1755-ben egy hatalmas földrengés rázta meg Lisszabont. Az ország fekvése olyan, hogy egy újabb nagyobb csapás bármikor lehetséges.
Naponta tucatnyi kisebb lökést mérnek a szeizmológiai intézet müszerei és már az iskolákban is tanítják a gyerekeket arra, hogy mi a teendö egy komoly rengés esetben.
Kérdés: hol vagy Lisszabonban a legnagyobb biztonságban egy nagyobb földrengés esetén?
Én a Róma topicokat sem tartom tudásvetélkedőnek. Mindig úgy éreztem, hogy ha ott valaki ír valamit politikáról, történelemről, látnivalókról, ételekről, akármiről, azt azért teszi, mert a többiek számára az érdekes vagy hasznos lehet. És nem azért, hogy megmutassa, hogy milyen f@a gyerek, hogy "Übermensch" a többiekhez képest. Nekem biztos, hogy sosem volt ilyen szándékom és mások leírásainak olvasásakor sem éreztem ilyen szándékot.
Engem sosem érdekelt a versengés, semmiben. Más iskolásként is csak saját magamhoz mértem magam, sosem másokhoz.
Freemailem sosem volt.Elolvastam a szabályaikat, hosszan részletezik, hogy ők hogyan szankcionálhatnak engem, de azt elsőre nem találtam, hogy hogyan lehet lemondani. Ha csak lehet, sehova sem regisztrálok. Ha megtettem, mindig csak extra kényelmetlenséget okozott.
Én nagyon felkészülök az utazásokra. Ráadásul eléggé stabilak a történelmi, művészettörténeti ismereteim. Azért készülök fel, mert érdekel az adott ország, az adott város, mert minden új ismerettel gazdagabb leszek. Sosem jutott eszembe, hogy a tudásomat mások ismereteivel összehasonlítsam. Az utazás nem verseny vagy vetélkedő. Számomra.
Senki nem vonja kétségbe, csak éppen abból a 3 hozzászólásodból ezt nagyon nehéz leszűrni. Annyi derült ki, hogy a rosszul alvóknak a város drága, láttál folyót, múzeumot, és a várat. Ez így nem túl informatív, szóval tök jó lenne, ha megosztanád a felhalmozott tudásodnak legalább egy részét, hogy tudjunk miből inspirálódni.
Lisszabonról két nem hosszú út után is valszeg többet tudok, jobban ismerem, mint itt bárki. Vetélkedőn sorsotok a tisztes második hely lehet. Bár... próbálkozzatok csak.
Köszi Janó a leírtakat!!! Nekem egy kis időutazás is volt, vissza a 3 és 5 évvel ezelőtti útjainkhoz. És "előre" is, hogy elgondolkoztat, tényleg vissza akarok-e menni oda, amiről azt gondoltam, hogy igen... Ahol nem jártam, azokról azért olvastam szívesen, ahol jártam, esetleg 2x is, azokról újra elgondolkodhattam. Nagyon sok mindent hasonlóan látunk, érzékelünk, értékelünk, amiket nem, azokat tanulságos más szemszögéből újra felfedezni. Lisszabonba én szeretnék még visszatérni, legalább egy kicsit beleszippantani abba a derűs világba, amit megtapasztaltam.
És igen... Madeirát eddig még semmi nem "überelte", amit láttam a világban, uh. az a legbiztosabb hely számomra. De hát erről már eszmét cseréltünk itt néhányan...
Még egyszer köszi, hogy két héten keresztül a te írásoddal kezdhettem a (munka) napomat:-)