Az év 4 hónapjában 1000 milliárd Forinttal (4 milliárd EURO-val) nőtt hazánk adóssága. Ma 3,2 millió nyugdíjas EÜ-költséggel kb. 280 milliárd forintba kerül havonta. Vagyis elmondhatjuk, hogy hazánkban a nyugdíjasok havi eltartása teljes egészében a következő generációk terhére hitelből történik. Mindez amellett, hogy a mai munkavállalók viselik a világ legbrutálisabb nyugdíjterheit.
A kérdés az, hogy erkölcsös dolog-e a következő nemzedék lehetőségeit felélni, s morálisan ez mennyire elfogadható ! Mivel a nyugdíjasok a szavazók 40%-át teszik ki, ezért senki sem mer hozzájuk nyúlni, habár semmilyen egészséges családban sem engednék meg ezt a fajta jövőfelélést, mint ami ma Magyarországon megy. A nyugdíj ma még tabu, de mivel ez messze a legnagyobb költségtétel, ezért egy államférfi -ha majd lesz- nem tud másként cselekedni, mint a mai nyugdíjasérdekeket megnyirbálni.
A következő nemzedék ezért a mai nyugdíjasokat csak szidalommal és átokkal fogja illetni. Szvsz ezen a kérdésen múlik hazánk jövője !
a rokkantnyugdíjak ide is - oda is tartoznak. vagy csinálunk nekik külön fejezetet, vagy besuvasztjuk valamelyik rovatba. a legeslegeslegvégső összeg nem változik ettől."
Tegyük fel, hogy nem szüntetjük meg a nyugdíjakat, hanem azt mondjuk, hogy van rá a bruttó kereset 10-20%-aés ha nem elég, akkor sincsen több, az szerinted helyes lenne ?
Szerintem igen, mert a mai hitelfelvételesdi a legszemetebb dolog, amit a következő nemzedékekkel lehet csinálni.
a rokkantnyugdíjak ide is - oda is tartoznak. vagy csinálunk nekik külön fejezetet, vagy besuvasztjuk valamelyik rovatba. a legeslegeslegvégső összeg nem változik ettől.
Van tehát lyuk, nem is kicsi: a ktgvetés tehát különböző okokból összesen 463 mrd-dal pótolja ki a nyugdíjkasszát."
Több gondom is van:
Szerintem nem korrekt az olyan számítás, hogy hivatkozol egy táblázatra, annak egyik felét elfogadod, a másik részét pedig saját adattal helyettesíted.
Mivel indokolod (sorról - sorra) , hogy a bevételnél nem veszed figyelembe a 2. -4. tételeket?
Ugyanakkor én továbbra is megkérdőjelezem, hogy a rokkantnyugdíjakat itt kellene figyelembe venni. Ezek olyan emberek, akik betegségük miatt nem tudnak dolgozni. Tehát ez tulajdonképpen egy hosszú ideig fizetett táppénz. És akkor persze a 13-ik havi nyugdíj sem lenne ennyi.
Van hiány, de nem kell fullban hitelből fedezni a nyugdíjakat.
A jó megoldás persze az lenne, ha több lenne a munkavállaló.
Pl. nagyon jól jönne az a 400 000 új munkahely, ami a mostani kormányzó párt eredeti programjában szerepelt.
Megjegyzem, a magánnyugdíjpénztárak miatti 211 mrd is hitelből jön.
Ezért fáj nekem a magánnyugdíjpénztári rendszer. A célja az állam szerepvállalásának a csökkentése lett volna. Az eredménye pedig az állam szerepvállalásának növekedése az eredményesen lobbizó biztosítók mérlegfőösszegének felpumplálásában...
A költségvetés szerintem rossz értékeket tartalmaz, hiszen a KSH-adatok alapján nem jön ki. Ezért szvsz a ktgv-vetés ezen tételei önmagukban használhatatlanok.
Inkább a KSH háza táján kéne körülnézni: pontosan mit jelentenek azok a számok amelyeket lazán összeszorzol. Azt gondolom, mind a három adat igaz: a ktgvetés kb ennyit fizet nyugdíjakra, van 3.2 millió ember aki nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesül, és ezeknek van egy olyan csoportja (érzésem szerint az öregségi nyugdíjban részesülők) akik havonta átlag 62 ezer forintot kapnak. De a kb 300 ezer rokkantnyugdíjas sokkal kevesebbet kap, az özvegyi nyugdíjban részesülők ugyancsak, az előnyugdíjban részesülők ugyancsak, ráadásul az előnyugdíjat esetleg a munkáltató fizeti.
Nem mind arany ami fénylik.
Van tehát komoly hiány, 450-500 mrd, ezen lehet ugrálni.
"Ezt a 2400-at valahogyan kiszámoltad, de nem összetartozó adatokat szoroztál össze. A nyugdíjpénztárnak van hiánya, mégpedig jelentős. Egyébként rosszul emlékeztem, a nyugdíjalap ktgvetése idén nem 1700 hanem kb 1850 mrd, a következő bontásban:
Tervezett bevételek:
Járulékbevétel: 1387 mrd Minisztériumok befizetései: 27 mrd Ktgvetés hozzájárulása a GYE* miatt: 23 mrd Egyéb bevételek: 15 mrd Manyup-oknak átutalt összeg pótlása: 211 mrd Ktgvetésből pótolt tervezett hiány: 187 mrd
Van tehát lyuk, nem is kicsi: a ktgvetés tehát különböző okokból összesen 463 mrd-dal pótolja ki a nyugdíjkasszát."
Elemes
Akkor elemezzük a számaidat közelebbről.
Bevétel a járulékokból (munkásoktól elszedett össze tb-formájában):
1387 mrd és magánnyugdíjpénztárak miatti tétel 211 mrd
Ez összesen 1600 mrd (felkerekítve)
A többi ktgsvetési tétel már hitelből vagy másik adónemből jön.
Kiadások:
13 * 3.000.000 * 60.000 = 2340 mrd Ft (Lekerekítve) /adatok a KSH-ból/ /A költségvetés szerintem rossz értékeket tartalmaz, hiszen a KSH-adatok alapján nem jön ki. Ezért szvsz a ktgv-vetés ezen tételei önmagukban használhatatlanok.
Mégis hogy számoltam ki, hogy mennyibe kerül a nyugdíjasoknak juttatott havi kápé?
1, Mennyi a nyugdíjas ?
3,2 millió
2, Mennyi az átlagos havi nyugdíj ?
60-62 ezer Ft
3, A kettőt összeszoroztam, s 13-al megszoroztam.
Számításom hibátlan !
A valós hiány tehát 750 mrd Ft csak a nyugdíjfizetésekből.
Vagyis a valódi öregségi nyugdíjas alig több mint másfélmillió, és ez a szám is alaposan csökkenni fog, mert az idősek kihalnak az ötvenesek meg benn maradnak a piacon 1 kicsit tovább. Igazán nagy szám a rokkantnyugdíjasoké. Azokkal mi a szándeéka a topiknyitónak?
A költségvetés nyugdíjakra 1700 milliárdot szed be és mellette 2400 milliárdot költ rá. (lsd. korábbi vitát elemes kollegaval)
Ezt a 2400-at valahogyan kiszámoltad, de nem összetartozó adatokat szoroztál össze. A nyugdíjpénztárnak van hiánya, mégpedig jelentős. Egyébként rosszul emlékeztem, a nyugdíjalap ktgvetése idén nem 1700 hanem kb 1850 mrd, a következő bontásban:
Tervezett bevételek:
Járulékbevétel: 1387 mrd Minisztériumok befizetései: 27 mrd Ktgvetés hozzájárulása a GYE* miatt: 23 mrd Egyéb bevételek: 15 mrd Manyup-oknak átutalt összeg pótlása: 211 mrd Ktgvetésből pótolt tervezett hiány: 187 mrd
Akkor mégis igaz, amit a 280 hsz. alatt irtam ugye?
Ha 2006-ban a Fidesz nyer, akkor a nyugdijakat nem fogják folyósítani?????????"
Ameddig hitelt adnak a kormánynak, elméletileg addig mehet ez a kamikáze akció. Ha már nem marad jövő, amit fel lehetne élni, akkor az egész összedől, mint a kártyavár. A kérdés az, hogy jogos-e erkölcsös-e ezt a terhet a következő generáció nyakába varrni ?
A lépést csak egy államférfi fogja meglépni. Mezei politikus nem.
Ami ezt a topicot illeti, azt hiszem, hogy bebizonyosodott, semmiképpen sem igaz a cím, mert a befizetett járulékok most is túlnyomólag fedezik a kifizetéseket.
Tehát különösen a "Fullban" szó nem állja meg a helyét."
Na na.
A költségvetés nyugdíjakra 1700 milliárdot szed be és mellette 2400 milliárdot költ rá. (lsd. korábbi vitát elemes kollegaval). Ez tehát 700 milliárdos, kb.3milliárd EUR-os hiány,amit a következú generáció.
Az egészségügynél is hasonló a helyzet. Ez így szummában évi 5-6 milliárd EURO hitel a következő generáció terhére.
S mindezt úgy, hogy mellette a munkavállalók a világ egyik legbrutálisabb nyugdíjterhét nyögik.
Vagyis ma a nyugdíjakat egyértelműen nagyon jelentős mértékben hitelekből fizetik.
100%-ban persze, hogy nem, de ennyi kell egy topiccímnek. Viszont, ha nem kellene havi kápét fizetni 3,2 millió nyugisnak, akkor, pontosan ott tartanánk, hogy nem eladósodik az ország.
Akkor mégiscsak meg kéne mondani, hogy hol hasznosult a felvett eszméletlen mennyiségű hitel? Ha nem a nyugdíjban, akkor nyilván a metró és az autópálya :)
Nekem tetszett a megállapítás, hogy a nyugdíjkifizetés nagyjából megegyezik az eladósodás havi növekményével. Riasztó adat.
Valóban megfigyelhető, hogy azóta erősödtek fel a jóléti állam elleni támadások, amióta a kapitalizmusnak nincsen alternatívája. Erről érdemes lenne egy másik topikot nyitni.
Ami ezt a topicot illeti, azt hiszem, hogy bebizonyosodott, semmiképpen sem igaz a cím, mert a befizetett járulékok most is túlnyomólag fedezik a kifizetéseket.
Tehát különösen a "Fullban" szó nem állja meg a helyét.
Meg ugye 1950 körül volt pár világszínvonalú gyár, amit átvettek, aztán nem jött belőle ki semmi. Aztán utána rendszerváltásig életben tartották a szemetet hitelekből/ebből-abból.
Rendszerváltáskor meg nem menedzsereknek, hanem ált. képzetlen kádereknek odalökték őket, hogy majd futtassák fel...
Szóval igen komoly hibája van az összehasonlításnak...