Keresés

Részletes keresés

barbara0000 Creative Commons License 2016.02.16 0 0 81035

Igen Cavecat,már barátkozgatunk. 2 hete,s egy napja van nálunk. Egy hete ha otthon vagyunk,i van nyitva a kalitka,s kiül az ajtóba. 4-szer repült is picit, magától visszament utána. Kb 3-napja ha finoman odadugom a fejem, piszkálja a hajam. :) Próblok képet feltenni,idáig sikertelenül sajna.

bumeráng77 Creative Commons License 2016.02.14 0 0 81034

Hőfokfüggetlen :)

Előzmény: cavecat (81032)
cavecat Creative Commons License 2016.02.14 0 0 81033

Hogy haladtok? Bátrabb már a kis huncut? :) Találtatok neki társat?

Előzmény: barbara0000 (81027)
cavecat Creative Commons License 2016.02.14 0 0 81032

Próbáltad már hideg vízzel spriccelni a "kellemes meleg" helyett? Sok pipi elmenekül a langyos víz elöl, de imádja a hideget.

Előzmény: bumeráng77 (81028)
cavecat Creative Commons License 2016.02.14 0 0 81031

Szia!

Lehet egyedül tartani, de nem érdemes. Ketten jobb neki, és ezáltal neked is ;)

Barátságos nem attól lesz, ha egyedül tartod, hanem ha sok idöt töltesz vele. (Nyilván, ha az embernek van egy magányos madara, több idöt tölt vele, lelkiismeretfurdalás okán, ebböl szokás azt a téves következtetést levonni hogy a párban tartott madár nem barátkozik, pedig dehogynem.)

Beszélni se attól fog, ha egyedül tartod, hanem ha sokat beszélsz hozzá.:)

Kalit: nincs olyan, hogy túl nagy ;) Mifelénk a minimum kalitkaméretet törvény szabályozza (min. 70x45 cm alapterület, min. 60 cm belmagasság), plusz napi minimum 1 óra röptetés a lakásban. (Ha röpdében lakik, ahol kedvére röpködhet, nyilván nem kell kiengedni, de ez kb. 2x1 m alapterületü röpdétöl érvényes.) Magyarországon ilyen törvény (még) még nincs, ettöl függetlenül nem érdemes kisebb kalitban tartani a madarakat, mert nem lesz bennük sok örömöd...

Előzmény: Bingo132 (81029)
corvi01 Creative Commons License 2016.02.11 0 0 81030

".a tenyésztő azt mondta 2 hete választotta le őket a szülőktől"

Tudnál esetleg egy fotót róla..? A valóban fiatal madarak viszonylag hamar barátkozósak, kivált ha valami nagyon ellenszenves nekik. A társak hirtelen hiányát némelyek könnyen elviselik, főként ha netán ott összezárva, zsúfoltan laktak..! Normális tenyésztőnél persze ere gondolva van.

Előzmény: barbara0000 (81019)
Bingo132 Creative Commons License 2016.02.10 0 0 81029

Sziasztok! Papagájtartásba szeretnék kezdeni. Leginkább a hullámos papagáj tetszik. De sok kérdésem

van, mert sok oldalon néztem utána a tartásának, de mindenhol mást írnak. Lehet egyedül tartani? Ha

párban van, attól még barátságos lesz, és fog tudni beszélni? És mekkora kalitka kell neki? A válaszokat

előre is köszönöm.

bumeráng77 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 81028

Próbáltuk már, de lábáztatáson, némi alvázmosáson kívül magától nem csinál semmit... úgyhogy muszáj a rásegítés.

Előzmény: bombaba (81026)
barbara0000 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 81027

cavecat. Valójában a férjem van oda gyermekkora óta a papagájokért, én még csak méregetem. Türelmetlen vagyok vele, hogy már mikor lesz bátrabb stb. Keresünk neki párt, a kollégám ajánlott egy tenyésztőt, de neki majd  tavasszal lesznek. Keresgélünk tovább. :)  Kereskedésben nem szívesen vennék, ha nem muszáj.  Ma megérkezett a nagy kalitka,  akkora, hogy én is beleférnék. :) Összefordítottuk a kis kalitkával a nyitott ajtókat, a fürtös kölest áttettük az újba, s simán átsétált a kis huncut. :) Hajtotta a hasa, meg a kíváncsiság. :)

bombaba Creative Commons License 2016.02.05 -1 0 81026

Ha kiteszel neki egy lapos tálban vizet, abba belemászik és megfürdik egyedül, többször is egymás után. Nálam hetente egyszer minimum volt fürdés, ha kimaradt, hiányolta.

Előzmény: bumeráng77 (81025)
bumeráng77 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 81025

Na a fürdetés az burleszkbe illő procedúra. Van egy számára rendszeresített növénypermetező alkalmatosság. Kellemesen meleg vízzel szoktam megtölteni... aztán kezdődhet a kergetőzés. Élvezi amúgy a csőrös a fürdetést, de a szertartáshoz tartozik az is, hogy ugrálnom kell utána... Aztán megadja magát (többnyire a földön, az asztal alatt) és akkor alaposan eláztatom.

Utána meg hajszárítóval szárítom meg.

Előzmény: bombaba (81024)
bombaba Creative Commons License 2016.02.05 -1 0 81024

Nagyon aranyos :)

Szoktad fürdetni? Azt nagyon szereti a nimfa is. 

Előzmény: bumeráng77 (81023)
bumeráng77 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 81023

Kaja-pia-szex-drog-rock n' roll

cavecat Creative Commons License 2016.02.05 0 0 81022

Persze hogy kíváncsi :))) Azért kell mellette ücsörögni, hogy a kíváncsisága legyőzze a félénkségét ;)

Nyugodtan szerezz be mellé egy társat már most, ugyanúgy meg fog szelídülni, ha sok időt töltesz vele (sőt, ketten néha még bátrabbak is, mint egyedül).

A türelmetlenség ismerős :D Így kb. 15 év után viszont már tudom, hogy egy papagájnak teljesen más elképzelései vannak a "minőségi időtöltésről" meg a "családi programokról" mint egy normális embernek :P (Kleó pl. nagyon szereti, ha mind összegyűlünk a nappaliban, és "dolgozunk": én püfölöm a billentyűzetet, a párom szerel valamit, a papagáj meg miszlikbe rágja a szegélylécet vagy - jobb esetben - egy erre a célra vásárolt fa játékot :))))

Előzmény: barbara0000 (81021)
barbara0000 Creative Commons License 2016.02.04 0 0 81021

Köszi a választ cavecat. Igazából ha odaülök mellé, elhúzódik, de nyújtogatja a nyakát felém, szerintem kíváncsi. Szeretnénk mellé másikat, talán hétfőn meg is érkezik a nagy kalitka. álló, akkora mint én, és széles is. Csak azt nem tudom mikor van itt az ideje hogy társat kapjon. Ha most kap egy társat, úgy is kézhez lehet szoktatni? Ma már ivott képzeld. :D   És picit bátrabb is volt talán. Igaz fújtatott, de közelebb merészkedett. Erőltetni nem akarok neki semmit, had menjen minden az ő kis tempójában. Csak hát türelmetlen vagyok, de kibírom. :)  Már hívtam pár tenyésztőt, de a környékünkön nem igazán találtam olyat akinek lenne most eladó. :(

cavecat Creative Commons License 2016.02.04 0 0 81020

Ha valóban nem iszik, az baj. Nem lehet, hogy csak nem láttad, amikor iszik?

A papeszok szeretnek többen lenni, nem tudsz/akarsz a tenyésztötöl még egy madarat hozni?

Alapvetöen egy állatnak kb. két hétbe telik túltenni magát a költözés okozta stresszen, addig érdemes "kímélni" a madarat. (A költözés okozta stressz erösen lebutítja az immunrendszerét, tehát különösen fontos, hogy pl. ne érje huzat.) Kiengedni szerintem még korai, ahogy "barátkozni" is (gondolom, "barátkozás" alatt azt érted, hogy kézböl eszik, kézreül, ilyesmi). Szerintem az elsö két hétben az interakciót arra kellene redukálni, hogy eteted, itatod, és rendszeresen odaülsz mellé olvasni (dolgozni, zenéthallgatni, vagy amit szeretsz csinálni és csendes, relaxáló tevékenység). Erdemes egy többé-kevésbé fix naprendet is tartani, az tovább erösíti a papesz biztonságérzetét.

Előzmény: barbara0000 (81019)
barbara0000 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 81019

Sziasztok. Még új vagyok itt. Segítséget szeretnék kérni. 2-napja hoztuk haza a Nimfa papagájunkat. ott több papagájjal volt együtt. Most egyedül van. 2-napja nem iszik szerintem. Csak ül. Próbáltuk nyitva hagyni a kalitkát, hátha szeretne repkedni, de semmi. Néha ideges, s nem barátkozik. Fujtatott is egyszer. a tenyésztő azt mondta 2 hete választotta le őket a szülőktől. Szerintetek normális ez így? Csak idő kell neki, vagy valami baj lehet? És egyszer kétszer rikogatott is. köszi a válaszokat, nagyon aggódom.

IstvánBX Creative Commons License 2016.02.03 0 0 81018

Feleslegessé vált számunkra egy általunk "épített" 182x150x90cm-es kalitka. Az udvaron tartottuk benne a papagájokat. Állomány csökkentés volt és már nincsenek lakói, ezért szeretnénk eladni. Mi az udvaron használtuk, de megfelelő méretű ajtón be is vihető. Rövid ideig bent is használatban volt. Utoljára sziklapapagáj "lakott" benne, egy két helyen megbontotta a hálót, azok  javítva lettek. 

http://www.jofogas.hu/budapest/Nagymeretu_udvari_kalitka_182x150x90cm_42701341.htm

Erről lenne szó. Ha valakit érdekel, keressen bizalommal. 

Chronz Creative Commons License 2016.01.30 0 0 81017

Ha teheted, itt is tudsz információt kérni: 

https://www.facebook.com/groups/217871005059055/

Előzmény: Murof11 (81014)
corvi01 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 81016

Van még egy olyan szokásuk, hogy elalvás előtt csőrüket morzsolgatják "csikorgatják" amit valószínűleg koptatási vagy tisztogatási célból tesznek, de az alattam szóló súlyosabb, megfontolandóbb problémát emleget!

Chronz Creative Commons License 2016.01.27 0 0 81015

Biztos, hogy nyöszörgés az és nem levegővétel? Az én papagájomnak is hasonló problémája van, hangosan, szörcsögősen, sípolósan veszi a levegőt! Ez lehet felső légúti fertőzés vagy akár atka is! Irány az orvos!

Murof11 Creative Commons License 2016.01.20 0 0 81014

Kedves Mindenki,

Van egy 1 ev 5 honapos fiu hullamos papagajom. Kezhez van szoktatva, makk egeszseges.Sokat beszel, eszik.

Viszont az elmult 1-2 hetben olyan mintha neha sirna. Nyoszoroges talan a legjobb szo.pl. este miutan betettem arra lettem figyelmes, hogy nagyon nyoszorgott a sotetben. De napkozben is volt mar ra pelda, talan akkor nem volt olyan hangos.Nem tudom miert. A napirendje nem valtozott. Egesz nap kint van, eszik, iszik, repked, stb...

Esetleg tudja valaki miert "sirhat"?

Koszi

corvi01 Creative Commons License 2016.01.14 0 0 81013

Kicsit hiányosan fogalmaztam az tény! Anno 87-2007 -ig voltak papagájaim (huli, barát, nimfa) a többi fajú mellett. Én általában magboltokban, gazdaboltokban, vidékiektől..stb vettem a klf. magokat és saját elgondolás alapján kevertem össze, még az évszaktól függően is. A zöldeket, csirákat, lágyakat... a keverék alapok mellé adtam az olyankor nyilván kevesebb száraz keverékhez. Olykor tuja és fenyő magokat is bele csempésztem, amiért némelyek szinte törték magukat! :) A Loro Parque keverékcsaládból (lustaság okán) én is adogattam jó néhányszor (még a pintyféléknek is), de az igazat megmondva sok különbséget a saját összeállításúakhoz képest nem tapasztaltam.

Sajnos a jód és A vitamin hiány szinte minden tartott madár problémája tud lenni, óriási kihatással a madár érzékszerveire, és a vedlésre! Nem szabad hagyni, hogy a madár rászokjon előnytelenül bizonyos "kedvencre"! Elrontani nagyon könnyen lehet, visszahozni annál nehezebb; ezeket gondolom Te már jól tudod.

Előzmény: cavecat (81011)
corvi01 Creative Commons License 2016.01.13 0 0 81012

"A csíra vitamintartalma remek, de jóból is megárt a sok, "hormonos" lesz töle a madár, szóval a magkeverék _helyett_ egyáltalán nem alkalmas,"

Hol írtam én hogy magkeverék helyet csirát adjunk..? :)

Előzmény: cavecat (81011)
cavecat Creative Commons License 2016.01.13 0 0 81011

"persze van pár jó minőség is" - pl. a Loro Parque keverékek ;)

2005 óta etetem Loro Parque keverékkel a madarat, pár éve (2013) voltunk egészségfelmérésen, a madár egészséges mint a makk.

A csíra vitamintartalma remek, de jóból is megárt a sok, "hormonos" lesz töle a madár, szóval a magkeverék _helyett_ egyáltalán nem alkalmas, pláne nem hosszú távon. Zöldeleségnek viszont kiváló, hetente 1-2 alkalommal amíg felépül, utána ritkábban.

A kalcium remek forrása (nyilván a szépia mellett) a brokkoli, sütötök, füge, mandula, érdemes ezeket beépíteni a heti menübe (hosszú távon is). A reszelt sajt, mint kalciumforrás nekem személy szerint nem kedvencem, de ez azt hiszem, ízlés kérdése.

A hullámospapagájokra jellemzö a kalcium- és jódhiány mellett az A-vitamin hiány is, remek A-vitaminforrás pl. az édesburgonya, sütötök, cukkini. Ha a huli esetleg megunja a sárgarépát :)

corvi01 Creative Commons License 2016.01.13 0 0 81010

Tudod az ilyen "keverékcsodák", gyakran csupán a marketing részei, persze van pár jó minőség is, de  jobban jársz, ha vmilyen használható magkeverékből csiráztatsz és a 2-3-4 napos hajtásokat adod neki. Meg lesz a hatás! :) Nagyon szeretik a friss rügyeket, tudom most nincs, de tavaszkor a fűz, alma, meggy friss hajtásaiért is élnek halnak, nagyon sok hasznos vitamin, ásvány, alkaloida..találhatók bennük. A Ca pótlás is rendkívül fontos, feltételezem, hogy pl. szépia "csontot" tettél neki rágicsálni...Továbbá mérlegelendő, hogy van e elég helye a nem kis mozgásigénye levezetéséhez, röpteted é néha..? Nincs e a közelben olyan tényező, huzat, (esetleg klíma) másik állat, macska, kutya...kis rágcsáló, amik esetleg megfertőzhetik, utóbbi bár elég ritka, de létező...!?

Előzmény: Chronz (81009)
Chronz Creative Commons License 2016.01.12 0 0 81009

Köszönöm a választ! Így is tettünk, minden lehetőséget körbejártunk, hol lehet a probléma. Végül visszamentünk a dokihoz, vett tőle vért, most várjuk az eredményt. Bár nem változott semmi, elmúltak a tünetek. Kicsit többet szellőztetünk, kap korvimin zvt-t, illetve az itatójába egy csepp betadint az esetleges jódhiánya miatt. A különféle ízesítésű stickeket megvontuk tőle a doki ajánlásával, kevesebb magot kap, hogy ne válogassa ki a csak neki tetszőt, így nem egyoldalú az étkezése. Illetve, ha bárki másnak lenne hasonló problémája, kezdje el etetni kis kedvencét prestige loro parque mix maggal, úgyszintén a doki ajánlásával. Ezek mellett mehet neki a reszel sajt/répa, viszont a citrusfélékből, amik savat csinálnak, azt maximum havonta-két havonta adjunk neki.

Előzmény: corvi01 (81008)
corvi01 Creative Commons License 2016.01.11 0 0 81008

Az antibiotikum adása egy feltételezett gyulladás (moment léguti) kezelésére hivatott, azonban ezek és tüneteik sokszor az egyéb súlyosabb megbetegedések következményei! A nem megfelelő tartás, hely, tápozás súlyos belsőszervi, máj, bél, tüdő, keringési elégtelenségek kiváltó oka lehet, ami alapesetben a leamortizált immunrendszer következménye. Azért emeltem ezt ki, mert a problémája visszatérő. :(
Noha sokan úgy gondolják, hogy lehetőségükhöz mérten mindent, jól csinálnak, megadnak fenti feltételek teljesüléséhez, de ilyenkor kibukik, hogy valami hiányzik, vagy túl sok,...valami rossz irányba vezet a tartás vonalán! Az van a legritkábban, hogy a madár speciálisan és genetikailag hibás (amire még fogni szokták), a hiba sajnos általában "nálunk" van...

Előzmény: Chronz (81007)
Chronz Creative Commons License 2016.01.08 0 0 81007

Sziasztok!

Van egy hullámos papagájom, 2 éves. Állatorvosnál jártunk kb 1,5hónapja légzési nehézségei (sípoló,kattogó hang,tüsszögés) miatt. Akkor megkapta a kellő kezelést, antibiotikumot, elmúltak a tünetek. A kalitka ki lett fertőtlenítve! Most újra előjött ez, egész nap semmi gond, de reggel arra kelek, hogy hangosan, nehezen veszi a levegőt. Jelenleg is antibiotikumos kezelés alatt van, de úgy tűnik, ez a fajta nem használ kellőképpen. Ezen kívül minden rendben, eszik, játszik, beszél folyamatosan. Holnap meglátogatunk egy másik dokit, hátha lesz előrelépés. Addig is sós vizes inhalálás este és egy kis szellőztetés. Akinek lenne tapasztalata ilyen téren, kérem segítsen! Köszönöm!

Apa27 Creative Commons License 2015.12.28 0 0 81006

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Igazából ezek számomra csak kérdések. És szerintem pont olyanok (mégha idiótának is tűnhetnek), amilyeneket könyvekben nem biztos, hogy megtalál az ember.

Csak mint érdekesség :)  25.-én néztük meg az odút, akkor 5db tojás volt alattuk. Elsőre nem semmi. :)

Előzmény: corvi01 (81005)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!