Ez a klubtopic Debrecen környéki közösségi közlekedésről szól. Ide csak klubtagok írhatnak. Ha szeretnél klubtag lenni és ezáltal jogot szerezni az íráshoz, akkor kérvényezd a Megbeszélde - TK topicon.
Az addig rendben van, hogy előfordul, hogy egy-egy közműkiváltáshoz szükség lehet teljes útzárra, de a két hónap finoman szólva is túlzás.
Ebben teljesen egyetértek Veled, a két hónap szerintem is túlzás egy kicsit... A 23-as szerintem is megállhatna még a Böszörményi úton valahol, az egy kicsit segítene az egy lényegében kimaradó megállón. Talán a Kertváros megállóhely tudná kiszolgálni ezt a szerepet.
Nem lett volna egyszerűbb, ha a 22-est és 24-est a Benczúron, majd a Pallagi úton át közlekedtetik? Így nagy késést szedtek össze, és még a temető is kimaradt...
"Véleményem szerint már akkor sem lett volna ez egy rossz ötlet"
Dehogynem, és most is az. Az addig rendben van, hogy előfordul, hogy egy-egy közműkiváltáshoz szükség lehet teljes útzárra, de a két hónap finoman szólva is túlzás. A másik pedig a terelés útvonala. Az hogy a 31/32-es ennyire szét lesz bontva durván rontja a színvonalat, főleg azokban az időszakokban amikor 20 percenként jár... Azt sem nagyon nem értem, hogy a 23-as mi a túróért nem áll meg a Böszörményi úton?
Ha már mindenképpen szükség van erre az elmebeteg terelésre, akkor csak annyit kellett volna csinálni, hogy engedni Bethlen utcáról való balra kanyarodást a Hunyadi János utcára és mind a 15/15Y, 31/32 az Egyetem sugárúton megy, a Józsaiak pedig egész nap és hétvégén Nagyállomásig közlekednek. Ezzel a lakótelep mindkét oldala ki van szolgálva a nélkül, hogy össze vissza irányban járnának a buszok. Nem is beszélve arról, hogy ez nem csak a többlet km, hanem az utazási időt is megnöveli.
Értem, hogy választásokra be kell fejezni a villamost, de ezzel megint csak az a baj, hogy az utasok szívnak...
Pont most került fel a DKV-ra is, az előbb még nem volt ott! :) Ideiglenes menetrendek is vannak. Egész korrekt kis tájékoztató! És újra szerepet kap a Bolyai János Általános Iskola megállóhely, amire már többen számítottunk, hogy lesz még szerepe. Szerintem a terelőútvonalak is korrektek, persze sok mindenki nem fog örülni, de úgy sem lehet mindenkinek tökéletes.
Megint ott vagyunk, ahol két éve nyáron, hogy lezárják a Dózsa György utat. Véleményem szerint már akkor sem lett volna ez egy rossz ötlet, persze ahhoz kellett volna a munka normális tempóban való végzése.... Viszont 2 éve nyáron pont a város kaszálta el ezt az ötletet... Akkor most mi van? Most már mégis lehet? Mi változott meg bő másfél év alatt??? Amúgy meg arról volt szó (alpolgármester úr mondta a DTV-n pár hónapja), hogy először befejezik az egyik oldalt, aztán azt vissza adják a forgalomnak és utána jön a másik! Akkor most hogy is van ez? Hangsúlyozom: ha rendesen fognak dolgozni, akkor egyáltalán nem rossz döntés ez, csak ellentmondásban van több dologgal a múltból...
Az elsőajtózással több gond is van. Debrecenben meg főleg.
Kezdjük azzal, hogy azt és olyan dolgot lehet bevezetni, amit elfogadnak az utasok, meg kérdés, hogy milyen gyakorlati haszna van azzal szemben amilyen hátrányt okoz. Lehet "befenyíteni" meg marketingetni, de amilyen az adjon isten olyan a fogadj isten.
A probléma kulcsa abban rejlik, hogy sajnos debrecenben sokkal többen használnak kényszerből tömegközlekedést, mint Budapesten. Nem azért buszoznak, mert olyan marha jó, hanem mert nincs más opciójuk.. Amíg a szolgáltató nem tudja azt elérni, hogy az azért használják, mert ő ár/idő/érték arányban jobb mint az autó, a bicikli, vagy éppen a gyaloglás, addig olyan utasok lesznek többségben, akik dünnyögnek a számukra kedvezőtlen feltételek miatt. Kiváltképpen akkor, amikor a járművezető bambul maga elé vagy másik oldalra.
Első ajtós felszállás ide vagy oda, de azt a célt ami miatt kitalálták nem éri el. Főleg nem úgy, hogy a buszvezető rápllanat a kezedben lévő színes cetlire. Felszálláskor továbbra sincs lehetőség nagy biztonsággal kiszürni azokat akik érvénytelen jeggyel, bérlettel utaznak. Elvben lenne rá lehetőség, de az durván a menetidő rovására menne. Így is a forgalmasabb vonalakon megállónként akár 30-40 másodpercet is rátehet a menetidőre csak az, ha elsőajtón vonulnak be az utasok... Mi lenne a ha tényleges ellenőrzés is lenne? Na és mi van, ha ilyen esetben csak a következő lámpán tud áthaladni a busz.
Továbbra sem látszik az - ellenben Budapesttel -, hogy mikor lesz esetleg eletronikus jegyrendszer, ahol a felszálláskor a jegyek zömént "csippantással" lehet ellenőrízni. Akkor már azt mondom, hogy tényleg ki lehet szűrni a bliccelőket.
Nagy különbség még Debrecen és Busapest között, hogy az átlagos utazási távolság más. Nem mindegy, hogy egy 20 perces utazás nő meg néhány perccel vagy egy órás út.
Debrecenben akkor lesz realitása az elsőajtós felszállásnak, ha az utas maximálisan elégedett lesz azzal a szolgáltatással, amit elsőajtóstul kap és gyakorlatban is eléri azt a célt, hogy kiszűrje a bliccelőket anélkül, hogy az a menetidő rovására menjen.
Jó, hát azt tudjuk, hogy a BKV-nál nem alkalmazzák következetesen ezeket a dolgokat.
És most akkor tegyünk úgy, mintha nem történne semmi? Engem személyszerint rendkívül felb'sz ez az állapot, hogy elsőajtózás van, azt' mégsincs...
Legyenek tartva lakossági fórumok, gyűlések az utasok számára, legyen róla riport a KósaDebrecen TV-n (legalább használnák is valamire...), plakátolják ki az autóbuszok hátuljára önreklám helyett, vagy akármi. Ha ez kell hozzá, hogy az elsőajtózás gördülékenyen működjön, akkor ez kell.
Ja, és nem félnek felmutatni, nem titkolják, csak leszarják. Debreceni virtus. :)
Anno amikor elkezdték bevezeni még volános időkben az utasok "vasvillával" rohanták meg a céget.
Már nem kéne propagandának lennie, évek óta létező dolog, használni kéne, ez az utazási feltétel...
Miért félnek felmutatni a bérletet debrecenben? Azt amijük van és vettek, talán titkolnak valamit? Ha nincs, akkor kell félni...
Amúgy pesten muszáj kitáblázni mert nem minden busz van matricázva, nem minden buszról tudják előre, hogy 1 ajtós. ez inkább megkülönböztetés, ráadásul néha matricás busz van nem egyajtós vonalon szóval megtévesztő...
Nincsen akkora propagandája itthon az elsőajtózásnak, mint Pesten, hiába van itt több évtizede. Ha az utazóközönség nincs eléggé befenyítve a témát illetően, akkor elkurvul az egész rendszer. A BKK-nál az elsőajtózás újdonságként hat, így jobban odafigyelnek rá az emberek. A matricák a buszok ajtajain szembeötlőek, könnyen felismerhetőek, újabban ki is van táblázva a kocsi elejére, hogy kötelező-e az első ajtón felszállni, és a menetrendi táblázatokban is fel van tüntetve.
De egyébként az is igaz, hogy sokkal kisebb forgalmú viszonylatokon van bevezetve, mint pl. a 31/32, szóval előnyös lenne, ha Debiben is hasonló lenne az elsőajtós felszállás szabályozása, mint a BKK-nál.
"Az a baj, hogy a debreceni utazóközönség túlérzékeny. Pesten elfogadták az 1ajtózást, itthon évek óta nem. Pesti sokkal rohanóbb emberek nem kapják fel annyira a vizet ha késik a bsuz 3 percet, mint Debrecenben."
Elbeszélünk egymás mellett. Elhiszem amit írsz. Az én problémám leírtam lentebb. A pontosságról annyit, hogy 5 perccel hamarabb szoktak jönni a buszok, DE ezzel nekem nincs problémám, így volt ez a volános időkben. Csak jöjjön mindig 5 perccel hamarabb, és úgy érek ki. A gond azzal van, hogy az 1,25,5 busz és ennek variánsai egymást követik, a Faraktár utcától kezdve gyakorlatilag együtt mennek, néha a lámpák miatt szakad le egy busz. Ha netán 6 perccel hamarabb jönnek, vagy én nem érek ki 5 perccel hamarabb, akkor csodálhatom a Ruyter utcáról, hogy milyen szépen követik egymást a buszok...
A pesti elsőajtózásról meg annyit, hogy én azt tapasztaltam, hogy a sofőrök nagyrészt szarnak rá, a buszok ajtónyitási rendszere se úgy lett kialakítva. A legtöbb megállóban nem működik a dolog, a sofőrök meg nem keresik a balhét.
De pl pozitívum Debrecenben, hogy amikor hazamegyek a NAgyállomásról a 32-es vagy a 31 amikor lefelé megyek általában pontos. Jó volt olyan, hogy jegyvásárlók voltak (egyszer 12-en) és összeszedte már az állomáson a 4 perc pluszt, de összességében jönnek szépen. Nem tagadom a villamos építés gödrök miatt néha 1-2 perces csúszás van, de tényleg azt tapasztalom, hogy pontosak. Hasonlóan 43 is az volt, amikor mentem vele.
Az a baj, hogy a debreceni utazóközönség túlérzékeny. Pesten elfogadták az 1ajtózást, itthon évek óta nem. Pesti sokkal rohanóbb emberek nem kapják fel annyira a vizet ha késik a bsuz 3 percet, mint Debrecenben.
Pozitív példa az 5, 21, 21A és a 212. De attól, még hogy Pesten keresünk negatív példát, Debrecenben még konvojban közlekedik az a pár járat ami megmaradt...
Érdekes, az AVM folyton S és K betűket jelenít meg. 196-196A-n rendszeres a köztes indulás, múlthéten a 18-as villamosok egymás után vonatoztak, mint a 7-es buszok. Szóval ezt a kijelentésed árnyalnám.
Inkább nem vesszük észre pesten, hogy nem az a járat jött, aminek kellett volna, mert annyira gyakran jött. Durva példa, de ha a 7-es családban egy kocsi 10 percet késik sem feltűnő, mert annyira könnyen megcsúsznak, de jön minden lámpaciklussal 1, sokszor (pont a csúszaás miatt) 2-3 is.
Én azt vettem észre a menetrendben és a jelentkező igényekkel, hogy pl ha egy szakaszon X és Y buszok hangolva vanna, akkor egy másik szakaszon Y-Z-vel együtt jár. De Z-t nem lehet eltolni, mert akkor W járatot is tolni kéne, de akkor az nem csatlakozik B járathoz, ami esetleg ipari parkba megy, vagy a laksság igányei B járat indulását úgy követelik meg.
Pesten sokkal sűrűbb követések mellett sok vonalon el tudják intézni, hogy ne csússzanak egymásra a járatok, csak itt nem mert ez Debrecen, ahol csúcsidőn kívül kb. fél óránként járnak a buszok. Értem én. Csúcsidőn kívül szoktam a Faraktár utcáról néha buszozni, és rosszul vagyok attól, hogy a buszok hármas konvojban közlekednek. Igen csúcsidőn kívül, és ez gyakori jelenség. Ha lekésem a konvojt, akkor gyalog 5-6 perccel érek később a városba.
100 szónak is egy a vége....-> ITK-DKV Duo eddig sem tudta megteremteni a normális tömegközlekedés feltételeit, akkor majd 10 busszal kevesebb járművel hogyan gondolná bárki is hogy minden jobb lesz????????????
Arra alapoznak, hogy 2-es villamos megépülésével kevesebb busz kell, csak éppen 2013.március közepét irunk és még sehol sincs a befejezés! Évekkel csúszik itt minden!!!
Lehet megkövezni engem, de jelen állapotok szerint 2014. év végénél hamarabb nem látom reális lehetőségét annak, hogy az első 2-es villamos végigmenjen az új pályáján!!!! Lefordítva, itt lesznek a CAF vilik de nem lesz hol közlekedjenek!!!
A szolgáltatónak megadott paraméterek alapján kellene teljesítenie. Őt nem kéne, hogy az utasszám érdekelje, őt azért fizetik, hogy menjen a közszolg. szerződésben foglaltak alapján. A megrendelőnek kellene monitoring tevékenységet ellátni, és elgondolkodni, hogy milyne utasszerző akciót hozzon létre. A feladatokat szét kell választani, ne keverjk össze.
Az a baj, hogy Debrecenben nincs BKK-s modell, így egy szakmai szervezet van, aki (elvileg) ért a közösségi közlekedéshez és ez a szolgáltató. Ez már évtizedek óta így van. A Hajdú Volán távozásával sem lett ez másképp.
Ha lenne itt is egy BKK-hoz hasonló megyei, sőt regionális közösségi közlekedésért felelős szervezet, akkor a DKV-nak valóban semmi más dolga nem lenne, mint közlekedtetni a járműveket. De amíg nem így van, addig nem szabad a megrendelőre bízni a feladatokat, mert nem ért hozzá!
Így a DKV-nak valamilyen szinten ezt fel is kell ismernie és saját fenntarthatósága érdekében is valamelyest jobban a kezébe kellene venni a dolgokat.
Értem amit mondasz, szándékosan általánosan írtam le, mert egy nagyobb járműkapacitású szolgáltatás esetén gondok lennének, eléggé korlátos 140 busz. 140 busz elég lenne ha lenne 2V úgy átlagban egy hasonló méretű városban.
Én azt vettem észre a menetrendben és a jelentkező igényekkel, hogy pl ha egy szakaszon X és Y buszok hangolva vanna, akkor egy másik szakaszon Y-Z-vel együtt jár. De Z-t nem lehet eltolni, mert akkor W járatot is tolni kéne, de akkor az nem csatlakozik B járathoz, ami esetleg ipari parkba megy, vagy a laksság igányei B járat indulását úgy követelik meg. De akár sokkal kisebb láncban is létrejöhet ez. Ezt nehéz jól kialakítani.
Viszont a szolgáltatónak senki sem tiltja, hogy utasmegtartó akciókat hozzon.
Az Önkormányzat meg nem azt szokta mondani, hogy a 12-es ezentúl járkjon 40 percenként, hanem azt, hogy x%-al csökkentse a kibocsátást, mert csökken az utasszám. Ha a szolgáltató előrelátó, akkor tesz azért, hogy az utasszám ne csökkenjen, de értelmetlen bérletgyűjtő akcióval nem sokra megy.
Törzsvásárlói kedvezméynt kellene már bevezetni, nem DKV-s, hanem Vagyonkezelői szinten. ha utazol a DKV-n, akkor mondjuk kevesebb a vízdíjad és a fűtésed x százalékkal.
A szolgáltatónak megadott paraméterek alapján kellene teljesítenie. Őt nem kéne, hogy az utasszám érdekelje, őt azért fizetik, hogy menjen a közszolg. szerződésben foglaltak alapján. A megrendelőnek kellene monitoring tevékenységet ellátni, és elgondolkodni, hogy milyne utasszerző akciót hozzon létre. A feladatokat szét kell választani, ne keverjk össze. Amúgy a kedvezményrendszer jól hangzik tetszene, persze ezt nem könnyű lekövetni, bár előbb az alapfolyamatot kellene rendberakni hozzá.
Előfordul, hogy a munkára beosztott sofőröknek nem jut kocsi a garázsban. Nem sűrűn, de előfordul.
Ha ezekből még visznek el buszokat, akkor újabb ritkítás jön.
Egyébként meg ha a meglévő kapacitást sokkal egyenletesebben lenne elosztva, akkor korántsem lenne ennyira alacsony színvonalú a szolgáltatás.
Tegnap este és ma is megtapasztaltam, hogy egyszerre mennek el a buszok.
Ma az újkertből a tóciba szerettem volna eljutni.
Éppen azt az időszakot fogtam ki amikor 50 percenként járt a 12-es. 17:49. Jó mondom, akkor 22-esre szállok át a 32-esről a Jókain az 17:59-kor lett volna ott. Arra is sokat kellett volna várni. Jó, akkor legyen 19-es és a Kistemplomnál szállom át. Azt már nem értem volna el.
Maradt a 25-ös. Az érkezésig volt annyi időm, hogy kimenjek a buszvégig és ott szálltam fel.
A Holló László és a Sárvári Pál között jött szembe a 19-es, amit számításba vettem. Ahogy leszálltam jött a 12-es és kisvártatva a 22-es is. Mindez kb. 3 perc alatt.
Azt megtanultam már sokszor, hogy tök mindegy, hogy elment-e az orrom előtt a 12-es, akkor is meg kell várnom a következőt, mert azzal is ugyanakkor fogok hazaérni, mintha alternatívát keresek. De basszus 40 percenként jár hétvégén.
Konklúzió: Hétvégén az Újkertből a Tócóskertbe 40 peces követéssel lehet eljutni. Kis túlzással, de tényleg így van. :(
Meg ugye a szolgáltató addig nem állíthat be több járművet, míg a megrendelő nem rendeli el. Közszolgáltatási szerződés...
Viszont a szolgáltatónak senki sem tiltja, hogy utasmegtartó akciókat hozzon.
Az Önkormányzat meg nem azt szokta mondani, hogy a 12-es ezentúl járkjon 40 percenként, hanem azt, hogy x%-al csökkentse a kibocsátást, mert csökken az utasszám. Ha a szolgáltató előrelátó, akkor tesz azért, hogy az utasszám ne csökkenjen, de értelmetlen bérletgyűjtő akcióval nem sokra megy.
Törzsvásárlói kedvezméynt kellene már bevezetni, nem DKV-s, hanem Vagyonkezelői szinten. ha utazol a DKV-n, akkor mondjuk kevesebb a vízdíjad és a fűtésed x százalékkal.
Csak azért mert évente van 3-4 nap télen amikor elakad a busz egy szolgáltató nem fog pluszba az év 360 napján állva tartani x járművet. Ezzel ez a baj. Van egy kapacitás amire terveznek, tartalékkal, és vannak problémás napok amikor sajnos szétcsúszik a rendszer. Ilyenkor egy jó tájékoztatás segít sokat, mikor miért miért nem milyen alternatíva stb.
Ez a baj, ezzel az elvárással. Persze jó lenne ha lenne ilynekor busz, csakúgy annyi tartalék. Persze nem azt mondom, hogy ki kell centizni a flotta méretét. :)
Meg ugye a szolgáltató addig nem állíthat be több járművet, míg a megrendelő nem rendeli el. Közszolgáltatási szerződés...
Én nem vetítettem most semmit a DKV-ra,nem róttam semmit fel nekik. Viszont ha ma nem ünnepnap,hanem munkanap lenne,akkor nem csak ilyen kis késések lennének és nem lennének ennyire elnézőek az emberek. Ezt azért vegy étek figyelembe. Szerencsénk van,hogy március 15-e van,így van elég busz a pótlásra.
De abban igazat adók,hogy a MÁV felkészültsége hagy kívánnivalót maga után,nem állnak a helyzet magaslatán, és ez nagyobb probléma... :-(
Viszont itt csak pár perc késések vannak, ill villamos pótlás.
Tegnap 16:28kor indultam Bp-ről haza. Előttünk lévő mozdony szedője törött és szakított.
Így mi 420 percet álltunk Karcagon. Hidegben, fűtés nélkül, étel, forró ital nélkül, mindemellett utastájékoztatás sem volt, nem kaptunk pótló buszt, és a MÁV a debreceni utasokat a városban cserben hagyva taxira és gyalogtúrára kényszerítette...
Na ez késés és ez a tájékoztatás teljes hiánya. Ezután örüljetek, ha 2 percet késik a DKV busza, vagy kimarad és 15 perc múlva jön a másik műszaki hiba miatt. Mert Karcagon pl lehetett volna szólni az utasoknak, volt személyzet...
Szerintem ezen felesleges lovagolni, ha ilyen "vörös riasztás" van, sok helyen áram sincs, akkor szerintem nem az a legfontosabb hogy jar -e a villamos. Ezt most tenyleg nem a DKV-ra kéne vetíteni. Ez vis major most.
Pl somogyban pl szinte semmilyen Kapos volános busz nem jár!
Nem akarok vészjósló lenni, és szerencsére nem gyakran van ilyen szélsőséges időjárás Debrecenben. De azon azért el kellene gondolkodni, hogy mi lesz, ha hasonló időjárás következik be mondjuk majd 2 év múlva. Most leállt az 1-es villamos a teljes pályán, akkor majd leáll a 2-es is.... És akkor mi lesz, megbénul az egyik legfőbb közlekedési útvonal??? Mert hát addig eladunk majd jópár buszt, és utána nem hiszem, hogy két vonalat tudnak majd így pótlózni. És még szerencse, hogy ma ünnepnapi menetrend van. Mi lenne, ha munkanap lenne...??
És ezt most teljes nagy komolysággal írom, hogy a DKV-ITK-város triónak ilyeneken is komolyan el kellene gondolkodnia, mielőtt felelőtlen lépéseket tesznek... Remélem átgondolják az ilyen dolgokat is!!!
Az MVK Zrt. nemrrég tájékoztatott, hogy a hófúvás miatt leromlott körülmények miatt a különvillamosozást nem tudjuk megtartani, a vasgyári szakaszra egyelőre villamost egyáltalán nem mernek engedni. Előre láthatólag 23-ára lenne áthelyezve az esemény.
A körúttól befelé ki kell tiltani az autóforgalmat (legalábbis az átmenőt), és akár a patika tövébe is lehet a buszmegállót tenni. Délről a Szent Annától, keletről a Sas utcától befelé.
Javaslom a cikk írójának hogy legyen szíves minden nap 250 méterrel távolabb állni meg Petőfi térről munkába menet, vagy szálljon le egy megállóval hamarabb. "csupán néhány perces sétába kerül..." Aztán fusson neki a cikk megírásának még egyszer.
Az önkormányzati média megmagyarázza nekünk, hogy miért van jó helyen a Hal köz megállóhely... (Amúgy nem is tudom, hogy miért Hal köz még mindig a megálló neve...)
"Egy időben sokszor téma volt, az embereket mennyire hátrányosan érinti, hogy messzebb van a buszmegálló a Piac utcától. Ehhez képest úgy néz ki, mára megszokták a közlekedők, hogy itt van a megálló, és belátták, belefér egy kis séta…"
A mai napon egyeztetésre került a programtervezet, ígéretet kaptunk a megvalósíthatóságra, így publikusnak vélem, remélem nem nyomulok túlzottan:
(pár apró részlet még kérdéses, illetve a helyszínen módosulhat)
- 11:00: találkozás, jegyátvétel a Tiszai pályaudvaron, lehetőség szerint a villamos végállomás-épületben, vagy a mellette lévő padnál; - 11:30: indulás a különvillamossal a komplex-telepre, ott kültéri megtekintés (terv szerint az érdekesebb járművek beltere is fotózható lesz: 100, 151, 199, M5); - ezután kiindulás a vonalra, útközben fotómegállásokkal (akár közös megegyezés szerint), 2 helyszín; - "nullás" kör megtétele a Vasgyárban, fotózás a Szinva hídon, ívekben, a végállomási kitérőben, stb. igény szerint; - indulás Felső-Majláthra, útközben 1-2 megállási lehetőséggel (biztonsági okokból kihagyjuk a középperonos megállókat); - Felső-Majláth: rövid félreállás, fotólehetőség, kis pihenő (a járművezetőnek is); - indulás vissza a Vasgyárba, szintén kb. 2 fotóhellyel, megállás a felső-deltában a régi 3-as megállójában; - indulás ismét Felső-Majláthra, a plusz fotóhelyek kihasználása érdekében: itt esetleg gyalogos előrehaladással lehet tetszés szerinti fotóhelyet keresni a végállomás előtti íves szakaszon; - rövid félreállás, csak igény szerint; - indulás a Tiszai pályaudvarra, végig a teljes 1-es vonalon, igény szerint még beleférhet megállás; - érkezés a Tiszai pályaudvarra, kb. 16 órakor.
Az ár sajnos még mindig létszámfüggő, 1500-1800 forint. Aki még tud érdeklődőt vagy eljönne, jelezze bátran! kormondirobert gmail com
És annak mi értelme van hogy a pályát átteszik a Stadion felőli oldalra???
Az, hogy a két vágány helyére terjeszkedhet a hotel. De kíváncsi vagyok, ezek után hol fognak éjszakázni a villamosok ideiglenesen.
De nekem még most sem tiszta, mi lesz a Pallagi úttal. Hol megy át az egyik irányból a másikba? És hova tűnik az út? Mert a hotel előtti félkörig mintha semmilyen út nem vezetne.
Emiatt a körforgalmat is 2x kereszezik a sínek.
Viszont legalább van egy jó ötletük, a körforgalom. Az a kereszteződés elég veszélyes így.
Arra azért kíváncsi leszek, a kétfázisú lámpák megmaradnak-e. Mert ugye a KRESZ előírja, hogy elsőbbséget kell adni a körforgalmon átmenő villamosnak, dehát itt?
Remélem a stadion megálló csak ideiglenes megállóként fog funkcionálni a rendezvények alkalmával.
Nem hiszem. Eleve azt tervezik, hogy ott nem csak a meccsek idején lesz élet, mert lesz ott jó pár vendéglátóipari egység.
És annak mi értelme van hogy a pályát átteszik a Stadion felőli oldalra??? Emiatt a körforgalmat is 2x kereszezik a sínek. Remélem a stadion megálló csak ideiglenes megállóként fog funkcionálni a rendezvények alkalmával.
szuper lesz a még 20. életévüket el se érő ganzok kidobálása... mert ha az új vilik beszerzése megvalósulna, azokra nem lenne szükség. Bár ki tudja, talán máshol új életet kezdhetnének.
Amúgy azzal, hogy kitakarították a villamospálya árkát a Nádor utca környékén, már attól is sokkal normálisabban néz ki az építkezés... Remélem a jó idő beköszöntével az érdemi munka is legalább ilyen látványos lesz. :-) Én most bizakodó vagyok, remélem nem esünk pofára!!!
Az új villamosok megérkezésével Miskolc utcáiról hamarosan eltűnő ex-bécsi villamosok közlekedésének 10. évfordulójára egy különmenetet tervezünk. A fotómegállókkal tarkított utunk során bejárjuk az MVK Zrt. teljes vonalhálózatát, beleértve az E1-esek által nem járt szakaszt is (Felső-Majláth és egyéb vágánykapcsolatok). Várhatóan lehetőség nyílik telephely-látogatásra is (ez még szervezés alatt áll). A program létrejöttének és véglegesítésének feltételéül az MVK Zrt. min. 35 fő előzetes jelentkezését várja, biztos részvételi szándékkal. Az évforduló okán a március 15-ei hosszú hétvégét céloztuk meg, ezen belül a több résztvevőt adó időpont mellett fogunk dönteni. A fotózhatóságot is szem előtt tartva akár 2 forduló is beleférhet a programba, ez még rugalmasan kezelt részlet marad. A várható részvételi díj kb. 1500-1800 Ft. Érdeklődni, jelentkezni lehet: Körmöndi Róbert (kormondirobert tudodmi gmail kom 20/245-8280)
Kastrup: Wizzairnél nem lehet sosem tudni!!! Milánó is mindössze 4 hónapig van!!!!
Viszont nem nagyon értem miért jó Eindhoven és Dortmund együtt???? 170 km autópályán a két reptér távolsága!! Koppenhága mellett Berlint, Párizst és nyári menetrendben Barcelonát várnám!!!
Mi újság az 500-as villamossal? Legalább egy éve nem láttam forgalomban. remélem nincs vele semmi gond és csak az esetleges felújítása húzódik el ennyire. :) Nekem már hiányzik...
Androidos mobiltelefonnal rendelkezők a Google Play webáruházból ingyen letölthetik a Debreceni Menetrend v0.9.5 programot. Béta verzió ellenére nagyon kis hasznos program.
Mutatja a menetrendet, mutatja, hogy az adott megállóból mikor és merre indul busz, villamos, troli.
A menetrend benne frissíthető. Csak a feltelepítésél kell hozzá internet kapcsolat, különben offline kapcsolatban használható.
Ha van GPS vevő a telefonban, megmutatja, hogy melyik buszmegálló merre található. (Jó ez, ha azt sem tudjuk, merre vagyunk :)
Az alábbi két tényezőből: - "villamos három autóbuszt, vagy 175 személygépjárművet képes kiváltani" - A majdani 2-es vonalon pedig nagyjából 15 villamos fog járni csúcsidőszakban (ez kb 2-3 perces követésre is elegendő)
Egyértelmű, hogy csak a címre utaljak... :) Amúgy a cikk alatt egy semmitmondó közlemény van a 45 buszos kiszólásra! :) Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy aki nem ért hozzá, az inkább ne mondjon konkrét számokat, és akkor nincs ilyen gond...
Az évi 22400 bliccelő összesen 6,5 milliós kárt jelent a tavalyi buszjegy árával számolva. Feltéve hogy egyikük sem fizette be a pótdíjat. Ha tízezer ennyien bliccelnek, akkor is csak 65 milliónál járunk. Még így is eltörpül ez az összeg a DKV 1 milliárdos veszteségéhez képest. Nem a bliccelők száma a legégetőbb probléma Debrecen tömegközlekedésebben.
"Ezzel együtt ha forgalomba állítják őket, 45 buszra nem is lesz szükség Debrecenben."
Ahhoz elég jól át kell szervezni a forgalmat, hogy ennyi buszt kidobjunk... Nem tudom, hogy képes lesz-e erre valaki itt Debrecenben. Aki ért hozzá, azt meg úgy sem engedik tűzközelbe...
Simán kinézek a DKV-ból egy jelentős áremelést is akár, most hogy az Euró a 300 Ft-os határt verdesi.... De félek, hogy a kültelki járatokra már kidolgoztak valami forgatókönyvet pl. járatritkítás illetve újabb jegy lyukasztás megkövetelése, vagy kültelki bérlet.
Akár tetszik akár nem, a 2-es villamos megépülése biztosan hozni fog jelentős változásokat, illetve ÁREMELÉST !!! mintahogy ez a 4-es metró átadásával fog járni, mivel jelentős költésgek merülnek majd fel. Kérdés csak az, hogy ezt miért kell majd összes utasnak megfizetni???? Jó lenne, ha bevezetnének új jegy és bérlet formákat, amik a tömegközlekedésre ösztönözné az embereket, mert egyre jobban eltávolodnak és elhatárolódnak ettől az emberek!
A kretén MÁV arra spekulál, hogy megveszed jó előre a jegyed! Ha nem akkor fizess jóval többet!!
Forintosítva a változásokat, például a 221 kilométeres Budapest-Nyugati–Debrecen utazásra szóló menetjegyhez 535 forintba kerül az IC-szolgáltatás – de csak abban az esetben, ha az IC-jegyeket az utazás napja előtt megvásárolták; az utazás napján ez már 655 forintba kerül. A Budapest-Keleti–Miskolc (182 kilométer) és a Budapest-Nyugati–Szeged (191 kilométer) viszonylatok esetében az előző lehetőségekért 475 és 595 forintot kérnek. Nyíregyházáról a fővárosba Miskolcon és Debrecenen keresztül is 590 és 710 forintos Intercity-jegyárakkal lehet kalkulálni.
Ezek után jól gondolja meg bárki is, hogy érdemes-e a MÁV-val utazni.... mert részemről inkább kihagyom! Ha eldöntjük, hogy ma utazunk akkor 2 felnőtt esetén Db-Bp-Db csak IC-jegy 4x655= 2600 Ft + 3950 Ft/fő/irány azaz odavissza 15800 Ft két embernek!
Tehát két felnőttnek 18400 Ft-ba kerül az út (2x221 km!!) , ami 430 Ft-os benzinár és matrica vásrlása mellett simán olcsóbb autóval, mint vonattal!! Köszönjük neked MÁV!! És akkor még a helyi közlekedéssel nem is számoltam, immáron 350 Ft-os BKV jegyár is szépen megdobja a költségeket.....!!!!
"Menettérti jegyet csak száz kilométer feletti távolságra ad majd ki a vasúttársaság. Ha az utas ennél rövidebb utazásánál a visszaútra is meg kívánja vásárolni a jegyét, akkor a pénztáros két, egy útra szóló jegyet ad."
Na ennek mi értelme van????????? Több papír, több idő... Persze lehet azzal indokolni, hogy így előrelátható a forgalom, de úgy sem fognak ezért több vagont beállítani...
"Nemzetközi példákat is alapul véve, március 1-jétől a vasúti helyjegyek ára 150 forintról 180 forintra nő, az utazás napján megváltott helyjegyért azonban 300 forintot kell majd fizetni."
Aztaaaaaaaa. Pedig az emberek nagy része nem tudja melyik vonatot éri el, így tehát aznap veszi meg a helyjegyet, amivel szív egy nagyot...
"pénteken és vasárnap 12 órától üzemzárásig vonatozók a vásárlás időpontjától függetlenül 300 forintért válthatnak majd helyjegyet."
Húzzuk le a diákokat rendesen... Meg az utazók nagy részét....
A helyjegyekre nyújtott üzletpolitikai kedvezmények a továbbiakban is megmaradnak.
Ezt örömmel halljuk. :) Ideje lenne már.... nem tudom gazdaságosabb-e a busz, ehhez nem értek.... de hogy légszennyezés szempontjából a busz rosszabb az biztos..... Meg így télleg nincs értelme trolivonalat fenntartani, ha úgyis nagyrészt buszok közlekednek a vonalon... De akkor bízzunk benne, hogy hamarosan a trolivonalon újra csak trolik fognak járni.. :) Szennyezi így is elég busz még a várost......
"Szerintem addig, amíg le nem futják a buszok a már kifizetett km-t."
Ez nyílvánvaló.. de mégis mennyi időre fizették ki a kilométereket előre? Több mint egy éve van már ez a cirkusz, hogy buszok járnak a trolik helyett, mikor lenne elég troli is a feladat ellátására.... Jó lenne ha végre újra csakis trolik járnának... :-)
Tegnap a kezembe akadt egy új típusú tömbjegy. Bár az szerepel a tájékoztatón, hogy tilos kitépkedni a jegyet, mégis be van szaggatva minden jegy alja.
"Szintén jó húzásnak tűnik, hogy Debrecenben is megvetette lábát a cég, ahonnan kiszámítható utasforgalmuk van a jelenlegi három célállomásra, amelyeket a nyári menetrendben további városok követhetnek."
32-es busz Doberdó-Böszörményi-Segner tér-Nagyállomás vonalon fog járni
Konkurál a villamossal?
Max. a 22-es, 24-es buszok fennmaradásának van realitása, mert más lesz az utazóközönsége, mint a 2-esnek.
13-as Doberdó u.-Pallag
És a Doberdóig mivel viszed ki a diákokat a buszvégtől?
17-es Derék u.-Ondód
Ennek semmi értelme. Külterületről érkezőket leteszed a város szélén, ráadásul egy lakótelep szélén, amin át sem megy a busz. Kb. olyan mintha ITK-Ondód vonalon járna.
30-as Diószegi-Derék utca
30A Diószegi-Bánk
És ennek mi értelme? Nem véletlenül vonták össze anno a 29-est és a 30-ast. Majd a 30-ast és a (4)9-est.
Kapásból ilyen drasztikus dolgokat tudok a DKV-ból kinézni, valamint olyat is, hogy a Debrecen táblát elhagyó járatok esetén Kültelki bérletet és jegyet vezet be!!! :((((
Teljesen azért ők sem hülyék. Ha Bánkig csak a Diószegi úttól lehetne eljutni, ki használná? A jelenlegi megoldás viszonylag jó, mert két viszonylatot úgy tudtak összevonni, hogy az kedvező legyen minden utazónak. Működő dolgokat kár elrontani. Az összevonás (és sajnos a ritkítás) sokkal jellemzőbb a DKV-ra.
Bármilyen beruházás nélül az alábbiakat meg lehetne oldani a 2V beindulása után:
11: Monostorpályin a Nagyállomásig. Plusz jármű nem kell.
12: Vincellér - Derék - Csemete - Bolyai - Dóczy - Auguszta - Teva. Nincs az állandó cirkuszolás a két nagy munkahely menetrendje miatt.
13: Vincellér utca - Pallag, plusz jármű nélkül megoldható.
15: ritkább követéssel, a Nádor utcai nyomvonalat meghagyva Doberdó utca - Széna tér, ellenirányú 15Y-vel.
16: az alternatívák miatt nem vennék rá mérget, hogy nem szűnik meg.
21: kihasználtság miatt nem vennék rá mérget, hogy nem szűnik meg.
25: elegendő csuklóssal a 45-ös külső szakasza pótolható
41Y: Mint írtam, a 45-ös kiválthatja, és nem kell a kiszámíthatatlan 15Y sem.
- Likvidálja a 31-es buszokat, Józsai járatok helyett 1 (gerinc)járat lesz,
- 32-es busz Doberdó-Böszörményi-Segner tér-Nagyállomás vonalon fog járni
- 41Y megszűnik
- 15Y Doberdó-Diószegi út
- 45-ös Kéknyelű utcáig, 37-es Kéknyelű utca-Haláp között
- 13-as Doberdó u.-Pallag
- 17-es Derék u.-Ondód
- 30-as Diószegi-Derék utca
- 30A Diószegi-Bánk
Kapásból ilyen drasztikus dolgokat tudok a DKV-ból kinézni, valamint olyat is, hogy a Debrecen táblát elhagyó járatok esetén Kültelki bérletet és jegyet vezet be!!! :((((
...idén tavasszal megjön az első villamos, ami már a próbáit idén meg tudja kezdeni, akkor legkésőbb 2014 közepén már elindul a kettes.
Ez a legoptimistább helyzet, de azért reménykedjünk benne!
Egy "vészforgatókönyvvel" viszont elő kell állni, mert kevés busz marad, még ha likvidálják is a 31-32-t.
Lenne pár ötletem:
Minden józsai viszonylat a Nagyállomásig közlekedne
12-es és 15-ös maradna a 2-es villamos mellett
15-15Y egyaránt a Széna térre, ritkább követéssel
15Y és 41Y helyett a 45-ös közlekedne a Vincellér és a Diószegi út között, annyi változással, hogy a Nyugati utca helyett a Tisza István utcán közlekedne
Nagyobb szerepet szánni a trolibusznak, a 4-es járhatna az Egyetemig, a 3E-hez hasonló (de nem ugyanolyan) útvonalon.
Apró ésszerűségek kelleni fognak, mert tarthatatlan lesz a jelenlegi állapot.