Keresés

Részletes keresés

attiss.66 Creative Commons License 2015.11.07 0 0 3040

Citera! Érdeklődnék faügyben. Régebben említetted, hogy fogólapnak és kulcsoknak stb. a buxusfát ajánlanád. El kezdtem nézelődni az exotikus fák közt a neten.Van egy ázsiai a kempas, nagyon kemény , narancssárgás  arany árnyalatokban. Egy másik keményfa is tetszik a padouk, sötétvörös szép rajzlatokkal. Aztán néztem még párat amiknek a keménysége kb egy szinten van. jatoba, tigrisfa, merbau, jarrah, cumaru, wenge, teak . A padouk 26mmX230mmx800 mm-es deszka. 6000 Ft+futárposta 3000= 9000 Ft ez az egy deszka, de ebből kijönne 80 db hegedűkulcs/esztergálom/.

Kérdésem, hogy mit szólsz ezekhez a fákhoz és tudsz e róluk valamit. 

attiss.66 Creative Commons License 2015.11.07 0 0 3039

Én 3 hegedűt készítettem főzött fából. 2%-os bóraxoldatban 6 órán keresztül főztem üstben. A jávor 644kg/m3 fajsúlyú volt főzés előtt. 2 hónap száradás után szeleteltem 2mm vastag léceket a jávorból, ezt lecsiszoltam 1.1 mm-re/kávavastagság/ . Kiválóan tudtam hajlítani a kávahajlítón. A főzött fáról én is úgy tudom, hogy nem veszi fel majd a vizet. A főzött fából készült hegedűim a fülnek kellemesebben hangzanak. És a főzöttben több hónapos folyamatos gyakorlás után/6-8 hónap/ létrejön egy szép zöngés csillogás a hangban, bár ehhez a vízüvegezés is szükséges. A csak vízüvegezettben, a főzés nélküliben nem jön létre az a szép zönge.  A nem főzötteken sokat kell melózni/bejátszás/ amíg eléri a megfelelő szép hangot. 

Sok kísérletezés után az az észrevételem, hogy a főzött fájú hegedű hangja  lágyabb, simább, behízelgőbb, tisztább, kiegyenlítettebb, selymesebb  mint a nem főzötté.

Hátránya a főzésnek, hogy bőven kell hagyni faanyagot, mert száradáskor berepedezhet a deszka vége 1-2 centire is, sőt előre ki nem számított repedések is keletkezhetnek, az egyik fenyődeszkám berepedt mindkét végén vagy 10-10 centit, amitől az már használhatatlanná vált.

A bóraxos főzés másik nagy előnye, hogy semmilyen rovar, s gomba nem támadja meg a fát. 

Előzmény: recefyce (3038)
recefyce Creative Commons License 2015.09.22 0 0 3038

Milyen tapasztalataitok vannak a keményfa svarti gőzöléses hajlításával kapcsolatosan?

Azt olvastam, hogy a gőzöléssel szárított fát nagyon nehezen, vagy csak alig lehet hajlítani.

A svartni késelés előtt is főzik a fát, mint a hámozott furnér esetében, vagy nem?

Főzés hatására is rosszabbodik az utólagos vízfelvevő képessége?

citera Creative Commons License 2015.09.21 0 0 3037

láncméretezést ne használj, mert a hibák összeadódnak. valamelyik húrvégtől mérd!

Előzmény: Törölt nick (3017)
citera Creative Commons License 2015.09.21 0 0 3036

Erre azért van szükség mert az alsó nyereg, avagy húrláb pontos helye a húrtól függ illetve a lenyomási magasságtól is. Addig kell változtatni az alsó nyereg helyét, míg a húr üveghangjai megegyeznek az alattuk lévő bundra lenyomott húr hangjával.

Előzmény: Törölt nick (3026)
citera Creative Commons License 2015.09.21 0 0 3035

oldallapnak, fogólapnak jók a szép fák, dió cseresznye, amik egyébként tőkének puhák. Eléggé kemény és szép fa a gledicsia (Krisztus-akác) és a vadnarancs. A gőzölt akácot még nem próbáltam, de a szakirodalom szerint sokkal homogénebb, kevésbé repedős, valamivel puhább de még így is eléggé kemény, és szép sötét színe van. Szerintem érdemes megpróbálni.

Előzmény: zotya_526 (3033)
citera Creative Commons License 2015.09.21 0 0 3034

A tölgyet nem ajánlom, megjártam vele, mert egyenetlen a minősége a szórt likacsok miatt, az egyik szeg jól tart, mellette a másik megforog, pedig ugyanazt  a fúrót használtam. Ez a gond a kőrisnél epernél nincs, tölgynél van, ugyanakkor a bélsugarak mentén a tölgy könnyen hasad, nagyon kell figyelni, hogy hogy állnak a bélsugarak a szögek feszítésének irányéhoz képest?

Előzmény: zotya_526 (3033)
zotya_526 Creative Commons License 2015.09.11 0 0 3033

Szerbusz!

 

A google-n sok információt találsz a kérésedről, de addig is:

 

Tőkének és fejnek nem szálas, nem hasadó keményfa, legjobb a körte, de lehet szilva, sárgabarack, bükk, tölgy és éger.

Fedőlapnak szinte kizárólag sűrű szálú lucfenyő, ha nem tudod beszerezni, javaslom régi parasztbútorból bontani. Ha az sem megy megfelel még a cédrus is, de az meg drága.

Oldallapnak, fenéklapnak  (ha raksz rá) és fogólapnak a legjobb a juhar, ha nincs, megfelel a bükk, tölgy.

 

Én ennyit tudtam segíteni.

 

Üdv, jó hangszerkészítést!

 

S. Zoli

Előzmény: Törölt nick (3028)
recefyce Creative Commons License 2015.08.20 0 0 3032

Erre gondoltam én is..., A húros hangszerekhez, mielőtt hajlítanák a fát azon a fűthető acél hengeren át is áztatják?

Előzmény: halaloszto (3031)
halaloszto Creative Commons License 2015.08.20 0 0 3031

víz nélkül a melegben kiszárad és berepedezik.

Előzmény: recefyce (3030)
recefyce Creative Commons License 2015.08.20 0 0 3030

Sziasztok!

Van tapasztalatotok a fa szárazon történő hajlításával kapcsolatban?

Arra gondolok, hogy a faanyag bekerülne egy gőz nélküli kemencébe , utána pedig egy sablonba...

2mm vastag furnér lenne így hajlítva ezért is kacérkodok ezzel a gondolattal.

Még hőkezelés nélkül is felvenné azt a nagy, íves formát, amit szeretnék, de a lignin képlékennyé tételét fontosnak tartom a későbbi alaktartósság miatt. Ne csak a ragasztó miatt legyen olyan az alakja...

 

johngold Creative Commons License 2015.07.28 0 0 3029

Ebben a mestert,"citera"-t kérdezd, ő a tudós ebben a témakörben.

De ha visszaolvasol, egészen a topik elejére, mindent megtudhatsz a hangszerről.

Olvasni, olvasni, olvasni.

Előzmény: Törölt nick (3028)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.26 0 0 3028

citerának milyen fát ajánlotok?

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.19 0 0 3027

sziasztok! 
milyen fát ajánlotok a citerának.a lucfenyőn kívül? vagy az a legjobb?

köszönöm! 

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.07 0 0 3026

Nagyon szépen köszönöm a válasz most márt  értem!  nem tudtam hogy mindig a nyeregtől méri köszönöm a választ! :) 

johngold Creative Commons License 2015.07.07 0 0 3025

Tökéletes ez a kalkulátor is, kipróbáltam, nem ezekkel van baj. Valamit félreértelmezel.

Remélem az előző, részletes levezetésem segít!

Előzmény: Törölt nick (3022)
johngold Creative Commons License 2015.07.07 0 0 3024

A TELJES menzúrahosszt add meg mindig, (ha ellenőrzöl valamit, akkor is) ne csak egy darabját!!!

Előzmény: johngold (3023)
johngold Creative Commons License 2015.07.07 0 0 3023

Segítek: beírod a zotya kalkulátorába a menzúrahosszt. (Alá, hogy hány bundig szeretnél elmenni).

Kijönnek az adatok. A távolságokat mindig a nut-tól számítják így kevésbé tudsz elcsúszni.

A méretek kromatikusan (félhang távolságonként) értendők.

 

1. méret  a nut-tól (nyereg) az első bund helye (gisz) felső sor, a fogólapon,

2. méret   "-"                          második bund      (A)     alsó sor      " - ",

3.                                           harmadik bund     (aisz) felső sor

4.                                           negyedik bund      (H)    alsó sor

5.                                           ötödik bund           (C)    alsó sor

stb.

Mindebből világosan kiderül, az alsó sorban vannak a C dúr skála hangjai, ami ettől eltér, a felső sorba teszed. Tehát a következő 6. bund (cisz) felülre kerül. És így tovább....

Előzmény: Törölt nick (3019)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.07 0 0 3022

szóval a https://www.stewmac.com/FretCalculator használom és a régi citerámat számolom ki hogy jó e azon az alsó A hang távolsága a szélétől 5,5 az Asz pedig 3 cm. a kalkulátor használatáról kérnék akkor segitséget, csatolok képet jól csináltam-e mindent:)? a bundok számához beirom hogy 17 az alsó soré az A,-C''-ig ( alsó A-tól a kétvonalas C-ig ) a hosszra beirom hogy 500 milliméter és elektromos gitár. ez igy jó?mert ami van azon totál más 

az eredményem a képen 

johngold Creative Commons License 2015.07.07 0 0 3021

Ha megnézed a rajzodat alaposabban, akkor Te nem az első, hanem a második! bund távolságát mérted 5,5 cm-nek.

Vedd figyelembe a felső bundsort is!

Előzmény: Törölt nick (3017)
johngold Creative Commons License 2015.07.07 0 0 3020

Pedig korrekt a zotya által küldött kalkulátor.

Összehasonlítottam az én xls táblázatommal, beírva a 720-as menzúrahosszt és ugyanazt adta ki.

 

Valószínűleg Te figyelmen kívül hagyod a felső sor bundjait!

Előzmény: Törölt nick (3019)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.07 0 0 3019

szia!

köszi a választ ,ne itélj el de nem tudom használni :(, kiszámoltam a régi citerámat és totál más szám jött ki ráadásul nem is nagyon tudok angolul. :(, valaki kiszámolná nekem köszönöm!!! 

zotya_526 Creative Commons License 2015.07.06 0 0 3018

Szia!

 

Barátunk a Google!

Keress rá, mindegyik jó a Te citerádhoz is.

http://www.alexagitar.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=361&Itemid=501&lang=hu

https://www.stewmac.com/FretCalculator

 

Üdv: Zoli

Előzmény: Törölt nick (3017)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.06 0 0 3017

sziasztok!
segítséget kérnék abba hogy citerát készítek  és nem tudom hogy a bundokat milyen távolságra rakjam fel? a mostani citerám amit készítek mezúr mérete 72. Van én nekem 1 régi citerám az 50.5 cm és igy vannak felrakva a bundok( elejétől végig): A,:5.5cm; H,:5 cm; c: 2.2cm; d: 4cm; e: 3,2cm; f:1,8cm; g: 3,1cm; a:2,2cm; h:2,5cm: c':1cm; d':2cm; e':1,8cm; f':1.8cm; g': 1,6cm; a': 1,4cm; h': 1cm; c'':1,7cm, segítenétek nekem leírnátok ugyan így? 
köszönöm! 

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.06 0 0 3016

sziasztok!
segítséget kérnék abba hogy citerát készítek  és nem tudom hogy a bundokat milyen távolságra rakjam fel? a mostani citerám amit készítek mezúr mérete 72. Van én nekem 1 régi citerám az 50.5 cm és igy vannak felrakva a bundok( elejétől végig): A,:5.5cm; H,:5 cm; c: 2.2cm; d: 4cm; e: 3,2cm; f:1,8cm; g: 3,1cm; a:2,2cm; h:2,5cm: c':1cm; d':2cm; e':1,8cm; f':1.8cm; g': 1,6cm; a': 1,4cm; h': 1cm; c'':1,7cm, segítenétek nekem leírnátok ugyan így? csatoltam egy képet hogy értem :) 
köszönöm! 

attiss.66 Creative Commons License 2015.07.04 0 0 3015

Megemlítettem egy hangszerkészítő mester nevét és email-ben írta, hogy legyek szíves törölni azt a részt, ahol a neve van említve. Voltaképpen csak azt a részt kéne törölni.

Előzmény: citera (3008)
citera Creative Commons License 2015.06.25 0 0 3014

Kis kavarodást okozhat, hogy létezik japán tenyésztésű fajtája a bombyx mori kínai selyemlepkének ,amit szintén neveznek japán selyemlepkének.

citera Creative Commons License 2015.06.25 0 0 3013

eperfa levelet esznek. ez még megvan. Azóta kaptam selyemhernyókat, gyíkboltokban lehet kapni, hüllőket etetnek velük. A nevelén már nem látszik problémásnak. Mostmár csak a petéztetés és a peték keltetése vet fel kérdéseket. Nem tudom hogyan lehet megkülönböztetni a kikelt lepkék nemét, illetve nem tudom hogyan kell és hova és meddig eltenni a petéket a kikeltetésig, mi a teendő, ha nem a jövő tavasszal akarom a petét kikeltetni, hanem még ezen a nyáron, de  jövő tavasszal is akarnék, ha addigra sikerülne petéztetnem ezeket a gyíkbolti hernyókat. Meg kellene ismernem a fajtákat és a köztük lévő különbségeket a tartást és a selyem minőségét illetően.

 

Olvastam továbbá, hogy léteznek a bombyx mori selyemlepkén kívül más, vadon élő selymet adó lepkék. Magyarországon a nagy, vagy kökény pávaszem, ami kizárva, mivel védett. Van egy japán selyemlepke nevezetű, mely viseli a tölgy pávaszem nevet is. Ez japánból került ide és tölgylevelet eszik. Hernyója és annak gubója is lényegesen nagyobb, a selyme durvább, de erősebb. Vadselyem néven ismerik. Talán húrkészítéshez ez még jobb lenne.

 

Előzmény: johngold (3010)
citera Creative Commons License 2015.06.25 0 0 3012

nekem azóta is csak a bútorból bontott fenyő a tuti. Egyszer a budakalászi Zatikban vettem finn (vagy szibériai, már nem tudom) luccot, lehetett válogatni. A padló bütüje alapján kinéztem párat, majd a targoncás segítségével megnéztük a csomósságát is, így ki tudtam választani a legalmasabb darabokat, a baj csak az volt, hogy a bél benne volt, így ketté kellett vágnom szeletelés előtt, lettek 10.12cm széles csíkjaim, abból kisciterákat csináltam, de még van belőle, lehet táblásítani is.

Előzmény: johngold (3009)
antó Creative Commons License 2015.06.25 0 0 3011

Ne töröld! Kár volna értük.

Üdv.:antó

Előzmény: attiss.66 (3007)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!