Keresés

Részletes keresés

vondra Creative Commons License 2020.09.15 0 0 17202

Üdv a tagoknak!

Saválló szerelt kéménnyel kapcsolatosan szeretnék érdeklődni.

Letudná valaki írni ennek típusnak a pontos mikéntjét? Építhetem e én csak bekell szerezni? Véget kell megbízni? Belsőtérbe vagy csak kívülre lehet e? Engedélyeztetni kell e vagy bármi?! 

Ehhez hasonlók érdekelnének (úgy kb minden amit lehet és kell tudni erről a típusról :) )

Ha esetleg valakinek van ilyen, beltérbe akár, az leírhatná a tapasztalatait is, képpel mégjobb lenne :)

Előre is köszönöm a segítséget!

Palási Creative Commons License 2020.09.11 0 0 17201

Pontosan azért mert nem nagy munka !!

Előzmény: abalek (17200)
abalek Creative Commons License 2020.09.11 0 0 17200

A hosszú csőkémény tetejéről a szél leverte a "sapkáját".  Nagyobb viharok esetén befolyik a víz. Természetesen jeleztem a problémát annak, aki felszerelte, de azóta sem jelentkezik. Nem túl nagy munka.... 

Ex honfoglalo játékos Creative Commons License 2020.09.09 0 0 17199

Ksz.

Ez a kérdés megoldódott.

Viszont elmesélem mi történt:

Bejön a Főkétüsz alkalmazottja, mert beengedtem:

Maximumra tekeri a melegvizet és elkezd szén-monoxidot mérni.

5 percig gimnasztikázott az ember a kombi gázkazán körül, minden lehetetlen pózban megpróbálja odatartani a mérőberendezést, hogy vannak-e visszaáramló gázok.

Nem tudom, talán letiltást tervezett vagy ez a standard eljárás 2020-ban?

Nincsenek, a mérőberendezés makacsul 0-n áll.

Hát ez rendben van, mondja.

Hmmm.

Láttam kicsit elszomorodott.

Hogy a frusztrációt levezesse két kézzel elkezdte rángatni a fali csatlakozó füstcsövet.

Úgy húzta, mint a mesében az állatok a répát, amikor megpróbálták kirángatni a földből.

- Uram! Nincs bilincs!

- Köszönöm, hogy nem tartóztat le!

15 centimétert kihúzta, a fém nyöszörgött és rimánkodott, reméltem nem töri szét.

Azonban olyan jól egybe van rakva, hogy ezt is kibírta és visszaugrott a helyére.

Hmmm.

Ez is rendben van.

- Uram! Itt minden a legnagyobb rendben!

- Boldog vagyok!

- Azonban mégis fel kell, hogy írjam - mert a kollégám 2 évvel ezelőtt már felírta Önt a hiányzó kéménybélelés miatt: 2E hibakód.

(- De hiszen nem is vizsgálták a kéményjárat belső állapotát?! Sem akkor, sem most!)

Ekkor bizonyságképpen kinyitotta a tisztító ajtót és lefotózta a kéménylyukat egy olyan részen, mely fél méterrel a betorkolló füstelvezető cső alatt található és ahol gázok sosem járnak.

A fotón egy szép, nagy árnyék látható.

Varek1 Creative Commons License 2020.09.07 0 0 17198

Az illetékes  kéményseprő szolgálatoknál  van nyilvántartás.

Előzmény: Ex honfoglalo játékos (17197)
Ex honfoglalo játékos Creative Commons License 2020.09.07 0 0 17197

Üdvözlet!

Vajon hol érhető el a kémény nyilvántartás?

Létezik olyan nyilvántartás, ahol az egyes kémények kapcsán meg lehet nézni, hogy egyedi, vagy használaton kívüli stb. kéményként van nyilvántartva?

Sőt!

Egy ilyen nyilvántartásnak már elektronikusan is léteznie kellene.
???

K

Köszönöm!

csiba00 Creative Commons License 2020.08.12 0 0 17196

Igazából még nedves fa sem szükséges az ilyen kialakulásához. tény, azzal sokkal könnyebb, de ha a száraz fának is kevés levegőt adsz, mert a cél az, hogy minél tovább izzon, akkor ott is képes úgy lehűlni a füstgáz, hogy nem tud megfelelően távozni. 

Azt mondanám, hogy ami már beivódott a téglába, az ott fog maradni. Ha innentől jól tüzel az ember, akkor a későbbi ilyen helyzetek megelőzhetőek, és mondjuk csak korom lesz a kéményben. Idővel így meg a szag is megszűnik. bár lehet, hogy az elején még jobban érezhető lesz. Ugye kapja a meleget, az anyagok közül meg sokan melegben jobban illékonyak, párolognak. 

Esetleg kibélelni?

Előzmény: Matyi34 (17195)
Matyi34 Creative Commons License 2020.08.12 0 0 17195

Üdv Mindenkinek!

Nemrég költöztünk egy házba, ahol csak fatüzelés van. Nem idegen a dolog, de festéskor feltűnt, hogy a beltérben a kémény közelében enyhe füstszag érződik. A falat szaglászva egyértelműen a kéményből jön. Folt, átszivárgás nem látható a falon. Sejtem az okot, valószínű a nedves fával való tüzelés okozta páralecsapódás beszivárgása miatt lehet. A kémény megsepertem, volt benne lerakódás, de nem volt vészes. Mik a tapasztalatok, mit tudok tenni a szag ellen? Nekem már most van jó száraz fám, ha majd azzal kezdek tüzelni, akkor javulhat a helyzet? Tisztító hasáb, vagy granulátum segíthet? Esetleg béléstest alkalmazása?

Köszönöm előre is!

csííbe Creative Commons License 2020.07.20 0 0 17194

Üdvözlök mindenkit.

Volna az új házunkban egy kb totya s35-nek megfelelő méretű kazán.

A kémény viszont teljesen tönkre ment (régi tégla,kb 140x260 bm) át szivárgott rajt a sav.

Így nem tüzelek vele télen.Új kéményt csinálok hozzá.

Mindenképp hengeres belsejűt szeretnék.

Az volna a kérdésem,hogy ehhez a teljesítményhez mekkora belső átmérőjű kell?

Magassága a kazán csatlakozástól kb 6m mostani állapotában.

Előre is köszönöm a megtisztelő reakciókat.

Xx424xX Creative Commons License 2020.06.09 0 0 17193

Köszönöm!

Előzmény: Brikk stone (17192)
Brikk stone Creative Commons License 2020.06.09 0 0 17192

Mehet ha csak  nem 120 mm alatti a  belső szelvénye  !

Előzmény: Xx424xX (17191)
Xx424xX Creative Commons License 2020.06.08 0 0 17191

Üdv Mindenkinek!

Ház felújítás közepette vagyunk, és a házon kívül van egy különálló kémény, ami valószínűleg eternitcsővel van bélelve, tartozott hozzá egy menő olajkályha, de ezt megszüntettük. A kérdésem az lenne, hogy az ilyen béléssel létesített kémény alkalmas-e, egy fatüzelésü téglakályha müködtetésére? Ha nem, mi a megoldás vagy hagyjam meg csodálatos használaton kivűli kertiobelixnek? :D Amúgy a ház, amihez tartozik az egy retró Erdért-faház. 

Ötleteket, tanácsokat negatív és pozitív kritikákat előre is nagyon köszönöm!

Szép napot! 

Tofi Creative Commons License 2020.05.18 0 0 17190

Sziasztok!

A kérdésem szó szerint érintőlegesen kapcsolódik a kéményekhez: házunkon két kémény fut párhuzamosan, különválasztva, befalazott acélcsővel, az egyik egy cserépkályhát, a másik egy kültéri tűzhelyet szolgál ki.

A kültéri tűzhelyet megszüntetjük és homlokzati szigetelést húzunk fel - a kérdésem az lenne, hogy merjek-e vajon sima polisztirol szigetelést rakni a kémény külső falához (esetleg tűzgátló PUR-habbal kitöltve a szigetelés és a kémény fala közötti rést)?

Köszi, ha van ötletetek :) 

Alapi42 Creative Commons License 2020.05.02 0 1 17189

Elvileg kell, de a gyakorlatban soha senki sem kér ilyenre engedélyt.

Anno a kéményseprők ragaszkodtak  néha csökönyösen   a bontás megakadályozásához, mivel nekik minden kémény bevételt jelentett. Ettől függetlenül nem árt ha marad valamennyi kémény.   Sőt a gáznál is  olcsóbb egy meglévőt béleltetni , mint egy teljesen újat  üzembe állítani. 

de hát sokan vannak akiket irritál a kémény.

Nekem pl. 5 db is van, mind üzemképes, de azért ritkán használjuk.

Előzmény: Törölt nick (17188)
Törölt nick Creative Commons License 2020.05.01 0 0 17188

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni,hogy kémény bontásához kell e engedély? Régi házon van 3 db kémény is egyikre sem lesz szükség illetve egy új lesz majd a gáznak.

Én magam visszabonthatom a tető belső síkjáig engedély nélkül? köszi a válaszokat előre is.

toothgaabor Creative Commons License 2020.04.28 0 0 17187

A nagyobb, szigeteletlen kémény nem biztos hogy jobb is lesz. A szigetelés a fizika miatt kell, a hideg füst nem akar felszállni, pang, és lerakódik a kátrány/ korom, eredménye kéménytűz. Ettől a kémény használhatatlanná válhat, a garancia ugrik. Egy nagyobb kürtőben ez valószínűleg még inkább érvényesül. Én csak savállót vennék jelen helyzetben, épp most kell "kidobni" a 12 éves másik nagy ismert gyártó samottbéléses kéményét ami akkor sem volt olcsó, a samott pókhálósra repedezett/ tört az évek folyamán természetesen én vagyok a hibás a gyártó szerint (valóban hibáztam mert hittem a 33 év garanciában és vakon megvettem). Természetesen a tüzép sem hibás aki értékesít, mert amúgy hazudnak mint a vízfolyás, nekik minden eladó, simán félrevezetnek/tek. Úgyhogy most itt állok én is a kérdéssel, mennyibe fog ez már megint fájni?

Előzmény: sujgojo (17166)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.16 0 0 17186

Urak, mi az a flexfort? Olyasmi, mint a furánflex? A másik kérdésem, hogy a mester ezt az anyagot a meglévő (de a kéményfejben nem futó) belelésbe akarja behúzni, azt nem kivéve, ez OK így? Előre is kösz!

szlányi Creative Commons License 2020.03.14 0 0 17185

Elnézést, hogy ilyen soká válaszolok, de ez rajtam kívül álló ok, bár időközben a katasztrófavédelem járt a lakásomon és 60 napos vizsgálatot indítottak a  szellőző miatt. Arról próbáltak meggyőzni, hogy ez utólag került kialakításra, de az állításukat semmilyen jogszabállyal nem tudták alátámasztani, vagyis egyelőre marad ahogy van. Sajnos az eredeti engedélyezett tervnek nem jutottam nyomára sem a polgármesteri hivatalban de még a megyei levéltárban sem, pedig nálunk a városban több mint ezer ilyen rendszerű lakás van. Ha megszüntetjük nem lesz a WC-nek szellőzése, mert a strangon minden szint között be van burkolva a függőleges szennyvízvezeték így nem érezzük a szomszéd lecsó illatát. Ez 46 éve így működik úgymond probléma nélkül, mert ez a szellőző javítja a kémény huzatát, mivel a huzat csak felfelé megy.

Előzmény: Andzsin-szan (17184)
Andzsin-szan Creative Commons License 2020.03.02 0 0 17184

Nos,az ilyen kémény,legalábbis a látható részét tekintve úgy tűnik,hogy egy kéménybe kötött égéstermék elvezető és szellőző is egyben.

A VALÓSÁG:

-Közös általában betonblokk gyűjtőkémény a vízmelegítők,falifűtők részére a tetőn kialakított huzatnövelő elem alkalmazásával.Ez a szocializmus nagy találmánya,sehol máshol nem létezik és a mai kéménytechnológiák kötelezővé tétele esetén az összes ilyen kémény alkalmatlan,életveszélyes égéstermék elvezetésre.

-A WC,konyha,fürdő szellőzője is közös gyűjtő rendszerű és minden strangon lévő lakónak jut a jó kis sült hús sült krumpli,szagból, (érzékeny fülűeknek) böfögés,fingás ,veszekedés hangjából is.

Sajnos az ilyen "kéményen belül kialakított kémény" életveszélyes.Szén monoxid érzékelő ide-vagy oda.

Az ilyen lakások felújítása egy módon lehetséges:

A régi kialakított kéményben megfelelő szeparált égéstermék elvezető rendszerek és szellőző rendszerek szakszerű kivitelezése,VAGY az ilyen lakás eladása értékesítése.

Szerény véleményem:

Az ilyen rendszerek addig működnek,amíg a katasztrófavédelem engedi,utána marad a villanybojler és a fűtés nélküli fürdő.

Vagy a jogszabályoknak megfelelő kiépítés ami a lakóknak horribilis költséggel fog járni.

Előzmény: szlányi (17176)
chuggington Creative Commons License 2020.02.17 0 0 17183

Sziasztok!

Meglévő (átalakítás, felújítás előtt álló) házban kerül kialakításra új kémény. A tervek szerint, 6,7m magas, 18, egykürtős, ékes. Melyik kéményrendszer van a legjobb ár/érték arányban, merre érdemes elindulni?

Előre is köszi!

ch

Edisons Creative Commons License 2020.02.16 0 0 17182

Sziasztok!

Egy kis segitséget szeretnék kérni.

Minősitett kéményseprőjárdáról(gondolok itt bramac,gerard féle gyári kiegészitő elemre) van esetleg valakinek tapasztalata.

Elsősorban családi házról lenne szó, fa tüzelésű kéményhez.

hegizoli 307 SW Creative Commons License 2020.02.14 0 0 17181

Nálam ts múlt évben csinálták a kéményt vegyes kazánhoz. Kémény marás (160mm-es) saválló cső 9m

, 2,5 m külső burkolat (szigetelt) kazán bekötés.könyök.koromzsák saválló tisztító ajtóval.Savállócső 0,9mm falvastagság ,160mm átmérő.9m magaság.

Mdíj + anyag + kiszállás 2 nap : 300 E.

Előzmény: Alapi42 (17169)
szlányi Creative Commons License 2020.02.12 0 0 17180

Sor ellenőrzésen a Tanúsítvány "szellőző a kéményben" megjegyzéssel került kiállításra.

Az iraton a falazás szükségességére és határidejére semmi nem szerepel a szóbeli közlésen kívül.

Előzmény: taszi6975 (17177)
szlányi Creative Commons License 2020.02.12 0 0 17179

Ami falazást illeti tulajdonképen egy 16x9 cm-es nyílást kell megszüntetni, csakhogy akkor megszűnik a WC szellőzése.

Ezt a kéményseprő szóban közölte, az egyik helyen 30 a másikon 60 napos határidőt adva.

A bélelés rendben, mert sima falú beton. (kamerázva)

Előzmény: Zöldár (17178)
Zöldár Creative Commons License 2020.02.11 0 0 17178

Ha csak az a kérés hogy a WC szellőzőjét kell befalazni, akkor meg kell tenni.

De szerintem egyéb gondok is lehetnek : Pl. a béleléssel mi van ??

taszi6975 Creative Commons License 2020.02.11 0 0 17177

Keresni kell kivitelezőt. Hatósági előírást kaptatok

szlányi Creative Commons License 2020.02.11 0 0 17176

Tisztelt fórumozók!

Az 1974-ben épült téglablokkos falazatú 14 lakásos társasházunkban az égéstermék kéménybe a fürdőszobában be van kötve a vízmelegítő, felette pedig a hősugárzó égéstermék kivezetője. A WC-ben pedig egy szellőzőnyílás van  ugyanabba a kéménybe nyitva kb. 50 cm-el lejjebb a vízmelegítő csövénél csak 90 fokban elfordított oldalon ami a WC szellőzését biztosítja valamint a kémény huzatját javítja. A kéményseprők most kötelezni akarnak bennünket a WC szellőző befalazására mert állítólag szabálytalan ami 46 éve jól működik, a szellőzést pedig oldjuk meg. Arra is hivatkoznak, hogy ez országos előírás, éppen ezért kérdezem találkozott valaki már ilyennel, és mi lehet a megoldás?

Csak megjegyzem városunkban kb. 700 ilyen tipusú lakás van, de az országban nagyon sok.

taszi6975 Creative Commons License 2020.02.11 0 0 17175

1. Ötletem: Kéményseprés kell ! Vegyél a mérethez illő kéményseprő fejet és elég hosszú huzalt és húzogasd át

Előzmény: Forty-four (17174)
Forty-four Creative Commons License 2020.02.06 0 0 17174

Sziasztok!

Véleményeteket szeretném megkérdezni!

Van egy 200-as samottbéléscsöves kéményem, amibe egy celsius 25-29 kazán van bekötve 150-es csővel.
Gyakorlatilag 2-3 évig tökéletesen működött minden.

Most valamiért nem akar meleg lenni. Illetve csak akkor, ha alsó ajtó teljesen nyitva van. Korábban ha nyitva volt gyorsan túl meleg is lett a víz.

Begyújtok (felülről), mint korábban majd mikor elindul a szivattyú (a termosztát 60-65°C-nál kapcsolja be) beakasztom a huzatszabályzót. Ekkor nem ég intenzíven a tűz, majd elkezd hűlni, a termosztát nem kapcsolja a szivattyút. Próbáltam a huzatszabályzót maxra tekerni, akkor sem lett sokkal jobb.

Konixot szoktam használni.

Most elégettem egy kéménytisztító hasábot is...
2 hete még minden jó volt. Idén többet használtam a kazánt.
Kéménybe benéztem, kormos...ekkorát befolyásolna? Kézzel benyúlva van huzat.

A felső kormoló nyílásnál több a lerakodás mint korábban volt.

A kazánt sűrűn kiszoktam takarítani, kaparni.

Jah és bükkel, tölggyel tüzelek, relatíve száraz. Begyújtásra meg fenyődeszka darabok.

plepi Creative Commons License 2020.02.02 0 0 17173

A tervrajzot már elfogadták ez a hivatalos

Előzmény: Palási (17172)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!