Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Direkt hagytam meg a vad hajtást. Szaporítani akarom. Jó lenne tudni a fajtáját, de végül is nem életbevágó. Egyébként nem tudja valaki, hogy mi lett a Slovplant céggel?
Édes szőlőt keresel. Ajánlom a könnyen,olcsón beszerezhető lidit.Nem nagyon esett szó róla a fórumon. Nálam 15 éve terem fali lugason rövid csapon.Minden leirásban hosszú elemes metszést ajánlanak,pedig az idén is 15 fürtöt termett. 40-60 dekás fürtök.
Volt/van néhány tőkém ami (főleg túlterhelés hatására) hajlamos volt az ilyen bénulásra de ahogy erősödnek ez egyre enyhébb végül megszűnik. Ha botrítisz vagy más gomba lenne akkor az nem szünne meg mert a rezisztencia nem lesz erősebb csak a tápanyagellátás. Ezért én ezeket mg hiányának gondolom főleg hogy a bogyón nincs tünet. Ha a teteje fonnyad akkor a kocsányt kell megnézni.
Az öntözés és a sok eső csak elősegíti és az idén ebben nem volt hiány.
Miért, rászárad? Nem lemosható? Múltkor valaki mondta, hogy vegyszer ízt érez a szőlőmön de sem én sem más. Azt hittem, haluzik. Lehet, hogy a keserűsót érezte? Mert utoljára azzal és kénnel volt kezelve, mondjuk annak kb 4 hete de ha rá tud tapadni akkor akár azt is érezhette. Mondjuk ha keserű akkor inkább nem vegyszer íz/szag jutna eszembe de nem tudom. Az biztos, hogy tud egy fehér bevonatot okozni amit sima folyóvízzel talán nem mindenhonnan lehet eltávolítani.
Eszter, Fanni, Angéla, Amerikai fajták pl Jupiter, Vénusz, (kissé labrusca mindkettő) Bolgár Rezi/Regina. Moldova. Tigin. Natalia. Sfinks. Ezek szerintem jól odafigyelve nem sok szert kérnek, nem repednek, de zöldmunka és szellős tőke mindenek előtt és hálózni is kell.
A keserüsót nem véletlenül hívják keserüsónak. Ill. nem véletlenül a fürtzáródás a kijuttatásának a legvégsö ideje, késöbb kijuttatva csökkentheti a szölö élvezeti értékét.
A fürtvégi fonnyadás nem bizos, hogy magnéziumhiány.
Nem tudsz segíteni. Levághatod, minél előbb. Ha ehető akkor jó, máskülönben komposzt. Esetleg még egy keserűsó mehet rá de szerintem már késő. Feltételezem hogy túlterhelés (relatív) okozta.
Tud valaki segíteni mit tegyek ? : az érésben lévő csemege szőlő fürtök alsó bogyói kezdenek fonnyadni ,pedig virágzás után 3x volt keserűsóval permetezve . Meg lehet még menteni ?
Minél orábban töri ii az ember az ilyen alulról jövö kezdeményezéseket, annál inkább normális lesz a nemes rész és fordítva, minél késöbb, annál kevésbé lesz jó.
Azt, hogy milyen alanyon van egy oltvány, a növényútleveléböl lehet leolvasni, azon nem csak a fajtának, hanem az alanynak is szerepelnie kell. ha ilyen nincs az oltványhoz, akkor azt kell megkérdezni, aki elöállította. De lehet, hogy ugyanazon fajta két példánya más-más alanyra lett oltva, pl. az egyik fercalra, a másik meg T5BB-re.
Tudnátok javasolni olyan csemegeszőlő fajtákat, amik minimális permetezéssel viszonylag elfogadható termést tudnak produkálni? Tavaly már próbáltam, akkor bordóilé + kén neo sc-vel permeteztem kb. 3-4x Zalagyöngyét 70-80%-ban jó volt a termés. Az idén ez kimaradt, a Zalagyöngye alig termett a levelek 20-30%-ban károsodtak.
Tavaly és idén is rendkívül sokat termett a Mathiász Jánosné Muskotály tőkém, de ez a minőség rovására ment. Hetekkel le van maradva az érés, lassan színeződnek a bogyók és nem jelent meg még a szokásos finom íz. Tavaly egyáltalán nem érett be rendesen, még szeptember végén se volt az igazi.
Jó években viszont már augusztus lvégén/szeptember elején ehető. Gondolom ritkítani kellett volna, de sosincs hozzá erőm, telhetetlen vagyok és bő termést akarok.
Átadni egy téma lexikális "tudását", ahhoz nem kell tapasztalat. Csúnya ezt így leírni, de igaz.
Középiskolai szőlő tanárom hatalmas csóka volt, volt saját tapasztalata. Szoleszkedett, borászkodott is. Nem is voltam tisztában mekkora szerencsénk volt.
Főiskolában a fajtákat egy papírról olvasta fel egy 60as, ősz figura, már a nevére sem emlékszem. A felsorolás harmadik, negyedik fajtájánál vette észre hogy meggyes téma papírja nem a szőlőhoz passzol. Semmi köze nem volt az egészhez.
Van olyan csoporttársam, akinek az apja elsőnek szántotta ki a szőlőt a falunkban és meg a földet is eladta nem soká, de a gyerek külföldi egyetemen oktat. Egyszer nem láttam a szőlőben! :-))))
Ma délután a Lidlben 3faja szolo volt. Egy ledig hatalmas laza fürt, lila szín, szerintem gusztustalan állapotban valamint 2 feher (full zöld) nagy szemű, dobozba kicsomagolva. Miután elléptem onnan, jött egy család (nagypapa+ lány). Az öreg mondja az egyik zöldre, ez a jó, mert nagy. A kb 30as csaj azt mondja, nem az a lényeg, hanem ebben nincs mag!- és a másik zöld szart leveszi a polcról!!!!
2 olasz, 1görög volt.
Na ez a gond! Elfogadom, az emberek ki vannak éhezve a csemegeszőlőre, de HNT vagy valami terméktanács részéről pár évnyi marketing hiányzik, hogy leszoktassák az utca népét a szarról.
Megdöbbentő hogy falun elkopott az istálókból a tehén, alig hizlalnak már disznót, lassan a baromfi udvarok is kiüresednek. A házak előtti szilvafákat egyre többen kivágják, szőlő is csak mutatóban van.
Néhány tőkének szerintem minden kertben meglenne a helye. Ehhez laikusok számára, nem túl érzékeny fajtákat ajanlanék, hogy sikerélmény legyen bennük, ne a csalódás hogy az övék lerohad, pedig a videokban több kilós fürtök "ígértek"!
Nagyra értékelem a tiszteletet irántam. Elnézést kérek, ha durván fogalmaztam, de Te voltál olyan intelligens, hogy nem úgy válaszoltál. Sajnos a mai világban a tisztelet, és kellő alázat kiszorult sok emberből.
Ez a fórum közel 10 éves, sok hasznos, jó hozzászólást megért már, de ugyanakkor a búza mellett az ocsú is belekerült. Emiatt sokan el is távoztak innen. Úgy látom mégis igény van egy fórumra, ahol a résztvevők megbeszélhetik csemegeszőlős dolgaikat. Ilyen a Facebook "csemegeszőlő fajtákról termesztésről csak őszintén " oldal. Jónak indult, de itt is inkább a beazonosítandó fajtákról esik szó, vagy a dicsekvés, hogy mekkora fürtje, vagy bogyója van, hiányolom a termesztési tapasztalatokat.
Visszatérve Acerola Szőlőink.hu oldalaira én jó ötletnek tartom. Attól függetlenül, hogy nincs mögötte saját termesztési tapasztalat. Tudok olyan szőlészetet tanító főiskolai tanárt, akinek egy darab szőlője sincs, mégis a fajtákat tanítja. Akkor hogy is van ez?
Tudom, milyen fáradtságos munkával jár egy ilyen kis "ampelográfiát" létrehozni, van benne tapasztalatom. Nekem is több évi munkám van benne.
Ezért meg kell becsülni, még ha "csak" elméleti ismereteket tartalmaz is. Az én honlapomon is az ismereteket az egyes fajtáról az internetről szedem le, és később lesz róla termesztési tapasztalat.
Nem akarom az ő honlapját reklámozni, amikor először megkeresett, megkérdezte használhatja-e az én leírásaimat a fajtákról. Ezt nem mindenki teszi meg, az én saját szőlős fotóimat több kertészet honlapján látom újra, sőt még a Pinteresten is.
Acerola honlapján még az is hasznos, hogy leírja kinek van meg az a fajta szőlője az országban, és így az egyes tagok kapcsolatba tudnak kerülni egymással, és később termesztési tapasztalatok is megjelenhetnek, ami nagyon fontos.
Az élet nem áll meg, a csemegeszőlőre az emberek ki vannak éhezve, az új fajták iránti figyelem óriási. Jól példázza a legutóbbi kecskeméti és pécsi kiállítás, ahol rengeteg ember volt, Meg lehet nézni a Pécsi Egyetem, és Kulicz videóit a tavalyi és idei kiállításokról.
Akkor az elég vicces mert itt nem tudja a 105-115 napot, úgy tűnik. Amúgy nagyon korainak írják, de hát nem lehet minden igaz. Vagy nem mindenütt. Ha stabil és megbízható már megérte, pláne ha jó az íze is.
Palatinát lehet, hogy cserélem, mert amit idén produkált azt bármelyik utolsó szemét fajta tudná. Bezsákoltam, szép volt, kizsákoltam fogyasztásra és egy rothadt sz@rkupac az egész. Érthetetlen. Tudom, kaptam már ajánlatot jobb klónra, de ez akkor is alatta lesz méretben és ízben még a Favoritnak is. És akkor még nem vettem figyelembe egy csomó fajtát. Folyik le a nyélről, szó szerint.