Keresés

Részletes keresés

mabelle Creative Commons License 2008.06.09 0 0 3221
na mar megint valaki olyat kapargat amiert valagba lesz rugva:)) bantja a kis chou-chou jat a mediaharcosoknak..

http://www.salon.com/news/feature/2008/06/06/grenade_launchers/index.html

petraeusnak ezert az a beceneve iraqban ami... na nem a sima bakáknál... ők tovabbra sem a legjobban informaltabbak..:))

a kozvetito cegrol mar itt tobb szo is volt ... ugyanazt kerulgetik egy ideje.


PS

ja a zsidok nagyon kaparnak strassbourgban hogy az izraeli ex fotisztet ne adjak ki a kolumbiai kormanynak ..najah... hirtelen a Farc nem is olyan rossz oldal....... alakul ez... :))lassan mehet vissza Bout a strandra..
mabelle Creative Commons License 2008.06.09 0 0 3220
meghalt demba, az RCA elnoki zaszloalj... alappillere:)))) o tudta egyedul rendesen kezelni a "tuzes csovet"... szoval kulcsfontossagu volt....:))a faire suivre
swordmanus Creative Commons License 2008.06.04 0 0 3219
Tiszteletem MickeySA!

Igen, abszolut pontrol pontra egybecseng minden.
Katonat a M Honvedseg berkein belul nem lelnek olyat, aki franciaul is tud, meg menne is. Ja, aki az eloadast tartotta, o maradt volna szivesen. neki vissza kellett jonnie. Egy talpraesett remek fiatal logisztikusnak ismertem meg a beszamolojabol, szemebol erosen csillogott az ertelem, s bar csak felszinesen emlitette a tapasztalt kaoszt, de igy is csak pislogtunk... Konkretan a sracot en klonoznam a Honvedseg berkein belul, raknek a vezerkarba par 100-as szeriat, s rogton jobb lenne minden. magyarul: ilyen sracbol kellene meg sok-sok-sok!
Emlitettek olyat, hogy SA is egyre inkabb kinai befolyasi ovezet lesz. te ezt hogy latod?
Előzmény: mickeySA (3217)
mabelle Creative Commons License 2008.06.04 0 0 3218
jaja ez engem is erdekelt..mermint hogy jutott be... de aztan megvilagosodtam hirtelen... az UN rendezvenyekre nem ervenyes semmilyen kitiltas..be bemehet a rendezvenyen reszt vehet... varosnezesre nem mehet:))
Előzmény: mickeySA (3217)
mickeySA Creative Commons License 2008.06.04 0 0 3217
nincs uj a nap alatt..
megmondom oszinten igen jot mosolyogtam most amikor Mugabet lattam pozolni Romaban a nemzetkozi konferencian amit az ehezes ellen rendeztek.:))))))))))))))
ahogy hallom ot se mindenki orult neki,a diszvacsorara meg se hivtak..ahmadejinadot se..vagy hogy hivjak:)..
mindenesetre a szituacio jol peldaz egy kisse letuno tipust a politika vilagabol..ugye a "regi" despotak kozul mar viszonylag keves van eletben vagy pozicioban..de Mugabe igen szivos..az teny,hogy megbukott,lehet meg vergodnie de hetek,honapok kerdese egy uj vezeto Zimben.Ennek ellenere volt ereje meg egy fordulot kicsikarni,volt eleg tamogatoja Tsvangirai allando fenyegetetsegben tartasara es van ereje mozgasban tartani a rendszert..szolgalatok,rendorseg,stb..a fegyveres erokon belul mar rezeg a lec neki de elismeresre melto(vagy szanalmas?) hogy elment erre a romai konferencira csak azert(mert ugye eddig megvolt a "tartasa" hogy ot nem erdekli mit beszel rola a "nyugat") hogy megmutassa magat..fizikailag..hogy o meg egy allam vezetoje.hogy jelezze ki az ur a haznal...
a nagy kerdes,hogy mivel kivan tiltva EU-bol,hogy jutott be??:))))
a testorei amugy mar botranyt okoztak:))
a forgatokonyv amugy az ismert amerikai mintat koveti-lasd anno kozep europai rendszervaltasok-a zanu kicsit leul,gazdasagi potentatok lesznek a volt mugabistak,lesz egy demokratikus babkormany aki a joszandeka ellenere is csak vergodni fog a mult ostoba es a jelen penzehes nomenklaturaja kozt..

ezt a nem talalnak katonat nehezen ertem...marmint magyar katonat?ebben nem tudok allast foglalni sajnos..
az EU biztonsagpolitikaja tema viszont passzol ahhoz a "beszelgeteshez" amit mabellenek emlitettem a franciak afrikai doktrinajaval kapcsolatban.Ha elvonatkoztatunk Sarko europai es francia politikai kerdesekben tett dolgai,a maganelete es a nemzetkozi(ertsd vilag es elsosorban afrikai) lepesit vesszuk figyelembe akkor be kell latnunk.
Sarko nagyon jol meri fel a vilag osszefuggeseit(itt most nem ternek ki a szemelyes kepessegei vagy a tanacsadoi minosegere ezert egyszemelyben vele jelkepezem a francia afrika politikat9..szoval..Europa egyik legnagyobb gondja a migracio es a lakossag eloregedese.A viz,kaja,stb EU helyzeteben masodlagos.Gazdasagi kerdesek pedig csatolt reszei a fo problemanak.
Millios bevandorlo kozossegek szerte EU-ban.Kulturalis,vallasi,nemzetisegi kaosz...
ergo..ha a belso migraciot(ciganyok,albanok,europai muzulmanok,torokok,gazdasagi menekultek,stb)leszamitjuk(amire strategak szerint elvileg szuksege van EU-nak..ahelyett hogy sajat belpolitikajukat,gyermekvallalsai es nyugdij,szocialis politikajukat reformalnak) akkor a legnagyobb terhet az afrikai bevandorlok jelentik.Elsosorban spanyol es francia teruletekre nehezedik a primer nyomas,nyilvan foldrajzi elhelyezkedesuk reven.ez melle jon a frencsik tortenelme ugye..
szoval Sarko jol latja..ha rend van Afrikaban,erosodik a helyi mertekhez viszonyitva a gazdasag akkor csokkentheti a merhetetlen migraciot.Megszunni nem fog de kezelhetobb.Vagyis neki erdeke Afrikaban a rendfenntartas.De mivel ez nem megy a regi modszerekkel ezert okosan politizal.Sarko belatja hogy gazdasagilag nem tud olyan poziciokat szerezni Afrikaban mint Kina vagy az arab befektetok.Ezert inkabb enged,teret hagy a kinai,arab tokenek a helyiekkel es a hatterben biztosit egy rugalmas,kiszamithato es aktiv katonai hatteret.Ehhez alkalmas a hely es az ido a humanitarius katasztrofak arnyekaban es alkalmas a maig meglevo francia kapcsolatok.Erre a gondolatmenetre par elo pelda..ott volt ugye a tchadi beavatkozas..gyakorlatilag ket napon belul elerte,hogy az UN felkerte(!!!!) a franciakat katonai beavatkozasra...amikor ugye a sudani tamogatasu csadi rebellek beautoztak a fovarosba...mi tortent?franciak rendet tettek,nem vertek a palavert a sudani egyertelmu beavatkozas okan..stabilizaltak..es a mult honapban mi tesz isten..sudani lazadok beautoztak Kartumba..akiket ugye csadi penzbol tamogatnak..az uzenet egyertelmu..maradjon a sudani politika olyan amilyen,ne baszogasd es ne rangasd bele semmibe az erdekszferam de vedd tudomasul,hogy a sulyponton,Darfuron ott van a francia aktivitas balancenak(vagyis Sarko olyan feladatokat vallal be es szerez jopontokat amihez a vilag jelenleg impotens..illetve nem lep..)..mert ugye a franciak darfuri aktivitasarol a nemzetkozi humanitarius erok kapcsan mar ertekeztunk.
De Sarko csinalt mast is..elso hivatalos utjan korbeutazta a az afrikai francia erdekszferat.felmert,targyalt..es kicsit elkezdi csokkenteni az afrikai sulyat latszolag a francia katonai eronek..errol szolnak a gaboni,senegali,djibes leepitesi hirek(mas kerdes hogy varjuk ki mi lesz belole)..na de nem tenne ilyet csak ugy Sarko..mivel latta,hogy nyugat Afrikaban milyen sullyal jelentkezik az arab toke ezert nem veszodott az afrikai vezetokkel..atment a saudiakhoz,letargyalta veluk a kozos francia-saudi kikotos tervet Djibbel szemkozt,ezzel partnere lett az ottani eroknek,atengedte(mert nem is tudott volna versenyezni a penzzel) a dakari kikoto fejleszteset a saudiaknak,latszolag engedmenyeket tesz a tamaszpontok reformkerdeseiben de kozben gondolkodas nelkul bekuld egy GCP-t Somaliaba ha kell,hadihajokat kuld a tersegbe es eleri,hogy a somaliai vizek felett lassan a nemzetkozi haditengereszeti erok disponaljanak..mert ugye az kozel van a kozos kikotohoz es az olajhoz es a suezi terseghez...es ezek mellett meg megmenti az afganistani missiot ahova bekuld par francia szazadot a kivonulo erok helyere es ezzel biztositja,fenntartja a nemzetkozi erok potenciajat a kihuzodo nemzetek helyett,es ez mellett meg a megbizottja titokban targyal a hamassal es ugy nez ki leri vele amit akar mikozben EU, usa es izraeli nyomasra csak hapog ok meloznak,kozben Libanonban az embere kozvetit es stabilizal egy konfliktust nem mellesleg elosegitve hogy a libanoni hadsereg passziv szemlelobol a merleg nyelve legyen es ugyesen a kormany a kezebe vandoroljon vallasi fanatikusok helyett(mert ugye ki lett a libanoni elnok?a hadsereg tabornoka..a hadsereg pedig tulnyomoan maronita keresztenyekbol all..igy ,nem nyilik ujabb front az erok kozt)..kozben ugye Sarko atugrik Londonba es olyat jopofizik amit francia politikus meg soha es leri hogy a brit-francia katonai erok szorosra huzzak a kooperacio ovet..szoval az EU biztonsagpolitika kulso frontjan Sarko es emberei az elit jelenleg szerintem..
lathato az is hogy a ciprusi helyzet inkabb a normalizalodas fele mozdul,felmerul a kerdes,eddig miert nem,miert most?ja mert az europai erok balkani gondokra se talajak a megoldast..emberhiany,penzhiany,erkolcsi sulytalansag,tamogatottsag hianya a politikai erok mogott...

na ez igy egybe kicsit zavaros,majd kibontogathatjuk,foleg az arab es kinai gazdasagi foleny ternyerese kapcsan Afrikaban..az nagyon erdekes..
Előzmény: swordmanus (3213)
mabelle Creative Commons License 2008.06.04 0 0 3216
erdeklodoknek:

http://www.pambazuka.org/en/category/features/48547

ez is egy allaspont..
mabelle Creative Commons License 2008.06.04 0 0 3215
ez meg az afrika erdeklodoknek...elég hamar kiderül, hol írtak... így is kezeljuk, de erdeklodoknek, es mugyujtoknek mindenkeppen van benne hasznos... (mickeyt meg maximum mosolyoghat:)

http://www.afsa.org/fsj/may08/50years.pdf
mabelle Creative Commons License 2008.06.04 0 0 3214
ennek is evforduloja van :))):

The Wild Geese: 30 Years On
Time Out looks back at Andrew V. McLaglen's 1978 Film 'The Wild
Geese', 30 years after its original release
Thirty years ago this month, Andrew ‘Return from the River Kwai’
McLaglen released ‘The Wild Geese’ in UK cinemas.

It concerned a band of elderly mercenaries sent to the colonies to
shoot the place up, and played like a hamstrung geo-political ‘Blues
Brothers’. Richards Burton and Harris were charged with reassembling
the band, only here, ‘the band’ is a gaggle of gin-soaked squaddies
who’ve found that the quiet life of the old country doesn’t quite hit
the spot when it comes to mayhem and rapine.

At the behest of Stewart Granger’s saturnine copper magnate, their
mission is to spring a democratically elected leader from the clutches
of a hated despot, restoring to power what every right-thinking global
mining conglomerate wants – an incorruptible, independently minded
popular nationalist sitting atop vast mineral assets.

Far, far away from the movie, in the real world, Burton’s clipped-
toned booze-hound, Colonel Faulkner would have smelled a rat even with
that cigar-addled hooter, spraying his host with Courvoisier and
bellowing, ‘what the hell kind of business model is that?’. Here,
however, he sees a chance to get some guilt-free trigger action, and
the lads pack off to a generic dusty African hellhole, where some of
the natives will be noble, but most will be background artists who
will look at the camera or scratch their heads just when they’re
supposed to have been turned into a human pińata in a hail of bullets.

The inevitable chumming-up of Granger and the bad guys leaves ‘The
Wild Geese’ (for it is they) out on a limb and ratchets up the movie’s
limp drama. But, perhaps more importantly, it gives the makers a great
Get Out Of Despotic Jail Free card; they pull off the seemingly
impossible task of telling a story about white mercenaries in '70s
Africa without resorting to politics. Yes, there’s a daliance in
cramming Hardy Krüger’s bluff (read: wildly racist) Afrikaaner into a
‘Defiant Ones’ set-up with Winston Ntshona’s two-dimensional pan-
African mouthpiece, but the political complexity on show is more ‘Red
Scorpion’ than ‘Reds’.

The subject matter was hardly unique: British and South African
veterans were for hire across Africa in the '70s, and two years later
in 1980, John Irvin’s superior ‘The Dogs of War’ would plough a
similarly dodgy furrow but with the energy and unflinching eye to
carry it off.

What’s extraordinary about ‘The Wild Geese’ is the fact that it’s
remembered at all. The three leads – Richard Burton, Richard Harris
and Roger Moore – have all starred in cinematic non-sequiturs now
mercifully buried or misremembered (see Moore’s ‘That Lucky Touch’,
Burton‘s ‘Massacre in Rome’ or Harris’s ‘Orca’).

Yet ‘The Wild Geese’ retains a following. Granted, it’s mostly of men
on their third, now pseudonomynous application to the TA, but a
following nevertheless. The Action Man poster art has been re-
interpreted for countless dubious blast-fests (‘Wild Force’ anyone?)
and Joan Armatrading’s theme blazed the trail for Berlin, showing that
slow-mo violence and soaring soft-rock balladry were queasily
compatible bedfellows.

And now the kids who first saw ' 'Geese' on pirate VHS when they were
13 have grown up and are listening to the clamour for a remake
hopefully starring Ray Winstone or Daniel Craig or Danny Dyer.

'The problem is not that we were once there, it’s that we aren’t
anymore’, Boris Johnson once wrote of Africa’s torment in The
Spectator. Three decades on and undeterred by 'Tears Of The Sun ', the
word in London’s murky film industry shebeens is that its time to go
back to where it all began: the Geese must fly again.

Author: Paul Fairclough
swordmanus Creative Commons License 2008.06.02 0 0 3213
Tiszteletem Mickey!

Mult kedden voltam egy konferencian, EU vedelmi politika temaban. Ket fo tema volt: Afrika es Balkan (Koszovo), meg volt egy meteorologiai tema a globalis felmelegedesrol, foleg Afrikara kihegyezve.
Mit ne mondjak, teljesen igazad volt mindenben, gondoltam is rad eleget! De pl. ilyen dolgok kerultek emlitesre: nehezen (sehogy) nem tallnak franciaul tudo, ensz missziora kuldheto katonat, h Afrikaba kuldhessek (2 fo kellene). Sot, mar a Ciprusi missziokra is kisebb a jelentkezesi kedv.
Az varhato, Szomaliat megjart ex ensz megfigyelo szerint, hogy magyar csapatokat kell majd kikuldeni afrikaba nemsokara. Ido kerdese. Emlitettek, szamokkal tukroztek a kinai ternyerest is Afrikaban.
Itt kisse off, de koszovo is emlitesre kerult, miszerint ott meg korantsem lett lejatszva az alban meccs. Az eloado ketto evet emlegetett, bar civil (azert ismert) ember volt.
Persze nem tudom, ki mennyire lehetett kepben, de az eloadok+hallgatosag vallapjaibol ossze lehetett volna rakni egy derus nyari ejszakai egboltot, pedig nem is voltak annyira sokan.;-)
Civil nem sok volt, gyanum szerint a civilruhasok is vagy nyugdijas tisztek, akik tovabbra is az allamnak dolgoznak, vagy aktivak, civilben...
Szoval tanulsagos volt, es azt a konkluziot vontam le, hogy sokkal jobban kellene figyelnunk Afrikara... amit te mar nagyon-nagyon regota mondogatsz...
Előzmény: mickeySA (3210)
mabelle Creative Commons License 2008.06.02 0 0 3212
ja jut eszembe....nem birtam tovabb.. tobbhonapos habozas utan leakasztottam a polcrol a scahill konyvet:)) az updatelt verziot amibe mar a szeptember 17 is benne van....

azert vannak benne nehezen tamadhato reszek...
mabelle Creative Commons License 2008.06.02 0 0 3211
hey mick .. kuldok majd rola egy mostani kepet privatban valamikor a napokban....csak hogy meglegyen nalad is :P
Előzmény: mickeySA (3210)
mickeySA Creative Commons License 2008.06.02 0 0 3210
mondom,nem lehet fixre venni mert a nev amit irtal pontosan ugy nem szerepel,hasonlo van csak,hangzasban es irasban is..igy lehet hogy mas az illeto..mindenesetre ahogy irod meg ahogy reagaltak itt..nem tudom..
Előzmény: mabelle (3208)
mabelle Creative Commons License 2008.05.26 0 0 3209
nagyon kapargatjak tengerentulon a jeghegy csucsat...itt 15billa hianyzik ott 8:)

csak tudnam minek ..lejjebb ugysem mennek, es nem is mehetnek :))

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/05/22/AR2008052203

http://www.motherjones.com/mojoblog/archives/2008/05/8316_want_to_see_a_s.ht
mabelle Creative Commons License 2008.05.26 0 0 3208
köszi mick

remélem nem is lesz belőle semmi gond.... en is szereztem nehany infot, mert a helyzet ugy szulte , hogy hirtelen nagyon szukseg lett ra, furcsa ellentmondasos sztorik tömkelege.... lehet fele nem is igaz...will see
Előzmény: mickeySA (3204)
mabelle Creative Commons License 2008.05.26 0 0 3207
hey mick...

ugyan ugyan .,,.. az csak egy peches szivinfarktus volt:))) megijedt az elhuzo vadaszgepektol:P
Előzmény: mickeySA (3205)
mabelle Creative Commons License 2008.05.26 0 0 3206
ha mar kontraktorosdi

http://www.nytimes.com/learning/students/pop/articles/24contract.html
mickeySA Creative Commons License 2008.05.26 0 0 3205
hat a Farc most kritikus helyzetben van..halal a vezetosegben,masik targyal a megadasrol,mar a tuszokat is engednek..
Bolivia..
szerintem nem fog szetesni mert alapvetoen a cel nem ez.Csak az autonomia.
A keleti tartomanyok(mert nem csak Santa Cruz akarja hanem par masik is) tartjak el az orszagot,a gdp-t nagyreszben ok adjak,az export fele onnan van,a szenhidrogenek pedig megadjak a kerdesedre a valaszt:))
az etnikai es politikai kulonbsegek erosen tamogatjak a santacruzi torekveseket,de senkinek nem erdeke a szetvalas..marcsak azert sem mert a keleti tartomanyok bizonyara nem orulnenek ha a nyugatrol jovo indian menekultek hozzajuk megindulnanak..a tet,hogy egyensulyba tartsak chavez torekveseit,e kapjon nagyobb jogkoroket es ehhez megvan az anyagi es human tokejuk..de kivalni nem akarnak..mert akkor a kontinens felbolydulna..arrol nem is beszelve,hogy Santa Cruzbol argentinaba es Braziliaba is megy energia,nekik pedig nem erdekuk bizonytalan legitimitasu terulettel bajlodni.
kiegyezes lesz csak ido kerdese.
Előzmény: M.Zoli (3176)
mickeySA Creative Commons License 2008.05.26 0 0 3204
hello
gondolom azota kepbe vagy,hiradasok mennek rendesen..:9
hat igen,ez van..ilyen meretu es intenzitasu zavargasok nem voltak az era vege ota..
a helyzet az,hogy a latszattal ellentetben az esemenyek mogott vannak osszefuggesek marminthogy iranyitott pogromokrol van szo.
de nem arra kell gondolni hogy egyszeruen csak megmondtak a helyieknek mit kell csinalni..volt egy politika altal elhanyagolt reteg akinel amugy is telt a pohar,aztan ez talakozott valakiknek az erdekevel akik az elegedetlenseg szulte feszultseget ilyen iranyba loktek ki..a felszinen az van amit a hiradasokba latsz,akik resztvesznek benne azok valoban azt hiszik azert teszik amit tesznek...
amugy gyakorlatilag fegyveres rendfenntartas folyik,igazabol meglepoen sok a halott.olyan a varos mint valami katasztrofafilm jelenete.tizezrek probalnak vedelmet kapni,a police kuzd a helyiekkel..a helyzetet neheziti hogy rengeteg az utcan kint a fegyver.
de majd elmulik..
a foci vb viszont szerintem sansztalan:))vagy kurva jol fogunk keresni..:)))))))))))
amugy is most ismet annyi a dolog..
regi ugyfelunket,Mbembat lekapcsoltak Brusselben...
Zimben keszulnek a masodik-vagy hanyadik-fordulora..Tsvangirai jelenleg nincs Zimben..itt van..ugyanis a hadsereg bizonyos egysegei keszek lennenek megmerenyelni:))jelenleg probalja nyugtatni es majd hazahivni a millios zim menekulteket..de jelenleg o sincs otthon..


mabelle
utananeztem az embernek akit kerdeztel mailben..ket ilyen nevu van,egyik flottas gondolom nem o az,a masikra mikor megkerdeztek miert erdekel es nem kapkodtak el,gondoltam nem eroltetem..
amugy a nev lehet hogy nem pontos ahogy irtad mert pont ugy nem talaltam..
a francia kerdesben nem felejtettem el a beszelgetest,csak levagyok maradva..
de ami kesik..:)..
Előzmény: swordmanus (3203)
swordmanus Creative Commons License 2008.05.23 0 0 3203
Tiszteletem MickeySA!

Mi zajlik SA-ban. Azt olvasni, hogy zavargások vannak a Zim. bevándorlók ellen. Tényleg ez a helyzet, vagy kissé összetettebb?
Előzmény: mickeySA (3201)
swordmanus Creative Commons License 2008.05.19 0 0 3202
Udv Mickey!

Nagyon koszonom, eszben tartom! Sajnos tovabbi kutakodast nem merek bevallalni, sok egyebre sincs idom, de ha akad ismerosom, aki szivesen foglalkozna vele, mindenkepp megkereslek.
Koszi: Zoli
Előzmény: mickeySA (3201)
mickeySA Creative Commons License 2008.05.19 0 0 3201
udv
ezek papiron vannak es kb 25 evesek..igazabol amolyan info kollekciok de peldaul alkalmasak arra,hogy valaki tovabbgorgesse es kutasson,tudok adni melle forrasokat.
annak idejen az elso olyan anyagok,infok voltak amiert elkezdett erdekelni a tema...elkezdtem kigyujtogetni,levelezni,olvasni,stb aztan ez lett belole:))
nem merhetoek komoly szakanyagkent de tokeletesen alkalmasak a kibontasra.

kezdesnek-es mivel ugy tudom mennek magyar kikepzok afghanistanba-egy kis mult szazadi adalek a helyszinrol.....
nos..
az elso vhb vegen nagyon sok magyar hadifogoly maradt orosz teruleteken illetve a kesobbi szovjet teruleteken.
sok egyeb mellett a szovjet a szakembereket hasznalta.mint pl a vasut epites.
egy ilyen mernok volt Gyorgy Jozsef.
Gyorgy Jozsef pontos szuletese perpillanat nincs elottem de valahol megvan.Ifju koraban az Mtk birkozoja volt.
utolso ismert magyar cime szinyei Merse u. 29. ,ez 1929-ben volt.
Gyorgy az elso haboruban a 17.honved gyalogezred tartalekos hadnagya volt,szazadparancsnok beosztasban.A civil szakmaja valamilyen mernok volt.
1918-19 kozt Taskentben volt mint hadifogoly,itt a vasutepitesben mernoki beosztasban alkalmaztak.
1921-ben az angol-Magyar Bank kepviseloje.
1923-28 kozt Braziliaban kereskedelmi kepviselo.
beszelt nemet,orosz,francia,portugal nyelven.
ami minket erdekel az az 1919-1921 kozti idoszak az eletebol,mert ekkor az afgan kiraly kabuli fegyvergyarat vezette.
Ugy kerult oda,hogy Taskentba latogatott egy afgan kuldottseg es o kervenyezte hogy az afganokkal mehessen mert hallomasbol tudta hogy az afgan kiraly mernokoket keres.
A lenyeg,hogy elengedtek a afgan kuldottseggel.A naplojaba reszletesen leirja hogyan haladtak es jutottak el az afgan kiralyhoz.Ekkor az afgan kiraly egy Ammanullah nevu volt,aki sajat batyjat tette felre a hatalombakerules erdekeben..Apja Habibullah volt.
1919-ben kerult tronra.(kesobb miutan a testverharc csillapodasa utan 1924-ben hivatalosan is kiraly lett,korbeutazta Europat 27-28-ban.errol a korabeli sajto is irt.)
Nos,Gyorgy megerkezik ammanullah udvaraba,leirja,milyenek a korulmenyek,hogy milyen muvelt a kiraly es milyen barbar a kozeg..
A parancs amit kap,hogy repulogepek ellen szerelje fel agyukkal az afgan hadsereget.Gyorgy nehezsegek aran de elkesziti az afgan hadsereg elso 35 mm-es agyuit.
Kozben rengeteg dolog tortenik vele,,az afganok folyamatosan tesztelik nem szovjet ugynok e,a szovjetek atutazo kepviseloi is kerulgetik,a felesege fiat tuszul tartjak mikor hazautazik,stbstb.
Es meg egy lenyeges dolog van az eleteben.
Megismerkedik az afgan kiraly testorsegenek parancsnokaval, Abdul Vahabbal.
Abdul Vahab tulajdonkeppen Koosz Istvan,onkentes honved szakaszvezeto,aki a szovjet fogsaga alatt turkesztanban volt,majd megszokott,atjut afganistanba es ott a katonai ismeretei reven szazadosi rangban szolgal.
Feladata volt tobbek kozt az afgan hadsereg europai rendszeru atszervezese.

roviden ennyi,forrasok akit erdekel vannak.
ami meg esetleg igy az internet koraban erdekes lehet,van meg par magyar akik akkoriban ott voltak es maradtak.
ha esetleg valakinek a foldijei vagy esetleg rokonai es nem tudnak rola...
Papp Janos-Petrozseny,Stahlberg Simon(Bp.,7.ker. Rumbach u.17),Mihalka Janos-Kispirity,Katona Matyas-Nemetcsernye,Loffler simon(Bp.,3.ker.,Lajos u.137),Farkas andras-Pokafalva,Moker Imre(Bp.,8.ker.,Sandor u.44),Grosch Ferenc(ujpest,Karoly u.36),Dobo Lukacs-Horgos.

Abdul Vahab vagyis Koosz Istvan pedig zala megyei volt.
Előzmény: swordmanus (3169)
mabelle Creative Commons License 2008.05.15 0 0 3200
nem vagyok egy teologus:)) de kalvinista letedre 1000et is vethetsz naponta....:)

Svajc egy jo hely.... majd 30-40 ev mulva egy komoly opcio....

On
Előzmény: M.Zoli (3199)
M.Zoli Creative Commons License 2008.05.15 0 0 3199

Udv.

 

Marmint felevente postazod nekik a CV-det? Csak nem szolgaltal Svajcban is? Mit jelent pontosan a praktizalo katolikus? Gondolom ha en Kalvinista letemre 3-szor keresztet vetek ( ha kozben nem cseszem el ), akkor meg nem leszek az. :))))

 

Udv.

Előzmény: mabelle (3198)
mabelle Creative Commons License 2008.05.14 0 0 3198
es felevente ok is kapnak 1 hírt tőlem:))

NEW SWISS GUARD RECRUITS SWORN IN

Vatican City
(ANSA) - Vatican City, May 6 - The latest 33 recruits to join the Swiss
Guards, the oldest army in the world, swore their oath of allegiance at a
ceremony here on Tuesday. Founded in 1506 by Pope Julius II, the Swiss
Guards traditionally take their oath on May 6 to recall the heroic deaths of
147 guards during the Sack of Rome by Emperor Charles V in 1527. Only 42
guards survived the attack and ensured that Pope Clement VII (Giulio de'
Medici) escaped the ignominy of capture. Laying a wreath in memory of the
147 fallen guards, Swiss Guards Commander Elmar Theodor Maeder reminded the
new recruits that today's guards were also ready to put their lives on the
line if required.
''We are ready to give our lives because there is something more precious
than worldly life: eternal life,'' he said. The oath ceremony took place
with top church officials and representatives from the diplomatic corps
accredited to the Holy See in attendance. The 33 new guards, who will
maintain the number of the world's smallest army at 110, are between the
ages of 21 and 30 and most took their oath in German, while 11 did so in
French, one in Italian and one in Ladin, the Romance language spoken between
Saint Moritz and the Austrian border. The recruits come from a group of
Swiss towns and villages which for centuries have provided the Pope's
personal mercenaries. On Monday Pope Benedict XVI met with the Swiss Guards
and the new recruits to express his gratitude. ''I thank you for the
generosity and dedication you offer in the service of the pope. For five
centuries, the spirit of faith that motivates young Swiss men to leave their
beautiful land to come and serve the pope in the Vatican has remained
unchanged,'' he said. During the Middle Ages and in Renaissance times, the
Swiss had the reputation of being Europe's most reliable mercenaries - tough
fighters who hardly ever changed sides. Recruitment terms are strict.
Candidates have to be single males, at least 1.74m tall, practising
Catholics, to have completed their compulsory military service in
Switzerland and to be ''of stainless character''. Swiss Guards sign on for a
minimum of two years. In the past the corps has been seen as a springboard
for lucrative posts in some of the world's best-known security services and
banks, but fewer young Swiss have been drawn to the job lately, preferring
to stay in their native cantons. Part of the problem has been the salary,
just over 1,000 euros a month for a raw recruit - though the Vatican is
quick to stress Guards can save about 75% of their pay thanks to free digs
and the city-state's famously cheap canteen, pharmacy, tailors and health
services. The antique blue-and-orange uniform worn by the guards was once
believed to have been designed by the great Renaissance artist Michelangelo,
but historians believe this is more myth than fact.
mabelle Creative Commons License 2008.05.14 0 0 3197
tessék:)

http://capweb.democracyinaction.org/dia/track.jsp?v=2&c=zA0EcykH8tLFMsT6%2FJGbr9mJhZYVaBCn
Előzmény: M.Zoli (3194)
swordmanus Creative Commons License 2008.05.14 0 0 3196
Szia!
Itteni cimedre kuldtem!
Koszi
Előzmény: Amerigo Gal (3195)
Amerigo Gal Creative Commons License 2008.05.13 0 0 3195
Üdv
Off
A you tube-ost át tudom tenni,szoktam konvertálgatni....szivesen.Küldjél linket.
On
Előzmény: swordmanus (3193)
M.Zoli Creative Commons License 2008.05.13 0 0 3194
Udv.

Igazad van. Legyn a tema Afrika. A kedvencem.

http://www.youtube.com/watch?v=FCn-A9zYjyc&feature=related

Udv.
Előzmény: Zicherman Istvan (3188)
swordmanus Creative Commons License 2008.05.13 0 0 3193
Üdv!
Ha ugyanezt a mutatványt nekem a máj 9-i parádéval is meg tudnád tenni, nagyon boldoggá tudnék tenni pár embert. van egy majd 70 perces verzió, ha kell, adok linket e-mailben.

Köszi
Előzmény: Amerigo Gal (3192)
Amerigo Gal Creative Commons License 2008.05.13 0 0 3192
Min akarod lejátszani?Ha kell ezt a you tube-ost átkonvertálom mp4 be,azt játssza minden ,a telefontól a laptopig.
Előzmény: mabelle (3189)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!