Az lenne a kérdésem, hogy van-e itt a fórumon valaki, aki Szombathely max. 30 km-es körzetében lakik, és tudna adni őszibarack oltóvesszőt. Két szilvafát és két hegyibarack csemetét szeretnék átoltani, kb. 8-10 db-ra lenne szükségem. Readhaeven, Earlyredhaven és Suncrest fajtáim vannak, így ezektől eltérőre lenne szükségem. Természetesen nem kérem ingyen, akár ki is fizetem, vagy nagyon jó almafákról (40-50 évesek), illetve szilvákról, körtékről tudok oltóvesszőt felajánlani.
Szükségem lenne továbbá kajszira is (olyan fajtára, ami univerzális porzó) illetve ringlóra is (univerzális porzó) . Már ha van ilyen.
Illetve tudom, hogy nem ebbe a fórumba való kérdés, de hátha pont itt olvassa valaki:
Van esetleg a megadott távolságon belül valaki aki vállal metszés oktatást? Természetesen megfelelő honoráriumért. Vagy mivel rengeteg fám van, akár többen is összejöhetünk egy ilyen oktatásra.
Köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel:
Gábor
UI: elnézést mindenkitől aki többször, több fórumban is olvassa ezt a bejegyzést, de több helyen is próbálkozom. Ki tudja, hol akad az ember a megfelelő segítségre. ;)
nekem a kertem a Lovagló utcában, a "Micsurin kert" mellett van. Ott állítólag lőtér is volt az ötvenes évekig? Fél méteren jön egy kavicsos-vasoxidos réteg, ami 10-20 cm, nagyon kemény, mintha emberkéz alkotta volna... Utána is megmarad a kavics, de ritkábban. Ez a Pannon tenger kavicsaljzata lehetett... Viszont érdekes, hogy a "megörökölt" 15-20 éves cseresznyefa viszonylag szép, bár látszik a törzsméretből, hogy nőtt volna nagyobbra is... Szóval nem jó a talaj, csak a felső 30-50 cm.
Amalgerol: konkrétan megmentette az egyik kajszifám (pöndörödő, száradó levelek...), amira már keresztet vetettem. Persze, lehet, hogy nem az Amalgerol tette ezt, de mindenesetre a többszöri beöntözés, levéltrágyázás után látványosan meggyógyult. Csak ez a fa mutatott ilyen tüneteket, a szomszédai mind gyönyörűek. Egy som bokrot is kezeltem vele, az is megmaradt.
Hogy a fórumnál maradjak - SOM :)
A som már évekkel ezelőtt meglepett azzal, hogy nagyon vízigényes fiatl korában. Részben ez volt a gondja, de az Amalgerol is segített. A kb. 5-6 éves Jolico somom már nem annyira igényes.
A parkerdei talaj az egy külön téma, ha aszályos időszakban kiszárad, akkor csak dinamittal lehet kertet művelni. Nekem is csak hordóim vannak, ha az égiek adnak, akkor van egy darabig vizem.
Nekem egy 150 négyszögöles telkem van, de eddig még semmi nem pusztult ki. Az igaz, hogy eső után két max. három nappal kapálni kell, mert utána már késő, cserepesedik a föld. Én komposztálok, ami gaz (nem virágzó), fűnyesedék, sőt háztartási hulladékot is szoktam gyűjteni,
az mind belekerül a komposztba. Nem terítem szét a kertben, hanem koncentráltan használom, csak a sorokra (pl. borsó, zöldségek, cékla), vagy pl. a paradicsomnál tövekre, plusz NPK 151515 kapnak. Az idén viszont vennék pár szalmabálát és a növényeket ezzel mulcsoznám. Jobban megtartja a talajnedvességet, plussz a gaz sem nőne a mulcs alól olyan vidáman. Az összel űltetett Feketicsi meggynél, Gönci magyar kajszinál, valamint az oltott és átültetett Mirabella
von Nancy szilvánál a gyökerek köré, most először permeteztem Amalgerol-t. Majd a vegetációban, lombra is fogok permetezni. Sok kedvező leírást olvastam a felhasználásával kapcsolatban. Várom a saját tapasztalatot.
Már hatalmasak, főleg az egyik, és finomat terem mind a kettő.
Az egyikről oltani kellene, mert rossz helyen van, nem férünk hozzá, de nagyon finom. A fa kissé tövises, nem terem túl nagyot, de nagyon zamatos. Mindkét fa egészséges, a nagy gyümölcsűnek van annyi hibája, hogy gyakran penészes a magház.
A jonathán fajtakör érzékeny a lisztharmatra pl. idared is.
Én a h.rozmaringot, glostert, mutsut egyáltalán nem permetezem. Kukakos persze akad, rozmaringnál viszont az sem jelentős a viaszos héj miatt. Van viszont más kedvezőtlen tulajdonsága, amit többször leírtam... Valamit valamiért.(?) Most red chiefet ültettem. Szeretem a starking ízét. :)
Elég sok gombabetegségre reziszten alma van, az almamoly meg csak részt kér a termésből, a többség a tied. Néha gond lehet a tetvekkel, de ha türelmes vagy és elnézed a fának, hogy néhány levele görbe, akkor a katicák, fátyolkák lerendezik a tetveket.
Nekünk 5 almafánk van. Nem permetezzük, és semmi gond nincs velük. Gloster, egy őrségi édes alma és két magonc. Ezek nem kényesek, de van olyan fajta, amelyik érzékeny a lisztharmatra, azt kerülni kell. Mondjuk nálunk eleve jól érzi magát az alma, nyilván ez is számít.
Persze van kukacos alma, de a nem kukacos is több, mint amennyit meg tudunk enni.
Régen jártam az „index” felé. Boldog új évet kívánok! Rögtön kérdéssel fordulok hozzátok: Vejem régi almafajták gyűjtője – van kb. 80 fajta kis fája – , szeretném meglepni születésnapjára Vilmos renettel. Én oltom a fáit, ezért szeretném megkérdezni, hogy tudna-e valaki ebből a fajtából oltóvesszőt küldeni. Cserébe Kanizsa illetve Rudolf trónörökös alma oltóvesszőt küldhetnék. (A többi még igen gyenge.) Előre is köszönöm, ha valaki foglalkozik a kérésemmel.
van egy 1.000 nm-es kertem a szombathelyi "parkerdő" felé, de ott minden kipusztul a kötött, sekély termőréteg miatt (40 cm-nél kavicsréteg kezdődik...) plusz a szomszédok beteg fái mindenfélét terjesztenek. csomó fám kipusztult ott. (nincs vizem -kút- sem ott).
több káki fa kifagyott, kettőt az őzek tapostak le, 3 kajszi is kipusztult (guta), még a parasztbarack is, 1 Rita cseresznye kiszáradt.
ami még megvan: 1 Stella, egy "kertvásárlással megörökölt" 15 év körül finom, jún. végi nagyszemű cseresznye, nem Germesdorfi, nem tudom mi. 2 éve rengeteg volt rajta, mikor megkapta a Stellát, a porzó volt a gondja. idén lefagyott, kevés volt rajta.
még a Theodor Reimers tüskés, de nemes szeder is kampec (gyökérsarjról volt ültetve.)
2 mézbogyó még bírja. meg egy kis körbekerített részen fekete ribizli, sárga málna, Polka málna...
meglátjuk! (2014 óta :) a lényeg hogy a másik 100 km-re fekvő kertben minden ok - kivéve, ha beszabadul az őz :) :((
egyszer jó lesz a gyerekeknek házhelynek, 10-15 év alatt talán belterület lesz, körben már házak vannak. igaz, az előző tulaj is így kalkulált, 2000-ben mikor megvette, de 14 év alatt nem lett az... és megunta a fűnyírást, és eladta nagyon olcsón nekem... remélem nekem csak 10 évet kell várnom... az összesen 24 év lett volna az előző tulajnak! de ha nem, majd a majdani vőm nyírja a füvet... :)
Télen nagyon sokáig lehet eszegetni a fáról ízletes naspolyát. Megfagy, kiolvad, megint megfagy,... de fogyasztható. (...és sokáig szopogatható a magja, jobb mint a rágógumi.)
Amikor megjött a fa a címkére az volt írva: "RÉSZLEGESEN" tűzelhalás álló naspolya. Értem én hogy így biztosabb volt a megnevezés. Mint a gyógyszereknél: nem írhatják rá, hogy valamit biztosan meggyógyít. Csak ilyeneket: "megszüntetheti a köhögést" és társai.
Nekem sem lett tűzelhalásos eddig! De a többi sem, így ez nem mérvadó.
A tűzelhalás fészkébe kellett volna egy ilyent ültetni!
Amúgy a termése nem nagy szám, sajnos kicsi, apró, és eddig kevés is volt a fán.
Talán ez is változik. Az íze sem túl jó, sajnos. Ez így szokott lenni, hogy valamit valamiért...
A káki fórumon kérdezte valaki, itt is válaszolok rá:
"Sziasztok!
Bár nem új gyümölcs, de hátha tud rá valaki válaszolni.
A naspolyát teljesen éretten kell leszedni vagy féléretten is le lehet és majd utóérik?"
Lehet éretten is leszedni, ami még fagyok előtt vagy kezdetén puhult be, az nagyon finom,
de azonnali (vagy pár napon belüli) fogyasztásra. (De nincs nagy különbség a fán megérett, és az utóérett naspolya íze között. Kivéve persze, túl korán lett leszedve.)
Hasonló a káki problematikájához, hogy ha "megcsípi a dér" (=megfagy),
kevés (kevesebb) ideig áll el. Bár a naspolya jobban bírja a fagyot, mint a káki.
Nekem pl. az ablakban is van kiterítve jó néhány, ott puhul (utóérik), és nem rohad (ablakpárkány=hűtő is egyben, nem túl hideg és nem túl meleg. A nap nem tűzi, É-i és előtetős.)
Csak kinyitom az ablakot, pár szemet "beveszek", és meg is van a napi adag.
Napi egy marék naspolya, az orvost távol tartja, mondhatnánk az almás versike után, szabadon.
Szóval, ha sokáig szeretnénk csemegézni a naspolyából, közvetlenül az első komoly (-1-2 foknál hidegebb) fagy előtt, keményen le kell szedni. Ami már puha, azt el kell kezdeni enni.
Biztosan nem én vagyok a legfelkentebb a véleményezésre, és alapvetően tetszett a cikk. De azért pár dolog beugrott, amikor olvastam... Értem én, hogy ez elsősorban reklám, de na.
(Nem magyarázkodás, csak hogy ne az legyen, hogy persze, mert biztosan nem szeretem. Én ajánlani szoktam, mert nagy a választék, és vettem is tőle növényt többször, eddig elég jó tapasztalatokkal, de ugye voltak elég komoly negatív vélemények mostanában).
- Tessék má' nekem egy (több) olyan növényt mondani, ami biztos jövedelem ma, nem igényel milliós befektetést a kialakítására, és mondjuk még 10 év múlva is jövedelmez. Mert példa nem hangzott el:
"Külön sajnálatos, hogy az emberek nagy része nem is próbál tájékozódni, a megélhetés új lehetőségeit felfedezni."
A helyzet az, hogy akinek meg van ennyi pénze, hogy kialakíthasson egy ilyen gazdaságot, az nem ebbe fog belevágni, mert amennyit igényelne, máshova befektetve sokkal jövedelmezőbb. Ha nem így lenne, az ezer kertgazdaság országa lennénk.
- Szóval itt a magyarázat az elcserélt növényekre... Mégiscsak valahogy meg kéne oldani kezdettől a jelölést:
"A fajtaazonosság-garanciára mindent szem előtt tartva kell figyelnünk, magunknak egyértelműen rögzítjük, hogy melyik növény micsoda, de arra nincsen idő, hogy mindig minden cserép fel legyen címkézve, az utolsó dugvány is táblácskát kapjon. Elég ha mi tudjuk, itt ők vannak, ott meg ők. Eladáskor pedig helyes szalagocskát kap a növényke, amire ráírjuk a szükséges információkat."
- Szerintem, mivel nem ad alternatívát, ez a megjegyzés eléggé erőteljes. Én gyanítom, ahogy a települések főkertészei kb. x-100 forintból gazdálkodnak:
"A legtöbb település főkertészét komoly fejmosásban kellene részesíteni… Szánalmas a mindenkor pénzhiányra hivatkozó hozzáállás!"
- Ez meg csak bónusz, poénos.Van egy fia, akit ugyanúgy hívnak, vagy saját magát inerjúvolta meg? :)))
"A DMKert tulajdonosát faggattam, és persze egyre több kérdésem lesz!