Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet, megvettem, egyelőre csak átlapoztam. Úgy tűnik, elég sok témával foglalkozik, elég felületesen. de azért alaposan is át fogom olvasni. Aminek nagyon örülök, az a kép a boirostyánszobáról, ez alapján csodaszép lehetett. Illetve a helyreállított most is az.
Igen, így van. Érdekes, de nem ártana tudnom, milyen forrásokból dolgozott. A Jeti, jeti című könyvében bővebben ír erről, majd megnézem, említi-e. A Hihetetlen magazin 7 oldalán egy nyúlfarknyi cikk arról, hogy New Yerseyben lévő Pine Barrens erdőben egy piknikező házaspárt megtámadott a nagylábú. Amikor menekültek, egyszer-kétszer ráütött az autójuk tetejére. Meg tudom érteni, égül is ki szereti, ha az udvarában idegenek táboroznak? Az autóra került szőrcsomókat beadták vizsgálatra.
Kissé humorossá teszi a cikket, hogy illusztrációképpen egy Big foot area feliratú tábla van lefényképezve.
Az angol nyelvtudásom finoman szólva is hiányos, ezért csak a képekből indulhattam ki. Bizarrnak bizarr, azt meg kell hagyni. Nagy termetű ragadozó vagy növényevő nem nagyon élhet hosszabb ideig sivatagban, ott kevés az élelem meg a víz. Ha viszont démon, akkor tény s való, elég ijesztő.
Nekem sem, de a sárkány fogalma is változott az idő során, ráadásul más a kletei, és más a nyugati kultúrkörökben. Az ábra leginkább egy krokodilra hasonlít, amit leírás alapján ábrázoltak. Ha megnézed a Kolozsvári testvérek Szent György szobrát, ehhez hasonló.
Vagy két éve a Petőfi Irodalmi Múzeumban volt egy sárkánykiállítás. Ezen persze az ábrázolásokat értem. Egy kocsmacégéren már kb. akkora volt a féreg, mint egy vizsla, de mancsokkal ékesített hernyónak tűnt. Ehhez képest György és a lova eléggé aránytalannak tűnt.
Az orosz ikonokon is egy átlag férfi, kétméteres lovon, háromméteres dárdával bököd egy rémült gyíkocskát. Legszívesebben rászólnék, hogy hagyja már abba az állatkínzást!
Köszönöm! Kezdem gyanítani, hogy a szörnyek alatt pl. a kajmánokat érti, elvégre az is nagy és gyík. Vagy legalábbis hüllő. Viszont először elolvasom a könyvet, aztán jöhet a kiegészítés.
De itt egy pdf fájl úgy látom sokkal több oldala van mint a magyar könyvnek. Persze ez szerkesztésnek, fordításnak stb. is betudható, tehát nem tudom hogy ebben benne vannak-e a lények, mert metszetet nem látok benne:
Kezembe került egy 1964-ben kiadott könyv, a címe: Jean de Léry utazása Brazília földjére (Jean de Léry d'un voyage fait en la Terre du Bésil). Az utazás 1557-ben történt, az utazó hugenotta prédikátor volt. Az előszóval kezdtem, egy mondatot másolok ide belőle.
Kihagytuk azokat a fejezeteket is, melyekben - talán a korabeli olvasók érdeklődésének felkeltésére - sohasem létezett állatokról, szörnyekről és fantasztikus növényekről írt.
Azt hiszem, nem is kell említenem, hogy nem értek egyet a szerkesztővel.
Miután nem tudok franciául, hiába tudnám megszerezni. Tud róla valaki valamit?
Űgy veszem észre, nagylábú barátunk divatba jött. legalábbis én elég sokszor összefutok vele. Sajnos vagy sem, de a hírekben, újságokban, könyvekben. Ezúttal az ATV műsorát néztem tegnap, dél körül, ott is szó esett róla. Tippeltek, kicsoda-micsoda lehet.
Az első tipp, hogy valami kísérlet. Ez nem valószínű, hiszen már az 1800-as években láttak iylet, amikor azt sem tudták, mi az a DNS, és nem hiányzott nekik.
A második, hogy UFO-ból szállt ki. Ez sem túl hihető, hiszen elég feltűnőek, nem tudnak gond nélkül megfigyelni. Viszont megmagyarázná, hogy miért tűnnek fel a világ különböző pontjain.
A harmadik: új, ismeretlen főemlős.
A negyedik: Új, eddig nem ismert emberfaj (lásd Homo florensis.)
Az ötödik: Eddig ismeretlen medvefaj.
Több nem volt, legalábbis akkor nem, amikor néztem.Pár másodpercig mutatták a Montaukban partra vetődött, ki tudja micsoda élőlényt. Papagájcsőrű kutyának hatott, viszont a térdizületei nem kutxára vallottak, úgy hajlottak, mint az emberé. Na, ott viszont van a közelben egy titkos létesítmény, ahol állítólag ilyen kísérletek folynak. Na de hogy miért jó nekik egy ilyen torzszülött?!
Jut eszembe: vett-e valaki június havi UFO-magazint? Tegnap-tegnapelőtt megpróbáltam, és mindkét helyen azt a választ kaptam, hogy az odáig el nem adott példányokat visszavitték. Most már érdekelne, vajon mit írtak benne.
Tegnap jártam az egyik Szabó Ervin fiókkönyvtárban, kerestem ezt a könyvet. Azt mondták, hogy náluk nincs meg, csak a központiban található, ott is még feldolgozás alatt van. Ezért aztán a tanulmányozást kissé el kell halasztanom.
Az első rész az állatos, tehát kriptides könyv. A második inkább a humanoid lenyeket targyalja többnyire. Ez egyszerre kriptides és mitosz szagú is egyben. Van közte előember észlelések, nagylábúak, de egyben sellők és farkasemberek is.
A június havi Hihetetlenben kétoldalas cikk az orosz jetiről. Mindenesetre érdekes, hogy szerintük Turgenyev egy Maupassantnak írt levéleben azt közölte, hogy az Orjol folyóban fürdött, amikor meglátott egy szőrös élénít, ami szerinte nem volt sem ember, sem állat.
A cikk a 68-69 oldalon található. Ők is azt állítják, hogy ez a lény túlélő neandervölgyi.
Megvettem Raymond Darieni (Nemere István) Jeti, jeti című könyvét. A könyv első részében a tengeri, illetve tavi "szörnyekkel" foglalkozik, elég érdekes, és általam eddig nem ismert dolgokat ír. A nagyobb részben valóban a jetivel foglakozik. Azt feltételezi - bár nem tudom, mire alapozza, - hogy a jeti (big foot, almasz, stb.) túlélő neandervölgyi. Itt is jó néhány érdekes dolog olvasható, az én kedvencem egy, az oroszok által hadbíróság elé állított és katonaszökevényként kivégzett erdei ember. A másik történetben egy barlangba menekülő fehérorosz csoport találkozott a lakásukat védő ősemberekkel, az ostromló vörösök bedobtak néhány kézigránátot, a barlang rájuk omlott, ezzel az ügy gyorsan és bürökráciamentesen el volt intézve. Rémlik, hogy ez utóbbit olvastam egy jó régi Galaktikában.
Pótolom a mulasztásomat. A május havi Hetetlen a mi témánkkal csak közvetve foglalkozik. A 78-79 oldalon szó esik a piktek eltűnt népéről. Egy hatodik századi krónika szerint az írek és a piktek a Dagon tó partján találkoztak. A tóban sárkány élt, és mostanság Loch Ness a neve. Mármint a tónak, és nem a sárkánynak.
Felvetik viszont azt az érdekes kérdést, hogy a piktek népe esetleg neandervölgyi ősember. Nem tudom, miből gondolják, mert nem sok érvvel támasztották alá. Az illusztráció, amit mellékeltek, színezett rézkarc, nyilván a kortárs római szerzők leírása szerint készítették. Színezett rézkarc, ez férfi és egy nő látható rajta, mindkettő alaposan ki van tetoválva. A férfi egy kardszíjat, no meg kardot visel, az egyik kezében dárda, no meg egy levágott emberfej. A másik kezében pajzs.Egy másik fej esztétikusan elhelyezve a lábánál. A nőnél szintén dárda, és ezzel be is fejezte az öltözködést. Ennek alapján nem valószínű, hogy neandervölgyi, hiányzik a jellegzetes, kiugró homlokeresz.
Az UFO magazin negyedik oldalán egy rövidke cikk Ebben Claudia Ackley azt állította, hogy látta a nagylábút, éspedig a festői Arrowhed-tó közelében. Erre felhívta a 911-et, de nem hittek neki. Nekem viszont nekilódult a fantáziám. Ha kijön a rendőrség, vagy a seriff, mit csinálnak? Letartóztatják a nagylábút tiltott fáramászásért?
Abban viszont igaza van, hogy ha elismerik nagylábú barátunkat, és védettén nyilvánítják, akkor nem lövöldözhet rá az összes kocavadász.