Szerintem meg sokkal tisztább, hogy egyenesen kiálltak az igazuk és a véleményük mellett, és nem sunnyogva másokat uszitva érték el a céljukat. Az inkább olyan Palikos Rtl-es lett volna.....
Tudom, hogy szabály az szabály...Na de hányszor játszottuk már el azt, hogy a szabályra hivatkozva tettünk be egymásnak, mi magyarok (ld. pl. Kovács Ági kontra ellenőrök eset). Szóval, tálalás ide vagy oda, nagyon sportszerűtlen dolognak tartom, hogy pont Szalayék kezdeményezték a büntetéseketm még akkor is, ha ezzel ők egyértelműen jól jártak...És persze akkor is, ha igazuk van...Sajnálom, hogy ismét sikerült a legendás "dögöljön meg a szomszéd tehene is" felfogásra, meg a magyar összetartásra példát mutatni...Én Szalayék helyében csendben maradtam volna, nyilván lett volna más helyettük, aki kezdeményező szerepben lép fel...Tudhatták volna, hogy kezdeményezőként igencsak furcsa szájíze és visszhangja lesz a dolognak itthon...
Első hallásra furcsa volt, hogy Afrika helyett Dél-Amerikában rendezik a versenyt, de ezen túlléptem. Sajnos a távolság (és egyéb okok) miatt igen kis különítmény volt. Hiányzott Kis Sanyi, hiányzott az elmúlt években már-már megszokott 3-4 fős magyar motoros, hiányzott Szobi Balázs. Aztán elindultak a fiúk. Szalay szeint ez volt a Dakarok Dakarja, ha a nehézséget nézzük. A szervezők nem is kímélték a mezőnyt, hanem egyből kőkemény szakaszokkal nyitottak, rendesen hullottak is az emberek. Kőkemény pályák voltak a rövidítések ellenére is. Aztán valahogy kicsúszott az ASO lába alól a szőnyeg. Először meghalt egy motoros, majd elkezdték össze-vissza bűntették a versenyzőket. Valaki kapott 100-200 óra bűntetést, valakit kizártak. Majd egy részét a bűntetéseknek visszavonták, teljesen összekavarva a mezőnyt. Minden reggel bombaként robbant a hír, hogy itt-ott rövidítések vannak a pályán. Vagy a dűnék nyelték volna el a teljes mezőnyt vagy a köd miatt nem tudott a helikopter felszállni vagy úgy felázott a pálya, hogy az nyelve volna el a mezőnyt. Ezzel még egyet tudok érteni, mert úgy érzem: az útvonal kijelölésével kicsit túllőttek a célon. Legyen egy Dakar vagy egy South-American Race vagy bármi kőkemény, de ne legyen lehetetlenül nehéz. Sajnos az időmérés terén nem voltak a toppon, ebből jó sok dezinformáció származott. Érthetetlen, hiszen Dél-Amerika infrastruktúrálisan sokkal jobb helyzetben van, mint Észak-Afrika. Súlyos hiba volt az utolsó szakaszon, amikor Kabirov helyett De Azevedot írták be, teljesen megváltoztatva a szakasz és a verseny eredményét is. Legalább egy órájukba került, mire javították. Végezetül még egy fekete pont az ASO számára. Két szakaszon is leterelték a mezőnyt körülbelül 25-30 versenyző után a pályáról. Aki a végén volt lehet hogy jól járt, de a középmezőny megszenvedte, jelentős - és valamilyen szinten igazságtalan - hátrányba kerültek azok, akik tovább akartak menni. Az ügy pikantériája, hogy az RTL Klub Palikék miatt vihart csinált a biliben. Van egy olyan érzésem, hogy hiába ASO, a versenyt nem ugyanaz a csapat rendezte, mint a korábbi Dakarokat.
Ha az eredményeket nézzük, akkor könnyű VW győzelemnek könyvelhetjük el a versenyt. De Villiers és Miller hatalmas fölénnyel ért a célba, de Gordon is elhúzott a 4. helyezettől. Ez viszont azon is múlt, hogy a Micu nem tudott ütőképes - elsősorban megbízható - technikát hozni és Al-Attiyah is elég hamar elvérzett a BMW-vel. Hiányoltam Schlessert a mezőnyből, aki Gordonhoz hasonlóan azért veszélyes tud lenni a gyáriakra.
Remélem a jövő évi sokkal gördülékenyebben és problémamentesen fog lemenni. Akár Afrikában, akár Dél-Amerikában megy a mezőny.
Na hát ez ugyanaz mint ami a híradóban lement és le is írtam a szövegét, eltekintve attól a kis apróságtól, hogy a riportalany kicsit többet mondott...
Most értem utol magam az utóbbi napokkal és egy pár szóban összefoglalom a véleményem erről az egész Dakarról.
Először is, ez a Dakar - elnézve a szakaszokat, és a versenyzők véleményét hallgatva - nehezebb volt az elmúlt évek afrikai kalandja után, ezért nagyon remélem, itt Dél-Amerikában folytatják. Sajnos az ASO f*szkodásai miatt sok rövidítés, idióta törlések és büntetések történtek, ami sajnos képes tönkretenni, de legalábbis megtépázni egy nagy verseny renoméját, ezért remélem, a mostani "tanulóév" után, az itt szerzett tapasztalatokat felhasználva jövőre sokkal profibban megszervezett versenyt láthatunk majd.
Az izgalmakkal persze így sem volt gond: nagy nevek estek ki, mindenki betyárul küzdött és a legjobb tudása szerint nyelte a homokot.:) Gratulálok a győzteseknek, MINDEN magyar egységnek, a célbaérkezőknek. Külön ki kell emelnem személyes kedvencem, Robby Gordon teljesítményét, aki a Hummerral a legszebb perceket szerezte nekem az összefoglalókban, emellett pedig ugyanaz a tökös és vagány amerikai, akit a CART-ból és NASCAR-ból már jól ismerhetünk. :)
A Palik-Szalay műbalhéhoz pedig annyit, hogy a magyar bulvármédia tálálása szokás szerint gyomorforgató, végeredményben viszont én a szervezők sarának tartom, hogy ebből az lett ami: az is ökörség volt, hogy kiterelték csütörtökön a versenyzőket a pályáról és az is, hogy ilyen súlyos büntetéssel sújtották őket, ami messze nem tükrözi a valós teljesítményeket. Természetesen le a kalappal Palikék előtt, akik fantasztikusan mentek az idei versenyen, és ha nincs ez a gikszer, akkor 12. helyen érnek célba. Így "csak" 21.-ek, de sebaj, jövőre lehet javítani. Szalayéknak is gratula, hogy ezzel az állandóan el-elromló Opellal ilyen fantasztikusan szerepeltek, jövőre a hibákat kiküszöbölve nekik is "könnyebb" Dakarra van kilátás.
Külön élmény volt most is látni a kamionok küzdelmét, akikről szokás szerint sajnos megint alig láthattunk vmit az összefoglalókban, pedig a leglátványosab az ő száguldások. A Eurosport viszont sztem igazán kitett magáért, jó összefoglalók, a kihagyhatatlan 'What you missed' rovat, sok interjú és jó hangulató kommentár (szigorúan az angol Carlton Kirby-ről beszélek:)) - mindezt HD-ban. Jó emlék marad ez a két DVD, amire szépen elraktároztam magamnak ezt az idei versenyt.
Jövőre remélem ugyanitt, egy jobban szervezett Dakarral és még jobb magyar eredményekkel!:)
Nehéz eldönteni a vitát. Szalaynak igaza van, Paliknak pedig egy óriási frusztrációja. Nem is akarok pártoskodni, inkább leírom azt, amit az este Robby Gordon mondott összefoglalva a Dakar lényegét:
... "The tougher the better"...
"This is a race about survival, you have to survive. If you can’t survive, go home! Is that simple."
Szerintem az 526, 536, 541, 544, 545, 556, 558, 566 stb. rajtszámú kamionok az a fajta, amit a MAN most 4x4-ben kínál és ezekhez lehet kérni 600 lovas motort. Stacey kocsijába gondolom ennél is jóval erősebbet tesznek és azon nincs puttony. Persze ezek TGS-ek, kicsit nagyobbak mint az M2000-es kisMAN.
Felkomf: Az ASO Szalay Balázs kezdeményezésére 10 órás büntetéssel súlytotta azokat, akik csütörtökön, éppen a szervezők utasítására az eredetileg kijelölt cél előtt letértek a pályáról, ez több mint 60 autóst érint közöttük a 12. helyen álló PL-ékat, akik azonnal óvtak....ezután jött Barnus