szeptember 10-16-ig Aveiroba megyek hivatalos útra. Szeretnék ellátogatni Portóba, ha van olyan fórumozó, akinek lenne ideje egy kávé erejéig, szívesen találkoznék vele vagy Portóban, vagy Aveiróban.
Tudja valaki esetleg, hogy egy Benfica - Braga meccsre nagyságrendileg mennyi a legolcsóbb jegy, illetve, hogy meccsnapon van-e esély venni a helyszínen?
Itt mondtad a kulcsszót, ahol pincérek vadásszák a turistákat, és soknyelvű étlap van, az általában ilyen hely. És ezek nem feltétlenül elegáns helyek, hanem kissé olyan, mint Budapesten pl az Udvarház étterem magyarosch goulasch-sal. A helyiek nem itt esznek.
Meglepve olvasom, hogy milyen drágán vacsoráztunk ahhoz képest, amit Te és a többi fórumozó említ.
Én úgy ítélem meg, hogy nem ettünk flancos, elegáns helyen, mindenhol olyan "kockásabroszos" feeling volt.
Persze nem könnyű választani, hiszen amerre jártunk és vacsorahelyet kerestünk, mindenhol a pincérek vadásszák a turistákat. Átnéztük az étlapot, nem egy, nem két helyen és az általam említett árakon volt mindenhol egy vacsorat.
A 10 nap alatt minden nap ettünk valahol, de 10-15 euróból nem sikerült megoldani. :-) egközelebb erre is figyelünk.
Azért Portugália hihetetlenül szép, az emberek udvariasak, kedvesek. Csak szép élmények, emlékek maradtak meg bennünk.
zahnstein: Ezt meglepve olvastam! Hol lehet kapni vinho verde-t?
Pinta: Én ugyan nem ismerem Estoril-t, de mivel szállodás, turistás környék, lehet éppen ezért nem is nagyon van. Lisszabonban van jó pár supermarket. Nem csak a pénztárcám miatt, hanem a hangulat miatt is én a tasca-kat választottam, ahol egy prato 6-8 euro körül mozgott.
Hát mire ideér hozzánk, már rá sem ismerni az árára. Royal Oporto Ruby, Tawny és társait 4-5 euróért láttam, igaz akciósan és igaz, hogy a a felkapott turistarészeken. Múlt héten a Tesco-ban ugyanazt 2500 forintért lehetett megvenni.
Éppen itt van előttem az Intermarché szórólapja, egy üveg Alentejo-i bor 1.3 - 3.8 EUR. Van persze különleges fajta is, a legdrágább Reguengos Garrafeira dos Sócios 16.99 EUR. Az én ízlésem szerint, ezek a 300-1000 Ft-os vörösborok messze verik a Villányi 3-5000 Ft-osakat, nem értem, hogy miért nem exportálják? Talán a magyar dézsma és sarc miatt nem éri meg. (?)
Pedig szerintem is a 15 euros osszeg kozelebb all a realitashoz, lehet ilyet es talan nagyito sem nagyon kell hozza.
Era altal irthoz... a 900-1000 euro nekem inkabb tunik itt a kornyezetemben atlagosnak, a 2000 feletti nem. Ezzel meg mi sem dicsekedhetunk (persze egylabon allunk sajna) pedig bankszfera miegymas... iden meg a plussz dolgokat is jol megvagtak, szoval mar messze nem volt meg a 14 havi fizetes sem. Es a gyerek sulijaban ahogy ismerem a tarsasagot ez meg nem is atlag hanem afelett van igy is.
475 EUR a minimálbér, de 14 havi bért kapnak. A hivatalos átlagfizetés 900 EUR, de ez olyan, mint a magyar átlagfizetés, szóval nem sokat mond. Aki dolgozik, annak 2100-2200 EUR az átlaga, tehát kb 600 ezer Ft. A 30-40 éves "középosztály" 1 mill. Ft fölött keres.
A 40-50 eurós vacsora nagyon sok. Ilyent a turistáktól felkapott helyeken, vagy valami előkelő éteremben kérnek. Egy vacsora, egy üveg itallal 15 EUR-ból kijön.
Ahogy írtam 1 hete jöttem haza Portugália nyaralásból. Felejthetetlen és megismételendő élményekkel tértünk haza.
Már a nyaralás alatt azon gondolkodtunk, hogy vajon mennyi lehet egy család/fiatal pár átlagkeresete?
Azt olvastam utazás előtt, hogy közértet nem nagyon fogunk találni, mert a portugálok inkább az "utcán" esznek mert nem éri meg nekik otthon főzni. Ezt tapasztaltuk is. Élelmiszer boltot vadászni kellett, pl. Estorilban konkrétan nem tudtak a szállodában ajánlani közértet. Ez egy kicsit szöget ütött a fejemben, hiszen egy átlag vacsoráért 40-50 euró között fizettünk.
Hatalmas jólétet azért nem tapasztaltam, úgy saccoltam, hogy körülbelül olyan szinten élhetnek az emberek , mint mi itthon. Tévedek?
Ha valaki tudja, hogy kb. mennyi egy átlagkereset és megírja - pl. statisztikai alapon is - azt megköszönöm.
Pinta35
Ps.: Kívánom minden Portugáliában élő honfitársnak, hogy idén kellemes és fűtésmentes telük legyen! :-)
portugal haverunk szereti azt allitani hogy 2 :D:D ez erost alabecsulese a realitasoknak. Teny, hogy joval kesobb kezdunk futeni, nagyjabok november kozepe mar szuksegelteti (persze ugye ez is lehet valtozo). De ellenberger kesobb is hagyjuk abba... a mindenfele meleg tengeraramlatok vegett a tavaszi nyari felmelegedes itt rendszerint kesobb szokott jonni mint otthon... es bar nincs olyan hideg telen az teny, a szigeteletlen tok kihult hazaknak sok meleg kell mig visszagyujtik... szoval a meddig az iden tavasszal kisebb megszakitasokkal eltartott majusig is nalunk. (szerintem amugy a mi lakasunk extrem modon hideg meg portugal viszonylatban is, talan a fekbese miatt)
De van tobb villanyradiatorunk is de 160 negyzetmetert nem lehet vele kifuteni sajna. Csak pici legteret es az is huzossa valik ha allandoan megy. De mar van villanyfutesunk tavaly ota, azzal ugyan mar tudnam futeni a lakast fizikaliag csak araban nem fer bele. De a bebinek iden szukseges lesz, legalabbis amig nem valtoztat helyet :) (valami oteltnel fogva nincsen 'rendesen' szigetelve a haz, igy tulkep amikor futunk akkor futjukkicsit az utcat is meg a utesnelkuli szomszedokat is... ez persze panelben is megvan, a szomszedok futese csak ott a falak valamennyire szigetelve vannak)
Na de tenyleg, ez a zuj rendszer amit konkretan a lakasra szabatva vettunk mukodokepes, csak kene hozza egy vastag bankszamla, hogy rendesen ki lehezzen hasznalni, ertem ezalatt az allando es nem kanilkuali temperalast a lakasban (mar alabaddtam, igy a 18 stabil allando fok is kielegito lehetne)
Egyebkent en is imadom a klimat (na jo, a teli 'esos evszakot' neha megelegeli az ember, de annak is megvan a hangulata, ha eppen nem a jarda nelkuli utpadkan megyek es nyakig beteritenek, na de ez tenyleg a vilag minden tajara jellemzo)
Nagyon a pozitiv lista elen all az idojaras, ami miatt szuper dolog itt lakni :) De az teny, hogy telen ugy kell elni sokszor mint a hullok, 'kifekudni' a napra es toltekezni, mert a lakasban sokkal hidegebb van. Mondjuk Porto belvarosaban az un. 'parkokban' ilyenkor megszaporodnak amugy is az uldogelok es a kartyazok... ott ki lehet birni :) csak akkor ki vezeti a haztartasomat? :DD
Amugy ha mar pozitiv listat emlitem, szerintem a pekaruk is messze dobogosak, azt vinnem magammal, ha mennem kene :))
Én laktam coimbrában egy szép helyen lévő rendes lakásban, ahol a hálószobában penészes volt a fal a hidegtől, novemberben.
Számomra kellemes a portugáliai éghajlat, csak az azért nagyon hiányzik, hogyha az ember a 15 fokos kinti hőmérsékletről bemegy a lakásba, akkor ott ne 14 fok legyen. :-)
Nem maga a palack igazan a meglepo, hanem hogy ez egy relative uj epitesu emeletes tarsashaz es van vezetekes gaz az utcaban. Csak valamiert nem csipik, felnek tole (legalabbis tudok olyanrol aki ezert nem akarja, azt nem tudom az osszes szomszed ezert nem kivanta)
Ja, es hogy tenyleg mennyire ki lehet birni, aposom sem szigeteli a hazat pedig mikromeretu es megtehetne (nyilaszarok pl) nem tul nagy koltsegen. Helyette telen a nappalijaban turabakancsban es utcai nagykabatban ulve nezi a tevet, ha naggyon extremre fordul o is halozsakba bujik :) Tul lehet elni, de en nem ezek szerint finnyas vagyok es nem szeretek tulelni :)
Ez meg Porto es kornyeke. Szigeteles es futes hijan telen a lakasban maximum 15 fok van a melegebb helyeken (soha nem tobb, ha 15re felkuszott az mar kanikula volt) a lakas hidegebb resze (haloszoba) negativ rekordja 7 fok volt, normal esetben 11 nap kozben is. Nem minusz valoban, de nem embernek valo ebben lenni egesznap, foleg nemkisgyereknek. Kibirni persze ki lehet, eni s tuleltem 5 evet igy, na de az ember elje az eletet es ne tulelje...szerintem :) (errefele nemmennek koran aludni, sooot, a gyerekek is lazan 11 meg ejfel korul... a jol betakarozas nalam is mukodott, egy minuszokat is biro camping halozsakban polar pizsamaval plusz ket paplannal mar kibirhato is volt :D)
Azért - legalábbis az alentejói vidéken - nincsenek télen nagy minuszok. Nálunk a portugálok korán mennek aludni, éjszaka meg betakaróznak. Napközben - ha csak nem esik az esö - ki lehet bírni az idöjárást fütés nélkül is. Nálunk egy nagy kályha van a ház közepén, amelyik tulajdonképpen az összes helységet füti. Fával tüzelünk és az nemcsak, hogy egy nagyon kellemes meleg, de megfizethetö is.