A mi ovinkban úgy működik a kistesóval gyeden/gyesen otthon lévő anyukák nagyobb gyerekeinek helyzete, hogy bent aludhatnak, ha az anyuka kéri, de el is mehetnek ebéd után. Viszont ünnepnapokon nem lehet bevinni őket, amúgy is összevont csoportok vannak. Eddig ez még elfogadható.
Viszont kb. június 1-től kb. július 25-ig szintén összevont csoportok vannak és akkor sem lehet vinni azokat a gyerekeket, akiknek az anyukája otthon van a kistestvérrel. Ezt felháborítónak tartom, mert nem azért jár oviba a 3 éves, vagy nagyobb gyerek, mert otthon nincs helye, hanem hogy a saját korabeli társaival játsszon, az óvónők a koruknak megfelelő foglalkozást vezessen nekik, stb.
Július végétől szeptember 1-ig szünet van, ezek szerint ezek a gyerekek 3 hónapig nem mennek óvódába. És ha szeretnek odajárni? és ha hiányoznak a barátaik?
Mindez azért, hogy az óvónők ki tudják venni a nekik járó "nem tudom mennyi - nagyon sok" hét szabadásgukat. 5 teljes hét nem elég, amikor amúgy is bezárják az ovit? Azt is elég nehéz megoldani a szülőknek....
Úgy látszik mindenhol más a hozzáállás a papírok bekérésével kapcsolatban és azt is helytől függően máshogy kezelik, hogy van-e vagy útban van-e már egy kisebb testvér.
Vik, köszi az ötletet, majd a sétáink alkalmával bekéredzkedünk és megnézzük az ovikat belülről.
Minket tavaly egy kerületen belül felvettek két oviba. Az egyik helyhiányos volt, ezért is akartam időben másik megfelelő helyről gondoskodni. Az már más kérdés, hogy most innen akarunk távozni, mégis a körzetibe.
Gica, én direkt rákérdeztem a mi körzetünkben, hogy ugye nem baj, hogy én a második gyerekkel otthon leszek, amíg a nagy oviba jár. Erre azt mondták, hogy nem, mert az ovi a nagynak "jár". A gyedet a kicsi után kapom.
Egyébként aki a XIII kerület belvárosi részén lakik és ott szeretné a gyerekét oviba járatni, az érdeklődjön az oviknál, mert nemrégiben átrajzolták a körzethatárokat. Mi tavaly még a két utcával arrébb lévő ovihoz tartoztunk, ma meg már egy bő metrómegállónyira lévőhöz. :-(((
Nekem is azt mondták, hogy nyugodtan beiratkozhatunk több helyre. Sőt kifejezetten ajánlották az oviban, nehogy úgy járjunk, hogy a kinézett oviba helyhiány miatt nem veszik fel a gyereket, a körzetibe meg nem jelentkeztünk és azért nem veszik fel.
Azt, hogy be lehet két oviba is iratkozni, egy picit módosítanám.
Ha kerületen belül iratkozol két oviba, úgysem marad rejtve a dolog, hiszen a felvételi kérelmek elbírálásakor - központilag! - átnézik a az összes kerületi kérelmet, s csak egy helyre veszik fel a gyereket.
Ha kerületen kívül íratod be másik oviba is, ott ilyen gond nincs /mi annak idején ezt tettük, lakóhelyhez és munkahelyhez közeli egy-egy oviba is beírattuk a gyereket - hogy amennyiben nembeszélését esetleg nem tolerálná az első számú ovi, hát azon melegibe át lehessen tenni a vállalati oviba. ... Aztán egyszercsak megszólalt a kölök,s mostanság be sem áll a szája. :-)/
Szerintem, ha le is késted a nyílt napokat, attól még be lehet menni megkérdezni, hogy estleg körülnézhetsz-e. Én két ovit néztem meg, az egyiket nyílt napon, de a másikat csak úgy, hogy bementem megkérdezni, hogy egyáltalán mikor van beiratkozás, és rögtön körbe is nézhettem, megmutatták az egész ovit, pedig csak én egyedül voltam akkor.
Ha "körzetes oviba" jelentkeztek, akkor nagyobb az esély, hogy felvegyék, mert kötelesek először azokat felvenni, akik térkép szerint hozzájuk tartoznak, utána jöhetnek a többiek messzebbről. És be lehet két oviba is íratkozni, aztán ha megkapod az értesítést, és esetleg mindkettőbe felvették, akkor a másikat le kell mondani.
A papírokhoz még: tőlem semmilyen papírt nem kértek, csak be kellett írni a szülők munkahelyét, meg egy elérhető telefonszámot.
Aki még nem tette meg gyorsan tájékozódjon a kiszemelt ovi beiratkozási időpontjáról, mert vészesen közeleg. Itt nálunk ápr. utolsó hetében van. Persze a nyílt napokat már lekéstem:-( Különben se tudom mi lesz, mert ma megtudtam, hogy 3-szor annyi gyerek van, mint óvodai férőhely.
Egy másik ovis topikon (itt az indexen) olvastam régebben, hogy milyen adatokat kérhet el egy óvoda a szülőkről a beiratkozáskor. Úgy rémlik, mintha azt írta volna valaki, hogy a szülők munkahelyéhez, foglalkozásához nincs köze az ovinak. Az állami ovik központja (helyi szervezet) azt mondta, hogy vigyek magammal mindkét(!) szülőtől munkáltatói igazolást!!!! Nem mintha titkos lenne a munkahelyünk, na de nem kölcsönt akarok az ovitól felvenni, hanem csak a gyerekemet járatnám oda.
Gondolom, arra megy ki a játék, hogy lássák melyik anyuka van tgyás-on, gyed-en, gyes-en! Sőt, most ugrik be, hogy így mondta a nő, hogy "apukától is kell munkáltatói, mert van, ahol apuka van gyesen"!
Éowyn
Ha Nektek is kell ilyet vinni, akkor "lebuktok", mert mi van, ha a munkáltató ráírja, hogy jelenleg tgyás-on vagy!?
Szia, szerintem okés a 40ezer. Mi 35e-t fizetünk havonta, ebben minden benne van. Mi helyhiány miatt kényszerültünk alapítványi ovit keresni, mert 4 évesen már mindenképp be szerettem volna adni a kisfiamat. Tavaly ilyenkor nagyon el voltam keseredve, mert Telkiben iszonyú helyhiány van, nem is tudom, hogy lehet, hogy az önkormányzat csak parcelláz vidáman, mikor az ovi már most fullos, mi lesz, ha az a rengeteg ház felépül? Nálunk szerencsére megoldódott a probléma, igaz, messze van az ovi, de megéri az autókázást. dg
Még eszembe jutott: az óvodaválasztásnál azért a távolságot is érdemes megfontolni, a napi kétszeri bumlizás (BKV-val) az időnként ellenálló, máskor csak tötyögő gyerekkel sokkal fáraszóbb, mint gondoltam.
Engem érdekelne, melyik oviba jártok most, meg az is melyikre váltanátok. Mi is a IX. ker.ben lakunk, az én lányom nemsokára 4, szeptemberben kezdtük az ovit. Ebben az oviban is van vegyes csoport, de én nem olyanba írattam. Én két ovit néztem meg itt a közelben, kíváncsi lennék, hogy te melyikről írtál. A címem publikus, írhatod magánba is.
"Tényleg, csak úgy kiváncsiságból: 40ezer körüli havidíj egy magánovira mennyire drága?"
Az attól függ hogy milyen szolgáltatást nyújtanak érte. Csömörön egy magánoviba 60 ezerért teljes ellátás ( 3 étkezés és minden nap gyümölcs!!!), angol foglalkozás, kis létszámú (max 12 fő ) csoportok, heti 2x lovaglás, heti 1x úszás és szügség szerint egyéni fejlesztő foglalkozás, valamint háztól házig szállítás van az árban. Az ovodai felszerelés messze felülmúlja az államiét. Nagyon dícsérik.
a beíratkozás időpontja ki lesz hirdetve időben. nálunk pl. kiplakátolják pl. iskoláknál, nagy közértben, ovodáknál és a helyi ujságban is mindig benne szokott lenni.amugy én detto ugyanabban a cipőben járok mint te, a lányom 3 éves lesz januárban, és szeretném ha onnantól járna. a kicsi meg most fog áprilisban megszületni :-) azért én már beszéltem telefonon a kiszemelt ovival, megkérdeztem tőlük elég sok mindent, és töredelmesen bevallottam hy jön a kistesó, de rendesek voltak, mert azt mondták attól még semmi akadálya hy a lányom odajárjon. de nyílt napra is mindenképpen el szeretnék majd menni. ez az apukás beíratkozás is egész jó ötlet!
május elején vannak az ovikban az előjegyzések, meg kell kérdezni, v. nézni, hogy pontosan mikor. egy hónapon belül döntenek a felvételről, kihirdetik és ekkor történik a tényleges beiratkozás. Tehát május elején már menni kell. (Nálunk pl. 2-án)
Brumma, hát igen, én is ilyesmit szeretnék, nem tudom, ez miért olyan nehéz?
Én is gondolkodtam az év közbeni váltáson, csak a kiszemelt oviba nem volt lehetséges.
Gica, hát igen, én is pont így érzem és álmomban se gondoltam, hogy ez a probléma egy óvónőnél felmerül.
Szia! Hát nem túl vidám dolgokról számoltál be. Kb. ezek azok a pontok, amiket totál kizárok :))) No üvöltés, no diznitévé, megalázás a csoport előtt... :(
Tényleg, he beletrafálok egy ilyenbe, nehéz az évközbeni váltás? Gyereknek gondolom, nem kellemes...
Még mindig nem kezdtem el az ovivizitet, kezdek parázni.
Nálam a szempont a következő lenne:
-nyugis, lassú ovónénik
-minimális tematikus foglalkozás, inkább egy jó napirend
-kötetlen érkezési idő
-nagy kert, jó levegő-
-színvonalas kaja
ebből az első kettő elég nehezen ellenőrizhető. Ráadásul most divat a különórás ovi, ezért szerintem akkor is kitupírozzág, amikor egy sima, normál napirendről van szó. Egy helyen jártam, ott volt nyelvóra (...), kötelező sport, stb. Miért ciki azt mondani, hogy délelőtt gyúrmázgatunk, rajzolunk, elvagyunk, ha meg jó az idő rohangálunk a kertben.
A másik. Egy csomó oviban elviszik a gyerekeket programokra: úszás, játszótér. Ti ettől nem voltatok frászban? Vagy ez elmúlik?
Köszi mindenkinek a tanácsokat, ötleteket, meg a jókívánságot is a szüléshez. Hát akkor tényleg bepróbálkozom, a tőlem telhető legerőszakosabb módon :)
De még egy kérdésem lenne. Ez a beiratkozás pontosan hogy van? Minden oviban van megadott időpont, fel kell őket hívni és megmondják? Vagy találomra odamegyek, odamegy a férjem és közöljük, hogy mit akarunk?
Na az az érdekes, hogy több szülő a mi csoportunktól odavan. Sőt, az a benyomásom (de ez tényleg csak benyomás), hogy ők az oviban elit csop.-nak számítanak és kiemelt helyet élveznek. :-(((
Mondjuk mi rendszeresen későn érkezünk (meg kell jegyezni, hogy viszont ezért nem szólnak) és így láttam más dolgot, amit mások otthon nem. És a gyerekek játékából sok mindent ki lehet következtetni. Direkt módon nemigen akarnak mesélni.
Ja, egy fontos dolog: én most minden szülőt arról kérdezek, hogy mi NEM tetszik neki az ovijukban.
Csak az az érdekes, hogy elvileg kevés a gyerek az országban, aztán mégis alig lehet beférni az ovikba.
Berku
Igen, olvastam korábban egy másik óvodás topicon, hogy Ti mennyire megjártátok ezzel az ovival. Nem tudom, hogy az ilyen óvónők (pl. bepisilős gyerek minősítése az egész csoport előtt) nem jártak be a gyerekpszichológia órákra vagy elfelejtették elejétől a végéig, amit tanultak vagy ha semmi tanulmányemlékük nincs, akkor legalább egy fikarcnyi jóérzés és józan ész sem szorult beléjük?
OFF Tegnap egy ilyen "állat" helyettesítő gyerekorvossal találkoztunk és úgy ki vagyok akadva, hogy ha valaki olyan szakmát választ, amiben nap, mint nap gyerekekkel kell foglalkozni, akkor miért nem tanul meg bánni/beszélni velük vagy ha neki vannak esetleg személyes problémái, akkor miért vetíti azokat az ártatlan és esetleg (pl.egy orvosnál) kiszolgáltatott helyzetben levő gyerekekre?ON
Akkor ezek szerint ha nincs más szülőktől hallott tapasztalatod az óvónőről, akkor elég kemény dió és szerencse kérdése is, hogy hogy sül el a választás.
Azt a Vekerdy cikket érdemes megkeresni a neten, netán magaddal vinni.
Ha van hely, szerintem nem fognak elutasítani, de az ottalvással lehet, hogy lesznek hadakozások. (Ez volt nálunk a gond a másik ovival.)
Azt a gyereket, amelyikkel gyesen vagy nem adhatod be 4 óránál hosszabb időre intézménybe, de a nagyobbikat igen!!
És én is itt tudtam meg az egyik topicon, hogy ha nappali tagozaton tanul vki, akkor nincs ez a 4 órás megkötés. (Érdekes módon az óvódavezető erről nem világosított fel. :-((
Ha nem alhat ott, az olykor a gyerekkel is nagy kitolás: álmosan nyűgösen hazavonszolod, mire hazaértek átbillen és nem tud aludni, aztán el van rontva az egész du.
Nem, sajnos egy nyílt nap nem tud valós képet mutatni. De azért próbálkozni kell. Az óvónők persze a legjobb oldalukat igyekeznek mutatni. Sajnos én is úgy jártam, hogy azt mondták, amit hallani akartam, a valóságban meg azt kaptuk, amit el akartam kerülni.
Amit én tavaly elszúrtam, hogy a vegyes csoportot preferáltam és csak a két ilyet néztem meg, a többi csoportot nem. Valamint több időt is kellett volna rászánni. (Sajnos csak a nyílt nap utolsó fél órájára értem oda a csajokkal.)
A vegyes csoport is a gyakorlatban sajnos nem olyan szép, mint elméletben, mert ahhoz, hogy jó legyen, az óvónőknek plusz energiát kellene befektetni. Bár azt érdemes megjegyezni, hogy akiket a lányaim szeretnek, az mind idősebb náluk.
Annyit tudnék általánosítani, hogy a bemutatózó óvónőket kerüljétek el, mert ott a látszat a lényeg, nem a gyerek.
Idén mondjuk próba szerencse alapon fogok belevágni megint a választásba, mert a szomszéd oviban, amit kinéztem, nem lehet csoportot/óvónőt választani. Viszont az óvoda szellemisége pozitívnak tűnik, persze így megint nagy lutri az egész. (A bölcsi anno szintén véletlen választás alapján sikeres volt. Vissza is sírták a lányok. :-()
Mi a IX. kerületben lakunk és a mi csoportunkban van:
- katonás fegyelem, olykor üvöltözés
- télen naponta tv-zés az összes Disney klasszikus ingyen!
- 10 napos tábor 40 ezer Ft-ért májusban, aki nem akar menni, ezalatt látogathat másik csoprtot.
- a bepisilős gyerek minősítése az egész csoport előtt
Aki kíváncsi, hogy mindezt hol kaphatja meg, vagy hol kerülheti el, szívesen megírom magánban!
Igazad van Gica, de kizárólag helyhiányra hivatkozhatnak. Ez meg szerintem azért ellenőrizhető, illetve érdeklődni kell hogy van-e még helyük, szeretnéd meglátogatni az óvodát. Ezek után mnár nem mondhatnak helyhiányt.
Menjen a férjed beiratni a kislányodat! És max. -ha csak direkt nem kérdeznek rá- nem mondja, hogy van pici Baba is. Sajnos állítólag a törvény úgy szól, hogy csak 5 éves kortól kötelesek felvenni a gyerkőcöt oviba. Addig mindenféle ürüggyel (pl. helyhiány) el lehet utasítani. Egyébként ez nagyon hülye hozzáállás, mert Te nem leszel "lógós" Anyuka, hiszen a picivel leszel tgyáson meg utána gyeden, nem a naggyal leszel gyesen (főleg, hogy addigra betölti már a 3-at).
Viccková
Köszönöm a szempontokat. Igen az óvónőt kiismerni 1-2 találkozás alapján, talán ez a legnehezebb. Ehhez lenne jó, ha valami "szájhagyomány"útján terjedő infóhoz jutna az ember.
Szerintem a legfőbb szempont az óvónő személyisége.Persze ezt a legnehezebb előre kiismerni.De azért próbálkozzon mindenki.Az hogy milyen programja van az ovinak,szerintem részletkérdés.(Mondjuk oda nem adnám a gyerekem ahol számítógép van...)Meg mondjuk talán még a környezet:inkább zöldövezet mint beton,de ez alap.
Szia! Ha te akarod, hogy oviba járjon, KÖTELESEK felvenni! Erről cikkezett nemrég a Vekerdy. Állítólag sok helyen tényleg kötözködnek ilyankor az ovodában, de ez teljesen szabályellenes. Ha jól emlékszem, ott az volt a gond, hogy ebéd után kitették a "lógós" mamák gyerekét. Rohangálhattak az alvó-felébredő kisbabával az óvodába. És persze a nagy sem tudott már nyugodtan aludni. Úgyhogy ne hagyd magad!
Köszi. Igen, sejtettem, hogy akkor valamikor mostanában kell próbálkoznom. De attól félek, nem sok esélyem van, lévén, hogy 1 hét múlva születik a tesó, és az olyan gyerekeket nehezen veszik be, akiknek otthon van az anyukájuk...
A Budagyöngyei 56-os villamosmegállónál van egy ovi, azt hiszem Zöld Erdő ovóda a neve, ha jól emlékszem. Úgy néz ki, mint egy nagy villaépület, és hatalmas kertje van. Mellette megy fel egy hosszú lépcsősor. Én anno odajártam Bölcsibe, akkor még állami volt.
Én is azon töprengek, hogy milyen szempontok lehetnek a legfontosabbak? Tudom, hogy egyénenként változó, hogy kinek mi a fontos, de mégis én is nagyon örülnék, ha a témában tapasztaltabbak segítenének, hogy mire érdemes figyelni, milyen buktatók lehetnek egy óvoda választás során!
Éowyn
Az én fiam most januárban lett 3 éves. Ha azt akartam volna, hogy a 3. szülinapjától járjon oviba, akkor tavaly májusban be kellett volna iratnom! Úgyhogy Neked ezt idén májusban(gondolom általában akkor vannak a beiratások?) kell megtenned!