Eavit, tudom, hogy nem vigaszta, de nálam is az atkak, a gyapjas es egyéb pajzstetvek folyamatosan
gondot okoznak. A gombákat egy dithane+thiovit kombinációval elinteztem. A rovar kártevők ellen viszont 10-14 naponta permetezek, tobb-kevesebb sikerrel.
egyebken gyönyörű,a Catid ! Kar hogy a másik bimbo leesett, talán a fenyhiany, vagy túlöntözés?
Nalam megint vannak tripszek es valami gombafertozes is. Miota ebben a hazban lakunk folyamatosan van valami. Mar el vagyok keseredve. Azert a cattleyam viragzott, bar a masodik bimbojat leszaritotta.
A phalak jol birjak, csak remelem iden nem kell levagnom a bimbokat a tripszek miatt...
engedelmeddel én is megnéztem a két cég kínálatát, és ha lehetne, szeretnék csatlakozni a rendeléshez. Ha igen, szeretném megkérdezni, hogyan tudom Veled fölvenni a kapcsolatot. Köszönöm előre is.
Ablak (kb 1m) előtt van egy asztalon de csak addig amig virágzik. Utána megy a keleti párkányra.
Kiszáradva nincsen inkább nedvesebb. Két locsolás közt is nedves volt a földje. Ahhogy írtam a földjében sok a kókuszkeverék ami nagyon magába szívja a vizet. Csodálkoztam is hogy ilyenben van. Gondoltam azért van ebbe hogy ne száradjon ki?! Most már nem tudom mi lenne jó neki. Ha tartani ugy kell mint a phalákat vagy a nobile-ket akkor nem leszb vele gond. Remélem megmarad. Nagyon jó az illata.
Beszereztem egy sprillelőt úgyhogy reggelente permetezek a orchideakat.
magas 60-70% paratartalom, világos hely, déli közvetlen napsütés nélkül /függöny/
vizigeny heti 1-2 alkalommal, de csak az aktív NÖVEKEDÉS idején. Nyugalmi időben heti 1x. Mindig a reggeli órákban, hogy estére megszikkadjon. Soha ne álljon vízben. Soha ne legyen csont száraz.
attol tartok, hogy túl lett öltözve, talán túl száraz /fűtés/ a levegő, kevés a fény es szállitás közben megfazhatott.
meg 10 okot fel lehetne sorolni, de talán ezek a legkritikusabbak.
Kaptam egy Brassia orhideát 1hete. Tegnap elkezdett sárgulni a levele. Ez mitől lehet?
Nem szoktam spriccelni az orhideájimat lehet ez a gond? Vagy a másik gyanus az a túl sok kókuszkeverék a tőzeg mellett. Még most is nedves a "földje". Jó neki ez?
altalaban az orchidea kiállítás során veszem őket.
vasaroltam Hollandiából, Franciabol es németből / két cégtől / szerintem a holland drága es előfordult nagyon kicsi, gyenge növény is a kuldemenyukben. 2-3 ev, amíg viragzik, probléma az ár-értek arany.
sokkal jobbak a németek, most van két futó rendelesem, ha erdekel csatlakozz.
a novenyek /remelem/ erosebbek es nagyobbak leszne.
szallitas március vége, tehát 1-2het gondolkodási időd meg van.
Üdv Geobstem!Gyönyörű virágaid vannak!Szeretném megkérdezni elárulod-e honnan veszed a növényeidet?Amennyiben nem publikus kérlek írd meg hol jelentkezzem!Köszönettel Lívia
A papucsot 2011-ben BL-től vettem. Akkor mindjárt virágzott, magtokot vagy ál-magtokot hozott. Erre a macska rágerjedt, aztán csaknem kinyírta az egész növényt. Azóta most virágzott először. Szóval nagy volt az örömöm. :-)
Most megint hozott ilyen magtokra hasonlító valamit. De nekem azért ez gyanús, hogy ebben nem lesz mag. Azt tapasztaltam, hogy a bekötött magtokra rászárad az egész virág. A papucsról lepottyant... Szerintetek?
Tavaly februárban a bécsi-hirschstetteni kiállításon láttam és vettem meg, és első látásra szerelem volt. A Zygok mellé szántam keresztezési partnernek, és be is vált (mármint olyan értelemben, hogy sikerült magokat nyerni), bár kicsit érzékenyebbnek tűnik, mint a Zygok, "harmonikázik" az új leveleivel, több pára kellene neki. Most február végén lesz 1 éve, hogy itt lakik nálam, szóval még csak kiismerem éppen. Egyelőre nem szeretném szétszedni, amíg keresztezek vele. Nagyon érdekes az illata, gyümölcsös jellegű, cseresznye-ananász.
A Karge Orchideen-től vettem a kiállításon, a honlapjukon most is hirdetik:
Valószínűleg nem a Mathina Elisabeth klón, mert kicsit máshogy néz ki. Gyanítom, hogy magoncállomány lehet, mert egymáshoz képest is volt köztük némi különbség.
Néha előfordul a növényekben, hogy megtermékenyítés nélkül is képeznek termést, és olykor még csíraképes magok is lehetnek ezekben a termésekben, "szűznemzés" révén. Ilyenkor az anyanövény teljesen ugyanolyan klónjai lesznek az ezekből a magokból kikelő növények. Hogy orchideáknál ez mennyire gyakori azt nem tudom, de most hirtelen rákeresve azt találtam, hogy itt is előfordul. Ahol nagyon jellemző ez a jelenség, az a fűfélék és a citrusok.
Köszönöm. A Phal-ok nem magoncok, hanem egy rózsaszínes virágú fajta klónjai virágszáron lévő rügyről indítva. Tavaly májusban tettem lombikba a rügyet, azóta már van vagy 20-25 sarj, hihetetlen tempóban nőnek! Zygokat még nem ültettem ki, azok túl picikék, még hagyom őket egy kicsit a lombikban.
Darabos kókuszroston vannak valóban, ez vált be eddig a legjobban, úgy vettem észre, hogy sokkal kevesebb benne a gombásodás, palántadőlés. Amellett, hogy a kókuszháncs elég levegős, szerintem valamilyen komponens is lehet benne, ami a gombák szaporodásának nem kedvez, mert nem nagyon láttam még penészes kókuszháncsot, pedig volt, hogy hónapokig nedvesen tartottam egy nejlonzacskóban. Érdekes.
Még szobában laknak, állandó 21 fokon egyelőre, fénycsövek alatt. Most már abszolút nem kell őket takarni, reggelente kapnak egy kis vizet, és elvannak 50-60% párával. Eleinte még az edényfedőt leszedni-visszarakni ment minden nap egyre hosszabb ideig, de most már szerencsére nem kell. Februárban, ha már többet fog sütni a nap, szép lassan kiköltöztetem őket az üvegházba. Mindent csak szép fokozatosan.