Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Mi 80 áprilisi leszerelők voltunk az utolsók akik 24 hónapot húztak le, utánunk az "októberiek" már valamivel rövidebb ideig voltak benn. Szép lassan álltak át a 18 hónapra.
Az én nagy szívásom az volt, hogy 82 februárjában bevittek még a honvédséghez két hónapra, hogy le tudjanak szerelni 18 hónapra a fiatalok.
Én az Ezredes utcai garázsban voltam mint tartalékos sofőr, ott voltak olyan srácok, akik lehúzták a 18 hónapot, és a leszerelés napján átminősítették őket tartalékosnak, és nyomták tovább még három hónapig. A kettő között egy napot se voltak civilben, annyi volt a könnyebbségük, hogy a civil munkahelyükön kaptak átlagfizetést.
Én akkor voltam bent másfél éve mikor változott 24 röl 18-ra. A mi csoportunkból a nősök, betegek, szoc. helyzetesek haza mentek 18-ra ( inkább 17 és félre) a többi 20-24 között húzta le összevissza.
Nekem kerek 100 napig tartott a kiképzés Nyírbátorban.
Emlékeim szerint a gk. kiképzés két héttel hosszabb volt mint az egyéb szakágak kiképzése, mert sok KRESZ és műszaki képzést, meg típusismeretet tanultunk,bár az igazság az, hogy egy centit sem vezettünk. Akik E és D kategóriára vizsgáztak, azok még két hetet ráhúztak Nyírbátorban, és a tisztes képzést kapók meg egy hónapot.
Ady ligeten egy hétig oktatóvezettünk az öregekkel, meg a hivatásosokkal, és csak, ha mindenki rábólintott, akkor kaptunk kocsit.
A 24-ről 18 hónapra való átállás okozott némi galibát a kiképzésben, de arra is nagyon jó példa volt, hogy nagyjából semmit nem ért az egész. Gondolom, hogy nektek is 6 ciklust kellett "elszenvedni" 4 hónapjával, tehát három bevonulás volt egy évben. Nekünk már csak 3 hónap jutott az alap és szakkiképzésre, de még így is elég kínos volt néha a kiképzőknek, hogy hogyan töltsük el a rendelkezésre álló időt.
Kíváncsi vagyok, hogy akik 12, illetve 9 hónapig voltak, azok mit tanultak?
Akik még 27 hónapra vonultak, azoknak 9 hónap volt a kiképzés és 18 a szolgálat.
Nos, azon kevesektől elnézést kérve, akik megtették a magukét ,de mindazon "acélgerincű" határőröknek akik itt virágzó ,aktív rovatot kívántak létrehozni:
"Vétkesek közt cinkos aki néma"/ Babits Jónás könyve" avagy köznyelvben ismert még "Bünösök közt cinkos aki hallgat"
Természetesen a 70-80-as évek Határőrségéről beszélek,aztán a rendszerváltással megváltozott a világ.Határőr Igazgatóságok alakultak a kerületek helyett,határőrizeti kirendeltségek az örsök
után.Az akcíószázadok sorállománnyal, felfejlesztése ,majd a sorállomány kivonása után/szinkronban az sorkötelezettség megszüntetéssel,rövid ideig ht állománnyal/ a HŐR-nél 1997.05.01. aztán a lassú "exodus" 2007.01.01-ig a HŐR beolvadása a Rendőrségbe.
De ez már egy másik történet....Szívesen olvasnám a fiatalabb,idősebb határőrök élményeit,gondolom volna miről írnotok....Már meglehetősen hosszú voltam.,de felmerült ,hogy dacolva a viharokkal és a terhelt sarokba "piszkítóval",arról tudomást sem véve levelezünk.
Persze a Határőrség erői felsorolása nem teljes,mert még ide sorolható több nem emlitett alakulat ,az önnálló Hör ezred,a kiképző bázisok,tanintézetek,anyagi bázisok stb
ellenőrzése/benne foglalva az eljárás alá vonás is,ill a "komolyabb szabálysértés tilalmát is/Valamint mindig jutott erő,eszköz arra ,hogy a konkrét alakulat /ahova véglegesen tervezve lett az ujonc/
tisztjei végezzék a lakó-munkahelyi ellenőrzéseket.Nem számított,hogy Szombathelyről- a Nyírségbe egy kis falúba kellett lemenni.Aztán később a "leszálló ágban",már csak a területileg illetékes kieg. bevonultató tts-ei végezték a lakóhelyi ellenőrzéseket,a büntetlenség ellenőrzése után/abba is belefért egy egy kisebb balhé is,ha nem lett bírósági ügy/aztán ha magasan lakott az illetőlift nem volt,akkor max a házmesterrel elbeszélgettek,kitöltötték az űrlapokat.Volt ilyen bevonulató kollegám aki a honvédségtől jött át elmesélte ,hogy zajlott.Rengeteg gond volt már az állomány eü helyzetével,eleve kevés is volt a bevonultatható létszám.Érdekesek a korosztályos viszonyok is.A 70-es 80-as években jellemző volt a húszon felüli korosztály,már egy kis munkatapasztalattal
mindenképpen stabilabb emberanyaggal,igaz már a nős, sőt családos sem volt ritka.Aztán a 90-es években általánossá vált a 18 év körüli bevonultatás,sokszor olyan srácokkal aki nem volt a szüleítől távol még,soha semmi próba elé nem állította az élet,mindig elé rakták a kaját stb....
Már írtam korábban róla: Könnyes szemmel ül a körletben a stokin,kérdem tőle "Mi a gondja határőr?Jelentem nem írt a barátnöm,pedig már szerda van"Ne nyugtalankodjon az enyém írt
és immár 30éve /akkor/ azóta "bérletem van" rá,nem tudom lerázni.....Nevet...aztán másnap már ott a boriték a kezében...Ilyenek....De azért jó határörők lettek,még a végén is,pláne a vidékiek
akiknek már kisgyerek korban megvoltak a feladatai....
Ismerős, de a neve nem ugrik be. Viszont az álló sorból jobbról az elsőt míg élek nem felejtem el. Sporttiszt volt Adyn....az élet később is összesodort vele.
Még pár mondatot videó témában ami még megfogott.1987-88-ban tőrtént.Középsulis vóltam egyik sulis társamnak az apja kint dolgozott osztrákban.Egy német prospektust hozott benne egy kétkazettás SHARP videó ára 3000 márka.Csak néztünk mint moziban,hogy van ilyen.
Az "én időmben" Siklóson az egyik kiképzőtisztes cigány volt. Kivétel erősíti ugye a szabályt.... A kiválogatás témájához csak annyit, hogy 1983-84 körül az akkori munkahelyemről behívtak egy srácot a határőrséghez, de előtte leinformálták, egy rendőrtiszt és valószínüleg a területi kieg.pságtól egy tiszt érdeklődött felőle. Én voltam a srác főnöke, engem is meginterjúvoltak.
Az én időmben sem Nyírbátorban sem a többi kerülettől kiképzésen nálunk lévő sorállomány között nem volt roma származású katona. Ez véletlen vagy oka volt?
Igen nagy szám volt,mint írtam korábban, mi is vettünk kéz alatt egy ELEKTRA japán videómagnót
30 ef -ért,aztán a videókölcsönzőből csak-néha néha tellett egy-egy filmre,de a készülékhez is ,kaptunk meg másoltak is borzalmas filmeket,volt egy pár kazetta amit csereberéltünk.aztán 90-ben végre 10 év kérelmezés után/Matáv/ bekötötték a vonalas telefont/akkor a városban mindenkinek volt,most a mobilok miatt jó ha pár száz előfizető maradt/,kábeltévét 38 csatornával/akkor még ingyenes HBO-val,rengeteg filmmel,jó minőségben....aztán rövid úton ki is szerettünk a videóból/bár éppen megtarthattuk volna,de annyira azért nem voltunk beleőrülve a filmnézésbe/elboltoltuk ,írtam róla még egy konyhabútor kijött az árából....
Hát ja.... De azért 87-ben kijutni Bécsbe nagy kaland volt!
Egyébként hogy on is legyek 89.08 bevonulás, kiképzés Kőrmend, onnan Adyliget 91. Februárig. Őr zászlóalj, a jó öreg gömbvillám parancsnoksága alatt....
Akkóriban ezek a müszaki cikkek aranyárban lehetett mérni.Sima egyszerü ember nem is tudott venni.Boltok se voltak teli még Pesten is.Skálába hoztak 10db videót 9-nek már megvolt a gazdája.70 000-80 000 ft között vólt az ára.Átlagkereset 5000ft kőrül.Kazettáról ne is beszéljünk 1500ft.Havi kereset harmada.Videó meg használt zsiguli árával volt egyenértékü.Rambóról jut eszembe.87.ben kinn voltam osztrákban 1000 schilling kőről vólt müsoros Rambó2.3.50 vólt a schilling.Átlagkereset6000-7000ft.Félhavi kereset.