Keresés

Részletes keresés

Diótörő Creative Commons License 2019.03.25 0 1 41518

Egye valamit nem szabad elvárni, olyan képeket, mint amiket ide sokszor betesznek, mint saját készítésűt.

Az egy más tészta. Nekem is volt 112 mm-es Hama csövem, vagy tucatnyi éven keresztül a padlásteret foglalta el, tavaly adtam el töredék áron.

 Érdemes lenne keresni a közelben egy amatőr csillagászt és először belenézni  az ő csövébe, aztán esetleg újra gondolni az egészet.

 A csillagok, mint egy gombostű hegye ( nem a feje ) A ködök apró kis maszatok, már ha megtalálod, mert ha kicsi a látómező, nem lesz könnyű megtalálni őket. Szóval nem biztos, hogy azt kapod, amit vársz.

 A bolygókat is hamar meg lehet unni, sokadszorra a Jupi sem érdekes már.

Na nem akartalak elrettenteni.

Előzmény: smithi19791227 (41517)
smithi19791227 Creative Commons License 2019.03.25 0 0 41517

kedves Kuyarashi!

 

köszönöm szepen ezt az ertelmes,bö hozzaszolast.sokat segitett.

inteligens ember vagy.ahogy olvastalak neha magunkra ismertem az irasodban.

maradunk a mar emlitett lencsesnel szerintem.amugy 3 okular lesz plusszban rendelve melle,meg egy holdszürö.mindegyik az omegon-tol.

de en fiamnak megmondtam ez nem az en hobbim!en nem cipelem ide oda.en szivesen belenezek ha ö összerakja beallitja stb.fanatikus!csillagokat,ködöket szabad szemmel tudja hogy merre vannak,most olvasott ki ket csillagaszati könyvet,kirohan ejszaka közepen  15*70 es binokularjval a kertbe stb stb.nagyon sok elmeleti tudasa van mar. ez lesz az elsö tavcsöve.

csak az a bosszanto az emlitett tavcsövel kapcs.hogy leiras alapjan teljesen egy ALLROUNDER,szoval ködök,csillagok,galaxisok.

meg csupa pozitivum.mintakepek stb.csak akkor kapok idegbajt ha ennyi penzt kiadunk aztan nem lesz benne semmi különleges.

hasznaltat lattam mar többet ,de azzal nem rizikozok ilyen ertekben mar.

en megveszem ezt neki hosszabb tavra es en befelyeztem.ha ö egyszer tovabb akar lepni azt mar maganak kell finansziroznia stb.

de itt meg mindig kerdes a mechanika.

dragabbak tul nehezek.olcsobb is ok lesz egy 7 kg-os apo-hoz???

nagyreszt itthon fog nezelödni niederbayernban.evente parszor balaton felvideken ha otthon vagyunk.

bocs hogy összecsaptam a valaszt.munkaidöben vagyok.delutan jövök mert ezt egyedül nem akarom veghezvinni.marmint a vetelt.

passzolni kell mindennek.mit,mekkorat stb stb.

meg meg kerdesem van okularral kapcsolatban is.

este jövök.

köszi

üdv

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: kuyarashi (41516)
kuyarashi Creative Commons License 2019.03.25 0 0 41516

Ne mi döntsük el, hogy mit vegyél!

A link, amit beraktál, nem működik.

 

Én például tök kezdő vagyok, de elmondom a tapasztalataimat, mert egy része idevág.

Elsőre EQ6 Pro GoTo-t vettem, majd mellé egy 200/1000-es Newtont 2 éve, erre rájött kb. 1-1.5 év mire összeszedtem még 1-2 kiegészítőt, ami már kezdésnek elmegy. Ezalatt kb. 3-szor állítottam össze a felszerelést a nagy terjedelme miatt! Erre baromira nem számoltam. Úgy értem, tudtam a méretet és a súlyt, tudom, hogy mit birok, nem is ezzel van a baj. -Nemsoká részletezem. (Mondjuk nyári időszakban, sok szombaton éjszaka melózom, pedig a hétvége volna sokszor a legideálisabb, ha az ég is engedi.) Idén már sokkal jobb lesz a helyzet.

A kertünkben elég nagy a fényszennyezés, szóval ha ki szeretném használni a távcső tudását, kocsiba kell ülnöm. Szerencsém van, mert 10 percnyi távolságra vagyok néhány elég sötét helytől, de még így is nehezen mozdulok. Néha jól jönne valaki, aki partner ebben a sztoriban.

Az vásárlásaimat megelőzte egy pár hónapos, majd -egy hosszabb időszak múlva-, egy kb. 2 éves olvasgatás, fórumozás, tájékozódás, de a gyakorlat kicsit más. Szóval, mire lepakolom a mechanikát az emeletről, falat nem leverve, távcső, ellensúlyok, kiegészítők, meg akku, az alsó hangon 4-5 kör. A terhelést bírom, azzal nincs gond. Aztán be kell manőverezni mindent a kocsiba, lehetőleg úgy, hogy azon is maradjon festék és a főtükör se mászkáljon majd sokat a foglalatában szállítás közben. Összerakásnál megint szívás egy embernek felpattintania a távcsövet a mechanikára, stb. -Ha a Newton mellett döntesz, akkor talán ott lesztek egymásnak a fiaddal, így nyilván haladósabb, tehát ez enyhítő körülmény.

Vásárlás előtt úgy voltam vele, hogy mechanikából legyen meg a nagyobb, hogy a későbbiekben ez ne korlátozzon, ha bővíteni szeretnék. Így jóval kényelmesebb a jövőre tekintve. Akkor még nem is tudtam, hogy mi lesz a cső; lencsés, vagy tükrös. Gondoltam, első körben egy "Semi-APO-t", vagy egy kisebb Newtont veszek, de végül lebeszéltek róluk. Igazából árban a 200/1000 Skywatcher sokkal jobb is volt, úgyhogy hajlottam feléje. Viszont, mikor az összes cuccot ténylegesen pakolászni kell, akkor kevesebb kedvem van már elindulni. Nem a teherbírásról, hanem a fordulókörökről, az időről és a maceráról van szó. Idén már jó párszor láttam -szabad szemmel- nagyon tiszta eget, amikor kedvem lett volna akár az udvarban csak egy órát bámészkodni a távcsővel, de összerakni is 1 óra (főleg egy kezdőnek), közben még a tubusnak is akklimatizálódnia kell, esetleg jusztírozni is szükséges, ezért ilyenkor általában nem történik semmi és kb. bemegyek TV-zni, pedig az ember nem bánja meg, ha mégis kipakol. Ha viszont volna egy EQ5-öm, vagy egy HQE5-öm, egy kis Lacerta refraktorral, vagy egy jó minőségű triplettel, akkor 5 perc alatt kipakolnék, pólusra állítanám és 20 perc múlva már bőven vizsgálódhatnék. Ugyanakkor, ha az ember belenéz egy nagy látómezejű okulárba, ami egy 20 centis, fényerős csőbe van pászítva és megpillant egy rakat, kristálytiszta, extrafényes csillagot, csillaghalmazt, az sok mindenért kárpótol. :) Szóval én nagyon ajánlom a nagyobb cumót, de eleinte számítanod kell a fentiekre. Valószínű, hogy pár alkalom után a pakolása is teljesen rutinná válik, szóval azért elijedni sem kell. Én magamnak való vagyok, de ehhez tényleg jól jön egy másik "bagoly". Maga a tükrös távcső jóval olcsóbb, mint egy jó lencsés, viszont a mechanika meg itt a drágább. Illik megjegyezni azt is, hogy egy nagyobb nyílású (pl.: 127 mm-es), igazi APO távcsőnek, egy minőségi okulár mellett briliáns tud lenni a leképzése. Csak azért jegyzem meg, hogy pártatlanabb legyek. A lencsés mellett szól még az is, hogy nem fordítja a képet, szóval földi megfigyelésekhez is alkalmas, de ezeket úgyis tudod.

 

Nagyon leegyszerűsítve; a tükrös távcsövek nagyobbak, körülményesebbek és inkább mélyégre vannak hegyezve, a lencsések pedig kompaktabbak, gyorsabbak' és kisebb a fényerejük (de Naprendszeren belül például nem ez az elsődleges).

A jó hír ezért az, hogy nagyon mellényúlni nehéz, mert minden felszerelésnek megvan a saját erőssége, csak tudni kell ezt szeretni és kihasználni, a hátrányait meg fejben kell tudni kezelni. Az ideális pedig két felszerelés volna; egy kisebb, mobilisabb és egy nagyobb, "kitelepülősebb". Elsőre nagyon sokat költeni szerintem nem érdemes, de a legalján kezdeni sem. Az sok esetben időpocsékolás, esetleg csalódáshoz is vezet, de a terveidből látszik, hogy a bóvli úgyis kilőve. Megfontolandó viszont a használt komponensek beszerzése, annak ellenére, hogy ajándékozni újat illik. Így viszont féláron kipróbálhatjátok a távcsövet és magatokat, hogy mi lehet majd a fő csapásvonal (bolygó, mélyég, később fotózás, stb.).

A srácod pedig szerencsés, ha időben elkezdheti ezt a hobbit. Nagy adomány és ha ráérez, akkor nagy élmény, esetleg a jövője meghatározója. Nem mellesleg a legtöbb amatőr csillagász elég jámbor, barátságos, nyugodt alkat és józan közösséget alkotnak, úgyhogy jó iránymutatást ad ez egy fiatalnak.

Előzmény: smithi19791227 (41515)
smithi19791227 Creative Commons License 2019.03.25 0 0 41515

Bisc1,Kuyarashi!

 

 

köszönöm a valaszokat.

 

mindkettö segitett.nem zavarodok össze ,mert elmeletben tudok azert alap dolgokat a tavcsövekröl.

ok,ez a mechanika nem nekünk valo!leirasban 18 kg olvastam összsulynak.a kerdes akkor melyik go-to mechanika legyen akkor ehhez a tavcsöhz ami mar eleg  rendesen,es nem olyan nehez(explore scientific ed 127  fcd 100)???

valolyaban gyerekem ajandeka lesz.egyszerüen nem szeretnem ,hogy csalodjon.

de abban viszont en csalodtam hogy ennyi penzert csak pacakat fog latni mely eg objektumokbol.ez megint egy ujdonsag.

mit csinaljunk akkor?lenyeg  ha utazunk tudjuk vinni,ne legyen nehez,allitgatni se kelljen mindig stb.

newton,dobson tul nagy ezert nem jönnek szoba.

delutan jövök.most munka.

szep napot!

 

 

 

Előzmény: bisc1 (41513)
kuyarashi Creative Commons License 2019.03.24 0 0 41514

EQ6 fej 16 kg, tripod 7.5 kg, plusz az 5 kg-os súly(ok). Egyébként jó cucc. :)

Kezdésnek inkább lencsés távcsövet szokás ajánlani, de ugye sok mindentől függ. Inkább vegyél kisebb cuccot, minthogy a súly és méret miatt ne legyen kedved nekiveselkedni egy-egy észlelésnek.

 

Most aztán jól összekavarunk. :)

Előzmény: smithi19791227 (41512)
bisc1 Creative Commons License 2019.03.24 0 0 41513

Univerzális eszköz nincs, mindegyiknél kötni kell valamilyen kompromisszumot. 

Nézd meg, hogy ha a mélyég érdekel inkább, hogy azok amiket meg szeretnél nézni azok hány magnisak kiindulási alapként. Majd nézd meg, hogy mit tud a speckó szerint kb. a kukker amit kinéztél, (az ég minősége sajnos nem befolyásolható), mennyire "mélyre" lehet vele nézni. Az APO az ugye színhiba menteset és jó minőséget jelöl, viszont színes mélyég az nem igen van szabad szemmel. Egy minimális macera van sztem egyébként egy newtonnal, érdemes minden egyes kukkolás előtt (már ha volt mozgatva, le-fel szerelve, szállítgatva) jusztírozni ami kis gyakrolással 1-2 perc max és pöpec lesz. A refraktort azt nem kell jusztírozni, max ha odaverted valamihez de akkor már úgyis mindegy :-). Bolygókra jobb, sztem.

A 127-es átmérő már nagyjából OK fényesebb mélyégekre, de nem igazán lesz részletes, max paca. Persze egy 200-as newton is pacát hoz ha rossz az ég vagy túl nagy a kihívás :-) 200-as APO meg nem is nagyon van :-)

Nekem EQ6 Pro-GoTo-m van, hát tapasztalatból mondom, hogy marha nehéz ha költöztetni kell és a befoglaló méretei is nagyok + az ellensúly és egyéb kütyük. Egyáltalán nem lebeszélni akarnak róla, sőt, viszont inkább fix telepítéshez ajánlanám. Maga a 3-láb is jó nagy darab. Plusz fotózáshoz jobban ajánlott sztem, kukkoláshoz egy 127-es apo alá elég egy kisebb is, így mobilabb tud lenni. A nagy pontosság illetve mechanikai robosztusság inkább a fotózáshoz kell. Mondom mindezt annak tükrében, hogy nem ismerem a helyet, helyeket ahonnan szeretnél nézelődni.

Előzmény: smithi19791227 (41512)
smithi19791227 Creative Commons License 2019.03.24 0 0 41512

helo Viktor!

 

köszi a valaszt.

carbon csak ,hogy könnyebb legyen!eq 6 is csak 18 kg.tubus 7 kg ha alu.carbon 5kg.

apo meg azert mert könnyebb hasznalni,vinni.

newtont nehez beallitani,vinni.egyszerüen tul nagy.

nem tudom akkor.

Schmidt-Cassegrain se kicsi.

jobban teljesitene egy skywatcher newton ezekszerint?

összessegeben az a baj az apo-k szimpatikusak.meret,suly,meghogy lencses stb.

 

 

 

Előzmény: bisc1 (41511)
bisc1 Creative Commons License 2019.03.24 0 0 41511

Szia!

 

A mi egünk alá sztem mind1, hogy carbon vagy alu. Az EQ6 miatt úgysem lesz "könnyen hordozható", sőt annál nehezebb, mint ahogyan szeretnéd. Ha mindenképp EQ6 akkor meg már inkább Newton-t választanék a helyedben, a mélyéghez jobb lesz 200 vagy afeletti átmérővel. Szerintem.

 

Üdv: Viktor

Előzmény: smithi19791227 (41510)
smithi19791227 Creative Commons License 2019.03.24 0 0 41510

kedves szakertök!

 

a velemenyetkre lenne szüksegem.

hosszu tavra,könnyü hordozhatosaga miatt egy EXPLORE SCIENTIFIC ED APO 127mm f/7,5 FCD-100 carbon ,vagy egy kicsit olcsobb EXPLORE SCIENTIFIC ED APO 127mm f/7,5 FCD-100 aluminium tavcsö vasarlasa elött allok.gondoltam meg az EXPLORE SCIENTIFIC ED APO 102mm f/7 FCD-100 carbon vagy aluminiumra is.

mechanikat egy Skywatcher Montierung EQ-6 Pro gondoltam.

bolygok,hold,mely eg objektumkra egyarant.asztrofotozas nelkül!

newton tavcsövek meretük, miatt nem jönnek szoba.

mi a velemenyetek?megeri hosszu tavra?stb stb.

elöre is köszönöm.

üdv

 

 

 

hiper fizikus Creative Commons License 2019.03.20 0 0 41509

Introvertált és nárcisztikus vagyok .

Előzmény: lesi fotós (41508)
lesi fotós Creative Commons License 2019.03.20 0 1 41508

"Ti olyan nagyra vagytok magatokkal": modod Te.Kinek a szerénységénél csak a szépsége lehet nagyobb! :-)

Előzmény: hiper fizikus (41506)
Diótörő Creative Commons License 2019.03.20 0 1 41507

" melyik topikba írjak arról, hogy ma van a nap-éj egyenőség "

 

Sehova. tuggyuk mi is .

Előzmény: hiper fizikus (41506)
hiper fizikus Creative Commons License 2019.03.20 -2 0 41506

Ti olyan nagyra vagytok magatokkal, akkor mondjátok már meg, hogy melyik topikba írjak arról, hogy ma van a nap-éj egyenőség . Mert a keresőbe beírtam a csillag kulcsszót, de csak használhatatlan topikokat listázott ki nekem .

tempel Creative Commons License 2019.03.19 0 0 41505

Clavius és környéke a Holdon.

XLI Lajos Creative Commons License 2019.03.19 0 0 41504

"Vagy akkor mi ?"

 

A fellelt meteoritok többsége vasmeteorit ha jól tudom. A vas az egy fém, fémeket csak kivételesen találunk a földön elemi állapotban (nemesfémek) mivel meglehetősen reakcióképesek. Vas a magnetit ásványt kivéve (+ a meteoritok) csak oxidként (vasérc/rozsda) fordul elő. Képzeld el, hogy néhány tonna elemi vas, belépve légkörbe, a súrlódástól hirtelen elporlik/párolog és így találkozik a légkör oxigénjével. Az eredmény az alábbi nyolcadikos tananyagból kikövetkeztethető.

 

https://www.youtube.com/watch?v=VPwobdiieM4

 

Üdv Lui.

 

Előzmény: Diótörő (41499)
kaposznyak Creative Commons License 2019.03.18 0 0 41503

https://www.sciencealert.com/why-do-meteors-explode-when-they-reach-earth-atmosphere


Nagy nyomású levegő előtte, vákum mögötte. Ha bejut a levegő a belsejébe, bumm.

Előzmény: Diótörő (41502)
Diótörő Creative Commons License 2019.03.18 0 0 41502

Laikusként azt tudom elképzelni, hogy a feltorlódott lökéshullámnak nem tud ellenállni a test és széthullik. A lökéshullám meg ekkor robbanás formájában tűnik el szanaszéjjel. Na tovább nem rontom itt a levegőt:-)

Octi19 Creative Commons License 2019.03.18 0 0 41501

Nehéz ezt emberi léptékkel felfogni, de iszonyatos energiák szabadulnak fel egy egy ilyen légkörbe lépéskor, és már csak annyi is elég egy detonációhoz, vagy "csak" egy szép lökéshullám indul el amikor a test szó szerint "nekicsapódik" a légkörnek egy meredekebb beesési szöggel.

Előzmény: Diótörő (41499)
kuyarashi Creative Commons License 2019.03.18 0 0 41500

Van, hogy csak egyszerűen széthullik a nagy sebesség miatt. "Robbanáskor" -többek között- a benne található jég, majd víz gázzá alakulása következtében nő meg a zárványokban a nyomás. A többiek majd biztosan leírják, hogy metán is lehet benne. Idegenek is rakhatnak bele C4-et, stb. :D

Előzmény: Diótörő (41499)
Diótörő Creative Commons License 2019.03.18 0 0 41499

Sziasztok !

Nem éppen észlelés, de azért csak nem off errefelé.

Mi a fene robban egy meteorban a magas légkörben, miközben elég?

Pár másodpercet tölthet a légkörben, az idő alatt annyi gáz halmozódik fel benne ( hol ? ), hogy az robban? Vagy akkor mi ?

lesi fotós Creative Commons License 2019.03.15 0 0 41498

Melőtt írsz,olvass....

Előzmény: ati271 (41497)
ati271 Creative Commons License 2019.03.14 0 0 41497

Hát igazából ez sem igaz.. Ha kicsit mélyebbre túrsz az internet bugyraiba, akkor egész kurrens áron lehet hűtött csillagászati ccd-ket venni. Pl.: https://www.cloudynights.com/classifieds/item/108327-skyrus-453c-ccd-camera-16-bit-free-worldwide-shipping/ vagy ez: https://www.cloudynights.com/classifieds/item/108496-skyrus-493c-ccd-camera-16-bit-free-worldwide-shipping/. Ezek a QHY 8pro és 10 másolatai. De ha van kedved barkácsolni, akkor akár házilag is lehet csinálni: https://www.cloudynights.com/topic/497530-diy-astro-ccd-16-bit-color-6mpx-camera/ és http://astroccd.org/2016/10/cam86/. Nekem az utóbbi házilag csinált CAM86 van, valami fantasztikus jó! Egy srác csinálta, teljesen profin. Első körben nem mertem nekiállni, inkább vettem. De erősen gondolkodom hogy megpróbűlok egy mono változatot építeni, sikerült is lecsapnom egy d40-es ccd szenzort nem egész 2000Ft-ért az ebayen. Amúgy úgy számoltam, hogy az anyagköltség kb 200-250 euroban áll meg. Nem számítva, hogy vannak megfelelő eszközeid. NEkem van egy jobb forrasztó állomásom, meg egy 10x-es sztereo mikroszkópom.. Szóval a "nagy" dolgok megvannak.. Persze beszélgettem a sráccal, azért elég könnyü beleszaladni hibákba, pl az erősítő csipek elég érzékeny jószágok, egy minimális sztatikus elektromossőg is tönkrevágja őket, és 5-10 ezer darabja.. Ha nem akarsz ilyennel szívni, akkor ezek a skyrus kamerák igencsak jó alternatívák. A hűtés hatalmas előny, meghat a 16 bites dinamika tartomány is..

Előzmény: lesi fotós (41472)
lesi fotós Creative Commons License 2019.03.14 0 0 41496

Szia!

 

A "komolynak tűnik" tökéletes megfogalmazás! Mert ennyi és nem több.

Nagyon hamar rá fogsz jönni,hogy kis pénzért nagy bosszúságot venni elhibázott döntés.

 

Üdv: Zoli

 

Előzmény: TamásTényő (41495)
TamásTényő Creative Commons License 2019.03.13 0 0 41495

Szuasztok!Kérdezni szeretnék:A képen szereplő mechanikáról tud valaki valamit mondani.Abszolut kezdő vagyok,a gyerekeimnek ( meg magamnak) szeretnék egy bolygónézegető belépőszintü teleszkópot.Ami a képen van,70×700-as,gondolom kevés,de a mechanika komolynak tűnik.Mi a reális ár egy ilyenért?Köszi!Tamás

lesi fotós Creative Commons License 2019.03.10 0 0 41494

Nagyon jó! :-)

Előzmény: kuyarashi (41493)
kuyarashi Creative Commons License 2019.03.09 0 0 41493
lesi fotós Creative Commons License 2019.03.08 0 0 41492

ennyi gépelési hiba...

Azért remélem meg tudod fejteni! :-)

Előzmény: lesi fotós (41491)
lesi fotós Creative Commons License 2019.03.08 0 0 41491

Szia Tempel!

 

Letöltöttem a képeket. Amennyire meg tudom állapítani igencsak elhúz minden obi. Az külön pech,hogy az egyik képnek pont a jobb alját takarják a fák....

 

Az én meglátásom szereint,nem jó a géped beállítása.

Érveim:

- több obival készültek képe,ennek ellenére MIND egyirányba húz el.

-azon nem is csodálkozom,hogy a Chinon képen látszik ez a legjobban. A régi M42-es obik -tapasztalataim alapján- rosszabb lekéozésűek a sarkokban, de MINDEN sarokban.(Arról nem is beszélve,hogy ebben a felállásban még az M42-Canon adapter is vihet hibát a rendszerbe.)  A Cinon képen is a jobb alsó sarok a roppant gyenge.

- azt nem tartom valószínűnek,hogy minden Canon obi pont ugyan úgy legyen hibás....

 

Két dolgot tennék meg a helyedben:

- csinálnék (mint ahogy annó csináltam is) optikai kábelből egy mű csillagot. 50mikronos is jó. Ennek a nagy előnye,hogy gyakorlatilag bárhol elhelyezhető.Extrém esetben egy szekrény tetején is. Így azt is meg lehet nézni vele,hogy a camera különböző döntése van e hatással a képre. (szívtam annnó ilyennel: vazszinte helyzetben minden ok, ég alatt,mechanikán szar...). Ezzel e műcsillaggal bármikor végig tudad nézni a 4 sarkot és a kép közapét. Korrekt eredményt ad.

- Keresnék egy nem átalakított Canon-t és azon a vázon is megcsinálnám a csillag tesztet (mindegyik obival!)

 

Jobb lenne,ha kép sarkaiból ás középről kivágott csillagok képét tennéd fel,a lehető legnagyobb felbontásban. Jobban lehetne látni,mint ezeken a képeken!

 

Üdv: Zoli

Előzmény: tempel (41490)
tempel Creative Commons License 2019.03.07 0 0 41490

Ez megint lemaradt :)

Előzmény: tempel (41489)
tempel Creative Commons License 2019.03.07 0 0 41489

Valamiért a többi fotót nem töltötte fel, most pótolom.

  

Előzmény: tempel (41488)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!