Köszi ezt az (ismét nagyszerü) összefoglalót! Egyetértek Veled, de megvan a lemeznek a jó kis helye a Jarre-életmüben. Lehet, hogy pont föleg a houstoni koncert miatt.
Imádom az AERO lemezt, egyértelműen a legjobb Jarre válogatáslemez, sokkal többet hallgatom, mint az Images-t vagy a Planet Jarre-t. Azok sem rosszak, de az Images kicsi olyan, mintha a legnépszerűbb dalok lennének hallgatottság szerint sorba állítva, kicsit túl egyszerű, a Planet Jarre meg szerintem kicsit túl sok akart lenni, ezért kicsit káoszos, hogy az egyik dal eredeti verzióban van ott, a másik teljesen új verzióban, a harmadiknak csak ki van vágva a közepe vagy a vége és persze hiányoznak olyan dalok, ahol más zenésznek kéne jogdíjat fizetni a Zoolok, Revolutions, Metamorphoses, Electronica lemezekről. Az AERO egy egyszerű, de nagyon érdekes koncepció és csodálatosan hangzik 5.1-ben.
Egyébként szerintem az Amazonia még jobban hangzik, igazi mestermunka volt az 5.1-es verziója (is), de az Oxymore Dolby Atmos változata a legcsodásabb, az óriási élmény, nagyon tudom ajánlani, tényleg "benne vagy a zenében", ahogy Jarre mondta, ez nem csak üres promóciós szöveg.
Én is szívesen hallgatom a Rendez-Vous-t, de nem teljesen értek ezzel egyet, hogy alulértékelt lenne, szerintem pont inkább kicsit túlértékelt, főleg a régebbi rajongók körében. Ez viszont ízlés kérdése persze, csak azt tudom írni, hogy az én személyes zenei ízlése alapján hogyan értékelem.
Azért ha összehasonlítjuk az előtte megjelenő Zoolook-al, amely egy komplex, rétegelt, egyedi, nagyon kreatív mestermű, ami az avantgárd művészetet az innovatív technológiai megoldások általi organikus kultúrához tartozó nem zenei és zenei elemek feldolgozásával valósítja meg, azaz a digitális hangminta modulálást mindenféle nyelvek, illetve worldbeat, jazz elemek egyesítésével alkot egységet, ami ezért egyszerre nagyon technológiai, futurisztikus és egyben szerves, megfogható, vagy akárcsak a 90-es évek zenei forradalmára igencsak nagy hatást tévő, downtempo, ambient, electro, techno, IDM és egyéb műfajokra hatást gyakorló Oxygene-Equinoxe-Magnetic Fields lemezekkel, akkor azért egyértelmű, hogy a Rendez-Vous ezekhez képest elég egyszerű, egy dimenziója van, nem olyan kifinomult vagy rétegelt és nem vállal nagyon sok kockázatot művészileg. Ahogy Jarre maga mondta el, a RV egy lemez, ami élő előadásra készült, direkt Houston-ra, olyasmit akart ami grandiózusnak hat, ami közönségbarát. Persze Jarre ekkor is azt tette, amit mindig tesz: legyártotta az adott korszak Jarre-ját. Ebben az esetben azonban ez azt jelentette, hogy a RV-ra, főleg a lemez első felére a 80-as évek második felének ez a grandiózus, kissé pátoszos, túláradó, new age-es, a klasszikus zene általános érzületét ünnepélyesség hangzásra használó műfaj volt hatással. Ez a műfaj viszont nem annyira az összetettségről szól. Szerintem a Rendez-Vous kifejezetten jó ízléssel lett elkészítve, azonban sok zene ebben a stílusban már eléggé giccses, túl pátoszos szokott lenni. És a fiatalabb, mai hallgatóság fülének, amelyik a dinamikusabb, digitálisabb elektronikusabb hangzáshoz szokott, ez nem hangzik túl progresszívnak más, korábbi vagy későbbi Jarre lemezekhez képest. Ezért nem is meglepő, hogy tavaly Pozsonyban már egy dinamikusabb verzióban adta elő a RV 2-t a részben fiatalabbakból álló közönségnek.
Persze a RV-nak abszolút megvan a helye a Jarre életműben, több szám is igazi klasszikus lett a lemezen. Arról nem is beszélve, hogy könnyen megszerethető zene, Jarre elég nyíltan be is ismerte, egy művész néha igenis csináljon olyan zenéket, ami könnyebben befogadható és a RV ilyen. Amikor megismertem Jarre-t ezt a lemezt én is könnyen szerettem meg, de ez kellett ahhoz, hogy elvezessen olyan lemezekhez, mint a Zoolook. Nekem manapság a lemezről a Rons Piece a kedvencem, gyönyörű, atmoszférikus és a történetével együtt nagyon átélhető, a másik kedvenc az elvontabb Rendez-Vous 5, amihez a Zoolook időszakból is használt elemeket, persze a RV 2-t én is kedvelem, mint nagyon jól összerakott zenét a műfaján belül. Jó, hogy készült egy ilyen Jarre lemez, de azért az is nagyon jó, hogy Jarre hamar túllépett ezen a stíluson és sosem lépett a Vangelis-i útra, aki sajnos egyre kevésbé elektronikus lett, egyre inkább ebbe a pátoszos, néha giccses, túláradó, klasszikus zene érzületét a valódi klasszikus zene dallamvilágának komplexitása nélkül használó műfajba lépett vele, hogy a későbbi lemezeinek nehogy véletlenül akadjon egyetlen 45 alatti rajongója is Jarre szerencsére pont az ellenkező irányba ment:
A RV után már a Revolutions is szerintem egy sokkal jobb irány volt, persze van abban igazság, hogy az egy még jobban a 80-as évek hangzását hozza, csakhogy azt a megközelítést én többre értékelem, egyrészt a lemez második felében megjelenő rock, elvont jazz, világzene, vokál, a vocoder használata teljesen új volt akkor Jarre zenéjében, kockázatos, merész lépés, a lemez első felén lévő Industrial Revolution pedig hiába áll közel a RV grandiózus hangzásához, ehhez közben mindenféle ipari zajok, fémes csörgések és egy sokkal sötétebb hangzás tartozik, meg hát azok a Roland D50-es szinti szólók bizony olyanok voltak, mintha rockzenében gitárszólók volnának, nem véletlen, hogy ma már gitárokkal is játsszák ugye élőben. Ezért a RV 1-2-3-hoz képest sokkal ez távolabb áll a műfaj giccsesebb részéhez, az Industrial Revolution ezért igazi mestermű. Aztán a Chronologie is dolgozik még kicsit ezzel a stílussal kicsit, de meg már közben a 90-es évek techno, trance, sőt instrumentális hiphop ütemei alkotnak elég erős kontrasztot, az a lemez a 80-as évek és a 90-es évek közti híd, majd jön az Oxygene 7-13 és a Metamorphoses, mik már abszolút ezen az elektronikusabb, dinamikusabb kijelölt úton mennek tovább szerencsére.
(és még pár egyéb gondolat, ami az eredeti hozzászólásban volt...)
Ez egy fantasztikus lemez szvsz. Annak idején nekem mind ez, mind pedig a kínai koncertes DVD (THX technológia) nagy kedvenceim voltak. Én eléggé surround / 5.1-es b*zi vagyok és ezért is imádom öket. Az AERO-t a mai napig használom a középszerü rendszerem bemutatásához ha valaki meglátogat.
Lehet úgy tudom csak megoldani ezt a koncertet, hogy megszállok egy éjszakára valahol. Nem konkrét helyet (de akár az is jöhet :) ), de legalább egy jobb környéket tudtok ajánlani, fővárosiak? :) Kb a Kerepesi út - Nagy Lajos király útja - Mogyoródi út - Thököly út által határolt városrész érdekelne. Szóval Zugló.
Ma 39 éves a Rendez-Vous egy szerintem mostohán mellözött, alulértékelt, kicsit rövid lemez. Tegnap hallgattam épp a kibövített Houston-lyon koncertet. Mindig szerettem és továbbra is nagyon jólesik hallgatni!
Szívesen olvasom amit írsz, de ha a mondanivalód nem kapcsolódik szervesen ahhoz a témához, amire válaszolsz, akkor írd új üzenetként. Sokakat ez zavar (és persze nem alaptalanul). 👍🏻
Kéne, hogy legyen? :) Csak póbálok egy átfogóbb JMJ témájú diskurzust kezdeni valamiről, ha már sokszor egyedül írogatok itt, kivéve persze ha megjelenik valami új remaster és azt kell gyalázni.
Szinte az összes Jarre koncert késve kezdődik, az Electronica koncerten is ez volt. Nyilván technikai okok miatt, vannak utolsó pillanatos változtatások, ellenőrzések, Francofolies-ban így is egy csomó hangosítási probléma volt, erről Adiescar mesélt is, hogy a didgeridoo-nál ki kellett kapcsolni a hangosítást. Engem nagyon nem zavar, ha már ott vagyok, kibírok egy órát, nincs minden nap Jarre koncert. Ahhoz meg nem tudok hozzászólni, hogy mondjuk mi volt 93-ban a Chronologie koncerten, merthogy csak azután pár évvel születtem.
Az a 2007-2011-es időszak Jarre szemében a mélypont volt, szerinte akkoriban lelkileg mélyponton volt (akkor halt meg az anyja is, akkor volt egy válás is, Dreyfus is meghalt akkor pedig előtte kibékültek, stb.) és nem tudott alkotni, nem tudott új zenéket csinálni, gyakorlatilag a figyelme elterelése érdekében csinált nosztalgikus turnét, hiszen sem előtte, sem azóta nem csinált ilyet, hogy a régi zenéire építsen turnét. Persze gondolom a régi rajongók örültek ennek, de sokan közben már a visszavonulásáról beszéltek. Az mindenesetre SENKI nem sejthette, hogy 2015-2025 között ebben a 10 évben mi lesz. a 2010-es évek első felében képek sem nagyon voltak róla hónapokig akár. Aztán az Electronica lemezek készítése alatt újjászületett, újra nagy sikereket ért el, az Electronica idején újra meghívták mindenhová interjúkra, a lemezekkel a 80-as évek óta először bekerült a brit 10 leghallgatottabb lemez közé mindkét lemezzel külön külön, még az ócska Grammy-sek is jelölték (persze nem nyert) és a turné meg óriási siker volt, éveken át tartott, arról nem is beszélve, hogy gondolom jó érzés volt neki, hogy egy csomó új rajongója lett, fiatalabbak főleg, szóval én teljesen meg tudom érteni, hogy miért nem akar nosztalgia-zenélni és miért játszik sokszor a sikeres Electronica számok közül, hogy melyik időszak mit jelent az életében, pályájában.
Jarre Sebastiano Salgado-val és feleségével Belgiumban, ugye az Amazonia kiállítás most ott tekinthető meg az Amazonia című albumának hallgatása közben.
Én úgy emlékszem, hogy a debreceni koncert percre pontosan kezdődött, a 2008-as budapesti Oxygene koncertnél volt több, mint 1 órás késés és a 93-as Chronologie koncertnél is.
Erre már nem emlékszem sajnos. Én a Népstadionos Chronologie koncertről még lemaradtam, mert akkor még csak középiskolás voltam, de az Oxygen 2-n már ott voltam a BS-ben. Akkor azt úgy éltem meg, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy 1x az életben láthatom. Azt sosem gondoltam volna, hogy ez a szám 5 fölé kúszik úgy, hogy ő jön házhoz, mégcsak Bécsig sem kell elmennem. Maxi respect neki ezért (is)!
Lehet, hogy így van, de az mekkora gáz már, hogy a tizensokadik számnál esetleg megengedik, hogy kimenj a színpad elé és jól érezd magad...
Alapvetően ott van elrontva a dolog, hogy ez nem egy Oxygene in your living room-féle színházi előadás, ahol hátradőlve hallgatod a zenét és az effekteket, itt igenis vannak nagyon jól táncolható zenék, ami miatt minimum kellene egy állóhelyes rész a színpad elé. Pláne, hogy ha a fiatalokat is meg akarja szólítani, na ők szerintem nagyon nincsenek oda azért, hogy vigyázzban üljenek addig, amíg kegyeskedik valaki engedélyezni a bulit... És én sem, pedig már én is jó középkorú vagyok. A rossz tapasztalatok alapján nem fognak még egyszer Jarre koncertre elmenni, az életkora alapján valószínűleg nem is lesz rá mód. Bár ki tudja, hogy egy esetleges következő turnénál nyolcvan-egypár évesen még mennyi energiája lesz még bármire is.
Annyit azért "illúziórombolnék" hogy a 201-216 és a 319-326 szektorokra nem jelenít meg árkategóriát; szerintem azok nem lesznek megnyitva... bár júniusig még van idő.
Viszont szemmel láthatóan promotálják, pár napja már a Nagykörút egyes lámpaoszlopain (pl. Budán a Bem mozi környékén) plakátolva is van; FB-n és Google Hirdetésekben is rendesen jön szembe velem.
"Há' de mé' nem vonú' mán vissza? Tudni kéne megöregedni, ha má' rendes zenét nem tud csinálni." - óbégatják egyesek. Na, úgy látszik, hogy ennek a zenélni elfelejtő, kínos öregembernek a koncertje 10 nap után ENNYI jegyet adott el!
Hát talán, esetleg, véletlenül, ezért nem vonul vissza többek között....:
Szia! Örülök, ha informatívnak találod a fórumot. Írjál csak nyugodtan ide, nem vagyunk túl sokan, az utóbbi években meg a hozzászólások nagy részét nagyjából én írom. :)
Deserted Palace újrakiadás? Na, ez jó hír, nem számítottam rá. Ráadásul legalább egyre több ember rájön, hogy nem az Oxygene volt az első albuma.