Segítsetek légy szíves: ha sima értékpapírszámláról kell pénz, mennyi idő alatt kerül - értékpapír eladása, majd elutalása - a személyes banki számlámra?
És ha ezt nem a személyes magánszemély számlára utalom, hanem egy cégnek, akkor az nem ingyenes a Kincstárból jól tudom?
Előfordulhat h fontos a likviditás tehát max 2-3 hétre tud vki parkoltatni pénzt ilyenkor még a dkj sem jó, a bmáp végképp nem, a cofidis minimál kamata elfogadható.
köszönöm! Csak egy nagyjaboli kalkulaciokent kerdeztem, hogy tenyleg mi a MIN honapszam, amire meg megeri BMAP-ba fektetni. De akkor jo tudni, OK. Es termeszetesen a DKJ is lehet jo (neha jobb) alternativa.
Az 50 nap (pontosabban az, amit azzal a képlettel ki lehet számolni az aktuális kamatból) az egy éles határ. Ha annál rövidebbre fektetsz be, annál rövidebb idő előtt kiszállni egész konkrétan veszteséges, annál még a párnacihában tartott kp is jobb.
A 90 nap az egy példa, egy olyan időtávra, aminél ugyan már nem veszteséggel szállsz ki a BMÁP-ból sem, de (én) biztosan nem a BMÁP-ba fektetnék, mert még állampapíron belül is bizonyára van jobb. Például a DKJ is lehet ilyen.
Most hogy konkrétan tudott felhasználási naphoz, a konkrétan kapható DKJ-k hogyan viszonyulnak, stb, azt általánosságban senki nem fogja neked (itt) megmondani. Egészen pontosan személyre szabottan szerintem szintén nem fogunk helyetted számolni.
Szia, egy kerdes meg: amit irtal, az 50 nap...ennel rövidebbre semmikepp nem vennek BMAP-ot, erre gondoltal? A 90 napra pedig azt erted, hogy MIN 90 napra kellene vennem BMAP-ot (R1), es akkor megerne meg? A DKJ-val az a bajom, hogy olyat nehez talalni, ami eppen akkor jar le, amikorra szüksegem lenne ra..
köszönlm, igazatok van. DKJ erre a - kevesebb mint egy eves idötavra - inkabb megeri. Kiszamoltam, allampapirkalkulatoron es egy kicsivel többet hoz...meg akkor is, ha joval alacsonyabb a kamata (5,56%), mint a BMAP-nak, de az eladasi-veteli arfolyama elönyösebb.
Ha az éves kamatszint most X% (mondjuk 7,2% a bónusz valamelyikénél), akkor ennyi napnál kevesebbre biztos nem érdemes ebbe a bónuszba betenni: 360/X . Merthogy többet veszítesz a felbontásnál mint amennyit addigra kamatozna.
Ha a 7,2%-ot vesszük, az most éppen 50 nap.
Mondjuk 90 napnál már nem veszítenél, de ehelyett - ha elég jól tudod hogy mikorra kell a pénz - elég valószínű, hogy éven belül jobban jársz egy akkorra éppen lejáró DKJ-val.
En raadasul max. 1 evre kötnem le ezeket, mivel 1 ev utan szüksegem lesz a teljes összegre, igy akkor nagyjabol mindent felbontanek.
Meg egy kerdes:
Egy ev mulva szüksegem lesz a teljes lekötesemre, szerinted megeri, ha - hogy addig is megfialtassam a megtakaritasomat - addig is minden honapban 'hozzacsapom' mindig a havi fizumbol mondjuk R1-re, de egy ev utan felbontanam? Lehet, most az elejen, meg jobban megeri, de mondjuk a vege fele 1-2 honapban mar biztos nem eri meg vennem, mert ha par honapon belül ugyis felbontanam az egeszet, akkor sokat vesztenek... vagy ilyenkor csak abbol az összegböl veszitenek, amit a vege fele rakosgattam be? De a korabbi, mondjuk ami most allomanyban van R1-böl, az addig is szepen kamatozik, ugye?
Én biztos nem tenném. Mivel a felbontogatás azonnali 1% veszteség, ezt nem fogja behozni.
Annál is inkább nem éri meg szerintem, mert mind a 26/O, mind az újabbak negyedévenként újra kalkulálják a következő negyedévre szóló kamatukat, a kamat bázis mindegyik esetén ugyanaz a szabály, a kamatprémium is a 26/O és 29/R1 esetén a prémium is ugyanaz.
Azok, amelyek prémiuma 1% (a régiek 1,5%-a helyett) fej fej mellett fognak kamatozni, maximum 0,1-0,15% különbséggel, és ez is csak a kamatmegállapítás pontos napja előtti aukciók hullámzásából adódóan.
Még abban a szélsőséges esetben, ha 31/R1-et veszel, és azt lejáratig elég biztos hogy tartod, annak az utolsó 2 évi emeltebb prémiuma hozhatná vissza a mostani csere miatti 1% veszteségedet, de - bár pontosan nem számoltam utána - de még szerintem az sem. Mert a veszteséged most azonnali, a 2x +0,5% meg 5+ év utáni, és a most azonnali veszteséged miatt időközben kieső kamatos kamat hiányodat szerintem nem fogja visszatermelni az utolsó két év +0,5%-a.
Sziasztok, egy kerdes: Ti mit csinaltok ilyen esetben? BMAP-jaim vannak, meg a regebbi, magasabb kamatozasubol (pl. 2028/P: 7,62%, 2027N: 7,61%, 2029R1: 7,12%) es az ujabb, alacsonyabb kamatoztasubol is (2026/O: 7,10%). Valoszinü, a 28/P es 29/N-t mar nem ertekesitik, igy azt mar nem tudok venni, de ti felbontanatok a 26/O-t es vennetek a jelenleg legmagasabbol, tehat a 29/R-böl? Vagyis a kerdesem: ahogy megjelenik egy jobb kamatozasu BMAP, ti mindig felbontogatnatok az alacsonyabb kamatozasuakat es vennetek a magasabbol? Az allampapirkalkulator szerint meg mindig a BMAP-bol eri meg venni, mert rövidtavon is magasabb kamatot hoz...
DKJ-t venni tényleg kínkeserves a lejáratok utáni napokban. Állandóan azt írja a webkincstár, hogy nincs elég összeg. Egy egész napot, vagy kettőt rá kell szánni a gép előtt ülve.
Eladni csak akkor lehet, ha van árfolyamjegyzés, a lejárat előtti két munkanapban viszont nincs. Azaz, ha pont a lejárat előtti napokban lenne rá szükség, akkor már 5 nappal a lejárat előtt intézni kell az eladást, mert különben nem férsz hozzá a pénzhez (lejárat szerdán van, és ha előtte kell a pénz, akkor pénteken 14:00 előtt el kell adni, és ki kell utalni). Speciális esetben akár egy hét is lehet az az időszak, amikor nem férsz hozzá a pénzedhez, ilyen lesz a D251029-es lejárata a munkarendváltozás miatt. Az ebben tartott pénzhez nem lehet majd hozzáférni október 22 délutántól kezdve október 29-ig.
Ez igaz, azért nem írtam, mert nem feltételeztem, hogy 100 milliós nagyságrendről van szó. Nem könnyű DKJ-ből annyit összehozni a szűkös kínálat miatt, csak kevés magánszemélynél lehet ennyi. Néha még pár tízezernek is örülni lehet, ha sikerül elcsípni.:-)
A webkincstárban ha eladok DKJ-t, azonnal visszakerül az értékpapírszámlára? Innen pedig azonnal át tudom helyezni a bankszámlámra? Ingatlant kellene kifizetni, de addig nem akarom piszkálni amíg nem végeztünk az ügyvédnél az adásvételivel. Az adásvételi aláírását követően kb. egy nap alatt vagy még aznap ki kellene fizetni.