Elég baj ez nekünk. Máshol Európában igencsak adnak arra, hogy a saját gazdálkodóikat támogassák. Patriotizmusank hívják a dolgot. Az a szomorú, hogy nálunk ez süket fülekre talált. Az emberek nem értik meg, hogy ez az ő hosszútávú érdekük is.
Elképzelem, hogy semmit nem termelünk mi magyarok. A földek parlagon hevernek, még több lesz a szénanáthás szerencsétlen. Minden kaja importból jön be, csak a nagy áruházláncok árulják, és mi örülünk, ha eladók lehetünk ott, és a bérünkből meg tudjuk venni a legszükségesebb kaját és az allergiagyógyszert. Ja és még feizetnünk kell a dupla adót, hogy a tönkrement gazdákat is segélyezzük. Viszont a gyógyszergyáraknak és a multiknak növekszik az extraprofitja, azért ez megnyugtató.
Mondjuk a topic szempontjából ez mindegy, én akkor is nagy butaságnak tartom a magyar termékekre vonatkozó bojkottfelhívást, ha most néhány szerencsétlen okkal vagy ok nélkül az utakon történetesen traktorokkal kellemetlenkedik. Amúgy ebből a műfajból pl. a taxiblokád sem tetszett. A magam részéről továbbra is igyekszem inkább magyar termékeket venni a hipermarketekben is. Ez van.
És szerinted ez jó az országnak? Tönkreteszik az összes kisebb boltot, sorra zárnak be, Te is tudod. Ha már csak ők lesznek, akkor aztán nézhetjük, hogy hova lettek az olcsó árak! (Addig bírják még, mert mire áfát kellen fizetniük, mindig építenek egy újabb áruházat, és újra visszaigénylők lesznek.)
Több hónappal az eladás után fizetnek. Ebből keletkezik a pénzügyi eredményük, ami után ráadásul még áfát sem kell fizetniük. Ezért tudnak alacsony áron eladni: árrés nélkül is szép haszonra tesznek szert.
"Az én sonkámat legfeljebb a francia Auchan hitelezi meg addig amíg én kifizetem"
Sajnos, ez nem biztos. A nagy áruházláncok gyakran csak akkor fizetnek a szállítóknak, ha a szállított termék egy részét már eladták. Addig ülnek a pénzen.
Nem kell támogatás a külföldi gazdáknak sem. Elkerülte a figyelmedet, hogy MINDEN mg-i támogatást ellenzek az EU-ban.
Ha magántulajdonú erdőről van szó, a tulajdonos fizeti (és ő is hasznosítja). Ha köztulajdonról, akkor az adófizetők. Azt hittem, ez magától értetődő.
De az sem tragédia, ha hagyjuk elvadulni a művelésből kivont területeket. Legalább visszatérnek a kihalófélben lévő növények és állatok. Európának életkérdés a természeti környezet rehabilitációja.
Nálam ez a következőképpen működik: ha egy áron MAGOR emblémát látok, azt nem veszem meg, akkor se, ha egyébként jó lenne, sőt saját üzletemben sem árusítok MAGOR-cimkés árut - ilyet nem rendelek nagykerből. Ezt leszámítva, meg sem nézem, hogy egy termék honnan származik.