Keresés

Részletes keresés

Perzsian Creative Commons License 2019.12.11 -1 0 2403

Ilyen hamar véget ért a pénzügyi képzés, Abdiás, amit okként jelöltél meg annak, hogy elfutsz innen?

Mennyi csoport társat térítettél meg?

:D :D :D

Előzmény: Abdiás. (2400)
magyarpityu Creative Commons License 2019.12.11 0 1 2402

Isten Törvénye a mennyei házirend.
Aki ott akar élni, annak a házirendet meg kell tanulni és el kell sajátítani.
És egy keresztény az újjászületése után ezt ''megtanulja''. - írod

Te már megtanultad, elsajátítottad?

Mondom, sok dologban egyezik a látásunk, de én nem vallom a cselekedetek általi üdvösséget, ezért nem megtanulandó/megtanulható és nem elsajátítandó/elsajátítható tudás és/vagy képesség függvényének tudom az üdvösséget! Sem provokálni nem akarlak, sem vitázni nem akarok veled, ha átgondolod ezt a dolgot: mit is jelent kegyelemből ajándékba kapni és hálával elfogadni azt, aminek elérése embernek lehetetlen, ám mégis megragadható hit által Krisztusért őbenne, és hálából, nem pedig valami elérésének kényszeréből tehetjük mindazt, amire elhívást kaptunk, akkor csak gazdagodni fogsz.

Megítéled a katolikusok Mária imádatát (pedig nem ítélkezni kellene, hiszen szabaddá lettünk, hogy az evangélium örömhírét türelemmel hirdetve tegyünk bizonyságot Jézus Krisztusról), miközben nem látod, hogy te magad hasonlóan egy félrecsúszott bibliamagyarázat miatt kardoskodsz olyasmi mellett, ami szemben áll az Igével (ne feledd, a katolikusok is a Szentírás félremagyarázásával jutottak a Máriával kapcsolatos tévelygéseikhez)! Nem attól biblikus valami, ha összemazsolázol pár igehelyet, hanem a kijelentés egészében kell vizsgálódni! Annak örvendek, hogy látom benned ezt a szándékot, csak még a taníthatóságot/megfeddhetőséget hiányolom nálad, de hiszem, ezt is elvégzi benned Szentlélek az Atya által rendelt időre!

Előzmény: Abdiás. (2400)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.10 0 0 2401

2Móz 12:37 És elindulának Izrael fiai Rameszeszből Szukhóthba, mintegy hatszáz ezren gyalog, csupán férfiak a gyermekeken kívül. 

Cira egy évvel később 6O355O fő.

időközben oda lett Kóré és társai, valamint a 3OOO fő akiket Mózes levágatott aranyborjúért.

Mózes, és Áron, mivel testvérek voltak, Lévi nemzetségből valóak.

Kik álltak Mózes szavára elő, hogy végrehajtsák a levágást, Hát a Lévi nemzetség tagjai.

szóval Lévi nemzetség tagjait le is húzhatod a listáról, hogy bálványimádók voltak.

Áron, valószinüleg azért kerülte el a levágást, mert alázatal bocsánatot kért.

a számok magukét beszélnek.  hatszázezer férfi, ennek 1% hatezer. Ha tehát a borjú miatt levágtak 3OOO az cirka O,5% százalék vett részt a hamis imádatban.

Mi van akkor a 99,5% százalékkal?

ami pedig a szabad akaratot illeti.

Van olyan. iIten megengedi.

Példa, bárhova szarhatsz, kivéve a kertembe. :) mert azt nem tűröm. 

Bárkivel köthetsz szerződést, de, ha velem kötsz, akkor betartod a szerződésben foglaltakat. ha vétesz a szerződés ellen, akkor az abban foglaltak szerint viseled a következményeket.

leforditom, mert sokan nem értik.

aranyborjú kell? semmi akadálya. pakolj össze, menjen ki a családjával a gyülekezetből, azaz a népből, és ott olyanborjút imád, vagy tornacipőt, amilyet akar, amihez kedve van.

32:25,

Áron nem vaditotta őket, a héberben itt az áll, hogy hagyta a népet hogy azok féktelenné váljanak.

Hibázott, mikor engedett a kérésnek, ezt nem is titkolta. És ha túl élte a büntetést, valószinüleg azért mert maga is Levi nemzetségűként Mózes mellé állt.

.

Előzmény: kitadimanta (2399)
Abdiás. Creative Commons License 2019.12.10 0 2 2400

Nagy kísértés a cselekedetek általi üdvözülés, sokan (és nem csak a katolikus felekezet) hirdetik is ezt, akiket megítélsz! Aztán Te magad is a Törvény betartásával jössz!

Vajon miért adott Isten Törvényt, miután Ábrahámot hit által megigazította?
Ráadásul a Törvény korszakával párhuzamosan is lehetett hit által üdvözülni!

Nem a parancsolatok hordozzák és közvetítik az ígéreteket, hanem személyek: Ábrahám és Krisztus.

De akkor miért kaptunk Törvényt.........

Amikor Isten átadta a Törvényét Izrael fiainak, leszállt a Sinai hegyre.
Izrael nagyon izgatottan várta ezt a napot.....személyesen találkozhat Istenével, azzal, aki nagy csodák és jelek kíséretében kihozta őket a szolgaságna és elnyomásnak a földjéből.
Körülállták a hegyet, és megjelent Isten dicsősége, de nem úgy, ahogy arra számítottak!

Villámlás, mennydörgés, földrengés, emésztő tűz, és ha bárki is csak hozzá ért volna a hegyhez, egy szempillantás alatt szénné égett volna!
Az az Isten, aki Ádámmal még együtt sétálgatott esténként az Édenben, hihetetlenül messze került az embertől.
Félelmetes volt és halálos a közelsége.
Izrael akkor megértett valamit:

- Isten Szent, én pedig nagyon nem vagyok szent!

A bűn olyan mértékű rombolást okozott az emberben, hogy összeférhetetlenség állt fönn Isten és ember között.
Ezt akarta megmutatni Isten Izrael népének. Azt, hogy amit gondolsz magadról, az nem igaz.
Sokkal rosszabb állapotban vagy, mint ahogy magadra tekintesz.
A bűn miatt nemcsak mi kerültünk egymástól hihetetlenül messzire, hanem a valós ítélőképességedet is elveszítetted saját magad megítélésével kapcsolatban.

Én jó vagyok, te pedig nagyon nem vagy jó.
Én tiszta vagyok, te pedig nagyon nem vagy tiszta.
Én Szent vagyok, te pedig nagyon ne vagy szent, és ha ebben az állapotban érintkeznék veled, megsemmisülnél.

Izrael népe annyira félt Isten jelenlététől, hogy sírva könyörögtek neki, hogy menjen el.
És Ő elment, mert ez számunkra életmentő elmenetel volt.
A bűn után Isten kivonult a látható világból azért, hogy az ember ne vesszen el.

És akkor most mi lesz?
Az embernek nincs élete önmagában, hiszen Isten Szelleme élteti.
De hanem tudunk Vele kapcsolatba kerülni, akkor mindannyian elveszünk?
Hogy tudnánk magunkat Isten jelenlétébe visszatornázni?
Visszatudjuk még?

Mi a szentségnek az az isteni realitása, amely ezt a közösséget helyreállíthatná?
Hogy tudok újra Isten jelenlétébe kerülni, az Ő erejéből és életéből részesülni, mert ez az üdvösség állapota?!
Milyennek kell nekem lennem ahhoz, hogy Istennel úja közösségbe kerülhessek?

A válasz a Törvényben van.

" A Törvény szent, és a parancsolat szent és igaz és jó."
Róma 7:12.

Isten a maga szentségét, jóságát és igaz voltát a Törvényadással tudta az emberiség számára érthető módon kifejezni.
A Törvény mutatja meg Isten bensejét, hogy Ő milyen velünk ellentétben.
Hasonlítsd össze magad az Én Szentségemmel.
Ez egy tükör, nézzél bele, és megláthatod belőle, hogy milyen messze vagy Tőlem!
A Törvényből megismerhetsz Engem és reális képet kaphatsz önmagadról.

A Törvény a "bűn okáért adatott", hogy leleplezze az emberben a bűnt, ugyanis a bűnös embernek a jóról és a rosszról alkotott képe hamis és torz, evilág istenének, vagyis a Sátán befolyásolása alatt áll.
Azért kell Istennek a bűnt lelepleznie az emberben, mert különben nem tud kialakulni benne a valóságos bűntudat.
Bűntudat nélkül nem jön létre az ember szívében és lelkében a megbánás.
Megbánás nélkül pedig nem alakul ki a megváltásra és a Megváltóra való igény.
Enélkül az igény nélkül pedig az ember elkárhozik.
Vagyis a Törvénynek oroszlánrésze van az ember üdvözülésében.

A Törvény Isten szentségének a követelményét fogalmazza meg az emberrel szemben, és arra mutat rá, hogy minden ember célt tévesztett, és mi az a szint, ahová újra vissza kellene jutnia, ha Isten jelenlétében akar örök életet.

Az újszövetség nem törölte el a Törvényt, hiszen ez a legfontosabb mércéje a szentségnek.
Ehhez képest tudjuk mindig ellenőrizni magunkat, hogy hol tartunk a megszentelődés folyamatában.

Amikor az ember megtér, kap egy új szívet, és megkapja Jézus természetét.
Egy olyan természetet, amelynek természetes, hogy Isten Igéjével összhangban éljen.
Ez a természet szereti Isten Törvényét és meg is tartja Isten törvényét., és azért, mert az a Mag, amely ujjászületéskor bekerül az emberbe, vagyis az a Mag, amiből ujraszületünk, Szent.
A mag állapota meghatárkozza azt, hogy mi fejlődik ki belőle.
A kukorica magból kukorica, a Szent magból pedig szentség.......

János azt írja:

" Mert az az Isten szeretet, hogy megtartjuk az Ő parancsolatait; az Ő parancsolatai pedig nem nehezek."
1 János 5:3.

Egy krisztusi magból született embernek valóban nem nehezek.
Egy krisztusi embernek jól esik hűségesnek lennie Istenhez, az Ő Törvényéhez.
Nincs is számára ennél természetesebb.
Egy krisztusi ember nem akarja bántani, szidalmazni, becsmérelni felebarátját.
A Názáreti Jézus engesztelő áldozata a Törvény megtartásának legteljesebb módját tette lehetővé az ember számára, és azt, hogy az ember már itt, a földi élete során is felöltözhesse Jézus tiszta természetét.

Ne gondold azt, hogy azért jöttem, hogy a Törvényt eltöröljem.
Nem azért jöttem.
Azért jöttem, hogy a Törvényt megtartsam, és ha közösségre jutok veled, akkor benned is meg fogom tartani, és téged is megtanítalak rá.
Olyanná formállak téged a Szellem által, amilyen én vagyok.

" Nem feljebbvaló a tanítvány az ő mesterénél, hanem mikor tökéletes lesz, mindenki olyan lesz, mint a mestere."
Lukács 6:40.

Az én tanítómesterem Jézus, és olyanná formál engem, amilyen Ő maga. Ő pedig megtartotta a Törvényt.
A Sátán pedig arra tanítja a tanítványait, hogy ne tartsák meg Isten Törvényét, mert ő maga sem tartotta meg.
Mindenki olyan lesz, mint a mestere.......

" És megtartom a Te Törvényedet mindenkor és mindörökké!"

119. zsoltár 44.

Ez nem azt jelenti, mint amit Te értelmeztél, hogy a Törvény megtartása, vagyis cselekedetek által üdvözülhet az ember, hanem azt, hogyha Jézusban ujjászületett és megörökölte kegyelemből a krisztusi természetet, akkor alkalmassá válik Isten Törvényének a megtartására.Vagyis az tudja megtartani Isten Törvényét, akinek már van üdvössége.
Jeremiás ezt már előre megprófétálta, vagyis azt, hogy mi lesz az újszövetség lényege:

" Törvényemet az ő belsejükbe helyezem és az ő szívükbe írom be..."

Jeremiás 31:33.

Az ószövetség ideje alatt a Törvényt Izrael népe külső kényszerből, nyomás hatása alatt tartotta meg. A büntetés azonnal jött, ha vétettek a Törvény ellen.Az újszövetség ideje alatt viszont a Törvény kívülről bekerült az ember belsejébe, és nem külső kényszerből, a büntetéstől való félelemből, hanem belső indíttatásból, Isten Szellemének az ösztönzéséből tartod meg.

Isten Törvénye a mennyei házirend.

Aki ott akar élni, annak a házirendet meg kell tanulni és el kell sajátítani.
És egy keresztény az ujjászületése után ezt "megtanulja".

Előzmény: magyarpityu (2396)
kitadimanta Creative Commons License 2019.12.10 -1 0 2399

"nem Izrael egész nemzete volt bálványimádó, hanem Mika, és anyja."

Meg Feltehetően az Efraim törzs többi tagja, meg Dán és legalább a hatszáz fegyverforgatója, továbbá a Lévita- és Manassé törzsbeliek...

Mielőtt csak Míkát vádolnád emlékeztetlek, hogy (legalább) négy törzs tagjai voltak bálványimádók és nem pillanatnyi felindulásból, hanem 300 azaz háromszáz évig!!!

Ugye, a Biblia szerint  - amikor Áron aranyborjút csinált - a népen kegyetlen bosszút állt Mózes:

2M 32:27 „És szóla nékik: Ezt mondja az Úr, Izráel Istene: Kössön mindenitek kardot az oldalára, menjetek által és vissza a táboron, egyik kaputól a másik kapuig, és kiki ölje meg az ő attyafiát, barátját és rokonságát.”

A pusztában azonnal véres megtorlás volt a válasz, most meg semmi...

Hogy-hogynem, 300 évig senkinek nem tűnt föl, hogy tömény bálványimádás folyik az országban...

Ja, szabad akarat...:D

Csak érdekességként:

Áron hogyan úszhatta meg az esetet, mikor a vádemelés megtörtént ellene:

2M32:21. És monda Mózes Áronnak: Mit tett néked e nép, hogy ilyen nagy bűnbe keverted?

25. És látván Mózes, hogy a nép megvadula, mert Áron megvadítá vala őket,

"a felmutatott példa, Mika esete, nem bizonyitja."

Valóban ez az egyedüli eset nem bizonyíték semmire, de nem egyedül volt, hanem több törzsből valók és sokan! És ami nagyon fontos évszázadokig, egyfolytában!!! Úgy, hogy senki nem tett semmit ellene....

Továbbá nem egyedüli eset, mert a pusztában Mózes ezért irtotta ki népe felét, s később is (majd ezer év múlva is) még mindig aranyborjút kellett állítani a hébereknek...

"Izraelnek volt már tövénye. nem volt aki betartassa velük."

- Akkor Áronnál miért nem alkalmazták?

- Mit csináltak a vezetők?

- Ezer évig Jahve szabadságon volt..?

Egyik sem... A Tórát ezer évvel később írták. Ilyen egyszerű...

Előzmény: Törölt nick (2398)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.10 0 0 2398

A téma ahol elidultunk.

Kijelentés történt, hogy Izrael vagyis a Zsidók mind bálvány imádok voltak, erre példa Mika esete is.

innen indultunk ki. :)

Hogy én Mikát a lopásával kezdem, azért van, mert a biblia is igy mutatja be.

nem Izrael egész nemzete volt bálványimádó, hanem Mika, és anyja.

Nem csak bálványimádó volt Mika, hanem beképzelt, öntelt, magát valakinek gondoló..

Nem egész Izrael hanem Mika.

Majd ezt követően, egész Izrelből, a dán törzs vette át Mika agyfingását, és lopták el bálványait, majd maguknál tartották.

szóval ez volt az eredeti, téma. Hogy Izrael bálványimádó volt?

a felmutatott példa, Mika esete, nem bizonyitja.

ahogy olvastam is, és linkeltem is az esetet végig, megmutatva a kontrát.

Izraelnek volt már tövénye. nem volt aki betartassa velük.

A törvény pedig tiltotta bálványimádást.

aztán közsönöm szépen a figyelmet, ha van reakió elolvasom.... de, nem igazán fogok már erre a témátra több időt szánni.

Ismét az van, hogy előadtuk nézeteinket.... .)

Előzmény: kitadimanta (2394)
kitadimanta Creative Commons License 2019.12.10 0 0 2397

"— ez a kérdés így hangzott, és nincsen idevágó, kötelezően elfogadandó szabály arra (ha van, akkor jelezzed),"

A személyes vélemény támogatás nélkül nem több személyes véleménynél, aminek igazság-tartalma addig erősen kétséges, míg más vélemények alá nem támasztják. Azután sem lesz megdönthetetlen, de legalább elfogadhatóvá válik, nagyobb lesz az esélye, hogy igazságot tartalmaz.

""Tehát végső soron nem akarod betartani, mert számodra ez a kellemesebb, kényelmesebb megoldás."
— levontad magadnak azt a következtetést, ami szerinted egyértelmű. Én tudom, hogy ez nem az igazat tartalmazza,"

Megint azt kell, hogy mondjam Te kínáltad föl a megoldást "mert gyenge vagyok betartani azokat."" - Írtad.

Ha valaki gyenge, nem tud, nem képes betartani valamit, akkor ebből egyenesen következik, hogy enged a "csábításnak".

Olyan ez, mint leszokni a cigarettáról: Aki él a szabad akarat adta lehetőséggel, az leszokik, aki meg jobban érzi magát, ha füstölhet, az marad dohányos. Tehát ő nem akar leszokni, csak mondja... Illetve, hogy egészen pontos legyek, ő csak szeretne leszokni... De ahhoz gyenge, hogy ez a szándék akarattá erősödjön, s valóban meg tudja állni, hogy ne gyújtson rá... Számára kényelmesebb, ha nem érvényesíti akaratát és inkább rágyújt.

"Nekem is elegendő ehhez azt tudnom, hogy Isten tudja a szándékomat, akaratomat. Isten országában nem lesz többé gyilkolászás. — ez azt jelenti vajon, hogy ember nem lesz ott, akit esetleg valaki megölni akar? Számomra azt jelenti, hogy olyan ember nem lesz ott, aki ölni akar."

Hihetetlen nyakatekert módon gondolkodol...

- Isten ismeri minden szándékunkat - Állítod, s ez egy mindenhatótól el is várható, sőt jellemzője kell, legyen.

- Megalkot egy országot, ahol csupa becsületes, jószándékú, rendes ember él.

Szerinted nem lenne egyszerűbb rögtön ilyet teremteni?  De igen... Akkor miért nem teremtette ilyenre? Mert nem teremtett semmit. Sem országot, sem embert, sem semmit... És ez nem képzelődés, hanem logikus következménye a fentieknek...

"Azt teljes mértékben megengedi, hogy valaki gonoszt akarjon cselekedni. Aki az Isten szerinti gonoszt akarja tenni, az Isten ellen akar tenni, szerintem."

Ez az Isten akkor nem normális... Vagy legalábbis ne reklamáljon, ha egyszer valami megenged...Pláne, ha még törvénybe is iktatja (a gyilkolást, rablást, stb...) és még példát is mutat...

Te tényleg nem érzed mennyire ellentmondásos, amit itt leírtál?

Persze, Neked az sem ment át, hogy Jézus nem Isten ellen valónak tartja a vétkeket, hanem éppen az emberek egymás elleni bűneinek, s ezért a rendezés jogát az ember kezébe tette.

"Úgy alakult, hogy feltétlenül egyetértek Istennel."

Miben? A gyilkolásban, rablásban...? Gratulálok!  Egy ateistának (pogánynak) legalább van erkölcsi értékrendje...

Rm2:14-15 „…a pogányok, a kiknek törvényök nincsen, természettől a törvény dolgait cselekszik,… a kik megmutatják, hogy a törvény cselekedete be van írva az ő szívökbe,”

Te pedig úgy vagy vele, mint Pál:

Rm3:20 „mert a bűn ismerete a törvény által vagyon.”

Rm7:7. „Mit mondunk tehát? A törvény bűn-é? Távol legyen: sőt inkább a bűnt nem ismertem, hanem csak a törvény által; mert a kívánságról sem tudtam volna, ha a törvény nem mondaná: Ne kívánjad.”

Csak az a kérdés, hol nyitod ki a Bibliát? Melyik isteni parancsnál? Jahvénál, vagy Jézusnál... Mert nagyon nem mindegy...:D

Előzmény: Törölt nick (2392)
magyarpityu Creative Commons License 2019.12.10 0 1 2396

Halihó Abdiás!!!

Írtál nekem egy hosszú hozzászólást a katolikus topicban, de ott moderációt kértek rád, meg aztán offtopic és nemkívánatos vagyok arrafelé, úgyhogy inkább itt válaszolok neked! Nem vitatkozni akarok veled, mert sok dologban egyezik a látásunk, de ezt jó lesz tisztázni:

Az általad írt Korintusi idézetet így lehetne behelyettesíteni:

''Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, de nem tartom meg Isten Törvényét, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy a pengő cimbalom. És ha prófétálni is tudok, ha minden titkot ismerek is, és minden bölcsességnek birtokában vagyok, és ha teljes hitem van is, úgy, hogy hegyeket mozdíthatok el, de Isten Törvényét nem tartom meg: semmi vagyok.''

Nos, több mást is írtál, azokkal egyetértek veled: a szeretet nem érzelgősség, meg nem az a szeretet, hogy szemet hunyunk mások hamis bibliaértelmezése és/vagy igeellenes vallásossága/életvitele felett. Bár nem írtad le egyenesen face-2-face, ami baj, mert szóból ért a magyar(pityu), de azért sejtem, mindezt azért címezted nekem, mert úgy látod, nekem kellene ebben magamra ismernem! Hát jó, így látod, leírtad, megvizsgálom magam, nem vagyok-e túl puha/langyos (nyilván van is ebben valami), köszönöm! Ám azért idéztelek, mert abba a hibába csúsztál, amit másokon (egyébként okkal és jogosan) számon kérsz!

Ó, de nagy bajban lennénk, ha Isten Törvényét kellene betöltsük az üdvösséghez! Ámbár, ha Isten Törvénye alatt (Te írtad nagy kezdőbetűvel, és szívesen is idézlek így) szóval Isten Törvénye alatt a szeretet törvényét érted, akkor rendben. De hiszen ezt írtam én is! Ám gyanítom, nem ezt értetted Isten Törvényének betartásán (más különben miért akarnál kiigazítani). Én az Atya Istennek való engedelmességet értem a Törvény betartása alatt, amit már a törvénytudó is jól idézett, amikor Jézus Krisztust vizsgáztatta a Törvény értelme felől. Tudta, mi a nagy parancsolat, de valószínűleg nem értette, és nyilvánvalóan nem cselekedte.

Nagy kísértés a cselekedetek általi üdvözülés, sokan (és nem csak a katolikus felekezet) hirdetik is ezt, akiket megítélsz! Aztán Te magad is a Törvény betartásával jössz! Az a törvényeskedés, amikor számon kéred másokon, amit te magad sem tartasz be (hiszen te sem vagy képes betartani), vagy rosszabb esetben azt gondolod, mivel betartod ezért jogosnak gondolod a számonkérést mások felé! Nos, én nem tudom Isten törvényét betartani, sőt, napról-napra csak rontok minden igyekezetem ellenére a helyzetemen, folyton elbukok, csak a bűneimet halmozom. De tudom, hogy Jézus Krisztus hiánytalanul és tökéletesen betöltötte a törvényt, és képzeld, az Atya Isten Jézus Krisztus tökéletes engedelmességét és hiba nélküli tisztaságát nekem, a bűnös és esendő, folyton vétkező és ügyetlen, sokszor engedetlen és haszontalan eszköznek tulajdonítja! Én ezért, és csakis ezért nem aggódok az üdvösségem miatt, mert azt Krisztus megszerezte nekem, és azt az ő kezéből benne és általa nyertem el, és Krisztus az, aki mindvégig meg is tart engem. Az a jó hírem, hogy ezzel nem vagyok egyedül, sőt, még csak különleges sem vagyok: minden Krisztusban életet nyert ugyanígy hálával kapta ajándékba, ahogyan én sem cselekedeteim, vagy a törvény ügyes betöltése, még csak nem is az arra való példás törekvésem miatt kaptam.

És ennek vannak következményei. Immár nem valami célnak megfelelésért pedálozok, nem elérni és kiérdemelni akarom, hanem Krisztusban már az enyém, már most Krisztusban rész szerint ízlelgetem, ezért szabad lettem az engedelmességre, hogy szeressem Istent, ami abban kell megnyilvánuljon, és ebben növekszem naponként, hogy az embertársaimmal való viszonyulásomból meglátszódjon, ki az Úr az életemben. Nem kell görcsöljek, hálából megtehetem, és ha elbukok, mert sokszor elbukok, nem veszítem el, mert nem tőlem függ, hanem Krisztus érdeméért az Atya Isten kegyelméből ajándékba megkaptam. Ne erőlködj a törvénnyel, ne a törvénytől remélj üdvösséget, a törvény csak az a tükör, ami szembesít minket bukott állapotunkkal, és Krisztushoz vezet minket, mert rávilágít, hogy a magunk erejéből nem fog menni, és megértjük, hogy Krisztusra, a benne kapott kegyelemre szorulunk!

Ha pedig így van, és hiszem, hogy így van, mert így értettem meg Isten kijelentéséből, akkor a hamis bibliaértelmezés sem fog megfosztani attól az ajándéktól, amit Krisztusban és Krisztus által Isten kegyelméből megkaptam. És más sem azért marad kívül, mert hamis a bibliaértelmezése, és igeellenes a vallásgyakorlata! Legyél hálás, hogy tisztán hirdetik neked Isten Igéjét, törekedj arra, hogy amit ingyen kegyelemből arra kaptál, hogy azt továbbadd, azt úgy tisztán add tovább, ahogyan kaptad! És legyen türelmed a hamis vallásgyakorlatban lévők iránt, nem te és nem én menthetjük meg őket, hidd el, Szentlélek őket is ki fogja hozni, vagy nem, mert éppen ott fogja őket az Úr felhasználni, de mindenképpen az Atya akarata szerint lesz velük. Olyan jó kényszer nélkül, hálából tenni azt, amire Atyánk elhívott és késszé, sőt, képessé tett minket! Ha van is kényszer, az nem a megfelelés kényszere, hanem az a szorongató féltő szeretet, amiben mi is élünk, amit mi is tapasztalunk Isten irántunk való szeretetében. Így válunk Isten képmásává, hogy Ő ragyogjon fel közöttünk, róla legyen bizonyság az életünk, és ne magunkról szóljunk! Szóljon az életünk Krisztusról, és szóljon róla igazat az életünk - ez a legfőbb imatémám és törekvésem!

Sikerorientált világban élünk, elkedvetlenedünk, ha nem hallgatnak ránk! De ne engedjük, hogy eluralkodjon rajtunk ez a világi gondolkodás, mert nem az lesz számon kérve rajtunk, hogy hányan  tértek meg a beszédünkre, hanem az, hány embernek mondtuk el a Krisztusról szóló örömhírt! Ne az legyen a mérce, hogy hányan hittek nekünk, sőt, ne nekünk higgyenek, hanem az legyen a cél, hogy Krisztusnak higgyenek, akiknek beszélsz Krisztusról! Kinek van még ilyen jó dolga, mint a hívő keresztyénnek, aki Krisztusról beszélhet, aki szeret minket, és akit szeretünk!? Olyan hálás vagyok, hogy nem kell senkit megtérítsek, csak el kell mondjam, rajtam Krisztus segített, benne lett teljessé és értelmessé az életem! Ez van ránk bízva, a többi Szentlélek munkája, és ez jól van így!

Szerintem ezt te is így gondolod, csak azért írtam le, hogy ne maradjon a(z esetleges) moderáció miatt függőben.

kitadimanta Creative Commons License 2019.12.10 -1 1 2395

"Melyik része volt fantázia? :)"

Nem melyik része, hanem az egész...

Hozzászólásodnak vajmi kevés köze van a fölvetett témához: bekattant valami, és elkezdtél írni róla mindenféle összefüggéstelen sületlenségeket, ami éppen az eszedbe jutott...

Előzmény: Törölt nick (2390)
kitadimanta Creative Commons License 2019.12.10 -2 1 2394

"Hát ennyire nem olvastok? :)

nem értitek? Mit tilt Jahve. Ne lopj!"

Mindenek előtt Neked kellene megtanulni olvasni és érteni is azt, ami le van írva...

Másodszor szólok, hogy nem a lopás a téma, hanem a következő kérdés: "Az kihámozható a történelmi írásokból, hogy ezt mikor hagyták maguk mögött?? Mármint az aranyborjú imádást?"

"aztán jön Dán törzse, és kirabolják Mikát Elvszik a bálványait, és papját is.. És igy lett Jonatán, és a fiai is, Dán törzsének papsága."

Míka valószínűleg Efraim törzsből való,  Dán egyértelmű, a Levita pap szintén, és a versek említik még Manassé fiát is.

Ez a négy törzs nem hallott Mózesről, sem Mózes Istenéről, 300 évig még bálványimádók maradtak a Biblia szerint.

Ezt kellene valahogy megértened, s nem lopásról hadoválni, aminek semmi köze a témához...

Illetve nemcsak ezt, hanem az egész folyamatot mialatt a Jahve-vallás kialakult az aranyborjú- és az Él- hitrendszer szintéziseként...

"Végig negativumok, Isten elleni dolgok.

Pont azt bizonyitja, hogy olyanokat tettek amit Jave tiltott."

- Csakhogy Jahve még sehol nincs... A négy törzsből valakinek emlékeznie kellett volna Mózes Istenére, de erről nem szól a fáma... Jahve csak jóval később tűnik föl a porondon... És akkor is aranyborjú formájában...:D

- Igen, Jahve tiltotta ezer évvel később... Amikor megírták a Tórát...

Előzmény: Törölt nick (2388)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.10 0 0 2393

Szóval, Mika megszegi a parancsolatot, miszerint, ne lopj!
Bír 17:2 És monda az ő anyjának: Az az ezerszáz ezüst, mely tőled elvétetett, és amely miatt te átkozódál, és füleimbe is mondtad, íme az az ezüst én nálam van, én vettem el azt. És monda az ő anyja: Légy megáldva, fiam, az Úrtól!
2Móz 20:15 Ne lopj.

Anyu, pedig, hogy a fia őszinte volt hozzá Csináltat neki bálványt...
Bír 17:4 De ő [megint] visszaadá a pénzt anyjának, és vőn az ő anyja kétszáz ezüst[pénzt], és odaadá azt az ötvösnek, és az készített abból [egy] faragott és öntött bálványt. Ez azután a Míka házában volt.
2Móz 20:4 Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak.
2Móz 20:5 Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyedíziglen, akik engem gyűlölnek.

Közben egy kis kitérő, a papság elrendezésére, és szentély szolgálatára kinevezettek. Jahve, a papi szolgálatot Áronnak, és Fiainak adta. (Ők viselték efód.) a papok kiszolgálására, és az egyébb feladatokra pedig minden elsőszülöttet, minden törzsből. ezeket azonban kiváltotta, Lévi nemzetség tagjaival, mert nekik először. a fennmaradó népességet, mint potencionális szolgát, pedig ki kellett váltani. Tehát Csak és kizárólag Lévi nemzetből valóak végezhették a kisegítő szolgálatot. ezek azonban nem papok.

Tehát Mika, mikor kinevezte valamelyik fiát, saját papjának, ismét csak ellentmond az isteni elrendezésnek. Majd, amikor Jonatán-t aki nem papi nemzetségből való, hanem a szentély szolgálatra kinevezett törzsből. Kinevezte papjának. Ismételten ellentmond az Isteni elrendezésnek.
Tehát Mika, egyfajta vegyes vallást hozott létre. Használta az Isteni nevet, és úgy gondolta, hogy vele az Isten. Viszont folyamatosan az Ő rendelkezései ellen volt, és cselekedett maga szakállára.
.
És itt jön a képbe dán törzse. Akik szintén tévedésbe esnek. Előbb az öt kém, akiket kiküldtek, kifigyelték mika sajátbejáratú templomát, szentélyét, és bálványait..... És látták, hogy Jonatán, a Lévi törzsből való, ott végez papi szolgálatot.
Ráveszik Jonatánt, hogy inkább nekik szolgáljon, mint egy embernek. sokkal nagyobb tisztesség ez számra. Jonatán belemegy az üzletbe. és segít is elrabolni a bálványokat...
Bír 18:16 A hadiszerszámokkal felkészült hatszáz férfiú pedig, kik a Dán fiai közül valók voltak, a kapu előtt állott.
Bír 18:19 Azok pedig mondának neki: Hallgass, tedd kezed ajkadra, és jöjj el velünk, és légy nekünk atyánk és papunk. Melyik jobb, hogy egy ember házának légy papja, vagy hogy Izraelben egy nemzetségnek és háznépnek légy papja?
Bír 18:20 És örvendett ezen a papnak szíve, és elvitte az efódot és a teráfot és a faragott képet, és velük a nép közé ment.

Bír 18:24 És monda: Isteneimet vettétek el, amelyeket készíttettem, és papomat, és elmentetek, hát mim van még egyebem? és [mégis] azt mondjátok nekem: mi bajom van?
Bír 18:25 És mondának neki a Dán fiai: Ne hallasd többé hangodat, hogy rátok ne rontsanak e felbőszített emberek, és te a magad életét és házadnépe életét el ne veszítsd!
.
szóval nem arról van szó, hogy izrael bálvány imádó volt... ez pl. egy ember személyes döntése, a nép nem volt egységes, ahogy az irás is mondja,
Bír 17:6 Ebben az időben nem volt király Izraelben, hanem ki-ki azt cselekedte, amit jónak látott.
a törvény, és szabályok megvoltak, nem volt aki, mindazokat betartassa velük.
Mózes, erőskézzel fogta a népet. Józsué, a betelepedéssel volt elfoglalva, a nép a területen szétszéledt... a Bírák idejére, tehát kvázi kezdték elhagyni, amire atyáik esküdt tettek.
Jól látható a történetből, hogy némelyek mentek a saját elgondolásaik után, és hogyan terjed a hamisság.
ezért kell, szükséges volt a szigorú szabályzás, miszerint, aki hamis hitet gyakorol, azt ki kell vágni.

a irások, rendre beszámolnak, hogy a nép folytonosan elhagyta Istent, és folyton nyakon kellett őket csapkodni, hogy a helyes úton maradjanak. :)

Előzmény: Perzsian (2391)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.10 0 0 2392

"Gondold csak el, hogy ha egyenesen következne számomra az általad leírtakból, hogy egy ostoba seggfej vagy, akkor te nyilván egy ostoba seggfej lennél-e, vagy csak én következtettem esetleg hibásan?"

— ez a kérdés így hangzott, és nincsen idevágó, kötelezően elfogadandó szabály arra (ha van, akkor jelezzed), hogy nekünk külső segítség kelljen valaki seggfejségének megállapításához. Te is megállapíthatod rólam, és én is rólad. Te magadnak, ahogy én is magamnak. - aztán ezt az fogadja el igaznak, aki akarja. Kb. annyi abszolút igazságtartalma lesz, mint pl. ennek:
"Tehát végső soron nem akarod betartani, mert számodra ez a kellemesebb, kényelmesebb megoldás."
— levontad magadnak azt a következtetést, ami szerinted egyértelmű. Én tudom, hogy ez nem az igazat tartalmazza, de te betudhatod az igazadnak. Egyszerűn nem szükségszerű az, hogy valaki egyetértsen velem abban, hogy igaznak találok valamit. Lehetsz ezzel te is így, vagy másképp.
Én azt mondom el a Bibliával kapcsolatban, amit nekem mond a Biblia.
Azt mondod, hogy nem csak a keresztények vétkeznek, hanem mindannyian vétkezünk. — igen, ezt akár a Bibliából is idézhetted volna.
Ezt is mondtad:
"Magyarul: A szabad akarat mellé a feltételeket is biztosítani kell, mert anélkül nem ér semmit az egész."
— rendben van az, hogy szerinted ez így van. Isten tudja, hogy mik a szándékaim, vagy a te szándékaid, vagy bármelyikünk szándékai. — Istenben nem kell velem egyetértened: nyilatkozhatsz úgy is, hogy Isten nincs(igyekszem a Bibliáról beszélni ebben a topikban). Szóval Istennek elegendő az is, hogy én jónak tartsam esetleg a gyilkolászást. - ahhoz elegendő, hogy megítélje az akaratomat, a meggyőződésemet.
Nekem is elegendő ehhez azt tudnom, hogy Isten tudja a szándékomat, akaratomat. Isten országában nem lesz többé gyilkolászás. — ez azt jelenti vajon, hogy ember nem lesz ott, akit esetleg valaki megölni akar? Számomra azt jelenti, hogy olyan ember nem lesz ott, aki ölni akar.
Talán nem tartanád igazságosnak, ha Isten megengedné minden olyan embernek, aki haragjában az egész világ pusztulását akarja, hogy elpusztítsa az egész világot. Istennek talán nem elegendő a szándék? Megengedi a gonoszságot annyira, amennyire akarja megengedni. Azt teljes mértékben megengedi, hogy valaki gonoszt akarjon cselekedni. Aki az Isten szerinti gonoszt akarja tenni, az Isten ellen akar tenni, szerintem.
Aki nem Istennel akar munkálkodni, az nem megy Istenhez, hanem ki-ki oda, ahova tulajdonképpen akar.
Nem csak tettekkel lehet ölni. - ehhez azért nem idézem a Bibliát, mert te is olvasod, te is tudod, hogy ezt írja.
Tehát számodra bármennyire is semmit sem érő a szabad akarat annak végrehajtása nélkül: én nem így látom.
Azt teljesen őszintén mondhatom, hogy nem áll szándékomban mindenkivel egyetérteni ebben a kérdésben. Úgy alakult, hogy feltétlenül egyetértek Istennel. Senki mással nem kell, de nagyon jó azt megtapasztalnom, hogy hívő testvéreimmel együtt - tudunk akár egy akarattal is gondolkodni Istenről, tehát Istennel kapcsolatban. Ez az én tapasztalásom, a tiéd bármi lehet.

Előzmény: kitadimanta (2387)
Perzsian Creative Commons License 2019.12.10 -1 0 2391

Levezetném, de majd ha éppen unatkozom, mivel az eddigi bizonyításaimat és cáfolataimat is konokul tagadtad.

Előzmény: Törölt nick (2390)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.10 0 0 2390

Melyik része volt fantázia? :)

Előzmény: Perzsian (2389)
Perzsian Creative Commons License 2019.12.10 -1 0 2389

Hát, legalább a topic címéhez hű vagy - Bibliáról szabadon fantáziálás.

Előzmény: Törölt nick (2388)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.09 0 0 2388

Hát ennyire nem olvastok? :)

nem értitek?

Mit tilt Jahve.

Ne lopj!

Mit tilt még?

Ne legyenek hamis isteneid...

Mit csinál Mika? jah, meg anyú, aki örült a fia bűnvallásának, és a visszaszolgáltatott összeghez hozzátéve, ő maga csináltatta Mika fiának a bálványokat....

Majd ez a Mika elszált kicsit, ment a maga feje után, és bár Istenre hivatkozott, hamisságot gyakorolt.

Még efódot is csináltatott, valamint Terafim (ez megint csak bálváy)

szóval több bálványa is volt.

aztán gondolt egyett, és felülbirálta Isten, akkori papi kinvezéseit, és ő maga nevezett ki egy papot, Jonatánt.

aztán jön Dán törzse, és kirabolják Mikát Elvszik a bálványait, és papját is.. És igy lett Jonatán, és a fiai is, Dán törzsének papsága.

Hol mondja az Irás, hogy mindezeket Jahve rendelte el?

Hogy nem látjátok, hogy ez egy negativ eset, ahol anyú is, Mika is, Jonatán is, és dán egész törzse hamisságra ment.

ez nem a zsidók története, ez egy egy ember története, aminek nagyobb hatása lett másokra is a hamis imádatban.

Mika és anyja megszegte a bálvány készitésre vonatkoó parancsot.

Vétkeztek Isten ellen.

Mika tolvaj volt. önimádó, és magát fapnak gondolta.

Beszerzett egy Mózesi vérvonalból származó ifjút és kinevezte papnak, holott jonatán, nem  Áron leszármazotja.

Dán tözs elvitte a cucost, és meggyőzte Jonatánt, hogy jobb neki ha egy törzs papja, mint egy emberé.

Végig negativumok, Isten elleni dolgok.

Pont azt bizonyitja, hogy olyanokat tettek amit Jave tiltott.

.

Mi a párhuzam Mika, és a ma élő bizonyos emberekben?

sokan gondolják magukról, hogy ők Isten emberei. Hivatkoznak is rá, emlegetik a nevét. De, cselekményükkel, megszegik az Isten álltalhelyeselt dolgokat. Hamis imádati formákat gyakoronak. Nem kell okvetlen bálvány, mint tárgy, ha a fejükben már fel van épitve, ott imádják a szivükben. és elvannak telve, ime! az Isten velem van! mondák, ahogy mondta Mika is.

Vagy akár a hamisan felfogadott pap, akik szertartásokat végez. Egy embernek, vagy többnek, mindegy. eladják magukat mint ez a Jonatán is.

.

a Biblia Istene Tiltja a hamisságot.

a Biblia, és igy Isten üzenete fennmaradt, mert Isten felügyelte hogy igy legyen.

ezért bánt keményen a néppel, mikor azok eltétek. ezért voltak kemények azok a tövények, hogy a hamis vallásúakat azonnal ki kell irtani.

Mert jól látható, hogyan terjed a szellemi drog.

.

szóval Mika esete, nem az egész nép esete. 

A zsidók törvénnyel, erővel lettek megtartva az úton.

s ha már a törvénynél tartok, amit Isten adott. a törvény szabályaival... És szóbakerült, hogy a törvény meghalt, megszünt. ide is csapnám azt is. mert érinti ezt a témát is.

Gal 3:19 Micsoda tehát a törvény? A bűnök okáért adatott, amíg eljő a Mag, akinek tétetett az ígéret; rendeltetvén angyalok által, közbenjáró kezében.
Gal 3:20 A közbenjáró pedig nem egyé, Isten ellenben egy.
Gal 3:21 A törvény tehát az Isten ígéretei ellen van-e? Távol legyen! Mert ha olyan törvény adatott volna, amely képes megeleveníteni, valóban a törvényből volna az igazság.
Gal 3:22 De az Írás mindent bűn alá rekesztett, hogy az ígéret Jézus Krisztusban való hitből adassék a hívőknek.
Gal 3:23 Minekelőtte pedig eljött a hit, törvény alatt őriztettünk, egybezárva az eljövendő hit kinyilatkoztatásáig.
Gal 3:24 Ekként a törvény Krisztusra vezérlő mesterünkké lett, hogy hitből igazuljunk meg.
Gal 3:25 De minekutána eljött a hit, nem vagyunk többé a vezérlő mester alatt.
Gal 3:26 Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által.

Előzmény: kitadimanta (2386)
kitadimanta Creative Commons License 2019.12.09 -1 0 2387

"akkor te nyilván egy ostoba seggfej lennél-e, vagy csak én következtettem esetleg hibásan?"

Ehhez kell egy külső forrás, amely segít eldönteni ezt a kérdést.

"Tehát azért nem mondhatom, hogy betartom Isten törvényeit, mert gyenge vagyok betartani azokat."

Úgy van! Tehát végső soron nem akarod betartani, mert számodra ez a kellemesebb, kényelmesebb megoldás.

"Neked, mint a Biblia értőjének tudnod kellene, hogy a Biblia szerint ezzel a dologgal korántsem vagyok egyedül - keresztényként."

Legyél egészen nyugodt, nemcsak a keresztények, hanem mindenki más is elkövet kisebb-nagyobb vétséget, - beleértve magamat is. Így lettünk teremtve: olykor nem a józan eszünk, hanem az egonk győz...

"Ezután is beszélek szabad akaratról, mert Isten biztosítja számomra."

Beszélni azt lehet. Csak az a helyzet, hogy ahhoz a feltételeket is meg kellett volna teremteni, történetesen az elszántságot, képességet, hogy véghez is vigyük akaratunkat. Ti. enélkül hajítófát sem ér az egész szabadakaratosdi...

Pl: A rendszerváltás után mindenki boldog volt, mehetett külföldre ahányszor csak akart, nem kellett három évet várni. Aztán rájött, nincs rá pénze. (minden családban volt legalább egy munkanélküli) Így aztán kenhette a hajára a szabadságát (szabad akaratát), mert ott volt az ugyan úgy áthághatatlan korlát, csak más volt az anyaga, formája.

Remélem most már érted, hogy nem hozzá költöttem, hanem a mondatod törvényszerű következményeit írtam le Neked.

Magyarul: A szabad akarat mellé a feltételeket is biztosítani kell, mert anélkül nem ér semmit az egész.

Előzmény: Törölt nick (2382)
kitadimanta Creative Commons License 2019.12.09 -1 0 2386

"Hogy is kezdődik a manus története?

Meglopja anyját...."

Ki beszélt lopásról? Bálványimádás a téma, ha nem tévedek.

Bálványimádó volt Míka? Igen. Dán elrabolta ezt a bálványt? Igen, a levita pappal együtt, aki Míka bálványának volt a papja.

Felállították ezt a bálványt? Igen. És ezt imádták még 300 évig.

Eközben senki nem hallott Mózes Istenéről... Hát nem furcsa?

Előzmény: Törölt nick (2381)
kitadimanta Creative Commons License 2019.12.09 0 0 2385

"Csak azért mert látsz, itt-ott pár jó gondolatot, ami megjeleni a Bibliában is, nem azt jelenti, hogy akkor az el lett csórva, lopva."

Ilyet mondtam volna?!... Visszaolvasva ennek nyoma sincs...

Te kérted a kánaáni törvényeket, én meg leírtam, hol kell keresni azokat.

1Mak 5.1-2. "Amikor körülöttük a pogányok meghallották, hogy az égőáldozatok oltárát újra fölépítették, a szentélyt pedig helyreállították, mint azelőtt volt, nagy haragra gerjedtek.
Elhatározták, hogy Jákobnak minden köztük élő fiát kiirtják. Nyomban el is kezdték a nép körében a mészárlást és a pusztítást."

Gyakorlatilag csaknem kiirtották azt a kevés zsidót, akik ott laktak. A többieket Júdeába menekítették.

1Mak 5.23. "Akkor fogta a galileai és az arbattabeli zsidókat asszonyaikkal és gyermekeikkel, valamint minden vagyonukkal együtt, és nagy diadallal Júdeába vitte őket."

"számtalan vallás, filózófia, vagy régiók törvényei szabályai közt található megfogalmazások, nem egyszerű lopások, óllózások, hanem összességükben hasznos. Tehát 2+2 az négy, 

A Biblia pedig ezt mutatja fel. akár van közös nevező más irásokkal, akár nincs, a tény az tény."

Nem e körül a három-négy paragrafus körül folyik a polémia, hanem elsősorban a többi veri ki a biztosítékot, azok, melyek éppen nem egyeznek más kultúrák erkölcsi normáival, s melyek nem is szerepelnek azok törvényeiben.

"De, nekem smafu, a más forrású hivatkozások. 

Azt azonban értem, és látom, hogy más embereknek mindegy honnan való, milyen forrás, csak igazolja, saját koncepcióját."

Fordítva ülsz a lovon: Ha nem lenne forrás, mely állít valamit, akkor senki nem hozakodna elő vele. Magyarul: Nem a saját elképzelést igazolom velük, hanem a források anyagából alakul ki egy kép, ami nem saját elképzelés, hanem a források által szolgáltatott információ.

"aogy be is fejezed, semmi nem igaz.

Miről beszélgetünk akkor? :)"

No, akkor jól figyelj!

Azt mondod, Jézus zsidó volt, én ennek az ellenkezőjét állítom. Hogyan lehet egy állításról eldönteni, igaz, vagy hamis? A Bibliában erre is, arra is találunk igazolást, ezért itt nem dönthető el a kérdés. (Amúgy eldönthető, de most vegyük úgy, hogy mégsem) Mit lehet tenni? Nyilván más forrást kell segítségül hívni.

Nézzük mit ír ebben a kérdésben a Makkabeusok könyve?

1Mak 5.1-2. "Amikor körülöttük a pogányok meghallották, hogy az égőáldozatok oltárát újra fölépítették, a szentélyt pedig helyreállították, mint azelőtt volt, nagy haragra gerjedtek.
Elhatározták, hogy Jákobnak minden köztük élő fiát kiirtják. Nyomban el is kezdték a nép körében a mészárlást és a pusztítást."

Ezután a maradékot júdeába menekítik:

1Mak 5.23. "Akkor fogta a galileai és az arbattabeli zsidókat asszonyaikkal és gyermekeikkel, valamint minden vagyonukkal együtt, és nagy diadallal Júdeába vitte őket."

Szerinted mennyi zsidó maradt Galileában? Megsúgom: Egy lélek sem!

Szerinted mi az esélye annak, hogy az eszkimók közt egy néger születik? Semmi. No, ennyi esélye volt Jézusnak is zsidóként születni Galileában.

De nemcsak ez a bizonyíték, hanem nagyon sok más részlet is erről tanúskodik a Bibliában. Gyakorlatilag minden ami Jézussal kapcsolatos. A törvény tagadása, be-nem tartása, Jahve-Mózes-Ószöv elutasítása, Jézus pogány szokásrendje, az Anyaisten  és az ősi vallás felelevenítése, pogány-messiássága, stb...

Előzmény: Törölt nick (2380)
-verkli- Creative Commons License 2019.12.09 -1 0 2384

"A róla szóló történetekben nem egy olyan alapvető elvi hiba van, ami egyébként is egyértelműen bizonyítja (pl: pénzzel fizetett, tevén érkezőket fogadott, stb...)"

A pénz megjelenése a Mózesról szóló történetekben nem furcsa, pénzt használtak már Mózes ideje előtt is. Természetesen árupénzt, nem pénzérmét. Az árupénzek is részben nemesfémek voltak. 

4Móz. 3

46 Attól a kétszázhetvenhárom kiváltandótól pedig, akik a léviták létszámán felül vannak Izráel fiainak az elsőszülöttjei között, 

47 szedj öt-öt sekelt fejenként. A szent sekel szerint vedd, amelyben húsz géra egy sekel.

48 Add azt a pénzt Áronnak és fiainak, azokért a kiváltandókért, akik közöttük létszámon felüliek.

49 Mózes tehát váltságpénzt szedett a léviták létszámán felül kiváltandóktól.

50 Izráel fiainak az elsőszülöttjeitől szedte be a pénzt, ezerháromszázhatvanöt sekelt, a szent sekel szerint.

51 Mózes a váltságpénzt Áronnak és fiainak adta, az ÚR parancsa szerint, ahogyan megparancsolta az ÚR Mózesnek.

Mondjuk nézzük a fenti igehelyet. A sékel súlymérték volt, adott súlyú ezüstöt jelentett, (áru)pénzt. A "szent sekel" a súly-etalon. Nem kell ide mai értelemben vett pénzt, pénzérmét képzelni.

Előzmény: advocatusdiaboli (2365)
kitadimanta Creative Commons License 2019.12.09 -1 0 2383

Ne haragudj, de ez tömény, értelmetlen, se füle, se farka zöldség...

De legalább az kiviláglik, hogy az izraeliek még mindig nem "törtek be" Jahvénak...

Előzmény: Törölt nick (2378)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.09 0 0 2382
Gondold csak el, hogy ha egyenesen következne számomra az általad leírtakból, hogy egy ostoba seggfej vagy, akkor te nyilván egy ostoba seggfej lennél-e, vagy csak én következtettem esetleg hibásan?

Valóban nem mondhatom el, hogy betartom Isten törvényeit, és te valóban elmondhatod (akinek csak akarod), hogy azért nem tartom be azokat, mert nem akarom.
Tehát azért nem mondhatom, hogy betartom Isten törvényeit, mert gyenge vagyok betartani azokat. Mert naponta többször szembesülök azzal, hogy vétkezem. Azzal is szembesülök naponta, hogy Isten megbocsátja a vétkeimet.
Neked, mint a Biblia értőjének tudnod kellene, hogy a Biblia szerint ezzel a dologgal korántsem vagyok egyedül - keresztényként.
Te ezt mintha nem tudnád, pedig azt mondod, hogy érted a Bibliát. - igaz, úgy írtad ezt magadról, hogy nem zártad ki a tévedés lehetőségét sem.
A szabad akarat, az szabad akarat. - a szabad akaratom végrehajtása, az meg nem a szabad akaratom, hanem a végrehajtása annak: ez két különböző dolog.
Ezután is beszélek szabad akaratról, mert Isten biztosítja számomra.
Ha számodra nem, akkor te legfeljebb nem beszélsz szabad akaratról. - vagy ahogy akarod.

Előzmény: kitadimanta (2376)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.09 0 0 2381

Hmm. Mika, mint a zsidók megtestesitője? :D

2Móz 20:15 Ne lopj.

Hogy is kezdődik a manus története?

Meglopja anyját....

olyasmit Tesz amit Isten nem helyesel, Tilt.

Most azt kvánod rákenni, magára a népre, hogy mind ilyenek? :)

persze, volt nem egy alkalom mikor tévedtek, azaz szándékosan eltértek....

de, a biblia pont arról beszél, hoggy Istentől mi a helyes, az elfogadható, és mi nem az.

szóval Mika esete pont egy negativ példa.

Előzmény: kitadimanta (2377)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.09 0 0 2380

megkérdezem, hogy 2+2 mennyi. Erre azt fogod mondani, négy.

Megkérdezem, hogy ezt kiszámoltad? azt fogod mondani, igen.

Erre pedig azt mondom, hogy figyi! előtted már több ezer évvvel kiszámolták már, és az eredményt loptad. :)

Mondjuk ez is egy sántitós példa, de legalább hasonló.

az emberiségnek, számos jó dolga van. ilyenek akár a gondolkodást, a társadalmi együtlétet elősegitő gondolatok.

Vagy törvény javaslatok, mind arra törekszik, hogy a közösségnek, és tagjainak velemi biztonságot nyútjson, vagy útmutatókat adjon...

Csak azért mert látsz, itt-ott pár jó gondolatot, ami megjeleni a Bibliában is, nem azt jelenti, hogy akkor az el lett csórva, lopva. :)

szeresd felebarátod, nem egy különleges gondolat. Sőt! alapgondolat. úgy szeresd mint magad.

Ne lopj! nem csak az erkölcsi oldala miatt, hanem azért mert neked sem jó ha meglopnak.

Ne mászd meg felebarátod feleségét, nőjét. Mert neked is szar lenne, ha valaki rámászna....

számtalan vallás, filózófia, vagy régiók törvényei szabályai közt található megfogalmazások, nem egyszerű lopások, óllózások, hanem összességükben hasznos. Tehát 2+2 az négy, 

A Biblia pedig ezt mutatja fel. akár van közös nevező más irásokkal, akár nincs, a tény az tény.

.

Talán nem tűnt fel, azért elmondom. :) Bibliáról szabadon.

Nyilván neked, másoknak mást jelent, és szabadon szadaltok a saját fejetek után. ez a ti egyéni meglátásotok. amit igyekszem is tiszteletben tartai. :)

De, nekem smafu, a más forrású hivatkozások. 

Azt azonban értem, és látom, hogy más embereknek mindegy honnan való, milyen forrás, csak igazolja, saját koncepcióját.

nekem Bibliám van, arról, abból beszélek... 

aogy be is fejezed, semmi nem igaz.

Miről beszélgetünk akkor? :)

Előzmény: kitadimanta (2375)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.09 0 0 2379

Most erre mit mondjak? :)

rühellem az ilyen beszédeket. Akkor megsértődsz, Te is és más is.

Valójában mit rühhellek.

A félbeszédeket.

Felmerültek érvek, amikre kiváncsi lennék. Nem azért mert x témában tanácstalan vagyok, hanem a nyilt beszédek miatt. szerettem volna hallani, azaz leirva látni, hogy mit is jelent a felvetés támája? Miben bizonyul hamisnak a Biblia beszámolója? Hogyan kapcsolódik ide, a pénz, és teve? (mert há ugyi a másik fejéb nem látok be.) No, meg azért ez itt egy nyilt fórum, és a nagyérdemű megérdemelne pár szót, vagy legalább linket stb.

Cóval nem mondtál semmit. Csak szaporitod Te i a hsz. sorszámokat. :)

Előzmény: Törölt nick (2371)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.09 0 0 2378

Róm 10:1 Atyámfiai, szívem szerint kívánom és Istentől könyörgöm az Izrael üdvösségét.
Róm 10:2 Mert bizonyságot teszek felőlük, hogy Isten iránt való buzgóság van bennük, de nem megismerés szerint.
Róm 10:3 Mert az Isten igazságát nem ismervén, és az ő tulajdon igazságukat igyekezvén érvényesíteni, az Isten igazságának nem engedelmeskedtek.
Róm 10:4 Mert a törvény vége Krisztus minden hívőnek igazságára.
Róm 10:5 Mert Mózes a törvényből való igazságról [azt] írja, hogy aki azokat cselekeszi, él azok által.
Róm 10:6 A hitből való igazság pedig így szól: Ne mondd a te szívedben: Kicsoda megy föl a mennybe? (azaz, hogy Krisztust aláhozza;)
Róm 10:7 Avagy: Kicsoda száll le a mélységbe? (azaz, hogy Krisztust a halálból felhozza.)
Róm 10:8 De mit mond? Közel hozzád a beszéd, a szádban és a szívedben van: azaz a hit beszéde, amelyet mi hirdetünk.
Róm 10:9 Mert ha a te száddal vallást teszel az Úr Jézusról, és szívedben hiszed, hogy az Isten feltámasztotta őt a halálból, megtartatol.
Róm 10:10 Mert szívvel hiszünk az igazságra, szájjal teszünk pedig vallást az üdvösségre.
Róm 10:11 Mert azt mondja az írás: Valaki hisz őbenne, meg nem szégyenül.
Róm 10:12 Mert nincs különbség zsidó meg görög között; mert ugyanaz az Ura mindeneknek, aki kegyelemben gazdag mindenekhez, akik őt segítségül hívják.
Róm 10:13 Mert minden, aki segítségül hívja az Úr nevét, megtartatik.
Róm 10:14 Mimódon hívják azért segítségül [azt], akiben nem hisznek? Mimódon hisznek pedig [abban], aki felől nem hallottak? Mimódon hallanának pedig prédikáló nélkül?
Róm 10:15 Mimódon prédikálnak pedig, ha el nem küldetnek? Amiképpen meg van írva: Mely szépek a békesség hirdetőknek lábai, akik jókat hirdetnek!
Róm 10:16 De nem mindenek engedelmeskedtek az evangéliumnak. Mert Ésaiás azt mondja: Uram! Kicsoda hitt a mi beszédünknek?
Róm 10:17 Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten igéje által.

Előzmény: kitadimanta (2367)
kitadimanta Creative Commons License 2019.12.09 0 0 2377

"Az kihámozható a történelmi írásokból, hogy ezt mikor hagyták maguk mögött?? Mármint az aranyborjú imádást?"

Erre vonatkozóan nincs konkrét dátum (nem is lehet, mert ez egy hosszadalmas átmeneti folyamat volt), noha a Bír 18-ban csaknem pontos adattal szolgál a Biblia:

31. "És felállítva tarták a Míka faragott képét, a melyet az készíttetett, mindaddig, míg az Istenháza Silóban volt."

"Több mint 300 évig volt a vallási központ, mígnem Jeruzsálem átvette a szerepét." 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sil%C3%B3_(telep%C3%BCl%C3%A9s)

Ez a honfoglalástól számítható, de a honfoglalás dátuma elég tág határok között mozog.

Amúgy nem hagytak fel az aranyborjú imádattal, mert Jeroboámnak kettőt is kellett csináltatni, elkerülendő a héberek lázadást:

1Kir 12:27-28. " Ha felmegy a nép, hogy áldozatot tegyen Jeruzsálemben az Úrnak házában; e népnek szíve az ő urához, Roboámhoz, a Júda királyához hajol, és engem megölnek, és visszatérnek Roboámhoz, a Júda királyához. Tanácsot tartván azért a király, csináltata két arany borjút, és monda nékik: Sok néktek Jeruzsálembe felmennetek: Ímhol vannak a te isteneid, óh Izráel, a kik téged kihoztak Égyiptomnak földéből."

(Ne zavarjon, hogy Izrael van megnevezve, mindent az ő nyakukba varrtak, ez nem újdonság...)

Ezután a júdabeli Manassé király kb. 650 körül tette kötelezővé a kánaáni vallást a héberek számára is...

2Krón 33:16. „…és megparancsolá Júdának, hogy szolgáljanak az Úrnak, Izráel Istenének.”

Ezt követően úgy 620 táján Jósiás számolta föl a többistenhitet.

2Kir 23:4. "És megparancsolá a király Hilkiának, a főpapnak és a másod rendbeli papoknak és az ajtóőrizőknek, hogy az Úr templomából hordjanak ki minden edényt, a melyet a Baálnak, az Aserának és az egész mennyei seregnek csináltak"...

Nagyon valószínű, hogy a héberek a lelkük mélyén mindvégig megtartották ősi hitüket, és soha nem voltak igazán Él-Aséra-Baál hívei. Legalábbis egy papokból álló "kemény mag" átmentette az utókor számára.

Mivel a nép már nem igazán emlékezett a régmúlt időkre, és az ősi héber vallás is feledésbe merült, kézenfekvő megoldásként kínálkozott az amúgy elterjedt Él-kultusz átalakítása olymódon, hogy Él-t Jahve minden tulajdonságával felruházták, kiemelték a többi isten közül, s így egy merőben új (egy)Isten képét hozták létre.

Előzmény: Törölt nick (2373)
kitadimanta Creative Commons License 2019.12.09 0 0 2376

"— tehát ezt te költötted, de emiatt sem reklamálok."

Nem költöttem, hanem egyenes következménye annak, amit írtál.

Ha nem tartod be a törvényt, akkor nyilván nem is akarod. Ha akarnád, betartanád, nem? Te beszéltél szabad akaratról Nem?

Előzmény: Törölt nick (2370)
kitadimanta Creative Commons License 2019.12.09 0 0 2375

"Nincs még egy olyan társadalom, ami ilyen rövid iő alatt épült fel mint a zsidóság."

Talán a zsidóság alakult ki a leglassabban a világon, hiszen cca.másfél-ezer év kellett hozzá. (még Jézus idejébe sem volt egységes)

Ti. ennyi idő kellett a kánaáni (izraeli) és héber összeolvadáshoz. Miért? Mert a héberek nem akartak az őslakosokkal keveredni, csak uralkodni akartak fölöttük, (az őslakosok sem szívlelték a hébereket) így meg elég nehezen megy a dolog...

"gondolok itt arra, hogy Mózes felmegy a hegyre-..."

Mózes nem ment sehova... Bizonyítottan kitalált szereplője az Ószövnek.

"...az első öt könyv, és Jób könyve Mózes munkája."

Már nagyon régóta kétségbe vonják Mózes szerzőségét, s mára széles körben elfogadott tény, hogy nem Mózes írta, és az is bizonyított (Te is észrevehetnéd, ha akarnád) hogy a fogságból hazatérés után írták, szerkesztették. Lehetnek - és vannak is benne -  benne jóval korábbi kánaáni írások töredékei, de azok már átdolgozott formában vannak  beollózva.

"Tehát, hol volt Kánaánnak tövénye? legalább is olyan amit Biblia leir?"

Olyan törvény nem létezett Kánaánban, mert ez a talió-elvű törvénykezés csak a primitív társadalmakra volt jellemző. Mezopotámiában sem volt szükség ilyen és hasonló törvényekre, csak miután az akkádok, majd a kegyetlenségeikről híres-hírhedt asszírok megvetették lábukat a Folyamközben.

Kánaánban sem volt szükség véreskezű törvénykezésre, valószínűleg a sumérekhez hasonlóan inkább tanácsokkal szolgáltak, amiknek be-nem tartásának nem igazán volt fizikai retorzió a következménye. Lásd suméreknél  pl. Ut-Napistim tanácsai. Ez ismert lehetett Kánaán területén is, mert Jézus hegyibeszéde kísértetiesen hasonlít hozzá.

UM-NAPISTI tanácsaiból: (Ez a név is használatos, nem elírás)

„…Ha bölcs vagy, ésszel élj, jól sáfárkodj a szóval,

okkal nyisd föl a szád, mint drágaköveket,

melyeknek értéket épp ritkaságuk ád!

Sértőt, gyalázkodót messzire elkerülj,

s magad se szólj soha félvállról senkihez!

Ne tégy rosszat ellenségeddel!

Rossz tett helyébe jót cselekedjél!

Ellenségeid iránt irgalmas légy!

Igazságos légy még azok iránt is,

akik bántanak és szorongatnak!

Ám hadd örvendjenek csak fölötte azon,

hogy te a rosszat jóval fizetted vissza!

Soha ne járj a rosszak tanácsán!

Halld meg a szíved súgásait:

gőgösen fölöttük állván, őket meg ne vessed, –

ott fönn az isten, istenük, haragszik,

Samas haragszik – bízd csak rá a bosszút!

Kenyeret szelj az éhezőnek,

bort ölts a szomjúhozónak,

a szűkölködőt fölruházzad,

tiszteld az alamizsna-kérőt –

ott fönn az isten, istene, örvend,

Samas örvend – jóval fizet a jóért!

Segíts a segítséget-kérőn,

tégy jót mindig-örökké!

Szolgáidat túlságosan meg ne terheld!

Mocskos beszéddel szádat meg ne fertőzd:

tiszta legyen szavad, gondolatod!

Gonoszt ne szólj soha senkiről:

csak szépet és jót, bárki kérdez is!

Nyelvedre béklyót rakj, szádra lakatot tégy:

a felrobogó szókat tanuld meg visszafogni!…

Gilgames − Az agyagtáblák üzenete, Magyar Helikon, 1963, 116–118. l., fordította: Rákos Sándor)

És ugye, Pál is irigykedve említi a kánaániak velük született erkölcsi színvonalát:

Rm2:14-15. „…a pogányok, a kiknek törvényök nincsen, természettől a törvény dolgait cselekszik,… a kik megmutatják, hogy a törvény cselekedete be van írva az ő szívökbe,”

Ő viszont - aki héber származású - nincs az erkölcsi értékrend birtokában, csak a törvényből tudja meg, mit lehet, s mit nem...

Rm7:9. „Én pedig éltem régen a törvény nélkül: de ama parancsolatnak eljövetelével felelevenedék a bűn,”

Rm3:20 „...mert a bűn ismerete a törvény által vagyon.”

"Mózes, az aranyborjút öszetörte, és megitatta velük. elpusztitotta a hamis egyiptomi vallást.

erről konkrétan beszámolaz irás, tehát nem tudom miről beszélsz?"

Az aranyborjú, a bálványimádás a héberek vallása volt, ezt nyugodtan leszögezhetjük. Később is igényt tartottak az aranyborjúra, Jeroboámnak kellett is készíteni kettőt is, egyet Béthelben és egyet Dánban, nehogy föllázadjanak...

Régészeti lelet (samáriai cserepeken) is igazolja, hogy Jahve eredetileg aranyborjúként funkcionált.

A rajta szereplő nevek egyike, az Egeliau különösen érdekes a jelentése miatt: Jahve borjú.

És a Biblia is bálványimádásról beszél:

Lásd Bír17. és 18. fejezet, ahol Dán hordája kiirtja Lais békés lakosságát, s erővel elveszi (feltehetően Efraim-törzsbeli) Mika templomának öntött bálványait (és az efodot, terafimot) és magával viszi a templom lévita bálványimádó(!) papját is. Ha Dánnak és törzsének lett volna igaz Istenük, akkor nem rabolnak bálványokat… Ja, és Mózes istenét hírből sem ismerték...

30. "És felállították magoknak a Dán fiai a faragott képet, és Jonathán, a Manasse fiának Gersomnak fia és az ő fiai voltak papok a Dán nemzetségében egészen a föld fogságának idejéig."
31. "És felállítva tarták a Míka faragott képét, a melyet az készíttetett, mindaddig, míg az Istenháza Silóban volt." - Ami bő 300 évet jelentett.

"a hamis vallás egy szellemi drog, és szintén függőséget okoz."

Igen, ezt tudtuk eddig is...

"Butaság, hogy Kr.e. előtt pár száz évvel hagytak fel a több istenhittel."

Minden mondatoddal bebizonyítod, hogy a Bibliát hírből sem ismered, csak a brosúrák butaságait. Sajnos...

Ha olvastad volna, biztos feltűnt volna, hogy nagyon sok helyen említi a biblia a térség, ezen belül a héberek átvett többisten-hitét:

Sof 1:4. „És kinyújtom kezemet Júda ellen és Jeruzsálem minden lakója ellen, és kiirtom e helyről a Baál maradékát, a bálványpapok nevét a papokkal együtt;"

Jer11:13, "Mert városaidnak száma szerint voltak néked isteneid, oh Júda, és Jeruzsálem utczáinak száma szerint készítettétek a gyalázatnak oltárait, az oltárokat, hogy áldozzatok a Baálnak!"

Az biztos, hogy Jósiás királyig többistenhit uralkodott az országban, hiszen legkorábban akkor "takarították ki"  a templomot:

2Kir 23:4. "És megparancsolá a király Hilkiának, a főpapnak és a másod rendbeli papoknak és az ajtóőrizőknek, hogy az Úr templomából hordjanak ki minden edényt, a melyet a Baálnak, az Aserának és az egész mennyei seregnek csináltak"...

Annak is föl kellett volna tűnni, hogy ezt a hitet államvallássá tették a héberek számára is:

2Krón 33:16. „…és megparancsolá Júdának, hogy szolgáljanak az Úrnak, Izráel Istenének.” - Izrael Istenei Él-Aséra-Baál stb.voltak...

"Honnan hivta ki Isten Ábrahámot?

Hogyan lessz akkor Kánaáni? :)"

Ábrahámot nem kihívta, hanem kimenekítette. Ábrahámnak menekülnie kellett valamiért, amit csak találgatni lehet utólag.

Úgy lesz belőle kánaáni, hogy jóval a héberek előtt telepedett le abban a térségben, és már eredendően, mielőtt útra kelt volna, a kánaáni kultúrában nőtt föl. Az apja is kánaáni isteneket tisztelt, ahogyan ő maga is. Tudjuk, hogy Él-nek emelt oltárt...

Ábrahám atyja Baál Istent imádta:

„Egy napon, amikor Ábrahám elérte a tizenkét éves kort, az atyja azt mondta neki: ’Holnap lesz az összes isten ünnepe; ezért elmegyünk a felséges templomba, és adományt viszünk az én istenemnek, a hatalmas Baálnak. És te választasz magadnak egy istent, mert elérted azt a kort, hogy istened legyen.’” Barnabás ev. 26. old.

"Jézus mint zsidó születik meg. Beteljesiti a törvényeket, és halálával el is törli azokat.

Tehát mind zsidó, a zsidóknak prédikál elősször. 

Mivel a zsidók Ábrahám útódai, igy választott nemzet.

Mivel Jézus nekik prédikál, első elhivottak.

Mi ebben a zavaros?"

Nem zavaros, mert ebből semmi nem igaz...

Előzmény: Törölt nick (2363)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.09 0 0 2374

Szeretem a világos beszédet, de felesleges megmondani próbálni helyettem, hogy én mit akarok, és azt miért. 

Miattam nyugodtan vonjátok kétségbe az egyházak értelmezéseit. Odafigyelek egyes értelmezésekre, aztán igyekszem meggyőződni a Biblia alapján, hogy helyesnek találom azokat, vagy nem. 

Nem képviselek vallásokat. Oké? 

Előzmény: Törölt nick (2372)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!