Keresés

Részletes keresés

XANTIi Creative Commons License 2018.04.07 0 0 989

Itt egy nagyobb frekvencia lista.

http://amatorradiozas.hu/download/nagy_frekvencialista201210.pdf

 

De öreg, alig van ma változatlan benne.

A 148-174 MHz-ig terjedő sávrész alapvetően megváltozott. Sok rendszer átment digitális  kommunikációra. Sok nagy (rendőrők, mentők, tűzoltók, és mások) elköltöztek a TETRA rendszerbe, digitális átvitellel. A taxisok döntő forgalma már mobiltelefon alapú adat forgalomra váltott.

De a repsáv 118-137 MHz-ig egy része még épp valós, de ott is nagy változások vannak folyamatban.

Előzmény: Lalika1994 (984)
múltszázadi Creative Commons License 2018.04.07 0 0 988

Bocs elírtam, nem Diamond SD1300, hanem Sirió SD 1300.

De egy darab drót is alkalmas vevőantennának.

múltszázadi Creative Commons License 2018.04.07 0 0 987

Szép napot.

Milyen frekvencia lista érdekelne ?

Mivel van SDR vevőd, rákötsz egy jó antennát Pl: egy  Diamond SD 1300-at, bekapcsolod a vevőt és máris annyi frekit jegyezhetsz listába, amennyit csak akarsz.Ráadásul a listát, naprakészen is tudod tartani.

Jó rádiózást.

  

Előzmény: Lalika1994 (984)
ha7vc Creative Commons License 2018.04.07 0 0 986

Tulképp mit szeretnél?

Előzmény: Lalika1994 (984)
oregbela Creative Commons License 2018.04.07 0 0 985

Miért lényeges, hogy SDR vevőd van?

Az más adókat fog venni, mint egy akármilyen rádió?

Ha ennyi időt fordítanál hullámvadászatra, mint amennyit lista kérésre, már egész takaros listád lenne! ;-)

Előzmény: Lalika1994 (984)
Lalika1994 Creative Commons License 2018.04.06 0 0 984

Sziasztok!

Van valakinek friss frekvencia listája Szombathely és környékéről? 
SDR vevőm van

pmate955 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 983

SDR-hez magnetic loopot érdemes használni, nekem nagyon bevált. Szobából (parasztház, vályogfal) is sokat hallani vele, és hangolni lehet, a kis sávszélesség miatt nem ül le tőle az SDR. :) Persze elsőnek a darab drót is megteszi, csak ez a direct samplingos móka nem olyan érzékeny, kell neki a sávra hangolt antenna, hogy sok dolgot hallj vele. 

Előzmény: Tomi82 (982)
Tomi82 Creative Commons License 2018.03.24 0 0 982

Kösz a segitséget srácok, az ablakon kilogatott drót antennát megpróbálom nyitott ablaknál, ha beválik akkor megoldom valahogy hogy zárt ablaknál is müködjön. 

Desert Rat Creative Commons License 2018.03.23 0 0 981

A szekrény tetején sokminden elfér, csak rádiózni nem lehet vele. Viszont ha kivezeted a szabadba, akkor egy méteres rézdrót is jobb lesz mint egy hiperszuper antenna a szekrény tetején, és nem is látszik, hogy antenna amitől esetleg a tulajdonos megrémül. Voltam én is ilyen szituációban, de találtam olyan helyet ahol egy 8mm-es lyukat tudtam fúrni nagyon rejtett helyen (küszöb alatt) és átment a vékony koax kábel ki a teraszra. Távozáskor egy rágógumival be lehet dugni.

Előzmény: Tomi82 (979)
Laci-bátyó Creative Commons License 2018.03.23 -1 0 980

Szia,
a képen látható kínai antennát leginkább a DVB-hez (digitális műsorszóró TV) adják a kínai webshopok, s ha egyáltalán - akkor 500 Mhz felett érnek valamit.
Biztosan fogsz itt sok hasznos tanácsot kapni.

A legelső, 10 mp-es megoldás, kísérlet az AIR és a rádióamatőr forgalmazás hallgatásához, ha a talpról lecsavarod a kis pálcát, s rákötsz, vagy akár egy krokodil-csipesszel csatlakoztatsz egy kb félméteres vezetéket - s az egészet a felső végénél fogva pl. cellux-szal az ablakra ragasztod/függeszted. Célszerűbb,  mint a szekrény teteje. Már jobb kell, hogy legyen a vétel.
A HF vételhez a szoftverben más üzemmódot kell beállítani (direct sampling) - de a képen látható SDR kategória esetén az valószínű kevés... (nekem a Kossuth rádió nyomokban bejön :-) ).  Valószínű nyitott kapukat döngetek: érdemes ebben a topikban is, akár több évnyit is visszalapoznod... 

Előzmény: Tomi82 (979)
Tomi82 Creative Commons License 2018.03.23 0 0 979

Sziasztok nemrég vettem egy olcsó SDR rádiót, teljesen kezdő vagyok a rádiózásban, de gondoltam halgatózni jó lessz. Sajnos kevés adó jön be rajta, de gondolom ez az egyszerü drótantenna miatt amit adtak hozzá, igy néz ki.

 

 

Tudtok ajánlani valami olcsó, vagy könnyen elkészithető antennát, valami nem túl nagyot, mert albérletbe lakok, valami olyat ami egy szekrény tetején is elfér, de jobb mint amit adtak.

Főleg a repsávot és az amatőr sávokat szeretném halgatni.

 

A másik dolog amit nem tudok hogy veszi a HF sávot vagy nem, nálam nem jön be semmi, ls nem tudom hogy az antenna miatt vagy ebben sincs bekötve valahol azt olvastam hogy sok sdr rádiónál nincs bekötve a HF rész es valamit átkell kötni, meg valami tekercs is kell az antennához, angolul volt és nem értettem rendesen, de belenéztem az enyémbe és a nyomtatott áramkör mindkét oldalán van tekercsféleség kialakitva, nem tudom ez az ami kell vagy nem, csináltam pár képet

 

XANTIi Creative Commons License 2018.03.11 0 0 978

Inkább csak elméleti az érdeklődés.

Nemrég egy jópofa felhasználását láttam az RTL-SDR-nek. Iránymérő vevő. 4 antennán 4 db stick, egy közös órajelről. Szinte semmi más egy dobozkában. Saját progit írt hozzá a felhasználó.

Előzmény: Doky586 (977)
Doky586 Creative Commons License 2018.03.11 0 0 977

Vegyél HackRF -et vagy USRP1-et a nagyobb sávszélességhez. Azok legalább még adni is tudnak.

 LINK1 LINK2

Előzmény: XANTIi (974)
Desert Rat Creative Commons License 2018.03.11 0 0 976

... hasonló a probléma mint a hálózattal van nekem, hogy szerver-konzol üzemmódban csak 50kHz-et tudok pásztázni mert nem bír többet átvinni a netes kapcsolat, de távoli asztal üzemmódban (amikor a spektrumrajzolás és a demodulálás a távolban történik) csak a kép és a hang jön át hozzám, ami jóval kevesebb adatforgalom és annyit tudok pásztázni amennyit a távoli hardver elbír sebességben.

Előzmény: Desert Rat (975)
Desert Rat Creative Commons License 2018.03.11 0 0 975

Nekem erről csak találgatásom van, mert nem ismerem az RTL sticket belülről. Annyit olvastam róla, hogy az SDR vevőként való alkalmazását az tette lehetővé, hogy egy tesztüzemmódba kapcsoláskor kijön az USB-n a teljes adatforgalom, amivel aztán azt csinálunk amit akarunk. Ismétlem csak találgatás, hogy TV üzemmódban (amire tulajdonképpen készült a stick) esetleg nem jön ki maga az alapsáv, a demodulálás a sticken belül történik (?) és csak a video jel jön ki komprimálva, ami elég hétköznapi dolog.

Előzmény: XANTIi (974)
XANTIi Creative Commons License 2018.03.11 0 0 974

Szakmai kérdés: hogyan lehet az, hogy ezek az olcsó RTL csipes cuccok ha SDR vevőnek használom, max. 2 MHz körüli sávot tudnak átfogni. OK, adatátviteli sebesség az USB-n és egyebek.

De ha DVB-T-nek használom, látszólag feldolgozza a teljes 8 MHz széles csatornát ugyan avval az USB-vel, PC-vel. Hol van az eb elhantolva?

Desert Rat Creative Commons License 2018.03.11 0 0 973

Egy kis reszelés történt a szerveren. Végleges formájában privát használatúnak szántam, de a megoldás népszerűsitése érdekében átmenetileg publikus.  Rászántam magam egy kis router paraméterezésre, megváltoztattam a használt portot a szokásos 50101-re, valamint a publikus usernév "guest" lett és a jelszó is "guest" ami elég szokásos, de meghagytam a korábbi usernevet is használhatóan.  Egész nap nincs nagy értelme üzemeltetni, amíg publikus, addig a nyitvatartási idő  GMT szerint 18:00-22:00, ami jól illeszkedik az európai hallgatózni akarók esti otthonülős szabadidejéhez, valamint az antenna helyén lévő déli időszakhoz.

Előzmény: Desert Rat (972)
Desert Rat Creative Commons License 2018.03.06 0 1 972

A szerverről néhány mondatot. Gondoltam külön szerver-program van (ez igaz), és azt valahonnan le kell törteni külön - de ez nem így van, hanem az SDR-RADIÓ telepitésekor a szerver program is rákerül a gépünkre, csak nem aktivizálódik, tekintve, hogy a legtöbben nem akarnak szervert telepiteni csak a másokét hallgatni.

 

Szerver telepitésekor először csináljuk meg a hardvert, antennát, SDR-stick ..stb, aztán telepitsük fel az SDR drájverét.  Esetleg kipróbálhatjuk az SDR# programmal is, én így tettem.

Utána telepitsük az SDR-radio szoftverét, és a radio-definicióknál kerestessük meg vele a fizikailag jelenlévő (bedugott) RTL-sticket - ha a drájver jól van telepitve, akkor sikerülni fog. Vegyük is fel a definíciós listába. Ezt követően el lehet inditani és hallagatózni a rádión lokálisan.

 

A szerver program Windows szervízként fut majd, amihez van egy manager program ami elérhető a menüből, mégpedig a "Tools" menüpont után az egyik fülön. (elleinte így inditottam, de egyszerűbb úgy, ha a Program Files-en belül lévő SDR-RADIO folderen belül található manager programhoz egy parancsikont készítünk)  A manager elindul (nálam mindig engedélyt kér a vindóz, hogy futtassa-e):

 

Az "Accounts" menüpont nem is érdemel sok szót, ott lehet felhasználókat definiálni jelszóval.

A "Radios" pontban fel kell venni a telepitett SDR eszközt, amit a "Definitions" ablakból kiválaszthatunk.

A "Firewall" pont segít beállitani a tűzfalat - én ezt nem használtam mert kézzel állitom be a vindóz tűzfalkezelőjében a bejövő kapcsolatok közt azt a portot engedélyezem amin a kommunikáció fog menni, ez default 50101, de akármi más is használható, én is mást használtam.

 

 

A "Network" pontban megadjuk a használt port számot, valamint definiálni kell a maximális sávszélességet. Itt ez nekem kompresszió használatával is csak 50kHz, amihez 900kbps tartozik ami belül van a rendelkezésemre álló 1000kbps feltöltési sebességen. Hiába adunk meg nagyobbat mint ami van, csak szakadozni fog a kommunikáció - csak az segít ha nagyobb sávszélességű szolgáltatást szerzünk.

 

 

A Welcome textben egy bannert állithatunk be amit a csatlakozó partner elolvashat. Bármilyen információ adható, antenna operációs rendszer, email elérhetőség, ajánlott frekvenciák. Én fontosnak tartottam feltüntetni az SDR eszköz kalibrációs értékét ami -60ppm a pontos frekire állás miatt. Kitapasztalható, de egy vendégnek egyszerűbb ha kiirom.

 

A legfontosabb menüpont a "Service", ahol szerncsére mindent kitölt helyettünk a program, csak az "Install" gombra kell kattintani és máris üzemel a szerver. Itt lehet eltávolitani vagy a futását leállitani v. ujrainditani. Egy kis ablakban ott van, hogy a processzor kapacitásából csak 2%-ot foglal le éppen.

 

A "Connections" pontban azokat tudjuk listázni akik a távolból éppen rá vanak csatlakozva a szerverünkre.

A "Logfile" az eseményeket naplózza.

 

Az "On Air" egy opcionális lehetőség, ha azt akarjuk, hogy a szerverünk a publikus weblapon is megjelenjen. 

 

 

Ezt követőleg kipróbálhatjuk az elérhetőségét egy másik számitógépről a saját hálózatunkból. Ha működik, akkor egyetlen feladatunk van még a bárhonnan való elérhetőséghez, a routerünkben egy forwardot csinálni, az általunk használt portot a szervert futtató gépre irányitani. Nyilván ehhez a szerver gépünk a saját hálózatunkon belül fix IP cimmel rendelkezzen, amit vagy a számitógépen a hálózati kapcsolatoknál a kártya beállitásainál tehetünk meg, vagy a routerben a DHCP-nél a "reserved addresses"-nél mindig ugyanazt a cimet adatjuk a szerver-gépünknek. Ez abból a szempontból is fontos, hogy ha a gépünket távolról szeretnénk bekapcsolni (WOL), amihez nem szükséges (csak szokásos) a 9-es port, hanem alkalmas az SDR-RADIO portja is (pl a 50101)

 

Remélem nem írtam túl nagy marhaságokat, még elég homályos ez az egész mert csak 2-3 napja gyötrődöm vele. Most az foglalkoztat, hogy mi van ha többen lépnek a szerverre, mennyire tudja kiszolgálni őket - valószinűleg egy sokkal gyorsabb kapcsolat lenne szükséges, úgy kb 10-20Mbps upload sebesség.

 

Előzmény: Desert Rat (971)
Desert Rat Creative Commons License 2018.03.05 0 1 971

Egy észrevétel.

Mégsem érzéketlenebb a SDR-RADIO-val a vevő mint SDR#-al, két dolog keltette azt a benyomást. Az egyik a spketrum-képernyő skálája ami 3 féle közül választható az SDR-RADIO-nál, én most a jó öreg S-mérős skálát állitottam be, amivel a repülők simán jönnek S9+10dB-től S9+46dB-ig. A megtévesztőbb az volt, hogy a jólismert nagytérerejű műsorszórók helyén (pl 99.9MHz), semmi nem hallatszott, illetve csak erős zaj. Kicsit utánanézve a következő történt:

 

   A távoli szerver digitalizálja az egész megfigyelendő spektrumot és neten átküldi az itteni konzolra. Nyilván a szélesebb spektrum több információt tartalmaz mint a szűkebb, ezért több adatot kell átküldeni, aminek felső korlátot szab az internet kapcsolatunk sebessége. Nem feltétlenül a szerveré vagy a konzolé, hanem bármelyiké a kettőt összekötő láncban - magyarul a szűk keresztmetszet. Az én szerveremnél a feltöltési korlát csaupán 1Mbit/sec, amibe az fér bele ha a megfigyelendő spektrum max 50kHz. 50 kHz pedig a legtöbb alkalmazásnál elég (SSB, AM, NBFM), de nem elég a szélessávú műsorszóró FM-nél, ahol 200-250kHz-ben terül el az adás. Egy ilyenre ráállva csak annak az 50kHz-nyi közepét látjuk, ami nem elég a dekódoláshoz. Hiába állitjuk a megfelelő bitráta paraméter nagyobbra, az internet kapcsolatunk nem képes átvinni.

 

   A korábban ismertetett távoli-asztalos megoldás viszon tökéletesen működik - miért?  A távoli asztalos megoldásnál MINDEN a távoli gépen történik, nem a megfigyelt spektrum jön át a neten, hanem a demodulált hang digitális formában, amit még talán egy telefonos modem is átvisz. Az ár amit fizetünk a távoli gép nagy leterheltsége ami 100% közeli, vagy trükközve is 50-70%. Cserébe egy lassabb internetes kapcsolat és itt a vételi oldalon egészen egyszerű olcsó és lassú gép is elegendő.  A megoldás nagy hátránya, hogy gyakorlatilag nem lehet publikussá tenni, hizsen Windows felhasználóként megyünk a távoli gépre és aki akar az rosszaságokat is tud csinálni.

 

A szerver-konzol megoldásnál viszont a távoli gép csak közvetíti az SDR vevő jeleit az interneten, működés közben csak 10-15% processzorterheltség van az egymagos processzoron. Az ár amit fizetünk a sávszélesség lefoglalása és (gondolom) az átvitt adatmennyiség, valamint a konzol oldalon a nagy erőforrás igény, hiszen itt jell kirajzolni a spektrumot és demodulálni ...stb.

 

 

Még egy érdekes jelenség az SDR-RADIO-ban ami talán apró hiba, hogy a beírt frekvenciának nem megy utána a spektrum-képernyő. Ez azt is eredményezi, hogy ha a megfigyelt spektrum szélére adunk meg frekvenciát, akkor pl az alsó oldalsáv kilóg a tartományból és nem lehet dekódolni (pl egy NBFM jel aminek csak a felső oldalsávja van meg.)   Persze van ehhez egy gomb amit megnyomva újrarendezi a képet úgy, hogy a vivőfreki helye a tartomány (és a kép) közepére essen.

 

Mindezek alapján leglább 5 Mbit/sec internetes sebességet gondolok szükségesnek a szerver-konzol megoldás kényelmes használatához - ahhoz, hogy a műsorszóró FM-eket is szépen halgathassuk, és elég nagy frekitartományt tudjunk figyelni.

 

(ha valaki tesztelni akarja, ajánlom a mindig hallgatható 162.500MHz-et, ami a NOAA időjárástájékoztató 7/24-ben)

Előzmény: Desert Rat (970)
Desert Rat Creative Commons License 2018.03.04 0 1 970

Megint Winetou - izgalmas kalandvetítés. https://www.youtube.com/watch?v=epe_Dj5SQnw

 

Elkezdődött a server-konzol megoldás tanulmányozása és már konzolon hallgatom a légiforgalmat.

Két napja jelent meg az SDR-RADIO szerver-konzol programjának V3-as verziója itten ni: http://www.sdr-radio.com a weblapja.  Fontos tudni, hogy ez béta verzió, tehát lehetnek (és vannak!) benne még hibák.

 

A letöltést elég sok lapozgatás után lehet megtalálni, de itt a közvetlen címe: https://www.dropbox.com/s/uajkddra4qcp2yx/SDR-Radio%20V3%2C%2032-bit%2C%202018-03-02_0831.exe?dl=0

 

Nem kell keresni külön szerver és külön konzol programot, mert ez mindkettő (erre egy órám ment el)  Telepitése pofonegyszerű: klikk rá.  Teker és közben telepiteni akarja a Visual C++  futató moduljait - nyugodtan hagyjuk neki. A végén elindul és azonnal reklamálja, hogy nincs SDR forrás definíció és azonnal fel is ajánlja a definiálást. Lehet az ADD menüpontban fizikailag jelen lévő SDR forrást hozzáadni (ez akkor fog sikeres lenni ha előtte az SDR sticket beraktuk és a driverét telepitettük),.... De most NE ezt válasszuk, hanem a SEARCH (keresés) pontot, és abban sem valamilyen fizikailag létező dolgot, hanem az aján ott van, hogy "V3 Server".  

Meg kell adnunk a távoli szerver elérhetőségét. Én telepítettem egy távoli szervert (erről később), és kipróbálhatóak az alábbi ideiglenes paraméterekkel:

address:   elsinore. selfip. net      port:31689

username:   username

password:    password

server.id:  elsinore. selfip. net      (szóközök itt nem kellenek, csak az Index editora miatt tettem)

... aztán "search" és ha szerencsénk van akkor megtalálja.  Mégegyszerűbb, ha az SDRspace. com ablakra kattintva kikeressük a csatlakozni kiivánt szervert, jelen esetben a Lake Elsinore nevűt és katt, meg aztán OK ..stb.  Némi kattingatással hozzá lehet adni a definiciós listához. Sok ilyen definíció lehet, majd induláskor mindig kiválasztjuk melyik szervert szeretnénk hallgatni.

 

Vannak még hatalmas kérdőjelek (kb 4-6 órányit foglalkoztam csak ezzel a programmal), javaslom hallgatásra a 127.525MHz-et AM-ben, ami a Los Angelesben (LAX) leszállni akaró repülők bejelentkezési frekvenciája. Valami rejtély miatt  a jelszint sokkal gyengébb mint az SDR# -al próbálva, szerintem valami AGC beállitási izé lehet. Az RTL stickek nem pontos frekin mennek és kalibrálni kell őket, ehhez a példányhoz -60ppm tartozik amit egy menüpontban be lehet állítani.

 

Nekem már működik az egész (úgy ahogy), de azt nem tudom garantálni, hogy ez a privát használatú szerver mikor lesz bekapcsolva - bátran próbálkozzatok más publikus szerverekkel is:

A weblap alján látható ezek listája és állapota: http://www.sdrspace.com/Version-3

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Desert Rat (968)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.24 0 0 969

Előzmény: Desert Rat (968)
Desert Rat Creative Commons License 2018.02.22 0 0 968

Talán egészen az elejére kivánkozott volna, hogy ez az egész távoli asztal megoldás nem fedi a topiknyitó által felvetett kérdést - azaz a szerver-konzol jellegű megoldást, ami szerintem sokkal korrektebb és szebb lenne, de éppen amiért nem értek hozzá, kitaláltam egy tulajdonképpen brute-force jellegű megoldást ami a feladat megerőszakolása.  A következő lépés a szerver-konzol megoldás tanulmányozása lesz.

 

Most eljöttem jó messzire az antennámtól, szerencsére működik a WOL, rá lehet jépni a távoli számitógépre és éppen a "Lake Forest" repeatert (448.060MHz) hallgatom - az ottani helyi idő éjszaka fél kettő, de beszélgetnek.  Kicsit kényesebb a megoldás mint lokálisan, mert ugyan lokálisan kipróbálva a helyi hálózat 100Mbites, de a interneten keresztül csak egy 3/1Mbites vonalam van (ez volt a legolcsóbb), viszont így is folyamatos a hang.

 

Azt észre lehet venni, hogy így pucéran az RTL stick nem túl érzékeny.  A következő megoldás valami rezonáns antenna lesz, például az airbandra vagy a mégszűkebb 2m-es amatőrsávra. A legjobb tápvonal pedig a nulla hosszú, azaz az SDR-t az antenna talppontjához is lehet tenni ha nem túl hosszú USB kábelt igényel. Kivánkozna még elé egy sávszúrő és előerősítő, amitől persze elveszti a szélessávúság vonzó báját, de nekem elég ha kevesebbet tud de azt jobban csinálja.  Persze így is jó szórakozás az egész.

 

 

 

Előzmény: Desert Rat (965)
Desert Rat Creative Commons License 2018.02.09 0 0 967

Igen, ismerős az effektus amikor a router elfelejti a kikapcsolt gépet és nem lehet felébreszteni. Régóta használok WOL-t WAN-on keresztül is több országba, a zömében tp-link routerek mögöt, amikben az a fontos, hogy "IP & MAC Binding"  táblába fel kell venni a gépet, összerendelve az IP-t a MAC-al.   Hálás trükk ha a BIOS-ban beállitunk egy automatikus bekapcsolási időpontot is amikor mindenképpen hozzáférünk a távoli géphez - akinek elég ez is (pl mindig este 8-tól akar távoli SDR-ezni), annak nem is muszáj WOL.

 

Nem akartam itt számitástechnikai apróságokról írni, de nyilván az kezdjen hozzá ilyen megoldásokhoz aki ezekben járatos vagy van kedve kiizzadni a megoldást. Ez a mostani kapcsolat már több mint egy éve működik és teszteltem Magyarországról és UK-ból is - most csak az SDR került rá. Más megoldásokkal már régóta hallgatok itteni rádiókat távoli asztalon, mint pl ez:

https://www.iheart.com/live/kfi-177/?autoplay=true   amire ha rákattintasz, akkor feltehetőleg nem működik mert területi korlátozása van IP cim alapján. De ha egy itteni gépre feljössz távoli asztallal, akkor itteni IP-ről kéred a műsort és menni fog. 

Előzmény: Doky586 (966)
Doky586 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 966

Azt azért ellenőrizd le hogy tényleg működik-e a WOL interneten át órákkal a gép kikapcsolása után is, mivel érzésem szerint kimaradt pár dolog a leírásodból. Sajnos a lan-on belül sokkal egyszerűbb ez mint netről távolról..

Előzmény: Desert Rat (965)
Desert Rat Creative Commons License 2018.02.09 0 0 965

Egy video következik, ami a szenvedésről szól mint Buddha tanitása.

 

Az amatőr freki NBFM adása jól jön, de hiába a 3.4GHz-es processzor, a szélessávú műsorszórás spektrumával nem bír el, 100%-os processzor terheltséget csinál amitől a hálózati kommunikációra nem marad elég ereje. Még leállitani is alig lehet, mert az egérkurzor is makacskodik - nem én vagyok a béna. Viszont ha a teljes SDR ablakot letesszük a tálcára (minimalizáljuk), akkor a programnak nem kell törődnie a spektrum-képernyővel, se a watherfallal és lemegy a prociterhelés 70-95%-ra és a hang folyamatossá válik. Felhozva a képet megit szaggatni kezd. Hosszabb hallgatáshoz használjuk tálcára téve, vagy az is megoldás ha a programban kikapcsoljuk a spektrum-képernyőt.

 

Itt a video: https://drive.google.com/file/d/1HmA7EFpIvoTax4XJ_hZeamC5gyqoL6t2/view?usp=sharing ... jobbra alul ott kandikál a temviewer füle, ami mutatja, hogy ez egy távoli számitógép.

 

Csináltam néhány hangfelvételt is. A SDR#  WAW fájlba ment, amiből én kiszedtem a hosszabb szüneteket hogy ne untassam a hallgatót, majd MP3 formában mentettem ki.

A minták között van amatőrsáv VHF és UHF, Airband, FM műsorszórás és NOAA időjárás tájékoztatás

 

Itt:  https://drive.google.com/drive/folders/1jgTIBOtp2cOHjcpfzGKC93eyJBBIhIuL?usp=sharing

 

Elnézést a sok rizsáért, úgyse írt ide senki már nagyon régen:-)

 

Előzmény: Desert Rat (964)
Desert Rat Creative Commons License 2018.02.09 0 0 964

Az előző két hozzászólás nem a "legközelebb" volt, csak egy kitérő - most jönnek a szoftveres megoldások.  Alapvetés, hogy nem vagyunk a berendezés mellett, egyszerű esetben 400km-re bonyolultabb esetben a föld másik oldalán, ahonnan az SDR csak egy (nagyon) távoli eszköz.

 

Először is el kell valahogy inditani a számitógépet, mert azt kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy számitógép folyamatosan működjön, de nem is célszerű. Sok WOL (Wake On Lan - számitógép bekapcsoló) program tölthető le a netről ingyenesen, izlés kérdése ki melyiket használja.

 

A közös dolog, hogy kell ismerni a távoli gépünk (amin az SDR stick van) MAC számát, kell egy port ami (az ottani routeren keresztül) erre a gépre van forwardolva, és ismernünk kell az ottani router IP cimét - ez nehéz ügy, megoldható DYNDNS előfizetéssel (nekem van ... illetve egy ügyfelemnek:-), vagy egy márkás pl ASUS router vásárlásával ami ingyenesen biztositja ezt a szolgáltatást, vagy ha van video megfigyelő rendszer (nekem van), annak gyártója is ad ilyen szolgáltatást. Nekem még egy sajátkészitésű program is elküldi emailban az ő aktuiális IP cimét naponta.  Erre a cimre küldjük az ébresztést, lehet a távoli asztal portcimére is küldeni 3389-re, teljesen mindegy, csak a távoli router a távoli számitógépünkre forwardolja ezt a portot. Természetesen a WOL-t engedélyezni kell a BIOS-ban és a windows-ban is a hálózati kártya beállitásainál.  Ha be van kapcsolva a tűzfal, ott is engedélyezni kell ezt a portot.

 

Ha sikerrel el tudjuk inditani a távoli számitógépet (ezt érdemes először közelből próbálni), akkor valahogy rá kell jelentkezni - természetesen ott van kézenfekvő lehetőségként a Windows Remote Desktopja. Ezzel már be tudunk lépni a távoli gépre és gyakorlatilag majdnem mindent állitani (de pl képernyő felbontást vagy energia takarékossági beállitásokat nem - ezeket célszerű akkor beállitani amikor fizikailag ott vagyunk a távoli gépnél)  De most képzeljük el, hogy 400 km-re vagyunk a gépünktől és távoli asztalon látjuk.

 

Tulajdonképpen innen elvileg egyszerű a dolog, a már korábban a távoli gépre telepitett SDR# ikonjára kattintunk és az elindul. Beállitunk egy olyan frekvenciát amin tuti jönni fog malamilyen adás (pl egy broadcast), és akkor jön a meglepetés, hogy élvezhetetlen a dolog, szaggat a hang amit áthoz a  távoli asztal. Sokat kinlódtam a kisérletezéssel, de nem sikerült megoldani, valószinűleg ebből a szempontból silányul van megírva a távoli asztal modul. Jobb ötlet hiján egy Team Viewert telepitettem a távoli gépre, és egy másik Team Viewerrel hívom meg. A hangminőség sokkal jobb és nem is (nem is mindig) szaggat (erről később).

 

Néhány segédfunkció:

- Amikor a távoli gépet bekapcsolom (WOL), alapból nem látom, hogy feléledt. Ezért egy Skype-ot telepitettem rá egy fantázianévvel ( Pl: SDR123) és felvettem az ismerőseim közé. Amikor a távoli Windows elstartol, akkor a saját gépemen látom, hogy a távoli Skype bejelentkezik - ekkor inditom a távoli hivást  a Time Viewerrel.

- Előfordulhat, hogy technikai okok miatt nem tudok a távoli gépre jelentkezni és akkor bekapcsolva marad. Ezért a távoli gép induláskor egy SHUTDOWN programot indit el (a Windows része), ami 10 perc után leállitja a gépet. Ha sikerrel rájelentkezek 10 percen belül, ezt a kikapcsolást le lehet állitani, ha nem, akkor 10 perc után leáll a távoli gép.

- Előfordulhat, hogy már a távoli SDR élvezete alatt elalszok, vagy bármely okból megszakad a kapcsolat, ezért egy ütemezett feladatként éjfélre be van állitva, hogy inditsa el a shutdown programot.

- Ha megunom a távoli SDR-ezést, van a távoli képernyőn egy parancsikon amire kattintva szintén a shutdown program indul el 10 másodperces leállitási késleltetéssel.

 

A következőkben már csak a használati tapasztalatokat mutatom meg - video és MP3.

Előzmény: Desert Rat (958)
Desert Rat Creative Commons License 2018.02.09 0 0 963

És lőn második nap és teremték kerámiatéglát nehezéknek, s látám hogy ez jó. És tevék egy (sőt 2) kamerát a tetőre amin mindig meg tudom nézni bárhonnan, hogy az antenna még egynesen áll-e,  vannak-e az égen felhők és jön-e Hannibál az hegyen át elefántháton.

Előzmény: Desert Rat (962)
Desert Rat Creative Commons License 2018.02.08 0 0 962

Inkább arra gondoltam, hogy a tapra még rácsavarozok néhány nehéz vasdarabot vagy kerámiatéglát, de van néhány lemezfül is amivel a tetőhöz csavarozhatnám, csak első lépésben nem akartam beletekerni a szigetelésbe (nem lenne gond, mert amig a kés a hátamban van amig a csavar a lyukban van, addig nem folyik be a víz és akrillal is el lehet árasztani ezeket a helyeket. Az biztos, hogy kínos lenne ha eldőlne, mert ugyebár a feladatkiírás szerint (legalább) 400km-el arrébbről kell  távvezérelni, ami azt is jelenti, hogy mindenféle karbantartáshoz ugyanennyit kell utazni.   Úgy vagyok vele, hogy akkor "így jártam oszt jónapot", csak játék az egész.

Előzmény: Doky586 (959)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.08 0 0 961
Előzmény: Törölt nick (960)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.08 0 0 960

Kimondottan SDR antenna, kimondottan városlakóknak:

 

http://s52as.osiria.net/home/my-mini-whip-antenna 

 

Előzmény: LacekHUN (950)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!