Egy firkásznak muszáj vmit írnia mégha sokszor hülyeséget is, ez is éppen olyan, szerinte ugye tél=akkumulátor gyenge=nehezen indulás....
Szoktam én is töltőre tenni az akksit, hogy ne járjak úgy, mint ahogy a cikkíró felvázolta.
Egyébként a cikk lényege pont nem az akkumulátorról szólt, hanem a téli gumi nyári használata hátrányáról, pedig sokan járnak télivel nyáron is, mertminekaztállandóancserélgetnijóaznyárrais.
Pl. a főnököm is csak télit használ.....mert az úgy jó.
A képen a méretén kívül rajta van a típusjelölés is, Michelin 63179. Beírod gugliba és mindent megtudhatsz róla: 5,5J x 13 H2 ET38 (ezek ugye láthatók is), és ami nincs beleütve: 4×100-as osztókörű 13-as Seat (Ibiza) felni 57.1-es középfurattal.
Ok, félreolvastam a méreteket, ez egy 5.5J13H2 felni, és rá is van írva, hogy SEAT, csak az 5.5 cselesen úgy van írva, hogy 5 1/2. Akkor viszont 4x100 az osztókör, és 57mm a középfurat.
Hogy a kocsi rábólint-e minden részletére az általad vázolt mateknek, ő tudja, de a 15-18kW-os végkövetkeztetésed a gyakorlatban nagyon helytáll: a vegyes fogyasztás (országút+gyorsforgalmi) kijelzett értéke az elmúlt hónapokban éppen 15-18kWh/100km között volt. Tudom, Te ugyanezt egy órára vetítetted, és a 100km-t azalatt nem értem el - viszont volt hideg, dimb-domb, kanyargás, visszagyorsítás, ahogy az illik. Az a bizonyos "egyenes vonalú, egyenletes" menet hozta volna ezzel a fogyasztással a 100km-t is 1 óra alatt. Az pedig már a gyári WLTP sávja, amit ritkán sikerül elérni. Közben meg, ha kell, ugrik is, de nagyon.
"Ahhoz képest itt sokan nyilatkoznak a gumikkal, hogy csúszik, meg nyúlik."
Mit tudna mást írni az ember ha esős időben pl. lámpánál indulva csak pörög a kerék mert felkeményedett a gumi, nem azért pörög ki mert padlógázon akartam elindulni, nem szokásom.
Csak a pontosítás kedvéért: az általam írt adatoknál a 77 (77,4) nem kW, hanem kWh, az akkukapaciás. Csak a modell végett volt szükséges, mivel kétféle változat létezik. Amit viszont körüljártatok, az EV-okmányokban feltüntetett teljesítmény kapcsán: engem is (pozitívan) meglepett, hogy a Forgalmiban 56(!) kW szerepel... Ez lehet az az elfogadtatott, súlyozott átlag, amelyet a gyártó fogyasztás/környezetterhelés kategóriában érvényesít. Nyilván e tekintetben szívatás a robbanómotornak, hogy azt meg továbbra is a csúcsteljesítménye negatív vonzataival büntetik...
Illetve annyiban igazad van, hogy nem a forgalmiba kerül az az érték, hanem biztosítási-adózási téren azzal számolnak, mert azt adja meg a gyártó tartós teljesítménynek. Mintha belsőégésűnél nem a szinte sosem hasznát csúcs, hanem a gyakran használt mondjuk 2500-3500f/perc érték szerepelne. És akkor mondjuk egy 2litiyis, 150lovas benzinmotor mindjárt nem lenne csak 60 lovas.
Tartósan egyik autóból sem veszed ki a maximumot. Amit ismerek megvehető gépet, abból a Tesla tudja legtovább, de az sem örökké. Hiába van nagy akksid, ha a többi alkatrész(elektronika-motorhűtés-inverter) nem támogatja a teljesítmény leadását. Amit lejjebb linkeltem, ott egy TM3P-t nyúznak drift üzemmódban és elég jól bírja, 20%-ra csökkent akkukapacitás környékén kezd gyengülni. Átlagos-spórolós, nem hülyegyerek üzemmódra tervezett villanyosok meg pár padlógáz után szélnek eresztik a lovakat és csak szüttyögés van, vagy lenne.
Ahogy írta is lejjebb a kérdezőnk, 77kw a tartós leadható teljesítmény annál a Kiánál, csak azért nem érezni kevésnek, mert azt folyamatosan, azonnal tudja. De ha mondjuk 100 felett nyomnád ki a szemét, akkor már feltűnik a kraft hiánya.
Egy jármű állandó sebességű haladásához le kell gyözze a mentellenálásokat- attól függetlenül, hogy mi hajtja.
Így egy ICE és EV-nek haladás közben az energiafogyasztása egységyi idó alatt ugyanaz. És sokkal alacsonyabb, mind a maximális energiafogyasztása- mert a valóságban nem síneken közlekedünk folyamatosan 220-al.
És mindkét esetben a maximális teljesítmény van feltüntetve a fogalmin, ami azt jelenti, hogy maximálisan mekkora értékű menetellenállást képes legyőzni.
De attól mindkét hajtáslánból kivehető a maximális teljesítmény, csak viszonylag rövid ideig, a rendelkezésre álló üzemanyag függvényében.
Ennek a határa, az optimálisan szállítható üa mennyisége.
Ha betennék egy 500 literes bezintankot egy ICE-be, akkor sokáig kivehető lenne belőle a max. teljesítménye.
Ha betennék egy 1000KWh akkut egy EV-be, akkor abból is sokáig kivehető lenne a max. teljesítménye.
Például:
A maglev vonat nem viszi magával az áramot, de két állomás között a gyorsítási és a lassítási fázisokon kivül a menetellenállás szab határt a sebességének.
Milyen boldog volt a család mikor átvehették annak idején az 1200-es Ladát kőkemény 60 LE-vel, nem beszélve a 26 LE-s Trabantról most meg több 100 LE-ről van szó.