Keresés

Részletes keresés

Woodyka Creative Commons License 2021.04.11 0 1 3209

Hóágyúval csak egy baj van, ami sok: egyrészt hideg nélkül nem ér semmit, ha a levegő és a talaj nem hideg. Másfelől viszont nagyon nagy energia és vízigénye van: pont a síszezont rövidíti a használata, mivel növeli a globális felmelegedést ezzel is. Én nem pazarolnám el az értékeinket ezért. Az ivóvíz szerintem drágább kincs ettől.

Előzmény: bükkis (3205)
Woodyka Creative Commons License 2021.04.11 -1 0 3208

Fenyőről és klímaváltozásról annyit, találtam olyan sziklásabb helyet, ahol köszöni szépen , pont a fenyő kezd szépen megtelepedni.

Előzmény: Törölt nick (3202)
garass Creative Commons License 2021.04.11 0 1 3207

A szemét eldobálás és gyűjtés sajnos egy örök téma. Az erdészeti munka nyomai is sok esetben szintén hagynak kívánni valót.

Március végén meghirdetésre került a Tavaszi Nagytakarítás nevű országos akció. Tudtommal erre a BNP és az érintett erdészetek is regisztráltak. Persze e nélkül is kellene egy helyes gyakorlat mindenki részéről. Elsősorban nem a szemétszedéshez, hanem a szemetelés megelőzése érdekében. Például Miskolcon a szövetségi diáktúrák mindegyikénél szerepet kapnak a szemétgyűjtő zsákok is.

 

A tansípálya létesítése érdekes téma. Hosszú évekkel ezelőtt Miskolcon volt műanyag borítású pálya a Szentpéteri-kapu fölött. Az még a valamikori Miskolci Honvéd SE tulajdonában volt. Sajnos aztán gazda nélkül teljesen lerobbant. 

A hóágyúzás jelentős gazdasági kérdés. Még Bánkúton sem tudják megoldani, mert a pályák fenntartására minden pénzük elmegy. Főleg ezekben a korlátozásokkal teli időszakokban.

 

Előzmény: bükkis (3205)
garass Creative Commons License 2021.04.11 0 1 3206

A felvetések jogosak, az ismert vadmadárvédelmi korlátozások most is érvényesek. De nincs információnk arról, hogy mikor történt a fakitermelés. Most csak a depók maradtak ott, ami a fakitermelésről árulkodik.

Kétséges, hogy egy erdészet megszegné a szigorú szabályt. Már csak azért sem, mert az ÉSZAKERDŐ erdészei is aktívan részt vesznek a Bükk különböző lezárt helyszíneinek személyes őrszolgálatában. 

Azt azért tudni kell, hogy a védett, fokozottan védett területeken - kivéve az Őserdőt - is van erdőgazdálkodás. Csak itt a természetvédelmi előírások jóval szigorúbbak, és nem a haszonvétel az elsődleges szempont. Ilyen volt például pár éve a Csondró-völgy és a közeli Tardona-források (Vízfő) területe, ahol szintén sok koros bükk került kitermelésre. Pedig ez a terület is fokozottan védett. Erről tanúskodik a csondrói Kohász út és a Tardona-patak mellől elirányított korábbi P sáv jelzés is

 

Előzmény: Törölt nick (3204)
bükkis Creative Commons License 2021.04.10 -1 0 3205

Először az eldobált szemetet kellene összeszedni(főleg a védett területekről)

Sörös üvegek(és azokat nem két éve dobálták el), nejlonok, autógumik, lyukas fém edények.

Te ne térj le a jelzett ösvényről, mert letaposod a virágot. De ha munkagéppel vagy, és bedőlt egy fa, akkor új nyomvonalon új utat vághatsz.

 

Nem baj, legalább lesz új sítanpálya Miskolcon..

https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/negy-uj-sitanpalya-jon-letre-magyarorszagon/

 

Kár hogy komolyabb fejlesztést nem eszközölnek itt a térségben ( gondolok itt a hóágyúzásra )

 

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.09 -1 1 3204

Bejelentik, van engedélyük, papírral tarolnak, védett területen, O.K.

 

És a madaraknak is bejelentik vajon? 

 

Ugyanis költési időszak van!

Elvileg fingani nem lehetne most az erdőben hogy finom legyek és nőies... 

 

(ez most kivételesen nem személyes kérdés feléd, erről nem te tehetsz, csak úgy kérdezem...

Költői kérdés volt, hogy stílszerű legyek.)

Előzmény: garass (3203)
garass Creative Commons License 2021.04.09 -2 1 3203

Az erdővágásoknak több oka is lehet, amit a kívülálló legtöbbször nem érzékelhet. Leggyakrabban haszonvételi okból történik a vágás, ami az erdőtervben szerepel. Ezeket előre be kell jelenteni az erdészeti hatóságoknak. Ha védett területről van szó, akkor a bejelentést megküldik a természetvédelmi hatóságnak is, jóváhagyásra. Tehát ezek dokumentált tevékenységek. Nem gondolom, hogy egy fokozottan védett terület erdőgazdálkodója – jelen esetben az EGERERDŐ, - nem rendelkezne hatósági engedélyekkel.

De lehet fakitermelés az erdő egészségi állapotának javítása, veszély elhárítása vagy az erdő felújítása érdekében is, amit esetleg épp az erdőhatóság rendel el. Ilyen lehet például a fenyveseket érintő vágás. Ismeretes, hogy a szélsőséges légköri aszály, és-vagy a betűző szú károsítás miatt egészségügyi kényszer termelésre kerülhet sor, ezeket épp az erdészeti szakhatóságok rendelik el.                                                                         Ezért az erdőt járva, az első körű benyomásokat érdemes mérlegelni.

Az már más kérdés, hogy az erdőgazdálkodó munkája során milyen környezet és természetvédelmi károkat okozhat. Ezek nem összeegyeztethetők a munkavégzésükkel, ellenük fel lehet és kell is lépni. Erre van lehetőség a gazdálkodó (erdészeti igazgatóságok), vagy a természetvédő szakhatóságok (Nemzeti Parkok) felé.  Magam is tettem már ilyen fényképes bejelentést, például pár éve Hollóháza és Répáshuta közötti földkábelezés során a munkavégzők hátrahagyott hulladékai miatt.

Előzmény: TP for my Bunghole (3198)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.08 -1 1 3202

Egyébként ez ment a Nagymezőn is, tarolják a fenyőket, (meg mást is) ha kell, ha nem "klímaváltozás" címszóval.

 

Nem beszélve az eldobált olajosflakonokról, szemétről, feltúrt, szétrombolt utakról. Nemzeti Parkban!

 

Értem én, meg minden, ideológiát tudok gyártani én is olyat amilyet akarok, ahhoz amihez akarok, ha kell, csak ilyenkor a bagoly mondja verébnek érzésem van. 

Turisták által okozott taposáskár, meg a madarak zavarása...

 

 Nagymező és környéke

 

Előzmény: TP for my Bunghole (3198)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.08 -1 1 3201

Ez nagyon szar duma.

Leginkább nem védett, 100+ éves erdőkből van a székem. A tied sem.

 

De ha nagyon akarjuk persze mindenféle barbarizmust meg lehet ideologizálni.

Előzmény: Bikk Pubi (3199)
TP for my Bunghole Creative Commons License 2021.04.08 0 2 3200

A székem.. az fogyóeszköz.

Viszont az íróasztalom egy hatalmas kilencfiókos darab, tömör tölgyfából készült, már több mint 70 éves. A nagyszüleimtől örököltem.

Előzmény: Bikk Pubi (3199)
Bikk Pubi Creative Commons License 2021.04.08 0 1 3199

A székem ilyenből van. A Tied miből?

Előzmény: TP for my Bunghole (3198)
TP for my Bunghole Creative Commons License 2021.04.08 -1 1 3198

Tegnapelőtt, a Három-kő tövében. Valaki felvázolhatná, kinek voltak, kinek vanak útjában ezek az óriások. Találomra megszámoltam az egyik vastag rönk évgyűrűit, 140 fölött volt. Fokozottan védett természeti terület, belépés csak engedéllyel. Vagy fakitermelő brigáddal.

Lacerta Creative Commons License 2021.04.05 0 0 3197

Én kerestem már régebben, de a Sügér-völgy torkolata melletti magaslaton. A gulgis fotón a piros nyíl tövétől kicsit lejjebb. A hétvégén jártam pedig megint arrafelé, de nem álltam meg nézelődni. Kár, mert ha vannak a pihenőnek nyomai rét peremén, most még látszaniuk kell. Na majd legközelebb.

 

A platót sasoltam én is, először épületalapnak gondoltam, de közelebbről megnézve, törmelék alkotja. Inkább valamiféle depó lehet.

 

A vasutat viszont jobban megnéztem, a gát felőli oldalon favágás miatt járhatóvá tették a töltést ( korábban el volt torlaszolva gallyakkal és kőrakással ), a Hideg-pataki oldalról pedig járható volt mindig is. A tebei gátnál látszik, ahogy a vasutat átvezették a makadámút felé, a réten kis képzelőerővel a nyomvonal is azonosítható. Kicsivel a 27. km kő után volt a rakodó. Amikor legközelebb ott járok, jobban körbenézem még azt is.

 

http://turistautak.hu/maps/mapnik/geojaunt.php?lat=48.03347&lon=20.55726&zoom=16&layers=00B00FFF

Előzmény: Törölt nick (3196)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.05 -1 0 3196

Szerintem kiépített pihenő volt. Két hete mikor errefelé voltam nagyon elnézelődtem itt, mert eléggé mesterségesnek tűnő dolgokat láttam. Az embernek rááll a szeme az ilyesmire egy idő után. :-)

 

Az út mellett van egy emberi kéz alkotta kis plató, elsőre egy rakodó helyének néztem, a Tebe-réti lóvontatású kisvasút részének, de gyorsan megnéztem a magammal vitt skiccet, és az nem ért el idáig. Szerintem oda állhattak félre kocsikkal, egyebekkel.

 Bükk Angyalos-térkép 1930

 

Maga a pihenő a kis rét szélén, az úttól távolabb lehetett. Bár nem tudtam a létezéséről, mégis percekig nézelődtem hogy vajon mi lehetett itt régebben. Most nem esküdnék meg rá, de mintha lenne pár asztal és pad a régi pihenő helyén.

 

Fotóztam is egyet itt, de sajnos nem sikerült, kitöröltem, így csak a Googleról tudom szemléltetni miről beszélek. A kék vonal a track vonala (oda-vissza mentem)

 a pihenő helyét nyíllal jelöltem, itt valahol lehetett. Jól kivehető az út mellett a mesterséges kis plató.

Előzmény: Lacerta (3195)
Lacerta Creative Commons License 2021.04.04 0 0 3195

Hadd kérdezzek egyet én is, ha már.

A Hór-völgyben, az Osterlamm-pihenő, ami az üveghuta temetője, és a tebei őrház közt volt, az valamilyen kiépített pihenőhely volt vajon? És ha igen, van nyoma még, és hol?

Lacerta Creative Commons License 2021.04.04 0 1 3194

Szerintem a vízműhöz tartozik.

Előzmény: bükkis (3193)
bükkis Creative Commons License 2021.04.01 0 1 3193

Szép estét!

 

A két Hámor közötti szorosnál jobbra fent az milyen ház lehetett?

 

garass Creative Commons License 2021.03.29 -1 1 3192

A tegnapi időjárási helyzet a tisztító széllel segítve ismét láthatóvá tette a Magas-Tátrát a Bükk több pontjáról is. Érdekesség, hogy Szentlélek webkameráján is a déli óráktól egész délután észlelhető volt a havas Tátra-gerinc.

bükkis Creative Commons License 2021.03.24 -1 1 3191

Igen, azt korábban találtam(fényképeztem és feltöltöttem), amikor az Olvasztó-tető felől próbálkoztam.

Akkor kb. tszf 450m magasságig leereszkedtem, körbenéztem, sűrűbb volt növényzet, majd a Garadna-völgy felé másztam le majdnem a kis őrházig(amit azóta leharcolt egy fa, igaz korábban a hidat is eléggé korrektül).

A forrás csordogál, és egy pillanatra láttam ragadozót is.

Lehet teszek még majd valamikor egy próbát, bár aki járt ott, olyannal kellene. 

Maga a völgy nem csúnya.

 

Előzmény: garass (3189)
Woodyka Creative Commons License 2021.03.24 0 2 3190

Ő biztosan fog tudni segíteni! Ő tuti tudja.  Kellően sok barlang feltérképezése is hozzá kötődik.

Előzmény: bükkis (3183)
garass Creative Commons License 2021.03.24 -1 1 3189

Ez a Savósi-odú helye, ami nem azonos a Savósi-hasadékbarlanggal.

Mindkettő szerepel a Barlang kataszterben. Az odú 5372-41, a hasadékbarlang  5372-40 kataszteri számmal.

A feltett képek is mutatják az eltérést.

Előzmény: vjano (3187)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.24 -1 0 3188

A Bélkő sziklavilága, 1930 ban.

 

Egyszer mikor az alsó bányánál észrevettem egy régi, benőtt útnak tűnő bevágást nézegettem is fentről hogy ez vajon mi lehetett.

Ezen a régi fotón jól látszik hogy az alsó bányáig ment egy meredek út átlósan a hegyoldalban.

És ha jól látom akkor felfelé is ment valami tovább, a régi térképeken volt egy sárga turistajelzés is a csúcsig a sziklafalon.

 

Továbbá jól kivehető még az egykor, a bányászat előtt kéz alakot formázó sziklacsoport a Bélkő oldalában.

 

vjano Creative Commons License 2021.03.23 0 0 3187

Ránéztem a turistautak.hu térképére: és a leolvasott koo: N48.11119 E20.60224. Talán megér még egy" túrát" - ha érdekel...:-)

Előzmény: bükkis (3183)
garass Creative Commons License 2021.03.23 -1 1 3186

A képek

Savósi-odú

Savósi-hasadékbarlang

 

Előzmény: garass (3185)
garass Creative Commons License 2021.03.23 -1 1 3185

Ezt a Savósi-hasadékbarlangot én a tuhu térképén lévő POI-k segítségével közelíteném meg.

Adott az országút hídja (48° 6,624'   20° 36,292'   394 m),   

mellette egy földtani szelvény infótábla (48° 6,628'   20° 36,287'),

ezektől DDny-ra a Savós-völgy nyugati vízvonalán van egy forrás (48° 6,558'   20° 36,219'   a térkép szerint 425 m magasan, ami talán most még szivárog is?)

és van a Savósi-odú a hídtól NyÉNY-ra, a lejtőgerincen (48° 6,673'   20° 36,133'), az adatlap szerint 485m , a térkép szerint 470m tszf. magasságban.

A hasadékbarlang a felmérési adatok szerint 458 m magasan van, a völgytől Ny-ra. (Ez lehet 10-20 méteres eltérés is.) Ezek alapján én egy szintkövető, pásztázó terepbejárást végeznék, a forrás szintjétől az odú szintjéig. A pászta a völgy nyugati-talpi vízfolyása és a lejtőgerinc között, légvonalban mintegy 350 m hosszúságban lehet.  Az alulról felfelé haladó pásztázás során a lejtőoldal fölfelé 10-20 méterig biztosan belátható, a mostani lombtalan állapotban akár még nagyobb távon is. A fényképek szerinti mintegy 2 méteres nyílás így – szélső esetben 1-2 órás bejárással - jó eséllyel fellelhető.   

Térképen:

 

Előzmény: bükkis (3183)
olahtamas Creative Commons License 2021.03.23 0 0 3184

Ezek nem EOV koordináták !!!
X=71.465, Y=115.870

Elvileg azidő tájt a Gellérthegy volt az alap, onnantól
nézve ha kiszerkesztem, az így első ránézésre is vagy 3-400 méteres eltérés.

Kihívásnak nem rossz, de egy térinformatikus talán tud pontos képletet.
https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0027_TOP2/ch01s04.html

https://map.fomi.hu/alappont/65-4011/1

Előzmény: bükkis (3183)
bükkis Creative Commons License 2021.03.23 0 1 3183

Köszönöm,

próbáltam korábban is, most is.

Nem hozott eredményt.

Ezekkel a koordinátákkal EOV határain kívül eső pont hibaüzenettel válaszol.

 

Lehet, egyszerűbb lenne Regős József urat meginterjúvolni..

Előzmény: Woodyka (3182)
Woodyka Creative Commons License 2021.03.23 0 0 3182
Előzmény: bükkis (3181)
bükkis Creative Commons License 2021.03.23 0 1 3181

Köszi!

 

De ott mentem fel kb direktben.

Sportóra és telefon is segített, de nem lett meg.

"Rókalyukak" igen, de fölötte semmi(pedig már közel 500m-nél jártam tszf)

Az a gyanúm, hogy a '64-es leírás óta változhattak az adatok( a mai GPS-es pontosságra gondolok ), talán több, mint 70 métert kellene menni és lehetséges h nem tszf 458m-nél található.

Talán ez segítene: X=71.465, Y=115.870

( ha valahogy rá tudnám rétegelni a térképre )

 

 

olahtamas Creative Commons License 2021.03.23 0 0 3180

http://sas2.elte.hu/tg/bajnok.htm
De a leírásban említett, az országút hídja alatt át és jobbra fel 70 méter szerintem többet segíthet :)
De ha az alapján nem ment, itt egy videó, hogy lássad mit kellene keresni:
https://youtu.be/yxgfrD88DiA

Előzmény: bükkis (3179)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!