Az utólsó képen szerintem alkörmös van, a termése sötétlila lesz, eklég nagyra megnő. Ha nagyon buja összhatásra törekszel, nem rossz, de el tud szaporodni.
hát akkor lehet hogy szeder,vagy szedermálna vagy málna.ezek annyira hasonlóak.nekem van szeder,málna anyáméknak meg szedermálna.amikor töből hajtanak a vadhajtások akkor pont ilyen.világoszöld.én sem tudom őket megkülömböztetni,igy képről.
Az első képen az a növény még nem hozott virágot, csak irdatlanul szaporodik. Az a sárga virág, emlékszem anyu is mondta hogy gyógynövény, de nem tudtam mire való. Köszi.
A harmadik biztos nem málna, csak közvetlenül egy szederbokor mellé nőtt. Próbáld úgy nézni a képet hogy letakarod a jobb oldalát. Ennek világosabbak és egész másmilyen alakúak a levelei.
Sziasztok! Én csak be-bekukkantok ide nézelődni... Bár nekem nem olyan jó a szemem, mint az előttem hszólónak, az első képre a tippem kaukázusi zergevirág (=sárga margaréta), mostanában virágzik/zott el. A málna mögötti sárga virág pedig talán vérehulló fecskefű. Szemölcs ellen is jó a nedve, nagyon bír szaporodni.. Részvétem anyukád miatt.. szép emlék lesz majd a kertje neked.. a növényeiben biztosan tovább él..
egyébként a málnád mögött az a sárga sem virág,az egy mezei virág,nem disznövény.bár ha eltöröd a szárát folyik ki belőle egy sárgásfehér lötty,az jó ekcémára.
Talán tud nekem valaki segíteni. "Örököltem" egy kertet. Vagyis kettőt. Szegény anyukám múlt hónapban meghalt, eddig ő rendezte de ez most rámszakadt, én meg egy antitalentum vagyok. Van pár növény amiről fogalmam sincs micsoda, gaz-e avagy szép virág lesz belőle. Beteszek pár képet, ezek a növények rettentő módon elszaporodtak, de még nem mertem kiirtani őket.
sziasztok! a fehéret ma kaptam,ma volt az oviban az anyák napi ünnepség.a primuláim február óta folyamatosan virágoznak.nem tudom mi van velük?vagy sikerült egy nagyon jó tápoldatot találnom??
Hm. Nalam minden majusban az eppen teljes pompajukban levo iriszeket egy hatalmas vihar szokta tonkretenni. Az ejjel volt egy hatalmas vihar - dorges, villamlas, felhoszakadas. . . de csak ez az egy irisz volt nyitva meg. Lehet megusztak?
Akkor te nagyon nagy rózsarajongó vagy, egy kisebb arborétummal. Nekem csak néhány rózsám van, de többek között olyan freziát is ültettem, kettőt. Ha olyan szép lesz, mint a képeiden, akkor jó lesz:-)
hát a kert abszolút de nem mondható nagynak.az egész telek 500m2 és ezen még a ház garázs is van.a rózsák töbsége egyébként ágyásrózsa,csatolok képet,sárga,fresia fajta folyamatos virágzású és alacsony marad.ezt én kötésben ültettem 12 m hosszan.mögötte kb másfél méterenként vannak tearózsák,aztán 3 fa körül van ültetve szintén ágyásrózsával,bordó lili marleen,és rózsaszin kimono.van egy külön rész a terasz mellett ahol a kedvenceim kaptak helyet,a jubile prince de monaco,belűl fehér,kivül sötér rózsaszin,a graham thomas angol rózsa,pár futó,törzses 6,selyemakác,mályva,japán juhar...aztán van egy pálmaliliomom amit "pálmafásra"metszek,egyébként egy jukka fajta és - 30 ig télálló.majd rakok arról is képet ha érdekel.nem késő a rózsaültetés úgyis hétvégére jó nagy esőt mond.remélem tényleg jön,mert nálunk majd másfél hónapja egy szem sem esett. én pécs környéki vagyok.
Kérdésed a kertészetre vagy a lakhelyemre irányult? A kertészet Diósdon a Spar háta mögötti utcában van. Biztosan hallottál már róla... Jómagam érdi vagyok, ha van kedved és időd, gyere át szívesen látlak, de akkor egyeztessünk priviben....:)
remélem a férjem nem adja el a fényképezőgépet.akkor rakok fel.van pár uj amit még csak képen láttam,és olyan is van amit ajándékba kaptam a rózsanemesitőtől mert mindig tőle rendelek.nem mondott róla semmit,csak hogy 2 m magas bokorrózsa lesz 4 db ot küldött ingyen.most még csak 10 cm es hajtások vannak,2 hete kaptam.ha idén nem virágzik megőrülök,ha jövőre tudom csak meg milyen!!
hát eleve 70 tő friesia nevű sárga virágúm van kötésben ültetve 12m hosszan.van még 15 lili marleen,15 kimono, ezek ágyásrózsák.a többi:prince de monaco,pullman orient express,leonardo da vinci,kronenburg,ingrid bergman,manver,graham thomas,monika,de fairy,kétféle óriás bokorrózsa,narancssárga és okkersárga,aztán futók...parade,twist,concert,harlekin,a tearózsák között van 6 magastörzsű ,a többi bokor.
Rémlik, hogy máshol is olvastam már erről, de bizonytalan voltam.
csotrog: gyönyörű az a zanót! :-) Az enyém még a térdemig sem ér. De nem is ajánlom, hogy ekkora legyen, mert akkor ki kell telepíteni mellőle a fél előkertet. :-DDD
Nem tudnál képeket készíteni a kerítésedről? Az agreszív növényeknek van egy ellenszer a metszőolló de ha rosszul metszed akkor még rosszabb lesz a helyzet ha sokszor kicsit vágsz csak épp a csúcshajtásokat 2-3 centit akkor előbb utóbb megál a növekedés. A lila akác egyébként is metszést igényel. Nyáron a hoszú új hajtásokat felére visszavágni február végén meg az oldalhajtásokat 2-3 szemre mert csak így virágzik.
Sziasztok, egy nagyobb "vállalkozáshoz" kérném a tanácsotokat.
Néhány hete írtam, hogy eléggé elrontottam a kerítésem betelepítését, amit most szeretnék rendbehozni, de bizonytalan vagyok, hogy hogyan, és föleg mikor.
Az eredeti probléma az volt, hogy a szép piros futórózsa elvadult rokonai nagyon elszaporodtak az eredeti rovására. Ezt most kiirtottam és meggondolatlanul 4 vesszö lila akácot, valamint egy apró jezsáment telepítettem a helyére. Az elöbbiröl kiderült,hogy szörnyü agressziv, mindent elnyom, ideértve magát a kerítést is, az utobbiról pedig, hogy nem fut (bár a tuja.hu-n azt írják, hogy mégis. Mi az igazság?)
Hátul a kertben van egy nagy kiszáradt barackfacsonk, amire jelenleg egy apró Clematis pilou fut. Arra gondoltam, hogy az utóbbit kiásnám és máshova telepíteném, bár öszi telepítés és örülök, hogy egyaltalán megeredt, nem tudom nem ártana-e neki az újabb bolygatás, és mikor lenne ez aktuális?
A helyére tenném az akácokat, mert itt kedvükre nyomulhatnak. De mindjárt négyet? Nem sok ez egy kicsit egy fára? Öket is csak most telepítettem, átvészelnek egy újabb helyváltoztatást?
De akkor mit tegyek a kerítésbe? És mi legyen a jezsámennel?
Diósdon nyílt egy Oázis egy másik kertészet helyén. Rengeteg különlegességük is van (nagy méretű pálmák, magas törzsű rhodik, vaskos törzsű kerti yukka, araukáriák stb), persze a legtöbbje holland cucc szinte, és sok növény méregdrága..... Viszont van olyan is ami elég tűrhető áron megvásárolható, érdemes megnézni, ha éppen arra jár az ember.... Vettem még egy jacaranda nevű növénykét, kb. 60 cm magas 1.250-ért, már régóta vadászok rá, anno Krétán láttam virágozni és beleszerettem. Üvegházi/leanderszerű tartást igényel télen, nyár elején virágzik. Ez még kicsi, de ha nagyobb lesz ilyen virágja lesz:
De nagyon lassan. . .kesergek, vagy sem, nem sokat valtoztat rajta.
Az egy dogwood (Cornaceae csalad - sokfele van belole). Van belole tobb rozsaszin-piros es feher. A feheren csak par virag van meg - az is a facska tetejen, nem tudtam egyedul lefenykepezni, de fogom.
Szegény zanót tavaly rendesen meg lett fazonírozva, de idén derült ki, hogy nagyon is jót tett neki. :) Kb. a felére vágtam vissza az ágait virágzás után. Tavaly nekem is gyéren virágzott még, a metszéssel sűrűbb lett az ágrendszere.
Ha lótetüd van szerdán este megírom hogy mit vegyél. Sajnos kidobtam a dobozt és nem jut eszembe a neve, de három napja szórtam be a frissen telepített füvemet egy szerrel, és már 4 lótetű az örök vadászmezőkre távozott. A föld tetején voltak és rettentő mélyen aludtak, azt sem vetteék észre hogy áthelyeztem őket a kukába. Szerdán megkérdezem a gazdaboltban mi volt a neve. Egy doboz kb. 2000 Ft-ba került és kb. 200 nm elég.
Mirabilis-témában: eddig akár gyökeret, akár magot vetettem, mindig csak sárga lett belőle, ezért örültem meg a lehetőségnek, hogy más színhez is hozzájuthatnék. De ha a távolság miatt akadályba ütközik a dolog, ősszel örülnék néhány különböző színű növény magjának is - akkor is, ha a magról szaporításnál nem biztos, hogy ugyanolyan színűek lesznek.
Bocs de most találtam a Zanótról egy leírást ami azt írja hogy évenként egyes ágrészek elszáradnak ezt vágjuk le és ültessünk új virágot. Azt írja szaporítható magról és nyári fás dugványozással.
Szerintem nem birja a metszést én mikor elvirágzott mivel szép zöld volt virágok mellé néha néha levágtam egy két ágat a válasz következő évben egész ágrészek száradtak le.
Mennyire szoktad visszavágni a zanótot virágzás után?
Az enyém olyan gyéren virágzik... :-((( Két éve vettem, akkor a földfelszíntől az ágacskák végéig telistele volt virággal. Már tavaly sem volt az igazi, idén meg még gyérebb. :-( Vagy nem a megfelelő metszés hiánya okozza ezt a hiányos virágzást?
Néhány helyen (még az előző tulaj jóvoltából), a veteményesemben, málna alján, stb. is volt egy-egy csokor tulipán. De idén már olyan satnya virágokat hoztak, ill. a többség nem is hozott, hogy gondoltam, kiásom. Tudom, nincs még itt az ideje, de mikor itt lesz, addigra ellepi a többi növény, na meg elfelejtem. :-)
Néha már azt hittem, Ausztráliában kötök ki, olyan mélyen voltak a hagymák. :-))) Sajnos csak elég kis részét sikerült levelestül kiszedni, a többségnek beleszakadt a levele. Ennyit a kérdésem hátteréről. :-)
A lényeg: a kiszedett hagymákat egyelőre jó nagy cserépbe tettem, elföldelve, a buxus alá, hűvös-árnyékos helyre. Kell-e locsolni, mielőtt majd június elején-közepén kiszedem őket szárítani?
Egy sem? Nálam azok a szétültetett hagymák, amikből küldtem, már arasznyi leveleket hoztak. Nem tudom, hogy mi történhetett. Ha nem hajt ki, ősszel szólj rám, és miután leszáradtak a levelei, küldök másikat. Úgy is szét kell szednem a másik cseréppel is, mert már az is nagyon sűrű lett.
Ennek azért örülök különösen, mert van a kertemnek egy olyan része, ami kizárólag evvel az egynyári, nagyon sekélyen gyökerezö, alacsony és szárazságtürö növénnyel ültethetö be.
Kívül a kert mellett a kerítés és a járda között létesítettem egy hosszú ágyást. A közepén vannak a Cannák, a szélén különbözö szegélynövények. A probléma az, hogy a müvelt ágyás színtje jóval magasabb a járdánál, miáltal az erózió állandóan hordja le a földet a járdára. Fontos lenne itt valamilyen szegélyezést létesíteni, csakhogy az a gond, hogy a járda nem ér véget merölegesen maga alatt, hanem mintegy "terpeszben" lassan elvékonyodva behúzódik az ágyás alá mintegy 20-25 cm-re. Emiatt az alacsony oszlopokból álló elkerítést (kutyák ellen) is csak ennyivel beljebb tudtam leverni. Ezáltal az oszlopsor és a járda között levö csík sorsa nagyon megoldatlan. Ezt gondolnám benépesíteni portulával.
De ha van valakinek valamilyen tanácsa a probléma megoldására, kérem ne titkolja el!
Köszi! Persze, hogy sajátok, hát mér hoznék ide idegen lábakat? : ) Igen, tök váratlan színekben jelennek meg.. Nekem van egy sárgám is (ő még nem nyílik), meg egy lila. Ők az ősök. Gondolom, az ő kapcsolatuk gyümölcsei ezek az ifjoncok.
Gyönyörüek! Gondolom sajátjaid, mert Interneten nemigen lehet jó haranglábfotókat találni. Te is azt tapasztalod, hogy a magról kelt utódok nem színazonosak a szülökkel?
Ezek az érdekes színkombinációk a véletlen müvei vagy így vetted?
Még nem láttam, de egyre többen mondják, hogy lótetű. Nem gondoltam volna, hogy ekkora járatokat képes csinálni. többen Arvalin nevű idegmérget ajánlottak. Szerdán megyek, és beetetem őket. Ma reggel már a fű is berogyott a talpam alatt több helyen, és a rodim mellett is garázdálkodott. Ha vmi baja lesz, agyvérzést kapok.
Mit jelent a szíves ajánlatod? Személyesen menjen hozzád, aki szeretne Mirabilist? Én nagyon boldog lennék néhány tővel - rózsaszínt kivéve bármilyen színűvel, de az ország peremén élve sajnos nem tudok értemenni.
Egy házi praktikák címü könyv szerint petroleumos rongyot kell a lyukba helyezni a vakond ellen,lehetséges a gázolaj is hatásos. Sikerült már kideriteni milyen kártevő?
Az ultrahangos riasztó szerintem nem jó mert elég rossz a hallása a földikutyának de egyébként az az ultrahangos riaszto a vakondot sem riasztja el ha nagyon bőséges táplálékot talál a területen. A vakond ellen nékem nagyon bejött az hogy azt a területet amit nem szeretnék hogy turkáljon ott kiszórok tavaszal talajfertőtlenítőt és akkor elmegy másik területre. A gyümölcsfák környékén meg a szőlő között én kimondottam szeretm mert nem kell talajfertőtleníteni öszeszedi a rovarokat.
Helybe vetem persze, de aztán lehet belőlük pár (kb. 5) centis korukban átültetgetni sziklakertbe, stb. Nem késő, mint írtam még nekem sem kelt ki. Szerintem nyugodtan szórd el mindet, lesz jövőre bőven új magod, ha kell, dehát ha minden igaz nem kell, mert sokezernyit el fog szórni, ami aztán ott helyben kel jövőre:-)
Nekem a budaőrsi kertben nagyon sok van, ősszel, amikor kiszedem őket tövestül, akkor egy lavórba kirázom belőlük a még bennük lévő magokat, ezért van mindig sok, úgyhogy van most is, de lesz jövőre is:-) Igen, ezek azok a kicsi színesek az árokpartokon, kerítések mellett, ágyásban, kinek hová tetszik:-) Így, hogy a zacskóban marad inkább kárba veszik, de az sem olyan nagy kár, úgyhogy nem gond.
Budaőrsön is agyagos a talaj, mi hetente kétszer megyünk locsolni, mert a kelőfélben lévő magok tönkremennek a szárazságtól. Bár nem is nagyon kelnek:-((( Azért ez az agyagos talaj annyira nem rossz, mert olyan kemény réteg alakul ki a tetején, hogy jól megőrzi a nedvességet.
Ezek az első próbák,és nem akarom,hogy kárba vesszen.
Meg aztán még nincs füvesítve, és nem is tudom mikor lesz,mert elindult egy új ház, és nem nagyon lesz ideje a páromnak evvel foglalkozni (meg türelme).
Ugye ez az a növény,( aminek a magját ajánlo), amit kerítés mellé szoktak vetni?
Biztos nagyon jól mutatna pedig...sajnálnám elpazarolni...jövőre szabadna akkor kérni, akkor biztos nem veszne kárba!
Köszi a választ a magokra.
Elültetem őket.Lesz ami lesz. Max befüvesítünk...és 500ft a föld alatt marad.
Kiváncsian várom az eredményt majd.
Sokszor locsolod őket?
Az az igazság, hogy felénk elég agyagos a talaj, és nagyon nagy a szárazság, a napját sem tudom, mikor esett utoljára.Biztos kell öntözni, csak nem tudom milyen időközönként.
Egyébként az öntözés jó lesz...ha lesz eső , mert van ciszterna, és abból megy az öntözés majd.
Általában a féltől 2 centi mélység jó, kicsi árkot húzol és abba szórod csíkban, vagy bokorban, aztán betakargatod, pláne ha magasabb a növény. Van néhány fajta, ami fényre csírásodik, tehát a tetejére kell tenni, és amit mélyebbre, az rá szokott lenni írva a zacsira. Talán az is egy támpont lehet, hogy milyen a mag, pl. a sarkantyúka vagy a madármályva magja nagyobb, azt gondolom mélyebbre célszerű, mert lassabban csírázik, könnyebben kiszáradna és akkor tönkremenne, de akkor sem több 4, 5 centinél.
Én 2-3 cm mélyre szoktam vetni az egynyáriakat. Amiket vettél, azok mindegyike viszonylag magasra nő, nemigazán cserépbe valók, kivéve a törpe őszirózsát és a törökszegfűt, ezeket esetleg megpróbálhatod cserépbe vetni.
Valami napos helyen egy kicsit megkapált földre elszórod, esetleg egy kicsit gereblyével, ahogy a fűmagot, bekapálgatod, hogy a madarak ne vigyék el. Aztán várni kell, soká, május közepe, vége felé szokott kelni, még nálam sincs semmi mozgás. A keleti, déli oldalt szereti, hiszen csak napfényre nyílik.
Mindben ugyanaz van, csak nem akartam, hogy az alján tömörödjenek és nagyon zörögjenek.
Levelet hozott a postás! Ill. szvsz már a múlt héten hozhatta, de én most értem ide. Mindben ugyanaz van? Egy kis használati útmutatót kaphatnék? De mindenesetre hálásan köszönöm! A régi magvetésem is kikelt; 3 ( három) növényke készülődik, az egyik fél, a másik kettő kb. 1 cm-es, mindjárt szétvetik az üvegházat. Gondolom , kb 1000 magot vetettem:-(
Földikutya: Az állat jelenlétét a felszínen csak a túrásaiból lehet tudni. Ezek valamivel nagyobbak a vakondtúrásnál, tetejükön földhurkák vannak és ritkásabban találhatóak, mint a vakond kupacai.
Úgy tűnik, tényleg nem földikutya. Neten megnéztem: az hosszú, hengeres földkupacokat hagy (nálam sima lyuk), ezenkívül abból alig néhány db van az Alföldön, külön monitorozzák az élőhelyeit.
Szerintetek a növények kibírják, ha 1-1 dl gázolajat beöntök néhány lyukba? Egy ismerősöm állítja, hogy a szag szétárad a járatokban,és a vakondok eltűnt a kertjéből. Ha a virágoktól távolabb öntöm be, akkor talán a virágok sem bánják, nem?
nálam a télálló kaktuszaimnál dúrt szét mindent.meg a kis növényeket a foldből.a kaktuszokra meg még a hajtásra is rádurta a földet! :( remélem a föld alatti részeken nem ment át rajta vagy nem dézsmálta meg!
Szerintem is ez földikutya a lótetü kisebb vékonyabb járatokat készít. Mivel ez a földikutya növényevő ezért elégé veszélyes nagyon szereti a sárgarépát dugjál párat a járatába és ha behúzza akor biztos hogy az. Egy megoldást ismerek egy jó Tacskó vagy Foxterrier ezek biztos megfogják.
Sziasztok!Kis segítséget szeretnék kérni amatőr, kezdő révén.
Vettem pár virágmagot, de nem tudom eldönteni az ábra alapján mekkora földbe tegyem.Vagy simán csak szórjam a tetejére?Úgy elfújja a szél:)Napraforgó magot,pillangóvirág keveréket, kerti madármályva keveréket, törökszegfűt, törpe őszirózsát vettem. Még azt is szeretném megkérdezni, hogy ezek közül van e olyan, amit esetleg cserépbe is vethetnék.Köszönöm előre is! Esetleg ha van +tapasztalat, info, annak nagyon örülök mindig!
SOS segítséget szeretnék kérni: valamit agyon ásta a csöppnyi kertem. Nem vakond, nincs olyan földkupac sehol, ami a vakonda jellemző. A szomszédom látta, azt modja egy nagyobb egér-méretű dög. Ma reggelre cikk-cakkban az összes tulipánomat körbe túrta. A föld felszínén végig lehet követni az útját, kicsit domború a föld, mert nem túl mélyen ás. Ezenkívül legalább 10 helyen a gyepben is látok kb 4 cm-es szabályos lyukat, ahol feljött. Van ultrahangos vakond riasztóm, de semmit sem használ (eddig ugyanis vakond garázdálkodott). Mivel lehet elüldözni ??
Igen ha azt akarod hogy lassan nőjön ne tegyél tápanyagot és ne csinálj neki túl nagy gödröt. De vizet azt redszeressen kapjon. Nem tudom hogy kapod vagy veszed a tuját de van egy szabály a sikeres ültetéshez a lényeg az hogy földlabdával legyen kiszedve a csemete és a földlabdát össze kel kötni nagyon erősen egy vászon zsákkal ( műanyag nem jó) kiásni az ültető gödröt és beleteszed a csemetét a zsákkal együtt betemeted kb a földlabda feléig a zsákkal együtt . Akkor kibontod a zsák tetejét és elteríted a zsák megmaradt részét és betemeted teljessen. Ezért kell a vászonzsák mert az idővel lebomlik és ennek a macerának az az oka hogy a gyökéren levő kevés hajszálgyökér ne szakadjon el mert akkor nem fog megeredni a fa. Ez csak az örökzöldeknél szokás alkalmazni.
Sziasztok!Érdeklődnék,valaki a kertjében nevelget szomorúfűzfát?Tavaly vettünk egyet,nagyon szépen beindult,de most sárgulnak a kicsi levelei,ugyanakkor hozza a nagyobb,sötétzöld leveleket.Ez természetes,vagy valami baja van?Esetleg hiányt szenved valamiből?Naponta öntözöm....
Az esővíz-gyűjtésről:lehet kapni 10-15e Ft-ért 1000l-es,vaskeretes,műanyag tartályt. Nádszövettel körülvéve,vagy náddal körbeültetve nagyon jó víztározó.Ahol kisgyerek van,ott még biztonságosabb is
Esőviz: ha nincs akkor a semminél jobb a csapi víz is. Igaz mi nem vagyunk Svájciak de ott náluk kertes házaknál a terület nagyságával arányos ciszternát kell építeni és abból szabad locsolni autótmosni stb. Ha más nincs egy hordót tegyél az ereszcsatornához .
A fákat mindig olyan mélyre kell ültetni ahogy az az eredeti helyén volt. Csak ha gyümölcsfát ültetünk akkor a meglevő gyökérméret 3-4 szeres nagyságú jukat ásunk öszekeverjük szerves vagy mütrágyával és abba ültetünk.
Annak a kékes , lilás torokzatú csüngőnek tényleg eszméletlen jó illata volt, de mostanában sehol nem látok olyat, pedig vadászom. Lilából inkább állót veszek az ajtó mellé, de csüngőből szeretnék nagyon olyan fehéreset. De a lila biztos, hogy mindíg nagyon finom:-)
Es igaza van. . .a ferjednek. . .bar ha az alja ivelt, nem a haz falara fog folyni kozvetlenul. No de szinte minden falra szerelt viragtartonak ez a hatranya - a locsolasnal nagyon kell vigyazni.
Pedig en is nagyon szeretnek viragtartot - az Anblock-nak a csodalatos klematisza nem megy ki a fejembol. . .
Kiskertesz, a fagyra valo erzekenysege es a feny az valtozo. Nekem a rhodokon a level szokott olyan fagyottan, osszepondorodotten csungeni, hogy azt hinne az ember - vege, es nem. A feny. . .a teljes arnyekban meghalt jo par bokrom. Azt hittem eleg amit kapnak - hat nem. A Volcano-mal tisztan latszott, a tobb napot jobban szerette - ertsd: delutani tuzo napon volt, ontotta a viragokat - amikor arnyekosabbra ultettem at (a levelei sargasak voltak, azt hittem nem jo eki a nap) nagyon beteg lett, talan ez az ev megmutatja, mi is lesz a sorsa; megmarad vagy elpusztul.
Ha tudod a tied fajtajat, nevet, keress ra az interneten - szivesen segitek ha kell - mi a fagyturese. A fenynel ovatos lennek, nem tul arnyekos, nem tul napos helyet keresnek neki.
NEkem az olyan novenyek nem jonnek be amik kulonleges banast igenyelnek - takarasra gondolok - inkabb olyanokat veszek amik a helyi adottsagokat szeretik.
mekkorára nő meg, ha jól tartom? Kb 1*16 méterre szeretnémültetni. Egyméter az kicsi hely neki? Ilyenkor honnan lehet esővízet szedni? :) Jó, ez csak vicc. lévén csak csapvíz van otthon meg pár üveg ásvány, marad a csapvíz asszem.
Köszi a választ előre is!
Ja, és mekkora luk kell neki? Vag yúgy érted mélyebbre kell ültetni?
A tuják borókák nem igen szeretik ha metszegetik őket de ha tápanyagban szegény talajba ülteted és utána sem adagolsz tápanyagot akkor elég lassan nőnek. Illetve van egy kezdő kertészkedőknek egy nagy hibája épp akkora lyukat ásnak a fának vagy bokornak amibe belefér akkor nagyon lassan kezd el növekedni. Ha most fogod telepíteni egy tanácsot még adnak mivel a kiszedéskor a növény elveszíti a gyökérzete nagyrészét nem képes megfelelő menyiségü vizet fölvenni. Ezért reggel vagy napnyugta bután egy locsolókanával a fa lombozatára öntsed lassan a vizet ( esővizet). Csapi víz csak autó mosásra jó. Helyesbítek még arra sem mert a benne levő vizkötől foltosan szárad az autó.
Szedd ki és nézd meg én is egyszer fordítva ültettem a bemélyedés fölülre!!! A többi gumósnak általában az alján a gyökereknél van a bemélyedés itt fordítva.
Véleményeteket szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy a több mint két hete elültetett Begonia gumóknál se kép, se hang. A Starkltól rendeltünk az idén, elvileg gyönyörű lenne (nem volt éppen olcsó sem), de egyelőre semmi jele, hogy lesz egyáltalán. :-( Mennyi idő alatt kéne feltétlenül kihajtania? Volt már ilyenem, de nem emlékszem...
köszi a választ, majd megyek és keresek is olyan helyet ahol lehet ilyet kapni, a tamariskára is egy évet vártam :( , de most végre találtam, és gyorsan vettem is egyet! :)
Köszi a segítséget Rhododenrton ügyben. A talajigényével tisztában vagyok, és van talajsavanyító tápsóm is, kifejezetten ilyen növényekhez. Csak a fény és vízigénnyel volt gondom. Esővizem van, 3 db 200 l-es hordóban gyűjtünk, locsoláshoz meg permetezéshez. Akkor a Rodit mindig esővízzel fogom öntözni.
Ilyen képem van még. Nem láttam még a thujákat, csak ilyet kapok kedden és szeretnék rá felkészülni, hogy mennyi hely kell neki. lehet metszeni és formázni, hogy ne legyen 2 méter átmérőjű? Mert az első képen nagyon nagyon terebélyes, nekem meg nem lenne akkora helyem.
Bocs, lehet, hogy buta kérdések, de életemben nem kertészkedtem, most viszont muszály keret szépíteni. na, nem mintha nem élvezném :)
Napra semmiképpen ne tedd, félárnyék a minimum, de a teljes árnyékot is elviseli.
Lágy vízzel locsolni ha nagy meleg van, mert a kemény viztől visszameszesedik a talaja, és elpusztul, nagyon utálja a meszet.Legjobb ha gyűjtesz neki esővizet.
Rhodotápot vegyél a zobiban, és abból adjál neki kétszer egy évben, nagyon meghálálja, nekünk lombhullató fajta van, és amióta ezt adom neki, hihetetlen sok virágot hoz, az idén már minden ágvégen hozott egyet! :)))
Talajsavanyításhoz segítség ha vasgálicot szórsz időnként a töve köré, és hagyod szépen hetek alatt beolvadni a földbe. Nem kell sok egyszerre.
Sokaig nem szerettem ezt a viragtartot - es en is tettem nylont bele, nem jo. . . Az a jo benne, hogy a gyokerzet szellozik. A kokuszra toltottem a foldet, bele a viragot - es betakarom a tetejet mulch-csal. Ennyi eleg is neki.
"Az organikus anyagban gazdag, szellos - nem kotott talajt szereti. A tolgyfa es fenyo levele nagyon jo mulch-nak, komposztnak. Ha nem eleg savas a talaj, fenyofa kerge (apro darabokben) sokat segit a savasitasban - ultetesnel is lehet belekeverni a foldbe."
Szereti a nedves de jo vizatereszto foldet - nagy melegben locsolni kell. En szeeretek a bokroknak, faknak nagy godrot asni - es a foldet jo megkeverni nekik komposzttal , peat moss-szal (ebbol nem sokat). A talajt meg az egesz bokor korul jo alaposan takarni valamivel - pl fenyotuvel. . .
ZsuR, de jó, hogy betetted ide ezt a kókuszrostos függőt!
Hogyan kell ebbe virágot ültetni? Mi a rétegrend? Vhol olvastam, hogy nejlonfólia is kell bele. Na de akkor nem pang a víz esetleges túlöntözés esetén?
Van négy db ilyen rácsos bigyóm :-), de "feles", szóval nem félgömb, hanem negyedgömb - falra lehet akasztani. Én is valami futóvirágot szeretnék beleültetni.
ZsuR! Te Rhododentron értő ember vagy. Kérlek, segíts! Tegnap vettem egyet. (Az itthoniaknak mondom, hogy csak 3000 Ft-ért!!! Fél m magas, és tele van bimbóval)
Szóval, azt tudom, hogy a savanyú talajt kedveli, de azt nem, hogy napos, félárnyékos, vagy árnyékos helyet szeret, és hogy mennyire vízigényes. Ja, és mennyire bírja a telet? Kell-e takarni, hány fokot bír ki???
Köszönöm, meglátom, hogy ki tudom-e még szedni őket. Most én is megmutatom, hogy mit várok nagyon. A következő muskátlikat olyan három hete vettem, és nagyon kiváncsi vagyok már, hogy milyen szinűek lesznek (bár nincsennek nagy elvárásaim, mert valószinűleg levélre tenyésztették ki őket, de azok nagyon szépek szerintem :-))
Egyszer tettem harom pici palantat az agyasba - es egy honap alatt tele volt vele minden, ki kellett vennem es atultetni. . . A csungoben szepen megelnek, akkor is ha nem teljesen uj foldbe teszem oket, mint iden. A locsolas szokott gond lenni - de teszek a tetejere mulch-ot, igy nem szarad ki hamar.
Nagyon szeretnek olyan futot mint Anblock Italia-nak van - klematiszt valahonnan az emeleti viragladabol futtatni. . .rabeszelem az emberemet. . .csinaljon nekem egy jo ladat!
Akkor te petunia erto ember vagy :))! Mekkoraknak kell lenniuk. . .mert amit itt veszek azok allandoanfutnak. Az agyasban szinte lehetetlen tartani, igy csak a logos tartokba tudom ultetni oket.
Nekem a lila a kedvencem. . .nem tudok (nem is akarok) ellenallni nekik, mert az illatuk. . .jajj! Csodalatos!
Az akác törzsre magasan oltják a spéci oltványt, ami nem szeret hosszú ágakat hozni, viszont szeret egyszerre sokat, sokfelé! :) Ettől olyan gömbalakú a fa.
Ilyen gömbfa van még sokféle, például rengeteg juhar, és láttam már csepleszmeggyben is, az volt a legkirályabb az összes közül!
Én a petúniába Indiában szerettem bele - halálosan.
Egyszer elmentünk Agrába,és este hazafelé Fatehpur Sikriben is megálltunk.
Ez egy régi, elhagyott épületegyüttes, turistalátványosság.
Hatalmas vizes medencék között keskeny sávokban a virágágyások, de végtelen mennyiségben.
És mindenhol csak petúnia volt.
Este, naplemente környékén értünk oda, kellemes fény, és hihetetlen illatorgia!
Az valami eszméletlen volt.
Mikor hazajöttem, azévben a kertben több mint ezer tő petúniát ültettem el, és esténként olyan illat volt a kertben, amit leírni nem lehet.
De én is észrevettem, hogy a legerősebb illata a fehérnek van, és egy másik fajtának, amit én nagyon szeretek, egy nagyvirágú, kékes színű, rajzos torkú fajtának.
Kutya nincs, cica ugyan van, de az meg nem megy bele a fűbe, olyan lustaság! :)))))
De persze már kihúzgáltam.
Egyébként hihetetlen mi van az idén: már virágzik a tavalyi tátika, aztán a harangláb, meg a tűzeső, és tegnaptól az egyik íriszem is, a rododendron (!!), de a rebarbara is, ami csak júniusban szokott!!!
Egyébként a házbejárat előtti "előtető" csatornájára volt felakasztva, úgyhogy eső esetén kapott onnan is bőven vizet. Nem tudom, hogy ez volt-e a titka, de miután novemberben behoztam a házba - a viszonylag fűtetlen előtérbe, még jó darabig virágzott.
Jajj, még egy kérdésem lenne, nem is tudom, el tudom-e magyarázni... :-)
Tavaly kaptam ajándékba olyan függőkaspóba való futónövényt, aminek apró, csipkés levelei vannak, és kis fehér 5 (?) szirmú virágai. A hajtások viszonylag kemények, vegyesen nőnek rajta a levelek és a virágok, a nyár végére jól besűrűsödött, nagyon sokáig virágzuhatag volt rajta még novemberben is.
Ma láttam vmi hasonlót a kertészetben, azt mondta rá a bácsi, hogy "bakóta" (vagy legalábbis így értettem). De ezzel a névvel a gugli nem tud mit kezdeni... :-)
Szerinted létezik olyan tulipán, ami nem nevel fiókhagymákat?
A férjem két éve hozott az amsterdami virágpiacról gyönyörű "queen of night" fekete tulipánokat. Ill. hagymákat. :-) Tavaly is, meg idén is csak a 10 db virág volt. (nem szedtem fel). Egy másik típusból meg 6 hagymát ültettem tavalyelőtt, és idén már 14 virág volt.
Amatőr kertészként én akkor szedem fel a hagymákat, amikor a zöld része teljesen elfonnyad, és szept.-októberben ültetem el. A 2 között pedig a garázsban tartom. (árnyékos, szellős hely és hűvös legyen). Ezenkívül az apró fiók hagymákat le szoktam választani a nagyról. Ha 10 éve nem volt felszedve, akkor jó mélyen lehetnek már azok a hagymák.
Sziasztok! Nagyon friss kerttulajdonosként a segitségeteket szeretném kérni. Egyenlőre a kertemben nem igazán van virág, csak néhány tulipán árválkodik. De azok szépek, különlegesek. Amikor elkezdtem locsolni őket, akkor kezdték a virágokat is hozni (egy idős néni lakott itt, aki 10 évig nem gondozta a kertet). A kérdésem az lenne, hogy mit kell csinálni a tulipánokkal, ha elviritottak? Valaki azt mondta nekem, hogy azért ilyen aprók a virágaik, mert nem lettek kiszedve. Akkor ki kellene szedni őket, majd augusztusban visszaütetni? A kiszedés különben is fontos lenne, mert felújitani fogunk, és nem szeretném, ha tönkremennének. És ha ki kell szedni őket, akkor milyen helyen tároljam a hagymákat? Köszönöm: Pearl
Ay icipici kisbabák tüneményesek. Mutasd meg a kicsinek minden nap a virágaidat. Persze, ha tudod és ott van nálad. Nálunk a legkisebb már 3 hónapos, nevet a virágoknak. Sok örömet a kicsihez!
Te valószínűleg az Aranyesőre gondolsz amit már jól kitárgyaltunk. A fél ország sárga akácnak mondja. Ha erről van szó akkor magról könnyen szaporíthatod. Ha nem erről hanem valódi akácfára gondolsz az is magról szaporodik csak annak a meghélyát egy trükös módszerrel megrepítik és úgy ültetik el. ha tudsz küldeni képet akkor egyszerüb lenne. Nézd meg a 14680--14616---14612--14605--ös hozzászólásokat.
A segítségeteket szeretném kérni! Van egy gyönyörű sárga akác fám, kb. 2-3 méter magas, hogyan lehet szaporítani? Olyan helyen van, hogy a tövében kibújó hajtásokat nem tudom kiszedni, mert egy sarokban áll, két oldalról beton veszi körül, elől pedig olyan kemény a föld, hogy nem tudok ásni. Tanácstalan vagyok, és nem vagyok nagy kertész.
Valamint látni az utcán olyan akácokat amelyeket minden tavasszal, vagy ősszel megszabadítják az ágaitól, és így egy nagy bunkó marad a helyén, majd újra kihajt, és így tovább, remélem nem túl érthetetlen. Ha valaki ráismer kusza fogalmazásomból erre a fajtára, kérem írjon róla valamilyen bővebb infót, vagy egy oldalt ahol olvashatok róla többet.
Nem tudom sajnos, a zacsiját eldobtam. Botcsinálta kertész vagyok, ha tetszik vmi, megveszem, elültetem, aztán (ha kikel) élvezem. Ebbe beleszerelmesedtem. Talán valamelyik profi kertészünk fogja tudni a nevét.