Keresés

Részletes keresés

bumeráng77 Creative Commons License 2019.06.22 -2 3 9328

A 'tsúdióra' visszatérve... saját 'hangtsúdióm' leírásaként a következőt rittyentettem még régebben (a Kashtan 'tsúdiómagnómat' azóta elvitte egy műértő hang-mérnök kolléga :D ). Apropóját az adta, hogy volt egy Z-Stúdió (és próbaterem) néven futó új 'tsúdió', amely -ha másban nem, hát a tsúdió-óra árában 'oda akart baszni' a Supersize Recording Stúdiónak, amely jelenleg Magyarország talán legjobb tsúdiója szvsz. Aztán többen leugatták az illetőt :)

Szinte már megsajnáltam és én is némi önkritikát gyakorolva belőttem a profilt.

 

Zs-AIR Hangstúdió

 

Stúdiónk elnevezése utal a londoni AIR stúdiókomplexumra, talán nem is véletlenül. Az itt készülő felvételek minőségét legjobban leíró -a magyar szlengben előszeretettel használt- 'ZSÍR' szavunk angolos írásmódja.

Stúdiónk ars poeticája a kompromisszummentesség, melyre a legmagasabb elvárásokat kielégítő technikai háttér a garancia.
Elég lenne talán csak a mai napig etalonnak tekinthető TESLA B100 -as magnetofon említése, de a stúdió csúcsminőségű berendezéseinek sora tovább folytatható az orosz gyártású KASHTAN orsós magnó tartozékának tekinthető dinamikus mikrofonokkal (2 darab), a stúdió lelkének tekinthető házi fejlesztésű 5 csatornás keverőpulttal, amely az innen kikerülő hangfelvételek semmi mással össze nem téveszthető 'soundját' adja.

Stúdiónk Budapest egyik igen kedvelt zöldövezeti részén helyezkedik el, így az effektparkunk is átlagon felüli.
A zengetésről két fürdőszoba gondoskodik. A zengetés paraméterei a csempézett helyiségben elhelyezett törölközőkkel tág határok között változtatható.
A felvétel által megkívánt mértékű visszhangról, korai reflexióról a technikai személyzet pavlovi reflexei gondoskodnak.
Bár stúdiónk egyik mottója a korlátok nélküliség illetve az, hogy a hangsebességnek nincs határa, limiterként a már fentebb említett TESLA B100 -at használjuk wolfeni AGFA C szalaggal. A maximális kivezérlés és a berendezés / szalag megválasztása garantálja a hang megkívánt keretek között tartását sávszélesség tekintetében is.
Zajzárként a feljátszóhelyiséget a control room -tól elválasztó ajtó szolgál. (A GATE -ként funkcionáló főbejáraton biztonsági zár is van.)
A legmodernebb zajzár mellett rendelkezésre áll akusztikai rövidzár is.

A professzionális hangtechnikában előszeretettel használt Dolby SR zajcsökkentő eljárás kiváltható a megfelelő szalag használatával is, ezért a különösen igényes felvételek rögzítésére wolfeni AGFA CH szalagot használunk.

Néhány szó a keverőpultról:
A keverőpulttal szemben található -erkélyre néző- kitekintő ablak nyújtotta panoráma (PAN) lehetőségek szinte korlátlanok.
A keverés automatizálásáról két hangmérnök asszisztens gondoskodik. Az így rendelkezésre álló hat kéz a legbonyolultabbnak tűnő beállításokat is képes megvalósítani az 5 -egyenként 1LE -s motoros fadereken.
Hálózati feszültségingadozáskor a motoros faderek egyben VCA -s faderként is funkcionálnak.
Kellően összeszokott, a szinkronúszókat meghazudtolóan együtt mozgó asszisztenseknek köszönhetően fader group -ok is képezhetők.
Némítási csoportképzés (mute group) is lehetséges: valamennyi csatorna együttes elnémításához stúdiónk a hangtechnika történetében úttörőként először alkalmazta a POWER gomb be -illetve kikapcsolását.

Stúdiónk 5.1 -es (ötpontegyes) illetve 7.2 -es (hétpontkettes) keverést is vállal.
Ez azt jelenti, hogy az 5 csatornás pont olyan, mint az 1 csatornás (mono); míg a 7 csatornás pont olyan, mint a 2 csatornás (sztereó) keverés.

A bérleti díjba be vannak kalkulálva a zenészek pihenésére, feltöltődésére, tisztálkodására szánt helyiségek is -így a konyha, a fürdőszoba (ha éppen nem zengetőként funkcionál).
(Mi gondoltunk erre is és a tisztelt szomszédot is megkértük, hogy olykor gondoljon erre ő is és ne bömböltesse egész nap a Dankó rádiót.)

A hangszerpark a veteményes hátsó egyharmada. Gitárosoknak külön kiemelném a nagy mennyiségű tyúkhúrt. A kompresszor a profi stúdiók eszközparkjában is fehér hollónak számító AIRCRAFT MOBILBOY 241/24 E (fontosabb jellemzői: 1,5kW, 120ltr, 8bar). Az AIRCRAFT cégről azt kell tudni, hogy ez az angol SOUNDCRAFT legprofibb berendezésekre szakosodott leányvállalata és ezen gyár termékeit tényleg csak a legprofibbak engedhetik meg maguknak.

Nagyothalló ügyfeleinknek van SÜKETSZOBA is.

 

somytomy Creative Commons License 2019.06.22 -1 0 9327

Sajnos nem, mert hiába kapcsolod ki a hangszórókat, máshonan (például lépések a padló felől, emeleten a födém esetleges rezgései) érheti olyan mechanikai hatás a polcot, amitől akár csak rövid időre megrezeg a polc és az aztán ott marad a felvételben. Szóval szerintem még ehhez a felvételkészítéshez is érdemes lenne áthelyezni a lemezjátszót olyan polcra/állványra, ami jobban csillapítja a rezgéseket. Amúgy meg kissé furcsa elgondolás a hanglemezt hallgatás előtt átvenni másik hanghordozóra, pláne minidiscre vagy cédére. Nekem nincsenek fenntartásaim a digitális hangfelvételekkel kapcsolatban, de szerintem ilyet "épeszű analógot kedvelő" zenehallgató nem csinál.

 

Előzmény: Hang-mérnök (9319)
az isteni Higgs bozon Creative Commons License 2019.06.22 -3 0 9326

A véralkoholszint növekedése rontja a hallást, ilyenkor tökig tekerjük azt a potit.

Előzmény: csárlisín (9324)
Mono SE Creative Commons License 2019.06.22 -4 1 9325

idióta - a szánalmas fajtából

Előzmény: Hang-mérnök (9318)
csárlisín Creative Commons License 2019.06.21 -12 0 9324

1600 W

idefigyelj, papagésa!

ekkora kraft csak szórakozóhelyeken, rendezvényeken fordul elő, esetleg még néhány billentyűhuszárnál

akinek van helye, és lehetősége , hogy otthonában bömböltesse korlát nélkül.

viszont, ekkora zajt hosszabb távon elviselni is fárasztó.

a legtöbb erőlködő volume potija , negyednél , félnél , csak buli esetén van jobban feltekerve.

Előzmény: Hang-mérnök (9319)
big-dewil Creative Commons License 2019.06.21 0 1 9323

Hát lötyi mostaztán bajba leszöl, mert az zössel telefánk és nagra el van adva. kivi vok eztán mit kérsz rajtam számon? Ja a studert amit nem adtam el neked, áldom is a joistent érte azota is. )))

Mesélj inkább a hablaty pöri nokedli ubi triumvirátus meg a bilibe logo kezü sokdiplomás haverok helyett, a zuj sárkány haverodrol, mit ügyködtetek össze az stm lomokbol?

 

Előzmény: Hang-mérnök (9318)
_percy_ Creative Commons License 2019.06.21 0 0 9322

"Szóval ezért volt az a tájékoztatás, hogy épeszű - analógot kedvelő átveszi a "bakelit" lemez tartalmát -> STÚDIÓ lemezjátszóról -> stúdiómagnóra - MD-re - CD-re és azon mehet a nagy teljesítmény, mivel a tényleges - alap meghajtót nem zavarja akkor a rezonancia."
;-DDDDD

"épeszű - analógot kedvelő" tuti nem fogja átvenni a lemezeit se szalagra, főleg nem digitítiszre.
Ha legalább elolvasnád mekkora marhaságokat írsz, de olvasni nem nagyon tudsz. Nálad ehhez még "5 diploma" is kevés :-)
A stúdiómagnód melyik garázsban tartod? :-D

Előzmény: Hang-mérnök (9319)
tibtiborkaba_new Creative Commons License 2019.06.21 -1 1 9321

Pedig egyszerű, a főstúdiómérnök a Magyar Néphadseregben szolgálta a dolgozó népet, ott meg csajok csak a szekrényajtóra ragasztva fordultak elő...

;)

Előzmény: mohinger (9315)
tibtiborkaba_new Creative Commons License 2019.06.21 -1 0 9320

"épeszű analógos emberke, egy "bakelit" lemezjátszót nem 1600W"-al hallgatja"

 

Az a sok hülye DJ és egyéb diszkóba járó népek...

:D

Előzmény: Hang-mérnök (9319)
Hang-mérnök Creative Commons License 2019.06.21 0 0 9319

Tisztel Uram !

 

Ha végig és rendesen el tetszett volna olvasni, rá jött volna, hogy épeszű analógos emberke, egy "bakelit" lemezjátszót nem 1600W"-al hallgatja, mivel a hangszedő összegerjedne -> nem is  kicsit ! Meg tetszett már tekinteni egy hangszedőt, hogy azt hogy tervezik és kivitelezik ?

 

Szóval ezért volt az a tájékoztatás, hogy épeszű - analógot kedvelő átveszi a "bakelit" lemez tartalmát -> STÚDIÓ lemezjátszóról -> stúdiómagnóra - MD-re - CD-re és azon mehet a nagy teljesítmény, mivel a tényleges - alap meghajtót nem zavarja akkor a rezonancia.

 

De még most is azt állítom, egy igazi hi-fi-s bakelitet nem hallgat 1600W-al, mert az már beteg emberke lenne......illetve élvezhetetlen is lenne - számára.

 

Nem véletlenül volt az, hogy billenytyű-huszáraink -> csakis az értelmesebbje (!) nem támadták meg ezen kijelentésemet, mivel belátták marhaságaikat, hogy nem működne a dolog. Olyan gerjedés lenne az egészből, mely élvezhetettlenné tenné feltett - hanglemezt - a zenét.

 

Ezek a száraz -> tudás és tapasztalat alapjául szolgáló tények, remélem így már kielégító a válaszom :)

Így megtudható, miért is nem rezonál be egy polc (rendszer) -> mert a mérnökember nem szeretné :), hogy berezonáljon, rontaná a hang hatást :) :) 

Mivel nem azért tervezte az égészet, hogy élvezhetetlenné váljon a család és számára.

 

Én köszönöm jól el vagyok és a család is. Remélem részedre is érthetővé vált akkor a dolog !

Előzmény: somytomy (9311)
Hang-mérnök Creative Commons License 2019.06.21 0 0 9318

Köszike a szakavatott hozzászólásodat, de nem hajazok a milliárdokra, ez csak a Te téveszéd lenne szerintem.

Jó nekem a fizetésem, melyet kapok a mérnöki munkámért, melyet említettem mennyi :). Igen van tudás és tapasztalat, meg minden olyan ami biztosítja ezen fizetésemet. 

Ha nehezen venné be a gyomrod, 1,5-2 éve nem kellett hozzányúlnom a nyugdíj számlához, mivel talán eltartom magam......Marad a családnak minden.

 

Ugorjunk akkor tán, mizus a telefánkokkal ? Találtál már egy olyan balekot mely magáévá tette ? Mizus az állításod szerinti stúdió nagrákkal, melyek dehogy lennének azok, sima - mezei professzionális szalagos magnók lennének, csak az egód és a tudás-szinted meghaladja mindezt.

Már elregéltem, a nagra egy stúdiómagnót gyártott és az is elmondtam melyik az, de nem fogtad agyilag.

 

Tetszik tudni vannak olyan fickók mint én, akik baráti körben -> baráti kör legalább 2-3 diplomával ellátott személyel kényünkre kedvünkre dorbézolnak és élvezzik az életet. Igaz nekem 5 van, de ez elhanyagolható tény lenne -> ebben az érában, mivel az a lényeg, élvezzük egymás társaságát, tervezzünk - ténykedjünk, de a lényeg vadpörizzünk, nokival - ubival, stb. Viccesek mondták -> öregszünk - melegszünk, pedig dehogy, élvezzük a mérnöki nyugdíjas kort, melyet nem sokan tehetnek meg. Nekünk megadatott -> szerencsére !!!!

 

Érdekesség az, hogy pl. Neked és a fórumozók jórészének, egy zajtalanabb, más paraméterekkel bíró tranyóval -> mint ahogy a navig mondja :) -> Újratervezés :) :) olyan magas lenne, mint lónak a hátúszás !!! Tudatlan, gyakorlatlanoknak felesleges ezzel kísérleteznie, mivel csak alkatrész-temetőt hoznának létre, saját pénztárcájuk kárára.

 

Amúgy ilyen dolgokat hoztattam át az egyik eladott garázsból, a java még hátra van :)

 

 

Előzmény: big-dewil (9317)
big-dewil Creative Commons License 2019.06.21 0 0 9317

25 miller??? Ugyanmár!

Tartanád a markod, milliárdokat üthetnék bele! XD)))

 

Előzmény: Hang-mérnök (9303)
btamas70 Creative Commons License 2019.06.21 -4 0 9316

Kevés lesz a 4 lepedő, attól tartok..)))

Előzmény: mohinger (9315)
mohinger Creative Commons License 2019.06.21 -1 0 9315

"az évi 25 misi nem jön ingyen számomra sem"

 

A Misi nevű callgirlboy évente 25 alkalommal meglátogatja a "tsúdiót"? Az tényleg nem lehet olcsó mulatság....

Kínzó kérdések garmadája merül itten fel...

bumeráng77 Creative Commons License 2019.06.21 0 0 9314

Nos, igen... a stúdió fogalma úgy látom valóban tisztázásra szorulna. Tibtiborkaba_new írta tán le, hogy zenehallgató szoba, ami közelebb áll a valósághoz. Bár egy igényesen kialakított 'zenehallgató szobában' nem a felhalmozott berendezések mennyisége a mérvadó, hanem azok minősége, valamint a helyiség akusztikája. Ha valaki gyűjtő, akkor érthető, miért van valamilyen berendezésből több féle nagy mennyiségben. Az se baj, ha valaki középszerű berendezéseket halmos fel...uram bocsá a nívót alulról karistoló Tesla, Unitra, stb eszközökre gyúr. Nekem speciel ilyen igényem nincsen. Nem kell 17 darab kazettás magnó, kismillió CD játszó...MiniDisk felvevő/lejátszó pláne nem. Amire csak úgy beruháznék, az egy olyan DAT, ami tudja a 96kHz/24bit -et is... de nem élet-halál kérdése. Inkább egy Tascam DA-3000 -re ruházok be. No, de én egy kissé másfajta 'tsúdiót' építgetek...igaz, nem évi 25 misiből. Kicsikét dolgoznom kellett azért, hogy most megvehessek egy TC Electronic 96K Finalizer -t és jó, ha ebben az évben megvalósíthatom maradék terveim nagyobb részét. Hál istennek 530 -as BWM -re nem gyúrok :)

Előzmény: btamas70 (9313)
btamas70 Creative Commons License 2019.06.20 -4 0 9313

Aki állbaveréssel felérő érvre vágyik, jusson eszébe az állítólagosan 25 misis éves jövedelem, aztán figyelje meg, úgy teljes pompájában, mint részleteiben  a nemrégiben (szerencsére még lepedők nélkül) posztolt fényképeket az ún. st.. tsúdióról. Búcsús ricsajládák, fillerékért beszerezhető használt erősítő, 2 raklap használt kommersz CD + minidisc, kommersz magnódeckek, 1db békebeli, ám középkategóriásnak jóindulattal sem mondható lemezjátszó ... ... salgópolc. Rendes villanyszerelés helyett teszkós hosszabbítós elosztók, micsoda tervszerűség... hát igen, nagy májer a "mérnökúr".  Ha én az analóg technika állítólagos szerelmeseként, havi 2.1MFt jövedelemből gazdálkodva csak ezt a rettenetet tudnám kiszenvedni, böszme büszkélkedés helyett felkötném magam egy szimpatikus fára.

Előzmény: tibtiborkaba_new (9312)
tibtiborkaba_new Creative Commons License 2019.06.20 -1 0 9312

És téged ez az érv nem győz meg? Nahát, mégilyet...

Pedig ez egy joker-érv...

:D

Előzmény: somytomy (9311)
somytomy Creative Commons License 2019.06.20 -1 0 9311

Megint egy darab érv nem hangzott el azon kívül, hogy a fórumtárs hülye hozzá (az viszont jó terjengősen). Sose tudjuk meg, mitől nem rezonál a lemezől készült polc úgy, ahogy a lemezek általában szoktak.

Előzmény: Hang-mérnök (9303)
tibtiborkaba_new Creative Commons License 2019.06.20 0 0 9310

A te szintedre is le tudok menni, nem probléma. Vajon ez a reláció tranzitív, mert az azt jelentené, hogy...

:D

Előzmény: Mono SE (9308)
btamas70 Creative Commons License 2019.06.20 -4 0 9309

"Ön melyik érába is szeretne tartozni akkor ? Csak kérdem........

Értelmiségibe, avagy a hanyagolhatóba ? Az Ön döntése

...

tibtiborkaba_new (9273)

"

 

(Véletlenül sem "reflektálás", csak rövid megjegyzés.)

 

Értelmiséginek lenni nem kívánságműsor, nem elhatározás kérdése. A félművelt szakbarbár hiába erőlködik, nem képes annak látszani. Esetleg a racka juhok körében, akik nem ismerik a -nem először- totál értelmetlen összefüggésben használt "éra" jelentését. Sorolhatnám még, de felesleges... akinek megvan hozzá a kultúrája, látja, hol és hányszor lóg ki a kapanyél - aki nem, annak mindegy.

Előzmény: Hang-mérnök (9303)
Mono SE Creative Commons License 2019.06.20 -4 1 9308

uhhh... ha le tudsz menni a szintjére, akkor bizony az ő szintjén vagy 

Előzmény: tibtiborkaba_new (9306)
btamas70 Creative Commons License 2019.06.20 -4 1 9307

Rossz a stratégiád, ide nem ez kell;) Mondd el róla 40000x, hogy nem ismeri az Ohm-törvényt, sőt talán még az 1x1-et sem - akkor talán majd őt is sorozatban fogja mínuszolni néhány agyhalott.

Előzmény: tibtiborkaba_new (9306)
tibtiborkaba_new Creative Commons License 2019.06.20 -1 1 9306

Ühüm, nekem sohasem lesz stúdióm, ez már igaz. Nekem megteszi egy zenehallgató szoba is. Ott viszont van stúdióhangfal, meg van néhány stúdiólemezjátszó is. Van vagy tíz, de lehet hogy több. Kettőnek a képét múltkor be is csatoltam, de boldog szenilitásodban nyilván nem emlékszel már rá. Sebaj.

 

Mondjuk aki hanglemezt hallgat, az azért teszi, mert analóg hangot szeretne hallgatni. Amikor te átveszed MD-re vagy CD-re, akkor adsz a szarnak egy pofont. Amúgy átvehetném, mert van MD-m, nagyon jó kis hordozható cucc, amikor az ember pl utazik, jó szolgálatot tesz. Csakhát veszteségesen tömörít, és magára valamit is adó zenehallgató (most nem rólad beszélek), inkább analógot hallgat, ha megteheti. Egyébként ha digitális forrást akarok hallgatni, akkor nagyfelbontású fájlokat hallgatok, nem CD-t...

 

Hogy tönkremegy a hanglemez? Nem gramofon ez baszki. Tudod, érteni kellene hozzá, jól beállítani a hangszedőt, egy profi hangszedőt, és akkor nincs gond. Lukaschek úr, a Benz Micronál (ez egy hangszedő gyártó, nem baj, ha nem ismered, nem a te súlycsoportod) minden egyes elkészült hangszedőt tesztel, ugyanazzal a lemezzel. Ezt a lemezt kb 40000, nem elírás, negyvenezerszer játszotta már le. Azt mondta, kezd kopni. (https://www.tagesanzeiger.ch/wirtschaft/unternehmen-und-konjunktur/Der-Mann-der-50-000mal-die-gleiche-Schallplatte-hoert/story/21618757)

De nyilván ő is csak egy billentyűhuszár, és alapvető tudással sem rendelkezik.

 

Tessék így néz ki a teljesen tudatlanka nemstúdiójából a stúdiólemezjátszó. Éppen sérül rajta a zene.

 

Azért azt elmagyarázhatnád, hogy működik a dupla-tripla földelésed. Égek a vágytól, hogy végre nagybetűs TUDÁST olvashassak...

Előzmény: Hang-mérnök (9303)
csárlisín Creative Commons License 2019.06.19 -12 1 9305

össze- vissza beszísz, papagésa!

azt írod, a továbbiakban nem akarsz dumcsizni a faszival, a végén meg mégis kérdezel tőle.

baszki, ennek így sosem lesz vége. :O

Előzmény: Hang-mérnök (9303)
btamas70 Creative Commons License 2019.06.19 -4 0 9304

"btamas70 ? ... még kapcsolatot sem szeretnék  vele"

 

Hála a Jóistennek..!

Eleinte is másik fiúnál kellett volna próbálkozni, "szentem", én nem vagyok olyan:ĐĐĐĐ

Előzmény: Hang-mérnök (9303)
Hang-mérnök Creative Commons License 2019.06.19 0 1 9303

Hát akkor reflektálok, mivel most értem rá - mivel pénzt is kell keresnem, az évi 25 misi nem jön ingyen számomra sem...... -> így most válaszolok baromságaira.......

 

Ön szerint a rezonancia dominálna :) a -> salgónál :) :) :) TELJESEN TUDATLANKA !!!!

Hogyan és miért is ? Még Ön sem tudja (!), mivel buta hozzá (!) -> már bocsánat ! De a tények ezek, sajnos !

 

Tetszik tudni mocskosul beteg elme az, aki úgy gondolja, hogy bárki 1600W-al hallgat egy bakelites meghajtót, mely esetében összegerjedne az egész rendszer !!! Nem kicsit - nagyon ! Finoman és nőiesen elárulom, hogy vagy MD-re, avagy szalagra, avagy CD-re átvesszük a teljes cuccost és lehet élvezkedni. Tehát lehet fürödni a baromságaiban, de teljesen felesleges időtőltés olyannak, aki ért is hozzá és tudja azt, hogy egy minőségi - stúdió forrást -> mely még -> hang alapján sérülékeny is, nem terhelünk meg bármivel, feleslegesen !

 

Mivel Önnek nem volt - és - úgy tűnik számomra nem is lesz stúdiója, csak mint a sok - sok billentyűhuszár megmondja a tutit másoknak úgy - hogy fogalma sincs hozzá -> ebbe a kategóriába való lenne Ön is, sőt még az alapvető tudással sem rendelkezik ahhoz, hogy ilyen stúdiót létrehozzon saját magának és tán még élvezze is, így nem is tudom miről is kellene továbbiakban egymással 'dumcsiznunk' ? 

 

Rutintalan, gyakorlatlan és tapasztalat - tényleges szerkezetek hiányában viszont az orcája akkora, hogy a lengőajtón oldalazva sem fér be. :) Úgy tűnik van ez így......

 

Tetszik tudni én le tudok pakolni egy csomó technikát, mely tán még működik is. Ön mit is tud felmutatni, a nagy semmit. Avagy ilyeneket mint Pl.: btamas70 ?

 

Mint már említettem, szentem életfelfogása, a saját értékrendem olyannyira eltér szentemtől, hogy még kapcsolatot sem szeretnék  vele, se nem konfliktust.

Ön is eddig a szintig szeretne eljutni ?

 

Hiába törölték, lementettem : " Szóval nem akarom tovább ragozni ezen témát, "úgy gondolom és értékrendem is azt diktálja, hogy valahogy nem kívánok továbbiakban Önnel fórumozni - beszélgetni - löncsölni, mivel értékrendünk is annyira eltérő, hogy nem szükséges a beszélgetés - kapcsolat kettőnk között"".

 

Tetszik tudni van akivel "talán" érdemes beszélgetni, van az olyan aki viszont leírható, mivel érdemtelen, bármilyen dumcsira, de nem akarom minősíteni..........

 

Ön melyik érába is szeretne tartozni akkor ? Csak kérdem........

 

Értelmiségibe, avagy a hanyagolhatóba ? Az Ön döntése lenne ez is.....

 

Előzmény: tibtiborkaba_new (9273)
bumeráng77 Creative Commons License 2019.06.19 0 0 9302

Ez is valami... manapság :)

Előzmény: szuri kata (9298)
bumeráng77 Creative Commons License 2019.06.19 -1 0 9301

Lisa Qudro?

Előzmény: btamas70 (9300)
btamas70 Creative Commons License 2019.06.19 -4 0 9300

Lötyihejesírást csak pontosan és szépen: qudró (esetleg qudro) ))))

Előzmény: bumeráng77 (9297)
btamas70 Creative Commons License 2019.06.19 -4 0 9299

Dehát mit ért el? Ja persze, székre állt, és a plafont...o)))

Előzmény: szuri kata (9298)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!