Sajnos ez a fórum nem nagyon pörög, sőt egy topicba (pipaszurkálós) csak úgy lehet írni, ha a moderátor jóváhagyta, akkor jelenik meg. Ezt megérteném egy politikai fórumnál, de itt vajmi kevés értelme van. Vagy inkább semmi.
Néhány étteremnek, sörözőnek van szivarszobája. Egy ilyen helyen a bőrfotelben ülve, halk zenét hallgatva, kedvenc italodat kortyolgatva azért igen kellemes élmény elszívni egy-két tömet pipát. De ha így halad, akkor lassan sajnos tényleg csak otthon lehet rágyújtani. Abban igazad van, hogy a pipázás nem az a buszmegállóban-rágyújtok-gyorsban-egyre jellegű dolog.
Khm...csak a sportszerűség kedvéért írjuk ki azért azt is, hogy ezen indexes topik a www. pipaklub. hu oldalra ment át már pár éve, és működik most is (közel 40ezer hsz-nál tartva).
A pipázást ez nem nagyon érinti, mert az szerintem kevésbé "kinti" vagy "utcai" műfaj. Én eddig kizárólag a szobámban gyújtottam pipára, külön asztalt, mondhatnám "oltárt" rendeztem el erre a célra. Nem is lenne kedvem "kint" pipázni.
Tegnap többször is kialudt, gyanítom a dohányom nedvesebb a kelleténél egy kicsit. Ez egy 10 g -os kiszerelésű "kóstoló" csomag Mac Baren Vanilla, rövidesen elfogy. Levettem a tégely fedelét, a szobám levegője elég száraz, lehet jót tesz a dohánynak pár órás lélegzés.
Egy pipát naponta egyszer szoktak szívni. Azért, mert a dohány természetes nedvességtartalma miatt kondenzátumok is képződnek, a pipának "meg kell száradnia". Mondjuk ez nekem nem okoz gondot, naponta egyszer pipázom, este 8 után ... :-)
Ez eléggé összetett dolog. Az, hogy én korábban szivaroztam, jelentheti, hogy toleránsabb vagyok a markánsabb ízek iránt. Nagy internetes irodalma van a pipázásnak. Nem az a lényeg, hogy drága pipát vegyél. (Bár durván 3 ezer alatt azért ne.) A dohány minősége nagyon fontos. És a tömési - gyújtási technika. Nekem senki sem mutatta meg, ismétlem, olvasmányaimból merítettem. Mindenesetre csodálkoztam is, hogy egy "bejáratlan" pipa elsőre csodálatos ízélményt jelentett.
Ja, meg mégegy :) Mennyi ideig kell pihenni hagyni egy briar pipát, milyen időközönként (min.), és hogy ez függ-e attól, hogy be van-e járatva a pipa, vagy nincs? Elsőre ennyi a "ja, mégegy"-ekből.
Igen, jól olvastad, hogy a vizipipában a füst a vízen át hűl, és tisztul is, de csak elvétve találni ízesítetlen dohányt :) De most hogy olvastan előző írásaidat is, már kicsit nyugodtabb vagyok. Ja, és még annyi hogy ezek szerint a csípős-kaparó füst csak nem/rosszul bejáratott pipáknál jelentkezik?
Én vizipipát nem próbáltam, viszont épp az alábbi bejegyzéseimben cáfoltam, hogy a klasszikus pipa bejáratása mindenképp az Általad említett kellemetlenségekkel járna törvényszerűen. Vagy nagyon jó pipát vettem, vagy nagyon jó dohányt, vagy mindkettőt. Pedig korábban szivaroztam, lehet, ennek is szerepe lehet.
A vizipipáról azt olvastam, hogy, mivel vízen át megy a füst, hűvösebb, esetenként aromásított a füstje. Biztos igaz. Attól tartok a vizipipa drágább is, meg az üzemeltetése is körülményesebb lehet. De ezek csak olvasott ismereteim.
Maradok a "klasszikus" pipa mellett. Ma is nagy örömömre szolgált. :-)