Mivel több hozzászólásban szó esett a fi-reléről (ÁVK-ról), hadd hívjam fel a figyelmeteket arra, hogy inverteres, frekvenciaváltós készülékek használata esetén nem elégséges sem az AC (legolcsóbb) típusú fi-relé, sem a következő, az A-típus, mert ezek nem képesek érzékelni a hálózati 50 Hz-től eltérő frekvenciájú hibaáramokat, ami az ilyen mosógépekben, klímákban, stb. keletkezhet a fordulatszámszabályozás miatt. Az AC-típus igazából annyira "elavult", hogy sehova sem szabadna ma már beépíteni, sőt mindenhol le kellene cserélni minimum A-típusúra. De ha van a háztartásban (vagy a közeljövőben várható) a fentebb említett készülék, akkor minimum F-típusúra kellene cserélni, ami a nagyobb frekvenciákat is érzékeli vagy B-típusra, de ez a magas ára miatt csak napelemes ill. autótöltős rendszerekben indokolt. Ha a villanyszerelő mással hiteget, akkor nem ért hozzá, ne higyjetek neki! :-) Itt egy jó, közérthető leírás a fi-relék típusairól:
Köszönöm az infókat. Megnéztem, két gép jöhet szóba (sajnos már sok gép nem rendelhető), az egyik inverter motoros, a másik sima. A különbség kb. 25000 Ft. Megéri az invertereset venni?
Cserélhető nála, és 5 év garival adják az Electrolux honlapon, tehát 5 évig kicserélik, ha ilyen gond lenne. Nemrég beírtam a hozzá való akciós kuponokat is ide, azokat használd amíg működik.
Sziasztok, felültöltős mosógépet szeretnék venni, van még olyan típus, melynek cserélhető a csapágya? Electrolux-ot nézegetem, jó lenne, ha szerelhető lenne, sajnos előző tapasztalatok alapján elég gyorsan tönkremennek a csapágyak..
Mondd el a gondodat egy villanyszerelőnek (aki érti is, amit csinál), az valószínűleg megoldja. A lényeg: a hatásos teljesítményfelvétel helyett a meddő kerül túlsúlyba, ezért - felépítéstől függően - bizonyos kismegszakítók pár kHz-en zizeghetnek.
Most lett kicserélve pont az összes kismegszakító, meg az FI relé is A-ra AC-ról, mert, ha üzemelt a klíma, akkor korábban zúgás jelentkezett az FI relénél.A légkondi zúgása meg is szűnt. Ma használtuk a villanysütőt is, az sem okozott semmi zúgást.
A mosógépet már egyébként 3 különböző áramkörben próbáltam ki, ebből kettő C16 egy pedig C13 volt, mindhárom esetben zúgás jött a lakáselosztótól, amikor forgatja a dobot a mosógép, amikor épp nem forog, akkor a zaj is elmúlt.
Nem valószínű. Ha a géppel lenne gond, akkor: nem működne, leküldené a boztosítékot, vagy megszólalna az ÉV relé. Hálózati probléma lesz ott. Ki kell szakaszolni, hogy mi zizeg (bizti, ÉV kábelcsatlakozó), csere, vagy javítás...
Van egy LG wd-80302TUP mosógépünk, aminek a használata során a lakáselosztóból zúgó hangot lehet hallani. A kismegszakító C16 az áramkörön. Hosszabbítóval megnéztem egy másik áramkörös konnektorból is ( az is C16), de ott is ugyan ezt produkálta. A kismegszakítók és az fi relé is most lett cserélve. A mosógéppel lehet gond?
Megzabálhatta a dobcsillagot a sok rárakódott mosószer és öblítő, amit asszonyaink nem sajnálnak, mert hadd legyen nagyon tiszta, meg hát legyen már jó illatos az a ruha, és akkor zutty, még egy kis ölítőt bele.
samsung kb 8-10 éves ecobooble mosógép, talán invertres, de nem tudom milyen motorral, elöltöltős 60x60 cm
előbb a centrifuga program közepén , 1400-as fordulaton, hallotam egy durranást és utána zajosabban forgott tovább
oda mentem kb a durranás után fél percel leállítottam
kiszedtem belőle 4-5 nagyobb nehéz törölközőtt
a dob tele van gumimorzsalékkal, és látszott hogy a dob mellett a körgumiköppeny el van mozdulva,
kérdés1: mi történhetett?
1) maga a dob vagy annak felfüggesztése sérült, adta meg magát? tapogatásra kézzel forgatásra nem tűnik problémásnak de nem tudom. Hogy tudom leellenőrizni? (pl indítok benne centrifuga programot? az nem enged be az elején vizet ugye? mert most leszedtem a körgumiköppenyt
2) sok volt benne a súly, rosz eloszlással és annyira rázkódott, hogy lerántott a gumiköppenyt a dobról? szokott ilyen lenni?
a gumiköppenyt le tudtam körbe húzni, most ki is vettem. furcsa hogy le tudtam húzni, mert a kör acélgyűrű ezek szerint nem volt már masszívan rajta
kérdés2: ha 'csak gumiköppenyt kell beszereznem és kicserélnem, akkor azt meg lehet csinálni az ajtó felől a gép teljes szétszedése nélkül, vagy szét kell hozzá bontani a gépet?
Ezzel kezdte(https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=167669496&t=9078600), meg persze, hogy 4 éves. Tehát új gép vásárlásnál nem igazán releváns. Arra ott van az árukereső, ahol szerencsés esetben több tucatnyi értékelés is van a megvenni kívánt eszközről.