Keresés

Részletes keresés

PathosVerdesIII Creative Commons License 2012.08.27 0 0 339

Kiégettem a Griswold serpenyőt, néhány napja csináltam benne "grilled cheese sandwich"-et ami finom lett és ma mexikói fűszeres tarját, mert nem volt időm/kedvem befűteni a tárcsa alá. Fotózni elfelejtettem de jó szaftos lett meg is lepődtem, a takarítás simán forró víz + Ikeás edénykefe, utána szárazra töröltem, 1 csepp olajat papírtörlővel körbekentem és visszatettem a még meleg főzőlapra kiszáradni. Következő ez az almás torta lesz csak őszibarackkal.

http://thepioneerwoman.com/cooking/2009/09/apple-cake-in-an-iron-skillet/

És lassan kezdek gondolkozni hogy beszerzek egy nagyobbat is, ez 10 inches, jó lenne egy 12.

Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.23 0 0 338

Biztos volt már róla szó a topikban: a gyógyítás egyik variánsa.

 

Előzmény: Muity Mijo (337)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.23 0 0 337

Szakik szerint javítható, de mivel van két olyan másik, melyek kívül-belül profi módon le vannak kezelve, nem igazán szeretnék foglalkozni vele.

Amúgy a libaszezonom végén szándékomban áll feltenni Vaterára, de ha te mondasz valami okosat, akkor lehet, hogy rövidre zárjuk a kérdést.

 

A vaslábas paraméterei:

 

- átmérő: 47 cm

- magasság: 20 cm

- súly: 8 kg

- felirata: BUBNA 20.

 

A sárga vonallal a repedést kívánom egyértelműsíteni.

 

 

 

 

 

Előzmény: ke_fe (333)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.22 0 0 336

Ma nem volt időm ezzel vacakolni, de holnap mutatok és közlök mindent ami fontos.

 

Előzmény: ke_fe (333)
ke_fe Creative Commons License 2012.08.21 0 0 335

Teged is arra kerlek, hogy fotot keszits.  Hadd lassam a hibat.

 

Az email cimem publikus. Arra kuldheted a fotot.

Előzmény: Muity Mijo (331)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.21 0 0 334

Mél ment.

Előzmény: ke_fe (332)
ke_fe Creative Commons License 2012.08.21 0 0 333

Kerlek fenykepezd le a repedest, hadd tudjam eldonteni, hogy javithato-e. 

Add meg a sulyat, hogy ajanlatot tudjak tenni.

Előzmény: Muity Mijo (331)
ke_fe Creative Commons License 2012.08.21 0 0 332

"Mit lehet kezdeni egy repedttel? (Nekem van egy kb 10-12 literes régi öntöttvas repedt lábosom, ki tudja milyen állapotban. Szivesen hasznosítanám.)"

 

Megjavitanam. Ha nekem adnad.

 

Ha zomancos, kiflexelnem belole a zomancot, vagy szemcseszorossal tavolitanam el.  A felulete igy oxidmentes lesz. Ezutan mar javithato.

Előzmény: Törölt nick (328)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.20 0 0 331

Látom beleolvastál a libás topikba. :)

Az épe(ke)t - mert kettő ilyen van - nem adnám el, de mit kínálnál a repedtért?

Kb. 15 literes lehet.

Előzmény: ke_fe (327)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.20 0 0 330

Az őszi vágások reményében tíz darab csodálatos landeszi szürke lúd számára még azt sem tartanám méltatlannak, ha saját kedvenc poharamból kéne itatni őket. :)

Csak alapos tisztítás és fertőtlenítés kérdése, hogy ismét főzésre használjam.

 

Előzmény: bohókása (326)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.20 0 0 329

Bár arra, amire Mijo használja, jó lehet, nem borítják fel a tyúkok:) 

Másik beteg edényem egy öntöttvas zománcos apró (kb 2.5 -3 literes) bogrács, annek a zománca belül nagyon hiányos. Mivel kukába sajnáltam volna dobni, abból nálunk a kutya iszik.

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.20 0 0 328

Mit lehet kezdeni egy repedttel? (Nekem van egy kb 10-12 literes régi öntöttvas repedt lábosom, ki tudja milyen állapotban. Szivesen hasznosítanám.)

Előzmény: ke_fe (327)
ke_fe Creative Commons License 2012.08.20 0 0 327

Mindket ontottvas edenyt (az epet es a repedtet is) szivesen megvasarolnam.

Mennyiert adod?

Előzmény: Muity Mijo (325)
bohókása Creative Commons License 2012.08.20 0 0 326

Elvégre arra való , ez méltatlan egy ilyen edény számára :).

Bkása

Előzmény: Muity Mijo (325)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.18 0 0 325

Üdv!

Nekem is van. Momentán erre használom. De eleget fog ez még tenni pár hét múlva eredeti funkciójának is.

 

bohókása Creative Commons License 2012.08.12 0 0 324

Ha nem kedveli meg a nejed , akkor szólj mikor és merre hajítod ki ezt szépséget :) 
Gratula hozzá .
Bkása 

Előzmény: PathosVerdesIII (320)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.09 0 0 323

Mosogatoszert az elso hasznalat elott javasolnak - hogy a gyari maradekot eltakaritsak rola - en akkor is hasznalnam, ha egy 80 evest vennek valakitol.  Azutan mar az en raegettem, nem kell :)).

 

Most csinaltam grilled cheese szendvicset, es meg a gazon, ontottem vizet a serpenyobe, tobb nem is kellett neki. Szarazra toroltem es kesz.

Előzmény: Törölt nick (322)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.09 0 0 322

hmmm én leginkább hús sütésre használom az enyémet, tisztitani pedig úgy szoktam, hogy durva sót öntök bele, papírtörlövel átsikálom, vékonyab bekenem olajjal és elrakom. A só azért jó mert minden odaégett részt nagyon jól felszed...mosogatószer nem érintheti az edényt...

Előzmény: ZsuR (321)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.09 0 0 321

Biztos, hogy ki kell egetni?  Woknal olvastam, de ontottvasnal nem...  arrol nem is beszelve, hogy 80 eves, talan van mar valami patinaja - ha nem sikaltak ki belole.

 

Az enyemeket csak elmosom, szaritom, vekonyan bekenem olajjal, es kozepes tuzon 1-1.5 orat sutom.

Arra vigyazok, hogy ne egjen le semmi benne - igy minden hasznalat ad a vedoreteghez.

 

Receptek... nem kellenek hozza receptek, savasat ne fozzel benne, ne tarolj benne etelt, hasznald ugy mint mas seprenyoket hasznalnal...

Előzmény: PathosVerdesIII (320)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2012.08.09 0 0 320

Hosszas utánaolvasás után szereztem egy kb 80 éves Griswold 10" serpenyőt ebay-ről és hozzá egy szakácskönyvet. Ez lesz az első öntöttvas a családban, tanácsokat kérek hogy mire figyeljek. A hétvégén kiégetem, aztán ha tetszik és a feleségem is megkedveli akkor szerzek még.

Előzmény: ZsuR (319)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.08 0 0 319

Persze...

Előzmény: PathosVerdesIII (317)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.08 0 0 318

mosogatogepben mosogatom

 

Jajj... miert???

Előzmény: ke_fe (316)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2012.08.08 0 0 317

Sziasztok, van itt még valaki?

ke_fe Creative Commons License 2011.07.13 0 0 316

Ugyanilyen labasom is van, fozesre hasznalom.  Kaptam,  gyarilag fekete "festekkel?" volt bevonva, azt avatni nem kellett. Ma mar a belsejen alul es korbe 2-3 cm magassagik a gyari reteg lekopott. Mivel szinte folyamatosan hasznalom, egy szurkesfekete patina van rajta, mintha vizko lenne....   Valszeg azert nem fekete, mert mosogatogepben mosogatom.

 

Ha vasizt erzel a kenyereden, akkor az azt jelenti, hogy nincs meg a vedobevonat, az etel kozvetlenul erintkezik az ontottvassal. Ahonnan vasionok oldodhatnak ki, ami jellegzetes izt ad az etelnek.  Grafitszemcsek is kerulhetnek az etelb, ami esztetikailag rosz.  Egeszsegre egyik sem veszelyes.

Előzmény: misikt (314)
bohókása Creative Commons License 2011.07.12 0 0 315

Gratula. Nagyon kreatív. Biztos hogy el fog múlni a vas íz a használat során. 

Bkása.

Előzmény: misikt (314)
misikt Creative Commons License 2011.07.08 0 0 314

Kenyérsütés öntöttvas edényben parázson.

 

Kipróbáltam milyen is. Egész jó.

Vetem egy öntöttvas lábast, a tetején a fogantyút gyorsan megfordítottam. Így lett egy olyan fedőm amin megáll a parázs, mint a régi öntöttvas edényeken. Aztán beavattam kb úgy, ahogy jelen topik elején le vagyon írva.

 

A kenyér bekerülése előtt kikentem olajjal a lábast, és a kenyértésztába is keveretem, hogy a még durva felülethez ne tapadjon hozzá. Nem is tette.

 

A kenyér durván 1 kg, sütési idő 40 perc (+ előtte tüzeskedés). A sütés alatt a lábas tetejére háromszor került friss parázs.  Az edény alatt nagyon kevés parázs volt hagyva, inkább oldalról és felülről lett melegítve. Az oldalsó parázs nem ért közvetlenül az edényhez. Az edényt közben gyakran forgattam.

 

A kenyérnek lett egy kis vas íze, de gondolom, ha vastagodik a bevonat, ez elmúlik.

 

 

ZsuR Creative Commons License 2010.11.13 0 0 313

Azt hiszem valami angol oldalon lattam...dragan :((

Előzmény: Törölt nick (312)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.12 0 0 312

Üdv!

A képen öntöttvas köcsög?

hol kapható?Hány literes?

ára?

zoli

saskacsa@citromail.hu

Előzmény: ZsuR (86)
bohókása Creative Commons License 2010.09.04 0 0 311
Szia!

Nekem is van ilyen bográcsom. Én egyszerüen kevés olajjal kikentem , felakasztottam a tűzfölé és sütöttem vagy félórát. Utána hagytam kihülni, vízet öntöttem bele ujra vissza a tűzre , és felforraltam a vízet benne.
Utána vígan megfőztem benne az első kaját.
Én a főzés végén mégmielött kihülne az edény vízet forralok benne , nyeles kefével átmosom azt lötty ki a lét . Utána igy akasztom fel az edényt a kamrába.
Soha egy rozsda pötty nem volt még rajta.
Főzés elött kevés vízet forralok és utána mehet az anyag bele.
Többszöri főzöcske után kapja meg az edény a megfelelő patináját.

Teljen sok örömed a használatában.

Bkása
Előzmény: champy (310)
champy Creative Commons License 2010.09.03 0 0 310
Sziasztok.

Segítséget szeretnék kérni. Előzőleg leírtak pár variációt. Nem igazán tudom, melyiket kellene használni. :)
Szóval a tuti kell. :D

Vettem egy 10 Literes öv bográcsot. Olyat, amit az út szélén árúlnak. Szürke színű kívűl-belül, gulyás feliratú "sál" van rajta. (csak a beazonosítás végett)

Mi lenne a legtutibb módja eme bogrács beavatásának?
Ha szabadtéren, akkor mennyire tüzeljek alatta? Zsírral vagy olajjal kenjem be? Égjen rajta rendesen vagy ne? Vagy sütőben? Ha igen hány fokon? Van aki 60 fokot mon, van aki többet. Teljesen bizonytalan vagyok.
A másik: Tárolás.
Egy kinti kamrában fogom tárolni. Meleg vizes elmosás, utána bekenjem valamivel?

Előre is köszönöm a segítséget.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!