Mint Ti is kinyomoztátok valóban létezett ebből a mozdonyból szerkocsis, és szertartályos verzió is, viszont a roco valószínűleg költséghatékonysági megfontolásból a szertartályos mozdonyra is a szerkocsis fülketetejét rakta fel (a fülketető az ablakokkal együtt külön alkatrész a víz szertartályok vonala felett, és a szerkocsisnak is hátrafelé két oldalt ablakai vannak), ami viszont így azt eredményezi, hogy a "szerkocsis" tető nagyrészt befedi a széntér tetejét:
A fülketetőnek a szertartályos verziónál valóságban csak akkora tetőpereme van hátrafelé amekkora előre is (csak 1 db fatüzelésű szertartályos mozdonyt találtam aminek hátra ugyanúgy hosszan kinyúlik a teteje mint a szerkocsisnak, de annak a hátsó része teljesen más kialakítású).
Egyébként nekem tetszik ez a kis mozdony van is ilyenem, de gyanús volt ez a túlzottan lefedett szertartály, és hogy szinte csak szerkocsis verzióról találtam először képeket.
Köszi szépen az infót! Megpróbálok majd ezen a nyomon is tovább nyomozni.
Van egy olyan sanda gyanúm, hogy lehet, hogy ez csak egy fantáziamodell a szerkocsisból származtatva? Ezen gyanúmat támasztja alá, hogy a szén szertartály felső nyílását félig - totál célszerűtlen módon - eltakarja a konyha teteje, ezzel igen hatékonyan korlátozva a szén bejuttatását a "puttonyba". Szóval ennek realitását, szeretném kinyomozni majd fotók alapján, de a modelleken csak 15 és 16 van azonosítószámként, amiből nehéz volt elindulni.
Ha szerkocsis lenne akkor HF 110C lenne a típusa. De így szertartályos kivitelben a fene se tudja... Esetleg indulj el ezen a nyom(táv)on és hátha kilyukadsz a kereset géphez.
Egész pontosan ott leszek ! :) Nézd , ez a legkedvesebb mozdony számomra , addig nem nyugszok , még szép modell nem lesz belőle . Elég sokat építettem anno , ezek mind a kukában végezték , ez az első amivel egyenlőre meg vagyok elégedve .:)
A sorsukat meg igen , követem , de főleg a mávos múltjuk érdekel.....( Zemplén kisvasútjai pl .)
Még nem áll rá a szemem, mostanában vettem/veszem elő igazából a témát*. :-)
Amúgy a képet akkor csak futólag néztem meg, de most nézve igaza van Mk45-2010 kollégának, ez GB 0e-s gépe lesz. Aminek akkor a csodájára jártak, de rengeteg sebből vérzi, és a méretéhez képest igencsak részlethiányos.
*Most ezerrel készülünk a Temofesztre új OFFtopik modulokkal, ennek kapcsán kezd kibontakozni az igény, hogy elővegyem a Krisztiántól vett OFFtopik méretű fél(?)kész mozdonyt. Szóval már kezdtem nézegetni a képeket, pályaszámot kell majd keresni hozzá. És mint fent említettem, még nem áll rá teljesen a szemem a tetőívre, néha egyértelmű a fotón, néha nem. Egyelőre úgy látom, hogy az alacsony pályaszámúak az oldalt meredek fent laposabb ívűek, a magasabb számúak a másik, de néha mintha valamelyik magas pályaszámú is laposnak tűnne.
Tényleg vegyesen vannak, vagy hol van a pályaszám határ a kétféle tetőív között?
Elnézést, hogy megszakítom az Mk48 diskurzust, de nem tudnátok nekem abban segíteni, hogy a Roco 31029, 31030 startkészletek kis gőzösei azok milyen típusúak, hogy tudok rákeresni a neten?
Én szeretnék hibasoroló hozzászólások helyett egy fényképsorozatot a három gyártótól. Egymás mellett a Limit, az (ex-)Csehmodell és az MkModell. Esetleg mindezek mellé hasonló szögből fotózva az 1:1-es méretarányút. Szerintem ha ez megvan, akkor könnyen levonhatók a konzekvenciák a hasonlatosságról meg a részletgazdagságról. Esetleg a közelgő Temofeszten kiállítva a három gép egymás mellett, egyazon vitrinben?
Nyilván sokáig lehet a hibákat sorolni , de nem szeretném . Eddig sem kellett volna . Elég bonyolult járműről van szó , aki igazán ismeri a buktatóit azonnal látja egy modell elnagyoltságát , de azt is föl lehet ismerni könnyen ha valaki törekszik minél több helyes méret , részlet bemutatására . De . Ha kereskedelmi forgalomba kerül , akkor állni kell az építő ( sokszor nem építő ) kritikát ...
Így van . Ez egyik sem .Talán az 1961-es gépekére hasonlít . Az enyém ( bocsánat miénk ) a későbbi , 1961 - es "sorozat" modellje , kiállítás után gumizódik az 1960-as gépek felépítménye , ha kérsz küldök róla fotót . :)
Én is így kértem, mert nincs pályám, de az Mk meg kell, mert nagyon magyar és régen nagyon sok volt belőle. "talpfákkal" van kiékelve, hogy ne "guruljon" el a kocsin.