nem ritka. Nekem is van vagy 2-3 biztosan. A képen látható 4-5 E Ft , de egy gyengébb min. már 1-2 E beszerezhető. A darabszámról nem tudok, de gyakran előfordul.
KM# 2200 6 KREUZER 1.1900 g., 0.4380 Silver 0.0168 oz. ASW Ruler: Franz Joseph I Obv: Crowned shield Rev: Denomination and date Note: The 1849 dated issues were struck from 1849-1852 and restruck again in 1859-1870.
Date Mintage F VF XF Unc BU 1849A — 1.50 3.50 7.50 17.00 — 1849B — 15.00 30.00 75.00 155 — 1849C — 5.00 10.00 20.00 55.00 —
Az 1984-es százas a leggyakoribb az összes piros százas közül, számottevő értéke csak UNC állapotban van, 500-1000 ft között érhet úgy, van viszont egy un. fordított hátlapi alapnyomatos változat az minden állapotban kb az ötszörösét éri a normálnak. Az alapnyomatban a tulipán minta a bankjegy alja felé nyitott.
egy teljesen laikus kerdessel forduloka jelenlevokhoz. Egy csehorszagi ismeros talalt par 1984-s szaz forintos bankjegyet (egesz ujnak tunnek es folyamatos a sorszamozas is), illetve par hasonlo koru ermet. Van ennek valami erteke (kerdezte, hogy meg bevalthato-e, de gondolom mar az MNB se fogadja el meg talan 7 darab ha van), vagy tegye el emlekbe es szaz ev mulva probalkozzon ujra:)
Mindenképpen nagy különbségek vannak tapintásra is a 45 előtti és az inflációs bankjegyek között. A háború dúlta országban a legolcsóbb technológiával vékonyabb, rosszabb minőségű papírból gyártották az hirtelen hatalmas mennyiségben szükségessé váló papírpénzt. Hamisítani nincs értelme ezeket a pénzeket, kevés kivétellel értéktelenek.
Kezembe került egy 1848-as 1 krajcáros, amin a "VÁLTÓ" feliratban szereplő "Á" betű számomra nagy fokú képi azonosságot mutat sok 1849-es 1 krajcárossal ugyanott. Az "A" áthúzása nem egy egyenes vonal, hanem egy ellipszist formáz a betű felső részével úgy, hogy az egyik oldalon el is áll az egyik szártól. A feliratban szereplő többi A-Á sem ebben, sem a többi érménél nem ismétlődik ugyanígy, csak a "VÁLTÓ" szónál, ezért akár a verőtő vésnök "névjegyeként" is felfogható. Több, mint 20 db 48-as krajcárom van (egy híján különböző veretek), de ezt az "Á"-t csak ennél az egynél fedeztem fel. Kutakodtam a neten is, de jelenleg nem láttam ilyet a. Arra gondoltam, hogy talán ugyanaz a mester készítette ezt a 48-ast és a 49-eseket. Akkor is ott van azonban az eltérő verdehely (Körmöcbánya-Nagybánya), ami az elég nagy távolság miatt megkérdőjelezné a teóriát. Csakhogy nekem is van egy 48-as krajcárom peremmel (igaz nem ezzel az Á-val) és ez a perem olyan, mint a 49-esen lévők (meg persze az 1816-oson lévő). Ezen a szóban forgó 48-ason is elképzelhető, hogy esetleg lehetett valamikor perem, mert teljes ívben nem olyan sima, mint a normál érmék, de mintha eldolgozták volna. Azt szeretném kérni, hogy ha valakinek volna 48-as érméje ezzel az "Á"-val, tegyen már föl róla fotót. Előre is köszönöm.
A 48-as:
A 49-esek (ezek közül csak az első kép az enyém, a többi netről van):
Erről a Mária dénárról tudna mondani valaki valamit? A felirat teljesen eltér az ÉH: 442-től. Korabeli hamis lenne? A szöveget nem tudom teljes egészében kivenni, én így látom: IxRIxxMANGxx, hátlapon: xREICANxxxxRI
Továbbá eltérés még, hogy a hátlapon a koronás M betű mellett nincs ott a csillag. Sok helyen rezesen csillog, az sem biztos, hogy teljesen ezüst.
Szép napot. Keresnék Valakit aki tud valamit erröl a jelvényröl. 12cm magas 8cm széles. Anyaga sárgaréz. Nem tudom mi lehet. Nem találok ilyet sehol a neten. Ha valaki tud kérem segitsen. köszi.
eladósorba került egy Zeiss SMXX sztereomikroszkóp. Mesterfodrászok, arcplasztikai szakemberek és átlagos gyűjtők (akik csak a hamisat az eredetitől akarják elválasztani) figyelmébe. Mélcím publikus.
Köszi,így már rátalálok szerintem,közben találtam még egy ugyan ilyet :) Kaptam pár kg régi érmét pár napja,de semmit nem tudok róluk :) Köszi még egyszer !
KM# 619 2 PENCE Copper Ruler: George III Obv: Laureate head right Obv. Legend: GEORGIUS III • D : G • REX • Rev: Brittania seated left Rev. Legend: BRITANNIA •
Date Mintage F VF XF Unc BU 1797 722,000 60.00 210 560 1,800 —
KM# 618 PENNY Copper Ruler: George III Obv: Laureate bust right Obv. Legend: GEORGIUS III • D : G • REX • Rev: Brittania seated left Rev. Legend: BRITANNIA •
Date Mintage F VF XF Unc BU 1797 — 15.00 80.00 400 1,500 —
Szép estét. Segitséget szeretnék kérni. Van egy 12x8cm es Szabadságharc korabeli sapkadiszem. Hol tudnék pontosabban utánna nézni,esetleg mennyit érhet? Köszi
A bal oldalira valószínűleg nagyobbat ütött a verőgép, a perem környékén látszik is. Ha eladó és nem adod drágán érdekelhet. Elférne a többi húsz mellett.
Az ezüst tisztaságára gondoltam, milyen érmékről van szó konkrétan?
Szerintem te az ultrahangos tisztításra gondoltál! Az elektrolízis fémtisztára pucol, de ha gyenge az ezüst akkor nem ajánlott, mert nagyon porózus lesz.
Tisztaság? Sok érmének csak az éle látszik. Az elektrolízis agresszívnak tűnik. A rezgés hatása kiszámíthatatlan következményeket hozhat. Nem ott törik ahol kéne.
Sziasztok szakértő urak. Segítség kellene. Van egy 13 darabból álló összeoxidálódott spulnim.Fél éve ázik extra szűz olivában. Nem sok sikerrel. Anyaga ezüst.
Köszönöm a választ, de én úgy tudtam eddig, hogy az utolsó évszámmal verik az utánvereteket és az oldal szerint, meg az interneten talált képek alapján is verték még 1916-ban is ezeket az érméket.
A középső érmén lévő portré nagyon hasonlít Piero della Francesca festményére, Federigo da Montefeltro urbinói herceg képmására. Az 5 marenghi feliratú érmén Urbino címere látható. A marengo 19. században használt olasz pénznem volt, később a frank rendszerbe illeszkedő 20 lírásra használták, többesszáma a marenghi. http://it.wikipedia.org/wiki/Marengo_(moneta)
A megnevezést az 1970-es években kiadott ezüst emlékérme sorozatnál is használták: "Nel 1973 venne emessa una serie da 2 marenghi in argento 925, con le località di Cesenatico, Como, Cortina d’Ampezzo, Costa degli Etruschi, Golfo dei Poeti (La Spezia), Lignano Sabbiadoro, Merano, Pisa, Urbino, che sul rovescio riportava il viso di una donna volta a sinistra e la firma SDG (Giandomenico Sergio) sul diritto e sul rovescio." http://www.lamoneta.it/topic/110675-i-marenghi-del-sole-1971/
Szóval elméletileg 1973-as 925-ös ezüstből vert emlékérme sorozat, de elég keveset tudtam erről a témáról találni. Remélem ezen a nyomon elindulva talán sikerül többet megtudnod.
Na itt megállt a tudomány . Egy franciaországban élő ismerősöm hozta ezt az olasz sort . Talán egy olasz város pénze ? Vagy mi lehet ? Feliratok : Az egyik oldalt Italia. A másik oldalt : Urbino Marenghi. Van valakinek valami elképzelése ?
KM# 486 20 KORONA 6.7750 g., 0.9000 Gold 0.1960 oz. AGW Ruler: Franz Joseph I Obv: Emperor standing Rev: Crowned shield with angel supporters Mint: Kormoczbanya
sportjelvények, budai torna, korcsolya, evező.... stb plusz a budai zeneakadémia.... (nem is hallottam róla), cserkészjelvények és a tanulj hogy taníthass két verzióban...
a nagy kék peremű sérült, a jobb felső sarokban érdekelne mi lehet....
harmadik:
Morzsányi jelvény.... mondjuk a nagyrésze Morzsányi
a veszprémi hetek jelvényben ezüst jel van, még nem néztem meg milyen fajta
a többiről elképzelésem sincs....
kb ezek lennének amik figyelemre méltóak... szerintem
az állapotra figyelek, az számít más területen is és az eladási ár alsó határait veszem figyelembe, ugyanis aki megveszi, az is boltot akar csinálni, ha nem is egyből másnap, de a vége úgyis az lesz
nem is igazán lenne gondom, ha pl a piaci ár 60-70%-át megadnák a műkereskedők, de a tapasztalatom az, hogy a 30%-át is lehazudják, konkrétan kiröhögtem már párat az évek során
KM# 487 ECU 29.4880 g., 0.9170 Silver 0.8693 oz. ASW Ruler: Louis XV Obv. Legend: ....RE.BD (ligate BD). Mint: Pau Note: Mint mark: Cow. Issued for Province of Bearn. Dav. #A1330
Az érmék árának meghatározása kicsit összetettebb az azonosításnál! :D De így tudsz támpontokat keresni, viszont vedd figyelembe az érméd állapotát a másikhoz képest! Illetve, hogy az adott áron már elkelt az érme, vagy csak árulják (pl a valód árához képest drágábban), stb...
Nem vagyok gyűjtő, nem igazán cserélgetek. Örököltünk pár doboznyi érmét, azokat próbálom beazonosítani és árat keresni hozzájuk. Előbb utóbb piacra kerülnek, bár pár szépet azért megtartok magamnak.
Sajnos rossz tapasztalataim vannak műkereskedőkkel, az első nagyobb átverés után elvégeztem egy festménybecsüs sulit, de ez már megint másik pálya.....
Akad jelvény is egy halommal, azokkal még nagyobb bajban vagyok mert nehezebb a neten kikeresni a társait...
Üdvözlök minden fórum tagot! Én egy "lelkes amatőr" gyűjtő vagyok aki most egy kéréssel fordul hozzátok!
Régebben jutottam hozzá a képeken látható érméhez, de valahogy nem jutok vele dűlőre! Esetleg valaki látott már hasonlót? Ez egy korabeli hamisítvány vagy egy mai ? Amiket láttam mindegyiken SIGISMUNDI volt a felirat ezen SIGSMUNDI! Nem találok rajta évszámot , és a felületéről foltokban hiányzik az ezüstbevonat ( ha az van rajta egyáltalán)! A válaszokat előre is köszönöm!
Ha a miért csinálnak ilyet kérdés azt jelenti,hogy miért raktam ki ide akkor el tudom magyarázni :)
Fel akarom rakni a Vaterára de előtte kíváncsi vagyok a gyűjtőtársak véleményére azzal kapcsolatban,hogy ha ez gyártási hiba akkor mennyire gyakori,mennyire érdekes(a beárazás miatt). Illetve ha rongálás,akkor nem rakom fel. Viszont ha rongálás akkor érdekel a módja is nem csak egy valahogy megcsinálták satuban általános vélemény ;)
Elnézést szeretnék kérni Pál Józseftől a jó hírnevének megsértéséért és az alaptalan rágalmazásáért. Sajnálom ha előző hozzászólásom vele kapcsolatban bármilyen negatív irányban mozdítaná el a megítélését ezen a fórumon.
Mint mondtam nem értek ehhez, Forintportál válaszát vártam. Én nem foglalok állást, mert nagyon nem az én területem. Mellesleg elmagyarázhatná miért csinálnak ilyet, ha már megjelentette a weboldalán :)
Otthon van valaki az I. István dénárokban? Az érmén lévő elírások érdekelnének. Az interneten találtam egy dénárt, aminek a hátlapján a Regia civtas feliratot olvasom ki. Vagyis én nem látom Civitas második I betűjét.
A Szent István dénárjának veret típusai c. könyv online elérhető részein nem találtam ilyen variációt. Látott már valaki ilyet? Köszi.
Továbbra is eladó ez az UNIKUM félre vert érme, egyetlen ismert darabszámmal és két szép szembetűnő "hibával" félre is verték és a peremdísz is hiányzik róla RRR, ajánlatokat emailben várok. Egyszeri vissza nem térő alkalom, hisz lassan vaterára fut. Ott pedig láthatjuk ismét mennyire elszabadult egy félre vert 200as ára. :) (aronbalazs@gmail.com)
A képek mid nappali fénybe készültek és makró ill intelligens iso val.
A nagyított képek mind makrósak. Ennél jobb minőséget nem tudok készíteni róla.
Az eddigi egyetlen 2008-t eladtam , nem volt gond a képel mert én lehetőséget biztosítok a személyes megtekintésre vásárlás előtt. A vevő jött megnézte még nagyítóval is meg kukkerólta" tényleg évgyűrű hiányos" és mivel az volt megvette.
A képet csak azért hagytam fent hogy más is lássa van ilyen 50-is az évgyűrűhiányosok között. Én azt vallom megvenni valamit csak akkor szabad ha azt a kezembe vettem .élőbe láttam stb pláne a numizmatikába. Ezért az én tételeimet vásárlás előtt meglehet tekinteni a valós élő mivoltába.Nem árulok zsákba macskát.
Az a baj a tételeiddel, hogy nem jól tálalod. Pontosabban a fotókra térnék ki.
Kellene természetes fény melletti jó makró fotó.
Különben várhatod a vevőket sokáig. Azaz bármi megtörténhet, de egy kétséget kizáró fotóval hamarabb befuthat a vevő.
Menj az ablakhoz, tedd a párkányra, picit döntsd meg az érmét és úgy fotózd.
Mivel készíted a fényképeket?
Na nincs egy elégséges géped makró funkcióval, akkor nem tudsz kölcsönkérni a fotók erejéig?
Hidd el jobb lenne.
Az a baj, hogy pl ott van ez a 2008-as "évgyűrű" nélküli változat amit te jeleztél először, hogy a fotó nem meggyőző, hiába írod, hogy az, ha nem tudod kétségkívül bizonyítani egy jó fotóval sokan bizalmatlanok lesznek, max elkezdik nézni mások is infó tudatában.
A Forint Portál értekezett erről. Valahol fent van a weboldalán a két kinagyított kép. Vagy meg lehet nézni az évjáratok fotóinál. 2000 körül változtatták meg a verőtövet.
Köszi szépen, ezt az oldalt én is megtaláltam, viszont szinte csak a mostani pénzekkel foglalkozik, a régebbiekkel nem.
Engem konkrétan az érdekelne, hogy vaterán találkozni e hamis Kádár kori papírpénzekkel UNC ként meghirdetve? Ha igen, miről lehet felismerni? Mit érdemes figyelni vaterán?
Elkezdett érdekelni a numizmatika, azon belül is a magyar pénznemek.
Jó lenne összegyűjteni első körben a kádár rendszer pénzeit, aztán a régebbi forintokat, pengőket, koronákat.
Elsősorban a vaterán nézelődöm a kádár rendszer bankjegyei után, főleg UNC pénzek érdekelnek.
A mostani pénzeket, (melyeken már több biztonsági jelzés is van) is próbálják hamisítani, ezért felmerült bennem a kérdés, hogy a régebbi bankókat még könnyebben is tudják.
Kitől érdemes vásárolni a vaterán, aki megbízható? Érdemes nézni az eladó értékeléseit?
Előfordulhat hamis régi papírpénz UNC-ként hirdetve?
A régi papírpénzeket könnyebb hamisítani, és felvetődött bennem a kérdés, hogy valaki esetleg hamisít, és így rakja fel UNC-ként meghirdetve a vaterára, és egyéb oldalakra.
Honnan lehet felismerni a hamisítványokat? Vaterán gyakran találkoztatok ilyesmivel?
Ne haragudjatok az értetlenkedésem miatt, csak kezdő gyűjtő vagyok, és nem szeretnék beleszaladni rossz vételekbe.
Ahogy vaterán látom a kádár kori papírpénzek UNC jelzéssel olyan 1000-től 5000 ft-ig terjednek.
Szegény Ferencnek meg az 1830-as évnek megint nincs szerencséje. Ennek, meg ennek az oldalnak az átlaga szerintem nagyon nem uncos! Érdemes lenne javítani (ermeaukcio.hu). Tisztelettel javasolok egy jóindulatú aEF/ EF megjelölést. Üdv
Ennyivel is tisztább lett a magyar numizmatikai élet !
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. megtévesztette a fogyasztókat, 100 000 000 forint büntetést kell fizetniük.
A vállalkozás 2012. november 1-jétől a különböző érméket népszerűsítő reklámstratégiáját teljes egészében a hivatalosság, az állami elismertség látszatára építette. Hirdetéseiben hangsúlyosan a „Magyar Éremkibocsátó Intézet” elnevezést alkalmazta, mellőzve a cégformára történő utalást. Ezenkívül számos olyan tartalmi és formai elemet is megjelenített hirdetéseiben, amelyek a hivatalosság látszatát erősítették, így például a DM küldeményeit, televíziós reklámjait közlemény megnevezéssel aposztrofálta, a nemzeti pénzverdék hivatalos forgalmazója megnevezést alkalmazta, a DM küldeményei borítékján piros-fehér-zöld, nemzeti színű bordűrt helyezett el, tv reklámjai a kereskedelmi reklámoktól teljes mértékben elütöttek, azokkal a hivatalos közleményeket próbálta imitálni.
Összességében ezzel azt a látszatot keltette, hogy a vállalkozásnak állami hivatalos háttere van, tevékenysége a közfeladatok ellátásához kapcsolódik. A Magyar Államkincstár, majd a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Pénzverő Zrt. sajtóközleményben határolódott el a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. tevékenységétől. A vállalkozás a termékeit kedvezményes áron hirdette és azt állította, hogy a kedvezményes megrendelésre 10 napig van lehetőség, ezzel arra ösztönözte a fogyasztókat, hogy minél hamarabb rendeljék meg termékeit.
A vizsgálat során azonban kiderült, hogy a kedvezményes ár a tájékoztatásokkal ellentétben nem csupán 10 napig volt biztosítva a megrendelők részére, ezzel megtévesztette a fogyasztókat. A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a vállalkozás fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor a termékeit népszerűsítő reklámokban a „Magyar Éremkibocsátó Intézet” megnevezést alkalmazta és azt közölte, hogy egyes nemzeti pénzverdék hivatalos forgalmazója, ezzel valótlanul a vállalkozás állami elismertségének látszatát keltette a fogyasztókban. Ezen kívül megtévesztette a fogyasztókat a termékeinek kedvezményes árával és a korlátozott elérhetőségével kapcsolatban is. A GVH bírság kiszabását is indokoltnak látta, ezért a vállalkozásra 100 000 000 forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.
A jelen esetben arról van szó, hogy a konkrétumokkal nem alátámasztott vádak. a magán kereskedők, az Érmefogalmazó, meg az itt néven nevezett személy ellen, jogilag hitelrontásnak is felfoghatók.
Az érintettek ezért perbe hívhatják az index fórumot, akkor az a felügyelő moderátor figyelmetlenségének az eredménye.
Ez esetben ugye, nem a véleménynyilvánítás szabadságáról beszélünk.
Itt, ebben a topicban ezzel itt le is zárom is ezt a témát mert nem ide hanem a kultúr moderátoriba való!
Érdeklődöm látott már valaki ilyet? Mi az ördög lehet ez? Egy külföldi gyűjtő erőlködik , hogy valami magyar pénz-terv de hiába magyarázom neki köti az ebet a karóhoz. :)