Egy kis segítségre lenne szükségem. Idén nyárra tervezünk egy 1 hetes skóciai utat. (Edinburgh mellett lenne a szállás) Szeretnénk látni vonuló skót dudásokat is. :) Milyen időpontot javasoltok?
én is nemrég lettem skóciasággal beoltva, egy tavaly szeptemberi, elég hirtelen felindulásból elkövetett kirándulás kapcsán, ami rövidsége ellenére mély nyomokat hagyott. Idén ugyan nem jön össze a repeta,de a jövőre esedékes visszatérést már most kezdtem tervezgetni, ezért keveredtem tippekért erre – visszaolvasgatva találtam is pár, a programba illesztésre váró dolgot. De persze minél jobban nézek utána dolgoknak, annál jobban elkeseredek, mert annyi mindent kéne, lehetne nézni, amire egy hónap se lenne elég, pedig most is – sőt, még inkább - meg lesz kötve anyagilag a kezem, ennélfogva az időtartam is. Tavaly egy hét volt, kettesben. Londoni átszállással Edinburghig repülővel (így kicsit olcsóbb volt), autóbérlés a reptéren (fostam a baloldaltól rendesen, de nem kellett volna, nagyon hamar bele lehet jönni, később is csak néhányszor tettem bal kézzel a váltót négyesbe kettes helyett, ezt a balkézzel váltás dolgot a legnehezebb megszokni, a többi rigófütty), aztán ment a menet: Fort William, aztán Skye sziget. Az első nap jó kis skót idő volt, az Old Man-hez felmásztunk, de tíz méterre tőle is csak egy „misty” foltot láttunk belőle, az eső elől a Talisker lepárlóba menekültünk – vettem a whiskyből, isteni, most kóstogatom a többi single maltot is, annyira bejött - , meg Neist Point, fasza az is, akkor már az eső is csendesedett. Vacsora is volt Portree-ben az öböl mellett. Másnap fátyolos napsütésben Quiraing séta, Kilt Rock, Duntulm Castle-rom, gyors fish&chips Portree-ben, aztán menni kellett. Mit mondjak, sajnáltam otthagyni a szigetet, erre ennyi idő borzasztó kevés. Visszafelé Fort Williambe épphogy csak megálltunk az Eilean Donan-nál, úgy döntöttünk, be majd legközelebb megyünk, meg elkanyarodtunk Fort Augustuson át (szép kis város!) a Loch Ness felé, csak a tisztesség kedvéért, mert hát ugye mégis... Következő nap autózás Mallaig felé, meg-megállva itt-ott, meg persze Glenfinnan megtekintése. Aztán körbegurultuk a Loch Leven-t, megbámultuk jó alaposan a Glen Coe-t, sőt a Három Nővér melletti kis úton bemerészkedtünk a hegyek közé is egy darabig. Megkukkantottuk az Old Inverlochy kastély maradványait, meg kicsit körbesunnyogtuk a Ben Nevis-t alulról, felmászni nem állt szándékunkban, de idő se lett volna rá. Másnap visszaút volt Edinburgh-be, megálltunk itt-ott, beugrottunk a Kilchurn kastélyba – isteni volt, a kutya se volt rajtunk kívül épp akkor, miénk volt a vár! – meg persze Doune-ba, hogy kinézhessek az ablakon, ahonnan látni, hogy mi minden lesz majd egyszer a tiéd, nem a függöny, hülye kölyök... :) Elkanyarodtunk Falkirkbe is, de már késő délután volt, csak a lenyugvó nap fényénél nézhettünk körbe a néptelen helyen. A következő két nap Edinburgh volt - egy délelőttöt leszámítva, amikor tettünk még egy kis kirándulást kelet felé, Dirleton és Tantallon kastélyokkal – és főleg a vár, meg császkálás ide-oda, dombokra fel-le, kicsit kocsmákba be-ki. Aztán meg muszáj volt hazajönni... Igen, kicsit végigrohanás volt ez, de legalább most már látom, hogy mennyivel több időt kéne rá szánni, mert csodaszámba megy az ország. Mondjuk két hétnél több most se fog összejönni, mert most már négyen szeretnénk menni, az meg négyzetre emeli a költségeket ugye... Mindenesetre kevesebb kastély lesz, és több vidék meg túra, kompozás meg hajókázás, a nyugati oldalra koncentrálva, Skye-al kezdve (újrázva), a hegyek között csámborogva fel Durnessig, ilyesmi a terv.
Ha valaki jár még erre, és járt már a következő szigeteken, kommentálhatná, hogy érdemes-e elmenni:
Mull
Staffa
Lewis
illetve van-e valami spéci látnivaló Ullapooltól délre és északra – persze a tájon kívül – amit nem érdemes kihagyni ?
A válasz ráér, van még több mint egy évem addig... :)
Az idő se kedvezett volna olyan berendezéshez. Hegyet nem mászok rossz időben, de még a tervbe vett várat se néztük meg, inkább elmentünk a múzeumba mert az a gyerekeknek is jó volt és ott nincs hideg se.
Én néztem mi változott 20 év elteltével, hát az, hogy akkor még nem árultak kürtőskalácsot ott, most meg igen. Meg felhúztak pár új házat, fejlesztik a repteret. De az árkülönbség most is ugyanolyan mint volt. Drága minden.
Visszajöttem Edinburgh-ból. Falkirket meg sem említhettem olyan komolytalan társaság a mienk. Őrültek, nem jött meg az eszük ezeknek az angoloknak 20 év elteltével sem. Sajnos gyenge jellem vagyok és inkább ők gyakorolnak rám nagyobb hatást. Pubból pubba jártunk folyton amíg be nem zárt az összes, de ez még semmi most már a szerencsejátékra is rávettek, még szerencse, hogy az én lovam nyert a Grand National-on: Pineau de Re. Bekaszáltam az összes pénzt, de aztán amilyen hülye vagyok visszaadtam az egészet, hogy költsük el koktélokra meg sörre.
Jó hideg, nedves idő volt, ők vizes hajjal indultak el az Arthur Seat-et megmászni, elkezdett rá esni is. Hiába beszélek nekik, hogy szárítsanak hajat, nem teszik. Én inkább nem is mentem fel a hegyre,voltam már ott normálisabb időben.
Itthon 26 fok volt mikor megérkeztem, ott meg 1-2 mikor elindultam.
Aki holnap Derby fele jár, annak érdekes lehet. Holnap ingyenes az Alton Towersbe a belépés a Sun Jóvoltából. Csak írni kell egy emailt. Részletek itt: https://www.facebook.com/thesun/posts/845349315491509?utm_source=social&utm_medium=link&utm_campaign=10ways.com
Ne tudd meg milyen hóviharba keveredtem én egyszer, pedig mikor elindultam az egyetemre még semmi különös nem volt. Aztán kb. 400 méter után azt hittem ott halok meg az utcán. Még este is csak taxival mertem hazamenni, pedig először azt mondta a taxitársaság, hogy ilyen időben nem jár taxi. De miután megmondtam, hogy csak 1 kim-t szeretnék menni, akkor hazavitt.
Én a Tátrában tapasztaltam meg, hogy hirtelen jött egy hóvihar. Én nem is mentem tovább felfelé. Skóciában az időjárás hirtelen változása meglepett. Naponta akár többször is változik, nem úgy mint nálunk.
Azért dramatizálni sem kell. Nekem olyan volt, mint amikor a Tátrában felsétálsz valahová a kijelölt turistaúton. És igen, hegy: néha esik, néha havazik, de semmi gáz. Láttam én már magyar kirándulókat "nájlonacskóval" és vietnámi papucsban a Kis-Tarpataki-völgyben. Hülyének lenni lehet, de nem kötelező.
Nemsokára megyek Edinburgh-be osztálytalálkozóra, vízgazdálkodást tanultunk pont. Felvetem nekik, bár ők ott élnek, lehet, hogy látták már ezt. Milyen jó, hogy mondtad ezt, rég hallottam róla mikor még építették.
Hát Fort William mint Ben Nevis kb. olyan, mintha Kékestető címén megnéznék a mátraházi kisvasút gyöngyösi végállomását. :) De az olvtárs azt írja, hogy felejthetetlen volt a túra, így nem kételkedem az élményben. Lehet, hogy libegőztek egyet, megy valahová fel.
Felmászni szerintem nem vészes, mi totál ködben mentünk fel nyáron, vékony pulóverben; fent fagyott, lefelé esett. Akinek még nem volt bakancs a lábán és egész életében csak autóval/mozgólépcsőn/lifttel járt, annak tényleg nem ajánlom a mászást. :-s
Gondolom Fort Wiliam-be mentek és nem a hegy tetejére. Én is csak ott voltam, nem másztam fel rá. Amúgy még nyáron is szokott a Ben Nevis áldozatokat szedni, mert azt hiszik nem is olyan vészes oda felmászni. De az idő egyik percről a másikra drasztikusan meg tud változni. És akinek nem megfelelő a felszerelése oz ott fagy meg.
Jó volt olvasni a beszámolót, mondhatni véletlenül néztem be ide újra.
Nem kötekedés, de a Ben Nevis hogy fért bele az egynapos túrába a másik 3 hellyel és buszozással együtt? Nekünk extrém tempóban volt 5-6 óra fel és le.
Üdvözlök mindenkit. Úgy látom a topik egy kicsit ellaposodott, de ennek ellenére szeretném megosztani az őszi Skóciai élményeinket. Mi szeptember utolsó hetében voltunk kint, de az általunk várt ködös, esős időjárás helyett két délelőttöt leszámítva szinte végig jó időt fogtunk ki. A kiutazás a JET2 járatával történt. A repülőtérről busszal lehetett bejutni Edinburghba, amely a központban a Wawerley állomáson áll meg. Innen a város szinte összes jelentősebb látványossága megközelíthető gyalogosan,és emiatt véleményem szerint a városnéző busz fölösleges pénzkidobás. A távolabbi helyekre is el lehet jutni tömegközlekedéssel, amely nagyon jó és olcsóbb is. Az óvárost mindenképp érdemes gyalog bejárni, mivel a kastély mellett rengeteg szép épületet lehet itt találni. A Wawerley állomásról indulnak a vonatok Skócia egyéb részeire. Glasgowba mi is innen indultunk. A vonatok elég sűrűn jártak (Glasgowba, ha jól emlékszem óránként), és meglehetősen kényelmesek voltak. A jegyvásárlásnál érdemes figyelembe venni az off-peak időszakot (a reggeli és délutáni csúcson kívüli órák), mert ilyenkor olcsóbb a közlekedés. Glasgowban elmentünk egy Rangers meccsre is, melyre aznap vettük meg a jegyet a stadion melletti jegypénztárnál (az ára 20 Ł körül volt). A városban nincs annyi történelmi látnivaló, mint Edinburghban, de szerintem mindenképp érdemes meglátogatni. Aki vásárolgatni szeretne, annak ideális hely, mivel rengetek üzlet található itt. Az éttermi árak nem vészesek. Mi kb 20 Ł-ot fizettünk ketten egy bőséges vacsoráért ( egy nagy méretű steak+egy tengeri hal köretekkel, mellé sőr és whisky). Ellátogattunk a felföldre is egy szervezett túra keretében, amelyre Edinburghban a High street-en található egyik utazási irodában ( több is található az utcában) fizettünk be. Az egy napos túra ára 45 Ł volt fejenként, és érintette Glencoet, a Ben Nevist, Loch Nesst, és Invernest is. A kirándulás felejthetetlen volt, bár a nagy távolságok miatt egy kissé kapkodósra sikeredett. Érdemesebb lett volna a két napos túrát választanunk, ami egy kicsit drágább, de itt több idő marad a látnivalók kiélvezésére. Akik nem szeretnének autót bérelni, azoknak ezen utazási irodák rengetek kirándulást kínálnk. Röviden tömören ennyit szerettem volna leírni. Remélem lehet majd hasznosítani az információkat.
Felixstowe-ba megyek 2 hétre munka ügyben, és lenne egy kis időm hétvégén elnézni valahova. Mit ajánlotok a környéken, ami elérhető vonattal vagy busszal Londonon kívül?
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni! Repülő jegyem van Manchesterbe,de a gyerekeim közben Skóciába költöztek Aberdeen mellé. Hogy lehetne a legrövidebb idő alatt Manch-ből eljutni Aberdeenbe?Köszi!
Én tavaly nyáron voltam Angliában, ilyen tanulással egybekötött tanuláson, ugyanis egy Bournemouthi nyelvsuliban voltam...Nagyon jól éreztem magamat és mindenkinek csak ajánlani tudom azt a várost...Anglia egyik legbiztonságosabb városa, ahol csodásan szép tengerpart is van, ami Európai viszonylatban is az egyik legszebb...szóval csak ajánlani tudom és ezáltal megköszönném az ügynökségnek is, aki mindenzt zökkenő mentesen elintézte nekem :)
Szép napot fórumozók és boldog nőnapot minden kedves hölgynek ;)