A választ a gyakorlat megadta: Gyönyörűek a borókáink, szépen megeredtek és a csúcsokon zölden hajtanak. Naponta locsolom őket, kivéve most az esők utáni pár nap. A zsákot nem hiányolják :)
Kérdezném, hogy a brabant fajtájú tuja oldalirányban mennyit terjeszkedik nyírás nélkül? Sövénynek akarnám a kerítés mellé, de nem szeretném ha a szomszédom ott ágálna a kerítés túloldalán, hogy átnő és zavarja! Ugyanez érdekelne a malonyaival kapcsolatban is!
Köszi, de nekem (nekünk) azt mondták a tuják nagyon viziginyesek, 1-2 évig sürűn locsoljuk. Pókháló nincs, de képet fok hozni. Most végképp tanácstalan lettem.
Érdeklődni szeretnék, hogy mi a teendő akkor, ha a tuják hajtásvégei tele vannak magháznak látszó apró kis gömbökkel. De fertelmesen sok van belőlük és szinte mindeggyiken. Tavaly is volt néhány tuján, de most azokon is van, amiken eddig nem volt. Valahol olvastam, hogy érdemes ezeket leszedegetni, mert elveszi a vizet a növényektől...de hogy csináljam. Megpróbáltam leszedni, de szakad a levél is. Mit tegyek???
A másik kérdésem, hogy kell-e permetezni őket atka és gombaölővel preventíve és ha igen, akkor mivel?
Pár hete ültettem 2 ír borókát, afféle oszloposat, ilyent: http://www.tuja.hu/oszlopos_boroka_hibernica.html Tudatlanságomból kifolyólag leszedtem a gyökérzetén lévő földet összefogó zsákot, emiatt azt mondják, hogy tutira nem fog megmaradni. Pedig a labda szépen egyben maradt, úgy ültettük el, csak zsák nélkül. Egyelőre nem néznek ki rosszabbul, mint a faiskolában, ma megnéztem ott is. Kérdésem: naponta esténként öntözöm, mivel a párás levegőt szeret, azt olvastami, szabad-e, érdemes-e leönteni a teljes tuját vízzel, vagy csak alul öntözzem? Mennyi vizet igényel, minden nap kell v. elég ritkábban is? (Veszprém a hely, azaz kicsit hűvös az éghajlat)
szia ! napi 1X locsolni ilyen időben szerintem túlzás. ha nagy meleg van akkor én spec. 2 naponta locsolom a tujákat. valószínűnek tartom hogy a sárgulás gomba lehet a túl sok locsolás miatt de lehet atka ha ha találsz rajta pókhálószerű szövedéket. a pissentést túl élik, vissza kel vágni az ágakat az egészséges részig.
Egy kérdést már feltettem, de senki nem válaszolt rá. A kérdés az volt, hogy a gömb tujánk végei sárgulnak, de ez már elmult. Viszont ha a kezemmel széthajtogatom az ágait egy részén elszáradt ágakat látok. Csak akkor látszik, ha széthúzom az ágakat. Szerintetek mitől lehet? Tavaly ősszel ültettük. Betegség vagy vízhiány? Macska, kutya nincs. Köszi
Tavaly ősszel smaragd tujákat ültettünk, kb 1,70 cm magasak. Télen 3-4 hetente adtunk nekik vizet, tavasz beköszöntével naponta locsoljuk, kivétel esős időkben. Jócskán kapnak vizet!!! Napi 1x Kb 1 hónapja észrevettem hogy némelyik levél (tenyérnyi nagyságú ) elsárgult, szinte legtöbb tujánál láttam.
Sajnos 6 db tujánál későn vettük észre és a kutyusunk oda járt pisilni, ez télen történt, Februárba elkerítettük a fákat de azóta az alsó levelek teljesen leszáradtak.
Kérdésem az lenne ahol a kutya lepissentette, azok a tuják túl élik?? A másik hogy azok a tujáknál ahol a közepén egy két levél sárgul, ez normális ilyenkor vagy készüljek fel a legrosszabra???
Szerintem, ha megerősösik akkor már nem szükséges karózni! a smaragd tuja sem igényes csak tudni kell minden növényt ápolni!
pl: (mostanában tanultam): szereti a keserűsót (magnéziumszulfát) 2kg 300 ft, egy evőkanálnyival adtam növényenként.
Én is láttam tuja sövénynek ültetett sorban kipusztult növényeket, amit sokszor a pajor rág ki teljesen vagy víz hiányában kiszárad. szóval én már minden ültetéskor talajfertőtlenítőzök és folyamatosan minden évben használok egyszer, mert kirágják a hajszálgyökereket.
Biztos nagyon szép lesz a sövényed, sok sikert hozzá!!
Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál és az ajánlott ciprus is tetszik. Azt hiszem, ennél maradok, mert - gondolom- kevésbé igényes, mint a smaragd tuja. Ez nekem azért fontos, mert néhány helyen láttam, hogy a tujasorban kipusztult egy-egy növény és a pótlás után eléggé elcsúnyult a látkép...
A ciprusokkal kapcsolatban pedig még egy kérdésem lenne: két hete ültettem 80-100 cm-es leylandikat, kis fakarókhoz vannak erősítve. Kell-e hosszabb karókat leszúrnom és ahhoz erősítenem vagy elég erősek, hogy megtartsák magukat. Nekem úgy tűnik, hogy a tetejük jobbra-balra konyul, de nem akarom a gyökerüknél fölöslegesen megbolygatni őket... Még egyszer köszi a segítséget!
Szia! Szerintem ő is nagyon szép! leylandi gold rider, gyorsan nő és szép sárga. nekem is van tavaly ősszel ültetett smaragd sövényem kb 70 db már nem tudom pontosan mennyit vettünk. Majd rakok fel képeket. én 70 cm-re ültettem őket, most kaptak Compo Kálium túlsúlyos műtrágyát 10kg 1800 ft.
Sziasztok! Abban kérem a segítségeteket, hogy tujasort szeretnék ültetni, de nem értek hozzá, hogy mi lenne számomra a legmegfelelőbb. A szomszéd rálát a teraszomra, ezért a kerítés elé szeretnék ültetni olyan tujasort, ami legalább 5-6 méteresre megnő, dekoratív és lehetőleg nem túl igényes, mert teljesen kezdő kertész vagyok. A kert hátsó részébe Leylandii ciprussort ültettem, de előre, szeretnék egy kicsit különlegesebbet (már amennyire számotokra pl. egy smaragd tuja különleges :)) Ha van javaslatotok, kérlek írjátok meg, hogy milyen tőtávolságra és milyen talajelőkészítéssel kell ültetnem... előre is kösz!
szia! ez mindenképp talaj vagy gyökérproblémának látszik. nem igazán látom jól a képen, de ezek nem hamisciprusok inkább? ha azok, akkor a talaj ph-val van probléma nem tűri a meszes talajt.
Üdv Mindenkinek! Sajnos annyi időm nincs, h végigolvassam az egész fórumot, de amit elolvastam abban nem találtam meg amit kerestem. A lényeg az, h tegnap kivágtam az egyik tujánkat (3db volt, s a középsőtől szabadultam meg).S szeretném megkérdezni, hogy a lehullott leveleket beforgathatom a földbe, vagy össze kell szednem? Előre is köszönöm