Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.01.03 0 0 658
nem kapsz leb@szást - tőlem nem :)
én egyetértek :)

(továbbra sem bízom az orvosokban, de ez egy másik történet. amit leírtál azzal maximálisan egyetértek )

Előzmény: DoktorÚrVazze (657)
DoktorÚrVazze Creative Commons License 2004.01.03 0 0 657
Tudjátok, most olyat fogok irni, ami (előre tudom), felzúdulást fog okozni.

Szóval komolyan néha visszasirom azt az időt, amikor az orvosokat sokkal nagyobb titokzatosság lengte körül. Még mielőtt valaki sűrűn anyázni kezdene, hadd magyarázzam meg:

Manapság, ha végig nézitek az ehhez hasonló topicok beszélgetéseit, többnyire laikusok (azaz sem nem orvosok, sem nem szakdolgozók) hozzászólásaiban olvashattok különböző találgatásokat, feltevéseket, "magyarázatokat", vélt, vagy valós sérelmekre, problémákra.

Az egész (SZVSZ) onnan indul, hogy a világ kinyilt, információt bárhonnan be lehet szerezni, és ugye, mi, orvosok is kötelezve vagyunk arra (nagyon okosan), hogy világositsuk fel a betegeket és hozzátartozóikat, mi a baj, mit kell csinálni. A gond az, hogy én hiába magyarázom el a lehető leggondosabban, a laikus nyelvre leforditva, a magyarázatomat igazán soha nem fogják tökéletesen megérteni.

Ez valahol természetes, hisz a beteg is, a hozzátartozó is izgul, tele van feszültséggel, és hiába figyel maximálisan, a lelkiállapota miatt nem marad meg minden a fejében. Ráadásul én ugye 6 évig meg még 7-ig tanulok valamit, aminek egy részét a betegnek fél-egy óra alatt kellene meérteni. Nyilván nem megy.

Ez az egyik. A másik meg az, hogy ezek után a beteg bemegy a szobájába és ott a betegtársakkal megbeszélik, haza megy és otthon beszéli meg a szomszéddal, akinek a nemtudom kicsodája már átesett valami "hasonlón" és ott azt csinálták. Meg elolvassa a bulvárlapokat, megnézi a tévében az ezzel foglalkozó "hirműsort"
És máris összekeveredett minden a fejében. és már nem tudja, mit higyjen, miben, kiben bizzon.

Ez nem azt akarja jelenteni, hogy a beteg a hibás. NEM!

A rendszer a hibás, mert (tisztelet a kivételnek)
az emberek orvosi szempontból félműveltek és nincs idő arra, hogy pontosan végig lehessen velük beszélni mindent. Meg azért, mert nem tanuljuk meg az alapokat. Tanulunk bibéről, meg prozóról, de a saját egészségünk, szervezetünk működését nem tanitják meg. Ki a poklot érdekel a mitokondriumok működése, legfeljebb a biológusokat, meg az egyetmre készülőket, de az átlagembernek inkább azt kéne megtanitani, hogy mi a torokgyulladás, mi az influenza, stb. És akkor esetleg nem lenne olyan megjegyzés, hogy kegyetlenség beteget ébren lélegeztetni.

Tehát vagy sokkal jobban fel kéne világositani az embereket (NEM -csak- az orvosnak), vagy inkább ne is legyen felvilágositás.

Remélem ez utóbbi mondatom iróniáját mindenki érzi, mert különben bajban leszek!

Üdv

DÚV

DoktorÚrVazze Creative Commons License 2004.01.03 0 0 656
Azért lélegeztetünk egy beteget éber állapotban, mert vagy nem elég erős ahhoz, hogy a szervezete elbirja a légzéssel járó munkát, vagy a tüdeje beteg és az igényli a gépi lélegeztetést. A kettő járhat együtt, hisz ha a beteg nem képes megfelelően mélyeket lélegezni, a hörgőcskék nem nyilnak ki kellően, elfogy bennük a levegő, felszaporodik bennük a váladék (ami normálisan is ott termelődik, csak azt felköhögjük) és az egy valóságos kánaán a baktériumok számára és kész is a tüdőgyulladás.

Ahhoz, hogy valakit mélyen elaltassunk, ma még morfiumhoz hasonló gyógyszereket adunk. Ezek ugyanolyan kábitószerek, csak lassabb a függőség kialakulása, de 1-2 hét után már lehet. Tehát csak és kizárólag akkor altatunk valakit ilyen mélyen, ha feltétlenül szükséges. Lélegeztetőgépen lévő éber betegnek pedig szokás olyan nyugtatókat adni, ami segit neki elviselni a helyzetét.

Nyilván nem könnyű sem a betegnek, sem a hozzátartozónak, de igenis van oka, de az nem az, hogy kinozzuk a betegeket.

Üdv

DÚV

Előzmény: AliceCsodaországban (650)
zsuzsa Creative Commons License 2004.01.03 0 0 655
Vannak pl mellkassérülések, amikor kénytelenek lélegeztetni pl sorozatbordatörés, ablakos bordatörés. Emlékeim szerint nem altatták közben a beteget. Miért kéne bordatörés miatt 3-4 hétig aludnia ?

Nem vagyok orvos, talán egy orvos tudja a pontos választ, mikor miért mennyire lélegeztetnek valakit géppel.

Előzmény: AliceCsodaországban (650)
Angiszeged Creative Commons License 2004.01.02 0 0 654
Azért, mert vannak helyzetek, amikor sokáig van valaki gépen, (általában nem lehet tudni meddig), és az nem jó dolog, ha folyamatosan gyógyszerezni kell. SŐt, az hogy tud e egyedül lélegezni, nagyban múlik azon, milyen az általános állapota (mennyire éber). Szvsz csacsi feltevés volt.
Előzmény: AliceCsodaországban (648)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.02 0 0 653
Drága apukámat kínozták meg anno az agydaganat-műtéte előtt (mintha az nem lenne épp elég) egy katéterrel, mikor bőven ráérnének altatás alatt/után. Ehh.

Elteszem magam holnapra, délután megyek a barátnőmhöz, utána beszámolok.

Előzmény: AliceCsodaországban (652)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.01.02 0 0 652
No erről is van többek között nagyba szó...:-(((
Előzmény: Törölt nick (651)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.02 0 0 651
Tudom, ezen én is gondolkodtam, fogalmam sincs miért csinálják. De már azon is törtem a fejem, hogy miért tesznek fel egy katétert még altatás vagy érzéstelenítés előtt:(
Előzmény: AliceCsodaországban (650)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.01.02 0 0 650
Nem az iogazságtartalmát vontam kétségbe, hanem azt, hogy hogyan lehet valakit éber állapotban lélegeztetni, micsoda kegyetlendég... :-(
Előzmény: Törölt nick (649)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.02 0 0 649
Alice, gondolom úgy, hogy az ember lánya félig van ébren, tele nyugtatókkal, altatókkal:(

Holnap már tudni fogok mindent.

Előzmény: AliceCsodaországban (648)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.01.02 0 0 648
Nahát ez tényleg jó hír, de hogyan lehet ébren létezni lélegeztetővel??????
Majd kérdezd meg a barátnődet jó?
Hát ez tényleg egy horror volt...
Előzmény: Törölt nick (647)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.02 0 0 647
Reményeim szerint ma lezárhatom a mi "kórházi horrorunkat":) Barátnőm mától nincs gépeken, telefonált a férjének, én holnap háromkor megyek, ugyan harmatgyenge, de meg fog erősödni. És remélem egy-két napon belül már együtt lehet a kislányával:)

És tényleg, még egyszer mindenkinek nagyon köszönöm a szorítást:)

Törölt nick Creative Commons License 2004.01.01 0 0 646
Sziasztok, gyors és sokkal felszabadultabb helyzetjelentés: a barátnőm ébren van:) Igaz,csövek mindenhol, meg lélegeztetőgép, meg egy kis láz is van, de él, és napról napról napra javul:) És mindenkinek szeretném megköszönni, aki aggódott és szorított érte:)
Előzmény: Gabeszka (644)
Lovászi Creative Commons License 2004.01.01 0 0 645
Vickie, gondolod, ha bármi más foglalkozása, ja bocs, hivatása lenne, másképp viselkedne? Kötve hiszem... Jellem nem jár együtt egyik diplomával sem :-)))
Előzmény: vickie (604)
Gabeszka Creative Commons License 2004.01.01 0 0 644
Horror a javából!
Gyors és teljes gyógyulást így ismeretlenül is az anyukának!!

Kinga (olvasgattalak régebben a felkészülősben...), megírnád kérlek mélben ha esetleg tudod, melyik az a doki, és mit rontott el (én ama 1 km-re lévő kórházban szülnék áprilisban)

Köszi,
Gabeszka

moes Creative Commons License 2003.12.30 0 0 643
most már én is közbepofáz, sajnos nem tudom megállni:

na ezek éppolyan sarkítások, minthogy dr. H. esetéből azt vonjuk le, hogy minden doki pénzcsináló gyilkos. nem minden 18-22 évesnek van háza és autója, én pl. a "piacgazdaságban" jártam egyetemre ilyen idős koromban, kollégiumban laktam és volt, hogy hetekig pirosaranyas kenyeret ettem. most meg közgazdász vagyok, 10-11 órákat dolgozom naponta, rosszabb esetben 12-13-at is (a piacgazdaságban viszont nincs túlórapénz...) és nem keresem meg az orvosi fizetések tízszeresét.

lehet, ez most nem érdekel senkit, csak arra inteném a nagyérdeműt, hogy ne skatulyázzunk, mert az nem sok jóra vezet.

tisztelettel
moes

Előzmény: DoktorÚrVazze (601)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.30 0 0 642
Sziasztok, nemrég ment el a barátnőm férje, javulunk, javulunk, de pár napig még valószínűleg altatják, kvázi vércserét csinálnak nála. De holnap bemegyek hozzá, mert látni akarom.

Viszont azt mesélte most a férje, hogy hajnalban megszületett a baba, anyuka még látta, kezdett jól lenni, aztán reggel lett rosszul.

Az orvosa nem érzi jól magát a bőrében, de azt hiszem ez a minimum.

AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.12.30 0 0 641
Hát ez valóban jó hír nagyon örülök neki! :-)
(Szegény asszonyka nagyon megszenvedett ezért a gyerekért...)
Előzmény: Törölt nick (639)
Angiszeged Creative Commons License 2003.12.30 0 0 640
szuper:))))
Előzmény: Törölt nick (639)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.30 0 0 639
Jó reggelt, hát nagyon úgy néz ki, hogy tényleg túlvagyunk a nehezén. Barátnőm javul! Igaz, még altatják, de működik a veséje, a mája (!), már nem vérzik sehol, rendben a keringése, jön vissza szépen, ahogy azt kértük tőle.

Jaj, csajok, most merek elkezdeni megkönnyebbülni.

AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.12.29 0 0 638
Kedves doktor úr (vazze) :-)

ezt írtam többek közt:

"A terhes anya azért választ orvost magának, hogy BIZTONSÁGBAN ÉREZZE MAGÁT a nehéz óráiban!!!! És éppen ezt nem kapja meg! "

Igazad van, kimaradt 3 szó belőle, miszerint "az ilyen esetekben"

azaz, a mondat így szól helysen, szándékom szerint:

"A terhes anya azért választ orvost magának, hogy BIZTONSÁGBAN ÉREZZE MAGÁT a nehéz óráiban!!!! És az ilyen esetekben éppen ezt nem kapja meg! "

Nem tudtam előbb válaszolni, mert 24 óta elszállt az internetem, ma javították meg. De bármit írtam, az nem a becsületes hivatászerető orvosok ellen íródott.

Mentésgemre szóljon, hogy nem vagyok sem politikus, sem kormányszóvivő. :-)

Egyébként boldog új évet kivánok neked és minden hozzád hasonló orvosnak! :-)))

Előzmény: DoktorÚrVazze (578)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.29 0 0 637
Na, beszéltem a barátnőm férjével. Javulnak a kilátások, de szorítani, szorítani, szorítani. De sokkal nyugodtabb volt a hangja.
Előzmény: Angiszeged (636)
Angiszeged Creative Commons License 2003.12.29 0 0 636
JA, nem vagyok tisztában a pesti korházak felszereltségével. Így más a helyzet...

ÖRülök, h a baba jól van:). NEM is olyan picuri;)

Előzmény: Törölt nick (634)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.29 0 0 635
MuTer, gondolom azért a Kútvölgyi, mert ott van hematológia (remélem jól írtam).

Nos, a délutáni hírek szerint stabil az állapota, és "javultak a mutatói". Nemsokára hívom a férjét, hogy mi a helyzet, szóval lehet szorítani továbbra is.

Megnéztem a picurkát, hát lányok, gyönyörűszép, nagyon apró, 2,6 kg-mal született, de azt mondta a csecsemős nővérke, hogy eszik, mint egy kis gép:)

Előzmény: Törölt nick (634)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.29 0 0 634
(Szerintem meg durva, hogy olyan súlyos állapotba került, hogy egy átlag kórház ITO-án már nem bírták megfelelően ellátni :-(( Mellesleg a két kórház durván 1 km-re van egymástól)
Előzmény: Angiszeged (633)
Angiszeged Creative Commons License 2003.12.29 0 0 633
Kingus!
TOvábbra is megy a drukk! HA szálítható állapotban volt, az remélem már jót jelent!
Hihetetlen...
Előzmény: Törölt nick (631)
tasha Creative Commons License 2003.12.29 0 0 632
huh...
további jobbulást neki!

t.

Előzmény: Törölt nick (631)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.29 0 0 631
Az újabb hírek: stabilizálták az állapotát, már vannak vérlemezkéi, most felrohanok, megnézem a picilányt, ha van valami írok.

És köszönjük a sok szorítást:)

Előzmény: bobus (630)
bobus Creative Commons License 2003.12.29 0 0 630
Kingus!

Mielobbi jobbulast a baratnodnek!!!!!!!!!!!

Előzmény: Törölt nick (629)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.29 0 0 629
Gyors helyzetjelentés. Barátnőmet átszállították a Kútvölgyibe, négy órás műtéten van túl, relatíve stabil az állapota, de továbbra is altatják. Nagyon bízom benne, hogy holnapra jobban lesz, csak álljon el a vérzés. De el fog.
Előzmény: mzsperx (628)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!