Keresés

Részletes keresés

szuszetti Creative Commons License 2020.04.30 0 0 57727

Nem ismertem szerelvényesként. De jó lenne bemenni pár házba megnézni az "ilyen volt-ilyen lett" átalakulást! Pl. a volt Vörös Csillag moziból lett szállodába!

Előzmény: rferi (57719)
szuszetti Creative Commons License 2020.04.30 0 0 57726

Nem ismertem a történetet, pedig piszok jó képek :)

Előzmény: rferi (57722)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.29 0 0 57725

Pedig pont ez az egészben a legmegdöbbentőbb!

Előzmény: rferi (57724)
rferi Creative Commons License 2020.04.29 0 0 57724

Azt nem is tudtam, hogy nem voltak előhívva!!!!

Előzmény: Törölt nick (57723)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.29 0 0 57723

Film is készült utána: Finding vivian maier

https://indavideo.hu/video/Vivian_Maier_nyomaban

https://magyar.film.hu/filmhu/magazin/vivian-maier-nyomaban-vivian-maier-foto-pop-up-vetites

A legszbb az egészben, hogy a filmek elő sem voltak hívva! Ő maga sohasem látta egyiket sem!!!

Előzmény: rferi (57722)
rferi Creative Commons License 2020.04.29 0 0 57722

Erről jut eszembe!!!

Hallottatok már arról az amerikai dadusról, aki gyakorlatilag végigfényképezte a XX. századot New Yorkban, és még pár városban úgy, hogy soha, senkinek nem mutatta meg a képeit?

A nőről kb 100 000 csodálatos negatív maradt ránk, de az is véletlenül, mert egy csomó ócska dobozban voltak, és amikor a halála után a szokásos árverezéskor egy fickó megvette az egyik dobozt, csak úgy kiváncsiságból, otthon látta mit talált. Úgy rohant vissza, felvásárolni a többit, amit nem vitt el senki az árverezéskor.

A nőt úgy hívták, hogy Vivian Maier.

Teljesen elszegényedve halt meg 2009-ben...

http://www.vivianmaier.com/

Előzmény: Boszorka (57720)
rferi Creative Commons License 2020.04.29 0 0 57721

Ebből könyvet lehetne írni.

És mennyi ilyen történet volt!

Előzmény: Boszorka (57720)
Boszorka Creative Commons License 2020.04.29 0 0 57720

Nem volt furcsa egy cseppet sem. Egy jobb sorsra érdemes igen intelligens nő volt. Az anyja nem engedte tanulni, hanem feladta Pestre egy kocsmába! szólgálónak a 13 éves lányát. Nagypapám abba a kocsmába járt minden este a szigoruan csak 1 fröccsre, amikor megbeszélték  a világ sorát is, v.ö.Stammtisch. Ott meglátta a félszeg vézna leányzót, aztán megbeszélte a nagymamával, hogy talán elkelne egy kis segítség. Ott volt náluk, amig férjhez nem ment. A férjét elvitték hadiüzemmel együtt a németek, ő meg ott maradt állapotosan. 45-ben megjelent, mikor már lehetett járkálni a nagymamámnál, hogy mi van velünk. Anyám gyorsan határozott és vittük magunkkal Szegedre. A gyerek koraszülött volt, ami 45 tavaszán az orosz katonákkal teli klinikán, nem volt vidám ügy. Férje nem jött vissza, holttá lett nyilvánitva. Ő vissza jött velünk Pestre és másodszorra tőlünk ment férjhez.

Ma voltam a lányánál, aki csípőműtétre vár és tegnap volt 75 éves.

Előzmény: Caipi (57713)
rferi Creative Commons License 2020.04.29 0 0 57719

Amíg a szerelvényes volt, addig L alakban két hatalmas vásárlótér volt, az L két szára a két utcafronttal volt párhuzamos. A kirakatokban nem volt semmi lényeges, de be lehetett látni. A pultok a kirakatokkal átellenes fal előtt álltak. És szerintem az L által bezárt területen volt a raktár. Ennek a háznak nincs udvara, a mellette álló házaktól több háznak van közös udvara.

Előzmény: szuszetti (57716)
ZsuR Creative Commons License 2020.04.29 0 0 57718

Hat szemelytol fugg - es a lakas nagysagatol... 

Előzmény: szuszetti (57707)
ZsuR Creative Commons License 2020.04.29 0 0 57717

...vagy...  amikor feloltozok akkor a haloban vagyok, mindent felveszek ami kell (amire emlekszem) es a kabat-taska az eloszobaban tarsul hozzam... amikor hazajovok kabat taska a szekrenybe, es bemegyek a haloba a tobbivel.  Ha saros, esos, havas - az eloszobaban hagyom a cipot es a kabatot a korlatra teszem szaradni... 

...ebbol kifolyolag... sokat takaritok.  Keves szonyegem van, a padlot meg konnyu takaritani... :)

Előzmény: szuszetti (57710)
szuszetti Creative Commons License 2020.04.28 0 0 57716

Erre az épületre emlékszem, gyönyörű.

Mármint, kívülről és a földszintjére belülről emlékszem, az a külső nézettel ellentétben egy szétszabdalt terű üzlet (volt) emlékeim  szerint. A kilencvenes években CBA volt ott, olyan kis ficakokkal, ahova a bevásárlókocsi t be sem lehetett tolni.

De arra nem emlékszem, hogy a földszint homlokzati kirakatai valaha is betekinthetőek lettek volna.

Előzmény: rferi (57709)
szuszetti Creative Commons License 2020.04.28 0 0 57715

Most épp ahhoz is túl introvertált vagyok :)

Előzmény: Caipi (57711)
szuszetti Creative Commons License 2020.04.28 0 0 57714

Szerinted mi változott?!

Szerintem az emberek közötti kapcsolat(ok) lettek másfélék.

Előzmény: Boszorka (57712)
Caipi Creative Commons License 2020.04.28 0 1 57713

De furcsa lehetett. :) Mármint ezt az utolsó mondatodra.

Biztos meséltem már, anyám huga még mindig ott lakik, ahova anno születtek. Nagyon sokáig volt egy nagy fehér faszekrény a cselédszobában, - amibe ezen és egy ágyon kívül nem is nagyon fért más -, amibe minden 'lány' beleírt az ajtó belsejére. Olyan szomorú voltam, mikor kidobta a nagynéném. :( 

Előzmény: Boszorka (57712)
Boszorka Creative Commons License 2020.04.28 0 0 57712

Valahogy én se, pedig ilyesmibe nőttem bele. 17 éves koromig volt nálunk Lány, igaz a végén már csak ott lakott de eljárt dolgozni, maradék idejében besegített anyámnak.

Nagyon kellemes életforma volt nekünk és nagyon szerettük. Soha nem zavart senkit. A vicc az, hogy végül tőlünk ment nyugdíjba, mert mikor 56 után maszekok lettünk Apám visszahívta, de az üzembern dolgozott. Magyarul ott ült mellettem és ugyanazt a munkát csináltuk mindketten.

Caipi Creative Commons License 2020.04.28 0 0 57711

Én sem, persze kivéve ha egy palota a lakhelyem, és külön szárnyban van(nak). :) 

szuszetti Creative Commons License 2020.04.28 0 0 57710

Ha a lakásban nem egy fegyelmezett, többnyire irodai munkát végző városi pár lakik, akkor szerintem ezek az előszobafalak, de az összes hasonló is a legnagyobb kupi-veszélyes terület egy lakásban.

Nálunk például a saját gardróbok az emeleten vannak, esélytelen és nem is életszerű, hogy bárki is felvigye az épp használt cipőjét-kabátját.

Ha nekem lenne rá lehetőségem, akkor a köv. lakásban erre a területre lényegesen nagyobb helyet szánnék, mert kényelmesebb és remek kupielnyelő lehet egy nagyobb, és persze ajtóval eltakarható előszobafal. Vagyis egy olyan valami, ahova beakasztja a zember a kabátot és ahova beteszi az épp levett cipőt..

Persze ez életmód- és lakásfüggő is.

Lányomnak a tűsarkúja mellett ott az acélbetétes bakancsa is :))

Előzmény: ZsuR (57656)
rferi Creative Commons License 2020.04.28 0 0 57709

Rákerestem ennek a cégnek az épületére ma a google mapson. Egy-az-egyben úgy néz ki, mint 100 éve. A régi kinézete benne van a könyvben, lerajzolva, de a neten is sokfelé megvan.

A Dessewffy sarkán álló épületről van szó

Előzmény: szuszetti (57708)
szuszetti Creative Commons License 2020.04.28 0 0 57708

De szépek!

Egész érdekes élmény most a kiürült Belvárosban nézelődni, egy csomó helyen, ahol mára több a cég, mint lakó, még autók sem parkolnak, a kicsi üzletek be vannak zárva, és ha sokáig nézek egy homlokzatot, most a bezárt spaletták és redőnyök miatt sokkal jobban kijön, hogy régen egy-egy házrésznek mi lehetett az eredeti rendeltetése és melyik üzlet az új hasítás...

Érdekes na. :)

Előzmény: rferi (57690)
szuszetti Creative Commons License 2020.04.28 0 0 57707

Erről már többször volt szó, és én még mindig nem tudom elképzelni, hogy egy plusz személy itt sertepertéljen körülöttem állandóan és (főleg) velünk lakjon.

Előzmény: Caipi (57705)
Égető1 Creative Commons License 2020.04.25 0 0 57706

Ma ezeket háztartási alkalmazottnak hívják. Van sok dehonesztáló szó erre ' hála' a letűnt kornak. Amikora vezető elvtárs    szidta a régi.... a még rtéágebbi rendszert. Aztán nagy öntudatosan a titkárnőjét  küldte vásárolni a vállalati kocsival... soförrel együtt... természetesen közpénzből,  közben az ideológiai  továbbképzésen  a régi rend hibáiról  lamentált a hozzá beosztott  ideóliailag képzetlen munkatársainak.

Régi 'szép'  világ.... a diri fizetése csak a duplája volt   egy csoport vezetőjének. Aha, de neki járt vállalati kocsi  soförrel, járt külön lakrész a vállalati üdülőben  és sok egyéb juttatás, ami a  halandót nem illetett meg.

Régen    egy tehetős ember  sok  élőmunkát nyújtó személlyel volt körülvéve.

Már egy középiskolai tanár is megengedhetett magának  egy mindenes  lányt, aztán volt   szakácsnő, mosónő, soför, inas , házvezetőnő, nevelőnő    stb.

Ma ezeket a háztartási kisgépek helyezesítik.

Amúgy mennyivel jobb  munkátlanul otthon heverni némi segélyen, vagy  másutt,  másnak hasznos munkát végezni.  ??

Két világ szemlélet !!

és ha mán  lakberendezés   otthon  hát itt lett bemutatva  egy csúcsfocista  ( B és Viktória   )  floridai álom otthona.... csekély    10 milliárd nagyságrendű kégli. Na ez a világ legtermészetesebb dolga  mármint a képmutató firkász szerint. De hogy   anno régen   volt valakinek 2   -5 netán   10 fő személyi  alkalmazottja  az  a világ legnagyobb bűne volt.

Ja én nem is olyan régen azt tanultam  , hogy nyugaton verik a munkásokat. És volt aki bevette.

Caipi Creative Commons License 2020.04.24 0 0 57705

Anyáméknál "lány" volt.... pedig vele együtt hatan laktak a 70 négyzetméteren. :) 

Előzmény: Palási (57703)
Boszorka Creative Commons License 2020.04.24 0 0 57704

Akkoriban házunkból kiebrudalt semmilyen réteg voltunk. Viszont dolgozott mindenki ezerrel, senkinek nem volt ideje semmire. Az az asszony viszont ebből élt. Angyalföldön laktunk és nem mi voltunk az egyetlen ügyfél nála.

Előzmény: Palási (57703)
Palási Creative Commons License 2020.04.24 0 0 57703

" A közelben lakott egy asszony, aki eljött a szennyesért, aztán 2 nap múlva hozta vissza, gyönyörüen kimosva kivasalva a ruhát.  "

Írja egy topik társ. Na ja , de csak bizonyos társadalmi rétegek engedhették meg maguknak.

Palási Creative Commons License 2020.04.24 0 0 57702

Van még most is ilyen.  VIII. ker Somogyi Béla vagy a Bacsó Béla u.

Előzmény: mouser (57698)
Boszorka Creative Commons License 2020.04.24 0 0 57701

A stockholmi 5 emeletes belvárosi bérházban még a pincében se volt mosógép. Apróságot kézzel mostam, mást pedig a közeli mosodába vittem. Ott fillérekért mosott a gép és volt mángorló is az ágyneműnek. Várakozás közben lehetett tanulni a köznyelvet, beszélgetve. Nekem ez nem jelentett nagy problémát.

Nem mellesleg itthon se volt mosógépünk. A közelben lakott egy asszony, aki eljött a szennyesért, aztán 2 nap múlva hozta vissza, gyönyörüen kimosva kivasalva a ruhát. Anyám hallani se akart mosógépről.:-)

Bugyit,  harisnyát stb. kézzel mostam akkor is.

Előzmény: Caipi (57695)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.24 0 0 57700

Van is ennek realitása. Sőt, ha 3 egymás mellé összenyomott körgangos házat letolnak, kötelező jelleggel úgy építhetnék az újat, hogy a benapozási oldalon építenek, a másikon nem, így ott házparkoló lesz. Igen, így kevesebb lakást fognak utána felhúzni, de az ezerszer élhetőbb lesz.

Sajnos nem így lesz, mert mindent a k. profit határoz meg.

Előzmény: rferi (57699)
rferi Creative Commons License 2020.04.24 0 0 57699

VII-VIII-IX kerület ebből a szempontból a legdurvább. Nem véletlen, hogy a IX. kerület már 97-ben elkezdte a tömbrehabilitációs programot, amiben gyakorlatilag komplett háztömböket dózeroltak le, és építettek újjá modern formában, mélygarázzsal, használható üzletekkel a dohos pincék helyett stb.

Így sokkal könnyebb a közműveket cserélni, olcsóbb az egész. Mostanra ők állnak a legjobban etéren.

Előzmény: mouser (57698)
mouser Creative Commons License 2020.04.24 0 0 57698

Az első lakásom olyan házban volt, ahol még voltak külön vécék. Sőt, tovább megyek, még olyan is volt, hogy egy wc több lakáshoz tartozott. Mikor 2008-ban elköltöztem, még akkor is volt olyan lakó, akinek totál komfort nélküli lakása volt, se wc, se fürdő, csak egy falicsap a konyhában. A Vii kerület szívében.

Előzmény: Caipi (57692)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!