Megkérheted,h máskor kérjen meg téged,ha zavarja a fa és majd intézkedsz.Esetleg szóljon egyúttal,ha más sem tetszik neki,mert nem szeretnéd,ha ilyenen veszekednétek.Mi mikor ideköltöztünk végig beszéltünk mindent,ne legyen konfliktus.Persze ehhez jó szomszédok is kellenek.:)
Ezt egyes településeken helyi rendelet szabályozza. Ennek hiányában az az általános, hogy a szomszédod nem vághatja le az ágat, nem tarthat igényt az átnyúló ág termésére, még a fölre lehulló gyümölcsöt sem eheti meg, hanem vissza kell szolgáltatnia részedre. Kártérítést kérhetsz a levágásért, és ha nem tudtok megállapodni, beperelheted.
Viszont: ő évente kártérítést kérhet(ett volna eddig), amiért az átnyúló ág árnyékolta az ő telkét, ahol ezért nem fejlődtek a növényei, vagy zavarta a szépérzékét, ergo a saját birtok használatával kapcsolatos jogában sérült. Sőt, ha a fád mondjuk 2 méterre áll a mezsgyétől, akkor is kérhet kártérítést, mert a fád esetleg árnyékol még ezután is, meg a gyökere kiszedi a nedvességet az ő földjéből. Ő is indíthat pert, ha nem fizetsz.
Hogy a fa már ott volt, mikor odaköltözött, az csak annyit jelent, hogy nem kérheti a fa kivágását.
Nem léteznek ilyenek. Valamelyik csomagküldő reklámoz ilyet, de írta valaki, hogy hatástalan. Léteznek büdös növények, de csak akkor hatásosak, ha az egész kertet totálban beülteted velük. Ha csak egy tövet ültetsz, akkor az állatok nem oda sz@rnak, hanem egy méterrel odébb.
Én nekem van egy kis kertem és arra várok töletek ötleteket hogy mit űltessek egy kicsike kertbe kb egy 4mhosszú x 2m széles kertbe várom az ötleteket.
Létszi írjatok ide vagy az akos0007@citromail.hu e-mail cimemre. Előre is köszönöm.
Egy kis „jogászkodás”-ban kérnék segítséget!
A „jó” szomszédom az átnyúló kajszi ágakat (elég barbár módon) lefűrészelte, hogy a barack ne hulljon az ő veteményesébe.
Tudomásom szerint, ha az ő birtokba jutásakkor már megvolt az átnyúló fa, akkor ezt nem csonkíthatja meg, legfeljebb a termésre tarthat igényt.
Jól tudom-e ezt?
Sajnos az ágakat vissza nem ragaszthatjuk, a szomszédot sem verhetem agyon, de mit lehet tenni, főleg akkor, ha esetleg elhalnak a megcsonkított ágak? (Több ág gyanúsan nyugalomban van még.)
Előre is köszönöm a tanácsokat!
Gábor
tanácsot szeretnék kérni tőletek. Olyan növényeket keresek, amelyek illatukkal - szagukkal - elűzik az előkertekből a kutyákat, macskákat. Tudom hogy léteznek ilyenek, csak nem tudom a nevüket. Előre is köszi a segitséget.
A hagyma méretétő függően.... kis hagyma kisebb cserép, nagyobbnak meg nagyobb. jó vezető, ha a hagyma átmérőjének 2-3 szorosa a cserép átmérője
Ha cserepesen kaptad, akkor 2 hetente kevés tápoldatot, ha elvirágzott, akkor a virágszárat kivágni, még kb két hónapig folytatódhat a tápoldatozás, aztán a leveleket érdemes 2 cm-re levágni, és az öntözést beszüntetni. Ha a levélmaradványok leszáradtak, akkor a hagymát kiszedni a földből, és őszig hüvös helyen tartani, akkor újra cserépbe ültetni, vagy szabadföldbe.
Én a boltban olyan cserépben vettem, amiből kilógrak a gyökerei. Átültettem egy kb 12-esbe, és mivel most csak muskátliföld volt itthon, abba. de azóta már a második gyönyörű virágát hozza. Úgyhogy jól érzi magát benne. de ha elvirágzik és ki tudod ültetni szabadföldbe, azért majd nagyon hálás lesz.
Mi fitotronba vetettünk egy kisérlethez paparikát. Nem kelt ki mind, pedig szárítószekrényben voltak tartva, mégcsak be sem nedvesedhetett, vagy penészesedhetett. Egyszerűen volt olyan fajta, ami nem kelt ki.
De a nagytöbbséggel nem volt gond. Úgy csináltuk, hogy itatóspapíron meggyökerezett a mag, utána vetettük bele bele a földbe. Elég sokáig kellett várni, amíg kibújtak. De a végén termést is hoztak (a fitotronban imitálni lehet a kinti fényerősséghez hasonlót...). Nyilván ablakba érdemes tenni. Ha lepottyan a paprika, az amiatt is lehet, hogy felhasználta a cserépben lévő föld árványianyag tartalékait, tehát valami levéltrágyát ennek is kellene adni.
Pár éve karácsony környékén csíráztattam paprika magokat, majd elültettem virágföldbe, és a belső ablakpárkányra tettem a radiátor elé. A nap érte amikor sütött. Még termés is fejlődött rajta, csak amikor hosszú ideig borús esős idő volt, leesett a paprika. Akkor 6 cm lehetett.
Gondoltam a szobába meleg is van, locsolni is tudom, hátha ehetek róla paprikát. Sajna nem jött össze. De pár palánta nevelésével szerintem érdemes foglalkozni.
Köszi mindkettőtöknek a segítséget! A lakás itt 19-21 fok között van nálunk, de most radiátor közelbe helyezem el aztán meglátjuk mi lesz belőle!!! :o)) Lesz-e Red Hot Chili Peppers? Vagy majd csak a rádióban hallgathatom...?! :o))
Üdv! A paprikának a keléséhez 20-25 fokra van szüksége. A magot nedves, de nem vizes talajban kell tartani. Ekkor is kell neki 10-15 nap. Ha szárított magot használtál, a kelési idő attól függ, hogy menniyre volt kiszáradva. Az újabb vetés, ami kicsírázott, már akkor, amikor felpattan a magburok áttehető földbe. A túl száraz magokat ezért lehet előre beáztatni, (pl. kabakosok, kukurica, bab, borsó) de max 24 óráig. Javaslom egyből pohárba, kisebb cserépbe tedd egyesével, kettessével, mert akkor kiültetésig nem kell átültetni. A csíráztatást is valami jó nedvtartó anyagba csomagolva (pelus, fílc, itatóspapír) szokták végezni, mert vízben nem kap a mag levegőt. Az is "megfullad". A pohárba kb fél, egy cm mélen ültesd.
Tartsd szem előtt, hogy a paprika meleg- és fényigényes növény, de ha a meleg kevés fénnyel párosul palánta korban, akkor borzasztóan képes megnyúlni. A vízből vedd ki, és vetheted a magokat. Én idéntől teljesen átállok a kókuszföldre. Elegem van a kétes minőségű virágföldekből. Kb. egy hónapja ültettem el földbe egy Vallota speciosa hagymát, és semmi hajtás. A héten kiborítottam a cserepéből, hogy megnézzem mi van vele? Hát néhány mm-es áttetsző férgek tekeregtek a tönkje körül, mondanom sem kell, hogy semmi gyökere sem volt. Kimostam az elrágott-elrothasztott részt (még nem volt nagy) és vízbe merítettem a hagymát, h fulladjon meg minden féreg, ami még maradt. Ebbe a kókuszföldbe ültettem. Téglaként árulják dobozolva. Nagyon jól tartja a vizet, de tápanyag nincs benne, és ezért fokozottabban kell figyelni a tápoldatozásra. A földet száműzöm a kertbe, a szobanövényeket csak ebbe fogom át- és beültetni. Meg persze a hagymásaimat (begónia, amarillisz, kála, stb.).
Mennyire volt hűvösön amit korábban földbe ültettél? Lehet az játszott közre, hogy még nem keltek ki a magjaid az első magvetésből. Tovébbé ha hibrid volt az a paprika növény, amiről magot szedtél, nem biztos, hogy az abból kikelő növények is ugyan olyanok lesznek!
Ez bizony azt hiszem "Tesco" virágföld volt... Miért elképzelhető, hogy ebben van ilyen csíraölőanyag??? Persze sajnos még laikus vagyok... /vagyis eddig azt hittem, hogy sok mindent tudok a növényekről, meg sem fordult a fejemben hogy több csírázott magból egy sem bújik ki a földből/. Mert igazából ezt a szóban forgó chilli paprikát is "virágföldes és virágcserepes, bokros (dísznövényként)" árusították. Tök jól nézett ki... és csupán ezt akartam rekonstruálni... :o) Amúgy a többi kérdésemre mi a válasz? Mármint a csíráim még vízben vannak és 3-4 mm-esek... már mehetnek a földbe? És mennyire kell megöntözni vagy azért ne tocsogjon a vízben? Itt olyan 20 fok szobahőmérséklet neki, ha ez még számít...
Steril a föld amibe vetetted? Lehet van benne valami, ami a csírákat elpusztította. Tedd a földet amibe vetni akarsz, egy kivénhedt tepsibe, aztán a sütőbe vele fél órára 180-200 fokon! Ha kihült, vetheted be a magokat.
Öreganyám anno mindig az erdőből szedte a jó magházföldet és a sütőben kigőzölte, hogy ne legyen semmi sem benne ami kárt tehet.
Hello mindenkinek! Szeretnék „Sürgős” segítséget kérni! Pár hete gondoltam fogok néhány „tavalyról szárított” erős paprika magját, belerakom egy kis virágföldbe, jól megöntözöm és lesz 1-2 paprika növényem. De sajnos a virágföldből nem bújt ki semmi sem. Utána néztem 1 hét elteltével a magoknak és láttam, hogy néhány mag csírázik, ez jó dolognak tűnt… De így 3-4 hét után se történik semmi. Viszont ma egy hete, kb.: 15 db magocskát beleraktam egy kevés vízbe, letakartam alufóliával és hagytam csírázni. Hát most 2 darab van, az egyiknek 2mm a másiknak 3mm hosszú a csírája!!! Mi a teendőm? Kivegyem az alufólia alól? Víz alatt hagyjam? Beletehetem földbe, vagy azt mikor érdemes? És mennyi víz szükséges majd neki? Szóval mit tegyek, hogy beinduljon a palánta fejlődése??? Előre is köszi a mielőbbi válaszokat, ide is lehet, de a wittix@citromail címemre jobb lenne!!!
valóban, de az tuti van a gépén, nem kell mindenféle programokat telepíteni ahhoz, hogy emg tudjon valamit mutatni. Ennek ellenére a paint-et én is egy rakás kakacsnak tartom...
Kedves Kisszszoros és a Többiek, most látom, hogy mindenki velem van elfoglalva, végtelenül hálás vagyok mindenkinek, köszönöm, köszönöm, köszönöm. Képeim vannak, de nagyok, majd megpróbálom kicsinyiteni a tanácsod szerint, de addig is köszönöm megint és még sokszor.
ismerős, cimbora, sógor, koma, jóbarát.... sorolhatnám még, ki az akinek lehet legalább egy kompakt digitális fotóapparátja, amivel ki tud segíteni. Ide képet pedig viszonylag egyszerű elhelyezni, ha eléggé le tudod csökkenteni a méretét, arra meg jó az irfanview program, ami ingyenesen letölthető.... ezer hála a fejlesztőjének.
Kedves Flanell! Persze, hogy ezt irta, csak kicsit zokon vettem metszés ügyben a tanitást: "metszeni nem úgy szokott az ember, hogy az ágak hegyét csipkedi le". Csak jelezni akartam, én is tudom. Egyébként minden tudományom az emlitett könyvből származik, már ami a metszést illeti.
Kedves Kisszoros, köszönöm a tanácsaidat, a permetezés még csak csak megy majd, de a fotózás bajosan. Mondjuk minimum egy digitális gép kellene hozzá. Érdekes, milyen természetesnek tűnik az a gondolat, hogy a modern technika minden vivmánya létezik minden háztartásban. Mert ugye ha igy levelezunk egymással -aminek nagyon örülök- akkor a számitógép mellett biztos megvan a tobbi szerkenytyű is. Meghát nem vagyok már mai "csirke", meg is kéne tanulni, hogy hogyan lehet képeket elhelyezni itten. Biztos kell hozzá valami program.