Keresés

Részletes keresés

Helem Creative Commons License 2008.10.17 0 0 690
Ez az. Én is valami ilyesmiben dolgozom. Építettem egy nagy 2 köbméteres kerti kazánt. Ástunk egy nagy 8 köbméteres gödröt amibe még nincs semmi. Lefektettünk egy hosszú szigetelt csőpárt a ház felé. Ezzel fogok fűteni. Szalma, kukorica csutka, napraforgó maghéj, fűrészpor, fakéreg, ilyesmik. Ezeknek utána néztem a fuvart kivéve szinte ingyen vannak. Ezzel a fűtésem meg lesz rendesen oldva. Ehhez kéne illeszteni amit te mondasz. Tesla turbinás kis erőmű. Az a gond, hogy ennek se túl nagy a hatásfoka. Ezért gondolkodtam azon hogy pufferként követ kavicsot földet kéne használni. Hátránya, hogyha túlmelegszik akkor nem tudom fűtésre használni, mert felforrna benne a csőkígyóban a ház felé menő víz. De kis erőműnek sokkal jobb lenne. A kérdés számomra, víz vagy szilárd puffer?
Előzmény: Who111 (689)
Who111 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 689

Én úgy gondoltam, hogy pufferként a vizet használnám.

Egy marha nagy tartályban semmi mást nem csinálnék, mint vizet fűtenék.

Ha van papírszemét, akkor azzal, ha van széttört bútor azzal, ha van nap akkor

azzal, használt étolajjal, stb.

Ezzel a 60-70 fokos vízzel, hőcserélőn keresztül, forralnék klímagázt, étert valamit.

Ennek a gőze hajtaná a turbinát. (Célszerűen Teslát, mivel a turbinalapát gyártás

nem megy a sufniban otthon.)

Hűtésre lehetne használni egy olyan megoldást, hogy a bejövő vízműves hidegvizet

egy puffertartályon át kéne bevezetni a házba, és ezt a puffert melegítené egy

hőcserélőn. Így télen nem 5 fokos vízből kéne melegvizet gyártani, hanem p. 20-ból.

Ha meg ennél több a felesleges hő, akkor kivezetni a járda, kocsibejáró betonjába

fektetett csövezésbe, ami télen leolvasztaná a havat. :-)

Előzmény: Helem (683)
Helem Creative Commons License 2008.10.13 0 0 687
Továbbá a kis hatásfok miatt nőnek a gépméretek. Már kisebb teljesítményekhez is brutál gépek kellenek. Lóerő/kilogram vicces értéket képes felvenni :-)
Előzmény: Törölt nick (686)
Helem Creative Commons License 2008.10.13 0 0 685
Az elég kicsi hatásfokú dolgoknak az a hátránya, hogy sok hűtő fűtő közeget, vizet, levegőt kell mozgatni, szivattyúzni, fújni stb. Ezek lejönnek a gép amúgy is kicsi teljesítményéből. Tehát nagyon kicsi hatásfokoknál felmerül a kérdés, hogy képes -e a gép saját erejéből fenntartani működését.
Előzmény: Törölt nick (684)
Helem Creative Commons License 2008.10.13 0 0 683
Napkollektor helyett napvályú, akkor jobb lenne a hatásfok, mert magasabb lenne a hőmérséklet. Carnot szerint jobb így. Kisebb felület is elég ebből. A forró olaj ami a napvályúból kijönne melegítene valami puffert pl. követ. A forró kő melegítene mint egy kazán a vizet vagy egyéb közeget amitől a gőzmotor menne.

Más variációban a víz egyből a napvályú közepén menne a csőben, ez lenne a kazán. A gép szakaszosan menne és a villany energiája lenne eltárolva aksikban vagy valami másban. Valahol pufferelni kell a folyamatosság miatt.
Előzmény: Who111 (682)
Who111 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 682

A gáz gőzével...

Nekem lassan két éve motoszkál ez a szó a stirlinggel kapcsolatban: gázgép. :-)

A gőzgéppel az az egyik probléma, hogy a víznek nagy a fajhője forráspontnál.

(Vagyis ezt forráshőnek hívják.)

Ez  ugyan visszajön a kondenzációnál, de csak felesleges hőtranszportot generál.

Nem hő, de energiaveszteségként jelentkezik.

Ha fognánk pl. egy R134a klímagázt, és azt forralnánk, pl. napkollektorral, akkor

egyrészt sima napkollektor elég lenne a működéshez, másrészt a forráshője sokkal

kisebb a víznél, kevesebb lenne a hőtranszport.

Persze a hatásfokra itt is áll a Carnot, vagyis alacsony hőfok = rossz hatásfok.

De kit érdekel, ha 10% a hatásfok, de 5-ödéből kijön, mint egy napelem. :-)

Előzmény: Törölt nick (681)
Who111 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 680

A hőcserélőt elválasztanám a munkatértől.

A munkatérbe már csak a meleg ill. hideg gázt vezetném be.

Előzmény: Törölt nick (678)
Who111 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 677
Akkor lenne a jó, ha a Wankel része csak a gázt sepregetné a fűtő és a hűtő
felület között. A munkadugattyú máshol lenne.
Vagy két Wankel "henger", de azmár jóval bonyolultabb.
Nem írtam, hogy nem lehet megoldani, még ötleteim is vannak rá. :-)
Csak szerintem van jobb megoldás.
Az az egy biztos, hogy bármelyik megoldás jön elő, az biztos, hogy hermetikusan
zárt rendszerben kell gondolkozni.
Who111 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 675
Wankel elvén a Stirlinget?
Én két tömítésproblémás motorfajtát nem házasítanék.
Csak hatványozódna a probléma.

A gőzgép szintén tömítésproblémás a turbinához képest.
A turbinának meg a házilagos lapátkialakítás elkészítése okoz problémát.
Ezért kacsintgatok a Tesla-turbina felé...
Előzmény: Törölt nick (673)
zozomax Creative Commons License 2008.10.11 0 0 674

hello,

A Penderev féle mágnesmotorról néztem egy videót és utána akadtam rájuk. Igen, ez tulképpen tényleg egy örökmozgó...

A mágnesmotorokról amúgy a  Fénykapu oldalain olvashatsz.

Ugyanitt időközen egy olyan linket is találtam, amelyen többen csalónak kiáltják ki a céget. Leleplezők

Tényleg szivesen megnéznék egy működő modellt.

Ha működik, akkor csoda, ha nem akkor viszont nem tudom hogyan élhet ugyanazon a néven a cég évek óta  Németországban...

Ezzel kapcsolatban az indexen is olvastam egy japán arcról, aki hasonlót csinált állítólag...

Lehet hogy van benne valami, az is lehet hogy nem...

Előzmény: mmormota (671)
mmormota Creative Commons License 2008.10.11 0 0 672
Nagy hőmérséklet különbség esetén a turbina jó hatásfokkal képes működni, ezért is használják elterjedten.
A Stirling motor előnye, hogy olyan hőfok tartományban is képes viszonylag jó hatásfokkal működni, ahol a szokásos gépek (dugattyús gőzgép, turbina) nem. Cserébe nagy és bonyolult, tele nehezen megoldható technikai jellegű gondokkal. Ne tévesszen meg egy kis demo gép, ott nem fontos a használhatóság, elég ha szép és forog. Ha fontos a nagy kivehető teljesítmény és a hatásfok, egyből elbonyolódik a dolog.
Előzmény: Törölt nick (667)
mmormota Creative Commons License 2008.10.11 0 0 671
Ha egy háztartás számára megfelelőnek tartasz egy kicsit, biztos tudod, mi ez?
Elmagyaráznád pár szóban, mire jó? Esetleg azt is, nagyjából hogy működik?
Előzmény: zozomax (668)
mmormota Creative Commons License 2008.10.11 0 0 670
A honlapot nézegetve nem jöttem rá, hogy egyáltalán mi ez. Egy villanymotort árulnak vagy egy örökmozgót, amibe be van építve a képen látható motor? És mi köze a motornak a filmen látható vízbontó szerkezethez?
Előzmény: zozomax (665)
mmormota Creative Commons License 2008.10.11 0 0 669
A teljesítményéhez képest kicsi, könnyű, egyszerű. A Stirling meg az ellenkezője.
Előzmény: Törölt nick (667)
zozomax Creative Commons License 2008.10.11 0 0 668

Végül is nincs olyan messze München... lehet érdemes volna elmenni és megnézni.

Az ára roppant borsos, de azt mondjuk nem értem miért nem csinálnak kisebbet belőle?... Olyat,  ami egy háztartás számára megfelelő, mondjuk 15KW-osat...

Előzmény: ACdrian (666)
ACdrian Creative Commons License 2008.10.10 0 0 666
Hiszem, ha látom...
Előzmény: zozomax (665)
zozomax Creative Commons License 2008.10.10 0 0 665

Vagy hagyjuk is a stirlinget.... mit szóltok ehhez  ?.

Perendev generátor kereskedelmi forgalomban
zozomax Creative Commons License 2008.10.09 0 0 664

Érdekes elképzelés ez is... :-)

Előzmény: ACdrian (661)
zozomax Creative Commons License 2008.10.09 0 0 663

Hallihó,

Hát ami azt illeti, a gyári megoldások között körülnézve tényleg az látható, hogy vagy parabolás, vagy szimpla fűtőanyagos megoldások születnek.

A parabolás persze csak akkor működik, ha süt a nap, vagyis elég rapszodikusan....

A fűtőanyagos megoldásoknál pedig az elektromos hatásfok max 18 % körül van, a többi tulképpen hőveszteségként távozik. (Jó mondjuk télen lehet fűteni az elillanó hővel, de nyáron nem teszik sehová)

Múltkor azon agyaltunk egy cimborával, hogy az ember mindig túlbonyolítja a dolgokat. Talán legegyszerűbb lenne mondjuk két lovat tartani ... megeszik a biomasszát, és nagyon jó hatásfokkal felhasználva szépen körbe ballagva hajtanak egy jó nagy kereket, azzal meg egy generátort.... :-)
A biomasszának talán ez volna a legjobb felhasználási módja...

Amúgy a hőcserélő lehetne sima acél, a közeg meg valami olaj... annyira köllene elszigetelni a tűztértől, hogy pont jó legyen a hőmérséklete. Így gondoltam, de igazából nem tudom hogy mekkora hőmennyiség van a termitben.

Lehet, hogy végül is tényleg nem egy olcsó erre a célra.

Előzmény: mmormota (662)
mmormota Creative Commons License 2008.10.08 0 0 662
A termit nem olcsó fűtőanyag, ha az lenne, nem szénnel meg olajjal mennének az erőművek...
Nagy hőfok különbség esetén egyébként nem kell Stirling, a sokkal egyszerűbb gőzturbina is jó hatásfokkal megy. Strlinghez akkor lenne érdemes nyúlni, ha lenne valami olcsó forrás, ami csak alacsony hőfok különbséggel áll rendelkezésre. Pl. hőforrás vize.
Más kérdés, hogy azt meg inkább fűtésre érdemes elhasználni, a spórolt pénzen meg lehet egyéb forrásból nyert energiát venni... :-)
Előzmény: zozomax (660)
ACdrian Creative Commons License 2008.10.08 0 0 661
Semmi sem lehetetlen, de a termit egy kicsit túlzás...
-Miből csinálnád a hőcserélőt, hogy ne olvadjon el, és milyen anyagot keringtetnél benne?
Ajánlom figyelmedbe a parabola tányéros napenergiás Stirling-motort, ami a nagy hőkülönbség miatt sokkal jobb hatásfokot érhet el, viszont nem árt követni a nap mozgását...
Az eltároláshoz, viszont javaslom a sűrített levegőt, mert nincs veszteség a tárolás időtartamával arányosan.
Tehát a rendszer:
Stirling motor, meleg oldala a parabola fókuszpontjába helyezve, a motor által meghajtott kompresszor (amely a sűrítés miatt szintén hőt termel...), majd egy generátor, ami sűrített levegővel megy... És ha már rendelkezésre áll a sűrített levegő, akkor saját magát is nyomás alá helyezhetné, így a szivárgás sem gond és javul a hatásfok...
Persze még kell egy jó nagy légtartály. 10-30bar között akár házilag is kivitelezhető az egész, csak egy jó esztergályos ismerős és jó sok ráfordított idő kell, meg néhány pneumatikus munkahenger, ha nem akarsz a tömítéssel szívni :)
Jó barkácsolást :)
Előzmény: zozomax (660)
zozomax Creative Commons License 2008.10.08 0 0 660

Hallihó,

Mostanában én is sokat agyaltam a stabilan folyamatosan működő, olcsó áramforráson. A Stirling nem rossz irány alapvetően, de

az olcsóság feltétele okán persze az ember rögtön elmegy a napenergia,szélenergia,földhő irányába és itt máris elakad.... Mert vagy korlátozottan hozzáférhető, és/vagy kicsi az energiasűrűsége vagy ilyesmi.

A fizika mindig közbeszól és végül mindig az jön ki, hogy valahol bizony be kell fektetni azt az igen jelentős 10-15 Kw-ot ahhoz, hogy ki tudd venni a minimálisan szükséges 1 KW körüli elektromos teljesítményt, máskülönben az egész csak játéknak jó. 

Mindig ide lyukadok ki... 

Tehát ma inkább azon agyaltam hogy miként lehetne olcsó energiaforráshoz jutni.

Mit gondoltok erről ? 

1. Striling motor építése nagy hőfokkülönbségű mőködésre.

Ehhez csinálni egy kitűnően hőszigetelt meleg oldali hőtartályt (pl földbe ásott, körbe szigetelt, bazalttal bélelt üreget )

Az üreg aljára kerülne lefektetésre egy fém hőcserélő, arra még egy réteg bazaltkő burkolat.

Na és hogy miből lenne a meleg? Mondjuk csinál az ember 10 kiló termitet, kamra lezár, termit begyújt... lesz rögtön vagy 2500 fok és a bazaltban tárolt rengeteg hő.

Ezt pedig el lehetne használni a hőcserélőn keresztül a Striling motorban, nagyrészt annyi veszteséggel, amennyi a Strilingen adódik. A végén maradna még egy jó nagy vasbuga, azt el lehetne vinni a méhbe :-)

A rozsda mondjuk ingyen lenne, az alu por kerülne komolyabb pénzbe....

Vajon mennyi ideig menne belőle ?

Vagy nagy marhaság?

Who111 Creative Commons License 2008.10.02 0 0 659

Ezt hívják másképpen magneto hidrodinamikus meghajtásnak (MHD)

Mozgó alkatrész nélküli szivattyút lehet vele készíteni, ami nagyon jól jön az

atomreaktorok első hűtőkörének, mivel gyak. meghibásodás mentes.

Használják is rendesen... :-)

Előzmény: tetanusz (658)
tetanusz Creative Commons License 2008.10.02 0 0 658
tetanusz Creative Commons License 2008.09.30 0 0 657

Szia !

Szerintem vedd a fáradtságot és olvasd el ezt a topikot az elejétől kezdve. Majd a google keresőjébe írd be azt, hogy stiling motor és a feljövő weboldalakat olvasgatsd végig. Ha ezt megtetted akkor még nem leszel szakképzett stiling gép tervező, de egy működőképes modellt röhögve össze kell majd tudnod hozni magadnak is.

A gyártótól lekértem az opitek stirling gépének terveit és ilyen hülyeség miatt 1,75 eurot utaltam a számlámról. Nem is az utalás mint tény a furcsa, csak ilyen nevetségesen alacsony összeget utalni teljes marhaság szerintem, maga a kezelési kts. is min 5 euro volt. Tényleg a tervrajz nélkül kellett volna összeraknom de már mindegy, a küldemény úton van.

P.

Előzmény: vbravurferi (656)
vbravurferi Creative Commons License 2008.09.29 0 0 656

Sziasztok! Üdvözlök Mindenkit!

A segítségeteket kérem! Szeretnék minél többet megtudni a Stirling motorokról és ha van Magyarországon üzemelő  berendezés, azt is szeretném megnézni!

Ha lenne erről infótok, annak nagyon örülnék!

Üdv

vbravurferi

Chilkoot járó Creative Commons License 2008.09.26 0 0 655
http://www.youtube.com/watch?v=R-79zcnFfrk
Chilkoot járó Creative Commons License 2008.09.26 0 0 654
Tetanusz,
szerintem írjál a forgalmazónak, vagy a gyártónak, biztos küldenekrajzot, fénymásolatot! A folyákony tömítés a mágneses olaj, a ferrofluid:
tetanusz Creative Commons License 2008.09.26 0 0 653

Semmi gond, így visszagondolva a "túlvagyunk rajta" dolgon kívül semmi extra, csak a sok hülye biológiai-laboratóriumi szakszóra emlékszem leginkább, semmi megvilágosodástudat vagy szekták felé fordulás és a tévében sem szerepeltem az aktív szenzációhajhász műsorában ezzel. :-)))) Azért elmondhatom, hogy 20:1 arány alatt van a túlélők aránya egy ilyen "toxin" jellegű mérgezésben. Szóval hétköznapi maradtam, ennyi.

A leginkább a folyékony tömítések érdekelnek mert nyomás alatt üzemelő stirling gépet szeretnék megvalósítani és a nagy hőmérsékletet nem bírják a szilárd tömítések. Állítólag a NASA már kitalálta a folyékony tőmítések módját úgy, hogty a rendszer 30 báron sem ereszt semmit gyakorlatilag. Sőt kombinált pelletfűtési-áramtermelési rendszerekhez már ilyennel tömített Stirling motorokat gyártanak de bazi drága. Elég jól fel vagyok szerszámozva, ha a technológiát megismerném megpróbálkoznék egy ilyen összetett rendszer építésével.

P.  

Freedomocska Creative Commons License 2008.09.26 0 0 652
JAJJ!!!Ne haragudj ,éppen a nicck név teccett és nem akaródzott kihagyni a poént---és amit írtam semmi köze az összeépítéshez vagy valami máshoz.Remélem nincs harag és sikerül a" stirling motorod" összerakása.
Előzmény: tetanusz (651)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!