Nem tudom, hogy hány fok van a bejárati ajtó körül, de kb 12 c fok felett legyen a hőmérséklet. A nagy meleggel (26 c fok) az a baj, hogy legtöbb szubtrópusi-trópusi növény a meleg mellett a párát is igényelné. És minél magasabb a hőmérséklet, annál párásabbat. De szerintem a 26 fok sem ártana neki.
Én 5 éves, 2 méteres termő papajámat ablak és radiátor közelében teleltetem és virágzik és terem is télen.
Ha veszed a fáradtságot, interneten találkozhatsz vele, hogy minden egyes növénynél a hidegtűrés terén két hőmérséklet szerepel.
Az egyik alacsony hőmérséklet, amit hosszabb időn keresztül nehezen visel el a növény, a másik még alacsonyabb hőmérséklet, ami rövid időn (akár egy éjszaka) belül elpusztul a növény.
Közben megkérdeztem a helyi kertészetben egy pálmásembert, azt mondta hogy 10-12 fok a min..
Amilyen gyorsan kapok itt választ bármire, már rég kipusztultak volna amikor 5-6 fokos éjjelek voltak. Most kint vannak, igaz 15-16 fokok vannak még éjjel is.
Hátha itt tudja valaki a választ. Van pár idei, magról növő cserépben lakó pici szalakkapálmám, most növesztik a 2. levélpárt, meddig lehet őket kinn tartani? Sehol nem találtam a hidegtűrésükről infot..
Vicces, de nálam addig volt szép a thai mangó, amíg iroda ablakban tartottam. Télen nyáron klímás környezetben. A citrusokkal teleltetést még 10 fok esetében sem bírta, nemhogy hidegebbet. Trópusi műfaj...
Szeretnék egy (törpe) mangó oltványt beszerezni, de egyelőre sokallom a pénzt és a kockázatot.
Vetettem már én is bolti mangó és avokadó magot, megindult, de csak egy darabig fejlődött. Van amelyik a télbe, van amelyik a nyári melegbe pusztult meg. Mindkettő kb 50 centis magasságig nőtt.
Meg szokott indulni a bolti mangó magja. Még sose próbáltad? Tele van ilyen videókkal a net, tehát nem csak egyedi eset, hogy nálam kihajtottak. Kaptam thaiföldről is mangó magot, 5-ből 5 kihajtott, tehát az utaztatást is bírták (kb. 3 hét). Nálam később szokott probléma lenni, a gombásodás elleni védekezés, meg nyaraláskor a locsolás. Thaiföldi mangóim az automata locsolórendszerem "meghibásodása" miatt dőltek ki. De a gombásodásra is nagyon oda kellett figyelni. A bolti fajtákból (kent, keitt, palmer) magonc mangó lesz, nem sok lehetőség van nemest szerezni hozzá, sajnos.
Sajnos nem túl jó ötlet, a hiperben vett gyümölcs mag elvetése, mert nem valószínű, hogy lesz belőle valami.
"Az biztos friss." Hát nem!
Szoktam venni mangót, papaját néha üzletekben, de ezek mind éretlenül kerülnek leszedésre és így lehet szállítani és tárolni sokáig. Az ízük is ilyen (nem túl jó) és a magok természetesen bedöglöttek.
Lehet kapni néhány helyen Ún. "repülős"-, repülővel szállított nagyjából friss gyümölcsöket, nagyon drágák és nagyon ízletesek, de még ennek a magját sem tartanám biztosan jónak, de ebben az esetben talán van esély.