Keresés

Részletes keresés

atherton_ Creative Commons License 2021.02.13 0 2 5913

lehet a szinkron is tetézte hogy ennyire halandzsa lett. mindenesetre mindig bukfencet hánynak a fejemben az észkerek, mikor ezt szöveget próbálom dekódolni. :)

 

Előzmény: b.veronik (5911)
atherton_ Creative Commons License 2021.02.13 0 0 5912

meg vagyok győzve. belőled jó ügyvéd lenne. :)

 

de tényleg nem várok tudományos igényű kidolgozást, csak legalább egy mondaton belül legyen konzisztens hogy miről van szó.

Előzmény: Eolomea21 (5909)
b.veronik Creative Commons License 2021.02.13 0 1 5911

Nekem ez a kedvenc epizódom a sorozatban, s még gyerekként láttam először, de az idézett szöveg máig zavar. Már akartam is kérdezni, valóban ez hangzik el, vagy csak a szinkron ment félre? Mert ez bizony elég slendrián.

Abban Eolomeaval értek egyet, hogy hasonló baklövések szinte minden jó sci-fiben vannak, s talán ettől is érdekesebb, mint a szigorúan tudományos alkotások. No, meg kinek, mi tetszik, ezen kár vitatkozni. Nekem a mai napig úgy tűnik, az Oriont nem igazán lehet beilleszteni egyik "skatulyába" sem, valamiben kilóg a többi sci-fi film közül. Sok nívósabb, komolyabb alkotás született a műfajban de számomra az Orion sorozatnak van valami olyan varázsa, ami megunhatatlanná teszl. Talán a karakterek, szereplők? Valódi, éllettel teli jellemek, kisebb-nagyobb hibákkal, nem csak ügyes, bátor, találéköny stb... pozitív vagy negatív hősök, akik szkafanderbe bújtak és a jövőben élnek.  

Előzmény: atherton_ (5907)
Eolomea21 Creative Commons License 2021.02.13 -1 3 5910

Azoknak a delikvenseknek, akik itt szorgalmasan osztogatjak a "negativ"-okat:

 

Jomagam kimondottan szeretem az Orion-t - es nem tudom, hogy eszrevettetek-e, de ez egy Orion-os forum -, de mint lathato, en (sem) adok "negativ"-ot olyan hozzaszolasra, ami az Orion-t ugymond kritizalja. Az ilyenfajta hozzaszolasnak kimondottan orulok - ugyanis a velemenycseret, kulturalt vitat ertekesnek, epitonek tartom. 

 

Es ez a lenyeg: amit mi itt irunk, az velemeny, megpedig egy filmrol. Vagyis nem szemelyeskedes, es nem istengyalazas. Barkinek lehet velemenyere egy filmrol, es semmilyen filmet nem kellene "szent tehennek" kezelni. Nagy a kulonbseg anyazas kozott, es a-kozott, hogy valaki egy bizonyos filmet egy masik film ele helyezi, gondolatban.

 

Azt netan megertenem, hogy egy Alfa Holdbazisos vagy Star Trek-kes forumon negativot kap az, aki nem ajnarozza a sorozatot - de itt...?! (Amugy kimondottan szeretem a Star Trek egyes epizodjait, es az Alfa Holdbazist sem utalom.) Jomagam is velemenyezek hozzaszolast, de mindig csak "pozitiv"-val. Ha ugyanis nem tetszik valami, akkor azt nem olvasom, vagy otthagyom azt a forumot.

 

Tessek, erre is lehet adni a "negativ"-okat...

Eolomea21 Creative Commons License 2021.02.13 -1 2 5909

Egyaltalan nem vitatom a 2001 trukkjeinek a minoseget (ami talan kozvetve Pavel Klusancevnek, ill az o hatasanak koszonheto) - a filmet mindig is nagyra ertekeltem (pl. nemreg vedtem meg a 2001-es forumon). Ezert irtam, hogy a trukkok meg jobbak lehettek volna Andersonekkal (ha nem igy lehetett volna, akkor Kubrick nem akarta volna atcsabitani Sylviat).

 

Valo igaz, hogy az optikai ravetitesek nem tokeletesek az Utazas a Nap tulso oldalara filmben - de ne feledjuk el, hogy Kubrick szamara a penz nem volt akadaly. O nem is nagyon dolgozott optikai ravetitessel - pl. a valos meretu urkapszula egyszeruen fel volt fuggesztve az oriasi studioban.

 

2001 trukkjei majdnem tokeletesek. Amit hibanak talalok, azok aprosagok, mint pl. a holdi jeleneteknel a foldfazis valtakozasa, ill. hogy a Fold megvilagitasa nem mindig jon ossze a Holdeval.

 

Az emliett Orion-os slendriansagok meg a tudosok reszerol is megtortentek, ha SF-t irtak. Ha elevzni akarjuk a SF filmeket, akkor a tudomanyt sokszor felre kell tenni. Pl. a Star Trek TOS egyik legerosebb epizodjaban hoseink egy bolygora tevednek (es akarhova veti is oket a sors, ott a levego es gravitacio mindig a foldihez hasonlo, es persze sugarzasok sem piszkaljak az embert), ahol egy idokapu (!) jo izes angolsaggal tarsalog Kirk-ekkel.

 

Egy Murphy torveny is lehetne, hogy: ha tiszteled a tudomanyt, akkor ne nezz SF filmet. (Vagy ha tiszteled a tortenelmet, ne nezz tortenelmi filmet.)

 

Vajon hogyan fogadhatnok el az, hogy az Alfa Holdbazisban egy nuklearis robbanas kovetkezteben a Hold cakk-pakk lazan kiroppen a Naprendszerbol, es egy fenysebesseget meghalado szaguldozaba kezd a Galaxison keresztul. Ehhez kepest az Orion egy doktori disszertacio!

 

Ha ugy vesszuk, akkor Orion egyben profetikus is volt, hiszen a klasszikus csilagaszati besorolasok szep ovatosan megdoltek - jo nagy zavart okozva a csillagasz fejekbe. Egy gazat vesztett ustokos mar valoban kisbolygo - es hat mettol kisbolygo, es mettol bolygo egy egitest? A Ceres bolygo? es a Pluto? stb. Es mikor csillag a csillag, es mikor bolygo? Ha pl. a hotermelest vesszuk, akkor Jupiter is lehetne csillag, hiszen az osszehuzodastol hot termel. (Az oriasbolygo valojaban egy elvetelt csillag.) Egy kihult csillag bolygo? (Egy normal csillagban egeszen a vasig felepulnek az elemek.) Van egy kodarab, ami hol a Foldet, hol a Napot keruli meg - akkor ez kisbolygo vagy hold?

 

A profetikussagra jo pelda a Chroma, ami a film keszitesekor meg felfedezetlen Kuipert ov egyik egitestje lehetne.

 

Mint ahogy a Heisenberg fele hatarozatlansagi relacio sutba vagta a klasszikus, hercig Bohr-fele atommodelt, a csillagaszatban is osszemosodtak a fogalmak, ill. ujabb szavakat kellett fabrikalni a bekategorizalatlan kuloncoknek ("planetoid", "torpe bolygo", stb.)

 

Langcsovat pedig tud huzni egy csillag: ha gyorsul :)

 

Amugy pedig egy muveszeti alkotasban mindig a muveszet az elso - vagyis a filmben a latvany uti a tartalmat. Meg Kubrick is megeroszakolta a valosagot - peldaul a stewardess 90 fokkal tobbet fordul korbe a holdurhajoban, mert Kubrick ezt jobbnak latta kepileg. Vagy Bradbury 451 Fahrenheitrol irt, pedig tudta, hogy a papir ennel magasabb hofokon gyullad meg - neki csak tetszett a szam :)

 

Amugy pedig az Orion "felnottebb" (vagyis - a "slendriansagokkal" egyutt is - kozelebb all a kemeny sci-fi-hez), mint akar a Star Trek, akar az Alfa Holdbazis. Igaz, az angolok keszitettek egy TV sorozatot, Moonbase 3-t, ahol kimondottan a tudomanyos hitelessegre torekedtek. Dog unalmas.

 

 

 

Előzmény: atherton_ (5907)
atherton_ Creative Commons License 2021.02.13 0 2 5908

hát nem tudom: az Orion szerintem jól bele illik a sci-fi sorozat világok fejlődésébe (teljesség igénye nélkül): Buck Rogers -> Orion -> Star Trek -> Space 1999 > Star Wars

 

meghatároz egy korszakot, visszahoz egy régi-szép retró feelinget szerethető esetlen gyermeki bájjal, de hatalmas kiugrásnak azért nem tartom. (de lehet, mert nekem az Alfa volt az alfa :) )

Előzmény: b.veronik (5906)
atherton_ Creative Commons License 2021.02.13 0 2 5907

én ezt vitatnám, el nem tudom képzelni mi kifogásod lehet a 2001 speciális effektusaival kapcsolatban. Douglas Trumbull elsőosztályú munkát végzett. mind az Utazás a Nap túlsó oldalára, mind a Alfa holdbázisnak gyengébbek a trükkjei. nem véletlen hogy csomó nagynév (pl Ridley Scott: Blade Runner) Trumbullt akarta a filmjéhez, nem pedig Andersonékat.

 

és ez bár ez ízlésbeli dolog, de szerintem az Alfa holdbázis dizánja (járművek/ruhák/díszletek/műszerek) lényegesen jobbak az Orionénál.


én szeretem az Oriont is, mert az is korszakos, de nem értem az olyan slendriánságokat, mint pl. az ilyen lehetetlen szövegek:

"a vadászkutya szektorában egy kisbolygó kilépett a pályáról. egyértelműen egy szupernováról van szó. a bolygó hatalmas sebességgel száguld a föld felé. becsült sebessége úgy 146 ezer km/sec lehet. átmérője meghaladja az óriáscsillagok méretét. a szupernova fizikai jellemzői megegyeznek a napéval és igen rövid időn belül belép a föld légkörébe."

 

és mutat egy lángcsóvát húzó kőzetbolygót. igazán nem várok nagy realizmust, da ha már sci-fi, akkor legalább a csillagokat nem kéne kutyulni a bolygókkal.

Előzmény: Eolomea14 (5904)
b.veronik Creative Commons License 2021.02.12 -1 1 5906

Hozzátenném, az Orion annyira eredeti, hogy az utána következők ebben meg sem közelítik. Szinte valamennyi sci-fi, amit láttam, sablonosnak tünt hozzá képest, akkor is, ha egyébként nagyon jó film.

Előzmény: Eolomea14 (5901)
Eolomea14 Creative Commons License 2021.02.07 -1 1 5905

"A belső dizájn és berendezések is kiválóak."

 

Ezzel is egyetertek - bizonyos mertekig (volt olyan butordarab, amit azert vettem, mert az Alfa Holdbazisban szerepel - de azt is atfestettem pirosra [a Holdbazisban feher].)

 

Az en izlesemnek, osszesegeben, a belsok tul sterilek es szintelenk - nem baratsagosak. Ebbol a szempontbol az Orion-t (formatervezes) es a korai Star Treket (szinek) a Holdbazis ele helyezem.

Előzmény: tippancs (5903)
Eolomea14 Creative Commons License 2021.02.07 -1 2 5904

Ezzel teljesen egyetertek: kulos latvany tekinteteben az Alfa Holdbazis viszi el a palmat - magasan. Jomagam pont a latvany miatt vettem meg az egesz sorozatot - csak sajnos meg ez sem volt arra eleg, hogy elvezzem az epizodokat.

 

Andersonek zsenialasak voltak a makettes trukkok tekinteteben. Pl. az Utazas a Nap tulso oldalara filmjukben a raketa fellovese hitelesebbnek tunik, mint egy igazi NASA Saturn V inditasa.

 

Amikor a 2001 Urodusszeia-nek veselkedett neki Kubrick, az o elso valasztasa is Sylvia Andersonra esett, mint trukkmester. Felhivta Sylviat, es meghivta vacsorara. Anderson azt valaszolta, hogy szivesen etkezne a rendezovel, de ha at akarna csabitani az o filmjehez, akkor az nem jonne ossze, mert mason dolgozik. "Akkor a vacsora is targytalan!" - mondta Kubrick, es lecsapta a kagylot.

 

Szerintem a 2001 meg jobb lehetett volna, ha Andersonek/Sylvia Anderson keszitette/ek volna a trukkoket. Szoval meg egyszer: a kolso jelenetek az Alfa Holdbazisban valoban szuperek.

Előzmény: tippancs (5903)
tippancs Creative Commons License 2021.02.07 0 3 5903

Én vitatkoznék ezzel. Pont az Alfa Holdbázis (Space: 1999) az a sorozat ami profi módon sikerült látványosra. Rengeteg a ,,külső" jelenet ami a sorozatokra nem jellemző. Az űrhajók és járművek igazinak látszanak, nem vehető észre, hogy makettek. A belső dizájn és berendezések is kiválóak. Az ajtónyitó-kommunikátor és a lézerpisztoly is egyedi. Persze a legtöbb idegen lény bárgyúnak tűnhet, de ebben az időben a Star Trekben is az volt. Az is igaz, hogy a 48 résznek, sajnos a története sem az igazi. De a látvány mindenképpen egyedülálló.

Előzmény: Eolomea14 (5901)
weirdo Creative Commons License 2021.02.07 -1 1 5902

Így van!

Előzmény: Eolomea14 (5901)
Eolomea14 Creative Commons License 2021.02.06 -2 2 5901

Megprobaltam magam atragni a Galaktikaban megjelent Orion ujabb kalandjain, de meg nem sikerult egeszen. Zavart, hogy az iro megvaltoztatott jo nehany kulsoseget (pl. eddig nem tunik ugy, hogy a jonep a viz alatt eldegel.

 

Azutan az eloszoban szurta a szemem az, hogy a kedvencunket ugy aposztrofaljak, hogy az a mai szemmel megmosolyogtato. Es a sertodesem egyaltalan nem elfogultsagbol szarmazik...

 

Ugyanis minden kornak megvannak a maga lehetosegei - es korlatai -, es barmely muveszeti alkotast a koraba agyazva kell nezni. Peldaul a "modernesitett" kiszinezett Chaplin es Stan es Pan filmek kimondottan zavaroak. Regebbre visszamenve, a csodalatos egyiptomi falfestmenyek sem megmosolyogatok a mai szemmel nezve, mert az okori egyiptomiak nem talaltak fel a perspektivat.

 

Ami regi film ma megmosolyogtato, az a maga idejeben is az volt. A Rajnai-fele TV filmeket - koztuk a Pirxet - akkor is idetlennek tartottam, es most is. Vagy az Alfa Holdbazsit akkor sem neztem, es most sem (megprobaltam egy eve, de sikertelenul).

 

Az termeszetes, hogy a 60-as evekben a trukkok tekinteteben masok voltak a lehetosegek - de azokat a lehetosegeket az Orion stabja maximalisan kihasznalta. Sot, a trukkok lenyegesen jobbak az Orionban, mint a vele egyivasu amerikai Star Trek-ben - az utobbi ugyanis csak az ujabb digitalis javitasokkal elvezheto.

 

Es persze a tortenetek, aminek tekinteteben - nagy atlagot tekintve (!) - az Orion fenyevekkel van mas SF TV filmek elott - ugyanis az Orionban teljesen hianyzik az idetlenseg, amit ketmarokkal szortak hasonlo SF TV sorozatokba. Mint peldaul az urhajoba egy (olcso optikai ravetitessel eloallitott) fenygomb ferkozik be, amitol a szemelyzet egyik bamba tagja teljesen megkergul, stb.

 

Az, hogy az idegen lenyek meg sem szolalnak (plane nem "foldiul") - sot, igazabol nem is igen latjuk oket - ugyszinten eredeti.

 

A diszletek is elsoranguak az Orion-ban. Nincsen az a film vagy TV film, amiben ugy hemzsegnenek a a legkivalobb formatervezok altal tervezett butorok, kellekek, mint az Orionban; vagyis az Orion tornymagasan ver barmely SF filmet a teljesen erdeti, es mai szemmel is futurisztikus diszleteivel. (Mig a legujabb filmekben szinte minden unalmasan elvagolagos es sarkos, az Orion-ban a formak jobbara iveses es ujszeruek.)

 

Persze az Orion koltsegvetese korlatozott volt - de a hianyzo garasokat eredeti otletekkel potoltak. (Nehogy most valaki a vasalot cibalja elo! ;-) Peldaul a fekete-feher-ben jol mutato feny-arnyek hatasokkal potoltak ott, ahovan nem jutott mas diszlet.

 

Szoval az Orion az elkeszultekor is kivalo volt, es most is az. Es nem a megszepito nosztalgia-tenyezo mondatja ezt velem - egyszeruen jo volt akkor is, es jo ma is :-)

 

 

b.veronik Creative Commons License 2021.01.01 0 4 5900

BÚÉK az oldal látogatóinak és minden sci-fi rajongónak!

Előzmény: roszner (5899)
roszner Creative Commons License 2021.01.01 0 3 5899

És boldog új évet is!

roszner Creative Commons License 2020.12.24 0 3 5898

Mindenkinek boldog karácsonyt kívánok!

seci Creative Commons License 2020.11.18 0 1 5897

Olvass emailt!

-seci

Előzmény: tillA (5895)
Csokis Creative Commons License 2020.11.18 0 0 5896

Már nem jöttem hiába! :-)

Előzmény: tillA (5895)
tillA Creative Commons License 2020.11.17 0 0 5895

Nagy sci-fi gyűjtőnek tartom/tartottam magam - de ezt nem csak nem ismerem, de még csak nem is hallottam róla! :O

Előzmény: Csokis (5893)
Csokis Creative Commons License 2020.11.17 0 0 5894
Előzmény: Csokis (5893)
Csokis Creative Commons License 2020.11.17 0 0 5893

Ehhez csak annyit, hogy a delikvens mindezt Kanadában csinálta. :-)

 

------------- idézet ----------------

- Ma a Magyar Házban jártam, és elég az hozzá, hát mi vigyorog rám a könyvtár "biztos halálra váró" könyveinek dobozából? Kishijján megállt bennem az ütő: farkasszemet nézett velem, a 16140 hsz.-ban 3.-nak jegyzetelt, Eberhardt Del' Antonio: Gigantum című műve (1958-as kiadás!), ugyanolyan, a fáradt ragasztó miatti, salátásra olvasott plédánya, mint amilyen az enyém volt!!!! Ejh, be sok jó könyv volt ebben a Színes regények sorozatban...

 

Előzmény: weirdo (5890)
Vata967 Creative Commons License 2020.11.17 0 0 5892

Vagy lelőttem most a poént? Akkor bocs.

Előzmény: Vata967 (5891)
Vata967 Creative Commons License 2020.11.17 0 0 5891

A Viking visszatér. 

Gyerekkoromban imádtam Gregor Mann történetét.

 

Előzmény: Csokis (5889)
weirdo Creative Commons License 2020.11.17 0 0 5890

Na fedd fel:)

Előzmény: Csokis (5889)
Csokis Creative Commons License 2020.11.17 0 0 5889

De, de, a második Zsoldos, de szerintem a kérdező összekevert több Zsoldosa könyvet. (Szerintem egy része A feladat, egy másik meg a Távoli tűz.) De ez nem gond, ezt megfejtettük neki. Az Utazás Plutóniábá-ért meg nagyon köszi, az viszem is át a topikba.

Ha érdekel, a harmadikat elárulom. :-)

Előzmény: weirdo (5888)
weirdo Creative Commons License 2020.11.17 0 0 5888

Mondjuk a Zsoldos több sebből vérzik de hátha rosszul emlekszel:)

Előzmény: weirdo (5887)
weirdo Creative Commons License 2020.11.17 0 0 5887

Az első szerintem az Utazás Plutóniába, csak többről szól, mint amit írtál.

 

A második nem Zsoldos????

Előzmény: Csokis (5886)
Csokis Creative Commons License 2020.11.16 0 0 5886

Sziasztok! Nem vagyok tag a topikban, de egy másikban előjött pár könyv, aminek a kérdező "csak" a szerzőjét, meg a címét nem tudta.

 

Azt hiszem orosz volt a szerzője ennek a szibériai kutatási expedíciós történetnek. Hőseink, kutyástul eltévednek, majd sátrat vernek. Mint később kiderült, vagy ők mentek össze, vagy a környezetükben minden élőlény méretének többszörösére nőtt. Elég az hozzá, hogy egy csapat lónagyságú hangyával kellett viaskodniuk a hazafelé tartó úton. A kutyát cipelni kellett, mert ideiglenesen lebénult a hangyaméreg miatt.

Szerző? Cím?

 

A másik lehet, hogy magyar író volt. Egy űrhajó ismeretlen bolygón landol elég szerencsétlenül, és csak hősünk éli túl az esetet, vagy egyedül utazott. Mindenhová mászkál a túlélés miatt, mielőtt rábukkan egy bennszülöttre, aki kb. kőkorszaki szinten éldegél. Nehezen a roncshoz visszajut és valahogy képes kommunikálni az otthonnal, és hazatér. Ha jól emlékszem, ez vagy folytatása volt egy előbbi kötetnek, de lehet, hogy ezt követte a második (sőt esetleg volt egy harmadik is??), mindenesetre másra nem emlékszem.

Szerző? Cím?

 

A harmadik meg mintha kelet-német író lenne. Ez egy korabeli sci-fi sorozat része volt, emlékszem harántos sávozású volt a borítója, két kötetes műről van szó.

Valami különleges üzemanyagot találnak fel, amelyikkel kiváltható az egyre ritkább olajkészlet. Egy kísérleti autó is főszerepben van: valami lendkerékszerű hajtóművével álomgyorsasággal tud közlekedni. Ennek feltalálója valami halálos betegséget szed össze és végül az új üzemanyagból kisajtolt nedv, mint kisérleti gyógyszer, felgyógyítja. Mindenki örül és megházasodik...

Szerző? Cím?

 

A Zsoldos trilógiát többen is vágtuk, mert hát az alap. A harmadik tök nagy mázlival lett meg, pont a kérdező botlott bele egy antikvár példányba, és a borítóról rögtön megismerte. (Ezt nem írom ide, hátha valaki játszana a megfejtéssel. :-) )

De az első még mindig kérdés. Tud valaki segíteni? (Hálából ugyanott a sötét szoba ablakán kinézve látszó fél házsarokból megmondják, hol készült a családi fotó, és mikor.)

 

Előre is köszi: Csokis"

roszner Creative Commons License 2020.11.13 0 1 5885

Nagyon jó kisfilm, ajánlott mindenkinek megnézni. A végén a csattanó félelmetes.

 

https://videa.hu/videok/film-animacio/vilagok-boltja-1975-magyar-sci-fi-kEvoiOr1OeHCurKC

weirdo Creative Commons License 2020.11.13 0 1 5884

Hogy igen, erről a könyvről van szó!!!!!

Előzmény: roszner (5883)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!