Ugye mindenki felismerte a fehér légcsavarkúpról, hogy ez a HA-MOA. Nekem csak egy kopott újságkivágásom volt, ezért nem kerülhetett bele a típusfüzetembe. :(
Szia, ígérem fel fogom venni Veled is a kapcsolatot, (Foltossal már megtettem), de jelenleg nincs sok időm sajnos "ide nézegetni". Foltost hívtam is, de nem vette fel, így itt üzenem neki, hogy a mai telefonos interjú szerintem elmarad, de véleményem szerint megértő lesz, ugyanis a madár megmentésére tett erőfeszítéseim úgy néz ki, hogy nem voltak hiábavalóak...
Röviden, amit most tudok:
A kiemelés mindenképp meg fog történni.
Tavaszig a gép mindenképp egyben marad, a jelenlegi helyétől kicsit arrébb lesz lerakva, hogy ne akadályozza az épület átépítési folyamatát.
HA a mai, késő délutáni tárgyalások (emiatt nem tudok interjút adni) sikeresek lesznek, akkor jövőre új helyre lehet vinni a sárkányt, ahol a tulajdonos újra invesztálni fog, ennek a tervei még egyébként meg sem születtek, annyira friss az info.
Két dolog van viszont, ami a fent leírtaknak gátat szabhat:
Először is az emelésnél (főleg a megfelelő hevederezési pontok kiválasztásánál) ne sérüljön a sárkány, erre minden tudásom sem garancia, hiába vagyok jómagam is "repülős", kicsit úgy érzem kevés a 6 nap, hogy igazából körbejárjam a dolgot (ha ebben valaki műszakilag hozzá tud tenni valamit, azt nagyon megköszönném)
Másodszor pedig tavasszal a gép szétszedésében, kocsira rakásában, elszállításában, az új helyén összeállításában tevékenyen is részt kellene vállalnia pár fanatikusnak... Nyilván az ezzel járó (egyébként nem kevés) szükséges költségeket a tulajdonos áll, de ez "csak" a szállításra, emelésekre vonatkozik...
Ami most a történetből hiányzik szerintem, az a szét- és össze szerelés folymatának megszervezése, ehhez viszont egyedül kevés vagyok.
Igen, valóban, a HA-MAL is eléggé leterhel. De valamit meg lehetne próbálni. Szerteágazó nemzetközi kaocsolataim vannak, egy jól megfogalmazott angol nyelvű felhívás, segélykérés talán hozhat valami eredményt. Végül is Európában vagyunk. A DDR-STD Hollandiában talált gazdára. Egy külföldi befektető is megvehetné, a bontásnál ez is jobb. Persze valakinek ebben az ügyben a tulajdonossal is fel kellene venni a kapcsolatot. Példáúl, mit gondol az árról, határidőkről, stb. Tehát, ha kapok egy tulajdonosi beleegyezést, és egy szívhezszóló reklámszöveget megpróbálhatom.
Teljesen igaz es jogos meglatasok Ricsi reszerol. A ket gep egyutt/egyszerre tuti nem fog menni, ahhoz rengeteg ido es penz kell, illetve nem utolso sorban ember is.
Véleményem szerint ez a gép már az a kategória amit jelentős pénzek bevonása nélkül nem lehet megmenteni, sőt valószínűleg egy "értékmentő" bontáshoz is komolyabb összegre lenne szükség.
Addig, amíg nincs ehhez forrás, ill. nem ismerjük a gép állapotát, a tulajdonos pontos szándékát, hozzáállását a kérdéshez, addig csak előkészítő ötleteléssel tudunk foglalkozni.
Ehhez baromi kevés lesz néhány fanatikus elszántsága.
Még A MOGézával kapcsolatos jövőbeni munkák felvállalása is komoly fejtörést okoz mindenkinek, aki reálisan tud a feladatra, a lehetőségekre, a rendelkezésre (nem)álló erőforrásokra, időszükségletre gondolni.
Számtalanszor gondoltam arra, hogy szabad e nekünk egy ekkora feladatot felelőséggel felvállalni? Áldozunk, áldozhatunk e, tudunk e áldozni "puszira" annyi időt, pénzt, energiát erre a feladatra, amennyi szükséges? Megtehetjük e ezt, elvéve a családtól, hozzátartozóktól, egyéb hobbiktól feladatoktól ezeket az erőforrásokat?
Vajon hányan vagyunk, akik ezt megtették, megteszik és vajon hányan maradnánk a végére? MALvinka nagyon sok tanulsággal szolgál-szolgált ezügyben, tehát mindannyiunknak, akik résztvettek, részvesznek ezekben a munkákban ill. akciókban, átgondolásra ajánlom a fenti sorokat, mielőtt bármilyen konkrét lépésre szánnánk el magunkat.
Meggyőződésem, hogy bárhogy is döntünk, annak a döntésnek visszavonhatatlan következményei lesznek, akár felvállaljuk, akár veszni hagyjuk MOIlonkát, vagy éppen az egyszer már megmentett MOGézát.
Külön köszönet illeti Unslicer kollégát, hogy egyáltalán hírét hozta ennek a szomorú eseménynek, megteremtve a megmentés lehetőségét.
Maga a sárkány és a pilótafülke meglepően jó állapotban van, az eredeti terv az lett volna, hogy el kell darabolni, de sikerült meggyőzni a megrendelőt, hogy egyenlőre csak "tegyük félre" a betontra, majd lesz vele valami...
Természetesen képeket csinálok folyamatosan és majd linkelek ide is.
Az indoház online-ra, airportálra meg még egy pár helyre jó lenne feltenni egy segélykiáltást a HA-MOI, MOG ügyében, eléggé jól olvasott helyek, biztosan sokan megmozdulnának szerintem.
Mint ismert, a HA-MAL festésének befejezéséhez a Budapest Airporttól kaptunk 500e Forintot. A tárgyaláson beszéltünk a további jövőről is, mint a HA-MOG felújításárol is. A HA-MAL mint referencia szerepelt. Köszönet a csapatnak, sikerre vittük a vállalt feladatot. Nem tudom mi az oka a "csendnek". Megkeresem tárgyalási partnereim, hogy választ kapjak.
A huzalos vezérlés nagyon megbízható volt és maradt a mai napig. A megfelelő karbantartás, tenziométeres és vizuális huzalellenőrzés, vezető tárcsák ápolásasa, anyagminőség és méretezés tette ezt. A többek között B737NG flight control is még így működik. A repülőgép karbantartásban eltöltött 36 év során nem tapasztaltam, hogy e vezérléssel nagy gond lett volna. A surlódás azért hibákat okozott néha az "auto pilot" "auto thrust" rendszerekben.
Ha IL-18-as megmentésről szól (?) a topik (lajtstromjel nélkül), akkor az abdai 18-ast miért nem sikerülhetne megmenteni a kohótól, hiszen a Géza egyelőre a Skanzenben pihen (olyan-amilyen állapotban), de nem fenyegeti megsemmisülési veszély (max. önrohadás) ?
(nincs olyan sok belőlük sem, olvasva a hozzászólásokat. Váratlanul érte a topik közönségét a MOI-ról szóló híradás? Ha igen, valóban a topik nyugalma érdekében el kéne különíteni a további felesleges kérdezősködés érdekében a két gépet, célszerűen egy újabb topikkal...)
Az abdai gép (mára bizonyossá vált) maximum jövő hét szerdáig marad a helyén, felgyorsultak az események. Az utolsó kivételi lehetőség (a daru rendelkezésre állása miatt) szerda lesz, ha jól számolok, addigra végzünk is az aprólékos munkákkal.
Én annyit tudok az abdai gépről, hogy a Pen-Dám Kft. tulajdonában van. Itt lakom a közelben, egy 10 éve biztos nem nyúltak hozzá.
Festés már elég jól lekopott róla.
Jólenne ezt a gépet felújítani, felénk repülőgép meg helikopter csodaszámba megy, ráadásul ez meg kintvan mindenki szeme előtt, aztán mégsem foglalkozik vele senki.