Keresés

Részletes keresés

Laslow Creative Commons License 2008.10.15 0 0 18
Fizetni 3 módon lehet az EP számládról: 1. Mint egy bankkártyával. 2. Telefonos egyeztetéssel, ahol beolvassák telefonon az ügyintézőnek a kártyaadataidat, bemondják az összeget, majd kezedbe nyomják a telefont, és kérnek még tőled is pár személyes adatot, ellenőrizve, hogy valóban te akarsz költeni az EP számládról. 3. Azt is lehet, hogy simán fizetsz készpénzzel, de kérsz egy számlát, amit utána te magad küldesz be az EP-nak, és ők erre visszautalják neked a teljes összeget (vagy ameddig van fedezet a számládon).

A fizetendő összeg Hévízen/sportszerboltban/magánorvosnál ugyanaz lesz, mintha nem lennél EP tag. A különbség még egyszer: készpénzzel fizetés esetén az a pénz eredetileg jóval több volt (bruttó-->nettó), csak mire készpénzzé vált meg lett adóztatva, és eltűnt szinte a fele összeg. EP számláról fizetve megmarad az eredeti, adózás előtti összeg (a bruttó).

Szerintem tehát mindenképp érdemes belépned valamelyik EP-ba, és havonta pár ezer forintot utalnod nekik, vagy komolyabb eü-i kiadás előtt egy nagyobb összeget, majd a következő évben az így befizetett pénz 30%-át visszaigényelned az adódból.
Előzmény: Exide (17)
Exide Creative Commons License 2008.10.15 0 0 17
Köszi, hát a munkáltatóm nem fizet be oda semmit, lehet januártól magánvállalkozó leszek, és azokra az időkre gondoltam hogy esetleg el lehet menni nyaralni Hévízra vagy szoboszlóra meg ilyenek.  Főleg a nyaralási része meg a sportszervásárlás illetve magánklinikai ellátások érdekelnének belőle, de lényegében akkor ugyanúgy fizetek a magánorvosnál, mintha simán fizetnék, csak valamennyivel kevesebbet nem?
Előzmény: Laslow (16)
Laslow Creative Commons License 2008.10.14 0 0 16
Én az AXA EP-nál vagyok, eddig elégedett vagyok vele. Fizetni mindenütt tudtam (az ajtókra ragasztott AXA/Winterthur embléma a kulcs).
Azt szeretem még az AXA-ban, hogy eddig bármikor is írtam nekik e-mailt, legkésőbb másnap reggel értékelhető választ kaptam - egész európai. :)
Laslow Creative Commons License 2008.10.14 0 0 15
Havi olyan 2000Ft a minimálisan befizetendő tagdíj, ennek kb. a 95%-a kerül a számládra, azaz ennyit költhetsz majd el pl. gyógyszertárban, fogorvosnál, szemüvegre, de még egy rakás egyéb helyen is (pelenka a gyereknek, sport, stb). A számládon lévő pénz kamatozik is egy kicsit. A pontos összegek egészségpénztáronként változnak. Tipikusan minél többet fizetsz be havonta, annál nagyobb részét tudod utána felhasználni (95% helyett 98%, meg ilyenek).

Általában a munkáltató utal havonként x összeget az egészségpénztárnak a számládra. Ebben az a jó, hogy egy bizonyos összegig ezt adómentesen teheti meg. Azaz vagy utal pl. kerek 10.000Ft-ot az EP számládra, vagy adózol ebből a 10e Ft-ból, és olyan 6e Ft-tal magasabb lesz a nettó béred, amit kifizet közvetlenül neked. Ha meg egészségügyi kiadásod van, nyilván jobb a számládról fizetned, mint készpénzzel, hiszen ott 10e Ft van, a pénztárcádban meg csak 6e. (A munkáltatódnak meg ugyanannyiba kerültél.)

Ha a munkáltatód nem utal, te magad is fizethetsz be bármikor bármennyi pénzt. Sőt, ha utal a munkáltatód, akkor is. Ez befektetésnek egész jó, ugyanis az így befizetett összeg 30%-át az adóbevallásodkor visszaigényelheted - az esetleges önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseiddel együtt - éves szinten 100.000 Ft-ig (ha idősebb vagy akkor 130.000 Ft-ig).

Érdemes olyan pénztárhoz menni, aminek minél több szolgáltatóval van szerződése, hogy ne legyen az, hogy pl. a Petőfi utcai gyógyszertárban nem tudsz mondjuk az OTP-s EP kártyáddal fizetni, csak a Jókai utcainál, és át kelljen menned oda emiatt... Szóval fontos az elfogadóhelyek száma.

Kilépni/átlépni bármikor lehet, ennek minimális díja szokott lenni (2e Ft). Nem vagyok biztos benne, de úgy logikus, hogy kilépéskor az adómentesen befizetett összeg után adóznod is kell.

Röviden ennyi. :)
Előzmény: Exide (14)
Exide Creative Commons License 2008.10.14 0 0 14
Sajnos nem értek ezekhez, tudna valaki felvilágosítást adni hogy ez mire jó, mennyit kell havonta befizetni, és mit tudok belőle használni, illetve a befizetett összeget mikor hogyan tudom kivenni majd idővel belőle?
gyurcibácsi Creative Commons License 2008.09.05 0 0 12
vigyázat, sportszer, sporteszköz, kerékpár stb kifizethető, de összevonandó egyéb jövedlem az szja-ban...
Előzmény: Sityu13 (9)
teszemazt- Creative Commons License 2008.08.30 0 0 11
Sziasztok,

Tudtok olyan boltokat, ahol esetlegesen cipőt, ruhát és bármi egyebet is lehet kártyával (esetemben otp epénztár kártyával) vásárolni?

Amit már tudok, h ezekben az üzletekben otp ekártya lehúzással lehet vásárolni:
1. Scholl üzletekben papucsok és pár cipő ez biztos
2. www.skiing.hu -őket még nem kérdeztem, h bármit vehetek-e vagy csak pár terméket, de most még biztatónak tűnik.
3. Elvileg a pólusban van egy adidas bolt, ahol is bármit

Tudtok még boltokat ajánlani?

fundhunter Creative Commons License 2008.01.10 0 0 10

Miért nem olvasod el a pénztár alapszabályzatát:

https://www.otpbank.hu/ep2001/file/Alapszabaly_200709.pdf

A 15. oldal alján kezdődő 35/A §-tól kezdődően szépen le van írva, ami Téged érdekel.

Üdv

Előzmény: Sityu13 (9)
Sityu13 Creative Commons License 2008.01.09 0 0 9

Sziasztok.

Remélém itt tudtok segíteni, mert igazán pontos válszt nem kaptam a kérdésemre, ami az lenne, hogy egészségkártyára /OTP/ mit lehet vásárolni, az tiszta, hogy gyógyszer szemüveg..... , de ami engem igazán érdekelne, azok a sportszerek. Elég szép összeg gyült össze az egészségkártyámon, és ha van rá lehetőség szeretném használni is. Szerencsére gyógyszerre nem kell költeni, de a sportszerekre milyen korlátozások vannak? 

Minden infó érdekelne.

Köszönettel

sz332 Creative Commons License 2007.12.13 0 0 8
Szia!

Ne haragudj, csak most láttam a hozzászólásodat.
Tehát, két fajta eset van:

1, A hely kártya elfogadó hely, és van kártyaolvasójuk. Ekkor a kártyával, mint egy bankkártyával tudsz fizetni. Ilyen a gyógyszerek a gyógyszertárban, szemüveg, stb.

2, A hely kártya elfogadó hely, de nincs kártyaolvasójuk. Ekkor te kézpénzzel rendezed az ügyletet, kérsz egy számlát a megfelelő címre, és a pénztár visszafizeti neked a pénzt, az egészségpénztári számlád pedig az adott összeggel csökkenti. Ilyen ha pl. egy matracot akarsz venni az ágyadba, vagy ha edzésre jársz, stb.

Az előnye, hogy a cég járulékmentesen tud pénzt adni neked (tehát bruttó 10 ezer forintból nem 5 ezret kapsz meg, hanem majdnem 10 ezret)

A pénzt "kivenni" kp-ban nem lehet, mert utána meg kellene fizetni a járulékokat, hanem csak egészségvédelem céljából lehet felhasználni, ezért járulékmentes.
Előzmény: Satinette (7)
Satinette Creative Commons License 2007.10.29 0 0 7

Ennek az a lényege, hogy a céged így emeli meg a fizetésedet, nem fizet utána járulékot, tehát jó.

Te pedig gyűjtögeted a számlákat, és amennyit viszel, annak az ellenértékét kp-ben kifizetik neked?

Mert amúgy nem lehet kivenni?

Mondjuk, van 100 ezer a számládon,

de csak 20 ezerről tudsz vinni gyógyszertári számlákat, akkor az a pénz ottmarad.

Előzmény: sz332 (6)
sz332 Creative Commons License 2007.10.12 0 0 6
Szia,

nálunk csak 6 ezret fizetnek, de egyébként nem rossz, csak nehéz
kivenni a pénzt. Ha van gyerek, akkor jó, mert gyógyszer, ilyesmit
lehet venni a befizetett pénzből. Ilyenkor ha a gyógyszertár szerződött
a biztosítóddal, akkor a biztosítódtól kapott kártyával tudsz fizetni,
szóval még meg sem kell előlegezni a dolgot.
Régebben lehetett sportszereket venni, ezt már nem lehet, csak
ha adózol utána. Úgy meg már ugye nem akkora biznisz. Talán
még kondibérletet lehet belőle venni, bár lehet, hogy ez is változott.
Amire még jó lehet, hogy vizitdíjat lehet belőle kifizettetni, illetve
fogorvoshoz menni, ami nem 2 fillér.
Előzmény: xyzw (5)
xyzw Creative Commons License 2006.02.16 0 0 5
Sziasztok! Engem is nagyon érdekelne ez a dolog, főleg, mert a cégem elég szép pénzt fizet az egészségpénztári számlámra, havi 22 ezret. Csak azt nem tudom, hogy mire lehet és mire lenne érdemes felhasználni? Úgy tudom, idén új jogszabályok lettek érvénybehelyezve az igénybevehető szolgáltatásokkal kapcsolatban. Ismeri valaki ezeket a változásokat?
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.18 0 0 4

Kicsit hazavágja őket az új adótörvény.

Én is tagja vagyok egynek, asszem 10 % náluk a ktg hányad, ennyi ugrik a befizetésből (talán a rendkívüliből nem). Nekem jól szuperál. Gyógyszer számlákat szoktam kifizettetni velük, ami sajnos nagyon sok, úgyhogy mindig nullán állok kb, de a fogorvosomat is el tudnám számolni.

Nekem annyi a buli, hogy a cégem fizet utánam, plusz én is valamennyit, s kaptam eddig adókedvezményt.

aurora1 Creative Commons License 2004.10.01 0 0 3

egészségpénztár választásnál elősször azt érdemes vizsgálni, hogy amire te tudod/ szeretnéd használni annak egy adott cég pénztára megfelel-e. ehez kell egy kis info gyujtés, de erre már vannak cégek akik helyett megteszik.

ha kell több info, irjál, kérdezz.

amorf26 Creative Commons License 2004.08.16 0 0 2
Harmónia, a Dimenzió csoporton belül.Költaségben úgy tudom ők a legjobbak, havi 5.000 Ft befizetés felett nincs költség aszem.Illetve ha nem jön be lehet váltani... Amorf
vebu Creative Commons License 2004.08.11 0 0 1

Üdv mindenkinek!

Ha valakinek kérdése van az egészségpénztárakkal kapcsolatban,(mit?hogyan?mikor?lehet igénybe venni)ebben tudok segíteni.

Bleirot Creative Commons License 2004.08.11 0 0 0

Én a Talizmán eg. pénztárnak vagyok a tagja, s jó véleménnyel vagyok róla. Bár ehhez az is hozzájárul, hogy én a kisujjamat sem mozdítom, hiszen a cégem rendezi a befizetéseket, minden hónapban a bruttó bérem 7 %-át. ( Nem a fizuból vonja le, hanem azon felül fizeti ezt az összeget. ) Nem akarom a pénztárt reklámozni, ha érdekel, mindent megtalálsz a www. talizman.hu oldalon.

Előzmény: kkázmér (-)
kkázmér Creative Commons License 2004.08.11 0 0 topiknyitó
Gondolom nem csak mi költünk sokat gyógyszerre, fittnessre és egyéb egészségügyi szolgáltatásokra. Szeretném kihasználni az ezután igénybevehető 30% adókedvezményt, de nem tudom melyik egészségpénztárt válasszam. Kinek milyen tapasztalatai vannak? (Működési költségek, rugalmas ügyintézés, igénybevehető szolgáltatások köre,stb.)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!