Keresés

Részletes keresés

wolfline Creative Commons License 2007.05.11 0 0 41
Josic Julien -próbálgatom G.Vakuf
wolfline Creative Commons License 2007.05.11 0 0 40
1991 OBALA -szerb offenzíva Dalmácijában.


A szerb agresszió célja a Knin városban állomásozó 9.sz. JNA hadtest által előrenyomuljanak az Adria tenger partszakaszáig. 1991.őszén, szeptemberben meg is kezdik az „Obala-91” elnevezésű hadműveletet Ratko Mladic tábornok vezetésével. Ennek keretén belül a Knin környéki részeken /Kijevo,Vrlika/ leküzdik a horvát ellenállási potokat és tovább nyomulnak a tengerpart felé. Közel 63 tankkal és 45 páncélozott szállító járművel. Az előrenyomló szerb haderő elfoglalja Drniš, Obrovac, Kruševo, Benkovac városokat és Zadar környékén . Zadar JNA laktanyájából még a háborús helyzet kirobbanása előtt evakuálják a Jugoszláv haderő ott állomásozó egységeit. Közben az isztriai bázisait elhagyó JRM /JNA haditengerészete a új montenegroi Hercegnovi –Boka öböl állomáshelyéről megkezdi a tengeri blokádot Horvátország dalmát régióiban.

Harcok Zadar és környékén.


A szerb erők a környező térségben –Kriz magaslat (154.m.)-, Crno,Babin Dub településeknélfoglalják el poziciójikat, ahonnan megkezdték Zadar és környékének támadását. Fő szempont a város elfoglalása. Harckocsikkal és tűzérséggel lövik a horvátok által védett Zadar-t és környékét.
Szeptember 3-án a szerbek heves tűz alá veszik a Maslenica-i tengeri hídat. 1991. szeptember 13-án a szerbek elfoglalják. Ezzel kettévágták Horvátországot a Knin-Gradac –Obrovac-Maslenica vonalon , megszakítva a közúti-vasúti un. Szárazföldi öszekötettést Dalmácia és Isztria félsziget , belsőhorvátország közt.Egyedüli kapcsolat a Karlobag-Pag sziget közti kompjárat jelentette. A szerb légierő folyamatosan ellenőrzi Zadar-t ,megfélemlítve a horvátokat.
Szeptember 16-án Sukošan –nál egy szerb tank rálő egy horvát civil autobuszra ,mely során meghal az autobuszban egy Debeljak-i lakos. A Smiljevac-i laktanya elfoglalásával a horvátok mégtöbb fegyverhez jutnak.
Október elején a szerbek gránátvetőkkel lövik Zadar-t. 2-án és 3-án közel tíz gránát hull az egyik iskolára. A város áram és vízellátás nélkül marad.November 19-én JNA légierejének harcigépei rakétázzák a Zadar-i Sv. Stošije katedrált.21-én a Kakma településen lévő szerb katonák a 110Kv –os vezetékhálózatot megrongálják. Zadar áramellátása megszünik.Október 21-én a szerbek 05.20-kor felrobbantják a Maslenica-i hídat.22-én gránáteső hull Zadar-ra ,mely folymatosa megszakításokkal decemberig tart. December 27-én a zadar környéki vonalakon a 112-es brigád Zadar elfoglalja védelmi állásikat.1992. év ismét folytatódnak a szerb támadások Zadar ellen , a gránátozás , és repülőtámadások a légószirénák hangja általános a városban. A tavasz első időszakai a városlakók jórészt az óvóhelyeken töltötték, júnus elején 05-én helyreáll az áramellátás.
A horvátok fokozatos katonai sikerek révén visszaszorítják a szerbeket Novigrad – Suhovare-Murvica-Crno-Babin dub- Zemunik-Nadinsko blato-Polaca-Pristeg- Cista Velika-Gacelezi-Raslina/Krka/ vonalon.A frontvonal egész 1993.januárjáig szilárdan kitart a térségben.


A szerbek által megszállt területeken lévő horvát falvak a szerb félkatonai miliciják és az őket támogató JNA erői kíméletlenül tűz alá vették . Megkezdődtek az etnikai tisztogatások.November 18-án 7.30 körüli időben a szerbek tűzérségi/ágyu,aknavető és rakéta/ támadást intéznek Škabrnja horvát település ellen ellen . Majd heves tank és páncélos támadással folytatják, mely során a település teljesen megsemmisült. A szerb félkatonai hordák meggyilkolnak 81 személyt több tucat civil horvát lakost és horvát katonát Škabrnja és Nadina falvakban.


Harcok Šibenik térségében.

A szerb Obala -91 hadművelet keretén belül a JNA-nak elsőszámú célpontot jelentett a város elfoglalása.

A horvátok a Nemzeti Gárda /ZNG/ 113. Sibenik-i brigádja (később HV.) közel 1400 harcossal, Milivoj Petković parancsnok vezetésével, könnyűfegyverekkel ,ágyúk és páncélosok nélkül ,és a rendőrség közel 1380 fős gárdája, Nikola Vukosic parancsnoklatával állt készenlétben. Drniš környékén a 113.brigád négy rendje ,és a.gárdista brigád 4.rendje vette védelme alá a horvát lakta Kijevo és Vrlika térségét. A 4.gárdista brigád élén Zlatko Radovnikovic parancsnok állt.
Šibenik-i horvát védők megakadályozzák ,hogy a JNA betörjön a városba.A szeptemberi harcok 1991. 09. 16- 23. közt zajlottak. A 113. ZNG brigád ,a PU rendőrség egységei álltak szemben a JNA 9. hadtest erőivel,akik 16-án 13.00 körüli időben megkezdték a város támadását. Knin irányából felől érkező JNA egységek 20-án két irányba , Oklaj és Kosova , Tepljuh települések felé vonultak fel. Bribirski Most felől támadó JNA harckocsizó erői már szeptember 11 -13 . közti időszakban megindulnak a Krk irányába,és Skadrinsko település környéke felé haladtak. A támadás ahhoz vezetttet hogy Šibenik áram és vízellátás nélkül maradt. A horvátok 4. gárdista brigádjából négyen halnak meg a fegyvres összcsapások során, és nagy a sebesültek száma.Szeptember 16 - án a Bribirski felől érkező JNA erők egy része Skradin, a másik része pedig Čista Mala és Gaćelezi felé indult meg Zaton felé.A délutáni órákban elérték a Krka folyó feletti Šibenik - i hídat.
A JNA hadtestei páncélos ,tűzérségi és légi támadást intézett a horvátok gyengén felfegyverzett egységei ellen. Šibenik-ben és környékén közel tíz katonai objektum volt a szerbek ellenőrzése alatt.
Drniš-nél a horvátok Pakovo selo- Sedramić - Unešić vonalon védelmi állásokat hoznak létre , a JNA megkezdte Drniš megszállását. A JNA szeptemben 20-án megszállta Drniš várost .ahonan támadást intézett Šibenik irányába .Bázisokat hoznak létre t Trbounje és Žitnića részeken. Támadást intéznek a horvát vonalak ellen Pakovo selo-nál ahol a JNA a horvát ellenállást nem tudja felőrölni. A szerbek egy tankja egy T-72-es tankot( az első JNA tank veszteség Dalmacija-i területen) és egy páncélozott szállító járműve megsemmisül. Ekkor a horvátok fogjul ejtik major Stevo Krkljaš JNA tisztet és harminc katonáját, valamint három szerb tankot megrongálnak több péncélozott szállító járművel elfoglalnak és tíz JNA katonát lelőnek. A szerbek részéről a halálos áldozatok mellett sok volt a sérült is. A JNA szeptemben 20-án megszállta Drniš várost .ahonan támadást intézett Šibenik irányába.

Szeptember 22-én a ZNG 113. brigádja rendőri erőkkel együtt ellentámadást intéz a JNA ellen Gaćelezi településig. A sikeresen végrehajtott akció során a szerb erőket visszaszorítják és ellenőrzésük alá kerül az Adria főútvonal „magistral” Sibenik-Vodice –Pirovac szakasza ,valamint Krka híd és Zaton.
.
A horvát rendőri erők már a JNA támadás elején elfoglalták Žirje szigetet ,ahonnan a többi horvát ellenőrzés alatt lévő szigetről /Vis/ a laktanyákból zsákmányolt tűzérségi ágyukkal ellenőrizték a tengert.Megakadályozva ezzel, hogy a JNA haditengerészeti erői megtámadhassák a tenger felől Šibenik-et.Így a JNA csak szárazföldi támadást intézhetet a város ellen.
A horvátok elfoglalnak 30 különböző hajót és a Remont katonai gyárból jelentős fegyverzetet szereznek meg.
A Skadrin környéki horvát erők sikeresen helytálltak a Skradin - Dubravice vonalon és megállították a szerbeket.További sikerek révén a horvátok elfoglalták a Rogoznica- i és Zečevo-i katonai objektumokat, ahol elég haditechnikához jutottak,könnyű és nehézfegyverekhez, légvédelmi és tűzérségi, páncéltörő eszözökhöz, 130mm-es ágyukhoz, 130 mm. Az eszközökkel sikeresen lelőnek két JNA MIG harci repülőgépet / "Obadva"esemény/ .Szeptember 23-án a horvátok felszabadítják a Krka folyó Šibenik-i hídját ,és az elkövetkező napokban további sikereket érnek el a szerbekkel szemben. A szerb erők visszaszorulnak a „Miljevacka platoa” területekre, ahonnan még tűzérségi támadást tudtak intézni a horvát Šibenik-i állásokra.
Ennek megakadályozása érdekében elengedhetetlen volt a horvátok részéről egy olyan offenzíva, mely során hátrébtolák a szerb vonalakat, így biztosítva a város és környékének biztonságossá tételét. A szerbek a Skradin –Dubravice részenről és a Krka-Cikola folyó völgye mentén lévő vonalról , valamint a Drniš-i területek Zitnic zónából támadták a horvát állásokat.

1992. évek .

A sűrűsödő szerb tűzérségi veszély hozzájáról ahhoz, hogy a horvátok kidolgozott tervek alapján megkezdjék az un. „Miljevacka platoa” zóna felszabadítását a Krka és Cikola folyók közti zónát.

A „Miljevci” horvát katonai akció.



1992. június 21. - 22.Észak-dalmát harcizóna.A horvát erők részéről jelentős erők vesznek részt a hadműveletben: 4/113. br. HV, diverzáns szakasz 113. br., „desetina 2/72. b. VP” katonai rendészet, 3-3/142. br. HV, „Kaštelski vod” -szakaszok, felderítő-diverzáns szakasz 142. br. HV és szanitét szakasz 142. br. HV. Összesen 520 katona. A fő támadó erőt a 113.br. és a142.br. képviselték.Védelmi erőket a keleti szektorban a 142.br. mellett a 141.br. látott el,a nyugatiban a 113.br.
A szerb erők részéről a térségben a 9. JNA –ból átalakult Kninski Kropus /Knin-i hadtest / 75. számú gépesített brigádja ellenőrizte a területet és volt még egy gyalogos század az útak a falvak védelmére.A tűzérségi erők a Trobounje-i laktanyában állomásoztak. További kommnikációs vonalat a Nos Kalik - s. Drinovci. irányba
A HV ezen akciójával visszatudta szorítani a "VRSK" állásait északabra Šibenik-i területektől a Krke folyó és Drniš közé.
A Miljevacka –i falvak javarészt horvátok által lakot településit a szerbek rendszeresen terror alatt tartották, a házakat elaknásították ,vagy felgyújtották. A zónából a támadó állásikból tűzérségi fenyegetés alatt tartották Šibenik i Skradin városokat és azok körzetét. A hadműveleti célterület alá esett közel hét település, 1300 lakossal, Krka,Cikola folyók területei és a Promina hegység előterületei.. A támadási irányt három főbb vonalba határolták be . az egyik a Cikola folyón keresztül ,Krka folyón keresztül, és Nos Kalik-on keresztül..
A támadást június 21-én reggel 05.00-kor kezdték meg a horvátok, 8 főcsoport és 26 kisebb csoport és 4 szanitét csorport . Első feladat volt a telefon összekötetés megszüntetése az előretolt szerb vonalak és a Trbounje-i laktanya közt.A horvát akció meglepte a szerbeket így az első tankjuk 07.00 körüli időben reagált.
Megsemmisül az első szerb harckocsi Trbounjre laktanyában. A harcok egész nap tartanak . 22-én a kora reggeli órákban a horvátk felszabadítják Drinovci falut. 23-án a szerbek összeszedik magukat és 8 tankkal ,4 páncélos harcjárművel, és gyalogos erőkkel ellentámadástba kezdenek.A horvátok megsemmisítenek két szerb tankot megállítva a szerb ellentámadást létrehozzák védelmi vonalaikat a Cikola folyó- Vlajici- Karalici - Mazalini települések - Krka folyó vonalán.Az akcióban a horvátok hét falut ,közel 108 négyzetkilométert szabadítanak fel, és vonnak ellenőrzésük alá.A veszteségük hat katona meghal és kettő súlyosan megsérül . A szerbek vesztesége ennél jóval nagyobb . 75.katonát vesztenek el, 3.tankjuk megsemmisül, 2,páncélozozz szállító jármű, 4 szállító tehergépjármű , 150mm. Ágyu 6.db., 4..ZIS ágyu ,2 .120mm. aknavető ,5. nevontatható ágyu, 2 POLK 9K 11 rakéta kilövő .
A horvát hadművelet elérte célját ,melynek végén a elfoglalt szektorba a béke és rendfenntartás érdekében a VRSK és horvát erők közös megegyezése alapján bevonult az UN.
1992.július 2-án a UN erői elfoglalták az UNPROFOR- „rózsaszín zónát” Déli Szektorban, mely a Miljevacka –i területet jelentette.

folyt köv.
wolfline Creative Commons License 2007.05.11 0 0 39
Horvátországból szerzett infoim alapján összegeztem a ORKAN91-és OTKOS10

Horvát felszabadító offenzíva Nyugat-Szlavóniában.
ORKAN- 91 hadművelet.

A horvát katonai erők , a hadsereg „Hrvatska Vojska -HV” és Nemzeti Gárda „Žbor Narodna Garda –ZNG” 1991.októberében 1991.10.29.-1992.01.03./ nagyszabású felszabadító offenzívába kezd a horvátországi nyugat-szlavón részeken.

A horvát erők védelmi állásaikban vonják össze a hadműveletben résztvevő alakulataikat. Cél a Bilogora , Papuk és Pšunj hegyekről visszaszorítani a szerb katonai és félkatonai erőket Okučani –Bosanska Gradiška térségébe. Hozzá kell tenni ,hogy a szerb hadműveleti vezetés eltökélt célja volt ,hogy létrehozzon egy korridort Bosanska Gradiška – Okučani -Pakrac-Daruvar-Virovitica –Magyarország határa vonalon. Ezzel kettévágták volna Horvátország szlavóniai hadműveleti területét és megszüntették volna kapcsolatot a kelet-szlavóniai horvát erők és a zágrábi főérők közt. A kelet-szlavón részeket –beleértve a nyugati részre eső Nova Gradiška , Požega , Orahovica területeket – így a szerb erők teljesen körbezárták volna, és megkezdték volna a horvát erők felszámolását. Ennek érdekében a szerbek jelentős katonai érőt vontak össze Bánságban /Okučani/és nyugat-szlavónijában,a Bilogora hegységben Grubišno mező /polje/ környékén, Papuk és Pšunj hegységben.

Az előrenyomulás északnak ,Magyarország államhatára irányába mégis elmaradt ,mivel a Jugoszláv Néphadsereg(JNA)1991. augusztusában megkezdte a horvátországi baranyai háromszög és kelet - szlavónija megszállását. Az offenzíva jelentős szerb erőket kötött le.
Kelet-szlavóniájban a JNA és szerb félkatonai alakulatok augusztus 25- november 18.közti időszakban jelentős területeket szálltak meg . Súlyos harcok során elfoglalták Vukovar-t Ilok-ot, šarengrad-ot, Dalj-t és teljesen elfoglalták a baranyai háromszöget Beli Manastir, Darda városokat. A horvátok Osijek és Vinkovci városokban létrehozott hadműveleti parancsnokaságaik sikeresen megállítják a szerb előrenyomulást a zónában. A szerb tervek nem jöttek be , nem sikerült elfoglalni Osijek, Vinkovci városokat. Tulajdonképpen ezen időszaktól a háború végéig 1995 őszéig megtorpan a frontvonal és létrejön a kelet-szlavón állófront.

A kelet-szlavónijai sikertelen hadjárat nem kedvezett a nyugat-szlavón és bánsági szerb erőknek. Bár Vukovar elvesztése krízist jelentett a horvátok számára, mégsem gyengült katonai aktivitásuk . a szerb számítás nem jött be. A horvát erők megakadályozták a szerb további offenzívát ,mely ezen korridor megvalósítására irányult .Valószínűleg ehhez hozzájárult, hogy a szerbeket Horvátország más tájegységénél /Posavina,Kordun, Lika, Krajina, Dalmácija /is lekötötte a horvát erős ellenállás,ahova a Jugoszláv Néphadsereg „Jugoslavenska Narodna Armija –JNA” átcsoportosította erőit.


A horvátoknak stratégiai fontossággal bírt a nyugat-horvátországi és kelet-horvátországi területi kapcsolódás. A két térség közti „szűk” folyosó megőrzése és annak kiszélesítése, a szerb „beékelődés” visszaszorítása ,déli irányba ,Bosznia felé. A térségben erős védelmi vonalat hoztak létre.Zagreb –i főparancsnokság a Bjelovar –Durdevac- Virovitica-Slatina-Našice közlekedési vonalon tartotta az összeköttetést az Osijek-i, Vinkovci-i ,Dakovo-i, Županja ja-i Slavonski Brod-i, Požega -i és Nova Gradiška-i városokkal, térségekkel.
A szerb „bekebelező” offenzíva megtorpanásával és a horvát erők megerősödésével elérkezettnek látszott az idő a horvátok részéről a felszabadító hadműveletek megindítására nyugat—szlavóniai térségben.



A Horvát Hadsereg Főparancsnoksága / Nacelnika Glavni Štožer Oružane Snage Republika Hrvatska-NGS OS RH/ 1991. október 25-én jóváhagyta és engedélyezte az Orkan 91 hadművelet megindítását.A „Posavina” elnevezésű operatív csoport parancsnoksága megkezdte a művelet megvalósítását. A támadásba un. „A” főerőként a ZNG 1. gárdista brigádját „Tigrovi-Tigrisek”, a HV 127. brigádot (Virovitica), a 121.brigádot,( Nova Gradiška), 123.br. (Požega ),108.brigádot (Slavonski Brod), 99. brigád (Pascenica-Zagreb ) , 136. brigád (Podravska Slatina), 132. brigád (Našice) ,149.br. (Trešnjevka-Zagreb) ,önkéntes önálló egységek "Štraseri" vonta be.
Központi helyet foglaltak el a frontzóna mentén lévő ,már felszabadított „hátországi”városok ” Novska, Daruvar, Bjelovar, Virovotica, Slatina, Orahovica, Našice, Požega ,Nova Gradiška
a hatáp és egészségügyi ellátásban.


A szerbek részéről az álltaluk ellenőrzött területen közel 13 500 katona tevékenykedett, közel 100 harckocsi-tank, 120-150 darab különböző kaliberű tűzésségi ágyú,melyeket elsősorban az Okučani és Pakrac környékére összpontosítottak. .A két város és ahoz tartozó körzetet bun. Szerb területvédelmi erők ,félkatonai egységek (TO) ellenőrizték. A két város a szerb erők számára központi szerepet játszott. Okučani-tól délre kb.13 km-re ,a horvát-boszniai határfolyó mentén , boszniai területen a Száva folyó túlpartján terült el Bosanska Gradiska város ,mely hadműveleti parancsnoki helye volt a szerb erőknek egész 1995-ig. Főerőt a JNA 5. számú Banja Luka hadteste képezte , melyhez csatlakoztak a helyi partizán miliciák ,köztük a 28.számú partizán divizió .Ezen partizán erők „védték” a horvátországi Nyugat –Szlavón Szerb Enklávét,mely nem ismerte el a horvát kormányt. Tény és való ,hogy nyugat-szlavóniában jelentős szerb kisebbség élt , akik elsősorban állattenyésztéssel és mezőgazdasággal foglalkoztak.




A horváterők a Száva folyótól –mely határfolyó volt Horvátország és Bosznia közt- Novska –Pakrac településtől nyugatra lévő magaslatok- Daruvar-Grubišno polje –Bjelovar –Durdevac-Pitomaca - Virovitica – Suhopolje –Slatina –Orahovica –Našice – Požega - Nova Gradiška
városokat és környéküket végig ellenőrzésük alatt tartották és körzetükben erős védelmi állásokat hoztak létre. Ezen állásokból kezdik meg 1991.október 29-én az Orkan-91 hadműveletet.


1. fázis.


Virovitica-i védelmi vonal..

A Bilogora hegységből a szerb erők visszaszorultak a horvát támadás következtében a hegység délkeleti részébe .Itt ellenőrzés alatt tartották a Virovitica-Grubišno Polje települések közti főútvonalat és annak környékét.
Igyekeznek a szerbek közelebb hozni állásaikat Virovitica –Suhoplje vonalon a horvát védelmi vonalakhoz.

Fontos ellenőrzési pont a szerbek számákra a Papuk hegység észak-keleti /Slatina-Virovotica vonal/ frontvonalán lévő Kosin magaslat /256 m./Innen támadhatták a horvát 127.br. védelmi szárnyát Levinovac-M.Klisa-Kosin vonalon. A horvát védelmi vonalakat november 9-10-én erős szerb tüzérségi támadás éri, mely nem törte meg a horvát vonalakat ,erőket. November 24-én Slatinska-i zónában a 136.sz. brigád Lukavac –Mačkovac települések mentén kiszélesítik állásaikat ,védelmi szárnyaikat .Ezen állások a későbbiekben kedvező helyzetet teremtenek a horvát erők előrenyomulásához Hum-Voćin ,és Voćin-Zvečevo vonalon.


Mikleuš,Gornij Pištava ,Drenovca védelmi vonal.


Az Orahovica-i területen a HV 2.ezred Orahovica és a horvát rendőrség /Ministartsvo unutarnjih poslova(MUP) / speciális erői (SP) november 15-én felszabadítják Kokocak-Jagodnjak környékét ,megsemísítik az ott kialakított szerb katonai támaszpontokat.
November 20-tól 22-ig a védelmi vonal mögötti horvát ellenőrzés alatt álló operatív zónában 1.sz. Osijek (OZ) a Osijek-i irányítás alatt lévő horvát erők ellenőrzést hajtanak végre a többségében szerb civil lakosságú Licani, Babnjak, Budimci, Poganovci településeken, ahol a szerbektől nagyobb mennyiségű fegyvereket foglalnak le .



1991.december 5-től az Orahovica-i 2.ezred HV és a 136.brigád megkezdte a Papuk hegység szerb hadműveleti támaszpontjainak (OG Papuk) a körbezérását. December 1-én a 132.brigád felszabadítja Pištava település környéki lejtőket.2-án felszabadítják Jagodnjak-Raketara térségét, majd másnap a Mikleuš település menti állásokból a horvátok megkezdik az előrenyomulást a Papuk hegység felé, Kraškovica –i szerb támaszpont ellen. Az OG Papuk zónában tevékenykedő 132.brigád előrenyomult Humljani-Kraškovica-Pušine –Drenovac irányába, elsődleges feladat volt a Pusine-i szerb támaszpont megszállása.

A 132.brigádot segítő erők G.Pištava-Kokočak irányba haladtak ,céljuk az összekapcsolódás,találkozás a 132.brigáddal Pušine-ban.December 12-re az összehangolt horvát támadásnak köszönhetőleg a szerb erők felhagyják állásaikat G.Pištava, Kokočak, Pušine ,Drenovac térségében. 16-án a horvátok felszabadítják Prekoračani, Đurići,Jankovaca településéket Slatinka Drenovac írányába. 16-tól egészen 21-ig a horvátok megkezdték a Papuk hegység keleti oldal erdős területeinek átvizsgálását, ellenőrzését, mely során jelentős mennyiségű hátrahagyott szerb fegyvereket gyűjtenek be a bunkerekből.

Požega-i védelmi zóna.

Požega-i védelmi vonal keletről a Nova Gradiška-i védelmi állásokkal ,északnyugatról az Orahovica-i védelmi vonallal volt kapcsolatba. Korábbi időszakban több fegyveres konfliktus volt a szerb és horvátok közt , főleg. Požega-tó északra fekvő településeken.A szerbek állásaikat a várostól északra lévő Ravna Gora hegység délkeleti „Grednjna” részén hozták létre , Kamenska - GornjiVrhovci települések közt. A Papuk hegység déli oldalban Lipovac (791.m.)magaslat- Koprivnato brdo(725m.)hágó a Požega –Velika-K.brdo-Slatina közlekedési útvonalon/ közötti területen.
Ezen vonalon december 15-én indították meg az támadást a szerb állások ellen .Felszabadították még az nap G.Vrhovci települést. 17-én Novo Zvečevo –t,Velika Kamenski-t ,18-án Striževci, Bogdarcić, Antovci és Šeovci Kamenski települséseket.





Nova Gradiška-i védelmi vonal.

A horvát erők jelentős támaszpontot alakítottak ki Nova Gradiška-ban. A várostól nyugatra építették ki védelmi vonalukat délről a Száva folyótól a Pšunj hegység délkeleti lejtőjéig.



Várható volt, hogy a hadművelet során az Okučani-ban állomásozó szerb erők támadásba lendülnek a horvát erők ellen horvát ellenőrzés alatt lévő Novska és Nova Gradiška környékén.
Okučani –N. Gradiška irányba a szerb erők elég intenzív figyelmet fordítanak a harci tevékenységre . Igyekeznek a horvát erőket 121.,108.,99. brigádokat/br./ visszaszorítani, és ellenőrzés alá vonni Gorice települést, mivel innen jól ellenőrizhető Nova Gradiška város.A szerbek 2.,3.,8.,9., 11-én erős támadást indítanak a horvát vonalak ellen.Az akció nem hozott sikereket. A horvátok tartották állásaikat ,és Medari településnél visszaszorították a szerbeket

Nova Gradiška-tól északra eső Pšunj hegység délnyugati oldalában a horvát erők 121.és 123.brigádok Šagovina-Golobrdac – Šnjegović - Čečevac vonalon indítnak támadást . A szerbek Sagovina térségéből veszélyeztették Nova Gradiška és Cernik horvát ellenőrzés alatt lévő térségeit. Cél ezen erők felszámolása és a környező kisebb települések felszabadítása. A „Gradina” fedőnevű akciót december 10-én kezdik meg.
A horvátok elfoglalják Golobrdac,Sinlije, Šnjegović településeket és térségét,mjad Čečevac -ot.december 19-én pedig a 121.és 149.brigádok felszabadítják a Mašićka Šagovina és Cernička Šagovina településeket és környéküket. A szerb erők visszavonulnak Bučje, Pakrac és Okučani írányába.


Harci tevékenység Daruvar,Pakrac és Lipik települések környékén .

A Pakrac és térségében jelentős szerb TO Pakrac egységek állomásoztak. Állásaikat Daruvar horvát kézen lévő várostól keletre húzódó Dubnica folyóvölgy- Sirač-Kusonje-Pakrac-Lipik-Kukunjevac-Pakra folyóvölgy-és a horvát ellenőrzés alatt álló Novska város –tól észak-délnyugati irányvonalon –Paklenica- Zagreb – Županja autópálya- Jasenovac(Száva folyó, Hr-BiH határ) alakították ki.
1991.november 27-én a horvátok megkezdik a támadást .A szerb erők állásaikból heves tüzérségi támadást intéznek a horvát védelmi vonalak ellen Pakrac, Prekopakra, Klisa, Lipik és Filipovac települések mentén.A támadássorozat folytatódik 29.,és 30-án is ,blokád alá veszik Pakrac-ot. December 1-én a horvátok előretolják állásaikat Pakrac közelében. Az elkövetkező napokban Kukunjevac és Novi Major település mentén a horvátok támadásba lendülnek és előkészítik Lipik három irányból történő támadását .december 5-én kezdik meg az akciót ,mely során Tabor ,Klisa,Filipovac irányából intézik a támadást a szerbek álltal ellenőrzött Lipik városra. Felszabadítják Kukunjevac-ot és Dobrovac-ot, 22-én pedig Subocka települést.Felszámolják a szerb Pakrac-i blokádot a szerb erők visszavonulnak Bijelim Stijenama felé. Lipik horvát ellenőrzés alá kerül, és felszabadították a Novska –tól észak-északkeleti területeket,. Bujavica, Brezine, Bair, Popovac, Brezovac, Lovska , Korita, Kukunjevac, Kričke, Jagma, Gornja i Donja Subocka településeket.
A szerbek visszavonják erőiket és a Psunj hegység nyugati oldalában lévő Jagma, D. Čaglić, Japaga településeken alakítják ki állásaikat. December 9-én megpróbálják a horvátokat visszaszorítani heves támadásaikkal, de nem jártak eredménnyel.11-én a horvátok a szerb támadás okozta károkat kijavítják és előre tolják állásaikat közel 700 méterre a szerb vonalak irányába. 12-én a szerbek támadják a horvát ellenőrzés alatt álló Lipik várost, melyet 13.,14-én megismételnek.16.,20-án újból neki lendülnek de,a támadás nem hozott számukra sikert a horvátok kitartottak, és ellenálltak.
Ebben az időben 5-től 10-ig a Daruvar város közelében lévő frontszakaszon a horvátok felszabadítják Batinjska rijeka, Vukovje, G. Vrijeska V. Baspaje településeket. 13-tól 15-ig pedig Pakrani, Bijela, Donji Borci, Srednji Borci G. Borci. településeket.
A támadás célja ,hogy elősegítség a Virovitica-i 127.HV brigád előrenyomulását a Pivnica – Đulovac, . Jasenaš – Đulovac irányba. December 12-én a 127.br. felszabadítja a Budim 285. magaslatot , Kornaš . Veliku Klisa településeket. December 13. felszabadítják Krivaja települést. A szerbek visszavonulnak a Papuk hegység és Dulovac település irányába. A horvátok lendületes támadásba kezdenek és sorra szabadítják fel 15-én Donje Cjepidlake, G. Cjepidlake,Đulovac , Nova Krivaja, 16-tól 19-ig pedig nagy szélességben a Papuk hegység nyugati oldalát. 20-án Daruvar – Pakrac horvát műveleti erők Sirač közelében egyesítik erőiket .
12. , 13-án a 136. brigád (Podravska Slatina) ezen időben megtörik a szerb ellenállást a Papuk keleti oldalában Voćin és a környező települések mentén, majd 16-tól 19-ig elfoglalja azokat. Papuk felől tovább nyomulnak a Ravna Gora hegység irányába,ahol támadják a szerbeket Bučje teklepülés környékén. Ezalat a 123 br. (Požega ) egységek Kamensko – Bučje – Psunj hegység irányába nyomulnak előre.
A 2 fázis.
December 22-én megkezdik a hadművelet második fázisát mely 1992.január 3-ig tart. A ZNG Tigrovi 1.sz. gárdista brigádja és a 100 br. HV /Zagreb/ a támadást a szerb támaszpontok ellen D. Čaglić ,Kovačevci Čaglić térségében A 127.sz. brigád a Ravna Gora déli oldalában intéz támadást a szerb állások ellen ,mely során december 24-én felszabadítja Donji- Srednji- Gornji. Grahovljani településeket. A 104.sz.brigád (Varaždin),25-én Novo Selo , Čerik, Kusonje településeket , 26-án D. Šumetlica, Branešci , Ožegovići településeket szabadítja fel.
24-én a 123. br és 136. br Sažije, Vučjak, Kamenski, településeket , 25-én Kamenska települést szabadítják fel ,és még az nap 25-én a 136.br. együtt felszabadítják Bučje települést.
Külön végrehajtott akciók az Orkan 91 hadművelet során.
Az Orkan katonai hadművelet megkezdésének egyik alapvető, stratégiailag fontos hadműveleti akciója az Otkos-10 művelet. Ezen művelet első lépcső volt az Orkan megkezdésekor ,mely négy-öt nap alatt sikeresen végrehajtották .Az Otkos-10 sikeres befejezésének függvényeként indíthatták meg a nagyobb átfogó Orkan műveletet. Az Orkan első fázisának végén és második fázisának teljes időszakában pedig a Strijela elnevezésű akciót indították meg . A továbbiakban ezen két külön akcióról emlékezünk meg.
Az OTKOS-10 hadművelet.
Az ORKAN-91 hadművelet keretén belül a horvátok egy pár napos akció során 1991.október 31.és november 5.közötti időszakban gyors ,pontos művelettel elfoglalták Grubišno Polje térségét –a Bilo Gora délkeleti oldalát, a Grubišno Polje – Virovitica főútvonalat-.Ezzel szabaddá vált a kapcsolat Zagreb –Kutina - Grubišno Polje – Virovitica teljes hosszán.
A szerbek- 28.partizán hadosztály és .sz. Banja Luka-i hadtest - a horvát akció előtt megszállva tartották a főútvonal Grubišno Polje – Virovitica szakaszát és a Bilo Gora hegység délkeleti oldalát.Az Orkan művelet sikeres megindításához szükséges volt egy külön akció végrehajtására ,mely ezen zónát felszabadítja a szerb erőktől. A horvátok OTKOS-10 fedőnév alatt indították meg az akciót.

Az akcióban az alábbi horvát erők vettek részt a Grubišno Polje –i védelmi parancsnokság írányítása alatt: OZ –(operatív zóna) Bjelovar: 127. br (Virovitica), 57. önálló zászlóalj (G. Polje), 55. önálló zászlóalj Bjelovar, 2 db. önálló speciális egység Bjelovar , önkéntes század – Koprivnica, diverzánsellenes század – Bjelovar, 2.db rendőri század G. Polje és Virovitica , vegyes harckocsizó(tank) szakasz – Bjelovar, 19. vegyes légvédelmi tüzér hadosztály, 24. vegyes hadosztály,1.db. ZNG osztag. Megközelítőleg 2647 katona,12 tank, páncélozott szállító jármű, katonai páncélos jármű, 18 rend ágyú,különböző kaliberű 20 rend aknavető.

A szerbek részéről a 28. Partizán hadosztály a Bilogora, Papuk hegységben ,és Daruvar környékén. Megközelítőleg 1750 fő nehézfegyverekkel felszerelve (tank, ágyuk). A hadosztály fő támogatást nyújtott az 5.sz. Banja Luka-i hadosztálynak ,mely célja lett volna kettészakítani a horvát szlavón részt Pakrac – Grubišno Polje-Virovitica Magyarország államhatár között. A partizán hadosztály tartotta ellenőrzés alatt a G.Polje –Virovitica közti főútvonalat.

A Bjelovar-i parancsnokság alatt álló erők jelentős területeket szabadítottak fel a szerb erők megszállása alól a Bilogora hegységben ,közel 70.km hosszan 15 km. szélességben ,ezzel több hegyi útat ellenőrzés alá vontak 1991.október 04-től.
1991.10.17-től két új műveleti zóna parancsnoksága jön létre az elfoglalt területek ellenőrzésére , az egyik a Pakrac-i szektor „ Zapovjedništvo Sektora Pakrac”: Pakrac, Daruvar, Garešnica, Grubišno Polje, a másik a Virovitica-i szektor” Sektora Virovitica”: Virovitica, Đurđevac Koprivnicu.

Október 31-én reggel 06.00 órakor megindítják a horvátok az offenzívát ,tüzérségi ,gyalogos és harckocsizó egységekkel. Három fő támadási vonalról kezdik meg az akciót .Az egyik vonal volt a északi Virovitica-i szektor ,a másik az északnyugati Bjelovar zóna , a harmadik pedig a déli Grubišno Polje zóna. A kihelyezett műveleti parancsnokságot Grubišno Polje –ban , a IZM „izmješteno zapovjedno mjesto”pedig Velika Grđevac-ben alakították ki.
A hadművelet első napjaiban a horvátok sikeresen szabadítják fel Gornja Kovačica, Velika Barna, Gornja Rašenica, Rastovac és Trojeglava településeket. Második nap a szerbek felhagyva állásaikat ,menekülnek és evakuálják a szerb lakosságot. Ezen a napon a horvátok felszabadítják Lončarica, Zrinska, Sibenik Cremušina települések. Harmadik napon több irányból a horvátok megkezdték a Virovitica – Grubišno Polje közti főútvonal elfoglalását. Ezzel az akció első fázisát befejezték.


A horvátok negyedik nap ,november 3-án „északi „ vonalról ,Virovitica irányából intézett támadás során felszabadítják teljes hosszában a Virovitica- Grubišno Polje utat ,ezzel megteremtve a kontaktust a két szektor közt, valamint elfoglalják a JNA Gakovo-i poligonját (lőtér). A továbbiakban fontos volt a Grubišno Polje – Virovitica – Peratovica közlekedési főútvonal megtartása ,ebben fontos szerepet kapott a 127. brigad és 57. önálló ezred.
Ötödik nap , november 4-én az 52. önálló ezred Daruvar-i szektorban támadást intézett Turčević Polje-i IZM 28.Partizán divizió támaszpontja ellen..
A szerb erők kihelyezett parancsnoki állásait sikeresen foglalták el Munije, Turčević Polje és Dijakovac településeken .November 5-re a műveleti terület ,mely az Otkos-10 végrehajtásának célzónája volt a horvát erők ellenőrzése alá kerül. 17.00-kor hivatalosan lezártnak tekintik az akciót. Közel 21 települést 270-300 km2-i területet szabadítottak fel a horvátok és szabaddá ,biztonságossá tették a közlekedést Virovitica - G. Polje – Kutina közti útvonalon.

A szerb erők egységeiket a Papuk ,Psunj hegységben vonta össze ,ahol Pakrac és Daruvar körzetében erős vonalat hoztak létre” Lipik - Pakrac – Daruvar” zóna.

STRIJELA akció.

Az Orkan 91. hadművelet végrehajtásának ideje alatt 1991. november 11-december 26. közti időszakban "Strijela" név alatt a horvát erők külön akció során felszabadítják Voćin települést és a környező közel 23 falut, valamint több rádió relé állomást az Ivančica, Papuk, Moslavačke Gore és Psunj hegységben.

A hadművelet 1991.10.29.-1992.01.03. közti időszakában a horvátok több kisebb katonai akciót hajtanak végre ,az egyes területeken összevont szerb csapatok ellen /Papuk-91/a Papuk hegységben. December 10-én a 123.sz.”požeška brigada” egység a „ Gradina” hat nappal később „Laništa” akciók során StriježevicA, Bogdašića és Šeovaca településeket támadták és szabadították fel. 21-én időzített akció során „Prkos” a horvátok megtámadták Kamenska települést, ahol a szerb erők jelentősebb erőt vont össze a visszavonulás során. Ezt követően Božić térségében a „Pecaljka és Velebit” akciókat ,30-án Donju Šumetlica környékén „Bježanija” akciót, 1992. január 3-án az Orkan hadművelet lezáró napján (az utolsó órákban) az „Orada”akciót szintén DonjA Šumetlica zónában.

A horvát erők a hadművelettel jelentős területet foglaltak vissza a szerbektől , de nem sikerült teljesen felszabadítani Nyugat –Szlavóniát . Az Orkan -91 hadművelet során a horvátok közel 720 km2 vontak ellenőrzésük alá, Posavina térségben 370 km2 Novska körzetében ,350 km2 Nova Gradiška térségében ,összesen 1440 km2 ,28. települést. Sikeresen akadályozták meg a Banja Luka/Bosznia/ -i 5.sz. JNA haderő offenzíváját Zagreb felé ,továbbá ellenőrzés alá vonták Nova Gradiška, Novska városokat , és megakadályozták a JNA hadműveleti terveinek megvalósítását Bjelovar Virotvitica térségében.
A horvátok közel 184 katonát vesztetek és 595-en sebesültek meg ,valamint 26-an estek fogságba. A szerbek 516 katonát vesztettek és nagyszámú sérültet kellett ellátni.17 harckocsit,tankot a horvátok megsemmisítettek több tucat páncélos járművel és tüzérségi eszközzel együtt.


A visszavonuló szerb egységek több települést felégettek és szétlőttek, nem kímélve a templomokat (katolikus) és más olyan létesítményt mely a horvát nemzeti hovatartozásra utalt. Nyugat Szlavóniában élő horvát lakosokat,mielőtt elhagyták a térséget ,falvaikban lemészároltak . Közel 44 horvát nemzetiségű személyt kivégeztek a hadműveleti területen. A horvát erők több településen foglaltak le fegyverraktárakat ,amit a visszavonuló”menekülő” szerb egységek hátrahagytak. Több esetben még a saját személyes tárgyaikat és ruházatukat is hátrahagyták ,nem beszélve a haditechnikai eszközökről ,járművekről, stb.

Az Orkan 91 /Otkos-10 és Strijela/ hadműveletek során a horvátok sikeresen visszaszorították a szerbeket Pakrac- Száva folyó és Novska - Nova Gradiška körzetébe. A horvátok az Otkos -10 során 300 négyzetkilométert szabadítottak fel . Az Orkan soráb több minr 1000 km2 és 21 települést foglaltak vissza a szerbektől.
Tekintettel ,hogy a hadműveleti területen több civil lakó élt - akik nem hagyták el házaikat a háború kirobbanásakor, szerbek,horvátok ,egyéb –ezért a horvát offenzívát követően a Sarajevo-i béke megállapodás után az ENSZ nemzetközi erői vonultak be Ny-Szlavóniába. Céljuk a békés egymás mellett élés biztosítása a két nemzet közt.

A szerbek az ellenőrzésük alatt maradt közel 600 km2-en kiépítették védelmi vonalaikat , és összevonták erőiket Okučani város környékén , ellenőrizve a Novska és Nova Gradiška közti autópálya szelvényt. Továbbá a szerb miliciják jelentős erőt állomásoztatak a Psunj Pakrac felőli részén az Omanovac (655m) magaslatot körülvevő erdős területen. Bosanska Gradiška-ból pedig a JNA utódhadsereg ,mint a megalakult boszniai szerb köztársaság /Srbska Republika/ hadteste nyújtott támogatást. A szerbek által ellenőrzött nyugat-szlavóniai területen a későbbiekben megalakul az önálló Nyugat-Szlavón Szerb „állam” 18.számú hadteste „korpus”, mely a továbbiakban ellenőrizte az általuk megszállt térséget egész 1995.májusig, amikor is a horvát hadsereg a „Bljesak” hadművelet során teljesen kiszorította a szerbek Nyugat-Szlavóniából át a Száva folyón Boszniába.


Az íros saját készítésű, úgyhogy a fogalmazásbeli és helyesírásbeli hibákért bocs.Üdv.
wolfline Creative Commons License 2007.05.11 0 0 38

A szerb ZAOKA offenziva ,miután a JNA elhagyja a laktanyákat horvátországban ,de megerősítve erőit visszatért ,hogy megkezdje Hr. megszállsát.


ZAOKA.

A Bánságban a boszniai és horvát határfolyó Una mentén a szerbek megkezdték Fullánk -"Žaoka" nevezetű akciójukat .
A közel 800 fős szerb önkéntes milicijához tartozott Knin-ből 50 fős egység és 50 fős speciálisan kiképzett csoport Dragan Vasiljković vezetésével és ismeretlen számban JNA katona.A "Žaoka" hadművelet főparancsnoka a szerb Bogdan Vajagić volt.
Megszervezték az akció végrehajtását.Kiképző táborúkban Čović brda / Centru za obuku 'Šamarica'/ szerb önkéntes katonai csoportok megkapták a hadi felkészítést, melyet a horvátok ellen végre is hajtottak. A Szerb ellenőrzés alatt álló területeken több horvát településen Šegestin , Gornji Javoran az ott élőket terrorizálták. A szerb katonai vezetőség Banija , és Kordun-i irányításával 1991.07.25-26. pénteki napon megkezdődött a jórészt horvátok lakta Dvor na Uni , Glina, Hrvatska Kostajnica és térségégének teljes megszállása. A tisztigató akció „Žaoka (Fullánk/” az Una folyótól kezdték meg északeleti irányba a Hr. Kostajnica-i út felé. Sorra foglalták el Zamlača , Struga , Unčani , Kuljani , Golubovac, Divuša , Skela ,Kozibrod , Volinja településeket, és Glina-i térségben kapitan Dragan egységei elfoglalták , Viduševac, Jukinca településeket ,valamint a Zrinska Gora hegységet. A JNA tankjai által végrehajtott lövetés során a Glina-i katolikus templom romba dől és meghal tiz horvát rendőr. Hasonlóan jár a Viduševac –i katolikus templom is.A Glina-i rendőrállomás támadása során meghall Egon Skotland német újságíró.

A támadás során aknavető és tűzérségi tűz alá vették a horvát településeket, nem kímélve a katolikus templomokat és a civil horvát lakosságot. A szerb terrorista csoportok köztük a Siltovi brigád több horvátot civilt és rendőrt kivégeztek és a sebesülteket pedig fogságba ejtették a megszállt falvakban.Az Una menti bánsági részeken a szerb agresszió tovább erősödik.10-én Hrvatska Kostajnica-ban ,szerb terrorakció során meghalt Gordan Lederer horvát újságíró. A várost a szerbek a boszniai területről gránát tűz alá vették .

A Bánságban folyó szerb agresszió megállítása érdekében 28-án Koprivnica-ból a horvát speciális rendőri erők(SJP) ” Omega” egysége Glina környékére érkezik . SJP elfoglalta állásait Prekopa településnél és kettévágja a kommunikációt a Glina-Petrinja szerb erők közt.A SJP másik egysége pedig Gornji Viduševac-Solin térségében foglalja el védelmi pozicióit .Később még két egység érkezik Koprivnicából valamit harcoló katonai egységek ZNG 1. gardijska brigada, az Horvát Védelmi Erők „Hrvatska Obrana Snaga ( HOS) egységei , helyi rendőri erők, SJP Slavonski Brod és néhány kisebb önálló katonai csoport .
wolfline Creative Commons License 2007.05.11 0 0 37
Horvátország hadműveletekről.

Politikai előzmények rövid áttekintése.

A Jugoszláv államhatalom az 1989-1990 évekre összeomlott.Már Tito bácsi szelleme sem segített a föderáció széthullásában.1990.július 16-án felbomló Szerb Kommunista Szövetség újjáalakulásával jött létre ,mint utódpártja az egykori Josip Broz Tito vezette kommunista szövetségnek. Nacionalista és radikális „szerb nemzetvédő „ politikájukkal maguk mögé állították a Szerbia népességét az egész szövetségi állam területén.
Az 1990. áprilisában lezajló választások során Szlovénia és Horvátország elérkezettnek látta az időt ,hogy a még létező Jugoszlávián belül, kinyilvánítsák függetlenségüket Ezt kihasználta a szerbiai Milosevic féle államgépezet, mivel nem kívánta sem a szlovénokat sem a horvátokat függetleníteni a jugoszláv szövetségen belül. Horvátok elkészítették új alkotmányukat ,melyben a területen élő szerbeket mint kisebbséget jelölték meg a többi /magyar, cseh, muszlim,szlovén/ kisebbséghez hasonlóan.A horvátországi szerbek pártjaik révén sorra vonultak fel tüntetőleg a horvát alkotmány ellen. A helyzet egyre fokozódott. A horvátok nem álltak el függetlenségi törekvésüktől, és nem fogadták el a Milosevic által megjelölt horvátországi területet .
A szerbek által kijelölt horvát állam és Jugoszlávia hátára a Virovitica-Karlovac-Karlobag vonalon húzódott volna. Ezt a tervet a későbbiekben a szerbek katonailag is előirányozták maguknak A horvátországi szerbek támogatták az anyaállamuk politikáját és egyre hevesebb ellenállást tanúsítottak ,mellyel akadályt gördítettek a horvát függetlenségi törekvések elé. A szerb anyaállam nemcsak politikailag segítette ezen szerb erőket, hanem haditechnikailag is. Megindult felfegyverzésük ,mely lendületet adott a horvátorsz-i szerbeknek ,hogy elhatárolódjanak a Jugoszláviából leváló félben lévő Horvátországtól, horvát kormánytól.

Franjo Tudjman vezette horvát hatalmi gépezet átlátta a szerb politikát és látva a fegyverkezésüket ,megalakítva kormánya honvédelmi karát, megkezdték a horvát fegyveres erők felépítését,létrehozását.

1990.nyarán a horvátországi szerbek az általuk benépesített területeken Krajina ,Ny-szlavónia ,bánság, Kelet -szlav.Kordun ,Lika sorra hajtottak végre megmozdulásokat (rönkforradalom Knin,Zagora) Ezen megmozdulások őszre már harci cselekményekbe torkoltak (kostajnica,Glina,dvor na Uni, Petrinja,Gospic....)
A rend fenntartása végett megalakul a MUP horvát rendőrség .

Horvátországban állomásozó Jugoszláv Néphadsereg ,un.békítő szándékkal lép fel.


Az 1990. október 1-jén kikiáltott Krajinai Szerb Autonóm Körzetből /SAO/1991. február 28-án létrejön a Krajinai Szerb Köztársaság /RSK Republika Srbska Krajina/ (Knin), amelyhez a későbbiekben kialakuló Nyugat-Szlavónia (Pakrac) és Kelet-Szlavónia (Vukovar) krajinái is csatlakoznak. A három elfoglalt horvátországi szerb terület egyesülésével 1991. december 19-én kiáltják ki az egyesített Krajinai Szerb Köztársaságot Knin székhellyel


1991 tavaszáig átmenetileg elhallgatnak a fegyverek Horvátországban, de ez inkább erőgyűjtést a hamarosan bekövetkező katonai összecsapásra. A horvátok célja, hogy létrehozzák hadseregűket (illegális fegyverimportok, pl. Magyarországról, Ausztriából, Németországból), a szerbek pedig megszervezik a helyi lakosságból verbuvált területi milíciáikat, amelyeket a szerb vezetés alatt álló Jugoszláv Néphadsereg (JNA) lát el fegyverekkel. A békés időszak nem sokáig tartott, hiszen alig néhány hónap kellett ahhoz, hogy az események mindkét fél által elismert polgárháborúvá fajuljanak. A polgárháború kirobbanását tetézte Pakrac, Plitvicei-tavak (Titova Korenica), Kijevo és Borovo Selo-i események.

A helyzet nyárra tovább súlyosbodik fegyveres szerb terror akciók egyre sűrübbek a RSK területén (Kijevo,Miljevacka platoa,Zadar......)
A horvátok létrehozzák hadseregüket ZNG később HV.A JNA egyértelműen a szerb területvédelmi erők mellé áll.


1991 nyarán harcok dúlnak a horvát belügyi alakulatok és a JNA által támogatott szerb területvédelmi erők között, melyek intenzitása folyamatosan erősödik a többször kinyilvánított tűzszünetek ellenére is. 1991. július 6-án Slobodan Milošević fegyverbe szólítja a szerb népet.


A Milosevic-i szerb mozgósítás mindkét fél részéről egyértelmű hadüzenetként volt értékelhető. 1991.június 25-26-án Szlovénia és Horvátország megtette a végső lépést a kiválás felé vezető úton, és kikiáltották teljes függetlenségüket.

1991. júliusáig a horvátok közel 22-24.000 automata puskával ( AK-47) / 42 millió tölténnyel/ , 2100 lövészpuskával / 14 millió lőszerrel/, 40-60 „lanser” légvédelmi rakétával/ strijela-2M és stinger/ 12. további egyéb rakétával, 400 páncéltörő „lanser” RPG 4400 egyéb , 40 légvédelmi ágyuval / a 20 mm -től 40 mm-ig/, taposóaknákkal , harci szállító járművekkel rendelkeztek. Ezek java részét Magyarországról és más országokból szerezték be, valamint a JNA objektumok elfoglalása során is szert tettek haditechnikai eszközökre

A horvátok 1990. évek végére közel 28.000 fős aktív állományú rendőrrel rendelkeztek és még legalább 11.000 fős tartalák állománnyal .Nemcsak rendőri erők szerveződtek, hanem az önkéntes katonai csoportok is „ Dobrovoljačke omladinske jedinice ( DOJ)” ,mely később mint nemzeti ellenállás „ Narodna zaštita ( NZ) jött létre. 1990. év végére 30.000 fős, 1991.nyarára 90.000 fős fegyveres állománnyal rendelkeztek.1991.tavaszán megalakul a horvátok első Nemzeti Gárdista hadereje „ Zbora narodne garde ( ZNG ) és a belső rend védelmére pedig a Belügyminisztérium „ Ministarstva unutarnjih poslova” ( MUP).
1991.júliusára a ZNG –t négy profeszionális gépesített gárdista brigád alkotja ,közel 10.000 fővel.Továbbá megalakul még négy tartalék brigád .1991.nyarán Zagreb-ból a ZNG első tűzér egysége Osijek-re vonul,ahol a terület védelmét látják el különböző kaliberű aknavetőkkel és kisebb –nagyobb ágyukkal

1991 nyarán Szlovénia bejelentette kiválását a Jugoszláv Föderációból, miután az 1990. december 23-i népszavazás a függetlenség mellett döntött. Június 25-én a ljubljanai szlovén parlament előtt az egykori KP főnök, a muravidéki születésű, köztársasági elnökké megválasztott Milan Kučan jelenlétében levonták a jugoszláv zászlót, helyére a nemzeti címert tartalmazó szlovén zászlót vonták fel. Alig néhány órán belül Horvátország irányából jugoszláv páncélosok gördültek át a határon.

A Beograd (Belgrád) –i JNA vezetése Veljko Kadijević főparancsnokságával nem erre számolt a Szlovénia megszállását illetően. A terv nem vált be és az erős szlovén ellenállást nem volt képes a JNA megtörni. A szlovén nemzeti szuverenitás végső fázisként elérte ,hogy 1991. július 7-én Brijuni-ban a JNA és a Szlovén Védelmi Erők tűzszünetet írtak alá, mely értelmében „ideiglenesen” a JNA kivonult Szlovéniából .
Kučan Ausztriába utazott, és a brioni konferencián tárgyalni kezdett a szomszédos országokkal és a nagyhatalmakkal, hogy álljanak ki a szlovén ügy mellett. Remek diplomáciájának és a nyugati hatalmak azon félelmének köszönhetően, hogy a háború átterjedhet Közép-Európára, az osztrákok és az olaszok csapatokat állítottak fel a határon, készülve egy esetleges beavatkozásra. Magyarország is megerősítette határátkelőit.
A belgrádi diplomácia katonáit inkább délen Horvátország ellen irányította és néhány hónapon belül az összes Szlovéniában állomásozó jugoszláv egységet kivonták.

Július 7-án tűzszünettel ért véget a „tíz napos hadjárat”, harc, mely értelmében Szlovénia és Horvátország 90 napra felfüggesztette szuverenitását. A határidő leteltével októberben a két állam életbe léptette a június 25-26-án kikiáltott függetlenségét. Szlovéniából kivonuló JNA már nem volt képes, és taktikailag már nem is akart visszatérni Szlovéniába, mivel horvátországi laktanyáikban és objektumaiban sorra ,fegyveres összeütközésbe kerültek a horvát erőkkel.

Horvátországi laktanyaharcok.
A horvát politikai és katonai vezérkar megtervezete és megszervezet a Horvátország területén lévő JNA katonai objektumok blokádját. Ezzel kívántak jelentősebb haditechnikai eszközhöz jutni és azzal az újonnan megalakult hadseregét felszerelni.
1991. szeptember és december közti időszakban Horvátország területén megkezdődtek a harcok a horvát önvédelmi és rendőri erők, valamint a Jugoszláv állam hadserege JNA /Jugoslavenska Narodna Armija/ közt. A JNA Horvátországban lévő laktanyáit és egyébb katonai objektumait blokád alá vették a horvátok. A horvát erők főparancsnoka Anton Tus és vezérkarával szemben a JNA főparancsnoka Veljko Kadijević és hadvezetése állt szemben.
A horvátok ,a nemzeti ellenállást meghírdetve önkéntesekből és a JNA soraiból diszidáló horvát nemzetiségű katonákból létrehozta a Nemezti Gárdáját /Zbor Narodna Garda/,mely csatlakozott a korábban megalakított horvát rendőrség /MUP/ alakulataihoz .A blokádban a horvát önkéntesekkel- akik közt szépszámmal voltak civilek –szemben a JNA képzett katonasága állt szemben.A nemzeti ellenállás egész Horvátországban megmozgatta a lakosságot , és a függetlenség és önálló horvát állam alapítás reményében szembefordultak a szerb érdekeket képviselő JNA –val.

A horvát sikernek köszönhetőleg hol harcok árán ,hol békés uton a JNA kivonult laktanyáiból ,de elvonulása csak időleges volt ,hiszen később megerősített Novi Sadi, Beogradi, Tuzla-i ,Banja Luka-i, Titovgrad-i visszatért.A horvátok jelentős haditechnkai felszerelést zsákmányoltak úgy mint könnyű és nehéz fegyvereket légvédelmi ,tankelhárító ,tűzérségi és harci járművek területén. Ezáltal őszre már létrejött a horvát hadsereg harckocsizó T-55 zászlóalja .

1991.nyár végén -őszel a JNA megkezdi Horvátország megszállást Baranja-Kelet-Szlavónia, Bánság/ Nyugat-Szlavónia, Kordun,Lika,Dalmacija .

Bevezetésképpen ,és röviden elnagyolva ,hogy némi áttekintést nyerjünk ahhoz, hogy a további hadműveletekről történő írásmunkább értehetőbbek legyenek.

Üdv mindenkinek.
wolfline Creative Commons License 2007.05.11 0 0 36
Üdv. Én is hallottam pár dolgot a B.Posavinai harcokkal kapcsolatban. Ha jól tudom Derventában alakult meg háérom modricsai századból a 103.derventska brigada.Egészen 1992 június végéig Derventa -Modricsa körzetében voltak ,majd onnan Orasje -Domaljevac vonalra kerültek 1996.áprilisig.Jure Racic volt a pk. 524. katonának ,akik közül közel 38. meghalt és 128 megsebesült.


Derventáról :

1991.


Nyugat Bosanska Posavina fontos tamponzónát jelentet Horvátországnak,de elég puskaporos zónának számított.Már 1991-ben készültek a "okomitog odsjecanja" müveletre Bosanski Brod -Derventa vonalon az un. dél-észak irányon.A JNA elég nagymennyiségű katonar és haditecnika birtokában volt ezen a részen ,ahol 1991-ben a Tuzla-i 17. hadtest működött.Parancsnoki állomást Podnovlje faluban hoztak létre ,mely stratégiailag fontos helyen volt.Innen ellenőriztek négy járást: Bosanska Broda, Derventa, Doboj, Modrica. A falun keresztúl vezettet a fontos Bosanski Šamac - Modrica - Doboj - Sarajevo,és a Bosanski Brod - Derventa - Modrica, i Doboj - Modrica - Tuzla közlekedési útvonal
A Podnovlja bázishoz tartozott több nagy laktanya ( Derventa, Doboj Tuzla).A JNA ezen zpm.titkos taktikai csoport parancsnoka százados Stublincevic volt.

1992.

Februárban szerbek a Doboj járásban lévő Dragalovci faluban horvátokat ölnek meg ,majd március 25-én válaszul a horvátok Johovac falunál a JNA Kladara körzetében Doboj - Derventa közvetlen közelében lövészárkokat és fedezékeket készítenek és beássák magukat nehézfegyverekkel.A JNA harci repülőgépeket küld a területek fölé és megindítja tankjait és más harci járműveit Derventa járásnak.Május elsején szerb támadás erte o Makljenovac (opcina Doboj) falut.

Május 03./04 elkezdődött Doboj szerb agressziója a JNA felfegyverezte a szerb lázadókat ,majd együtt (JNA, pješadija, srpski dobrovoljci, cetnici),csetnik vezetőkkel prof. Drago Ljubicic, Goran Radojcic , Slobodan Karagic (Karaga) megszállják a váérost .Lipca faluban állomásozó szerbek ,akikhez csatlakozott a JNA "4. juli"laktanyákból támadást intéztek Doboj-i horvát-bosnyák területvédők ellen .

A JNA, és csetnik vezéri vojvoda Slobodan Karagic ultimátumot intézett a horvát-muszlim erőkhöz Orašja, Miljkovaca, Caršije ,Krcevina -miszerint 16.00-ig tegyék le a fegyvert.Az ultimátum végett folyamatosan hagyták el a területet a civil lakosok gyerkek nők Tešnja falu irányába.A férfiak jórésze otthon maradt a védelem végett.Az utltimátumnak nem tettek eleget és annak lejártával a szerbek állásaikból gránátoztűz alá vették a horvát-muszlin önkénteseket. Uralica- Tešnja részeken a horvát-muszlim erők megerősítették a védelmi vonalat.
Doboj körül 10 .oo körül a jugoszláv zászló alatt tevékenykedő tankok ,új ultimátumot intéztek 14,00 óráig. 13,30 elkezdődött a szerb támadás ,mely során a helyi szerb rádióállomás bejelentette "Grad je osloboden od ustaša". -a város felszabadult az usztasáktól.
A szerbek tűzérségi tűz alá vették Johovac-ot. A falu kevésszámú védője sikertelenül vette fel a harcot a szerbek elfoglalták a falut..

Május 4.Szerbek aláaknázták a Doboj-i muszlim dzsámit az óvárosban(Gradina) és kitűzték a szerb négy cirilbetűs zászlajukat. Radio Doboj csetnik dalokat sugárzott miközben Milovan Stankovic propagálta, hogy Doboj szerb és Jugoszlávia része.A városban élő nem szerbek veszélybe kerültek a pogromok elkezdőtdtek. 13.00 körül a szerbek megtámadták Šušnjara-t Doboj elővárosi részét.

Május 10..
Grapska és Šušnjari lángokban állt.Asszonyok ,gyerekek,öregek menekültek ,a szerb fegyverek nem kímélték őket sem.Többen az erdőkbe kerestek menedéket és Gracanici járás felé menekültek .Többen viszont fogságba estek akiket a szerb Kostajnici (Doboj járás) ,majd később Svijetlica-ra hurcoltak. A szerb lakosú falvakból (Kostajnice, Civcije, Kladare ....)folyamatosan támadták Grapska és Susnjari-t.

Május 29.

Pred dobojsku Bolnicu kojom je tada upravljao ravnatelj dr. Cedomir Lalic iz Prijepolja (Crna Gora) oko 8,00 sati zaustavio se kombi marke TAM 2001 na kojem je pisalo "KPD Spreca". Prema popisu kojeg je sacinila dr. Branka Vukovic kombijem su u nepoznato odvezeni Hrvati i Muslimani koji su se kao bolesnici nalazili u dobojskoj Bolnici. Prema izjavama ocevidaca kombijem su upravljali pripadnici srpskih snaga zvani marticevci, koji su na prostor opcine Doboj pristigli iz Knina.

Júnus 6.
Szerb erők JNA három új haderpővel egészült ki (Banjaluckai hadtest , Kninski hadtest Tuzlanski hadtest) 8000 katona, ezen haderőkkel kiegészülve szervezték a műveleteket Bosanska Posavina-ban.Először Doboj ( Foca, Veliki Prnjavor, Johovac, Vranduk, Komarica, Bukovac)és Derventa ( Velika Socanica, Modran, Cer, Plehan).

Június 8.
Johovca és Foce településeket szerbek megtámadják a JNA légierejének segítségével.A cél áttörni a Posavina folyosót.

Június 17.
A szerbek elfoglalják Cera és Komarice falukat.
Június 18..

Szerb gyalogos erők miután megszállták Ševarlija települést etnikai tisztogatást hajtanak végre a nemszerbeket lelötték.A faluban felgyújtottak 70 házat, és 27 helybelit táborba hurcoltak el..

Június 20.
Dobojban 30.000 fős szerb erő csoportosult,megerősítve Milan Martic erőivel Knin-ből és Veljko Milankovic erőivel Vukovi/ Vucjak. Nagyszabású műveletbe kezdtek ,melynek célja B.Posabvina teljes megszállása.

Június vége.
Szerbek támadták Foca, Johovca, Komarice, Vranduka és Bukovca településeket.A horvátoka száműzték kirabolták és megsemmisítették házaikat.Ez a módszer egyébként mindenhol megvalósult, ahol a csetnikek megjelentek.

Július 6.
Szerbek nagyerőkkel támadták Johovca-t,ahol gyengén felfegyverzett és kisszámú horvát védők voltak.Ebben az akcióban a szerbek a falu ellen 32 tankkal támadtak.

1993.01.
Doboj körzetben a szerbek megkezték (Prnjavor Veliki, Johovac, Foca, Vranduk, Komarica Kotorsko)lövetését.


Dobojból a szerbek konvojt indítanak B.Brod irányába és 1992.október 6. támadást intéztek a város ellen. További egységeik 8-án Modrica -ból és a Vucjak hegységből az Obodni kanal veszik irányba,ahol heves harcot vivnak a horvát erőkkel.A Vucjak hegységből további erők Brusnica -t támadják meg július 27-én,majd onnan augusztus elején Gradacac körzetébe vonulnak a várostól nyugatra lévő magaslatokra.

Dobojból 1993.06.13-án szerbek katonai konvoja megérkezett a Zavidovici -Krivaja körzetbe ahol Krivaja-i hegyekben ,ahol harca keverednek a területvédelmi muszlim-horvát erőkkel. 1994.06.01-11-ig súlyos harcok folynak a térségben.1994.06.22-én erőket csoportosítanak Doboj -Maglaj közti útvonalra ,ahol a Bosna folyó jobb partszakaszán helyezkednek el(Maglaj-Doboj irányvonalat nézve).


Nagyjából ennyit ,legközelebb Modrica, Orzak, Orasje,Domaljevac-Samac
wolfline Creative Commons License 2007.05.11 0 0 35
Üdv mindenkinek örülök a topic-nak a 30-as oldalakról halásztam elő ,még 2005-ben forgalmasabb volt, de most majd beizzitjuk. Megpróbálok áthozni eddigi írásokat a különleges hadviselésről ,ami a háborúval kapcsolatos.
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.11 0 0 34

Éppen Fiam lehetnél, mit mongyak szónélkül el is vállalnálak:)))

Josic...

Előzmény: Zicherman Istvan (32)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.11 0 0 33

Elnézést...

A Vihar idejére rengeteg keserűség összegyült a horvátokban, sok halotjuk volt, Vukovár, Ovcsara, Dubrovnik, menekültek százezrei... Egyszóval voltak túlkapások, nem kellett volna.

Az éremnek volt azonban egy másik oldala is, a Boszniába vezető hidak előtt összetömörültek a civilek, szerb katonaság tankokkal taposta saját népét, hogy biztos helyre vihessék harckocsijaikat.

Más: - A szerbek parancsba adták, hogy a Krajinába élők meneküljenek Szerbiába, mert Vajdaságba üres házak és föld várja őket...

Két napig néztem őket, hogyan vonulnak a Beográd-Zágráb autóúton, katonám vizet és tejet osztottak a menekülőknek. Nekem meg sírt a lelkem mert sajnáltam őket...

Úgyhogy nem csak a horvátok bombázása és ágyúzásáról szólt az a dall....

Josic...

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.11 0 0 32
33 multam...(szerenyen mosolyogva), de ezek szerint jol konzervalom magam:)
Előzmény: Josic Julien (31)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.11 0 0 31

Kösz István...

Úri ember vagy mint általában az oroszok:)) Egy ember akinek kisugárzása van, e mellett egy kétlábon járó tudományos lekszikon. ÉS MÉG CSAK 31 ÉVES!

Üdv... Josic....

 

PS:

Amit mondtam ne vegyétek csöpögésnek, halálosan komolyan voltam....

Előzmény: Zicherman Istvan (30)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.11 0 0 30
Amugy valoban ajanlom Julien konyveit, mert nagyon korrektek es nagyon jok abbol a szempontbol, hogy egyszeruen tudositanak az esemenyekrol, mindenfajta reszrehajlas nelkul. Raadasul szakmailag is rendkivul erdekesek. Nalam ritkan esik meg, hogy egy visszaemlekezest elkezdjek szetboncolgatni harcaszati szempontokbol, Julien konyvei viszont ugy tele vannak nalam margora irt labjegyzetekkel, hogy lassan egy onallo konyvet lehet beloluk irni:)))) Tenyleg ajanlom! Ha meg szemelyesen is ismerned, gondolom az elso beszelgetesetek regelig elnyulo vitaba torkolna:)))) (Marmint a szo legjobb ertelmeben:))) Tisztelettel: Z.I.
Előzmény: HUNTERKILLER (26)
commandeer Creative Commons License 2007.05.11 0 0 29
Üdv Hunterkiller! A civilek támadása a Vihar alatt volt és az már a háború vége. Addig ezek a "békés és ártatlan" civilek haszonélvezői voltak a Szerb csapatok szabadrablásainak, menedéke és támogatója a félkatonai alakulatoknak és biztos támaszai a Milosevicsi politikának! Innéttől fogva mindenek voltak csak nem ártatlan civil lakosok. Vagy úgy érzed hogy amíg az erőszakot és a bűnt támogatják, addig békés polgári lakosok, majd a megtorlásnál ártatlan áldozatok?
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.11 0 0 28

Üdv HUNTERKILLER...

Miért volnál kötekedő, ha nem érthetően írok, nem a Te hibád. Így kellett volna, hogy szóljon: - Még a háborúban is tiszteltem őket.

Különben a szerb félkatonai szervek kegyetlenkettek a legtöbbet, de ellenük könnyebb volt harcolni mint a reguláris szerb katonaság (JNA) ellen...

Sok horvát fogoly köszönheti életét egy-egy JNA-s tisztnek.

Bizony a muszlimok sokkal keményebbek voltak, meg kell jegyeznem egy fontos tényezőt, ellenük mi horvátok harcoltunk idegen földön, és ez sokat jelent...

Josic...

Előzmény: HUNTERKILLER (26)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.11 0 0 27
"De kihagyod hogy a ZNG RH a HVO és az A BIH egy percet sem harcolt szerb területen, és légierejük sem bombázta a hátországot!"-Ez igaz!
Viszont bombázta meg ágyúzta a menekülő civileket (szerbeket).
Talán sajnálod az elmaradt lehetőséget?
Előzmény: commandeer (24)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.11 0 0 26
Üdv Josic Julian!
"A háborúnak vége van részemről, a szerbekkel is olyan tisztelettel beszélnék mint veled... Mert megtanultam már rég tisztelni az ellenséget..."-még mindig ellenség? :-)
Jól van na, én egy ilyen piszok kötekedő alak vagyok! :-)
Azért érdekel engem a polgárháború mert itt zajlott mellettünk és egyébként is kötődöm a balkáni népekhez.
Én mégis polgárháborúnak nevezem mert a népesség elég kevert volt és rengeteg nemzetiség élt öszevissza.
Kérdezhetek valamit?
Melyik volt a keményebb ellenség (mármint mint katona) a muzulmán vagy a szerb.
Egy ismerősöm aki szintén kint harcolt nagyon lenézte a szerbeket a gyávaságukért (ö gyávának tartotta őket).
Üdv!
Csorbics Barnabás

Előzmény: Josic Julien (25)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.11 0 0 25

Üdv HUNTERKILLER...

Nem hiszem, hogy nagyon fényeztem a horvátokat, majd ha elolvasod a könyvem meglátod:) Csak próbáltam legjobb tudásom szerint harcolni az oldalukon...

Az tény, ők követték el a legkevesebb háborús bűnt, mégis velük bánnak a legszigorúbban.

A háborúnak vége van részemről, a szerbekkel is olyan tisztelettel beszélnék mint veled... Mert megtanultam már rég tisztelni az ellenséget...

Josic...

Előzmény: HUNTERKILLER (23)
commandeer Creative Commons License 2007.05.11 0 0 24
Szia Hunterkiller! A Horvátok sem ma született bárányok, ez igaz. De kihagyod hogy a ZNG RH a HVO és az A BIH egy percet sem harcolt szerb területen, és légierejük sem bombázta a hátországot!
Előzmény: HUNTERKILLER (23)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.11 0 0 23
Nem rosszból mondtam csak kezd egy kissé a horvát hadsereg az igazság fényestekintetű bajnokává válni pedig nem voltak olyan makulátlanok.
Az egyik (másik itteni topic-ban) azt írtad hogy azok akikről dalok szólnak hősök!
Nos Zslejko Raznatovicsról szól egypár dal és nem tartom makulátlan fickónak.
Bár kétségkívül szerette a népét (egyfajta módon)
Bocs még nem olvastam a könyveidet csak bele bele olvasgattam.Majd ha képben leszek talán még társalgunk.
"Sajnos, hogy a szerbek között kevés magyarul tudó van, érdekesebb lenne a topik..."-gondolod megtűrnék?
Üdv!
Előzmény: Josic Julien (22)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.11 0 0 22

Üdv HUNTERKILLER...

Igazad van általában egy háborúban, mindég annak a félnek van igaza amerről nézzük. Szerintem a horvátoknak tényleg igazuk volt, a salyátjukat védték... Sajnos, hogy a szerbek között kevés magyarul tudó van, érdekesebb lenne a topik...

Üdv... Josic..

Előzmény: HUNTERKILLER (21)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.11 0 0 21
Kár hogy a másik oldalról senki sem szólal meg.
Talán teljesebb lenne a kép.
commandeer Creative Commons License 2007.05.11 0 0 20
Sziasztok! Jómagam is harcoltam a térségben és st. Lászlón is. A falu a háború kitörésekor zömében magyarok lakta település volt. A védelem is a helyi parasztokból szerveződött akiket felfegyvereztek. Ehez jött még hozzá az ENE néhány külföldi és anyaországi magyar részvételével. Sikeresen védték a falut míg a Horvát kormány úgy nem döntött hogy a falut beáldozza mint Vukovárt, és az ott végbemenő vérengzésből politikai tőkét kovácsol. Horvátország mihamarabbi nemzetközi elismerését és a fegyverembargó feloldását. A védfők nem aszisztáltak ehhez és egy hajnalban leléptek. A vérengzés azért nem maradt el mert a csédók egymást lőtték le. Horvátország bármely városa jobban áll a háború nyomainak eltüntetésével mint Budapest.
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.11 0 0 19

Tiszteletem Mindenkinek....

Örülök, hogy végre nyillott egy ilyen témályú topik is, több mint öt évet szolgáltam a horvát hadseregben, már előtte is 15 év katonai tapasztalatom volt, ha a nevemre kattintatok láthatjátok a helyeket ahova eddig írtam és sok fényképet...

Remélem jokat beszélgetünk majd...

Üdvözlettel... Josic...

wolfline Creative Commons License 2007.05.10 0 0 18
Bocs "Különleges hadviselés "
wolfline Creative Commons License 2007.05.10 0 0 17
A Különleges hadműveletek topic-ban olvashatsz a Jugo polgárháborúról cikkeket -üdv wolfline
-Zoki- Creative Commons License 2005.12.17 0 0 16
szeva,

Főképp a déli részen folyt a háború Horvátországban. Karlovac-nál tudták megállítani a szerbeket.
Sok helyen szándékosan hagyták meg a háború nyomait. Vannak félig lerombolt szellemvárosok is délen (Zadar, és lejjebb).

Van egy kis emlékpark szerűség Karlovac déli külvárosában Turanjban itt volt a legvégső harc a Vihar hadművelben :

Turanj1

Turanj2
petike23 Creative Commons License 2005.09.23 0 0 15
up
M62 265 Creative Commons License 2005.07.24 0 0 14

Van egy könyv a témában, mégpedig Földi József: Vérdíj. ("Horvátország hőse vagyok").

Egyszer érdemes elolvasni, bár eléggé Rambo-hangulatú a könyv.

 

Más:

Tegnap este volt egy riport a Fókuszban (Híradóban?), hogy a Dalmát tengerparttól 15 km-re mennyi aknásított terület van, és hogy emiatt a turisták mekkora veszélyben vannak.

ftonyo Creative Commons License 2005.07.23 0 0 13

"A szlavóniai színmagyar Szentlászló falvát a horvátok és a szerbek együttes erővel a földdel tették egyenlővé. Miért? Mert magyar. Tavaly mentünk át rajta, nagyon szépen épül újjáfelé."

 

Ismételd át a történelmet....

 

Miaz hogy a szerbek és a horvátok.. meg azért, mert magyar?!

 

Szentlászló 1991-ben NEM volt szinmagyar, és az ottani magyarok és horvátok + a nemzetközi önkéntesek EGYÜTT védték a falut a Jugó néphadsereggel ésa csetnikekkel szemben.

Szlavóniában számtalan más, horvátok és magyarok által lakott falut is szétlőttek a SZERBEK, mert nagy-Szerbia részeként kivánták látni. A helyiek meg nem.........

Előzmény: Konnektororrú (3)
petike23 Creative Commons License 2005.07.22 0 0 12
Gyalogsági aknára lépett egy turista Horvátországban

Aknára lépett és súlyosan megsérült egy holland férfi a dél-horvátországi Vis szigetén, miközben egy hegyen sétált. A szerkezetet valószínűleg a kilencvenes években kivonuló jugoszláv szövetségi hadsereg hagyta maga után.

MTI (ugyelet@mail.index.hu)
2005. július 21., csütörtök 11:44



Aknára lépett és súlyosan megsebesült egy holland turista a dél-horvátországi Vis szigeten, közölte csütörtökön a horvát rendőrség. A 27 éves férfit katonai helikopterrel szállították kórházba, ahol a bal lábát amputálták. A turista séta közben, a Hum hegyen lépett rá a gyalogsági aknára.

A szigetet nem a délszláv háborúk idején elaknásított területek között tartják számon, a robbanószerkezet valószínűleg mégis abból az időből maradt ott. A szigeten Jugoszlávia fennállása idején a szövetségi hadsereg tartott fenn bázist. A rendőrség szerint az aknát ők hagyhatták hátra, amikor az 1991-1995-ös szerb-horvát háború végén kivonultak onnan.

A horvát aknamentesítő szolgálat központja szerint az egykori jugoszláv tagköztársaság területén még mindig mintegy hétszázezer gyalogsági akna található. Több mint száztíz civil és több aknaszedő vesztette életét a háborúból hátramaradt aknáktól és fel nem robbant lőszerektől.

Az adriai ország 2004-ben nyolcmillió turistát fogadott, azaz kétszer annyit, mint Horvátország lélekszáma.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!