Én hoztam össze őket 2021-ben, ez saját építés :o)
Ha a plexi elforog az lehet attól, hogy már elég régi és összehúzódott, elöregedett, vagy cserélték és nem a leginkább odaillő méret került bele.
A ráma a plexit befogadó falcának a méretétől 2-5 tized mm-el nagyobb átmérőjű plexit illik tenni bele, így bele tud feszülni.
Ehhez van körmös célszerszám, amivel össze lehet szorítani a plexi peremét és akkor gond nélkül bemegy a helyére.
Amint a szerszám elengedi be tud feszülni a rámába.
A nehezen felhúzható jelenség több okra is visszavezethető.
Első lépcső kívülről befelé a felhúzókorona és a tok találkozása. Itt legtöbbször van egy tokcső, amire rácsúszik a korona. Itt összegyűlik a por, piszok, izzadtság és a korábbi esetleges beszáradt kenőanyag és egy kemény gyurmaszerű anyagként "összeragasztja" a tokcsövet a koronával. Erősen elhanyagolt óráknál már ez elég a nehéz felhúzáshoz.
Befelé haladva szintén a bejutott kosz és a beszáradt kenőanyagok képesek megfogni a felhúzótengelyt és a hozzá kapcsolódó mechanikai elemeket és a sor legvégén a szintén beragadt rugóház is okozhatja a problémát.
Kérdés: mennyire természetes, hogy a plexi elforog az órában?(én laikusként nem gondolnám okénak..). Mikor az óra nehezen felhúzható mire utalhat? Koszolódás? Rugó hiba?
Teljesen új vagyok ebben az "őrületben"!🙂 Egy másik órás csoportban ajánlották ezt az oldalt. Úgy látom remek lesz! Köszönöm! Szeretnék amatőr szinten bele is tanulni a mesterségbe. A szakirodalmat már olvasgatom!
A kép szerint épp a hajszálrugókulcsnál van egy "V" alakú deformáció.
Ez két csipesszel, vagy egy csipeszel és egy tüskével kiszedhető. A deformáció kezdőpontját csipesszel megfogjuk, a másik szerszámmal simító mozdulatokkal óvatosan visszaállítjuk az eredeti ívet.
Végül is, ez a rugó első ránézésre féloldalas, csámpás. Ha a menetek beleérnek emiatt akár egymásba, akár a billegő küllőibe - bármilyen pozícióban - az nagyon látványos sietést fog okozni. Nem pár 10mp-et, hanem pár tíz percet egy nap. Ha nagyon beleérnek a küllőkbe - akkor meg fogják a billegőt állítani.
Ha végül is nem érnek bele semmibe, csak csámpásan, féloldalasan "lélegzik" az amúgy Breguet-véggörbéjű rugó - az jócskán megnövekedő helyzeti hibát fog eredményezni - de ez legfeljebb 10-20mp nagyságrendet fog valószínűleg jelenteni.
Okozhat, mindenféle más sztochasztikus hibát is okozhat, de amúgy egy ilyen rugót azért ki lehet egyengetni. Nyilván kell hozzá gyakorlat, és főleg jó csipeszek, de ennél jóval cifrább rugó-sérülések/torzulások is elfogadhatóvá szelídíthetők. Ezt szerintem kis szerencsével hibátlanra meg lehet igazítani.
Milyen hibákat okozhat a billegő hajszálrugó ilyen deformációja, ami a képen látható? Okozhat olyat, hogy különböző pozíciókban más a pontossága az adott órának (akár 70-80 másodperc eltérés)?
Eredetileg donornak vettem, mert a doboza több helyen is törött. A billegőjét áttettem egy másik órába. Azonban szereztem ehhez is egy billegőt azóta, de a gondatlan csomagolástól meggörbült a hajszálrugó, nem tudom a végét hogyan alakítsam ki, hogy rendesen működjön.
Persze, utánajárva mindig lehet találni - de nézd jobban át az általad hozott linket is... Ha bemész tényleg egy-egy gyártó sorozata alá, akkor rendre ott fogod találni valahol 35-40mm közötti méretektől felfelé, hogy nincs, "discontinued", és ahol mégis van (azért van), ott meg jönnek az 5-10 fontos/eurós/svájcifrankos/dolláros darabárak. Meg sokszor még egyszer annyi a szállítás - minden egyes darabra. Svájci forrásból ugyanúgy, gyakorlatilag minden beszerzési forrás EU-n kívüli, megrendeled, szállítás, VÁM, ÁFA - lesz simán 10eFt-os tétel végül egyetlen plexi, és hetek, amíg megjön...
Hatékony munkához az kell, hogy minden felmerülő-gyakoribb méretből legyen a fiókban tartalék - de ez ilyen árak mellett kigazdálkodhatatlan, többmilliós tétel lenne csak érdemi plexikészletet tartani... Az meg, hogy minden apróságnál elakad az ember, ugrik a netre keresgélni, rendelget-vár - frusztráló és hatékonytalan.
Lassan már az sem annyira egyszerű, igazándiból kb: 33-35mm feletti méretek beszerzése már komoly kihívás. Legutóbb - nem is kis pénzből - Indiából tudtam rendelni ilyen nagyobb méretekben egy sorozatot, mert már sehol máshol nem gyártják - és 50mm feletti méretek teljesen esetlegesek. Akad, de már igen komoly ára van egyetlen darabnak is - pedig ezek amikor még tömegesen mentek filléresek voltak.