Koszonom a valaszt,nagyon orulnek ha tenyleg kapnek sarjat,az email cimem publikus es a tovabbiakat ott megbeszelhetnenk. Gyonyoru szepek ezek a ligetek. A teleltetesukrol mit kell tudni,hazban,vagy pinceben elonyosebb?
Szombat este láttam, hogy a napnyugta után, amikor már erősebben kezd hűlni a levegő, megjelentek vízcseppek a sikkemensis levelén.. Ennyire párologtatna?
Tulajdonkeppen igazad van! Hiszen amikor teliesitem kinnt a bananfat akkor visszavagom, takarom, tehat melegben es tok sotetben van, miert is ne mukodne a te modszered szerint is. Ki fogom probalni nehany darabbal.
Ami pedig a napsutest illeti, nekem minden banan arnyekban van a kertben mert a napfenyes keves hely ami van az kell mas novenynek, es gyonyoruek. Azt hiszem hogy egyaltalan nem szereti a napot ez a fajta. A paratartalom sem igazan szamit szerintem csak az arnyek. Sot van egy kicsi 10 centis kis sarj amit abszolut napfenytelen helyre tettem es a nyar masodik feleben hirtelenul szepen megnott, alig van foldje is ott es tapot sem kapott es megis. Ez a telturo bananfajta egy csoda!
Fagyok előtt beviszem őket (mikor hogy, nézem az időképet), és április közepén előhozom. Bő öt hónap töksötétben, nagy néha benézek hozzájuk, öntök rájuk egy kis vizet, akkor ég egy hatvanas égő. Ami leveleket meghagyok, azok nem mennek tönkre. Kicsit féltem, mi lesz. De megoldották. Őszintén szólva eléggé meglepődtem. A datura persze teljesen eldobta az agyát leveleit ugyanott.
Különben az is furcsa - persze lehet, csak nekem, - hogy azok a tövek, amik a napos teraszomon vannak, bármennyi öntözéssel is összecsukják a leveleiket, szemmel láthatóan nem érzik túl jól magukat. Viszont adtam a szomszédomnak is egy konténerrel, ő berakta a diófa alá, teljes árnyékba. Hű, mondom, az ott nem lesz jó. És de, szép kinyílt sima levelek, talán még jobban is hozza az új leveleket, mint az én napon levőim.
En az aprobbakbol vittem be a lakasba es az ablakban telelt, nott is persze, de most hallom eloszor hogy sotetben is megvan. Tenyleg? Mert akkor ugy is kiprobalnam, nem sok vilagos helyem van, illetve sok a novenyem.
Petronika, koszonom a fotot! Ennel szebbet meg sosem lattam mint ami neked van, igazan minden evben feltehetned.
Telire visszavagod? Es a talajban van a veszfutes vagy hogy? En visszavagom es csak takarom, meg sosem pusztult ki. Persze ekkora banancsoportot en is feltenek, gondolom az utcatok disze lehet!
Ha már basjoo. Úgy szoktam csinálni, hogy a konténeres nagy növényeket ősszel leviszem a kamrába. Két-három levelet rajtuk szoktam hagyni, bár hogy miért, azt nem tudom, mert a kamra töksötét (és mondjuk 14 - 8 -14 fok az ősz-tél-tavasz folyamán). Meglepetten vettem észre, hogy a 6 hónapos sötétség semmi nyomot nem hagy a leveleken.
A banánt sarjáról szokták szaporítani. A sarjak mérete általában fajtafüggő, de nagyobb növénynek erősebbek a sarjai. Az én banánligetem a PETRONIKA által felrakott banánligethez hasonló méretű, de a levelei nem olyan szépek. Az kertben kiteleltetett sarjakat leginkább májusban szoktam leválasztani. Akkor ki lehet már ültetni a leválasztott sarjakat a trágyával előkészitett helyükre. Nagyon tápanyagigényes növények. Ha kell sarj tudok majd adni.
Sziasztok!Ritkán járok erre, mióta megvan a Pálmatartók fórum, úgy látom most pont jókor néztem be, islamorada említette a nevemet. Nálam valóban van egy nagy basjoo csoport, és az is igaz, hogy van vészfűtése, mert így kényelmesebb, és biztonságosabb. A fűtés nem kerül sokba, egy téli szezonban általában 500Ft alatt van, tavaly nem voltak durva hidegek felénk, ezért egyszer se kapcsolt be a vészfűtés. :-) A csoportról két kép, tavaly, és idén nyáron: