Keresés

Részletes keresés

Erdélyi_kopó Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7533
Jó szerencsét!

Bocsáss meg karrier én az aktív hallgatókról beszéltem. Természetesen még sok olyan ember van aki számít és nem volt ott. De akik ott voltak azok mind számítanak.
Igen Te számítasz! Sokat alkottál és bízom benne, hogy fogsz továbbra is.
Egyetértek Szacsával, hogy szükség van rátok. Szükségünk van Rátok.
Sajnálom, hogy nem vettél részt az idei SDN-en. Tavaly is ott voltam amikor Te is és az előadásod nagyban emelte a rendezvény színvonalát.

Üdvözlettel Bibó F.

U.I.: nem vagyunk oda magunktól, de hisszük azt, hogy jó az amit csinálunk.
Előzmény: karrier (7530)
Tőr a Szívbe Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7532
Jó Szerencsét!


Szeretnék valamit én is hozzáfűzni a gondolatmenethez, mint patkány jogász. Szerintem a MI célunkért úgy tehet valaki a legtöbbet, hogy a balekjaiból hagyományőrző, hagyománytisztelő embert nevel. Természetesen utat kell engedni a reformoknak is, de bizonyos megszabott kereteken belül. A Hello Kitty szakestély amit említettetek, az pedig szerintem minden fórumozó egybehangzó véleménye, hogy a hagyományok megszégyenítése.

Visszatérve a balekokhoz. Egyértelműen rajtuk, rajtunk áll vagy bukik minden, ezen tényleg nem képezheti vita tárgyát, annak hogy melyikőtök mit tett le az asztalra, annak legjobb mércéje az lehet, hogy balekjaitok miként állnak a hagyományokhoz, s mennyire értik meg és érzik át Selmec lényegét.

Madarat tolláról, Firmát balekjáról!
öntőszacsa Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7531

Jó szerencsét!

 

Nem tarjuk magunkat nagyra. Viszont tartjuk magunkat valamire. Szilárdan hiszünk valamiben, amit helyesnek gondolunk és mivel komolyan gondoljuk, értő és megértő társakat keresünk.

 

A gondolkodás módodat nem "tíltjuk", pusztán annak adunk hangot, hogy ne nagyon hírdesd a mindenmindegy elveket, mert nem tartjuk helyesnek. Sok mindenben mi sem értünk egyet, viszont abban nincs nézetkülönbség, hogy:

- szükség van igazodási pontokra,

- a közösség csak akkor tartható fenn, ha minden tagja értéket akar teremteni,

- nem kell magunk közé fogadni olyan eszméket és személyeket, akik alapvető változásokat akarnak végrehajtani,

- a gondok megbeszélése az egyetlen út a javulás felé,

- a vita csak akkor vita, ha vannak érvek és van kitartás,

- a látható problémákat (amelyek vélt, vagy valós problémák) kötelessége mindenkinek szóvátenni és a megoldásra törekedni.

 

Hivatkozol arra, hogy érveket/tényeket sorolsz, amelyekkel nem foglalkozom. A tömeges bukdácsolásra és annak támogatására nem lehet semmiféle érv, csak magyarázkodás és önigazolás keresés. A diákélet megélése valóban egyéni dolog, de tudomásul kell venni, hogy van ami már nem fér bele. Például nem fér bele Hello Kitty! szakestély és nem fér bele párkányra szarás sem. Ugyanígy nem fér bele az sem, hogy marketing célokra használjuk a diákhagyományokat. Ide sorolom azt is, hogy nem fér bele az álszerénység, igenis tudassuk egymással az elért eredményeket és az esetleges kudarcokat is, hogy tanulhassunk belőle. Ugyanígy nem fér bele az sem, ahogy Csavargó bánt a SDN intézményével, hogy még mindig vannak kifizetetlen számlák. Te erre azt mondod (amit Búskirályfi is mond), hogy ez ne legyen az én problélmám. Én azt modndom, hogy ez minden igaz selmeci diáknak a problémája kell, hogy legyen, szégyent hozott ránk, mint ahogy az is, aki képtelen a tananyagot megtanulni és időben számot adni a tudásáról. Igazából nem is azzal van a baj, ha csúszik valaki, hanem ha tetjében még büszke is rá. Mindenki hibázik, de ha a hibáját úgy ismeri el, hogy kapásból mellé teszi a megbánást és a javítási gondolatokat, akkor a hibája már nem is számít, a lényeg, hogy tanul belőle. Ám ennek bizonyítására nem elég az, hogy lemondjuk, úgy is kell viselkedni.

 

Mindezek mellett kérlek ne Nyuszikámozd le a SDN főszervezőjét. Ő és a csapata kvázi társadalmi munkában alkottakk olyat, amit te még fizetésért sem biztos, hogy meg tudnál tenni, az eddig önmagadról kiállítot kép szerint. Ha magát az embert nem is, legalább a teljesítményét kell tiszteletben tartani.

Sőt, igazából csak a teljesítmény az amit tiszteletben lehet tartani. Amíg egy embernek nincs semmi alkotása, teljesítménye addig csak egy humanoid élőlény.

 

Szacsa

Előzmény: karrier (7530)
karrier Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7530
Visszaértél Nyuszikám?

"Akik SDN-en részt vetek valóban nem a többség! De az a krém! Valétaelnökök, HÖK elnökök diáktársaságok képviselői-tagjai, magyarul diáktársadalom "vezérei". Azok akik alkotnak, akik tettek le valamit az asztalra."
"Hanem az aki számít."

Szeretem azokat az embereket akik mindig tudják a tutit. Nekem olyankor nem kell sokat gondolkodnom.
Most pontosan megfogalmaztad azt hogy miért NEM járok SDNre.
Most kicsit tökös kohászoskodom:
Én pl. számítok, de nem voltam ott. Vitálos Melinda az utóbbi több évtized egyetlen igazi selmeci és valóban selmeci diákja sem volt ott (legjobb tudomásom szerint), és ő is számít. Csitári Csaba a. Világbéke, aki már nem sokáig de egy kicsit (nem nagyon, hiszen sokan vannak) meghatározó személy Sopronban sem volt ott, pedig ő is számít.
Rengeteg ember nem volt ott aki számít...
"... vagy számol, az magának világít.

Pár öböl lángol,
Leverem a hamut, aki velem smárol,
Az a korral jár hazulról el,
Már hosszan jövünk, mikor egyszer
Megszólal hej, hej, hej,
Meg kéne üzenni annak, akit illet,
Ha az élet megy is tovább, vegyen tiszta inget.

Mert igazából vége, csak nem vettük észre,
Mikor és hogy fogyott annyira el szegény,
Hogy most ünneplőt kell húzni, berúg majd sok legény.
A lányok lúdbőröznek, és aggódnak, hogy lomhák,
Hátha elhúzott az élet, míg a hajukat fonták.
A bálra, ahová fehér ruhába bementek rég,
Poharakat fogtak, tréfákon nevettek."

Nem tehetek róla, de mindenről dalszövegek jutnak eszembe. Tudom ez sem selmeci, de majd jön az is ha épp aktuális, addig be kell érni ezzel a filiszter szarral. Bocs.

Ha te magadat a krémbe sorold, akkor én inkább leszek a zacc.
Már készítem is a 30 ezüstpénzes "Selmec Júdása" foltomat.
Bár nem diákként ugye már az egyenruhámat se vehetném fel, nemhogy foltot varratni rá... huh, még belegondolni is borzasztó micsoda bűnöket követek el.
Mi a francra vagytok így oda magatoktól ez nekem tök homályos.

Jó szerencsét!
Karrier
Előzmény: Erdélyi_kopó (7527)
karrier Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7529
Előbb a végére, és aztán a többit.

"Az Firmához méltó cselekedet lenne."
Ebben teljesen egyetértünk.

"Hanem kutya kötelességed lenne múzeumi emberként tényfeltáró interjúkat csinálni"
Ebben nem. Az én feladatom nem ez. És miután egy cégnél dolgozom, ahol mindenkinek megvan a maga feladat és hatásköre, nem is tehetem. Főnökeim vannak, akik megmondják mit tegyek, tehetek. Ez munkahely, szabályok annak. Nem nyaralok hidd el.

És nem akarok beleszólni az életedbe, nem szeretnélek eltántorítani attól amit csinálsz, én így tisztellek téged, ahogy vagy. Csupán rávilágítanék arra, hogy nem Te létezel egyedül és nem Te döntesz egyedül ezekben a kérdésekben. És miután én elfogadlak téged olyannak amilyen vagy (és itt most nem írok rólad ódákat, mint ahogy azt te teszed másokról, pedig sok minden eszembe jutott), pusztán arra kérlek, hogy ugyanúgy bánj velem mint én veled. Fogadd el a másságomat. Nem kell megértened, csak fogadd el, hogy máshogy látom ugyanazt mint te. Sajnos azonban Te erre nem vagy képes. Pedig talán már sokkal előrébb tartanánk, ha megtennéd.

"aki képes annyi munícióval beszállni egy vitába" de te nem vitázol, csupán vaktöltényeket durrogtatsz! Azokat a TÉNYEKET meg sem látod amik nem téged igazolnának. Egyszerűen félresöpröd őket, pedig nem kellene.

Nem vagyok tökös kohász gyerek. Nem is bánom.

Petró Dávid a. Karrier egy faipari mérnök ÚR
Előzmény: öntőszacsa (7528)
öntőszacsa Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7528

Firmává nem attól válik valaki, mert elég időt eltölt az egyetemen/főiskolán, hanem attól, hogy tesz valami maradandót, valami értékeset.

 

Antenna! Tudod azok nyilatkoznak rólam így, akik átlag alatt teljesítenek, még a középszerűséget sem érik el.

 

Karrier! Téged értelmesebbnek gondollak, mint Antenna barátodat. Kérlek ne alkalmazz kettős mércét. Nekem azt mondod, hogy ne szóljak bele az életedbe (miközben nem is teszem), pedig pont te vagy az, aki bele kíván szólni az életembe a kérésével. Megengeded magadnak azt, amit nekem "tiltasz". Kissé defektes.

Ki vagyok én, hogy szellemi trógernak nevezek egy szellemi trógert? Én vagyok az a tökös kohász gyerek, aki időben végzett úgy, hogy bőven átlag felett vállaltam társadalmi megbízatást is. Én vagyok az a tökös kohász Firma, aki legszívesebben szétrúgná a seggét minden olyan felelőtlen kis pöcsköszörűnek, aki a mindenmindegy-mindentszabadmindenkinek-mindentleszarok "elvek"-et valló takonyfejű balekként rongálja a selmeci hagyományokat. Én vagyok az a tökös kohász Firma, aki képes annyi munícióval beszállni egy vitába, hogy csak keveseknek adatik meg a meggyőzés öröme és sikere. Én vagyok az a tökös kohász Firma, akit a kényszerűségből selmeci társként számontartott emberek nagy része önteltségéért utál, miközben nem veszik észre, hogy saját tehetetlenségük, felelőtlenségük bemutatása zajlik. Én vagyok az a tökös kohász firma, aki nem álszerény, aki elmondja mit mikor és miért csinált, mert belátta, hogy a némák ritkán beszélgetnek. Én vagyok az a tökös kohász firma, aki meghallgat bárkit és értelmes válaszra méltat és véletlenül sem akar elüldözni, sőt vitára hív. Pedig még Firmaavató szakestélyen sem vettem részt.

 

Szacsa

 

ui: amúgy nem egy 1800-as években élt embert kell reklámozni, mégha az első elnök is volt. Hanem kutya kötelességed lenne múzeumi emberként tényfeltáró interjúkat csinálni az Ifjúsági Kör még elő elnökeivel, Mersich Endrével, aki a háború után újjá szervezte és Kárpáti Lóránttal, aki az utolsó élő elnök. Tőlük érdemes lenne megkérdezni, tőlük pontos információkhoz juthatnál és segítségeddel mindenki, akit érdekel. Az Firmához méltó cselekedet lenne.

 

Erdélyi_kopó Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7527
Jó szerencsét!

Bianka!

"akik az SDN-en részt vettek nem a többség!"

Akik SDN-en részt vetek valóban nem a többség! De az a krém! Valétaelnökök, HÖK elnökök diáktársaságok képviselői-tagjai, magyarul diáktársadalom "vezérei". Azok akik alkotnak, akik tettek le valamit az asztalra.
Milyen jogon minősíted őket? Ki vagy te?
Nem a többség volt ott. Hanem az aki számít. Akiket te "egy nagy klikk"-nek nevezel. Te mi vagy Drága? Egyetlen egy dolgot tudsz mondani amit tettél a hagyományokért?
Apropo Firma! Mitől vagy Te Firma? Az egyetemen eltöltött időtől?
Hány ponton szegted meg a hagyományok törvényeit? Csak, hogy egyre emlékeztesselek. Emlékszem a keresztelődre, és ott mintha nem ezt az alias nevet kaptad volna a keresztanyádtól. Önhatalmúan eldöntötted, hogy márpedig neked ez lesz az alias neved.
Előfordulhat, hogy a nagy klikkből még lesznek páran akik másként vélekednek mint te és ezt tudtodra is adják. Gondolkodom rajta, hogy egy köre-mailbe elküldöm a résztvevőknek, hiszen őket érinti.

Üdvözlettel Bibó Ferenc a. Erdélyi kopó
Előzmény: bányászkislány (7512)
karrier Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7526
Csináljak megint kvízet?

Dobom a pöttyös labdát Antenna kisfiúnak! Mond meg szépen mikor és ki .... :D

Ha van érdeklődés akkor szivesen. Csak valami díj is kellene. De hirtelen nem tudok most semmi selmecit kitalálni.
De ahogy leírtam eszembe jutott:

vitéz Somogyvári Gyula (Gyula diák): És mégis élünk

Sajna modern kiadás, két kötet, de csinos darab. Nekem nem kell, mert van belőle másik kiadásom.

Ez jó lesz díjnak?
Előzmény: Antenna (7515)
Antenna Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7525
A Firma avatás szerintem csak egy megünneplése a Firma korszak eljövetelének. Nem hiszem hogy bárki attól tartaná magát Firmának, hogy azzá avatták. Sopronban vettem részt egy Faiparos Firmásító Szakestélyen ami egy nagyon jó hangulatú szakest volt. Végezni se azért végzel az egyetemen mert gyűrűt avattál, hanem azért avattál gyűrűt mert végeztél.


Antenna
Előzmény: ZE (7523)
Antenna Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7524
Zeller: anno a karrier féle kvíz kapcsán került szóba a tudás... mert hogy nem csak az a tudás hogy egy kérdésre tudod a választ hanem hogy tudod hol nézz utána. :)
Azért is volt jó a játék mert nagyon somindennek utána kellet járni és öröm volt kicsit kutakodni.

Antenna
Előzmény: ZE (7522)
ZE Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7523
Nekünk anno azt tanították, hogy firmává llesz a hallgató, méghozzá attól, hogy úgy él, úgy tesz, és eltölt annyi időt az egyetem falai között, hogy azzá váljon, nem pedig attól, hogy egy szakest keretében firmává "avatják".

Előzmény: Antenna (7518)
ZE Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7522
Otthon le fogom vonni, mert nekem sem ugrott be elsőre (régen volt, na...), viszont a Google segített (és nem álltam meg az első találatnál -- onnan tudom, hogy mivel foglalkozott, milyen maradandót alkotott...)

Zeller
Előzmény: Antenna (7520)
karrier Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7521
Én azzal értek egyet, hogy úgy tűnik feltöltődtél. :)
Megint tele vagy a régi lelkesedéssel.

És megint nem figyelsz oda senkire, csak a saját hangodra.

Pedig leszállhatnál a magas lóról. Mert nem te vagy az egyetlen aki a szivén viseli a diákhagyományok ügyét. De megint belelovaltad magad a "majd én megmondom"-ba. És azzal, hogy sértegetsz embereket nem hiszem, hogy a selmeci szellemet támogatod.
Ki vagy te, hogy megkérdőjelezd valaki Firmaságát?
Ki vagy te, hogy szellemi trógernek nevezz valakit, aki nem ért veled egyet?
És már ne is haragudj, de ezt ugye csak hirtelen felindulásból sikerült monitorra vetned: "ártanak a selmeci ügynek, csakúgy, mint az a könyvtárat ismerő ember, aki álszerénysége miatt kvázi eltitkolja a rendelkezésére álló információkat (legyen az egyenruha, vagy bármi más)"
És kérlek ne kérkedj. Nem szép dolog. Visszatetszést kelt. Ha a köz érdekében cselekszel, mint ahogy azt előszeretettel hangoztatod is, akkor utána ne páváskodj vele.

Kezd egy kicsit zavarni az a fajta agymosás amit te konzervatív selmeci diákhagyomány-ápolásnak csúfolsz. Mindent besöpörsz az ernyőd alá ami azt támasztja alá, hogy itt merev, elszigetelődő viselkedésformák követése az EGYEDÜLI út. És ami pedig nem ezt támasztja alá, azt egyszerűen figyelmen kívül hagyod, még akkor is, ha az utóbbi hagyományelemek vannak többségben. Így nem lehet ezt csinálni. Ragaszkodjunk már a tényekhez!
Én sem, és azt gondolom itt közöttünk senki sem arra teszi/tette fel az életét, hogy kétszakestes, estélyis visongó kurvák (ahogy te szereted leírni) tartsanak szakestet. Mégis azonosítasz vele engem és még sokunkat. Mert én nem mondom azt, hogy lőjünk le minden nem a te normád szerint élő burschot? Nem te vagy a domináns ebben a kérdésben. És mindent el fogok követni, hogy soha se lehess az. Ha mégoly szűk környezetben is, mint az SDN-en kívüli lét.

És már megint a kötelező verkli, Szacsa bácsi majd jól megmondja gyerekek, hogy hogyan kell ezt csinálni: "ilyen a selmeci gondolatokhoz méltatlan dolgok elutasítása". Ne te mond meg, vagy idézetben:

"Te ne mondd meg nekem, hogy mit tegyek
Mi legyek, ha nagy leszek
Te ne csinálj nekem programot, ne mondd meg
nekem, hogy mit akarok
Te ne akarj engem nevelni
Ne hívj ki engem felelni
Te nem mondd meg nekem, hogy kit keressek
Kit kövessek, kit szeressek
Te ne mesélj nekem a dolgokról
Mert segget csinálsz az arcodból
És kérlek belém ne avatkozz
Ha kedvet érzek magamhoz
Te ne okozz nekem problémát
Piszkáld inkább a Bélát
Te nem mondd meg nekem, hogy mikor keljek
Mikor köpjek, mikor nyeljek."

Bár nem selmeci nótakincsünk éke, de azért ide pont jó volt. :) És már rég hallottam, meg is keresem gyorsan ,hátha le tudom valahonnan tölteni.


Előzmény: öntőszacsa (7517)
Antenna Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7520
nem senki volt, csak senki nem ismeri a nevét... vagyis kevesen.

Antenna
Előzmény: ZE (7519)
ZE Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7519
Herchenröther Albert? Azért nem "senki" volt, hanem tudtommal a Burschenschaft első elnöke (1858?), akinek a bányatérképeit pl. a bécsi Hofkammerarchiv-ban is meg lehet találni. (Jól tudom?)
Előzmény: karrier (7514)
Antenna Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7518
Akkor csak pár szóban...

" egy Frimaavató szakestélyen (a megnevezés is bicskanyitogató),"
miért is?

"A többség csinálja, ahogy akarja, attól mi még szintén csinálhatunk, amit akarunk. "
persze, csináljátok ami nektek jó... de élni és élni hagyni... ne kritizáld azt aki másképp szeretne élni.

"Kik alkotnak felelősséggel olyat, amit évtizedek múltán is be lehet mutatni."
Na kik? Te? A te tetteid is onnan ismeri mindenki hogy folyton felhozod és hangoztatod.

"A szavaidból azt vélem, hogy te a többség hangja szerint szólsz, így nyílván tudsz erre válaszolni."
szerintem hozzászólás alatt EGY firma volt és nem az sdnen részt nem vett firmÁK...
Persze megint azt látod más mondatában amit akarsz és nem azt ami oda van írva...

"Üdítő volt látni, hogy Miskolcon jelenleg mennyi baráti és asztaltársaság létezik. Mondjuk ez önmagában még nem biztos, hogy jó; ami értékessé teszi, hogy van bevallott céljuk. Van, amelyik a heti mulatozások miatt jött létre, de van olyan is, amelyik a dalkincs gondozását tűzte ki célul, másik a magyar borok megismerését és népszerűsítését. A szememben ők értékesebb diákéletet élnek, mint azok, akik pókereznek, whiskyt isznak és részegen, egyenruhában hőbörögnek a diszkóban."

Szerintem azért ismersz annyira hogy az én szememben is többet ér az előbbi mint az utóbbi. Ennek ellenére ha ő így akar élni akkor max tökön rúgdalhatom a diszkó előtt (bár nem járok diszkóban) amiért egyenruhában fetreng, de az hogy a szabadidejét mivel tölti az az ő dolga. Fel tudok kínálni neki lehetséges válaszutakat de melyiken indul el azt ő dönti el. Ez az ami mellett Karrier is és én is "harcolunk".

"értsd úgy, hogy gyakorta az egyenruhások egymás mellett vannak, de nem együtt, nem köszönnek egymásnak, stb."
Igen ez a nagy létszám miatt sajnos így van. Ez ellen lehet hogy értelme lenne küzdeni. Sőt...

" Nem érdekel, hogy ki mit hány mondatban tud/akar leírni."
Ha nem érdekelne, nem reagálnál rá.

"Vagy érts velem egyet, vagy vitázz, de ne minősíts."
Egyetértek néhány dologban, mert vannak közös gondolataink. Vitázni ismét nincs értelme mert veled értelmetlen. Több fórumon több barátod, és kevésbé barátod bizonyította már hogy értelmetlen vitázni mert addig ütöd a vasat amíg minden vita partnered ki nem száll a vitából.
Másrészt rájöttem hogy ez a fórum nem a viták színtere kellene legyen. Volt kb egy hónapja egy időszak mikor sztorizgatás és egybek ment... visszatért a jókedv, a vidámság. Én nem akarok a barátaim közt is csak észosztást, vitázást és bizonygatást olvasni.

"Két dolog miatt: 1. náladnál némileg idősebb vagyok, 2. náladnál némileg többet tettem, +1. megtalálod a balektízparancsolat elején."
Értem, akkor viszont elég ha blogot indítasz.

"Abban is biztos vagyok, hogy ha többet beszélnénk, vitáznánk (ez csak felkészült partnerek között megy) a közös ügyünkről, akkor sokkal előrébb tartanánk."
Nincs miről beszéljünk. Te ragaszkodsz ahhoz hogy az aktív diákok azt csinálják amit mondasz, én meg elengedem a kezük és megteszem amit jónak látok a saját környezetemben. A környezetem nem egyenlő a selmeci diákság egészével. Nevelem, okítom azt aki igényli. Kapnak fejmosást a balekjaim és meg is fogadják. Néha elküldenek a halálfaszára mert elegük van hogy csak baszogatom őket, de végül megértik és betartják. Sőt máskor ők jönnek tanácsér.

"Te hova sorolod magad és magad fajtát?"
A magamfajta az aki elmondhatja hogy tartalmas diákélete volt mert ameddig és amit tett az boldogsággal, élményekkel, barátokkal telt el. Tróger voltam egész addig amíg nem lettem szellem a főiskolán. Amíg egy gólyatábor után úgy mentem végig az F és az I épület között hogy nem köszöntek rám 6-7en... azóta úgy érzem hogy elmúlt a diákélet és itt az ideje a nagybetűsnek. Visszajárok és még manapság is sok ismerősöm van, mégse érzem magam oda valónak. Más kihívások, más gondok.


"Ezen elvek mentén, hogy is várhatnánk el egy szellemi trógertől, hogy megértse a selmeci diákélet lényegét, a közös munka-közös szórakozás-közös sikerélmény-közös élet elvét."

Mi köze egyiknek a másikhoz? Mi köze a selmeci diákéletnek az időben végzéshez?


Nos ennyit akartam megjegyezni, továbbiakban igyekszem betartani veled szemben a balek 10 parancsolatot.

Jó szerencsét!

Kocsárdi Attila alias Antenna
Előzmény: öntőszacsa (7516)
öntőszacsa Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7517

Jó szerencsét!

 

Te meg azt értsd meg, hogy a magadfajta reformer gondolatai közvetve támogatják a nem oly régen megesett "Hello Kitty!" szakestélyt.

Nem lehet mindent arra fogni, hogy szabadon reformálható! Igenis vannak alapvető szabályok, amelyekhez ragaszkodni kell. Ilyen például a határidők betartásának igénye, ilyen a selmeci gondolatokhoz méltatlan dolgok elutasítása.

Az általad említett személyek nem alapjaiból forgatták ki az ügyünket, hanem hozzátettek, például a magyar műszaki nyelvet, romantikus novellákat stb.

De a szakestélyen részegen visítozó nagyestélyis libák igenis ártanak a selmeci ügynek, csakúgy, mint az a könyvtárat ismerő ember, aki álszerénysége miatt kvázi eltitkolja a rendelkezésére álló információkat (legyen az egyenruha, vagy bármi más). Ugyanígy árt az ügynek az a bizonyos Deklaráció, hiszen olyan iskola (DF), aki valóban szellemi örököse az Akadémiának kimaradt belőle, olyan akinek semmi köze az ügyhöz (kassai egyetem) meg aláírta. Tudom, nagy dolgok ezek és nem is biztos, hoyg minden része ránk tartozik, de mégis szöget kell, hogy üssön a fejünkben. A rektor példaként említette, hogy a 60-70-es években a németajkú diákok eljártak hozzájuk újra tanulni a bányász szokásokat, mert megőriztük. Ma mit látnának? Egymásnak nem köszönő részeg diákokat, rózsaszínkupás Helló Kitty! szakestélyt, mindenmindegy firmácskákat? Esetleg látnának olyat is, amit Csavargó akart megcsinálniu, ha hagyjuk neki, jelesül a vetélkedő egyik feladata megoldása gyanánt simán porba tette volna a waldenjét, mondván önfeláldozó. Szerintem meg az egyenruháját nem tisztelő. Ugye micsoda különbség a megítélésben. Te melyikkel értesz egyet?

 

Szacsa

Előzmény: karrier (7514)
öntőszacsa Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7516

Jó szerencsét!

 

Bányászkislány: mi alapján mondod magadról, hogy Firma? Mert részt vettél egy Frimaavató szakestélyen (a megnevezés is bicskanyitogató), vagy mert elég időt töltöttél az egyetem falai között, vagy mert alkottál valami maradandót a selmeci diákéletben?

 

A kívülálló (értsd már végzett) számára az SDN résztvevői a többség, mert ők mutatják magukat, ők nyilatkoznak. Aki nem nyilatkozik, az olyan, mintha nem is lenne. Ám, ha ők (SDN résztvevők) nem a többség véleményét képviselik, akkor sincs baj. A többség csinálja, ahogy akarja, attól mi még szintén csinálhatunk, amit akarunk. Az más kérdés, hogy kik az emberöltőkön átívelő zászlóvivők. Kik alkotnak felelősséggel olyat, amit évtizedek múltán is be lehet mutatni.

Ha már ilyen karakán módon kiállsz a véleményedért, akkor áruld el nekem légy szíves, hogy a bányászok miért nem indítottak évek óta Cantus versenyen senkit. A szavaidból azt vélem, hogy te a többség hangja szerint szólsz, így nyílván tudsz erre válaszolni.

 

Szerintem sokkal inkább arról beszélhetünk, hogy a mai reformkényszeres világban nehezen elfogadható az ódivatúság, a konzervatívizmus. Sokkal kényelmesebb hetykén megmagyarázni a történteket, mint igazodni valami ősi eszméhez.

 

Üdítő volt látni, hogy Miskolcon jelenleg mennyi baráti és asztaltársaság létezik. Mondjuk ez önmagában még nem biztos, hogy jó; ami értékessé teszi, hogy van bevallott céljuk. Van, amelyik a heti mulatozások miatt jött létre, de van olyan is, amelyik a dalkincs gondozását tűzte ki célul, másik a magyar borok megismerését és népszerűsítését. A szememben ők értékesebb diákéletet élnek, mint azok, akik pókereznek, whiskyt isznak és részegen, egyenruhában hőbörögnek a diszkóban.

 

Tudom, hogy minden korban voltak ilyenek is, olyanok is. Az arány azonban nem ilyen volt korábban. Már én is látom, hogy a létszám és a lehetőségek miatt mennyit veszített az összetartozás fényéből a selmeci diákélet (értsd úgy, hogy gyakorta az egyenruhások egymás mellett vannak, de nem együtt, nem köszönnek egymásnak, stb.). Viszont abban is biztos vagyok, hogy kitartó munkával meg tudunk valamit őrizni a mondanivalóból, az élethosszig tartó összetartozásból és a különbséglátó elvekből. A különbséglátás alatt nem a kirekesztést értem, de igenis figyelmet kell szentelni a semmitmondó, károkozó gondolatok, mindenmindegy elvek kiszűrésének.

 

Szacsa

 

ui: Antenna! Nem érdekel, hogy ki mit hány mondatban tud/akar leírni. Kérlek ne szabd meg és főleg ne minősítsd a hozzászólásaimat. Vagy érts velem egyet, vagy vitázz, de ne minősíts. Két dolog miatt: 1. náladnál némileg idősebb vagyok, 2. náladnál némileg többet tettem, +1. megtalálod a balektízparancsolat elején.

Abban is biztos vagyok, hogy ha többet beszélnénk, vitáznánk (ez csak felkészült partnerek között megy) a közös ügyünkről, akkor sokkal előrébb tartanánk. Van egy olyan érzésem, hogy az értékek megőrzésével és megszolgálásával vissazfordíthatnánk a DF rektorának azon véleményét, miszerint "Nem tudok azonosulni azzal a diákélettel, ahol parancsszóras isznak, és mindenki részeg. Úgy támoigatom, hogy nem ellenzem."

A ME rektora nyitó beszédében elmondta, hogy ideje példát venni az akadémia alapítoiról, akik az akkori válságra az iskolaalapítást adták válaszul. Amíg manapság a gazdasági és morális válságra mi az acsarkodást, a féltékenységet, a bárgyú mosolygást, a nem törődömséget, a álszentséget, az álszerénységet adjuk válaszul. Egyetértek a rektorral, valóban ideje cselekedni, de az nem megy úgy, hogy egymást magára hagyjuk. A megjelent gépész dékánhelyettes elmondta, hogy nagyon nem ért egyet azokkal a diákokkal, akik húzzák-halasztják a tanulmányokat. Ő ezt úgy látja, hogy az iskolában minden fontosabb, mint a tanulás és az alkotás. Te hova sorolod magad és magad fajtát? Ezen elvek mentén, hogy is várhatnánk el egy szellemi trógertől, hogy megértse a selmeci diákélet lényegét, a közös munka-közös szórakozás-közös sikerélmény-közös élet elvét.

Antenna Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7515
Jaj Dawe, ez könnyű volt...
A Burschenschaft első elnöke volt 1858-ban.
Ezt még Baján mondtad. :)

egyébként:
http://www.tar.hu/dawe/



Csinálj játékot!!!! Kvízt akarok!


Antenna
Előzmény: karrier (7514)
karrier Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7514
:) Nem panaszkodtam, csak elmeséltem egy történetet, ami nemrég megtörtént velem. Egyáltalán nem érdekel, hogy és nem is fontos, hogy ott legyek (még ha kissé fájt is az elején), hiszen nagyon ügyesen megoldják a dolgot nélkülem is.

"Véleményem szerint a Selmeci Diákéletet nem lehet reformerként megélni, hiszen a hagyományőrzés az alapvetően konzervatív dolog."

Ez az amivel sohasem fogok és nem is tudok egyetérteni. És ez az álításod, amire mindent alapozva felépítesz egy légvárat HAMIS. Ezt szeretném megmutatni neked már évek óta, csak soha sem veszed észre.
Ha ez a mondat igaz volna, akkor ma németül énekelnénk, német nótákat, német diákszokásokat majmolnánk. És Deutsche Gesellschaft im Schemnitz-nek (Oedenburg-nak) hívnák, vagy akárminek ami előtte volt, a komplett diáktársaságot. Valamint szerdán és szombaton kötelezően sört vedelnénk. Nem volnának erdészek, kohászok, faiparosok, és a többi...
Szerény véleményem szerint.
Hol van már Péch Antal, Splény Béla, Dávid Béla, Zivuska Jenő, Vörös Ferenc, Tassonyi Ernő, Szitnyai Zoltán, Ruzsinszky László, ... ? (Hogy csak a legismertebbeket említsem) Mind mertek mást akarni, másnak lenni. Reformerek voltak, ma a diákhagyomány és a szakma amit szerettek, dicsfénnyel övezi fel fejüket. A reformerekét.
És ki tudja ma, ki volt Herchenröther Albert??? Nagyjából senki. Pedig konzervatív volt, ragaszkodott az elveihez, a hagyományaihoz. Ennyit a konzervativizmusról.
(a kérdés komoly, hogy egy kicsit tanuljunk is, ki volt Herchenröther Albert?)

Ne legyünk ennyire sarkosak! Próbáljuk meg azt mondani, hogy szeretjük a diákhagyományokat és teszünk is érte, de ne akarjuk már kisajátítani azokat.

Jó szerencsét!

Karrier
Előzmény: öntőszacsa (7508)
Antenna Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7513
Jó szerencsét!

Bányászkislány: Úgy érted, egy balek?! :D:D

Szacsa: nincs azzal baj hogy csinálni akarják, csinálják is! Építenek... Csak a 400 soros komented vicces ismét... más ezt leírja kb fél mondatban. Mindegy, neked van energiád a szónokláshoz.

Más: Visszaolvastam belelapozgatós szinten egy kicsit a fórumot. Jó kis nosztalgia, hogy milyen vidámság és hangulat volt itt ebben a mini társadalomban régen. Szerintem érdemes. Vajon miért tűntek el a régi "arcok" innen?

Antenna
Előzmény: bányászkislány (7512)
bányászkislány Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7512
Jó Szerencsét!


Szacsa, azt az egyet azért ne felejtsd el, hogy akik az SDN-en részt vettek nem a többség! Akik ott voltak az egy nagy "klikk" a diákok társadalmában és nem feltétlenül az ő álláspontjuk képviseli a többséget!Sőt......

üdv
egy Firma aki nem vett részt az SDN-en és másképp vélekedik
Előzmény: öntőszacsa (7511)
öntőszacsa Creative Commons License 2009.04.28 0 0 7511

Jó szerencsét!

 

Zeller: ha jelentkezik a balek, felvesszük veled a kapcsolatot.

 

Antenna! A közös munka, gondolkodás igényének megfogalmazása szerintem pozitív. Bizalmat, jövőképet, közösségvállalást mutat. Meg lehet magyarázni ennek az ellenkezőjét is, ahogy Karrier barátod felvetetésére meg is tetted.

 

Különösebben nem zavar, amit mondasz. Nem zavar, mert a hétvégén megbizonyosodtam arról, hogy a selmeci hagyományokat komolyan gondoló diákok nem veletek értenek egyet. Láttam egy olyan kedvező összképet, amely azt mutatja, hogy igény van a tenni tudó és akaró idősebbek véleményére és kezdeményezésére.

 

 

Szacsa

ZE Creative Commons License 2009.04.27 0 0 7510
Jó Szerencsét!

A '88-'94 közötti időszakból van néhány (tucatnyi) korsóm, köztük szép számmal szalag- és kupaavató szakestre készült példányok is, úgyhogy ha valaki tudja, hozzám is nyugodtan irányíthatja a leendő kollégát. Nyomdai árak megkérdezése, illetve a kalkuláció elolvasása előtt persze célszerű lesz leülni, az egyszer biztos...


Zeller a. TurmXgép
Előzmény: öntőszacsa (7508)
Antenna Creative Commons License 2009.04.27 0 0 7509
Karrier: Ezek szerint a balekok megoldották nélküled is... ergo életképesek... ergo jó nevelést kaptak. Ha meg annyira menni akartál volna úgyis megtudtad volna hogy van tanszék.

Szacsa: úgy hiányzott már ez a pozitív hozzáállás. Nem is tudtam miért nem tudok kezdeni magammal semmit a múlt héten.


Antenna

Előzmény: karrier (7507)
öntőszacsa Creative Commons License 2009.04.27 0 0 7508

Jó szerencsét!

 

Látod Karrier, ha nagyobb részt vállalnál a diákéletből még így filiszterként is, akkor szólnának. Úgy tűnik, hogy nem érdekel a kérdés, csak mint utólagos panasz.

 

 

SDN-en kiderült számomra, hogy a diákság értelmes része igenis igényli, hogy mi idősebbek valós közösséget vállaljunk velük, akár kezdeményezőként is. Van köztük olyan, aki az első néhány mondatot elutasítással fogadja, de kellő kitartással megértethettetjük és elfogadhattatjuk vele a Selmeci Diákélet azon alapértékeit, alapgondolatait, amelyekhez minden körülmények között ragaszkodni kell. Persze csak akkor, ha mi magunk is konzervatívan állunk a Selmeci Diákélethez. Véleményem szerint a Selmeci Diákéletet nem lehet reformerként megélni, hiszen a hagyományőrzés az alapvetően konzervatív dolog.

 

Felmerült egy két érdekes kérdés, például az egyik miskolci gépész balek (most már Valétabizotsági tag) a fejébe vette, hogy az 1988. utáni szalagavatós kupákról készült fényképeket összegyűjtené és egy könyv formájában kiadná. Esettanulmány lehet az ügyből az alábbiak szerint:

- Az ötlet maga jó, de arra a kérdésemre, hogy miből kívánja az előfinanszírozást megoldani, és körülbelül mekkora összegről beszélhetünk, csak csodálkozó tekintetet kaptam válaszul. Úgy gondolom, hogy a balek nevelést akkor hajtjuk végre teljes mértékben, ha megtanítjuk a balekoknak azt, hogy csak akkor szabad igazán fontos dolgokban nyílvánosság előtt nyilatkozni, ha minden részletet átgondoltunk, kidolgoztunk. Legalább egy kezdeti vitaanyag szintjére. Mivel a diákság nagy része (nincs a homlokára írva, hogy melyik tudja és melyik nem) nem így gondolkodik, nekünk tapasztaltabbaknak kéretlenül kell erről beszélni. Amelyik diák az ilyesfajta közeledést elutasítja, más módon kell közelítenünk, hiszen, ha már "kerítésen belül" került, próbálják meg úgy itt tartani, hogy nem csak úgy van a világban, hanem az idejét értelmesen tölti el. Ezeket a gondolatokat, igaz más szavakkal, Dr. Jakab Endre gépész dékánhelyettes és Dr. Patkó Gyula ME Rektor is megfogalmazta. Az ő szavaik szerint alkotni és dolgozni kell. Az alkotás nem feltétlenül valamilyen kézzel fogható tárgy elkészítését jelenti, lehet az egyéb szellemi érték is. Abban azt hiszem egyet kell értenünk, hogy valós értéket alkotni csak jól átgondolt módon lehet. Kár lenne a jó ötleteket veszni hagyni azzal, hogy a kitaláló, nem ismervén a helyes módot, kedvét veszti. Meggyőződésem, hogy ha a fent említett balek nem hozza szóba a könyv gondolatát és nem térünk ki a szükséges feltételekre, akkor rendkívül sok munkát beleölt volna, és nem lett volna semmi az ügyből, hiszen az esetlegesen elkészült "nyomdai alapanyag" kiadásának költségeire nem futotta volna a "tehetségből".

 

Jó szerencsét!

Szacsa

karrier Creative Commons License 2009.04.27 0 0 7507
Jó szerencsét!

A múlt héten pénteken megkaptam, hogy lám nem voltam Alap klubbokon az előző félévben!
Aztán megkérdeztem, finoman, hogy és vajon a kisujjamból kellet volna kiszopnom, hogy mikor voltak a tanszékek? Legalább egy smst küldtek volna, hogy lesz.
Ja! Tényleg. - volt a válasz.

Már a balekok sem a régiek. :)
Előzmény: Antenna (7506)
Antenna Creative Commons License 2009.04.27 0 0 7506
"Kihagyták a szaknévsorból?"

:)


Antenna
Előzmény: karrier (7504)
ZE Creative Commons License 2009.04.27 0 0 7505
+1... :-( Családi program volt tervezve az ország másik felén, de az se jött össze... :-/
Előzmény: karrier (7504)
karrier Creative Commons License 2009.04.27 0 0 7504
Oh! Idén is lemaradtam. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!