néztem azt a menzás sorozatot, hááát, mit mondjak, tényleg rájuk férne a reform, én már rég nem járok általánosba, de az itteni egyetemi menzával meg voltam elégedve, és úgy hallom, hogy az anyuék ovijában sem hamburger van sültkrumpival ebédre!!!
Az iskolai étkezés reformjához meg előszöris időre el kell készülni, be kell tartani a költségnormát és olyant kell készíteni, amit megesznek a gyerekek és benne vannak az alapvető tápanyagok. Az előzőek után lehet művészkedni, nem helyettük...
tartok tőle, hogy a cikk írója elveszett az időlabirintusban, és legfeljebb a spektrum ismétléseket nézte! minden esetre feltűnően hanyag munkát végzett!
Érdekes cikk, néhány tévedéssel. Az idevonatkozó rész Jamieről:
A főzős műsorok legújabb kori burjánzása egy brit sráccal kezdődött, Jamie Oliver 1999-ben tűnt fel a képernyőn, és rögtön aratott. Nézték a gimnazista lányok, mert olyan helyes, idős asszonyságok, mert aranyos, a srácok, mert laza, és apák, mert mindig ilyen fiúra vágytak. Jamie egyszerre hozta a profi szakács és a cool srác figuráját, és műsorában e kettősség folyamatosan jelen volt. Konyhájában modern, könnyű ételeket készített irigylésre méltó szaktudással, de olyan receptek alapján, melyeket majd mindenki el tudott készíteni. Főzés közben valódi, értelmes szakmai tanácsokkal látta el nézőit, akiknek ráadásul mindig nyújtott egy olyan kerettörténetet, amely miatt az is szívesen megnézte a műsorát, aki soha nem fonnyasztott még meg egy gerezd fokhagymát sem. A "meztelen szakács" nem csak konyhai és képernyő-tehetség, de állítólag hiperaktív, ha munkáról van szó, ezt számos szakácskönyvvel, főzőiskolával, saját étteremmel bizonyítja. Újabban a brit iskolai étkeztetés megújítójaként pörög, ezzel is bizonyítja, hogy messze nem egyszezonos sztár.
A tortatészta alapanyagait keverheted kézzel vagy robotgéppel. Keverd ki a vajat a cukorral meg a sóval, aztán dolgozd bele a lisztet és a tojássárgáját. Mikor ezek szépen összejöttek, s úgy néznek ki mint a nagyobbacska kenyérmorzsák, add hozzájuk a hideg tejet vagy vizet. Paskolgatva, gyöngéden dolgozd össze, s formázz belőle tésztalabdát. Lisztezd meg finoman, s nyomkodd, ütögesd, gyömködd formára. A lényeg, hogy a tészta alapanyagait a lehető legkevesebb mozgatással alakítsd, például hagyd meg pelyhesnek és omlósnak. ( Mennél többet dolgozol rajta, annál nyúlósabbá válik, a sütőben meg szépen összeroskad, és piszkosul rágós lesz - jajj, anyám!)
Pihentetés
Általában jókora rövid és vastag hurkát szoktam gyúrni a tésztából, aztán folpackba tekerem, és berakom a frigóba legalább 1 órára.
Na jó, ne feltételezzük a legrosszabbat...csak azért gyanús, mert levelező tagja vagy a J.O. klubnak...szóval mindennek utánanéztél. de ha mégsem, akkor íme a válasz: The Naked chef volt az első, az Egyszerűen főzni (valóban nem nagyon figyelemfelkeltő a cím), és Oliver's Twist a második, a Főzzünk megint egyszerűen. Ez csak külföldre készült, 2 évadban, össz. 52 résszel. Ez az eredeti koncepció, de ismerve a 199 tagú mendzsmentjét, nem tartom elképzelhetőnek, hogy ne adták volna le Angliában.
"Én úgy tudom, hogy külföldön is A pucér szakács címen jelent meg a könyv, valamint a videók és dvd-k." ez eddig sem volt kérdés. Jó néhányan viszont úgy gondoljuk, nem csak a Spektrumnál, hogy mivel a sorozat ment le először, és onnan ismerték meg a nézők, maradnia kellett volna a címnek. Már csak azért is, hogy 1. tudják, miről van szó, 2. hogy ne keverjék, mint az előző hozzászóló.
Én úgy tudom, hogy külföldön is A pucér szakács címen jelent meg a könyv, valamint a videók és dvd-k. Tehát a magyar könyvkiadók és filmforgalmazók ehhez igazodtak.
dvd-kről fogalmam sincs, mivel nincs játszóm. a könyv tudom, hogy ezzel a címmel jeelnt meg, ami nagy trehányság a kiadó részéről. erről már cseréltünk eszmét korábban. Miszerint nekik alkalmazkodniuk kellett volna a tévésorozathoz, ami ugyebár sokkal előbb ment le, és onnan ismerték meg a nézők. Meg kellett volna tartani a címét és a stílusát is. Más, de idevág: a szombatesti konyhaláz c. topikban válaszoltam neked egy korábbi kérdésedre, bemásoltam egy Jamie-interjú részletet, nézd majd meg.
Pandus, annyiban igaza van az olvtársnak, hogy az a sorozat, ami a tévében Egyszerűen főzni címmel ment, azt már dvd-n és VHS-en a A Pucér szakács címen adták ki.
Jamie könyvében a másodikban van a csokitorta recipéje a 225. oldalon. És mit gondolsz, az melyik könyv? A Pucér szakács. :-))
melyike nevezed pucér szakácsnak? volt a Főzzünk egyszerűen, a Főzzünk megint egyszerűen, a Folytassa, Jamie, a Jamie menzája és az Olasz meló Jamie módra.
kiváncsi vagyok rá, milyen, mert én rendszeresen (értsd: télen-nyáron :-)) csinálok bread pudingot, egyszer tettem bele banánt is... boáf... rémes volt...