Kiégettem a Griswold serpenyőt, néhány napja csináltam benne "grilled cheese sandwich"-et ami finom lett és ma mexikói fűszeres tarját, mert nem volt időm/kedvem befűteni a tárcsa alá. Fotózni elfelejtettem de jó szaftos lett meg is lepődtem, a takarítás simán forró víz + Ikeás edénykefe, utána szárazra töröltem, 1 csepp olajat papírtörlővel körbekentem és visszatettem a még meleg főzőlapra kiszáradni. Következő ez az almás torta lesz csak őszibarackkal.
Az őszi vágások reményében tíz darab csodálatos landeszi szürke lúd számára még azt sem tartanám méltatlannak, ha saját kedvenc poharamból kéne itatni őket. :)
Csak alapos tisztítás és fertőtlenítés kérdése, hogy ismét főzésre használjam.
Bár arra, amire Mijo használja, jó lehet, nem borítják fel a tyúkok:)
Másik beteg edényem egy öntöttvas zománcos apró (kb 2.5 -3 literes) bogrács, annek a zománca belül nagyon hiányos. Mivel kukába sajnáltam volna dobni, abból nálunk a kutya iszik.
Mosogatoszert az elso hasznalat elott javasolnak - hogy a gyari maradekot eltakaritsak rola - en akkor is hasznalnam, ha egy 80 evest vennek valakitol. Azutan mar az en raegettem, nem kell :)).
Most csinaltam grilled cheese szendvicset, es meg a gazon, ontottem vizet a serpenyobe, tobb nem is kellett neki. Szarazra toroltem es kesz.
hmmm én leginkább hús sütésre használom az enyémet, tisztitani pedig úgy szoktam, hogy durva sót öntök bele, papírtörlövel átsikálom, vékonyab bekenem olajjal és elrakom. A só azért jó mert minden odaégett részt nagyon jól felszed...mosogatószer nem érintheti az edényt...
Biztos, hogy ki kell egetni? Woknal olvastam, de ontottvasnal nem... arrol nem is beszelve, hogy 80 eves, talan van mar valami patinaja - ha nem sikaltak ki belole.
Az enyemeket csak elmosom, szaritom, vekonyan bekenem olajjal, es kozepes tuzon 1-1.5 orat sutom.
Arra vigyazok, hogy ne egjen le semmi benne - igy minden hasznalat ad a vedoreteghez.
Receptek... nem kellenek hozza receptek, savasat ne fozzel benne, ne tarolj benne etelt, hasznald ugy mint mas seprenyoket hasznalnal...
Hosszas utánaolvasás után szereztem egy kb 80 éves Griswold 10" serpenyőt ebay-ről és hozzá egy szakácskönyvet. Ez lesz az első öntöttvas a családban, tanácsokat kérek hogy mire figyeljek. A hétvégén kiégetem, aztán ha tetszik és a feleségem is megkedveli akkor szerzek még.
Ugyanilyen labasom is van, fozesre hasznalom. Kaptam, gyarilag fekete "festekkel?" volt bevonva, azt avatni nem kellett. Ma mar a belsejen alul es korbe 2-3 cm magassagik a gyari reteg lekopott. Mivel szinte folyamatosan hasznalom, egy szurkesfekete patina van rajta, mintha vizko lenne.... Valszeg azert nem fekete, mert mosogatogepben mosogatom.
Ha vasizt erzel a kenyereden, akkor az azt jelenti, hogy nincs meg a vedobevonat, az etel kozvetlenul erintkezik az ontottvassal. Ahonnan vasionok oldodhatnak ki, ami jellegzetes izt ad az etelnek. Grafitszemcsek is kerulhetnek az etelb, ami esztetikailag rosz. Egeszsegre egyik sem veszelyes.
Vetem egy öntöttvas lábast, a tetején a fogantyút gyorsan megfordítottam. Így lett egy olyan fedőm amin megáll a parázs, mint a régi öntöttvas edényeken. Aztán beavattam kb úgy, ahogy jelen topik elején le vagyon írva.
A kenyér bekerülése előtt kikentem olajjal a lábast, és a kenyértésztába is keveretem, hogy a még durva felülethez ne tapadjon hozzá. Nem is tette.
A kenyér durván 1 kg, sütési idő 40 perc (+ előtte tüzeskedés). A sütés alatt a lábas tetejére háromszor került friss parázs. Az edény alatt nagyon kevés parázs volt hagyva, inkább oldalról és felülről lett melegítve. Az oldalsó parázs nem ért közvetlenül az edényhez. Az edényt közben gyakran forgattam.
A kenyérnek lett egy kis vas íze, de gondolom, ha vastagodik a bevonat, ez elmúlik.
Nekem is van ilyen bográcsom. Én egyszerüen kevés olajjal kikentem , felakasztottam a tűzfölé és sütöttem vagy félórát. Utána hagytam kihülni, vízet öntöttem bele ujra vissza a tűzre , és felforraltam a vízet benne. Utána vígan megfőztem benne az első kaját. Én a főzés végén mégmielött kihülne az edény vízet forralok benne , nyeles kefével átmosom azt lötty ki a lét . Utána igy akasztom fel az edényt a kamrába. Soha egy rozsda pötty nem volt még rajta. Főzés elött kevés vízet forralok és utána mehet az anyag bele. Többszöri főzöcske után kapja meg az edény a megfelelő patináját.
Segítséget szeretnék kérni. Előzőleg leírtak pár variációt. Nem igazán tudom, melyiket kellene használni. :) Szóval a tuti kell. :D
Vettem egy 10 Literes öv bográcsot. Olyat, amit az út szélén árúlnak. Szürke színű kívűl-belül, gulyás feliratú "sál" van rajta. (csak a beazonosítás végett)
Mi lenne a legtutibb módja eme bogrács beavatásának? Ha szabadtéren, akkor mennyire tüzeljek alatta? Zsírral vagy olajjal kenjem be? Égjen rajta rendesen vagy ne? Vagy sütőben? Ha igen hány fokon? Van aki 60 fokot mon, van aki többet. Teljesen bizonytalan vagyok. A másik: Tárolás. Egy kinti kamrában fogom tárolni. Meleg vizes elmosás, utána bekenjem valamivel?