E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Viszont ha a Kozma Endre azt mondja, hogy ez a kép ugyanaznap készült, mint a 264473, akkor meg kell hajolnom ezen tény elött.
Az épületnek és a ravatalozónak, ill. a templomtoronyak és a Kálvária-templomnak az eltérö arányait más magyarázat híján kénytelen vagyok betudni annak, hogy fényképezögép lencséje a távolt tereptárgyakat szisztematikusan torzítja, az általam hiányolt "timpanonos elöépület"-re ugyan nincs megfelelö, minden kétséget kizáró magyarázat, de valószínü az lesz, amit alant damusz olvtárs mond, miszerint nix timpanon és a ravatalozó bejárátát látjuk, még nem a mai csempézett változatban. Így viszont a gyárkéménytöl balra lévö két torony a zsinagóga két tornya:
Az a "vicc", hogy ha picit nyugatabbra fordul a kamera, akkor már látszódik az Alsó-hegy, aminek oldalán ma felkúszik a temetö, vagy ha a hölgy picit jobbra bvagy ballra áll, akkor látszódnak a székesegyház tornyai, vagy ha a kamera picit jobban jobbra néz, akkor látszódik a víztorony, ezek mind sokkal több és jobb támpontot adnának a megfejtéshez.
próbáltam képek képek segítségével bizonyítani a fotók hátulján egyébként elérhető infót. Szerintem sikerült, szerinted nem. Van ilyen, hogy nem ugyanazt látjuk a képen. Mindegy, van még egy csomó másik megfejtetlen kép :)
Úgy látom, hogy ezek a fotók bekerülnek majd a legbonyolultabban megfejthető képek közé. Érdekes, hogy amikor feltöltök egy-egy fotót, nem tudnám megtippelni, hogy melyek lesznek a legremenytelenebbek.
csak a kupolás épülettel kapcsolatban: nekem a fekete borítás új dolognak tűnik, mert a régi légifotón világos színű az épület. A "timpanonos rész" pedig az épület elején kiugró boltíves toldalék sarka. Legalábbis én ezt látom.
Ha a "ravatalozó" bejáratából annyit látunk, mint a fortepanos képen feltételezve, akkor nem a belváros, hanem Szölös felé kellene néznünk, de arrafelé nincs ilyen magas templomtorony (egyáltalán, a Kálvária-templom se ilyen magas tornyú), viszont vagy a Zsinagógának vagy a víztoronynak, esetleg mindkettönek látszódnia kéne.
Nem lehet dél-nyugat, mert akkor nem látod ilyen szögben (kb 20°) a Kálvária-tempolmot és a ravatalozót. Más templom meg nincs abban az irányban, azaz van, a székesegyház, de annak két tornya van, viszont azokat ki kell takarja a hölgy.
bejelöltem, h sztem a ravatalozó melyik részét látjuk, megjelöltem, h sztem hol áll a nő, ezek után nem értem az a választ, hogy "a hölgy feltételezett helyszíne felöl a "ravatalozó" dél-keleti részét láthatnánk". Miért? Ott a piros nyíl dél-délnyugat felől
Nagyjából a Jáki út vonalába nézünk, ahonnan semmilyen "hegy" nem lóg bele képbe. Az evangélkus templom tornyát ma is látni a temető végétől:
A ravatalozó bejárata az a lépcsös rész, "fentröl" is azt látod:
Ma is ugyanaz a helyzet a nyugati-északi oldalon.
A hölgy feltételezett helyszíne felöl a "ravatalozó" dél-keleti részét láthatnánk, ami pont átellenben van a fenti képen látható résszel, de ott nincs semmi egy kisajtót kivéve.
1990 óta minden évben elmegyek mellette, 1989-ben itt vettünk búcsút a nagymamám hugától, 2 éve a nagynénémtöl is, definitiv nem ezt a ma látható épületet látjuk azon a képen. Ha megnézed az arányait és összehasonlítod a fortepanos képen lévö épület arányaival, láthatod, hogy ez a kupola tömzsibb tornyon lakik, mint a fortepanos, ott a toronyrész maga van olyan magas, mint a kupola, itt meg alacsonyabb. Azt nem tudom, hogy 1942-ben hogy nézhetett ki, de ha akkor is így, akkor egyértelmü a helyzet.
csak a kupolás épülettel kapcsolatban: nekem a fekete borítás új dolognak tűnik, mert a régi légifotón világos színű az épület. A "timpanonos rész" pedig az épület elején kiugró boltíves toldalék sarka. Legalábbis én ezt látom.