"Móricz, az ecuadori ősrengetegben, az ottani indiánok segítségével felfedezett egy hatalmas barlangrendszert. A barlangok egyikében valóságos múzeumra bukkant. Aranylemezekre vésett, rovásos könyvtárat, szobrokat, kulturális emlékeket talált itt. Ezt a barlangot, Táltosok Barlangjának nevezte el. Szerinte az őslakók idehordták össze, mintegy óvóhelyre, a spanyol hódítók által veszélyeztetett kincseket. Móricz állítja, hogy az Andok hegység keresztül-kasul át van szőve barlangokkal és járatokkal. Ezeken közlekedhettek az őslakosok. Az argentin elnök és az ecuadori vezérkar meg akarta őt bízni egy kutató expedíció vezetésével, anyagi, technikai eszközöket ajánlva neki. Ez azonban csak terv maradt.
...
Móricz feltételezése az, hogy a magyar nyelvű törzsek nyugatról érkeztek, vízi úton Dél-Amerikába. Ezt bizonyítják különben a csendes-óceáni és kelet-ázsiai földrajzi nevek is. Vámos Tóth Bátor, Hawaii-n élő emigrált földrajzszakos tanár a Hawaii-szigeteken 50 magyaros földrajzi nevet írt össze. A szigetvilágban pedig olyan neveket talált, mint pl. a Balaton menti Aliga, Kiliti, Lelle stb. Térképekkel igazolta, hogy Indonéziában minden negyedik, az Indus völgyében pedig minden harmadik földrajzi név magyar."
várjál, nem azt mondom, hogy az állítása hiteles, pont azt kérdőjelezem meg.
Julio Goyén Aguado Móricz mellett dolgozott, az ő életéről írt könyvet Aguirre. a magyar nyelvről szóló állítás tehát gyakorlatilag első kézből származik, ezért "hiteles" a tanú.
maga az állítás természetesen nevetségesen abszurd, de, ahogy már többször is jeleztem, spanyol nyelvterületen mégis ez ment a köztudatba: Móricz beszélte a magyar nyelv kihalt, ősi dialektusát, a magiart, és így tudott kommunikálni az indiánokkal.
ezt nyilván maga Móricz adthatta be mindenkinek, a kötzvetlen munkatársainak is, hiszen nem állt módjukban ellenőrizni.
Hát pontosan ez a rész, amot vagy igazolni vagy cáfolni kell.
A mendemonda hívők persze hogy elhiszik (igazából ez z ember típus mindenben tud hinni: chemtrail, Amway, fidesz, bilderberg csoport, habsburg összeesküvés,jehova, cionista dns fegyver, stb. Fő feltalálási helye az alternatív kis tévék és az echo tv)
Aki meg nem hiszi el, na az szervez expedíciót, hogy megbizonyosodjon erről.
Én nem tudom, hogy ebben hazodott-e, de szerintem ez a szenzációhajhászás nem követlezik abból a képből, amilyennek eddig megismertem. Ideges, feszült, indulatos, talán agresszív is, de az igazában hívő ember benyomását kelti.
"Coincido con tu juicio. Hay dos Moriczs, como hay un antes y un después. Hubo un húngaro que motivado por las conclusiones de varios destacados académicos de su misma nacionalidad, estudiaba las coincidencias lingüísticas entre individuos de la antigua raza Magyar y otros cuya existencia se sospechaba, ubicados en recónditas regiones de la Amazonia Ecuatoriana. A los académicos húngaros, la exposición de tales teorías les acarreó la expulsión de las sociedades científicas a las que pertenecían. Moricz recogió las banderas y un día de 1965 partió hacia Ecuador, se internó en la selva y dio con la tribu de los Sala Sakas, con quienes habló… en magyar. Una lengua muerta, reputada como de origen centro-europeo."
ez a ferdítés annyira elterjedt, hogy mindenki ezt ismeri. kivéve persze a faszit a videóban...
"In the 1920s several reports were received to the effect that the Hungarian engineers and workers working in South and Central America were speaking Hungarian with the local Indian workers. Some of the Hungarian emigrants who settled here after the Second World War took these rumours seriously and started looking into it more carefully. One of these was János Moricz who started his investigations in Ecuador in the 1960s. Here he spoke Hungarian with the members of three Indian tribes: the Cahari, Mochica and Puruha. Enthused by this he started archaeological and archive investigations and, among other finds, he managed to collect more than 10 000 geographical and family names identical to Hungarian ones. As a result of his findings he was appointed historical consultant at one of the Argentinian universities."
ráadásul azt híresztelte, hogy a magyar nyelv egy ősi (értsd: kitalált) dialektusában, a magiarban beszélgetett velük:
"Se afirma que gracias a su conocimiento del antiguo dialecto húngaro, el magiar – similar a la lengua de los nativos shuaras - pudo entablar amistad con los guardianes de estos túneles,..."
természetesen lehet, hogy mindenki téved (kivéve a faszit a videóban), de jelen van itt a topikon valaki, aki komoly kutatást végzett a témában és ő is így tudja, lásd:
"azt is állította, hogy a magyar nyelv segítségével kommunikált az indiánokkal. ez viszont nyilvánvaló hazugság."
Szerintem ez egy ferdítés valakitől a múlt homályában. Ugyanis a videóban a faszi elmondja, hogy ez hiába van elterjedve a neten, ez nem igaz, Móricz nem állított ilyet.
Mórciz csak felfigyelt pár szóra ami hasonlít a magyarra, de nem magyarul beszélt velük.
Ha magyarul beszélt volna az indiánokkal, akkor a mi kis expedíciónk is dumálhatna velük, nem lenének rászorulva a korábban említett vezetőre :P
ez a "faszi" pedig teljesen mást mond, melyiknek higgyek?
"Az egész történetetet kissé alaptalannak tartottam, tehát megkérdeztem Giovanni Barroero atyát. Giovanni elmondta hogy ő évekig a meghivatkozott Crespi atya rendfőnöke volt Cuenca városában Ecuadorban és hogy ismeri a Tayo gyűjteményt. Giovanni elmondta hogy az első Shuar nyelvtant a Don Bosco rend állította össze és hogy a Shuar nyelvnek semmi köze a Magyarhoz. Megjegyzem hogy valószínűleg ő az egyetlen élő ember a földön aki mindkét nyelvet nemhogy jól, de egyátalán beszéli! A Tayo műkincsekről azt tényleg elismerte hogy valóban közel keleti motívumokat mutatnak, ami nem meglepő mert az amerikai őslakosok a Behring szoroson jöttek Ázsiából. A magyar rovásírásról azonban szó sincs."
a laikusok 2 nyelv rokonságát általában a szavak összevetésével szokták bizonyítani.
ez azonban önmagában kevés.
"Maga a szavak összevetése az összehasonlító nyelvészetben, amely a nyelvek rokonságát kutatja, valóban fontos módszer. Ennek alapja azonban a rendszerszerű megfelelések keresése: azaz akkor beszélünk valós összefüggésről, ha egy adott környezetben egy bizonyos hang egy nyelvben ugyanezen környezetben egy másik hangnak rendszeresen megfelel; ha a második nyelvben az adott helyen mindig más hangot találunk, akkor nincs valós kapcsolat. Ezzel a módszerrel ugyanis némi fantáziával és egy szótárral bármely két nyelv között „rokonságot” tudunk felfedezni."
Ezt a képet még nem láttam. Ettől függetlenül fentartom,hogyha annyira segíteni akarna a magyar kutatóknak és a lemez valódi nem csak levelezgetne hanem be is mutatná, esetleg elküldené vagy maga hozná el,hogy megszemlélhessék ( persze jegy megtérítésével).
Emem:
Hát ha igaz amit elmondott maga a faszi, meg amit láttam pár könyvben akkor lehet valamiféle rokonság. Túl sok az egybeesés. De jobban nem jártam utána, szóval lehet ebben is ferdíteni.
Vajk:
Azt nem tudom hány főnök regnált. Szerintem túl sok nem, esetleg kettő, ha nincs köztük háború és megérte az idősebb kort :) Bár a fene se tudja ezeknél hogy megy ? :=) Főnököt csak akkor váltanak le ha elhuny az egyik vagy 5 évente van választást? stb. :)De ettől függetlenül ha van titok vagy ilyesmi, azt tovább adják egymásnak a generációk.
Itt arról szól a fáma elvileg, hogyha nem akarják elmondani az illető úgysem találja meg annyi lejárat van, meg barlangrendszer. Szerintem ez csak idő,pénz, és látszám kérdése, semmi másé.
"A spanyol faszi akit említettek, hogy széfben őrzi az egyik lemezt, tuti hogy csaló és hogy hazudott ennek a magyar Mórciz egyesületnek. Fotóval miért nem bizonyította? Pl. hogy ott virít a kezébe? Mert a videóban látható fotó fekete háttérrel semmit sem ér, ráadásul már évek óta kering neten. Miért nem mutatta meg ennek a bizonyos magyar csoportnak/társaságnak? Csak ígérgeti nekik folyamatosan. Olyan mintha a kutya előtt lóbálnák a csontot, de meg nem kapja. Nekem nagyon gyanús ez és logikátlan. Ha én meg akarok mutatni valamit valakinek,azt már első-második alkalommal teljesítem is.. "
Ilyen képre gondolsz ?
Benne van a könyvében s be is mutatta az egyesületnek.De ettől még nem lett hitelesebb semmi sem mivel a lemezen spanyol szavak szerepelnek maya karakterekkel vagyis túl régi nem igazán lehet...
Meg aztán nem is kell kínzás, csak betenni a köpőcsőbe egy kis sodium penthotal injekciót oszt szevasz.
Mert ugye az emberiség elemi érdeke ellen egy vastagtalpú indián főnök nem lehet akadály, sőt erkölcsi felsőbbsége sincs megszűrni azt, ki hova és mikor mehet le és mit hozhat onnan fel.
"magyar expedíció is kb. csak ennyit fog kapni, többet biztos hogy nem."
Ez szinte biztos. Megpumpolják a szponzorokat, a pénzükből szerveznek maguknak egy pár napos(ember mondta filmben !) dzsungeltúrát, oszt hazajönnek és félájultan mesélik a hihetetlen kozmikus erőteret és egyedüli szakértőknek kiáltják ki magukat a témával kapcsolatban.
Ezt borítékolom, szerencsére visszakereshető lesz ez a beírás egy év múlva is:)
A másik kérdés: ezzel a hihetetlen tudással felvértezve az indiánok miért köpőcsöveznek és ágyékkötőben mezítláb rohangálnak az dzsungelben?
Mitől lett "kiválasztott" nép? És miért van az, hogy megsejtve a megnövekedett turizmust, egyre több pénzt kérnek a lelkes, de rém ostoba emberektől?
Gondold el, milyen önértékelése lenne ezeknek, ha megfogalmaznák magukban: vazze, engem, aki a civilizáció bölcsőjét kutatom, még egy ágyékkötős indián is lehúz pénzzel?:) Még ez a mi mércénkkel műveletlen és civilizálatlan törzs is bekajáltat valami himihumi legendával? Én meg elhiszem....