Keresés

Részletes keresés

dorka2010 Creative Commons License 2010.09.17 0 0 53
sziasztok.megtudná mondani valaki, hogy vályogháznál milyen utólagos aljzatszigetelést lehet használni, illetve mennyibe kerülne?Köszi
Andy.29 Creative Commons License 2010.09.09 0 0 52

Valaki tudna abban tájékoztatást adni hogy kb. milyen áron vállalnak vízszintes szigetelést? Én műanyag lemezeket szeretnék beüttetni, mert hallottam hogy erre is van lehetőség, az nem korrodálódik. Egy 160 m2-es házról lenne szó.

Köszi előre is!

999mester Creative Commons License 2010.09.01 0 0 51
Sziasztok!

Vettem egy házat, amit át szeretnék alakítani. Ha már szétbontom, akkor felmerült, hogy a vízszigetelést is megújítanám. Kérdés, hogy ez szükséges-e. A ház a 30-as években épült, a 70-es években hozzáépítettek és utólagosan szigetelték az egészet. Jelenleg nem ázik, nem dohos. Megkapargattam viszont a vakolatot, és a kátránypapír szétmállik, kézbe véve porrá tudom morzsolni. Láttam egy másik házat, amit a 60-as években szigeteltek, és borzasztóan nedves. Simán felszivárog a víz a régi kátránypapíron keresztül.
Ha már bontok-építek, megcsinálnám biztonság kedvéért. Viszont nem valami olcsó mulatság, ha nem fontos, akkor másra is tudnám azt a pénzt költeni.
Van, aki azt mondja, hogy ha körbeásom a házat, sódert szórok bele meg teszek egy drain csövet, akkor nem muszáj lemezelni/fűrészelni.
Mit gondoltok erről?
#Falcon# Creative Commons License 2010.08.30 0 0 50
Szia!

A sószennyezett vakolatot tégláig/kőig le kell verni , az átnedvesedett, problémás falmagasságig és felette kb. 50-60 cm vastagságig majd újravakolni. Az újravakoláshoz csakis akkor használj vízzáró vagy víztaszító vakolatot, ha az egyben páraáteresztő is. Pl: Lb Knauf: Eurosan WTA gúz és EP szárító vakolat, Aquanil szigetelő falszárító vakolat, de gyárt a Terranova és a Baumit is. Használhatsz lábazati alapvakolatot is VIP-REX UNI (falszárító, víztaszító) adalékkal. "A hungarocell" szerű anyaggal való lefedést felejtsd el mert ez meggátolja a fal szellőzését, és a nedvesség feljebb fog menni a falban mivel az útját lezárod és nem tud eltávozni. Ha falszárító és egyben víztaszító anyagot használsz akkor a falba jutó pára, ill. nedvesség nem gyülemlik fel a falban, hanem folyamatosan távozik a falból és szárad. Fontos, hogy a szárító vakolat vastagsága legalább 2-3cm legyen, ahogy a szárító hatás megfelelően tudjon érvényesülni. Ja és szellőztetni is kell folyamatosan, hogy a párás levegő távozni tudjon a helységből. Tegyél be egy páratartalom mérőt, hogy nyomon tudd követni a helység páratartalmát.
Vakolás után ne burkold le a felületet hanem hagyd simán vagy valamilyen páraáteresztő festékkel fesd le, a 47-es hsz-ben a vakolással kapcsolatban leírtak ide is vonatkoznak.
Remélem tudtam segíteni.
Előzmény: ichbinviki2 (49)
ichbinviki2 Creative Commons License 2010.08.19 0 0 49

Szia !

 

Tehát: Pince belmagasság 220cm, ebből földben 210cm, körben angolakna, maj ezen a ház. Ház felső padlószintje talaj +40cm kb.  Nagy esők, magas páratartalom (kint 34fok 60% pára). Egyrészt nyilván helyenként átnedvesedett a pince fala az esőszések és a brutál magas talajviz miatt, de nem jelentősen, csak 3-4 helyen folt a falon. Erre én szellőztettem ahogy lehet, hogy száradjon. De az "okos" szerint a beengedett 34fokos 60% párás levegő beengedve és lehülve sokkal kevesebb nedvességet tud megkötni és igy 90%fölé emelkedett a páratartalom a 20 fokos pincében. Ezek után a pince padlószintjén a sarkokban, fal és burkolat találkozásánál lent a sarkokban gyöngyözött. De 1X a teljes pince metlachi burkolata nedves lett. Meg is ijedtem, hogy viz lesz, de ez tuti párakicsapódás volt, mert 30 perc fűtés bekapcsolással eltünt, és elő sem jött többet. Közben gyöngyözés megszünt, vakolat itt-ott felhólyagosodott és lejött ahogy szárad. A kérdés arra irányul igazából, hogy most hogyan legyen kijavítva a problémás terület belülről. Gondolom még várjak, hogy teljesen kiszáradjon.

 

Válaszod előre is köszönöm.

 

Üdv: ichbinviki2

Előzmény: #Falcon# (48)
#Falcon# Creative Commons License 2010.08.17 0 0 48
Nem teljesen értem a probléma leírását. Ha jól értem a pincefalad vizesedik. A lábazatnál a fal melletti részeken mit értesz? A lábazat pince felőli oldalát vagy az már nem a pince hanem a lakótér? A pincefal teljes magasságban a földdel érintkezik vagy a felső része az épület lábazata? Milyen magas a lábazatod, ill milyen magasan van a lakórész padlószintje?
Aki azt mondta hogy hiba volt szellőztetni az nagy baromságot mondott. A párának távoznia kell, ha kint nincs párás/esős idő akkor igen is szellőztetni kell.
Olvasd át az előző hozzászólásomat is, szerintem abban is találsz hasznos infókat.
Előzmény: ichbinviki2 (45)
#Falcon# Creative Commons License 2010.08.17 0 0 47
A lemezes módszer is használható, de ebben az esetben a műanyag lemezes besajtolás. Google-ben rákeresve találsz kivitelezőket akik nem csak fém hanem műanyag lemezzel is dolgoznak. Injektálás is megfontolandó lehet.
Szakaszos falkibontás és szigetelés is jó alternatíva, de ügyes kőműves kell hozzá, vigyázni kell a fal stabilitására és visszafalazásnál is alaposan tömíteni kell habarccsal a fugákat, hézagokat. Kérdés még, hogy az aljzatbeton van e szigetelve, mert a víz a flakon kívül a padló alól is jöhet, bár onnan azért jóval kisebb mértékben.
Bármelyik megoldást is választod a jelenlegi sószennyezett vakolatot tégláig/kőig le kell verni kívül belül (a lábazatot is) , az átnedvesedett, problémás falmagasságig és felette legalább 50-60 cm vastagságban majd újravakolni. Újravakolásra a szárító/felújító vakolatok a legjobbak, ezekhez sómegkötő gúzolót is lehet kapni, amivel pókhálósan, 50%-ban kell a falat előfröcskölni, majd ezután vakolni a szárító vakolattal. A nagyobb gyártók forglmaznak ilyeneket (Pl: Lb Knauf: Eurosan WTA gúzés EP szárító vakolat, de gyárt a Terranova és a Baumit is.) A sómegkötő gúz megköti a falaztba a vizesedés által felszívott és eltárolt sókat, a szárító vakolat pedi szárírtja és engedi szellőzni a falat.
Ezek a vakolatok és gúzok elég drágák, ha az anyagiak nem engedik, akkor sima alapvakolatot lehet használni párateresztő adalékanyag hozzáadásával pl: Vip-rex hab vagy Uni, Vaporex stb. Googl-ben találsz bővebb infót. Vip-rex termékek kedvező árú beszerzésében tudok segíteni.
Vakolás után fontos, hogy páraáteresztő mész alapú vagy szilikonos/szilikátos festéket kell használni, ill. gipszes glett helyett valamilyen páraáteresztő glettet.Tapétázni nem szabad, a falat a felújítás után is hagyni kell szellőzni. Érdemes venni egy páratartalom mérőt és 60% felett mindig szellőztetni.
Ha az épületet esőzések alkalmában az átlagnál több víz éri (mögötte hegy vagy patak stb.) akkor érdemes körbe dréncsövezni, így nem reked meg a víz az épület körül és nem áztatja alulról a falakat.
Ha hőszigetelésben is gondolkodtok (érdemes) akkor valamilyen légréses szigetelést kellene készíteni kőzetgyapottal vagy cellulózzal, megfelelő vastagságban (legalább 10-12cm, de én régi kőfalra 15-18cm körül tennék).
Érdemes osztani-szorozni, mert a régi, problémás falak víz és hőszigetelése mindig problémásabb és jóval drágább, mint egy új falazat megfelelő víz és hőszigetelése.
Előzmény: Soksajtocska (46)
Soksajtocska Creative Commons License 2010.08.16 0 0 46
Sziasztok!
Most készülünk venni egy házat, ami nagyon vizesedik. Pince nincs, az alap ki van emelve. A ház
nagy mészkövekből van építve, néhol téglából. Szigeteltetni akarjuk, de igazából nem tudjuk
milyen módszerrel lenne érdemes. Néztük a lemezes módszert, de mivel mészkőből van ez nem
jó megoldás, a környéken csinálták pár házon és nem sokáig volt jó, kioldódott a mész és
megmarta a besajtolt anyagot és vizesedett tovább. Szeretném megtudni mit javasol. Hallottam
olyat is, hogy méterenként kibontják az alsó sor követ, berakják a szigetelő anyagot és
visszafalazzák. Ez megoldás lehet? Mit javasolna?

Köszönöm előre is a válaszotokat!
ichbinviki2 Creative Commons License 2010.07.27 0 0 45
 

Sziasztok !

 

Segíséget szeretnék kérni a következő probléma megoldására:

Van családi ház alatti pincénk(padló kb talajszinttől 2.4méteren.

Mikor nagyon esős idő van átnedvesedik a fal itt-ott.

Négy éve lakunk itt ez eddig 5 alkalommal fordult elő.

Most azonban ennek a brutális esős időszak után lábazatnál fal melletti részeken

15-21 centi magasan gyöngyözve vizesedett a fal. Viz nem tört be.

Ez a gyöngyöző vízesedés a nagy meleg beálltával sem szűnt meg.(folyamatosan szellőztettem pedig(más szerint ez volt a hiba, mert a lehülő levegőből rögtön kicsapódott a pára).

 

Szóval a kérdés: A most kiszáradt falat, mely itt ott ledobta a dörzsis burkolatot, hogyan érdemes javítani/cserélni módosítani?

Szigetelés van a zsalukő talaj felöli oldalán, de szerintem hiányos.

Körül ásás nem megoldható. Belülről kéne valamit okozni.

 

Eddig jött 1 javaslat, hogy meglévő burkolat hibáknál kijavít vízzáró vakolattal, majd valami hungarocell szerű anyaggal lefedni és arra új belső burkolat egységesen mindenhol.

 

Vélemény ????  Ötlet ???

 

Segítségeteket előre is köszönöm.

csepcsanyi Creative Commons License 2010.07.12 0 0 44
Hát szerintem úgy nem fog menni, az Ytong-fűrész csak átvágással megy könnyen. Ilyen esetben talán láncfűrésszel lehetne (láttam!!!!) vágni , de érdemes lenne vídialapkás láncot keresni, létezik ilyen, csak asszem jó drága.
Előzmény: reszellő (43)
reszellő Creative Commons License 2010.07.09 0 0 43
Szia,

olvastam a leírásod, én is belelkesedtem. A gondom az az hogy nem szeretném a benti padozatot felbontani és a vágás a benti szint alatt kb 40-50cm-rel lenne. Szerinted lehetséges?
A jelenlegi vakolatot meghagyom "áldozati vakolatnak" és majd ha kiszárad leverem.
Mivel az én falam keskenyebb így lehet rövidebb szakaszokat tudok vágni.Előzmény: csepcsanyi (31)
csepcsanyi Creative Commons License 2010.06.09 0 0 42
Hívsz egy markolót vagy összehívod a kalákát, kiássátok a ház falát olyan szélességben, hogy munkát lehessen ott végezni, megkeresed a megfelelő fugát, oda bemegy a szigetelőlemez, ha kiszárad a fal, mondjuk egy év után, az oldalára is teszel szigetelőlemezt, és visszatemeted, vagy csak kiszitált kaviccsal töltöd fel a fal mellett 20-40 cm-re, ami szellőzik és jól is néz ki.
Előzmény: kiwwike (37)
podani Creative Commons License 2010.06.04 0 0 41
Nem vezetett meg senki, egy "laikus" mondta aki azt mondta hallott már ilyenről, tehát nem szakember ;) Ezért is kérdeztem rá.

Még keresgélek de eddig még minden megoldás drágább volt jóval annál mintha nekiállnánk kiásni a hegyet :P
Valami fal mögé való 100bar-os injektálásra mondtak 110eft/nm árat, mondom jjjójó ;)
Előzmény: KalásziM (36)
podani Creative Commons License 2010.06.04 0 0 40
esetleg nézz szét itt:

http://nedvesfal-szigeteles.hu/
Előzmény: kiwwike (38)
kiwwike Creative Commons License 2010.06.04 0 0 39
Na ez meg olyan jól sikerült, hogy mindjárt ezer képet sikerült elküldenem és minden jóindulatom ellenére még törölnöm sem sikerült:(
Előzmény: kiwwike (38)
kiwwike Creative Commons License 2010.06.04 0 0 38
Na a képet nem sikerült csatolni, most újra megpróbálom:)
Előzmény: kiwwike (37)
kiwwike Creative Commons License 2010.06.04 0 0 37
Sziasztok !

Végigolvastam a hozzászólásaitokat és eléggé elkeseredtem.
Nekünk a következő a nyomorunk:
Van egy kétszintes házunk, két éve vettük és újíttattuk fel. A ház egyébként 1910-ben épült, mészkőből. A kivitelezők mindkét emeleten úgy oldották meg a falfelújítást, hogy egy vázra gipszkartont szereltek a régi fal elé. Ez fent működik is, viszont a földszinten nem, mivel az alsó szint utca felőli részének egy része a hátsó fal pedig teljes egészében a földfelszín alatt van, így aztán elkezdett dohosodni, penészesedni a fal.
Természetesen mi is próbálkozunk az Aquapollal, mint utólagos 'szigetelési' módszerrel, eddig kevés sikerrel. Az állapot viszont tarthatatlan - leginkább élhetetlen - így eldöntöttük, hogy a föld alatti részeket utólag szigeteltetjük.
Olvastam már mindent, de laikus lévén döntésképtelen vagyok az eljárásokat illetően.
Van valakinek ötlete mivel lenne a leghatékonyabb ?
Csatolok egy rajzot a könnyebb érthetőség kedvéért:)
Minden hozzászólásért nagyon hálás lennék!
KalásziM Creative Commons License 2010.05.23 0 0 36

  helló !

 

 Megvezettek  !

 

 Olyan anyag nincs a mi elzárná a nedvességet !

 

 

 Viszon van elég jó megoldás más elven.

   van egy un. buborékkéző beton adalékanyag, amit a szigorúan cementes vakolathoz adagolnak, megfelelő homk kell , un élesszemű folyami homok  ezzel vakosz és kapsz egy megfelelő pincefalat.

 

 Kutakodj, létezik a technológia, Pesten a fukció váltott pincékben elég jól megoldották  !

 

 Ja ez kő ? akkor bonyolultabb a móka - téglára gondoltam.

Előzmény: podani (35)
podani Creative Commons License 2010.05.23 0 0 35
Sziasztok,

Van egy boltíves kő pincém aminek nyirkosodik a fala, külső szigetelése nehezen lenne megoldható. Ajánlották hogy valamilyen műgyantás anyaggal kéne bevonni, ami tapad ilyen felületre, és a nedvességet elzárja a belső tértől. Tudtok ajánlani erre valamilyen terméket amit ki lehetne próbálni? Köszi
luigi106 Creative Commons License 2010.05.15 0 0 34
Köszi szépen a válaszokat.
Előzmény: csepcsanyi (33)
csepcsanyi Creative Commons License 2010.05.13 0 0 33
Igen, az. Amit építkezéskor a fal alá tesznek. Pont erre való.
Előzmény: luigi106 (32)
luigi106 Creative Commons License 2010.05.13 0 0 32
Ez valamilyen kátrány alapú szigetelő tekercs?
csepcsanyi Creative Commons License 2010.05.13 0 0 31

Bármelyik építőanyagtelepen, tekercsben, 5000-6000 körül van egy 10 méteres.

A ház fele kész van, most technológia-váltás lesz, mert égetetlen agyagtégla-falba jutottam, és fűrészeléskor erősen omlik, nehéz bedugni ezt a hajlékony lemezt, most acéllemezt szabatok ki 35 cm-es darabokban, természetesen a fal vastagságában, ami 60 cm, elviszem horganyozni, és fűrészelés után kalapáccsal bekocogatom. Majd dobok fel róla képet, ha csinálom.

Előzmény: luigi106 (30)
luigi106 Creative Commons License 2010.05.12 0 0 30
Milyen szigetelőlemezt használsz?
És hol lehet kapni?
csepcsanyi Creative Commons License 2010.04.28 0 0 29
Én nem hiszek az ilyen aqapol-hókusz-pókuszokban, és másra sincs pénzem, ezért igy csinálom: fuga-fűészelés ytong-fűrésszel, méterenként bele a 4 mm-es szigetelőlemez, fangli malter, fugák begyömködése, és lehet tovább haladni. Az illesztéseknél lehetőség szerint bővíteni kell a nyílást, és egymásra csúsztatni a lapokat, esetleg bitumenes sziloplasztot is lehet rá kenni. Nagyon passzentos, repedés eddig nem keletkezett. A gádor-oszlopoknál alá lett támasztva, és egyik nap egyik fele, bele a lemez, malter, másnap a másik fele lett befűrészelve.
krizso1 Creative Commons License 2010.04.27 0 0 28

A ház előtti kb. 20 nm-es beton teraszt, fával szeretném burkolni. Emiatt a "csupasz" betont valamilyen vízszigetelő anyaggal le kellene kennem. Ezt csak onnan tudom, hogy valaki mondta. Az viszont nem mondta, hogy erre mi alkalmas.

Ebben ha valaki tudna segíteni, esetleg az anyag gyártójának a megnevezésével is, szuper lenne.

 

Köszönettel,

 

Krizso

eszterrr Creative Commons License 2010.04.10 0 0 27

Sziasztok!

 

 

Azt meg tudjátok mondani, hogy mennyibe kerül ez az aquapol készülék? Beszereléssel mindennel együtt?

 

 

Köszönöm,

 

Eszter

kuzo3 Creative Commons License 2010.03.28 0 0 26
Ez nem volt egy túl szakszerű hozzászólás, mert az aquapol hatásmechanizmusa ezt a jelenséget megszünteti.
Előzmény: yukon2 (24)
yukon2 Creative Commons License 2010.02.21 0 0 24
Kedves Mixgyuri!
Lehet, hogy te tévedsz, mert a salétromsóval telített vakolat is tud a levegőből vizet szívni magába. (pl sótartó az asztalon! Kérdezd meg a feleséged, miért szokott rizsszemeket belerakni?!) Így előállhat az a helyzet, hogy noha a fal belül száraz, de a felszíne nedves. Ez általában akkor szokott szembetűnő lenni, mikor nedves, esős időjárás van. Mikor süt a nap, akkor kiszárad. Szerintem ez lehet a probléma. A megoldás a vakolatcsere lehet.
Előzmény: MixGyörgy (20)
Csavarhúzós Creative Commons License 2010.02.18 0 0 23
Itt is jelzem, hogy sajnos az Aquapol-működhet vagy sem? topic indoklás és nyom nélkül törlésre került. Leszámítva a Google cache-t, így sikerült rekonstruálnom, néhány hiány van még.
536-537
547-564
568-570
811-846
901-
ezek hiányoznak.
Ha netán valaki lementette és úgy olvasta, és megvannak neki a hiányzó hozzászólásokat tartalmazó részek, örülnék ha elküldené a publikus mailemre.

Készítek egy Aquapol-sorozatot a blogomban, ahhoz kell. Nagy része már kész is van:
Ha működne az Aquapol, örökmozgónk is lenne
Milyen fura tapasztalataink lennének egy MŰKÖDŐ készülék közelében
Hogyan lehet eladni egy nem működő terméket?
Előzmény: MixGyörgy (20)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!